güzel bir fikir-2: "studio XP"

Başlatan seron, 20 Ekim 2014, 14:55:57

seron

Merhaba arkadaşlar.

Bu yazım, sizlere bir önceki konumda anlattığım "elektronik XP" makalesinin devamı olan "editörler için windows" yapılandırmasını ve imajını konu alan bir kaynak olacaktır.

Bu kaynak istikbalde dahi...  ;D pardon eğer ki ses, video, görsel işleriyle uğraşan; reklamcılıkla, fotoğrafçılıkla uğraşan biriyseniz; veyahut da amatör ya da profesyonel şekilde müzik yapıyorsanız, hazırlayacağımız bu windows biçimlendirmesi yöntemi sizlere kaynak olacak, imaj yedeğini almanız durumunda da olası çökme durumlarında aldığınız klonu hemen yapıştırarak zaman kaybetmeden sisteminizi kullanılır kılacak, çoğu lisanslı-ücretli olan programlarınız için tekrar tekrar etkinleştirme yapmaktan ve güncellemelerle vakit kaybetmekten kurtulmuş olacaksınız. Elbette burada asıl aferini "norton ghost" veya muadili olan klonlama programları hakediyor aslında...

Arkadaşlar size gösterecek olduğum programların bir kısmı ücretsiz, bir kısmı ücretli ve demodur; size bu makaleyi anlatmak ve denemek için kurdum. Kreklenmiş programların virüs içerebileceğini unutmayınız ve mutlaka lisanslı programlar kullanınız ki olası bir sorunda destek alabilesiniz...

Hemen hatırlatayım: eğer bu konularla ciddi ciddi uğraşmakta iseniz ve lisans ücreti ödemek istemiyorsanız, tamamen ücretsiz olan "UBUNTU STUDIO" işletim sistemini kullanmanız yeterli olabilir; zira birazdan özelliklerini anlatacağım programların alternetifi olan ve hatta daha fonksiyonlu programlar içeren bir işletim sistemidir... Bu programı bana öneren çok kıymetli ağabeyimiz, ustamız @Mr_YAMYAM üyemize teşekkürü borç bilirim...

yazı epey uzun olacağından vaktinizi almamak adına sayfa sonunda yazının küçük bir özeti olan rarlı dosyayı bilgisayrınıza kopyalayıp resimlere bakarak da fikir sahibi olabilirsiniz.


başlıyorum...

işletim sisteminiz pek farketmiyor ama şahsen windows XP yi tercih ediyorum...

öncelikle sisteminizi kurduktan sonra driverlerinizi KURMAMANIZ gerekiyor. Bunun nedeni, ola ki ileride anakartınız vs yanar, bozulur ise aldığınız imajı yeni edineceğiniz bilgisayara yapıştırarak kullanılır kılmaktır. Başka bir bilgisayara kurularak driverleri yüklenmiş bir windowslu harddiskiniz çok büyük bir ihtimalle başka bir donanımda açılmaz. Dolayısıyla ghost yedeği de açılmaz. Ama driverleri kurmazsanız, hemen hemen her sistemde açarsınız.

Peki driverleri kurmadan program kurabilir miyiz?

Elbette. Programlar kurulur ama özellikle ses çıkışı isteyen programlar, driverler kurulana kadar çalışmaz, uyarır.

Buraya kadar anladık... Şimdi sırayla açıklamasını yaptığım şu programları kurunuz:

temel sistem gereksinimleri:

Net framework 1'den 4'e kadar. (Xp ye 4'ten yukarısını kuramazsınız) net diliyle yazılmış birçok programın kurulup çalıştırılması için gereklidir.

DirectX-9 modelleme ve tasarım programları, photoshop vs için gerekmekte. Sisteme 3D gibi animasyon desteği için altyapı sunar. Özellikle oyunların olmazsa olmazı...

K-lite codec pack 9 mega. Bu program bir video oynatıcı olmasının yanında, bilgisayarınızda yapacağınız birçok medya formatı gereksinimini karşılar. Elbette alternatifi boldur ama ben bunu öneririm.

Quick time player. Demo da olur. Özellikle photoshop ta video editleyecekseniz, edius programı vs için gereklidir. Aynen k-lite codeck pack gibi bazı özel gereksinimleri içermekte.

NERO. Full sürüm olmasının yanı sıra mutlaka içinde nero wave editor ve sound mix programlarını içermeli. Bu, gerek disk yazdırmada gerkse ses editlemede çok işimize yarayacak. Audacity den daha iyidir.

Burn avare Free. Bu program aynen nero gibidir ancak blue ray disk yazdırma desteği de bulunur. Ola ki lazım olur diye.

Winamp veya Aimp3 veya muadili bir ses oynatıcı. Müzik dinlemekten ziyade üzerinde çalıştığınız ses dosyalarını denemek için.

Ingilizce sözlük: MTU olur, başka olur hangisiyle rahat çalışıyorsanız. Maksat programları kullanırken veya başka durumlarda anlamadığımız bir kavram-teknik terimle karşılaşırsak diye.

Bilgisayar terimleri sözlüğü: yukarıdakinin aynı sebepten gerekli. Bence bu ikisi herkesin bilgisayarında olmalı.

Ofis yazılımı: ister MS, ister libreoffice, ister openoffice. Her bilgisayarın olmazsa olmazıdır.

Yazıtipleri paketi: özellikle görsel manipülasyon programları vs ile uğraşacaksanız sisteminizin üzerinde gelen yazıtipleriyle yetinmeyi düşünmüyorsunuzdur herhalde... elinizde ilgili sitelerden derlenip biriktrilmiş oldukça geniş bir font arşivi bulunursa ve bunu sisteminize yüklerseniz iyi olur.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Dahası varsa siz de ekleyin, bilgimiz büyüsün.

Ses editörleri:

Adobe soundbooth: inport ettiğiniz bir ses üzerine efektler, kesme, kırpma... çeşitli işlemleri profesyonel bir şekilde yapmanızı sağlayan gelişmiş ve ücretli bir yazılımdır. Aynı şekilde bir videoyu da bu programa atarsanız ses bazında değişiklikler yapmanıza olanak sağlar. Mesela sesi çok kısık bir filmin ses düzeyini arttırabilir, senkron kayması var ise düzeltebilirsiniz. Daha neler neler...

Adobe audition: adobe soundbootun bir türü ya da benzeridir. bunun da gelişmiş özellikleri bulunmaktadır. Eğer bir iki kez kullanma şansınız olursa, sizi şaşırtacak yönleri olduğunu göreceksiniz.

LMMS: aslen linux işletim sistemleri için yazılmış ama vindowsa da uyarlanmıştır. Yukarıdaki iki programa benzemektedir. Profesyonel ve amatör kullanıma uygun bir ses editörüdür. Içinde beat yapma, midi hazırlama gibi birçok özellik barındırıyor. Ücretsizdir.

Nero wave editor: mükemmel bir amatör ses editörüdür. Bakmayın neronun içinde eşantiyon olarak geldiğine. Ben bu program ile neler yapmadım ki... Battlefield 2 oyununu kendi sesimle Türkçe dublaj yapmıştım ve akrabalar ve mahalledekiler arasında ilgi görmüştü.

Nero soundtrax: nero firmasının verdiği, henüz tam olarak ne işe yaradığını çözemediğim sesle ilgili bir program. Belki lazım olur diye listeye bunu da koydum. Unutmadan hatırlatayım: bu programlar nero6 nın full versiyonu içinde geliyor...

Audacity: masaüstü eğitimle, kişisel ses işleriyle, vb uğraşanlar için hazırlanmış, ücretsiz, amatör bir ses editleme programıdır. Oldukça tanınmıştır. Linux için olanı da vardır.

Mass Mp3 tagger: ne işe yarayacak derseniz, amatör olarak müzikle, remiks gibi işlerle uğraşıyorsanız yaptığınız müzik dosyasını imzalamanızı sağlıyor. Hani ses dosyalarının altında gri harflerle sanatçı adı yapım yılı yazıyor ya, hah... onu değiştiriyor ya da oluşturuyorsunuz. Gerekli olacaktır.

Dj efektör: gülme sesi, alkış sesi, "Aaaaaa!" gibi şaşırma ünlemi.... radyo programlarından duymaya alıştığımız sesleri çıkarmaya yarayan ücretsiz bir programdır.

Voice changer: ücretli bir program olup, mikrofondan konuştuğunuzda sesinizi kadın, erkek, yaşlı, robot sesi; komik-ilginç seslere dönüştürüyor.
Solea recorder: uygun format seçildiği takdirde harddiskte çok az kaplayacak şekilde 24 saat ses kaydı yapar. Üstelik zaman damgalıdır; istediğiniz saatte ne kaydedilmiş kim ne konuşmuş? Saat bazında bulur dinlersiniz. Radyo gibi 24 saat yayın yapan kurum ve kuruluşlar için yazılmış bu program başta ücretli idi ve sonradan ücretsiz olduğu söyleniyor.

Ses programlarına aklıma gelmeyen başka programlar da eklenebilmektedir. Örneğin gitar akort programı, gitar sesini mikrofondan midiye dönüştüren veya nota nota gösteren-kaydeden programlar da kurulabilir; bunlar sistemi kullanacak kişiye göre tercih edilecektir.

Video düzenleme programları

Edius. TRT başta olmak üzere yerli-yabancı birçok tv kanalının mozaikleme, "flaş haber" "sondakika" gibi yazıları oluşturma ve birçok geçiş, efekt uygulamasında kullandıkları ücretli ve son derece gelişmiş bir programdır. Profesyonel kullanıma uygun olup, özel kursları dahi vardır.

Ulead video studio: ediusa göre daha az gelişmiş olan bu program da ücretli olup, yeni bir kamera alındığında ücretsiz olarak verilmektedir. Oldukça faydalı ve yarı-profesyonel bir programdır. Bunu da kuracağız.

Windows movie maker. Şimdi bunu niye ekledik, var ya zaten? Masaüstüne kısayol ekliyoruz ki çabuk ulaşabilelim. Ne kadar profesyonel olursanız olun ara sıra da olsa lazım olur. Kusuru: saatlerce uğraşıp video hazırlarsınız, tam bitmek üzereyken hata oluşur, kapanır. Haydaaaaa!

Subtitle edit: kullanılması ve öğrenilmesi oldukça basit bir altyazı yapma dosyasıdır. Yabancı diliniz var ise ve düzgün çeviri yapabiliyor iseniz bu program ve yukarıdaki video araçlarını kullanarak ekmeğinizi çıkarabilirsiniz benden söylemesi...

Subtitle workshop: yukarıdaki programla aynı amaçla yazılmış bir program. Ama bazı yönlerine bozuldum, şahsen kullanmıyorum kendilerini.

Dvd flick: bazı videolarınızı dvd playerlerde oynatılabilir hale getirmek mi istiyorsunuz? Işte çözüm! Reklam gibi oldu ama gerçekten kullanışlı bir program. Formatı farketmiyor, hatta iki üç tip farklı formatta dosyayı atıyorsunuz, hepsini DVD (video_ts) dosyasına dönüştürüyor. Bu dosyayı alıp nero ile "Film DVD'si yarat" derseniz, oldu bitti! Ücretsiz ve gerekli.

Flash movie player. Gerek interaktif eğitim amaçlı gerekse özel çalışmalarınızın testi için gerekli bir swf-flaş oynatıcısıdır. Gerekli.Ücretsiz.

Image grabber. Bir film ya da video dosyası içinden belli kareleri alıp üzerinde çalışmak isterseniz, bu programla vakit kaybetmeden filmi içine atıp, kareleri tesbit ediyor ve biriktiriyorsunuz, ardından istediğiniz klasöre kaydediyorsunuz. Özellikle videolardan animasyonlu gif yapmak istiyorsanız oldukça yarayışlı bir program. Ücretsiz.

Stereoscopic player: 3D film izlemek için yazılmış ücretli bir playerdir. Muadilleri de mevcuttur.

Bu programlar da istediğiniz kadar arttırılabilir ya da gereksiz gördükleriniz var ise kumazsınız...

Şimdi resim işleme programlarına geçelim.

Adobe Photoshop: çağa damgasını vurmuş bu manipülasyon aracıyla neler neler yapılmıyor ki... mutlaka duymuşsunuzdur; fotomontaj, rötuş işleri, animated gif yapma, efektlendirme... o kadar çok ki aklıma gelmiyor. Hele hele bir ressamın eline geçmesin müthiş şeyler ortaya çıkıyor. Internette photoshopla yapılmış harikaları izleyebilirsiniz. Ücretlidir. Hazırlayacağımız böyle bir sistemin olmazsa olmazıdır. Mümkünse CS5 'ten aşağı olmasın; madem birşey yapıyoruz tam yapalım.

Corel graphics suite: bu program da adobe'un alternatifidir ve fotoşopla beraber raklamcılar tarafından çok kullanılmaktadır. Ücretlidir ve birçok faydalı araç barındırır.

Corel paintshop: Fotoşop muadilidir. Gerekli olabilir.

Paint .NET: bir amerikan üniversitesinde geliştirilmiş, MS paint yazılımının geliştirilmiş halidir. Ücretsiz.

PhotoScape: içinde birçok araç barındıran görsel editleme programıdır. Ücretsiz.

3D box shot maker: CD-DVD veya başka ürün kapakları kutuları hazırlama programı.

Adobe Master Collection. Çok pahalı olan bu program(lar bütünü), saydığımız/sayacağımız işleri ve daha fazlasını yapmamıza yarayan flaş hazırlama, after effect programı, web sitesi hazırlama, vb birçok araç barındırır. Reklam vb işlerle uğraşanlar iyi bilirler. Adobe photoshop, adobe reader pro, adobe soundboot ve audition... gibi programları içinde barındırdığından, eğer bu seti edinebilirseniz, ayrı ayrı satınalmak ve kurmak zorunda kalmazsınız...

Arttırılabilir...

Lazım olabilecek DİĞER ARAÇLAR

High-Logic font creator, bir yazıtipi yapma programıdır ve oluşturmaya çalıştığımız bu sistemi kullanacak olanların işine yarayabilir.

Adobe acrobat pro. Bu program pdf oluşturma programıdır. Ayrıca ofis dosyalarını da pdf ye dönüştürüyor. Ücretli.

Textaizer pro, içine attığınız resimleri, renklendirilmiş yazı harflerini piksel gibi kullanarak hoş çıktılar hazırlamanızı sağlıyor. Ücretsizdir.

Pic texter de onun siyah-beyaz halidir; istendiğinde notepad çıktısı alabiliyorsunuz.

Swf recorder, ücretsiz bir swf-flaş dosyası indiricidir. Gezindiğiniz sitelerde yanan dönen kımıl kımıl oynayan reklam, banner, flaş video, animasyon gibi şeyleri tek tıkla indirir. (gifleri indirmez)

dvdvideosoft free studio çeşitli araçlar barındıran güzel bir dönüştürme yazılımıdır. Muhakkak lazım olacaktır.

Format factory de onun bir benzeri olup oldukça yarayışlıdır. Iki dönüştürücü de ücretsizdir.

Masaüstü kayıt programları: picpick ve camstudio yeterlidir. Medya, interaktif ders anlatımı vs işleriyle uğraşanlar için gerkli olan yazılımlardır.

Bu programlar kurulurken bilinmesi gereken ayrıntıları olabilmektedir. Zaten o işle uğraşacak kişiler bunları bidiklerinden, ben de yeterli bilgi sahibi olmadığımdan anlatmayacağım.

Tüm programları kurup herşeyden emin olunca, ücretli programlarınızın lisanslarını da alıp güncelleyerek, sistem driverlerinizi yine kurmadan, bir sistem klonlama aracı ile sisteminizin yedeğini alırsanız aynen ubuntu studio programı gibi elinizde "XP studio işletim sistemi"niz olacaktır.



Sizlere bu anlattığım yollar çok çocukça veya gereksiz gibi gelebilir. Ancak bu işlerle ciddi olarak uğraşan kişiler için son derece gereklidir ve malesef bir çokları, böyle bir yöntem sayesinde sistem göçmesi, donanım arızası gibi durumlarda, bu kadar kolay bir şekilde bilgisayarlarını geri dönüştürebilmek varken, sistemi yeniden kurma, programları tek tek kurup lisanslama ve güncelleme gibi işlerle tekrar tekrar uğraşmaktadırlar.

Faydalı olması dileğiyle, esen kalın.
                                                                                                                               

bu metin "seron" üyesi tarafından 20.10.14 tarihinde 320volt.com-elektronikprojeler.com sitesine sunulmuştur. 
                              
Atölyede çalışanlar, öğrenciler okullar gibi birçok yerde kullanılabilecek olan elektronik XP hazırlama makalem için bakınız: https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=5422.0



Mr_YAMYAM

Alıntı YapHemen hatırlatayım: eğer bu konularla ciddi ciddi uğraşmakta iseniz ve lisans ücreti ödemek istemiyorsanız, tamamen ücretsiz olan "UBUNTU STUDIO" işletim sistemini kullanmanız yeterli olabilir; zira birazdan özelliklerini anlatacağım programların alternetifi olan ve hatta daha fonksiyonlu programlar içeren bir işletim sistemidir... Bu programı bana öneren çok kıymetli ağabeyimiz, ustamız @Mr_YAMYAM üyemize teşekkürü borç bilirim...
Adamın.. Pardon..
Bey'in kafasına vura vura UBUNTU STUDIO'yu anlattım. Şimdi de o ubuntu studio'cu oldu herkese tere.. Pardon UBUNTU STUDIO satıyo :D

seron

abi 3-4 aydır ubuntu studioyu deniyorum, daha hala keşfedilmeyi bekleyen yönleri var...

bir de sekanla muhabbet ederken "Foo" adlı kırmızı arayüzlü bir program bulup sana "abi bu nedir?" diye sormuştum da çalıştıramamıştık. o program ve benzer diğer birçok programın çalışması için sanal bir JACK özelliğinden faydalanmak gerekiyormuş. yani o programın giriş-çıkış kablolarını başka bir programın çıkış-girişine sanal olarak bağlayarak envai çeşit iş yapıyorsun! gerçekte birbirine kablo bağlayarak yapığın işin bilgisayardaki simülasyönu gibi birşey. DJ ler ve birçok editörler için bulunmaz hint kumaşı o program....

seron

arkadaşlar konu çok ilginizi çekmiyor biliyorum ama konuyla ilgili ciddi bir yanlışlık yaptığımı sonradan öğrendim, düzeltmek zorundayım.

malumunuz bu konu başlığı altında uzun uzadıya uğraşmadan kendi özelleştirilmiş sisteminizi yapıp, ister aynı bilgisayarda, ister farklı bir bilgisayarda klonlama yöntemiyle kullanabileceğinizi anlatmıştım.

yanılmışım...

her ne kadar konuyla çok ilgili isemde bazı noktaları yanlış öğrenmişim, kusura bakmayın...

ister norton ghost programıyla ister acronis veya türevleriyle klonladığınız bir windows sistemini başka bir bilgisayara yapıştırıp kullanamazsınız; mavi ekran hataları verecektir.

bu nedenle yukarıdaki ifademi, "kendiniz için özelleştirilmiş windowsunuzu, uzun uzadıya format atmak sürecinden kurtıulmak için, sadece aynı donanıma klonlayıp kullanabilirsiniz" diye düzeltiyorum.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın