deney yardım (elektromanyetik dalgalar vs)

Başlatan düşünözü, 12 Ağustos 2014, 13:40:38

düşünözü

Arkadaşlar elektriği ileten bir kablodaki akımı  durdurmak için bir deney yapmak istiyorum ama
bunu o kabloya temas etmeden  elektromanyetik dalga yayarak veyada başka bir yolla yapmak istiyorum.

   Bunun hakkında bildikleriniz veya yapılmış deneyleri, yorumlarınızı bekliyorum.. ::)

serkan_48

ohm kanununa ters bir durum bu bir devrede bir güç kaynağına sabit bir direnç takılı ise o devreden belli bir akım akar. bu 3 etkenden birini değiştirmez iseniz geçen akım değişmez.

Dışarıdan uygulayacağınız bir etki bu 3 değişkene etki etmez ise sonuçta akım da değişmez.

Mesela ;

bir adet güç kaynağı bir ptc yada ntc ye bağlı olsun.. Siz bu ptc / ntc yi ısıtır soğutursanız yani çalışma koşulunu değiştirirseniz dışardan kabloya dokunmadan aynı iletkenden geçen akımı değiştirmiş olursunuz :D :D :D

Oldumu ? yalnız akımı durduramazsınız.. durması için iletkenin kopması yada direncin değerinin çok yükselmesi gerekir.

seron

çok ilginç bir fikir ortaya atmışsınız. serkan bu konuda haklı sanırım; akım azaltılabilse de tamamiyle kesilemez ve bu manyetik alanla yapılabilir mi bilmiyorum. engellenmesi gereken hatta, seri olarak bobin eklenir ve bu bobine bir rotor etki ederse, ters yönde oluşacak(oluşmaya çalıştırılacak) akım, ana devedeki akımı engelleyebilir belki...

düşünözü

 Arkadaşlar  doğa olaylarının mesela yıldırım düşen bazı bölgelerdede kısa süreli elktrik kesintisi olduğunu hepimiz biliriz.Ya da bir tüplü televizyonun çok yakınındaki cep telefonu çalınca tüplü televizyonun ürettiği elektro manyetik alanla telefona gelen farklı elektromanyetik alan çarpışınca televizyonun zorlandığınıda görmüşsünüzdür.   
    Temel  ohm kanunlarını vs tamam ele alalım ama   elektromanyetik alan fizik,doğa olayları gibi örnekleride göz önüne aldığımızda bunun yapılabilirliği var.. BU konuda bildiğiniz bir deney yada benzer bir deney yok mu ?

seron

şahsen yok.

bahsettiğiniz olaylar dediğiniz konuyla alakalı değildir.

yabancı diliniz var ise bu konuyla ilgili arama yapabilirsiniz. youtube ve daha birçok sitede ilginç elektrik elektronik deneyleri vardır.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: düşünözü - 12 Ağustos 2014, 16:56:31Arkadaşlar  doğa olaylarının mesela yıldırım düşen bazı bölgelerdede kısa süreli elktrik kesintisi olduğunu hepimiz biliriz.Ya da bir tüplü televizyonun çok yakınındaki cep telefonu çalınca tüplü televizyonun ürettiği elektro manyetik alanla telefona gelen farklı elektromanyetik alan çarpışınca televizyonun zorlandığınıda görmüşsünüzdür.   
    Temel  ohm kanunlarını vs tamam ele alalım ama   elektromanyetik alan fizik,doğa olayları gibi örnekleride göz önüne aldığımızda bunun yapılabilirliği var.. BU konuda bildiğiniz bir deney yada benzer bir deney yok mu ?
Yıldırım düştüğünde yüksek gerilim taşıyıcı hatlarında bulunan SEKSİYONERLER atarlar. :D
Tüplü olsun LCD olsun bir cep telefonunun bir TV yi etkilemesi olayı, cep telefonlarının enterference (PARAZİT) yayması ve bu parazitlerin TV'nin anten (Tuner) veya başka devrelerinin etkilenmesinden dolayı olur.
Bir telden DC ( Doğru akım) geçiyorsa bu akımı hiçbir şekilde engelleyemezsin. Ancak yüksek genlikli darbeler (parazitik etkiler) ile ya kısa süreli (mikro saniyeler) etkileşim yaptırabilir ya da telden geçen akım üzerine darbeli parazitlerin indüklemesini sağlayabilirsin.
Bir telden AC (Alternatif akım) geçiyorsa bu akımı DIŞ ETKİ ile tamamen yok edebilmek için akım katsayısının çok üzerine çıkman gereklidir. ATIYORUM.
1A lik bir AC akımı tam anlamıyla yok edebilmek için oluşturacağın güç katsayısı, Ters fazda olmak koşulu ile binlerce watt olabilir.

seron

yam yam abi şöyle olsa uygulanacak akımı binlerce amperden  onlarca ampere düşüreme-miyiz? :

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 12 Ağustos 2014, 17:33:17yam yam abi şöyle olsa uygulanacak akımı binlerce amperden  onlarca ampere düşüreme-miyiz? :

Bu durumda akım geçen tele fiziksel bağlantı yapmış oluyorsun. Her ne kadar trafonun izolasyonu olsa da geçen akım üzerinde senin trafonun seconderi yani bir yük direnci vardır.
Temel EMK kuralları incelendiğinde sen bu bobinde ters gerilim oluşturuyorsun.
Ha kablonun bir ucundan ters gerilim vermişsin ha trafonun seconderini bağlamışsın.

seron

yani öyle yapacağıma böyle yapayım:


ama aslen arkadaşın yapmak istediği bu ve sen de diyorsun ki binlerce watt gerekir:

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 12 Ağustos 2014, 17:47:15yani öyle yapacağıma böyle yapayım:


ama aslen arkadaşın yapmak istediği bu ve sen de diyorsun ki binlerce watt gerekir:

Erkeksen hesapla ;D
Burada yapılmak zorunda olan bir telin uzunluğuna bağlı olarak belirtilen kısmında EMK oluşturabilmektir.
ÖRNEK:
1 metrelik bir tel üzerinden geçen akımı sıfırlamak istiyoruz.
Temel esaslar, bu tel üzerinde o devreye uygulanan gerilim kadar ters fazda gerilim indüklemesi yapmaktır.
ERKEK OLAN 1 metre tel üzerinde istenilen gerilim indüklemesini yapabilir. Hatta bu tele mümkün olduğunca yaklaşarak yapsın :D

seron

abi erkeğim ama hesap kitap konusunda beni bilirsin.

ancak bilgim dahilinde bazı şeyler vardı. konuyu dağıtmadan kısaca anlatayım: geçen senelerde güneşte eskisine nazaran daha beyik çapta bir patlama olacağı bu patlamanın neden olduğu dalgaların enerji hatlarını eriteceği(!) iletişimi geçici olarak devre dışı bırakacağından bahsediliyordu ne kadar doğru bilmem. ama bu denli bir emk nın dünyaya ulaşması adamı zınkadak yere yıkar...

bir metrelik tel hangi cins, çapı, ısısı? onu da dikkate alalım mı?

asma

seron bahsettiğin şekilde bu iş olur.
Özellikle düşük voltajlı ve akımlı bir yükün varsa bunu etkileyecek düzenek kurulabilir.
Manyetik alandan etkilenmeyecek flamanlı ampul seçersen (led yerine) mesela 220/4,5V 4W trafo ya 2W 6,3V lamba bağlıyabilirsin.
2x1,5 ttr kablonun bir hattını lambaya çekip diğerini boş bırakacaksın. Lambanın diğer ucunu ayrı kabloyla trafoya bağlayabilirsin.
Kullanmadığın kablodan kuvvetli akım çekeceksin. (ütü , fırın veya saç kurutma makinası gibi)
Lambanın ışığı ya azalacaktır ya da artacak. :D iki yükten birinin faz nötr uçlarını değiştirerek etkiyi değiştirirsin.
Yan yana kullandığın kablo ne kadar uzun , ne kadar yakın, güç oranı ne kadar büyük olursa etki o kadar artar.
Bir de degaus bobini bulup lambanın kablosuna yaklaştırmayı deneyebilirsin. (trafoya yaklaştırma)
Tabanca havyan varsa ucunu söküp boştaki kablonun iki ucunu takabilirsin.
Olur ama bu iş akımı durdurmak değil, trafo oluşturup iki kaynağı tek hatta bindirmek. eklenecek yönde veya çıkartılacak yönde olabilir, fark oldukça akım akar. Frekans farkı olursa lamba frekans farkında yanar. 50Hz ve 60Hz ile denersen saniyede 10 defa yanıp sönen lamban olur. RF te mikser trafoları böyle kullanılıyor.

Şöyle bir durumda ne olur?
Birbirinin aynı iki hoparlörü al karşılıklı yerleştir, ortasında dur. ;D Aynı kaynaktan beslerken birinin + ve - uçlarını yer değiştirerek faz farkı oluştur.
Fazları çakıştırdığında ses kesilir mi? Azalır mı? Değişmez mi?

Kolay gelsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın