Elektor Zdroj G400 Guc Kaynagi

Başlatan batcan, 12 Şubat 2014, 07:52:04

batcan

Merhaba arkadaslar, Zdroj G400 guc kaynagi devresini yapmaya calisiyorum. Devrenin semasini asagida gorebilirsiniz. Yurtdisinda baya yapilmis bir devre fakat guvenilir oldugu konusunda suphelerim var.

Devrenin proteusta simulasyonunu cikardim 1.03V ile 1.05V arasinda degerler veriyor. (gerci proteusada guvenilmiyor) Insallah Orcad\'de de deneyecegim. Devreyi 320volt\'dan aldim, yabanci sitelerde de 1 haftadir arastiriyorum fakat sorunu bulamadim. asagidaki linklerden bakabilirsiniz.

https://320volt.com/0-30-volt-0-5-amper-ayarli-guc-kaynagi-2n3772-tl082/
http://svetelektro.com/Forum/zdroj-g400-t19442.html
http://paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html
http://pokec.azet.sk/mischo_20/fotoalbumy/zdroj-g400/ft-438161342#/mischo_20/fotoalbumy/zdroj-g400/ft-438602978

Nasil olacagini merak ediyorum, denemek de istiyorum fakat acele edip elimde kalmasini istemiyorum. Fikir alisverisi icin sizin yardiminiza ihtiyacim var. Devre hakkindaki goruslerinizi benimle paylasirsaniz memnun olurum.


serkan_48

#1
Dostum kolay gelsin.

Eğer hala devreyi yapmadıysan ve güzel bişey yapacaksan sana elektor dergisinde yayınlanan güç kaynağını yapmanı öneririm. Çok sağlam ve güzel bir devredir. akım ve gerilim ayarlı. Bende şu an güç kaynağı yapıyorum işlerimde kullanmak için elektorun devresi değil ama benzer bir devre. bendeki devrede tek opamp kullanılmış elimdeki devre olmasaydı bu devreyi yapacaktım.. diğer topikte izleyebilirsin.

elektorun devre şemasına şu sayfadan ulaşabilirsin. https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4567.msg20643.html#msg20643


batcan

Ilgine tesekkur ederim. Paylastigin devre icin 2 adet trafo gerekiyor anladigim kadariyla. Bende ise 0-36 150w trafo var, elimdekini degerdirmeye calisacagim. Paylastigim devrede elektro\'un devresi ama yine de calistiramadigim icin kafamda soru isaretleri var.

Simdi tekrar deneyecegim simulasyonu.





serkan_48

#3
Kolay gelsin

Eldeki parçaları değerlendirmek deyince işler değişiyor. Bende eldeki parçaları değerlendirmek için uğraşıyorum. Trafom tek sargı olduğu için çok ısı problemi yaşıyorum o yüzden çift çıkışlı trafo kullanmaya dönüyorum. elinizdeki trafo büyük ama bi hesap yaparsak ;

12 voltta 5 amper çekmek isterseniz ve 30-12=18 voltu transistörler üzerinden atmanız gerekecek.ve 5 amperde gücünüz var 18x5=90 watt ısı atmanız gerekecek. buda baya bi ısı demek.

müsait bir zamanda devre şemanızın doğruluğunu kontrol ederim. belki göden kaçan bir nokta olmuş olabilir kolay gelsin.

batcan

#4
Elimde bir tek trafom var komponenti daha almadim :) Eger simulasyona guvenebilirsem bu devreyi yapicam. IC1B\'nin 4 nolu bacagini topraga bagladigimda deger gorebiliyorum onun disinda cok kararsiz davraniyor.

12V bir trafo alip senin soyledigin devreyi de deneyebilirim. Benim trafomda tek sargi, isinma sorunu cozmek icin illa 2. bir trafo gerekiyor mu ?Harcayacagim paraya degsin yeter.



asma

Merhaba
IC1 in 4 nolu ucu toprağa bağlıyken tüm fonksyonlar çalışıyorsa ve programınıza güveniyorsanız devreyi yapabilirsiniz.
Devrenin çıkış voltajı 0 olabilmesi için op-ampların 0 voltta işlem yapabilmesi gerkir.
Negatif beslemeyle bu sağlanır.
Devrede bağlı olduğu nokta şaseye göre -3,3V potansiyele sahiptir. Mantık hatası yoktur. İdeal op-amp bulamayacağımıza göre ön görülen hata negatif beslemeyle giderilmek istenir. Bir diğer yolu da rail to rail op-amp kullanmaktır. Bu şekilde bile voltaj min. 0,2V veya akım min. 0,1A ayarlamayı kabul etmek gerekir. Çümkü op-amplar tek beslemede girişlerindeki 0V değerini doğru işleyemezler, çıkışlarını 0V a indiremezler.
Bu olay op-amplar için büyük bir ayıp değildir, simetrik besleme isterler ve görevlerini doğru şekilde yaparlar.
Biz onun istediğini vermeyip her şeyi yapsın istediğimizde hata ortaya çıkar.
Bu devrede çalışma gerilimi ile op-amp beslenir o yüzden pozitif besleme yüksek tutulur, negatif besleme (yeteri kadar) düşük tutulur ki toplam besleme gerilimi op-amp ın izin verdiği aralıkta kalsın.

Bu negatif besleme için normalde farklı bir sargı kullanılarak elde edilmesi gerekirken bir kondansatör iki diyotla oldukça pratik şekilde bu iş halledilmiş. Filtre edildikten sonra ısıyı azaltmak için transistörlü seri regülatör kullanılmış ve en son seri direnç kullanmadan 3V3 zener kullanılmış. (bence seri direnç olmalıydı)

serkan_48 in önerdiği devrede ikinci trafo yalnızca 6VA yani küçük bir adaptör trafosu kadardır.  ;)

Kolay gelsin.

batcan

Tekrar elleriniz dert gormesin. Cok iyi anladim demek istediginizi. Guzel dusunulmus bir mantik aslinda. Bugun okuldaki tekniker abimizle de bu konuyu tartistik, o da sizin dediginiz gibi negatif ve pozitif gerilimlerin saglandigini soyledi. Proteus\'a cok guvenmedigimiz icin basip deneyecegiz .

Allah nasip ederse malzemeleri siparis edip deneyecegim, Insallah hayirli bir sonuc aliriz. Buradan da paylasacagim deneyimlerimi.
Becerebilirsek baska yapacak arkadaslara yol gostermis oluruz :)

batcan

#7
Arkadaslar ilk denemede TL082 entegresini yaktik. Devreyi bastik komponentleri yerlestirdik starti verdik ama TL082 nin bazi bacaklarina 30v geliyor. TL082 bu gerilime dayanmiyor. devre 24 v uzerinden calisiyor aslinda ama biz onu 36 V\'a gore modifiye etmeye calisiyoruz. TL082 entegresinin calisma gerilimi 18V civari, datasheet\'ine bakmak aklima gelmedi. TL082 yerine kullanabilecegimiz 30V civarinda calisan Jfet Amplifikator var mi acaba? LM358 olabilir diye dusunuyorum?

asma

Öncelikle tl082 36Vdc ye dayanabilir.
Devreyi 24Vac ile beslediğinizde 32Vdc uygulamış olursunuz. Diğer tl082 ye ise 3V fazlası yani 35V uygulamış olursunuz.
Yani değerler sınırdadır.
Siz giriş gerilimini mi 36Vac yapmak istiyorsunuz?
Lm358 J-Fet girişli değil bu arada.   ;)

Diğer devrenin esnekliği çok daha fazlaydı. Modifiyeden bahsetmemiştiniz.

Kolay gelsin.


batcan

#9
Hocam 36V AC girise gore modifiye etmeye calisiyorum. Hocam 50V geliyor entegreye orda ben yanlis soyledim. 36V verdigimde 50V gibi bir deger dusuyor entegreye. Asma hocam 35V\'da calistigina emin misiniz? Cunku  TL082\'nin datasheet\'ine baktigimda besleme gerilimi 18V gozukuyor.

Haklisiniz hocam jfet girisli degil. onu biraz arastirma yaptiktan sonra yazinin arkasina yapistirdim ondan oyle anlasildi :) LM358 ve LM393 de yanacaktir muhtemelen.

asma

Saat sabahın altısı pdf dosyası önümde ve simetrik voltaj olarak +/-18V diyor.
 Bu da 36Vdc de çalışabilir demek.  ;)
Kolay gelsin.

batcan

Dikkatsizligime verin. :) 44V\'a dusurup, LF155-6 (-+22V) kullanabilirim ama onuda internette satan bir yer bulamadim. Sizin bildiginiz bir entegre var mi?

asma

MC4558 i bir deneyin. O da J-Fet değil ama ucuz bol bulunur bir entegre.
Eğer iş görürse kullanırsınız.

Elinizdeki para tutan malzemeleri diğer elektor devresiyle bir kıyaslayın.  ;)
Eğer uygun görürseniz diğer devreyi yapabilirsiniz.
Şu an elimde çalışan örneği mevcut.

O devredeki kontrol entegreleri simetrik beslemeyle çalışır ve güç devresinin giriş voltajı da çıkış voltajıda değiştirilebilir.
Yani 2X12Vac küçük bir trafon varsa diğer güçlü trafonun voltaj ve akım değerlerine göre devre esnetilebilir.

Neden modifiye etmek istediniz?

Kolay gelsin.


serkan_48

#13
Asma arkadaşımızın vermiş olduğu devreyi bende öneriyorum. Uzunca bir süre araştırmamın sonucunda bende bu devreyi yapmaya karar kılmıştım. Çok kullanışlı ve sağlam bir devre.

Kolay gelsin.

batcan

#14
Alıntı yapılan: asma - 28 Şubat 2014, 03:05:37MC4558 i bir deneyin. O da J-Fet değil ama ucuz bol bulunur bir entegre.
Eğer iş görürse kullanırsınız.

Elinizdeki para tutan malzemeleri diğer elektor devresiyle bir kıyaslayın.  ;)
Eğer uygun görürseniz diğer devreyi yapabilirsiniz.
Şu an elimde çalışan örneği mevcut.

O devredeki kontrol entegreleri simetrik beslemeyle çalışır ve güç devresinin giriş voltajı da çıkış voltajıda değiştirilebilir.
Yani 2X12Vac küçük bir trafon varsa diğer güçlü trafonun voltaj ve akım değerlerine göre devre esnetilebilir.

Neden modifiye etmek istediniz?

Kolay gelsin.

Teşekkür ederim Asma hocam, son care olarak dusunucem dediginizi :) Hocam hem birseyler ogrenmeye calisiyorum hem de biraz keyfi diyelim. Biraz gelismelerden bahsediyim. Kondansatorlerden sonra 50V gelirken 45V\'a dustu sebebini anlamadik. :) entegreyi degistirmek yerine ilk opampa gelen gerilimi dusurmek icin negatif beslemeyinin zener diyotunu degistirmeyi dusunduk. illa 0V olmayi versin dedik ama istedigimiz sonuca ulasamadik.

Isis kararsiz oldugundan bir parcanin nasil etki edecegini gormek icin illa denemek gerekiyor bu da isi uzattikca uzatiyor. 2. opamp saglikli calisiyor 34V\'da bu da hayra alamet yani ilk opamp\'in uzerindeki gerilimi biraz dusurebilirsek saglikli calisacaga benziyor.

Allah buyuktur, hadi hayirlisi. :)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın