Güneş paneli yapımı ( Hobi olarak hücreler birleştirilip panel yapımı )

Başlatan serkan_48, 14 Ocak 2015, 08:03:31

serkan_48

Herkese merhabalar..

Bir kaç ay önce bir arkadaşımın yurt dışından temin ettiği solar hücreleri kendisinden aldım. Türkiye'de aramama rağmen uygun fiyatlı tab ve bus teli bulamadım. Fiyatlar o kadar uçuk ki anlatamam. Bende yurt dışından tab ve bus tellerini sipariş ettim. Bu gün elime ulaştılar.

Bu topikte edindiğim deneyimleri resimlerle paylaşacağım. Umarım güzel bir örnek teşkil eder ve yapmak isteyenlere yol gösterir. Bu arada sizlerinde yorumlarıyla yeni projem şekillenecektir. Değerli yorumlarınızı lütfen esirgemeyiniz.

Öncelikle elimdeki malzemeler ;

1- 156 x 156 mm boyutunda 4 watt solar hücre 40 adet. ( 36 adet kullanarak idealde 144 watt ancak 100 - 120 watt güç alabilmeyi hesaplıyorum )
2- Bus teli 5 mt
3- Tab teli 31 mt
4- Fluks kalemi
5- Junction box
6- Smps sabit akım sabit gerilim kontrollü devre 6 amper ( gücü düşük şimdilik testlerde kullanacağım paneli yaparken daha güçlü bir smps solar charger devresi yapacağım onunda hazırlıkları var )
7- Diyot ( ters bağlantı koruma diyotları )

Bir kaç resimle konuyu renklendirelim. Hücreler teller fluks kalemi diyotlar v.s.

Bu arada hücreleri tab ve bus telleri ile birleştirip hazırlayacağım ancak sizlerden hücreleri doğal şartlardan nasıl korurum diye yorum almak istedim. Su ve nemden korumak için ne yapabilirim? Bu konuda çok düşündüm en iyisinin ısıcam uygulaması gibi çift camın arasına koyup izole etmek fikrinde karar kıldım. Ancak artıları yanında dezavantajlarıda var.

Sizce nasıl izole edebilirim ?





Mr_YAMYAM

Şu bilgiler işine yarar mı adamım.



Eğer ısıya karşı izole edilecekse camın ışık geçirgenliği önem taşımaktadır.
Normal camlar kurşun içerdiği için %1-7 arası kayba sebep olmaktadır.
Panelleri izole edebilmek için ön kısmına cam benzeri meteryal koyman gerektiğine göre bu tür camları incelemelisin.

serkan_48

Evet işime yarar. Daha önce başka bir yerde de düşük demirli temperli cam konusunu okumuştum. Benimde seçimim bu yönde olacaktır.

Aklımdan geçen fikir yapacağım hücreleri birleştirip iki cam arasına yerleştirip kenarlarını sızdırmazlık sağlamak. Daha sonrasında bu yapıyı bir alüminyum çerçeveye almak ve rijitliğini sağlamak. yapacağım panel yaklaşık 65 cm x 155 cm gibi ölçülerde olacak baya büyük bir panel olacak.

Teşekkürler.

stk4221

@serkan_48 akü olarak ne kullandın jel mi ? kurşun asit akümü ?  solar sistemlerde  jel akü kullanılıyor fakat internette bazı devrelerde    kursun asit aküleri de doldurabileceği  söyleniyor . o zaman  bu akü cinsini şarj cıhazı belirliyo 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

Akü tipi şarj tekniğini değiştirir. Onun dışında etken nokta akü verimleridir. Aküler arasında da verim farklılıkları vardır. Jel aküler daha verimli akülerdir. Daha hızlı şarj olabilirler.

Nihayetinde güneşten elde ettiğimiz sınırlı enerjiyi birde akü şarj ederken kaybedersek sistem verimi iyice düşecektir.

Eğer elinizde kurşun asit akü var ise şarj regülatörünü ona göre seçmelisiniz. Piyasada satılan bir çok şarj regülatörü jel aküler için dizayn edilmiştir.


stk4221

https://320volt.com/100w-solar-panel-aku-sarj-devresi/
 
Ben bu devreyi yapmayi planliyorum jel akuler cok pahali  kursun asit aküyu ucz bulmam  daha kolay bir de bu devrenin gucu 100w benim panel 140W  transistor ekleyerek gücün yukseltebilirmiyiz
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

evet devredeki TIP36 ya paralel bir tane daha eklerseniz gücü arttırmış olursunuz. Mantıken 2 adedi 100 watt ise 3 adedi 150 watt güç aktarabilir.

Ama size şunu yapmanızı tavsiye ederim. MPPT özellikli 140 watt



Linki ise https://320volt.com/12v-24v-mppt-140w-gunes-paneli-aku-sarj-devresi/

Flatron

@serkan_48

Dışarıdan getirttiğiniz güneş paneli sistemini çalıştırdınızmı?
Maliyet fiyatı ve eğer hatırlıyorsanız ürün kodları ve satıcının linkleri varmı?

Birkaç ay içinde belki biraz daha büyük güneş panelleri kurmak istiyorum.
Verimli oldumu? Yoksa hiç bulaşmaya değmezmi?

serkan_48

@Flatron

Hastalık ve iş sıkışıklığı nedeniyle malesef ilgilenemedim. Şöyle söyleyeyim. Benim aldığım hücreler 250 TL ye geldi. 140 watt güç yapıyor. bunun üzerine tab ve bus telleri ayrıca resimde görünen terminal kutusu ile beraber 40 TL civarı geliyor.

Bunlar yaptığım harcamalar. Yapacaklarım ise

Işık geçirgenliği yüksek cam metal çerçeve ve panellerin su nem gibi hava şartlarından uzaklaştırmak için kaplama düşünülmeli.

Bunlarında yaklaşık düşündüğüm maliyeti 100 tl civarı olacak. Toplarsak

250 + 40 + 100 = 390 yaklaşık 400 tl civarını bulacak.

Piyasada bu fiyata değil belki ama yaklaşık fiyata çin malı panel bulunabilir. Şu an 140 watt olarak yaptığım ilk aramada karşıma çıkan ilk fiyat 530 TL

Aradaki fiyat farkı bu. Emek harcayacaksınız vaktiniz gidecek ayrıca seri imalat gibi olmayacak bu nedenle aradaki fiyat farkını gözeterek size uygun olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Ben daha işe başlamadım. Başlayıp başlamamakta kararsızım işler yoğun olduğu için düşünüyorum. Belli olmaz belkide elimdeki malzemeleri satabilirim.

Şahsi fikrim bence imalat yapmaya değmez. Çünkü bu malzemeleri temin etmek sorun değil ancak eğer hücreleri sudan veya nemden çok iyi izole edebilirseniz ve bu izolasyonu uygun fiyata maal edebilirseniz o zaman bu işe girmenizi öneririm. Benide durduran nokta bu oldu. Tek sıkıntı hücreleri nemden nasıl uzak tutacağımı bulamamak oldu. Nem hücre verimlerini düşürüp tamamen kullanılamaz hale gelmesine neden olabiliyor.

Ha çin malı panellere ne kadar güvenilir oda akıllarda soru işareti.

Saygılarımla.

Flatron

Panelin izolasyonunda ,çift camlı pencerelerdeki yalıtım sistemi yeterli olmuyormu ? yada başka sorunlarımı ortaya çıkarıyor
[mergedate]1429377212[/mergedate]
Birisi bu tür nem sorunun çözümü  için şu linki vermiş
http://www.sungoldpower.com/10w-polycrystalline-solar-panel_p93.html
Bu paneller farklımı acaba?

kifvet

panellerin önüne konulacak cam yerine ince kenarlı mercek konulsa(panel boyutundan daha büyük ölçülerde) kayıp o şekilde daha da azaltılamaz mı?Belki kazanca bile geçilebilir:))


Flatron

@kifvet
Kullananlar forumlarda falan bağıl nemin %75 den yukarıda olduğunda ,panelin veriminin düştüğünü söylüyorlar.
Aklıma şu geldi büyük trafolar  imal edilirken son aşamalarda vakum fırınlarına girerler ,amaç  izolasyon malzemelerinin ortamdan nemin almak ,ortamdan  uzaklaştırmaktır.
Böyle bir iş içinde panelin vakumla kapatılması olabilir belki

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 18 Nisan 2015, 20:34:33@kifvet
Kullananlar forumlarda falan bağıl nemin %75 den yukarıda olduğunda ,panelin veriminin düştüğünü söylüyorlar.
Aklıma şu geldi büyük trafolar  imal edilirken son aşamalarda vakum fırınlarına girerler ,amaç  izolasyon malzemelerinin ortamdan nemin ialmak ortamdan  uzaklaştırmak içinyapılır.
Böyle bir iş içinde panelin vakumla kapatılması olabilir belki
@Flatron
paneller hakkında çok fikrim yok açıkçası:)ama fizik açısından bazı yorumlar yapayım:)))
-Havada nem artışı havanın taşıdığı su miktarının artması demektir.
-Su havadan daha kırıcıdır ve fotonları havadan daha çok absorbe eder.
-Su gelen fotonların bir kısmını absorbe edip yutacak bir kısmını da kıracak ve yönünü değiştirecektir.
-Bu olay panel üzerine düşen foton miktarını değiştireceği için verimi düşürecektir.
-Paneller Einstein amcanın fotoelektrik ilkesi ile çalışmaktadır.
-Kurama göre metal bir yüzeye düşen bir foton metalden bir elektron koparacaktır.
-Yani panel üzerine ne kadar çok foton düşerse o kadar verim artacaktır.(Ama tabi panelin doyuma ulaşmasından sonra daha fazla foton da düşse panele bir etkisi olmayacaktır.)

Yalnız trafolardaki fırınlamanın amacını bilmiyorum muhtemelen nemin iletkenliğinden manyetik alanı etkilemesinden vs nedenlerden dolayı yapılıyor olabilir.Ama dediğiniz gibi panele uygulanırsa güzel sonuçlar alınabilir.


Flatron

@ kifvet
acaba ilaçların ambalajından çıkan  o nem alıcı o beyaz paketlerden çerçevenin kenarlarına her 10 cm de bir bir tane konulsa nasıl olur ki :)

kifvet

Aklıma şu da geldi:)eğer panelin kutusuna pirinç koyarsak yada ona benzer nem emici bir malzeme:)paneli kutuladıktan sonra kutu içindeki nemi emecektir diye düşünüyorum:)olursa gayet pratik ve ucuz bir işlem olacaktır:))
[mergedate]1429379918[/mergedate]
Alıntı yapılan: Flatron - 18 Nisan 2015, 20:57:19@ kifvet
acaba ilaçların ambalajından çıkan  o nem alıcı o beyaz paketlerden çerçevenin kenarlarına her 10 cm de bir bir tane konulsa nasıl olur ki :)

tam bende onu yazıyordum:)))tabiki olabilir:)bilgisayar overclock testlerinde görmüştüm:)
-anakartları pirinçle kaplayıp üzerini nem geçirmez bir madde ile kapatıyorlar sonra buzluğa atıyorlardı:)))
-burdaki pirinci anakart üzerindeki nemi en az seviyeye indirmek ve nemin sistemi etkilemesini önlemek amaçlı kullanıyorlardı:))

Flatron

evet tuzlukların içine 2-3 tane koyarlar ki nemlenmesin tuz diye .
Süper fikir :)
 
http://www.youtube.com/watch?v=J0Bggqb2jEA#

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 18 Nisan 2015, 21:01:22evet tuzlukların içine 2-3 tane koyarlar ki nemlenmesin tuz diye .
Süper fikir :)
 
http://www.youtube.com/watch?v=J0Bggqb2jEA#
video da tam konuyla alakalı olmuş ha:)))
evet tuzluklarada konuluyor:)ama kutu meselesi biraz sıkıntılı tabi:)aslında sıvı conta ile bir kaç cam işi çözecektir diye düşünüyorum ama:)))

serkan_48

Değerli arkadaşlar.

Bu konuda düşünmek için o kadar çok zamanım olduki

bir iki yorum yapayım.

1- Solar hücre yada panellerin üzerine ışığı odaklamak verimi kısmen arttırır. Ancak bir diğer sorun hücre sıcaklıkları belli bir değerin üzerine çıktığında ise verim yine düşmeye başlıyor. Malum odaklanan ışınlar ısıda taşıyor.

2- Nem konusuna en mantıklı çözümü şu şekilde buldum. Daha doğrusu yapmayı düşündüğüm süstem şu idi.

Sizlerinde bahsettiği gibi evlerde kullanılan çift cam teknolojisini kullanacaktım. solar hücreleri rijit bir plaka üzerinde guruplayıp tab işlemini ( lehimleme işlemini yapacaktım. Lehimlemeden sonra bu hücrelerin darbelerden oymamaması ve çift cam içinde hareket etmemesi için yüksek sıcaklığa dayanıklı silikon ile plakaya tutturacaktım. Sonrasında terminal çıkışlarınıda ayarladıktan sonra burada bir çift cam üreten firmaya gidecektim. Firma ile görüştüm. istediğim boyutta bir çift cam 80 - 100 tl civarına maal oluyor. Bu yaptığım guruplamayı çift cam arasına alıp içerisine nemi uzaklaştırmak için argon gazı enjekte edecektik. ( argon gazı enjeksiyonu tüm çift cam üretiminde standarttır çünkü cam plakalar arasında kalacak olan havadaki nem içerdeki sıcaklık farklarından dolayı yoğuşacak ve kötü görüntü oluşturacaktır. Bu nedenle tüm çift cam imalatlarında argon kullanılıyormuş. ) daha sonra bu çift camın arasına yerleştirdiğim panelimin çıkış uçlarını çift camın aradaki çıtanın altından dışarı alacağım. İmalat bu şekilde %90 tamamlanacaktı. En son dışarı cıkarttığım uçları terminal kutusuna bağlamak ve panel dışına alüminyum çerçeve yapmak kalıyor.

Ayrıca belirteyim çift camların içine baktıysanız alüminyum çıta var. Bu çıtanın içinde nemi emen silikajel varmış. Argon basılsada içeride kalabilecek nemi bu çıta emiyormuş.

Fikirlerinizi alabilirmiyim. :) 

Flatron

Alıntı yapılan: serkan_48 - 18 Nisan 2015, 21:19:43Ayrıca belirteyim çift camların içine baktıysanız alüminyum çıta var. Bu çıtanın içinde nemi emen silikajel varmış. Argon basılsada içeride kalabilecek nemi bu çıta emiyormuş.

Fikirlerinizi alabilirmiyim. :) 

yani nem alıcı silikajel argon gazını emdiği için mi başarısız olunuyor?
Birde  güneş ışığını camdan geçerken verimmi düşüyor ,ayrıca camın hangi özelliklerde olması gerekiyor tam anlamadım?

serkan_48

Hayır hem argon basılıyor hemde nem alıcı silikajel kullanılıyor. iki kez önlem alınıyor.

Cam konusuda önemli. Orjinal panellerde 3 mm cam kullanılıyor. Camın içindeki demir oranı neredeyse sıfır. Bu nedenle ışık geçirgenliği çok yüksektir. Ayrıca yüksek sıcaklıkta temperlenmektedir. Bunun nedeni sağlamlık için. Panellerimiz ağır şartlarda çalıştığı için düşünün ceviz büyüklüğünde dolu tanelerine karşı durabilecek sağlamlıkta ve panel verimini düşürmemek için en iyi ışık geçirgenliğine sahip cam kullanılmaktadır.

Bende işin içine girmeden bu kadar detaylı düşünmemiştim. Araştırdıkça araştırdıkça detayları öğreniyorum. Ve bunları uygulamak istiyorum ancak her detay maliyeti arttırıcı etken.

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 18 Nisan 2015, 21:19:43Değerli arkadaşlar.

Bu konuda düşünmek için o kadar çok zamanım olduki

bir iki yorum yapayım.

1- Solar hücre yada panellerin üzerine ışığı odaklamak verimi kısmen arttırır. Ancak bir diğer sorun hücre sıcaklıkları belli bir değerin üzerine çıktığında ise verim yine düşmeye başlıyor. Malum odaklanan ışınlar ısıda taşıyor.

2- Nem konusuna en mantıklı çözümü şu şekilde buldum. Daha doğrusu yapmayı düşündüğüm süstem şu idi.

Sizlerinde bahsettiği gibi evlerde kullanılan çift cam teknolojisini kullanacaktım. solar hücreleri rijit bir plaka üzerinde guruplayıp tab işlemini ( lehimleme işlemini yapacaktım. Lehimlemeden sonra bu hücrelerin darbelerden oymamaması ve çift cam içinde hareket etmemesi için yüksek sıcaklığa dayanıklı silikon ile plakaya tutturacaktım. Sonrasında terminal çıkışlarınıda ayarladıktan sonra burada bir çift cam üreten firmaya gidecektim. Firma ile görüştüm. istediğim boyutta bir çift cam 80 - 100 tl civarına maal oluyor. Bu yaptığım guruplamayı çift cam arasına alıp içerisine nemi uzaklaştırmak için argon gazı enjekte edecektik. ( argon gazı enjeksiyonu tüm çift cam üretiminde standarttır çünkü cam plakalar arasında kalacak olan havadaki nem içerdeki sıcaklık farklarından dolayı yoğuşacak ve kötü görüntü oluşturacaktır. Bu nedenle tüm çift cam imalatlarında argon kullanılıyormuş. ) daha sonra bu çift camın arasına yerleştirdiğim panelimin çıkış uçlarını çift camın aradaki çıtanın altından dışarı alacağım. İmalat bu şekilde %90 tamamlanacaktı. En son dışarı cıkarttığım uçları terminal kutusuna bağlamak ve panel dışına alüminyum çerçeve yapmak kalıyor.

Ayrıca belirteyim çift camların içine baktıysanız alüminyum çıta var. Bu çıtanın içinde nemi emen silikajel varmış. Argon basılsada içeride kalabilecek nemi bu çıta emiyormuş.

Fikirlerinizi alabilirmiyim. :) 
1.Konudaki ısı sınırı nedir?ve panellerin optimum çalıştığı sıcaklıklar nedir?
2.konuda da konu hakkında biraz araştırma yapmam lazım çünkü argon asalgazdır tepkimeye girmeye niyetli bi arkadaş değildir kendisi:)muhtemelen buharın cama yapışmasını önlüyor gibi geliyor bana :)bence o alüminyumdaki silikajeller buharı tamemen emiyor:)))(bu benim fikrim olayla ilgili araştırma yapmadım daha:))--->Biraz önce baktım argon gazını yalıtım için kullanıyorlarmış asıl:))

dediğiniz yöntem hem pahalı(bana göre) hemde bir kere kapndıktan sonra tekrar açılmayacak bir sistem(tekrar sökemeyeceğim sistemleri yapmayı pek sevmiyorum)panelle ilgili sorun çıkarsa yarın birgün içini açamayacaksınız.(açılabilir bir sistem  olmadığını düşünerekten söylüyorum).onun yerine başka sistemler kullanılabilir.

Kendim düşünsem fikrim iki tane panellerden büyük cam keser araya da nem geçirmeyecek ve esnek olacak bir çerçeve koyup panellerin ardına da pirinç veya ona benzer nem emici bir madde koyup çerceve ve cam arasına sıvı conta koyup sıkıştırmak olurdu:)biraz uzun ve karışık oldu sanki cümle:))

Flatron

Anladım bence bu panelleri dolu şiddetli yağmur vb şartlardan korumak için bir izleme sistemi yapmaktada fayda var gibi
Yani panelin çıkan voltaj ve akım değerlerini izleyen raporlayan  MCU lu bir sistem başlangıç içinde gerekecek gibi,zira kapalı sistemde verimin ne zaman düştüğü çabucak anlaşılır
Ayrıca dediğiniz gibi dolu vb olaylarda basıncı algılayan bir sistem devreye girip motorlu bir mekanizma panelin üstünü kapatıp koruma sağlayabilir Sonuçta yaklaşık 1000 tl lik bir sistemi koruyacak ,Voltaj ve akım izlenirken (Monitoring) atmosfer basıncı ve yağmurda izlenebilir.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serkan_48 - 18 Nisan 2015, 21:19:43Değerli arkadaşlar.

Bu konuda düşünmek için o kadar çok zamanım olduki

bir iki yorum yapayım.

1- Solar hücre yada panellerin üzerine ışığı odaklamak verimi kısmen arttırır. Ancak bir diğer sorun hücre sıcaklıkları belli bir değerin üzerine çıktığında ise verim yine düşmeye başlıyor. Malum odaklanan ışınlar ısıda taşıyor.

2- Nem konusuna en mantıklı çözümü şu şekilde buldum. Daha doğrusu yapmayı düşündüğüm süstem şu idi.


Ayrıca belirteyim çift camların içine baktıysanız alüminyum çıta var. Bu çıtanın içinde nemi emen silikajel varmış. Argon basılsada içeride kalabilecek nemi bu çıta emiyormuş.

Fikirlerinizi alabilirmiyim. :)
Ben fikir veririm ama Antalyaya gelince yine böcüklü çay ısmarlayacaksın :D
1. Güneş ışığını minumum kayıpla solar hücrelere ulaştırabilmek için sanırım DURASOLAR CAM adı verilen bir cam türü kullanılıyordu. Sanırım bu konuda fikiralmışsın.
2 Güneş panellerini anladığım kadarıyla bir kutu gibi muhafaza içerisine almak istiyorsun ki nemden etkilenmesin. (Malüm Antalya çok nemli oluyor :D
ÖNERİ:
Alüminyımdan bir çerçeve  yapılır. 5cm kalınlık bu iş için yeterlidri sanırım. Bu çerçevenin üst yüzeyi durasolar cam ile sıvı conta vasıtasıyla sıkıca kapatılır.
Alt tabaka için alümünyum kullanılabilir. Bu alt tabaka isteniyorsa solar hücreleri soğutmak amaçlı tasarlanabilir. Yani solar hücreler alt alümünyum tabakaya muhtelif yerlerinden silikon gres ile tutturulabilir. Solar hücrelerin köşelerinden plastik vida ve tutma aparatları ile sıkılabilir.
Alüminyum çerçevenin uygun yerinden iki adet delik açılır ve bu deliklere kaliteli cinsinden dişi BANAN fişler takılır. Banan fişlerin arka bağlantısı MOLEX türü bir konnektörle solar hücrelerin çıkış tellerine bağlanabilir.
Alüminyum kapak kuru ve temiz bir odada  uygun conta ile birçok yerinden çerçeveye monte edilirse hiçbir şekilde içeriye rutubet giremeyecektir.

stk4221

@serkan_48  kardeşim önerdigin devre MPPT özelligi olan  12A -40A arası şarz yapıyor 
bunu yükseltme imkanımız olur inşallah .
 ben basit mantıkla hesaplıyorum 140w /18v panel çıkış voltajı = 7.7A  gibi   
 7,7A X  8 saat (verimli güneş olsa) =  61.6 A yapar   yanlış hesap yapmıyorsam 
 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

140 watt maksimum kapasitesidir doğru. Yaklaşık olarakta 7 amper / saat şarj yapabilir ( boş aküde ) Akü doldukça iç direnci yükseleceği için şarj akımı  düşecektir. Basit mantıkla evet hesabınız doğru.

Devrenin sitesinde aşağıdaki gibi bir panel gücü ve akü kapasitesi tablosu yapılmış. Bana pek mantıklı gelmedi ama çünkü aküyü yaklaşık 3. buçuk saatte şarj olacak şekilde amperler verilmiş.

Bence daha büyük kapasiteli aküleri uzun sürede şarj edebilir.


Mr_YAMYAM


serkan_48

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 19 Nisan 2015, 15:55:49Bazı teknik eksiklikler görüyorum.
Müdahale edersem döversiniz diye korkuyorum :D


üdahale edersen zorla böcüklü çay içiririm abi :)

Mr_YAMYAM

Bir sistem hazırlanırken öncelikle TEKNİK ŞARTNAME belirlenmelidir.
1 Tam olarak ne istenmektedir.
2 İstek mantıksal olarak doğrumudur. (Bilimsel gerçeklik ve araştırma gerektirir)
3 Projenin yerine getirilmesi için uygun bütçe varmıdır.
Bu ana doneler doğrultusunda şu kriterler tam olarak hesaplanmalıdır.
İstenilen proje için elde edilmiş olan güneş panelleri uygunmudur. Yoksa sadece teknik olarak verebildiği imkanlar kadar mı enerji elde edilecektir.
Arkadaşlarımızın paylaşımlarında belirtilen  10 A 20 A gibi değerler güneş panellerinin ve akülerin hangi değeridir. Max. değerler ise burada bazı koşullar ortaya çıkmaktadır.
Güneşlenme haritası incelenmişmidir. Günün her saati aynı miktar güneş ışığı alabilmek mümkünmüdür.
Max. akım değerinde çalıştırılmak istenen güneş panellerinin teknik dökümanları tam olarak biliniyor mu.
Max. akım değerinde çalıştırılan bir güneş paneli aşırı ısınacak ve kısa zamanda ömrünü bitirebilecektir. ISI özellikleri araştırıldı mı.
Çoğu yarı iletkenler 60-75'C civarında bozulma aşamasındadır. Antalyada yaz güneşinde koyu bir yüzey üzerinde bile bu sıcaklığın çok üzerine çıkıldığı biliniyor mu.
Sadece akım değerlerinin belirtilmesi değil doğru olan ölçüm A/h Amper Saat olarak verilmektedir. Bu değer toplamda depolanabilecek enerji miktarının ölçüsüdür. Gerek güneş ışığının azaldığı durumlarda gerekse fazla geldiği durumlarda hesapların doğru olması için ana ölçüt olmalıdır.


stk4221

kolay gelsin forum sakinleri
 bu şarz devresini yaptım fakat potans ile akü şarz gerilimini ayarlayamıyorum acaba nerde hata yapmış olabilirim




vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48


stk4221

https://320volt.com/wp-content/uploads/2013/06/solar-panel-charger-gunes-pili-sarj-devresi.jpg

serkan kardeşim  sıkıntım şu ;
18 v güç kaynagından voltajı veriyorum çıkıştan sabit 17,5v gibi bir değer alıyorum. potans var ama çıkışa bir etkisi yok potansı söküp ölçtüm normal, yerine direnç bagladım bir farklılık yok aynı. bu şekilde aküye baglıyorum akü 13v ( 7 A ) degerde tam dolu degil ama IRF 6540 çok ısınıyor ( YAMYAM reisin çizimi olan)  güç kaynağı da kendini korumaya alıyor kısa devre varmış gibi
   
 
       dirençler  20 30 r fark ediyor 220  R bulamadım 200 R  taktım  300 R bulamadım  330  R  taktım  shotky diyotu farklı çıkışta bir diyot taktım  bunlardan sıkıntı olacağını sanmıyorum

 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın