Linux Mint 17 Cinnamon denemesi

Başlatan seron, 03 Temmuz 2014, 15:48:58

seron

Farklı işletim sistemi deneyimleri: Linux Mint 17 (Cinnamon)

arkadaşlar bu yazımla daha yeni tanıştığım işletim sistemi Linux Mint'i dilim döndüğünce anlatacağım.

İmkanlarım elverdiğince linuxun birçok sürümünü denemeye çalışıyorum.

Sizler de bu işletim sistemi ile alakalı tecrübe ve bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Elbette benim anlattıklarım sınırlıdır ve hatta yanlış da olabilir.

İşletim sisteminin cinnamon ve mate olmak üzere iki versiyonu var. Ve her ikisi de kde; yani klasik masaüstü görünümünde. Aralarındaki fark çok fazla değil. Sadece görev araç çubuğu renkleri ve başlat menüsü düzenleri farklı.

Eğer işletim sistemi kurulum deneyiminiz var ise bu sistemi kurmak sizlere çok kolay gelecektir. Kurulum aşamaları basit. İso kalıbı olarak yazdırdığınız diski taktıktan sonra, bilgisayarı yeniden başlatın. DİKKAT: müsait bir harddisk kullanırsanız daha iyi olabilir. Zira yapacağınız bir yanlışlık,  önceki verilerinizi kaybetmenize sebep olacaktır.

Yeniden başlattığınızda karşınıza gelen bios karşılama ekranından bios ayaralarına girip öncelikli başlangıcı DVD ya da Flaş(flaştan da kurabilirsiniz) olarak seçmeniz bazen yeterli olmayabilir. Bu durumda sistem başlarken F8' e, boot seçim ekranı gelene kadar basık tutmalısınız. (bazı makinelerde F2 ya da başka tuş olabilir)

Dahasını çok detaylı anlatmayacağım. Aşama aşama dil seçimi, bölge ve saat ayarları seçimi, klavye seçimi, harddisk bütünüyle mi formatlansın, önceki sistemin yanına mı kurulsun(dual boot) seçeneklerinden sonra bir müddet bekleyerek kurulumu tamamlıyorsunuz.

Karşınıza son derece sevimli, windowsu aratmayan bir masaüstü ekranı geliyor. Metalik gri renk pencere ve menüler, koyu renk görev çubuğu, hoş tonlarda yeşil öğe ve klasörler ve en güzeli de linuxta görmeye alıştığımızın aksine masaüstünde, windowsta görmeye alıştığmız,
bilgisayarım,
belgelerim(ev dizini),
Çöp,
Ağ bağlantıları,.. gibi kaldırılabilir-eklenebilir öğeler de aradığımızı aradığımız yerde bulmamızı kolaylaştırarak, bizi rahatlatıyor.

Sistem son derece stabil ve kararlı çalışıyor, ve donma vs sorunları vermiyor. Sistem kaynaklarını minimum düzeyde kullanan mint(boştayken 225mbram kullanıyor), adeta canavar gibi... içerisinde ofis, video ve ses oynatım modülleri hazır gelen sistem, daha kurulur kurulmaz hemen hemen tüm video ve ses formatlarını internete bağlanıp güncellemeye gerek kalmaksızın takılmadan kaliteli şekilde oynatıyor.

Başlat(menü) menüsüne "donatılar" seçeneği de ekleyen mint'çiler, windowstan linux'a geçen kullanıcıların hiç zorlanmadan kullanılabilecekleri en "windowsumsu" işletim sistemi yazdıkları için on üzerinden on alıyorlar benden. Zaten linuxun resmi sitelerinde de windowstan linuxa geçen acemi düzey kullanıcılar için en iyi sürüm olarak tavsiye etmişler.

Tabi gerek acemiliğimden gerekse sistemin tasarımından kaynaklanan bazı sorunlar da yok değil.

-Hala şöyle basit çizimler yapabileceğim piksel tabanlı, xp deki paint türevi bir çizim programı yapamadıkları ya da yapmadıkları için linux ailesine fitil oldum!!! Çektiğim resimleri gimp'te düzenleyeyim dedim, o da bilindik formatlarda kaydetmiyor.
Tek derdi bu olsun önemli değil...

Eğer ki windows programlarını çalıştırmaya yarayan(!) wine uygulamasını gerçek anlamda geliştirebilirlerse, windows sürümlerini terketmek için birebir bir program olarak görüyorum Linux mint'i.

Linux mint ile ne yapılır?
-Seyahat edenler, öğrenciler, çalışanlar, bilgisayar'ın temel işlevlerinden fazlasıyla ve hızlı şekilde faydalanır. Ofis, pdf araçlarını sorunsuz kullanır, düzenler, kaydeder.
İnternette, forumlarda dolaşır, feysine girer, yasaklı değilse youtube ve daha birçok siteden video izler, indirir.

-Bilgisayarda yüklü envai çeşit müzik ses dosyası ile filmleri sorunsuz oynatır.

-İleri düzey programlayıcılar, program yazar, isterse bu işletim istemini geliştirir, onarır, kullanıma sunar.

-İlgili programlar indirildiğinde; resim, ses, video dosyaları düzenlenir, montajlanır, farklı kaydedilir(bakınız: render ve export etme), tüm işletim sistemi ve programlarda açılır halde saklanır.

-İlgili program yüklendiği ve alışmak sorun edilmediği takdirde akla hayale gelmeyecek birçok şey yapılır.

-Bir dosya silineceğinde yok yöneticiden izin al, yok bunu silmem, yok bu dosya başka bir program tarafından kullanılıyor gibi acaip acaip sorunlarla karşılaşılmaz; tıklarsın, yapar.

-Yok bu program yanıt vermiyor, yok takıldım, yok öldüm yoktur. Sorunlu bir programa tıkladığınızda bir süre çalıştırmaya uğraşır. Sonunda şunu yapar: ya hata raporunu ayrıntılı verir, ya da o çalışmayan program arka planda kendiliğinden sonlanır, örnek: wine uygulamaları.

-Minimum sistem kaynağı kullanması nedeniyle pille çalışan cihazlar için mükemmeldir. Özellikle laptop, pda mini notebook gibi cihazlara kesinlikle önerilir. Nasıl olsa birçok taşınabilir bilgisayar oyun için değil seyahat amaçlıdır, o halde neden pilleriniz daha uzun dayanmasın? (en son kontrol ettiğimde Windows-7, masaüstünde ve tüm programlar kapalı iken 1,20GB, XP 450küsurMB ram kullanıyordu! mint-cinnamon 250MB bilem yok.)

-Yok ben windowsu özledim derseniz, virtualbox ne güne duruyor? İndirip kurun, Windows xp yi de içine kurup gerekli ayarları yaptınız mı, alın size ister win, ister Linux; daha ne istiyorsunux? ;D Ama bilgisayarınızın özellikleri biraz yüksek olacak ona göre... Şöyle 4çekirdek+4GBram iyidir.


Linuxta ne yapılamaz?
Wine programı olmadan, windowsta kullanmaya alışılmış programların hiçbiri çalışmaz. Wine ise halen geliştirilmeye çalışılan, ama yavaş gelişen, henüz ".exe" uzantılı çoğu dosyayı açamayacak düzeyde bir programdır maalesef.

Bunun dışında bir bilgisayarda ne yapılıyorsa her şey yapılır.

indirme linki: http://www.linuxmint.com/download.php

Kurup denediğim sistem özellikleri:
anakart: ASUS LGA775 soket, P5LD2X/1333
işlemci: intell pentium dual E2160 1,80Ghz (x2)
ram: kingston 1GB 667gigahertz
disk: samsung 80gb ATA(ide)
ekran kartı: AMD-ATİ RV505 X1550 serisi (düşük model-eski)

yukarıda yazdığım özellikteki bir bilgisayar, win7 ile ya çalışmaz yada ağır aksak çalışır. Ancak son derece güzel görselliği ve fonksiyonu olan linux sürümleri, vay ben bunla çalışmam yok bunun şusu eksik demeden gayet hızlı ve akıcı çalışmaktadırlar. Şu an bu yazıyı mintte yazıyorum ve Allah razı olsun bu programı yapanlardan...

Ahan da resimler. Tabi eklenebilirse...

[mergedate]1404390291[/mergedate]
devamı...
[mergedate]1404390379[/mergedate]
linux'a Vbox kurmak için anlatım:
http://www.dijitalders.com/icerik/22/1943/sanal_makine_kurulumu_virtualbox_.html#.U7VREHaMDXS

Mr_YAMYAM

Cahal civelek arkadaşım.
O kadar anlatmışsın emeğine sağlık, ama mint veri tabanına girip te biraz program desteğinden bahsetmiş olsaydın :D
En azından günümüz işletim sistemlerinde bir baş ağrısı olan JAVA, FLASH PLAYER gibi eklentiler için ne gibi bir kolaylık sağlanmış bunlar bence önem arzediyor.

serkan_48

:)

bende mint kullanıyorum eski bir versiyonu nu arada hack işlerinde işe yarıyor :) .. kodekleri içinde olması büyük bi kolaylık güzel bir versiyon bence.

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 03 Temmuz 2014, 19:44:54Cahal civelek arkadaşım.
O kadar anlatmışsın emeğine sağlık, ama mint veri tabanına girip te biraz program desteğinden bahsetmiş olsaydın :D
En azından günümüz işletim sistemlerinde bir baş ağrısı olan JAVA, FLASH PLAYER gibi eklentiler için ne gibi bir kolaylık sağlanmış bunlar bence önem arzediyor.


abi ne bileyim ben, bilsem bilgi verirdim. veri tabanına nasıl bakılır ki?

ben kurdum internete girdim, sıkıntı yok... hatta kurduğum makineden harddiski söktüm, internet kafeye getirdim, şu anda başka bir makinede güncellemesini falan yüklüyorum. hatta virtual box yükleyeceğim şimdi. ola ki windowstan birşey lazım olur  diye.

neyse. ben bu kadar araştırdım, kurdum denedim gerisini araştırmak size kalmış.

haaa unutmadan. şu anda siteye yazmakta olduğum programın kurulu olduğu harddiskte aynı zamanda winxp kurulu. hemi de başka bir dual boot programına ihtiyaç duymadan kendisi partladı böldü, önceki sisteme zarar vermeden kendisini kurdu. şimdi hem mintle hem de MS ile çalışabiliyorum. seviyorum linuxu yahu!...


Mr_YAMYAM

Linux sevilmez mi yahu :D
Bakma linux'u sevmeyenler bizim Okingurt gibi GLSCGN gibi civelek oyuncu arkadaşlarımdır ;D
Linux mint yazılım merkezine gir orada katagorilere göre birçok yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımlar toplamda kaç adettir bunların sayısına bak.
Oyunlar katagorisinde ve diğer katagorilerde kaçar adet yazılım olduğunu orada yazar.
Ayrıcana JAVA ve flash player güncellemelerine bakarsan iyi olur. Bu konu önemlidir.

seron

abi şu anda uçuş simulatörü indiriyorum...

jawa'ya dair birşeyler gördüm ama ne olduğunu anlamadım.

Mr_YAMYAM


seron

tamam var ondan benim sistemde,

daha kurulurken ayrıntıları izledim, ilk kurulan programlar arasındaydı o. iso dvdsinin içinde hazır var. bak ne diyecem; iso dvdyi indir, live olarak dene. beğenmezsen sen haklısın.

bir de senin studionun yeni versiyonu var mıdır veya oradaki programları minte kurabilirmiyim, adları ne?

ikincisi ben daha çok photoshop tarzı çalışıyorum. video subtitle vb programlara ihityacım var. ama adlarını bilmiyorum bir, yazılım merkezinde bulamadım bu da iki.

yardımcı olabiir misin abi?
[mergedate]1404417799[/mergedate]
@serkan_48 hack işlerinden anlayan arkadaşa ihtiyaç var: gıcık olduğum siteleri gömçürtmek için...

serkan_48

gömmek içinmi göçertmek içinmi gömçürtmek ne yaa ? ? ? ? ? ? ?   :D :D :D gece gece gülmekten katıldım allah senide güldürsün.. :D

seron

yahu göçürtüp yerin dibine gömmek için. bazen bir siteye giriyorum bana sormadan sistemime program kurup hata taraması yapıyor... bazısı program veriyorum diye anasayfamı değiştiriyor. bu tip isteleri gömçürtmek lazım ;D

serkan_48

web sitesi hack olayı çok derin ve network bilgisi gerektirir. Öyle kolay değil gömçürtmek..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 03 Temmuz 2014, 23:23:02tamam var ondan benim sistemde,

daha kurulurken ayrıntıları izledim, ilk kurulan programlar arasındaydı o. iso dvdsinin içinde hazır var. bak ne diyecem; iso dvdyi indir, live olarak dene. beğenmezsen sen haklısın.

bir de senin studionun yeni versiyonu var mıdır veya oradaki programları minte kurabilirmiyim, adları ne?

ikincisi ben daha çok photoshop tarzı çalışıyorum. video subtitle vb programlara ihityacım var. ama adlarını bilmiyorum bir, yazılım merkezinde bulamadım bu da iki.

yardımcı olabiir misin abi?
[mergedate]1404417799[/mergedate]
@serkan_48 hack işlerinden anlayan arkadaşa ihtiyaç var: gıcık olduğum siteleri gömçürtmek için...
Benim stüdyonun çoğu benzer programlarını mint veri tabanında bulabilirsin.
Foto ŞOP uygulamalarını incelemedim ama video ve alt yazı için bir dünya program var. Bu programlar genellikle tüm linux sürümlerinin veritabanında bulunmaktadır.
Öncelikle OPEN SHOT video editör programını denemelisin.
Aklıma geldikçe diğer programlar hakkında da bilgi veririm.
UBUNTU STUDIO'nun yeni versiyonları var.
Ancak benim linux önerilerim LTS (Long Term Service) türü sürümlerdir. Bu sürümler testlerden geçirilip uzun süre destek verilen programlardır.
Ayrıca en son Mint sürümü olarak 15 i test etmiştim galiba. Biraz windowslaştırdıkları için sisteme ağır geliyordu. Fazla gıbızlatmamıştım.
Beni PC'yi de gömçürtmeye çalışırsan seni böcüklerim haa ;D

seron

yamyam abi senin PC yi neden gömçürteyim? faydalı adamları gömçürtmem ben zararlı amcaları gömçürtmek istiyorum. ama serkan güzel bir olaya barnak basmış: iyi bir network bilgisi vs. ben yapamadığım için yaptıracağım bir gün. belki milli hek takımımızdan yardım isterim belli olmaz...

dün ubuntu studionun 14.04 versiyonunu buldum ama indirmedim. daha beta sanırım. onun yerine stabil olanda kalmak iyidir. elimde 2-3 tane eski harddisk var. formatlar formatlar denerim sorun yok. ah bir de internetim olaydı... :'(

ata

elementaryOS pantheon masaüstü ortamını kullanmakta bunu ubuntu dağıtımınıza yüklemek için uçbirimden;
yanı anlatmak ıstedığım sudur bır kullanılan surumu değiştirmeden kullanıcı kabugu yanı masa ustunu rahatlıkla yukler  ornegın yukledıgınız mınt surumunu elementy gorunumune sokarsınız yenı ıso kurmak yerıne çekırdek sabıt kalır masa ustu deneyımı değişir lınux da bunları yapabılırsınız ..atıyorum mac os gorumune sokabılırsınız yada wındows tamamen bıre bır gorunum alır termınale aşadakı gıbı komutla masa ustunuz elementary olur ... buda benden hedıye olsun ;D ;D ;D ;D

sudo add-apt-repository ppa:elementary-os/daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install elementary-desktop

seron

@ata yeni konu buradan açılıyor:


yeni üye olduğun için belki sende pasif olabilir.
konubaşlığını doğru ve iyi ayarla.
önce site kurallarımızı oku...

ata

Yanıtla  Haberdar et Okunmadı SayKonuyu GönderYazdır
bende boyle ;D

seron

bir miktar yanıt ve devamnlı katılımdan sonra onlar aktif hale gelecektir. aslında yeni üye olup hemen konu açanlar var nasıl sizde görünmüyor hocam anlamadım. sayfanın yukarısına bakıyorsunuz değil mi?

ya da uyumsuz tarayıcıdan da olabiliyor menüler eksik yada farklı yerlerde görünür bazen. örnek maxthon.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın