7 Segment kullanarak ayarlı volt ve akım kaynağı devresi yapmak

Başlatan Hakanh, 18 Kasım 2015, 16:54:40

Hakanh

Merhabalar. Hocamız 7 segment display gibi bir gösterge kullanarak ayarlanabilir bir voltaj ve akım kaynağı projesi yapmamızı istedi. Ben LM 317 kullanarak proteus'tan gerekli çizimleri yaptım. Ancak 7 segment hakkında hiçbir bilgim yok ve nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Şöyle anlatayım. Mesela voltaj devresinde 12 V çıktı aldığımda bunu 7 segmentte nasıl göstereceğim? Yani proteusta ne diye arattırmam gerekiyor ve nasıl bağlamam gerekiyor?  Bir diğer sorumsa hocamız 7 segment için internetten hazır devreler bulup kullanabilirsiniz dedi. İnternetteki devrelerde PIC16F... gibi mikrodenetleyiciler kullanılmış ancak hocaya mail attım mikrodenetleyici kullanmayacaksınız diyor. Sanıyorumki bu bizim için daha kolay bir devre yapısı demek ama internette mikrodenetleyicisiz 7 segment kullanımı ile ilgili hiçbir veri bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum. :)

Proje Hedefleri:
1. Devrenizin girişi 17 V DC voltaj kaynağıdır ve bunu hazır olarak laboratuvarımızdan alacaksınız.

2. Giriş voltajı uygulamak için devrenize () ve () giriş uçları hazırlayınız. Farklı renkte kablolar seçiniz ve uçların polaritesini (artı/eksi) etiketleyiniz.

3. Birinci kısımda, 17 V DC giriş voltajı uygulandığında, çıkışında 0 ile 12 V arası ayarlanabilen ve regüle edilmiş voltaj sağlayan bir devre tasarlayınız. Yani, bu bir ayarlanabilir voltaj kaynağıdır.
a. Eğer alt voltaj sınırını tam sıfır (0) ayarlayamazsanız, 1.5 V da kabul edilebilir.
b. İki adet düğmeniz olsun, birisi kaba ayar ve diğeri ince ayar için. Örnek olarak, potansiyometre veya trimpot kullanabilirsiniz. Bunların altına veya üstüne ne yaptıklarını belirten etiket yapıştırın.
c. Voltaj kaynağı aktif iken, bunu belirten bir LED yansın. Mesela kırmızı olabilir. Üst veya alt kısmına voltaj kaynağına ait LED olduğu belirten etiket yapıştırın.
d. çıkış voltaj değerini gösteren bir gösterge de koyun. (7 segment display gibi).

4. İkinci kısımda, yine aynı 17 V giriş voltajını kullanarak, çıkışında ayarlanabilen, sabit akım kaynağı devresi tasarlayınız.
a. Akım kaynağı iki kademeli olacak, birinci kademe 100 µA – 1 mA arası ayarlanabilen akım sağlayan ve ikinci kademe ise 1 – 10 mA arası ayarlanabilen akım sağlayan bir devre olmalıdır.
b. Hangi kademe aktif ise, onun için bir LED lamba yansın. Mesela birinci kademe için mavi, ikinci için sarı LED olabilir. Kademe seçimi, iki konumlu bir anahtar ile yapılabilir.
c. Her kademe için 1 adet kaba ayar ve 1 adet ince ayar düğmesi olsun.
d. Gerekli tüm etiketlemeleri yapınız.
e. çıkış akım değerini gösteren bir gösterge de koyun (7 segment display gibi).

5. Sisteminizin girişinde bir açma/kapama düğmesi olsun. Sistem açılınca bir LED yansın. Mesela yeşil LED olabilir.

6. "Voltaj kaynağı" veya "Akım kaynağı" modunun seçimi için 2 konumlu bir anahtar kullanın.

7. Devrenizin voltaj ve akım çıkışları ayrı uçlar olmalıdır. Bu çıkışlar için gerekli kabloları hazırlamalısınız ve ne olduklarını üzerlerinde belirtmelisiniz.
8. Güç düğmesi ve iki konumlu anahtarın neye ait olduğunu belirten etiketlemeleri yapınız.

Mr_YAMYAM

7 segmentli bir display ile 16 ya kadar ölçüm yapabilirsin.
0 dan 9 a kadar 10 ifade edilir.
10 dan sonra ise.
11=A
12=B
13=C
14=D
15=E
16=F
Demekki senin ilk yapman gereken şey 7 segmentli bir displayi 16 lık sistem ile tasarlamandır. Bunun için hocanın dediği gibi PIC'lerden faydalanabilirsin. Amaç göstergenin F'e kadar göstermesidir.
PIC'ler konusunda bilgim olmadığı için ancak bu kadar yol gösterebiliyorum.

serkan_48

Dostum,

Anahtar kelimen 7107 entegresi olacaktır. İnternetten datasheetini indirip detaylarını öğrenebilirsin. Nette yığınla uygulama şeması var. Sana aşağıda bir örnek uygulama şeması vereceğim. Hatta 320volt blogda çok güzel şık uygulamalarıda mevcuttur.

Not : Bu şekli ile bu devre 200 mV ölçüm yapar. Daha yüksek voltaj ölçmek için girişine gerilim bölücü yapmalısınız.



Bir şey soracağım lm317 ile voltaj regülatörü yapabilirsin ancak öğretmeniniz hem sabit gerilim hemde sabit akım çalışabilecek bir regüleli güç kaynağı yapmanızı istemiş bunu nasıl aştın eğer varsa bir şema paylaşırsan sevinirim.

Kolay gelsin.

Hakanh

Yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Serkan bey sorunuzu doğru anladıysam şöyle söyleyim iki konumlu anahtar ile bu işi yapıyorum. Yani switch ile ya akım kaynağı devresine ya da voltaj kaynağı devresine geçiş yapıyorum ve devremden o şekilde çıktı alıyorum. Yalnız burada şöyle bir sorun var hoca mikrochip kullanmayın diyor. Sizlerin verdiği bilgi ve örnekler hep mikro denetleyiciler ile yapılan devreler?

serkan_48

Devrenizin şemasını paylaşırsanız sevinirim. Nasıl bir şema incelemek isterim. Bende kimi zaman sabit akım kimi zaman sabit gerilimle çalışmam gerekiyor.

Ve önerdiğim devre mikroişlemcili bir devre değil. Analog bir devredir. Programlama filan gerekmiyor. 7107 DVM entegresidir. Hocanızın kabul edeceğini düşünüyorum.

ŞEmayı paylaşmanızı rica ediyorum bizlerde faydalanmış oluruz.

Hakanh

Serkan bey peki bu devreden akım kaynağı devresi olarakta yararlanabilir miyim? Yani kısaca her ikisi içinde geçerli bir devre midir? Şemaya gelince size özelden göndereyim.

kifvet

Alıntı yapılan: Hakanh - 18 Kasım 2015, 19:41:34Yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Serkan bey sorunuzu doğru anladıysam şöyle söyleyim iki konumlu anahtar ile bu işi yapıyorum. Yani switch ile ya akım kaynağı devresine ya da voltaj kaynağı devresine geçiş yapıyorum ve devremden o şekilde çıktı alıyorum. Yalnız burada şöyle bir sorun var hoca mikrochip kullanmayın diyor. Sizlerin verdiği bilgi ve örnekler hep mikro denetleyiciler ile yapılan devreler?
Serkan abinin dediği 7107 entegresi Analog to Dijital Converter devresidir.Yani programlana bilir bi entegre değildir.Girişteki voltaji üç adet 7 segment display ile ve hatırladığım kadarı ile 200 mV full skala olarak gösterir.yani 0 mVden 200 mV değerine kadar ölçüm yapabilir.ama biz daha yüksek değerler ölçmek istiyoruz onun için ne yapmalıyız dersek cevap şu olacaktır.Misal 20V ve 0V arasında ölçüm yapmak istiyoruz.çıkıştan gerilim bölücü ile 100 kat küçültme yaparsak.gerilim bölücü çıkışında 200mV ile  0mV değerini elde edeceğiz ve göstergede ölçmek istediğimiz değeri göreceğiz.sağdan ikinci sekmenin ondalik kısmını aktif etmeliyiz.misal 13.5 çıkış aldığımızda gerilim bölücü çıkışı 100 kat küçük olacak ve 135mV değerine eşit olacak.biz sağdan ikinci segmentin ondalik kısmını aktif edersek istediğimiz ölçümü yapabiliriz.

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 18 Kasım 2015, 20:03:36Devrenizin şemasını paylaşırsanız sevinirim. Nasıl bir şema incelemek isterim. Bende kimi zaman sabit akım kimi zaman sabit gerilimle çalışmam gerekiyor.

Serkan abi 317T entegresi bir sont direnç yardımı ile akım regulatoru gibi kullanılabiliyor.temel mantık çıkıştan çekilen akımı sabit tutmak için gerilimi düşürüyor veya yükseltiyor.

kifvet

LM317T akım regulatöru diye aratırsan bulabilirsin.

kifvet

Telefondan girince ard arda yolluyor cevapları kusura bakmayın :D

Hakanh

Serkan bey bu segmentler anot mu olacaklar yoksa katot mu? Bir diğer önemli noktaysa hoca ayarlanabilir istiyor ve biri kaba bir diğeride hassas ayar yapacak. Peki ben bunları nereye eklemem gerekiyor? Birde giriş voltu 17V olacak buradaysa 5V olarak göstermiş... Kifvet bey siz sağdan ikinci kısım dediniz ama anlayamadım.


kifvet

Anlatayım:)ama önce sizden bir ricam olacak ödeviniz ile ilgili bir algoritma oluşturun ve buna göre devre kısımlarında yardımcı olayım:)

Hakanh

Dediğiniz gibi bir taslak hazırladım ve neredeyse bitti sayılır henüz bitmedi ancak bu kısma kadarı doğru mu?

kifvet

Alıntı yapılan: Hakanh - 19 Kasım 2015, 08:04:01Dediğiniz gibi bir taslak hazırladım ve neredeyse bitti sayılır henüz bitmedi ancak bu kısma kadarı doğru mu?
Çizim proteus:
https://drive.google.com/file/d/0BwJzVaKX1NtKS3hpZzBuSTdvSG8/view?usp=sharing
RESİM:
http://postimg.cc/image/lenq9jen7/
gündüzleri pek müsait olamıyorum akşam yardımcı olacağım iyi günler:-)

Hakanh

Şimdi yardımcı olabilecek kimse var mı? :) Devreyi kurdum ama 0-200 mv ölçüyor.  çıkıştan gerilim bölücü ile küçültmem lazım nasıl yapmam gerekiyor? Birde son gönderdiğim devrede sorun var mı? Yardımlarınızı bekliyorum.

kifvet

Alıntı yapılan: Hakanh - 19 Kasım 2015, 20:03:02Şimdi yardımcı olabilecek kimse var mı? :) Devreyi kurdum ama 0-200 mv ölçüyor.  çıkıştan gerilim bölücü ile küçültmem lazım nasıl yapmam gerekiyor? Birde son gönderdiğim devrede sorun var mı? Yardımlarınızı bekliyorum.
Aşağıda bir voltaj bölücü devre var
Burada U1 olarak 2V verip 10 kat küçültürsen U2yi 200mV ölçersin.

serkan_48

Ben direkt şema vereyim.

Tabi bu direnç bağlantısı maksimum skalada 2 volt ölçüm için. 7107 entegresi 2 tipte kurulabilir. Tam skalada 200 mV ölçecek ve 2 volt ölçecek şekilde devreyi kurabilirsiniz.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın