[Soru] Multimetre okuma ve hesap

Başlatan canow, 17 Ocak 2014, 13:59:42

canow

İyi günler, evde ısı farkıyla elektrik üretme üstüne yaptığım minik deneyde multimetreyi DVC de 200m geitirdigimde minik bir kıpırdanma oluyor. 0,03 gibi bir deger alıyorum. Bu degerin tam olarak ne olduğunu anlayamadım. Bir led ampul 3v çalışıyorsa bende 0.03v mu elde ettim? Şimdiden teşekkür ederim.

serkan_48

ısı ile elektrik üretme yönteminde termokupl mu kullandınız.? veya peltier mi ? hangi yöntemi kullandığınızı yazarsanız sizi yönlendirebiliriz..

canow

Basit peltier yöntemi. Şimdilik bakır ve demir telleri uc uca bağlayıp sıcak soğut etkisiyle elektrik elde etmeyi deniyorum. Ne kadar tel veya değişik materyal ile ne kadar enerji elde edilebilir onu çıkartmaya çalışıyorum.
Basit bir LED i veya ufak bir elektirik motorunu çalıştırmak için ne kadar tel gerekir kalınlıkları ve birbirlerine bağlanma noktaları geniş mi olmalı, kaç parça ünite yapmak gerekir sırarsıyla deneyecegim.
Işık almayan evimde Ledlerle yapak ışık sağlayarak domates yetiştiriyim derken elektrik tasarrufuydu, solar enerjiydi mıknatısdı derken burda buldum kendimi.

serkan_48

Alıntı yapılan: canow - 17 Ocak 2014, 15:11:53Basit peltier yöntemi. Şimdilik bakır ve demir telleri uc uca bağlayıp sıcak soğut etkisiyle elektrik elde etmeyi deniyorum. Ne kadar tel veya değişik materyal ile ne kadar enerji elde edilebilir onu çıkartmaya çalışıyorum.
Basit bir LED i veya ufak bir elektirik motorunu çalıştırmak için ne kadar tel gerekir kalınlıkları ve birbirlerine bağlanma noktaları geniş mi olmalı, kaç parça ünite yapmak gerekir sırarsıyla deneyecegim.
Işık almayan evimde Ledlerle yapak ışık sağlayarak domates yetiştiriyim derken elektrik tasarrufuydu, solar enerjiydi mıknatısdı derken burda buldum kendimi.

Dostum yıllar önce bende bu şekilde elektrik üretmek istedim ama başarılı olamadım. Tek bir birleşim noktası gerçekten okunması düşük bir voltaj üretiyor. mesela aşağıda bir tablo vereceğim. Orada birim sıcaklıkta ne kadar voltaj ürettiğine dair bilgi var. bu voltaj birim sıcaklıkta mikrovolt mertebesindedir.

Bundan çıkarılacak sonuç nedir ? sizin yapmanız gereken termokupl ları seri bağlayarak adedi arttırıp ayrıca sıcaklık farkınıda yüksek tutarak mümkün olduğunca yüksek voltaj elde etmektir. Normalde 1 adet termokuplun ürettiği voltajı genelde sıcaklık ölçümlerinde kullanıyorlar. sıcaklıkla doğru orantılı olarak voltaj ürettiği için. Daha sağlıklı ve yüksek sıcaklıkları ölçümleyebiliyorlar.

önerim termokupl ile test yapacaksanız farklı metalleri kullanın ayrıca 1 adet termokupl dan voltaj ölçmek yerine birden fazlasını seri bağlayıp ölçümleyin. daha yüksek voltaj almak için. Ayrıca uygulamış olduğunuz sıcaklık farkı nedir ?

Eğer amacınız bedava elektrik üretmek ise fikir açısından şunları araştırmanızı öneririm. ilk başta en kolay yöntemler rüzgar ve pv güneş enerjisidir. Daha sonra stirling motorunu araştırın güneşten elde edeceğiniz ısı ile elektrik üretebilirsiniz... eğer akarsu yakınlarında iseniz su akışından da elektrik üretebilirsiniz.. termokupl benim düşüncemde en sonlarda kaldı. sıcaklıkla elde edilen voltaj ve akım gerçekten az... belki led çalıştırabilirsiniz ama bir dc elektrik motoru için çok uğraşmanız gerekecek..

eğer deneme yapacağım derseniz 15-20 tl ye piyasada hazır peltierler var. bunlarla denemeler yapabilir led yakabilirsiniz. örnek verirsem aşağıdaki resimdeki gibi .. bu deneyde bardaklarda birinde sıcak su diğerinde soğuk su var ve 1 voltun üzerinde voltaj alınıp led yakılmış...



canow

   Şu anda Ankara\'da evin içi ve dışı arasında bir sıcaklık farkı var kablonun bir ucu dışarda bir ucu içerde olunca cok küçük bir voltaj alıyorum. Dediğin gibi termoçifleri(veya thermocouple) iki adet yapınca aldığım değerde +1 arttı. Peltier modulu almayı pek düşünmüyorum. Nedeni, bir kısmını evin içinde bir kısmını dışında tutmak için duvarlara gedik açmamak için :) .
   Solar sistem yapımıyla ilgili ufak bir araştırmada, evde yapılabildiğini ama solar hücresi için kullandıkları kimyasalları bulabilirmiyim diye araştırmadım bile. Benim kafamdaki asıl mevzu toprağın altındaki sıcaklık ile dışarıdaki sıcaklık. Bununla ilgili evlerin ısınmasında tasarruf sağlayan sistemler mevcut. Ama elektrik?

serkan_48

toprak kaynaklı enerji kullanımı işim gereği baya ilgilendiğim bir konu. Bu enerjinin kullanımında en çok kullanılanı ısının topraktan alınması yada ısının toprağa atılması yöntemidir. ( araştırmak isteyenler için toprak yada su kaynaklı ısı pompaları.. Dileyene daha detaylı bilgi aktarmaya çalışırım) siz bu ısı farkından elektrikte elbette üretebilirsiniz. ama can alıcı nokta ne kadar ?

Solar panelleri bazı hobi ile uğraşan arkadaşlar internetten hücre temin edip bunları birleştirerek bir karkasta toplayıp arkasını yalıtarak kullananlar var. Maliyeti çok düşürüyor. ama bu sisteminde dez avantajları yok değil. hücreler çok kırılgan. uygulama sırasında çok kolay kırılabiliyorlar. zayiat artıyor. ayrıca bu paneller fabrika ortamında nemden arındırılmış alanlarda vakum altında kaplanıyor. bizim bu gibi bir imkanımız olmadığı için kaplama sırasında içerde kalan nem hava v.s. uzun süreçte içerde korozyon yada deformasyona verimin düşmesine neden oluyor.

Bir soruyu merak ediyorum acaba kontak kısmını nasıl oluşturuyorsunuz iki metali ne ile hangi yöntemle birleştiriyorsunuz?

deneylerinizde başarılar dilerim. 

canow

  Toprağın altında 15 metreden sonra 4 mevsim ortalama 10 derece bir sıcaklık oldugunu gosteren bir tablo gormuştum. Ama dışardaki hava sıcaklığı yaz kış değişken olunca nasıl olur orasını düşünmedim.
  Şu anda elimde demir tel ve elektrikçiden dün aldığım 2m bakır kablo var. İşe yarıyormu diye iptidai bir biçimde burarak birbirlerine teması sağladım. 10 cm lik parçalar (uç)Bakır, demir, bakır, demir, bakır, demir, Bakır(uç) olarak bağladım. bakır uçlar ölçüm için multimetreye bağlı. Bağlı parçaların, bir bağlama noktası pencerenin dışında bir bağlama noktası pencerenin içinde. Olabilcek en basit en kolay biçimiyle birşeyler olabiliyormu diye denedim, oluyor gibi. Multimetreyi DCV de 220m de ölçüm yaptığımda 00.1 degeri alıyorum. Bunu ne derece ciddiye almalıyım diye düşünüyorum. Ev şartlarında kabloların bir bağlam noktalarını kalirufere dahada yaklaştırırsam sonuc ne kadar değişir, veya bobin için ince bakır tel var onu deneyeceğim bu gün birde. Elektrik birimleriyle aram iyi olmadığından minik bir LEDi çalıştırmak için kaç kablo bağlantısı yapmam gerekiyor bu basit yontemle onu hesaplamaya çalışıyorum.

serkan_48

#7
malzeme olarak demir kullanacaksan J tipi birleşim öneririm.

J türü (demir-konstantan), sıcaklık değer aralığı çok kısıtlıdır. Fakat algılaması yaklaşık 55 µV/°C\'dir. Demirin üst sıcaklık sınırını belirleyen Curie sıcaklığı (770 °C), demirin karakteristiğinde ani değişime neden olur.

Malzeme olarak bakır kullanacaksan T tipi birleşim öneririm.

T türü (bakır –konstantan) termokupllar, −200 ile 350 °C arasında kullanılır. Algılaması yaklaşık 43 µV/°C\'dir.

bulman gereken materyaller demir - bakır - konstantan - bizmut - nikel - molibden - kobalt - tungsten v.b. gibi metalleri kullanmalısın. Eğer reklama girmez ise şu sitede bu ve benzeri metaller için tel temin edebilirsiniz. http://www.elektrikrezistans.com/  Demir bakır çiftinin birim sıcaklıkta ne kadar voltaj verdiğini bilmiyorum. bulamadım. yada eğer ölçümleyebilecek bir hassas ölçü aleti bulabilirsen mikrovoltları ölçebilecek bir ölçü aleti o zaman demir bakır çiftinin kaç volt ürettiğini ( 1 hücrenin ) bulup matematiksel olarak bir ledi yakmak için yada belli bir voltajı üretebilmek için kaç tane seri termokupl kullanacağını hesaplayabilirsin. Eğer bulunduğun şehirde üniversitede elektronik bölümü varsa yada fizik bölümü danışmak için gidip rica edersen belki oradaki ölçü aletleri ile ölçümleme yapabilirsin diye düşünüyorum. Benim fizik bölümünde arkadaşım var bu tür konularda yardımcı olmuştu bana. ama kendisi muğlada. :(

canow

     Dostum bilgiler için çok teşekkür ettim. Şu anda kabloların uzunluklarıyla ve kalınlıklarıyla ilgili deneme yapıyorum bir fark oluyor mu acaba diye. Elimdeki demirde paslı demir tel. Şu anda bana projenin maliyeti 1.5 tl ye aldığım 2m bakır tel. 1 led yakmak için daha fazla bakır tel alıcam galiba :) ...

canow

  Evet tellerin biri sac teli gibi olunca hiç hareket yok. Aynı kalınlıkta olmaları gerekiyor galiba.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın