Akü Sarj Cihazı Çalışmıyor

Başlatan ibrahim1661, 18 Mayıs 2014, 20:52:54

ibrahim1661

5-6 ay önce ATABA AT-3812 akü şarj cihazı almıştım aldığımda birkaç kez kullanmış sonra kullanmadım hiç. Bugün kullanayım dediğimde stand by ışığı birkaç kere titrek titrek şekilde yandı sonra söndü bir daha hiç yanmadı. Şimdi cihaz çalışmıyor. Anlamadım gitti. Elemanlarına baktım yanık gibi birşey gözükmüyor. birde oradaki büyük sarı bantlı trafosunun bir tarafı 290v dc diğer tarafında bir şey yok acaba sorun onda mı? Birde neden ac değilde dc onu da anlayamadım.






erg123

o sarı bantlı trafo girişinde niye dc var 220v ac giriyor diyotla doğrulanıyor kondansatörle tam doğrultma yapılıyor doğrultma yapınca 300-310v gibi dc akım olur da kondansatörlere bak birde otokuplör görüyorum otokuplör ün girişi var mı çıkışı var mı birde o trafonun omajını bir ölçsene o zaman belli olur fişe takmadan omajına bak ufak bir not blok kondansatör ün boş olmasına da dikkat et

Adnancoskun

#2
cihazı iyice bir incele, soğuk lehim yoksa , muhetmelen çıkış tarafındaki diyot veya elektrolitik kondansatörlerde problem vardır...
birde çıkış kablosu kısadevre olduysa korumaya geçiyordur. çıkış kablosunu + ve - arasını ölçün kısadevre var mı bakın...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serkan_48

Bu bir smps sarj aleti...

Çok detaylı bilgim olmasada yukarıda yapılan tavsiyelere ek bir smps de kontrol edilecek belli noktalar var. giriş voltajı - 220 volt doğrultulduktan sonraki dc voltaj - dc voltajı anahtarlayan mosfetler - trafo sargıları - çıkış doğrultucu diyotlar - çıkış kapasitörleri - varsa sigortalar sigorta dirençler .

Ancak şunuda söyleyeyim cihazınız dc yüksek voltaj ihtiva eder. Üzerinde çalışırken mutlaka emniyeti elden bırakmayın dikkatli çalışın. Yeterli bilginiz yoksa bilgili birine baktırın.

ibrahim1661

korumaya geçtiğinde standby ışığı yanıyordu eskiden şimdi hiç ışık bile yanmıyor ama diyotları ve kondansatörleri sağlamlığını bakıcam. mosfetin 3 bacagının 2 tanesi sanırım sıcaktan lehimi çıkmıştı boşa sallanıyordu onları lehimledim ama nafile. şimdi diyotlara ve kondansatörlere bakacam. Çok da anladığımı söyleyemem ama dediklerinizi deniyorum.

seron

haaa bak şimdi.... O boşta sallanan uçlar nedeniyle diğer parçalaryanmış olabilir. sonradan tutturduysan da sorun giderilemeyebilir şimdi. bilmiyorum...

ibrahim1661

Üzerindeki diyotlardan başladım sağlamlık kontrolüne. Fotoğraftaki " D5 " yazan diyot değil mi? multimetrede kısa devre kontrolü yaptım . onda kısa devre var diğer D yazanlarda sıkıntı yok. Onun yerine ne koyabilirim?


seron

devredeyken kısadevre olduğunu nasıl ölçtün? devredeyken doğru ölçüm yapılamayabilir ki?...
evet diyot. smd olmayan 1N400X serisi bir diyot olur belki.
sen diyodun üzerinde yazı yazıyorsa bir okuyup buraya yazıver bir de öyle bakalım.
bildiğimden değil, diğer arkadaşların bilgi ve deneyimleri daha fazla serkan_48 ne diyecek bakalım.

Adnancoskun

#8
1N DEĞİLDE UFN4007 gibi ultrafast veya fast diyot olmalı bence...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

arkadaşlar,
bilmiyorum belki yanılıyorumdur ama; akü şarj cihazı gibi üzerinden yüksek güç geçen, yüksek güç ile çalışan cihazlarda smd parça kullanmayı uygun bulmuyorum ben. smd parçalar her ne kadar bilgisayar teknolojisinde de kullanılıyor ise de yüksek akım, gerilim ve ısı durumlarına karşı dayanıklı olmayabilir, veyahut uzun ömürlü olmayabilir.

daha önce arkadaşın lehim çatlağı farketmesi ve farketmezden evvel devreyi enerjilemesi diyottan ziyade başka bir elemanı/elemanları yakmış da olabilir. parçalar smd olduğundan diğer elemanların sökülüp tek tek test edilmesi zor olacağından, aslında bilmiyorsa bilen bir bakımcıya göndermesi, garantisi dolmamışsa servise iletmesi daha uygundur. tabi devreyi söktüğü ve lehimleme yaptığı hikayesinden asla bahsetmeyecek!...

F.T

#10
trafonun yanında 2 adet açık mavi kapasite var.onun yanında 8 ayak entegre ve bir tane elektrolitik kapasite var. o elektrolitik kapasiteyi değiştir.

ibrahim1661

Kapasiteyi değiştirdim değişen birşey olmadı. Acaba dediğim o diyotun yerine ne koyabilirim. Üzerinde sadece T4 yazıyor. internetten araştırınca çıkıyor T4 diode diye ama . Acaba onun yerine ne koyabilirim? yada başka nerede sorun olabilir?

seron

T4 mü, D4 mü?
T4 diye aratırsan bulamazsın. bir el feneri ve varsa büyüteçle üzerinde ne yazıyor bak. muhakkak yazması lazım...
galiba böyle çözemeyeceğiz...
ya da garantisi duruyor mu? servisi varsa gönder. ATABA, her ne kadar çoğu kişi tarafından tavsiye ediliyor ve kullanılıyor ise de aslında çok çok iyi bir marka değil, aklında olsun.

asma

Alıntı yapılan: ibrahim1661 - 28 Mayıs 2014, 18:17:01Kapasiteyi değiştirdim değişen birşey olmadı. Acaba dediğim o diyotun yerine ne koyabilirim. Üzerinde sadece T4 yazıyor. internetten araştırınca çıkıyor T4 diode diye ama . Acaba onun yerine ne koyabilirim? yada başka nerede sorun olabilir?
T4 için:
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/diodes/ds30396.pdf
Yani normal 1N4148 kullanabilirsin.

Kolay gelsin.


serkan_48

Dostum kısadevre okuduğun bu diyotu devre üzerinen söküp ölçtünmü ?

ölçmediysen ölçmeni öneririm. Devre üzerinde okumak pek mantıklı değil.

ibrahim1661

#16
Sorma ya . sökerken onu parçaladım. çok nazik birşeymiş dağıldı hemen. onu çıkarmama rağmen takıldığı yer boş kaldı o halde kısa devre var bu normal birşey mi. Çünkü normalse bu diyotun burda işi neydi ? Biraz kafam karıştı. Yada beni aşan bir durum var. Bu arada kartta D5 yazıyor ama o diyotun üstünde T4 yazıyordu.
Diyot ve kondansatörü değiştirdim. Şimdi ne yapayım?
Birde fişi takılıyken kondansatörde elektrik yüklü olması gerekmiyor mu? Fiş takılıyken kondansatörün bacaklarını multimetrenin dc kısmıyla  ölçüyorum birşey yok.

seron

dur dur dur!..
sökükken hala kısadevre göstermesi normal olabilir. sen yorumların tamamını oku ve bence bir bilene götür. daha da bozma aleti.

serkan_48

Fiş takılıyken lütfen dikkatli ol eğer giriş kısmındaki yüksek voltaj kısmını ölçüyor isen tehlikeli voltajlarla uğraşıyorsun.

Eğer dc voltaj kondansatöründe voltaj yüklenmiyor ise 300 volt ve üzeri bir voltaj okumalısın sorunun bir kısmı yada tamamı enerji kablosu varsa sigorta doğrultucu köprü diyot devresi tarafındadır. Bunların kontrol edilmesi gerekli öncelikle. Pcb de D5 yazması sadece notasyondur. Devreyi dizayn eden kişinin diyota verdiği addır. Bu bilginin diyodun cinsi ile alakası yoktur.

Diyotla ilgili bir kaç önceki mesajda asma arkadaşımız yerine 1N4148 diyotu kullanabileceğini yazmış. takabilirsin. Ancak bence o diyotta sorun yoktu. Ölçmüş olduğun kısadevre diyotta değil devre üzerinde. Diyotun bacaklarının bağlı olduğu hattı takip edip devamındaki transistör v.b. kontrol etmelisiniz. Kısa devreyi bulup gidermelisiniz.

seron

aynı zamanda diyota paralel bağlı balka bir eleman var ise ölçü aleti kısa devre var gibi gösterebilir. bu yüzden diyotun (ve diğer devre elemanlarının) devrede takılı iken ölçmenin doğru olmayacağını daha önce söylemiştik.

sorun şu ki arızalı olan elemanı bulman biraz zamanını alabilir. buldun diyelim; eğer değişecek parça smd ise değiştirmekte zorlanabilirsin ki "çıkarırken kırdım" diyorsun. bu nedenle çok titiz çalışmalısın. son olarak serkanın dediği gibi kondansatörlere dokunma!


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın