TDA2030 Anfisi sorunu...

Başlatan murat11h1, 07 Ocak 2015, 02:30:58

murat11h1

Saygıdeğer arkadaşlar öncelikle Merhabalar...

Buradaki linki tıklayın Buradaki anfi devresini büyük bir hevesle yaptım ancak yaklaşık 2 haftadır uğraşıyorum. çıkışta besleme geriliminin aynısını görüyorum. Bir hoparlör bağladım hoparlörden yanık kokusu geldi. Devreyi en az 10 kez kontrol ettim. Çalışmıyor o kadar masrafa mı emeğe mi yanarsın... Şimdilerde "Ben nerde yanlış yaptım" adlı şarkıyı söyler oldum.  Şimdiden teşekkürler.

memleket

Baskı devrenin resimlerini koyarsan daha çabuk yardımcı olunur...

olc technics

Alıntı yapılan: murat11h1 - 07 Ocak 2015, 02:30:58Saygıdeğer arkadaşlar öncelikle Merhabalar...

Buradaki linki tıklayın Buradaki anfi devresini büyük bir hevesle yaptım ancak yaklaşık 2 haftadır uğraşıyorum. çıkışta besleme geriliminin aynısını görüyorum. Bir hoparlör bağladım hoparlörden yanık kokusu geldi. Devreyi en az 10 kez kontrol ettim. Çalışmıyor o kadar masrafa mı emeğe mi yanarsın... Şimdilerde "Ben nerde yanlış yaptım" adlı şarkıyı söyler oldum.  Şimdiden teşekkürler.

@murat;

Bu devrenin çalışmaması mümkün değil. Entegren sahte değilse tabi. Kendi uygulamanın bir resmini paylaşırsan sorun daha çabuk çözülür.

murat11h1

07 Ocak 2015, 23:12:37 #3 Son düzenlenme: 07 Ocak 2015, 23:18:04 murat11h1
Ben de şans olsa kız doğardım. Site gitmiş. Ama devre şeması burada Benim asıl derdim bu devreyi yapıp çalıştıran var mı?  Devredeki besleme başından beri çok mantıklı gelmedi. Devredeki besleme kondansatörlerinde +14 ü görüyorum ancak -14 ü göremiyorum. Birde dediğim gibi hoparlör çıkışında gerilim var. 320volt sitesinde de bu devre var 320volt\'taki site için tıklayın orada da bu devreyi yapıp çalıştıramayan var. çıkış izolasyonu için seri 2200uF kondansatör bağladım çok derinden biraz bir ses geliyor-radyodan almıştım sesi-Sanki bir eleman değişikliğiyle çalışacak gibi ama olayın tekniğini bilmeden doğrudan devreyi yapınca perişan oluyoruz.  :(

yolgezer

4 den 2 ye giden bir 47 k direnc var ve -18 v ye bagli degil. brlki dalginlikla onu -18 v a baglamissindir. bir dikkat et.

murat11h1

Alıntı yapılan: yolgezer - 07 Ocak 2015, 23:32:414 den 2 ye giden bir 47 k direnc var ve -18 v ye bagli degil. brlki dalginlikla onu -18 v a baglamissindir. bir dikkat et.
Dikkat ettim aslında burada lyt sini atabilirim ama nasıl atayım?

yolgezer

lyt atsan da ben tabletten goremem:-)  cizimin ekran goruntusunu yuklerseniz ben gorebilirim. ama sahte entegre ise sprun olabilir.

Mr_YAMYAM

Devre şeması çift gerilim yani +/-18V olarak verilmiştir.
Eğer beslemeyi tek voltaj yapmışsan hem entegre yanabilir hem de çıkışta voltajı aynen görürsün.

Cnrps

Murat bey, böldüğüm için çok özür dilerim. Skoda forumunda gördüm çok eski bir mesajınızı da bu snow wolf classic kar paleti ile ilgili. Bu üründen almayı düşünüyorum, siz alalı kullanalı baya bir olmuş tavsiye edermisiniz ? bir email atabilirseniz çok memnun olurum ( canraps@gmail.com )

murat11h1

Alıntı yapılan: Cnrps - 07 Ocak 2015, 23:48:34Murat bey, böldüğüm için çok özür dilerim. Skoda forumunda gördüm çok eski bir mesajınızı da bu snow wolf classic kar paleti ile ilgili. Bu üründen almayı düşünüyorum, siz alalı kullanalı baya bir olmuş tavsiye edermisiniz ? bir email atabilirseniz çok memnun olurum ( canraps@gmail.com )
O ooo merhaba arkadaşım. yazayım...
[mergedate]1420667684[/mergedate]

[mergedate]1420670324[/mergedate]
Proteus 8.0 dosyası burada ne kadar anlaşılır bilmiyorum 5 bacaklılar tda2030 dememe gerek yok ama demiş bulundukBurada....

yolgezer

talbetten girmeyeydim bakardim aslinda ama:-)
 bilmiyorum valla. zaten cok basit de bir entegre. ordq hata olursa da anca dedigim hatayi yapabilirdin. ama ekran goruntusu olaydi daha net cevaplayabilirdim.
[mergedate]1420670730[/mergedate]
bakin aklima n geldi. tda2822m in onunde de bu devredeki 22k dirence benzer bir direnc var. o direnc kopunca cikistan dc geliyordu, belki sizin taktiginiz direnc kalitesiz idi. bilmiyorum o entegreyi hic kullanmadim ama ayni sorunu yasattirmis olabilir.

murat11h1

08 Ocak 2015, 01:34:36 #11 Son düzenlenme: 08 Ocak 2015, 01:39:03 murat11h1

İşte devre. Bir baba yiğit şu sorunu çözsün. Helal olsun diyeceğim.Aslında MrYamyam 5dk vakit ayırsa bu işi halleder diye düşünüyorum

akorukmez

08 Ocak 2015, 03:09:03 #12 Son düzenlenme: 08 Ocak 2015, 03:12:05 akorukmez
Bence böyle olmaz kardeşim devrede yanlış bir yere gitmiş olsaydın ares seni uyarırdı.Bence montajında hata olabilir.
Ya isis dosyasını yanlış çizdin yada montajında ters veya unuttuğun atlamış olduğun yerler var montajını kontrol et derim.Bu arada direnç led devresi yak söndür dahi yapsanız devreye montaj yapmadan önce elemanları kontrol etmeyi unutmayın ki sonradan saç baş yoldurmasın :) Kontrolden kastım elemanları ölçme tekniklerine uygun bir şekilde ölçüp test edin.Çalışabilirliğini ve değerlerini karşılaştırın.Teşekkürler.

asma

Merhaba

"Devredeki besleme kondansatörlerinde +14 ü görüyorum ancak -14 ü göremiyorum. Birde dediğim gibi hoparlör çıkışında gerilim var."
Yazmışsınız.
Mr_YAMYAM ise:
"Devre şeması çift gerilim yani +/-18V olarak verilmiştir.
Eğer beslemeyi tek voltaj yapmışsan hem entegre yanabilir hem de çıkışta voltajı aynen görürsün."
yazmış.

14V veya 18V olması sorun değil. Negatif voltaj yoksa olacağı budur.
Simetrik besleme için tek sekonder iki diyot ve iki kondansatör var.
Pozitif besleme varsa trafo sağlam , diyotların biri sağlam , kondansatörün biri sağlam demektir.
Geriye iki eleman kalır. :o Kontrol edip çözümü paylaşmak size düşüyor.

Bir de buraya yazmayıp, trafoya ne gerek var elimde uygun güçte laptop adaptörü var dı onu kullandım diye düşündüyseniz.
AC ile DC nin farkını bilmiyorsanız.
Vay halinize.
::)

Kolay gelsin.
Not : Uyarımı, Mr_YAMYAM'dan  mesajınızda bahsedip , orjinal şemayı gösterip farklı uygulama yapmışsanız ciddiye alın.

murat11h1

Öncelikle şunu belirterek özür dileyeyim. Çünkü AC   DC farkını bilmek konusu geçtiği için açıklama ihtiyacı duyuyorum. Arkadaşlar normalde picle amatörce uğraşan biriyim,kayan yazı şifreli kilit vb. basit uygulamalarla vakit geçirirdim.Şimdi pic'e şunu yap dersin yapar bunu yap dersin yapar aslında bana göre burada elektronik namına çokta bişey yokmuş. Şu ses olayına bir girdim; buradaki cahilliğimi gördüm. Bu bambaşka bişeymiş kardeşim.
akorukmez kardeşin dediği biraz mantıklı gelmeye başladı çünkü bir ohmluk direnci ölçü aletiyle ölçtüm 4 ohm diyo. Renkleri 1 ohm rengi- şimdi oraya girmeyelim-. yani 3 ohm farkettirir mi? Bu doğrudan çıkışa 14 volt yüklüyecek kadar olmamalı gibi geliyor. " Fark etmez mi?" diyosanız ses elektroniğinde daha bir kamyon ekmek yiyecek gibiyim.

yolgezer

dostum bu devre hatali gibi, tam kafami veremiyorum ama girislerde bir entegreye ses girisi var ama obur entwegreye giris yok.
o potansiyometrenin girisleri bir garip olmus cozemedim bir turlu. bir o kisimlari kontrol et. stereo simetrik olmali. bir entegrede ne parca varsa oburunde de ayni duzen. oysa ki bu devrede boyle bir sey goremiyorum ben. potansiyometreyi sok bir entegre girislerini oyle olc. belki sorun gider,
bir ohm direnci sen olcu aleti ile olctugunde 3 gpruyorsan olcu aletin cok iyi degil demektir, ben bir bucuk belki 2 gorebilirim, ama 3 cok buyuk bir sapma, ya da direnc kalitesiz. ses olayi elektronigin ne kadar bilmem ama pic falan asil olarak programcilik. orda semaya uyarsin programini yuklersin, belki kendin yazarsin. ama sesde ayni entegrenin bin turlu kombinasyonu var.

murat11h1

Alıntı yapılan: yolgezer - 08 Ocak 2015, 22:09:51dostum bu devre hatali gibi, tam kafami veremiyorum ama girislerde bir entegreye ses girisi var ama obur entwegreye giris yok.
o potansiyometrenin girisleri bir garip olmus cozemedim bir turlu. bir o kisimlari kontrol et. stereo simetrik olmali. bir entegrede ne parca varsa oburunde de ayni duzen. oysa ki bu devrede boyle bir sey goremiyorum ben. potansiyometreyi sok bir entegre girislerini oyle olc. belki sorun gider,
bir ohm direnci sen olcu aleti ile olctugunde 3 gpruyorsan olcu aletin cok iyi degil demektir, ben bir bucuk belki 2 gorebilirim, ama 3 cok buyuk bir sapma, ya da direnc kalitesiz. ses olayi elektronigin ne kadar bilmem ama pic falan asil olarak programcilik. orda semaya uyarsin programini yuklersin, belki kendin yazarsin. ama sesde ayni entegrenin bin turlu kombinasyonu var.
98 den buyana bilgisayarla uğraşıyorum dediğin gibi programcılık. Bu ses olayı bi başka.. Tekrar kontrol edeceğim. Olmadı direk çöp tenekesi...

yolgezer

acik konusayim bu entegre baya basit bir entegre. az ugrasirsaniz yapilmayacak gibi degil. ama akorukmerkez gibi tda2003 hatta tda2822m ile de baslayabilirsiniz, burda olsun nette olsun bir suru ornek var.

murat11h1

Alıntı yapılan: yolgezer - 08 Ocak 2015, 22:33:59acik konusayim bu entegre baya basit bir entegre. az ugrasirsaniz yapilmayacak gibi degil. ama akorukmerkez gibi tda2003 hatta tda2822m ile de baslayabilirsiniz, burda olsun nette olsun bir suru ornek var.
Tda 2003'le yaptım güzel çalışıyor.Preanfili ton kontrollü sıkıntı yok. Hafif bir vınlama vardı 15bin uf kondansatör yiyince biraz kesildi. Aslında lise zamanlarında tda2030 lu yapmıştım mje serisi transistörlü 50wattlık bir devreydi oda güzeldi. Seneler sonra bi tane daha yapayım dedim stereo olsun yok olmadı. Adamın paylaştığı pdf ten kendi baskı devresini  doğrudan yaptım yine olmadı. Heralde elemanda sıkıntı var.
Ulan diyorum al bitane STK060 lı eleman gir devreye kardeşim onda da orijinalini bulamazsın diyolar.  Benim için watt değil sesin temizliği önemli temiz ses veren stk lar dediler bilmiyorum siz nedersiniz. Buna kafa yoracağıma.yeni bişey yaparım Ne dersiniz?

yolgezer

ustad yasini bilmiyorum. ben elektronik de okumadim. ama orjinalite diyorsan sana tek ornek vereyim. burda cok kisinin kafasini da utuledim ka2206 diye diye:-) 
bak abi, burda iste 5 tane ka2206 var.
en bastaki onur abiyi bile gandirmis bir ka2206 dir:-)  neden dersen o da orjinal.
bir alttaki ise satan abi emin olmadigi icin 1 liraya satti bana. zaten takisimla beraber kapat kapat ben ise yaramazim siye bagirdi:-)
obur ucu tamamen orjinal entegreler. birisi sec, obur ikisi ise samsung uretim. zaten ka serisi samsung bilirsin:-)
burda orjinali nasil anlariz?
abi farkinda misin ters cevirdim birisini? iste onun altinda iki tane yuvarlak oyma var. orjinal ka2206 iki tane yuvarlaga sahiptir. oburleri tek. bir de orjinal ka serisinin bacaklari inanilmaz kalin ve bukulmez. yan sanayi olanlari cimbiz ile bukebilirken orjinale oyle bir sey yapma yoksa cimbiz yamulur:-)  bacaklar bukuldu ise pense ile duzeltmelisin:-) :-)
peki su beni bile gandiran ORJİNAL entegre ne ayak? iste o da tea2025 in ka2206 rolu yapmis hali gibi geliyor bana:-)  cunku kisik seste inanilmaz iyi ses veriyor. ama az acinca bir taraflari oynamaya basliyor:-)  tea isindigi icin enerjisinin buyuk kismi bosa gidiyor sanirim. o yuzden ayni hoparlorden ka daha yuksek ses verebiliyor sapitmadan. ha dip gurultusu de caba:-)
bir de farkinda misin bilmem., biri yarilmis durumda, iste ka serisinin orjinalligi burda anlasiliyor. yarilmadigi surece umut kesme:-)  ama yan sanayileri az isinsin hemen gidiveriyor.
simdi senin su stk muhabbetine giriselim. ka2206 ve la4182 ye eskiden mini stk derlermis. yani ayni zamanin urunleri., biri uber yuksek ses ve kalite iken oburu ayni olmasada yakin kaliteyi ucuza ve daha dusuk watt ve tabi daha dusuk db oranlari ile veren bir urun. ve ikisi de eski zamanin mallari. benim elimde 20 tane ka2206 var. ve sadece 5 tanesinden eminim. ki bunlardan birini gecen gun ben kullandim. birini de sattim. geri kalan 3 unun ikisi yaniktir muhakkak.cunku yarik durumda:-)  bunun haricinde konya sokakta ise orjinal sattigindan emin oldugum 4 kisiden 3 unde bu entegre yok. ben hepsini tukettim ve yapip sattim. simdi ben ka2206 siz kaldim ingaaaa:-) :-) :-)
stk serisi ise sadece bir dukkanda 5 tane gordum ve aldigim fiyat beni ziplatti:-)  orjinal sanyo uretim idi. orjinal stk entegre agir oluyor. elde hissettiriyor kendini.
tda2003 entegresi cok dertli bir entegre abi, eger beslemesini de ton kontrolunu de cikis katini da pcb ustune bagladi isen normal bir ziriltidir. 4700 uf taktim bir tane ben o yetti. zaten daha yuksegini denedim o da kesmedi, eger ziriltisiz bir entegre ariyorsan ka2206 mukemmel derdim sana. cok daha guclu hem. 2 ohm 10 watt tda2003 den bin kat daha az zahmetli. ama dedigim gibi ne stk nin ne ka serisinin orjinali artik yok.

asma

Alıntı yapılan: murat11h1 - 08 Ocak 2015, 22:06:03Öncelikle şunu belirterek özür dileyeyim. Çünkü AC   DC farkını bilmek konusu geçtiği için açıklama ihtiyacı duyuyorum...
Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın , özür dilenecek bir durum yok , sizin neyi ne kadar bildiğiniz ise, yalnızca çözüm önerisi sunacakların metodu için gereklidir.

Çözüm için bir yol gösterdiğimi düşünüyorum sonra da acaba devre beslemesi için transformatör kullanılması gerekirken siz DC güç kaynağı kullanmış olabilirmisiniz diye sormak istemiştim.

Aslında iki durum için de cevap vermediniz:
1- Negatif besleme için kullanılan diyotu ölçtünüz mü? (diyot ve kondansatörü çalışan tarafla kıyaslayabilirsiniz)
2- Trafo kullanıyormusunuz? (Kaç volt , kaç watt )

Son olarak, ikinci mesajda kendi uygulamanın resmini paylaşman önerilmiş. ???  O da yok.

Kolay gelsin.

murat11h1

Alıntı yapılan: asma - 09 Ocak 2015, 02:17:37Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın , özür dilenecek bir durum yok , sizin neyi ne kadar bildiğiniz ise, yalnızca çözüm önerisi sunacakların metodu için gereklidir.

Çözüm için bir yol gösterdiğimi düşünüyorum sonra da acaba devre beslemesi için transformatör kullanılması gerekirken siz DC güç kaynağı kullanmış olabilirmisiniz diye sormak istemiştim.

Aslında iki durum için de cevap vermediniz:
1- Negatif besleme için kullanılan diyotu ölçtünüz mü? (diyot ve kondansatörü çalışan tarafla kıyaslayabilirsiniz)
2- Trafo kullanıyormusunuz? (Kaç volt , kaç watt )

Son olarak, ikinci mesajda kendi uygulamanın resmini paylaşman önerilmiş. ???  O da yok.

Kolay gelsin.

Niyetini anladım kardeş,net aleminde bir sürü kişi var . Senin demek istediğin hata düştüm galiba :-[  Doğrudan DC verdim 14 volt 1.5 amper. O zaman yarın ilk iş onu demekte. Bende sanıyorum Diyodun artısına artı verince iş çözülür. Bak özürü boşuna dilememişim. Deliye malum olurmuş. Umarım çalışır. Sabahın 2 buçuğunda olmasam denerdim o kadar yani...  Daha çok  şey öğreneceğiz galiba. Ne demişler bir elin nesi var iki elin türkü çığırır  ;)

yolgezer

simdi ikinci ses giris yerini buldum. abi sen cok dolandirmissin hatlari, bu devre calissa bile gurultu cok olur. besleme katini ayirsan iyi olur:-)  ayrica cok yerde hatlar birbirine asiri yakin. bunlarin arasini acmalisin, o ikinci ses girini o kadar dolandirma. mubarek devreyi tavaf etmis:-)  bir de hani ses girisinin sasesi?
ayrica alttaki entegrenin girisindeki 4.7 uf kondansatorun hattini 100 k direncin altindan gecirmek yerine tum hattia daha da asagi alirsan boyle caprasik atlamalara gerek duymazsin.
ayrica dpgrudan dc verdim derken sen bu devreye asimetrik guc kaynagi mi verdin? oyle ise tabiki calismaz. simetrik baglamalisinl

asma

Alıntı yapılan: yolgezer - 09 Ocak 2015, 02:39:12ayrica dpgrudan dc verdim derken sen bu devreye asimetrik guc kaynagi mi verdin? oyle ise tabiki calismaz. simetrik baglamalisinl

yolgezer , arkadaşın ikinci mesajı ve konudaki üçüncü mesajda devre şeması verilmiş. Orada beslemenin nasıl yapılması gerektiği görülüyor , o da olmadı videosu var. Sen ikinci sayfada 22. mesajda hala simetrik bağlamalısın mı yazıyorsun? Karta trafodan gelen iki kabloyu kaç farklı şekilde bağlayabilir ki? Tek sargılı trafonun iki ucunu nasıl bağlarsa bağlasın simetrik gerilim kart üzerinde oluşur.

cevat1

09 Ocak 2015, 16:19:21 #24 Son düzenlenme: 09 Ocak 2015, 16:21:55 cevat1
Alıntı yapılan: murat11h1 - 07 Ocak 2015, 23:12:37Ben de şans olsa kız doğardım. Site gitmiş. Ama devre şeması burada Benim asıl derdim bu devreyi yapıp çalıştıran var mı?  Devredeki besleme başından beri çok mantıklı gelmedi. Devredeki besleme kondansatörlerinde +14 ü görüyorum ancak -14 ü göremiyorum. Birde dediğim gibi hoparlör çıkışında gerilim var. 320volt sitesinde de bu devre var 320volt'taki site için tıklayın orada da bu devreyi yapıp çalıştıramayan var. çıkış izolasyonu için seri 2200uF kondansatör bağladım çok derinden biraz bir ses geliyor-radyodan almıştım sesi-Sanki bir eleman değişikliğiyle çalışacak gibi ama olayın tekniğini bilmeden doğrudan devreyi yapınca perişan oluyoruz.  :(

Dikkat etmemişsiniz, 3 nolu ayakta zaten - 16 Vcc  voltaj görünüyor. Orjinal devrede burada
http://construyasuvideorockola.com/downloads/tda2030.pdf

murat11h1

Alıntı yapılan: yolgezer - 09 Ocak 2015, 02:39:12simdi ikinci ses giris yerini buldum. abi sen cok dolandirmissin hatlari, bu devre calissa bile gurultu cok olur. besleme katini ayirsan iyi olur:-)  ayrica cok yerde hatlar birbirine asiri yakin. bunlarin arasini acmalisin, o ikinci ses girini o kadar dolandirma. mubarek devreyi tavaf etmis:-)  bir de hani ses girisinin sasesi?
ayrica alttaki entegrenin girisindeki 4.7 uf kondansatorun hattini 100 k direncin altindan gecirmek yerine tum hattia daha da asagi alirsan boyle caprasik atlamalara gerek duymazsin.
ayrica dpgrudan dc verdim derken sen bu devreye asimetrik guc kaynagi mi verdin? oyle ise tabiki calismaz. simetrik baglamalisinl

Önceki devrelerim çalıştı(tda2003 lü felan) bunuda çalışıtırırım gazıyla devrenin görünümü güzel olsun istedim yani dirençler bir arada kondansatörler felan o yüzden dolambaçlı oldu. Şimdi devreye doğrudan trafodan ac verdim yani adaptörden dc vermedim yine yok bişey ancak şöyle bişey oldu. çıkıştaki 14 volt 0,4volta düştü burası güzel oldu ancak bi nane yok. Neyse ben ümidi kestim .Ama sanki yaptığım masrafı düşününce sanki gıcır gıcır 100 lirayı yırtıp çöpe atmışım gibi hissediyorum. Neyse Dostlar sağ olsun.

yolgezer

100 lira? abi naptin sen ya? ben o kadar entegre yaktim toplamda 50 lira anca harcadim. elimde su anda bir 2.1, bir stereo, 2 tane ses bombasi var. daha sattiklarim caba:-) :-) 

murat11h1

Alıntı yapılan: yolgezer - 09 Ocak 2015, 23:06:26100 lira? abi naptin sen ya? ben o kadar entegre yaktim toplamda 50 lira anca harcadim. elimde su anda bir 2.1, bir stereo, 2 tane ses bombasi var. daha sattiklarim caba:-) :-) 
Devre çalışır düşüncesiyle her parçadan 2 ya da 3 katı malzemeden dolayı  o kadar tutmuştu.

yolgezer

11 Ocak 2015, 20:02:57 #28 Son düzenlenme: 11 Ocak 2015, 20:03:47 yolgezer
abi geçmiş olsun.
bak önce biz sana stabiliteyi hallettirelim. eline en kolay amfi olan tda2822m al bir tane.5 kondansator, 5 direnç ile harika bir sesi olan güzel bir entegre.
şimdi bu entegredekazancı, stabiliteyi ve dip gürültüsünü çözelim.
 5 ve 8 bacaklarında bulunan 100 uf kondansatorler kazanç kondansatorudur. eger 100 uf kullanırsan entegrenin tüm potansiyelini alırsın ama 10-100 uf arası bir değer sayesinde kazancı ayarlarsın. bu ne işine yarar?
basit. misal telefonunla kulaklıktan müzik dinliyorsun ama ses az geliyor. şimdi sen telefondan sesi aldın. ama kulaklığa verdiğinde çok açılmasını istemiyorsun. belki kulaklık yetmiyordur belki sen istemiyorsundur. sadedce 2 kat ses artsın kafi diyorsan o zaman o iki bacağa koyduğun kondansator değerlerini kurcalarsın.
stabiliteye gelelim.
stabilite, amfiden dc akım kaçmaması, ısınmaması ve başka sorun yaşamamandır.
bunun için de önce filtresini bil. zaten genelde pille kullandığın için beslemeye filtre koymaya pek gerek olmaz. ama diyelim şebeke elektriği kullandın? o zaman 100 uf bir kondansator işini görecek. ama pil ise bu kondansatore gerek olmaz. sök gitsin. yerden kazanç:)
bir de dc kaçıyorsa? bu entegrenin girişindeki 10k dirençler, entegrede sadece çıkış zırıltısı için değil. eger 10k değerinden daha yüksek bir direnç olursa çıkışından dc akım vermeye başlar. hem de aşırının da aşırısı. hoparlör de yakabilirsin. entegreyi de kaybedebilirsin.
zırıltıya göre direnç değerini artırabilirsin.
dip gürültüsü? tda2822m inanılmaz dip gürültüsü yapabilir. aşırı yüksek kondansator, kalitesiz kablolar, devredeki atlamalar vs.
bunları sadece okumaz kendin de tecrübe edersen, yaptığın devrenin çalışması halinde bile çok temiz ses alamayacağını anlarsın. bu dediklerimi sana hava atmak için yazmıyorum.
bir de yazmışsın ki devredeki besleme hoşuna gitmemiş. o zaman bir köprü diyot ile bir simetrik besleme yaparsin.
http://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/do%C4%9Frultma-devresindeki-kondansat%C3%B6rler.77505/ şu sitedeki beslemeyi kullanabilirsin. çok işini görür.

murat11h1

Alıntı yapılan: yolgezer - 11 Ocak 2015, 20:02:57abi geçmiş olsun.
bak önce biz sana stabiliteyi hallettirelim. eline en kolay amfi olan tda2822m al bir tane.5 kondansator, 5 direnç ile harika bir sesi olan güzel bir entegre.
şimdi bu entegredekazancı, stabiliteyi ve dip gürültüsünü çözelim.
 5 ve 8 bacaklarında bulunan 100 uf kondansatorler kazanç kondansatorudur. eger 100 uf kullanırsan entegrenin tüm potansiyelini alırsın ama 10-100 uf arası bir değer sayesinde kazancı ayarlarsın. bu ne işine yarar?
basit. misal telefonunla kulaklıktan müzik dinliyorsun ama ses az geliyor. şimdi sen telefondan sesi aldın. ama kulaklığa verdiğinde çok açılmasını istemiyorsun. belki kulaklık yetmiyordur belki sen istemiyorsundur. sadedce 2 kat ses artsın kafi diyorsan o zaman o iki bacağa koyduğun kondansator değerlerini kurcalarsın.
stabiliteye gelelim.
stabilite, amfiden dc akım kaçmaması, ısınmaması ve başka sorun yaşamamandır.
bunun için de önce filtresini bil. zaten genelde pille kullandığın için beslemeye filtre koymaya pek gerek olmaz. ama diyelim şebeke elektriği kullandın? o zaman 100 uf bir kondansator işini görecek. ama pil ise bu kondansatore gerek olmaz. sök gitsin. yerden kazanç:)
bir de dc kaçıyorsa? bu entegrenin girişindeki 10k dirençler, entegrede sadece çıkış zırıltısı için değil. eger 10k değerinden daha yüksek bir direnç olursa çıkışından dc akım vermeye başlar. hem de aşırının da aşırısı. hoparlör de yakabilirsin. entegreyi de kaybedebilirsin.
zırıltıya göre direnç değerini artırabilirsin.
dip gürültüsü? tda2822m inanılmaz dip gürültüsü yapabilir. aşırı yüksek kondansator, kalitesiz kablolar, devredeki atlamalar vs.
bunları sadece okumaz kendin de tecrübe edersen, yaptığın devrenin çalışması halinde bile çok temiz ses alamayacağını anlarsın. bu dediklerimi sana hava atmak için yazmıyorum.
bir de yazmışsın ki devredeki besleme hoşuna gitmemiş. o zaman bir köprü diyot ile bir simetrik besleme yaparsin.
http://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/do%C4%9Frultma-devresindeki-kondansat%C3%B6rler.77505/ şu sitedeki beslemeyi kullanabilirsin. çok işini görür.
Yolgezer kardeş öncelikle ilgin için sana çok teşekkür ederim.Konunda bilgili olduğun aşikâr.
Bahsettiğin entegre 1Wattlık bir entegre yanılmıyorsam. Şu an uğraştığım devreden ümidi kestim. Stk086'lı bir devre buldum. Stk temiz ses verir diyorlar. Bu konuda ne dersin. Ayrıca bu devreyi beslemek için Elimde bir trafo var Yalnız çıkışı 60 volt bu konuyu ayrı bir konu olarak açmadan size bir danışayım dedim. Stk 45 volt DC sabit çıkış vermek için bir devre önerirseniz.

yolgezer

abi, ben amatörüm bilgili falan değilim:) ama o devreyi vermemdeki amaç hem ucuz, hem yaksa da yakacağı hoparlör kıl kadar olacağı için çok masraf olmaz. 100 kağıda 100 tane tda2822m kurarsın yaw:)
simetrik 45 volt için önce bir trafon olsun, sonra da zaten verdiğim beslemeye doğrultmacını trafonun ucuna yerleştirirsin.
zaten stk amfi şemalarında uygun besleme tipi de veriliyor. onu kullanabilirsin misal.
60 volt ile stk 4142v kullanılabilir. ama bir arakdaş geçen 4241v nin de 62 volt artı besleme doğrultma ile yandığını söyledi. bence elindeki trafonun gücünü düşürmelisin bir şekilde. ayrıca simetrik trafo değil mi? değilse çok daha iyi olur aslında. asimetrik trafoyu simetrik besleme yapan devreler vardı ve sanırım yarı yarıya voltaj düşümü sağlıyorlarmış. öyle kullanabilirsin.

Alp1984

02 Ocak 2023, 22:20:05 #31 Son düzenlenme: 02 Ocak 2023, 22:25:25 Alp1984
Merhabalar konu eski ama yinede yazayım dedim devreyi simetrik besleme ile beslediğinize eminmisiniz, eğer pozitif veya negatif alternanslardan biri diğerine eşit değilse devrede sorun çıkacaktır

2.si entegreniz sahte olma ihtimali var eğer sahteyse asla +18, -18 volt yani tek besleme için 36 volta dayanmaz sahte tda2030ların maksimum besleme voltajı tek besleme için +24 volttur, yani +12,-12volt bu bile entegrenin fazla ısınmasına neden oluyor iyi soğutulması gerekli, ben olsam buna +21 volttan fazla vermem

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly