Transformator(primer uclari bulma)

Başlatan endorfin, 08 Haziran 2014, 12:31:09

endorfin

Herkese merhaba. :) . Abilerime ve Hocalarima bi soru sormak isterdim. Benim elimde Jonchn marka 1000W AVR(automatic Voltage regulator)dan cikma bi transformator var. ve ben bu transformatorun sekonder srimini yeniden sarip guc kaynagi olarak degerlendirmek istiyorum.Ama 220v nereye verilicek bilmiyorum. :o Sekonder sarimi actiktan sonra(2mm kalinligina bakir tel yaklasik 30tur) yerde ince sarimdan bi hayli sarim kaldi. Zannimce bu primer sargisi ama bu sargidan da 3 uc cikiyor. Bi tanesi ortak uc. Diger 2-si serbest. Simdi sorum su.Avr tknolojisini pek bilmem. Transformatorden avr-de nasil istifade olunur. oNu da bilmiyorum. Simdi ben diger 2 serbest uca 220v versem olurmu? :)
 Simdiden herkese tesekkurler :) :)
   Ekber/Azerbaycan :)

seron

en uygun sonucu direnç değerleriyle ölçerek bulabilirsin.
transformatörlerde direnci büyük olan uçlar, 220V giriş ucudur. yani örneğin 1K(1000)ohm ya da 10K gibi değerleri gösteriyor ise  220V girişi orasıdır. 3-5-10 ohm gibi küçük değerler çıkış ucudur.
DİKKAT: şayet elindeki smps tip bir güç kaynağı ise trafoyu direkt olarak 220ye bağlama!
cihazının fotosunu çekip yükle ustalarla bir bakalım...

endorfin

#2


 Bu arada-resimler bir az bulanik ola bilir. Bi de cikis uclarini soktum .Geriye kalan bu 3 tane uc :)

serkan_48

#3
Dostum bu trafoyu tekrar sarmak için tekrar hesap yapmalısın. bu sargıyı direkt kullanacaksan 3 ucu ölç direncine bak en yüksek direnç okuduğun değere 220 volt ver.

Birde trafo iç ölçülerine bakıyorum da bu trafo olsa olsa 200 watt ancak verir gibime geliyor. sargıyı sardığın karkasın iç ölçülerini yazarmısın kaça kaç sacın girdiği alanı soruyorum.

seron

bu uçlar çok kalın. giriş ucu olamaz çıkış ucudur. söktüğünüz teller bundan daha ince idi değil mi?

serkan_48

seron sekonder sarımı 2 mm telden 30 tur sökmüş arkadaş ilk mesajında yazıyor. Bu teller ondan ince..

endorfin

Olcumleri trafonun icerisinden yaptim.(a-b diye adlandirsak) a-620mm b 30mm, yukseklik ise 48mm. :)
 

serkan_48

herhalde 62 mm demek istedin 620 mm 62 santimetre eder bu yarım metredende fazla :D

6.2 X 3 = 18.6 karesi = 345 watt görünüyor. Bu trafo P = ( a x b )² formülüne göre 345 watt civarında güce sahiptir. San kayıplarına göre verimi değişir.

endorfin

Tewekkur ederim.O zaman ben 220 v.u direk 2 serbest uca versen daha iyi olur ogle degil mi.Cunki seri baglantida direnc yukseliyor.mantikla baksaken buyuk direnc serbest uclarda var

serkan_48

Trafonun sekonderini sarmadan uçlara voltaj vermeyin. Mantıken evet direnci yüksek olana verip test etmek lazım. Ancak sizin bu primer devre neye göre sarıldı nasıl hesaplandı bilemiyorum.

Siz bu trafoyu sarılı iken test ettinizmi çıkış voltajı kaç volttu ve neden söktünüz 2 mm tel ve 30 spir düşük voltajlı bir trafo zaten ? siz bu trafodan kaç volt alacaksınız tekrar hesapları yaptınızmı nasıl sekonderi saracaksınız?

endorfin

Trafoyu avr calismiyordu diye soktum.buyuk ihtimal devrede problem vardi. simdi ben devrenin sekonderini simetrik olarak  12v   18v   24v     34v olarak sarimak istiyorum. ama sekonderi sarmadan 220v verdim ve trafo sizlere omur.  :D  simdi ben bu trafoyu yeniden sararsam kac mm.lik telden kac tur sarmaliyim?

serkan_48

#11
yav ne zaman voltaj verdin tüh.. bir önceki mesajda verme diye uyarmıştım ama geç kaldım okumadın galiba. trafo sarımını hesaplamanın biraz karışık olduğunu bilmiyorum. 2 yol izleyebilirsin.

1. hazır sarılı olan primeri tek tek sökerek ve sprini sayarak söküp aynı çapta telle yeniden saracaksın. Sekonder için yeniden hesap yapacaksın.

2. yada sıfırdan sarım için hesap yapıp hesap çıkartıp yeniden saracaksın..

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bir%20Fazl%C4%B1%20Transformat%C3%B6r%20Sar%C4%B1m%C4%B1.pdf

yukarıdaki linkten 1 fazlı transformatör sarımını okuyup yapabilirsin. Ben biraz okudum ama çok formül olunca işin içinden çıkamadım. Elimde başka bir sarım hesap cetveli vardı onu kullanmıştım yıllar önce..

Sen bir linki incele derim.

seron

2. yol daha iyi. bozuk bir yapıyı tamir etmek, sıfırdan yapmakttan zordur. bu nedenle tarfo ebatına göre uygun hesaplama yapılarak yeniden oluşturulmalı.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın