şarzlı tornavida doğrultmaç diyot sorunu

Başlatan topcu197877, 21 Ekim 2013, 02:01:05

topcu197877


Arkadaşlar 14.4 Voltluk bataryası ölmüş şarzlı tornavidam var.Bunu 220/12V 90W trafo ile doğrultma yapıp çalıştırdım.Yalnız resimdeki gibi 1n540 lı diyot 2 vidalamadan sonra ısıya dayanamadı çatldı.4 ayaklı hızlı köprü diyot aşırı ısınma yapıyor.soğutucuya bağlamadım çünkü uzun süreli darbeli kullanıma dayanamayacağını anladım.Diğer p600 tipli ve 3lü hızlı diyot tipini araştırdım ama denemedim.yüksek akımlı bu devre için nasıl diyot kullanmalıyım.

kaptan10

merhaba
siz nasıl kullandınız bilmiyorum ama 4 tane 1n5400 serisi diyot ile doğrulttuğunuzda yetmesi lazım

Mr_YAMYAM

Vidalama esnasında çekilen akım bu diyotlar tarafından karşılanamazlar.
Ayrıca kollektörlü motorlarda oluşan parazitler bu diyotları rahatlıkla bozabilmektedirler.
Eğer motoru şebekeden direk çalıştırmak istiyorsanız, doğrultma devresini parazitlere ve surge akımına karşı korumalı yapmalısınız.
Koşullar.
Yüksek ters gerilim özellikli yüksek akım kabiliyetli diyotlar kullanılmalıdır.
Her bir diyot için ripple kondansatörü kullanılmalıdır.
Çıkış için dekuplaj kondansatörü yeterli olmalıdır.


musa-90

#3
Hocam köprü diyot ısınıyor demişsin elinde var ise bir tane daha köprü diyot paralel bağla bence hiç bir şey olmaz yada 10 amper köprü diyot al fazla fazla akımım sınırı var rahat rahat kullan. 4 amperlik köprü diyotta olur  ama yinde sen bilirsin fiyat farkı çok yok zaten.

Önünede 25 volt 2200uf lik bir kondansatör de taktın mı tadından yenmez tertemiz bir akımla işini görürür. İstersen filtre bobin filanda kullanabilirsin ama bence gerek yok.
Kolay Gelsin.

Erdem⁣

Arkadaşlar bu konuda uzman değilim. Ama izninizle yeni öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum.

Örneğin üzerinden 10 amper geçmesi gereken bir diyot yerine iki tane paralel 5 amper diyot bağlarsak ne olur.

Genellikle bu yöntem çalışmaz. Nedenine gelince bu diyot denklemindeki ısıl kararsızlıktan meydana geliyor. Diyot ısındıkça iki ucu arasındaki gerilim düşer, ya da aynı gerilim için bu sıcaklık arttıkça daha fazla akımın geçmesi demektir.

Eğer iki tane diyotu paralel bağlarsak biz diyotlardan 5 amper geçmesini beklerken, diyotlardan bir tanesinden çok az daha fazla akım geçer ve diyot biraz ısınır. Diyotun biraz ısınması demek üzerinden biraz daha fazla akım geçmesi demektir.

Yani 5 amper yerine 6 amper geçebilir, diğerinden de 4 amper geçer. Bu da ilk diyotun ısınması ikincisinin soğuması demektir.

Ve ilk diyottan daha da fazla akım geçerken, ikinci diyottan daha az akım geçer.

Isıl kararsızlık nedeniyle ilk diyot akımın tamamını geçirmeye başlar. Bu durumda aşırı ısınır ve çalışma sınırlarının dışına çıkar. Artık hatalı çalışır ve açık devre olur. Açık devre olduğunda tüm akım diğer diyotun üzerine gider. O da işlemez hale gelir.

Diyotları paralel kullanabilmek için tüm diyotları ölçüp, eşleşen diyotlar kullanılabilir. Sonra ortak bir ısıiletken kutup kullanacak şekilde bunlar paketlenir, böylece aynı sıcaklıkta çalışırlar.

Ya da harici bir devre kurularak diyotlardan geçen akımın aynı olması kontrol edilebilir.

mhoca

Yüke paralel koruma diyodu kullanmalısınız. Ekte görüldüğü gibi. Diyot min. 4A. olmalı. İyi çalışmalar

topcu197877

http://www.youtube.com/watch?v=fV9Y1UW2Azk&feature=youtu.be
14.4 v şarzlı tornavida için mbr diyotlardan kullandım.şimdi ısınma olayı olmuyor.başka arkadaşlarında faydalanması için video çektim.

omercerdik

şarjlı tornavidalar genellikle 4.8v 9.6v yada 14.4v olur ama hemen hemen hepsi 1amp akım çeker.(aksi halde aküleri anında bitecektir)

sorun motorların kalkışı esnasında çok kısa süreli yüksek akım çekmeleridir.
aslında elinizdeki köprü diyot fazlasıyla yeterli ama motorun ilk akımını karşılaması için 2200uf  kondansatör bağlamanız gerekmektedir.aksi halde çok yüksek akımlı diyot gerekecektir.
(marangozlukla da uğraştığımdan şu an kullanımda olan 14.4v şarjdan kabloluya geçirdiğim sorunsuz tornavida matkabım var.)

kolay gelsin.

ndemir

#8
aynı konuyla ilgili bi yardım da ben istiyorum arkadaşlar...
elimde 4.8V luk vidalama aleti var,malum piller verimli değil.vidalama aletinin içinden 4 adet 1.2voltluk 600mA birbirine seri bağlı piller çıktı. 1.2V seri bağlayarak 4.8V elde etmiş motor için ama 600mA sabit kalmış,6-7 volttluk trafo bulamadım,bulduklarımda çok düşük güçteler,elimde 12V/20W trafo var,vidalama aletinin içinden 600mA lık piller çıkınca aklıma şöyle bişey geldi,12V trafoyu doğrulttuktan sonra 7806 veya(7805) entegresinden geçirip çıkışdada güçlü bir dirençle çıkış akımını 800mA e sabitlesem böylece hem 7806 entegresini aşırı ısınmasını korumuş olup hemde vidalama aletinin aşırı akımda zarar görmesini engellemiş hemde normalde 600mA lık olan piller yerine 800mA lık güçte vidalama aletinin gücünü arttırmış olur muyum???Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...eger olmazsa 12V trafo ile bu vidalamayı nasıl çalıştırırım???

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ndemir - 01 Aralık 2013, 12:46:31aynı konuyla ilgili bi yardım da ben istiyorum arkadaşlar...
elimde 4.8V luk vidalama aleti var,malum piller verimli değil.vidalama aletinin içinden 4 adet 1.2voltluk 600mA birbirine seri bağlı piller çıktı. 1.2V seri bağlayarak 4.8V elde etmiş motor için ama 600mA sabit kalmış,6-7 volttluk trafo bulamadım,bulduklarımda çok düşük güçteler,elimde 12V/20W trafo var,vidalama aletinin içinden 600mA lık piller çıkınca aklıma şöyle bişey geldi,12V trafoyu doğrulttuktan sonra 7806 veya(7805) entegresinden geçirip çıkışdada güçlü bir dirençle çıkış akımını 800mA e sabitlesem böylece hem 7806 entegresini aşırı ısınmasını korumuş olup hemde vidalama aletinin aşırı akımda zarar görmesini engellemiş hemde normalde 600mA lık olan piller yerine 800mA lık güçte vidalama aletinin gücünü arttırmış olur muyum???Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...eger olmazsa 12V trafo ile bu vidalamayı nasıl çalıştırırım???
Mantık tamamen yanlış.
1) Piller 600mA demek devreden 600mA çekiyorsun demek değildir. Böyle bir alet  belli bir güçte olduğuna göre çalıştırma akımın en az 1-2A olmalıdır. Ayrıca vidalama esnasında motor yüke bindiği için daha fazla akım çekmesi de olasıdır. Dolayısı ile düşündüğün çözümde kullanılacak 7805 gibi bir entegre ile motoru besleyemezsin.
2) Motorların bir kalkınma (SURGE) akımı vardır. Kalkınma anına kadar bu akım anormal yüksek seviyelerde olabilmektedir. Yapacağın devre bu kalkınma akımını karşılamayacaktır.
3) Motorlarda parazitik feedback oldukça yüksektir. Yani çalışma anında aşırı derecede ters voltaj üretirler. Bu ters voltaj çoğu mütekamil devreleri bile yakabilmektedir. Yüksek amperli ve hızlı diyotlarla regüleyi korumaya almak gereklidir.

ndemir

peki 12v luk bir trafodan 7805 yerine 5 veya 6 voltta düşürüp yüksek akıma dayanabilecek bir tavsiyeniz var mı? elimde kalın by299 diodlar var.ama sorun vidalamayı besleyecek olan trafo voltajının yuksek olması,bunu nasıl düşürebilirim ve sonrasında nasıl bir yol izleyebilirim???

Mr_YAMYAM

12V luk trafo gerilimini 3 yolla düşürebilirsin.
1 Trafonun seconder sargısını yarı yarıya düşürerek. Haliyle tel çapı 2 kat artacaktır. Bu sistem en yüksek performans demektir.
2 Regüle ile ayarlamak. Ancak, kullanılan yük motor olduğu için, 5A civarı devamlı akım verebilen bir devre ve bu devreye koruma diyotları ilavesi yaparak.
3 12V AC gerilimi TRIAC ile kontrol ederek.

ndemir

#12
şuan için bana en uygunu regüle ederek 5 volt almak,nette bakındım ama genelde regülatör aramalarında 7805 entegresiyle yapılmış devreler var,7805 entegresinin çıkışına bu208 koysam yüksek akım elde edebilir miyim?İSİS de oldu ama gerçekte işe yarar mı ? yada elinizde yüksek akım için devre var mı? birde daha önce hiç böyle bişey yapmadıgım için bilgim yok o yuzden sormam gerekiyor,diyotlarla koruma nasıl yapılacak???

Mr_YAMYAM

7805 in devresine koruma diyotları koymalısınız.

Şekildeki gibi.
Sadece 7805 de değil bu tür bağlantı tüm regülatör devrelerinde önerilen şekildir.

ndemir

çok teşekkür ederim yardımlarınız için.7805 çıkışına BU208 koyup isis de denedim,simülasyonda sadece 7805 entegresinden 800mA gösterirken BU208 ile 4 ampere kadar çıktı ama voltaj 4.73 lere geriledi zaten motorun çalışma voltajı 4.8V sorun olmaz herhalde.trafo doğrulturkende 1n54.. serisi diyotla doğrultup tamamlarım işlemi.yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim,iyi çalışmalar...

Mr_YAMYAM

Bu bağlantıda transistörün risk altındadır.
En azından çıkışa kuvvetli bir diyot bağla.

ahmetilhan

Değerli arkadaşım ,şajlı tornavida konunuzu dikkatle takip ettim. Ben bu konuda sizler kadar bilgi sahibi değilim.
hobi amaçlı, merak ile uğraşıyorum. Bu şajlı tornavidayı 220 ile veya sizin tavsiye edeceğiniz en optimal bir gerilim ile çalıştıracak bir devre şeması yayınlarsanız mutlu olurum. Selamlar bu mesajıma ilgi duyan tüm dost üstadlara.
Ahmet ilhan

ndemir

Trafo çıkışını 1N5408 diyotlarla doğrultup regüle devresine giriş verdim,doğrultma devresini ayrı yaptım çünkü olası bi arıza durumunda müdahale kolay olsun diye.7805 ve BU208 transistörüyle 5 volt yüksek akım için devreyi oluşturdum ve soğutucuya bağladım,elimde ki trafonun gücü yetmedi bu yüzden 12V/7A aküyle deneme amaçlı kullandım,hız olarak eskisi ile aynı ama güç olarak eskiye oranla daha iyi.Transistör ve voltaj regülesi ısı kontrolünde herhangi anormal bi durum oluşmadı.Birde devreye kırmızı bir led taktım çalışır durumda oldugunu göstermesi açısından.Tek eksiğim kaldı o da trafo sonrasında kullanıma hazır...!!!

sprayderx

selam benimde elimdeki sarjlı torna vidanın pilleri bitti yaptıgınız devreyi daha kullanıyormusunuz acaba bende yapmak istiyorumda veya başka bir devre önere bilirmisiniz

seron

pilleri bittiyse değiştirin sorun sadece bu ise başka değişiklik yapmaya gerek yok.
pillerin bittiğinden emin olun.
şarj adaptöründen ceryan gelip gelmediğinden emin olun.
gibi...

sprayderx

cevabın için teşekkürler ama pil parası zaten makina parasına nerdeyse eşit pil alacağıma yeni makina alırım onun için makinayı degerlendirmek istiyorum yapan arkadaşlar yardım ederse makina çöpten kurtulur ve değerlenmiş olur.....

Flatron

Belki buradaki PWM motor sürücüsünü MOSFET in biraz daha kuvvetlisini yaparak deneyebilirsiniz
https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=5408.60
Belki @asma hocam MOSFET içinbir tavsiyede bulunabilir

yolgezer

ayni sorunbendedevardi.
4.8 volt 300-600 mah kapasitrli cesitli motorlar kullaniliyor bu makinelerde. ne kadartrafo takti isem hep husra. burda da defalarca bana tavsiye edildi 6 vilt bir trasfo kullandim yine husran oldu. sinirim de cok bozulmustu.
kendi pillerinin cok yuksek akim verebildigi spylendi ama ampermetreye de bagladigimda 2 amperden yukari guc vermedi ayni tipte piller:-)  bir tek 17 volt 7 amper trafo, 10 amper kopru diyot ve 4700 uf kondansator ile performans alabildim ama o matkap o trafoya degmez diyerekten matkaplari rafa kaldirdim.
bir ara akuye sulandim aslinda. ama firsatim olmadi. ayrica zaten kolay kullanim icin olacak bu seyi neden aku ile besleyelim ki?
regulstorle bu is olmaz. cunku bu makineler bir anda 2 amper civari bir yuk istiyor. 78xx ise maksimum 1 amper verir.
ama 78xxk modelli, metal kilifli regulstoru bulabilirseniz 5 amper destekli bir devreniz olur. tabi sadece orjinallerinde bu ozellik var ve onlar da sanirjm ankara istanbul haricinde satilmiyor.
bunu deneyebilirseniz sizden haber bekliyoeum. ben de yaparim.

sprayderx

cevaplarınız için teşekkür ederim bende daha önce deneyen ve sonuca ulaşmış arkadaşların yardımlarını bekliyorum....
benimde aklıma şu lambalarda kullanılan dimmer devresi aklıma geldi acaba bu devrelerden yapsak uygun olurmu...

ndemir

zamanında "yolgezer" arkadaşıma verdiğim tavsiyeyi sana da söyleyeyim :D bilgisayar güç kaynağı. 5 volt çıkışı ile işini görür ama baştan söyleyeyim bu 4.8 voltluk makinalardan pek performans bekleme ama işini görür. ben kullanıyorum 5 volt ile hatta birde alyan başlı 5mm delme ucu aldım delik bile deliyorum.7ah lik 12v akü ile de denedim iyi ama uzun süre kullanmadım ne olur ne olmaz!!! 6v 4Ah lik akü bulamadığım için deneme şansım olmadı ama olur gibime geliyor deneyen olursa yazarsa çok iyi olur...

yolgezer

Alıntı yapılan: ndemir - 05 Aralık 2014, 19:32:37zamanında "yolgezer" arkadaşıma verdiğim tavsiyeyi sana da söyleyeyim :D bilgisayar güç kaynağı. 5 volt çıkışı ile işini görür ama baştan söyleyeyim bu 4.8 voltluk makinalardan pek performans bekleme ama işini görür. ben kullanıyorum 5 volt ile hatta birde alyan başlı 5mm delme ucu aldım delik bile deliyorum.7ah lik 12v akü ile de denedim iyi ama uzun süre kullanmadım ne olur ne olmaz!!! 6v 4Ah lik akü bulamadığım için deneme şansım olmadı ama olur gibime geliyor deneyen olursa yazarsa çok iyi olur...
o matkaba o psu hem pahali hem asiri yuk kalir. ama 6 volt aku is gorur.
ben 7805k denemeyi dusunuyorum. o gunlerde hastirlarsin hatta cok sijirkendirmistiler beni:-)  ancak bahsettigim pillerin en saglami bile bir anda 2 amper verebiliyor. sonradan naptim biliyor musun? iki trafoyu kopru diyotkardan sonra paralel bagladim sakkadanak calisti:-) hemi nasil allahsiz.
bilmiyorum ben su metal kilifli regulatoru elde edeyim onunla deniyecem. ama psu gibi cozumler bu iee yaramaz. bahsedilen makine 5 cm uzunlugunda bir sey. buyuk bir sey olsa tamam da

ndemir

psu ya sen neden büyük diyorsun ki,tamam cüsse olarak şarjlıdan büyük olabilir ama neticede sen bu şarjlıyı kablolu yapıcağın için psu yu priz yanına konumlandırdın mı kabloyla uzatıyosun yani ayak altında bir psu olmuyor,sadece şarjlının altından bir kablo çıkıyor buda ne kadar kalabalıklık yaratabilir ki??? 6volt akü denemedim ama boyut olarak ufak biraz ama bu seferde akünün çalışma esnasında bitme ihtimali var,sonra aküyü doldurma için şarj ünitesi var,ben psu ile kullanıyorum memnunum ama alternatiflere de açığım.ayrıca senin o kadar trafoyla şarjlının çalışmamasını anlamadım o nasıl bi şarjlıymış ama sonunda başarabilmişin tebrik ederim...

yolgezer

Alıntı yapılan: ndemir - 05 Aralık 2014, 20:43:11psu ya sen neden büyük diyorsun ki,tamam cüsse olarak şarjlıdan büyük olabilir ama neticede sen bu şarjlıyı kablolu yapıcağın için psu yu priz yanına konumlandırdın mı kabloyla uzatıyosun yani ayak altında bir psu olmuyor,sadece şarjlının altından bir kablo çıkıyor buda ne kadar kalabalıklık yaratabilir ki??? 6volt akü denemedim ama boyut olarak ufak biraz ama bu seferde akünün çalışma esnasında bitme ihtimali var,sonra aküyü doldurma için şarj ünitesi var,ben psu ile kullanıyorum memnunum ama alternatiflere de açığım.ayrıca senin o kadar trafoyla şarjlının çalışmamasını anlamadım o nasıl bi şarjlıymış ama sonunda başarabilmişin tebrik ederim...
simdi ustad, dusunsene bir babama diyecem ki.
baba, simdi bundaki 20 tl lik pili cikarcam, gidecez psu alacaz. hadi 10 liraya bulduk ki bartin piyasasinda 10 tlye oldursen psu bulamazsin buldugun da calismaz. dinamit gibi patlar:-)
buranin nasil firsatci oldugunu bilmezsiniz siz adam bir potansa 1.5 .ira isterler verdikleri de hep iki gunde bozulur,
psu ise ikinci eli 50 tl asagisi olmaz, yaw batarya daha ucuz:-)
hadi ucuza psu bulkdum. babama verecem uc gun sonra gelecek. diyecek 500 watt harciyor:-)
size elektrik ucuz belki ama iktisat lazim:-)
sonra iste ya iki trafoyu seri paralel baglasyip ya da 17 volt 7 amperlik bir trafo ile halledebildim isi. ki cogu kisi bana yuksek voltsj motoru calistirmaz demesine ragmen bu olmadi:-)
ki haturlarsin o gunlerde cok kisi bana psu kullan diye diye nasil tepemi atturdi:-)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın