Rüzgar Jeneratörü Yaptım Elektriğe Elektrik Demiyorum :)

Başlatan musa-90, 19 Eylül 2013, 11:43:31

musa-90

Arkadaşlar ben yaklaşık 2 yıldır kendi çapımda uğraşıyorum bu işlerle merakım çocukluktan geliyor elimden geldiği kadar hobi şeklinde uğraşarak mutlu olmaya çalışıyorum :) Daha önceden vantiratörlerleri modifiye ederek denemeler yaptım ama malesef verimli sonuçlar alamadım, hüsrana uğradım bir daha uğraşmadım ama araştırdım hep ;)

Bir gün kardeşimin elektirkli pisikletine bakım yaptık herşeyi söktük aküleri filan, bir baktım arka tekerleği çevirince motorun farları yanıyor(Aküler yok tabi bisiklette o an) hemen bir ampul yandı kafamda :) demekki dedim rampa aşağı inince aküler şarj oluyor.Tekerleteki motor, hem motor hemde dinamo  :) Gittim elektrikli bisitlet malemeleri satan ve tamir eden dükkana, adama elektrikli bisikletin motorunun fiyatını sordum sıfırı 260 TL gibi bir rakam söyledi tabi bende bir hayal kırıklığı, emin olmadım bir şey için bu kadar para yatırılır mı diye düşümdüm sonra ikinci el çıkma ama çalışan filan varmı diye sordum var dedi zar zor 50 TL ye ikna ettim ve aldım serüvene başladık :)

 

Motoru ölçü aletim ile test ettim hiç bir sıkıntı yoktu. Sonra sanayiye giderek demirden bir \" T \" gibi birşey kaynattırdım fotoğraflarda var, sonra arkasına metalden kuyruk ekledim vidaladım. İlk önce kaynaklarını  ben yapmayı dendim ama sağlam olmadı tabi :) Hurdaçıdan bir elektrik direği aldım ve ek bir boru ekleyerek kaynak yaptım. Evimizin etrafında boş bir arazi vardı orada büyük bir çukur açarak vidalı çubuklardan kodum ve beton attım.

En son iş dinamoyu modifiye etmek kaldı. Kanatları PVC 160 boruyu keserek yaptım.Dinamayo kanatları taka bilmek için su kontrapilağından bir yuvarlak kestirdim ve motora taktım onun üzerinede kanatları taktım.

Ve \" T \" demirine vidaladıktan sonra direğe bağladım ve diktim. Kablo ile odama kadar enerjiyi getirdim.

 

 

Test sonuçları ortalama İZMİR/ÇEŞME rüzgarında :)

7 ile 15 volt arasında geziyor

Akım ama çok iyi durumda  3 volta bile 500 ma akım alıyorum.

Ama bu voltaj ile aküleri şarj edebilmem için iyi bir devreye ihtiyacım vardı onu dün akşam yaptım. Akü şarj için sabit bir voltaj gerkiyordu onuda LM 2577 entegresiyle halletim.

Gecenlerde burda bir fırtına oldu aküleri devreden çıkararak direk enerjiyi invertöre verdim ve sonuç mükemmeldi. 4 adet 60 w lık ampülü deli gibi yakıyordu.Sistemi hala geliştiriyorum ilerleyen günlerde daha iyi sonuçlar alaçağıma inanıyorum:)

Bana ne kadara patladı peki :)

*Elektrikli bisiklet motoru(dinamo)  50 TL

*Kanatlar için PVC 160 Boru 1 metre elimde vardı ama piyasada 25 TL ye filan alınır diye düşünüyorum.

*Dinamo için marangoza kestirilen adaptör, Oval Su Kontraplağı  20 TL

*Hurdaçıdan alınan lamba direği  20 TL (Tanıdıktı :) )

*Vidalar Kelepceler 25 TL (Krom vida)

*\" T \" şeklindeki metal 30 TL (Kaynak yaptırmak dahil)

*Kanatlar kesimini marangoza yaptırdım düz kesilsin diye 10 TL

*Devresi 50 TL gibi bir rakama tuttu

* 1 paket çimento ve demir vidalı cubuklar 15 TL

*Kablolar filan elimde olduğu için para ödemedim.

ve ve bol bol Emek :)

Toplamda 245 tl :)

 


Ve fotoğraflar

























aegeanxtr

Güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. Kanat sayısını arttırırsanız daha iyi rüzgar alır diye düşünüyorum.

KaRaHiSaRLİ

hocam rüzgar şiddetli olduğu zaman rüzgar gülü dağılmazmı onu nasıl ayarladınız
birde rüzgarın yön değiştirmesi durumunda elektrik kablosu direğe dolanmıyormu?

seron

vallahi tebrik ederim:)

ben üşenirdim doğrusu. biraz(!) pahalıya gelmiş ama olsun.

iyi çalışmalar...

elektrofizikci

"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

serkan_48

Güzel bir proje olmuş.. Bende çok uğraştım ama bulunduğum yörede fazla rüzgar olmadığı için malesef bu şekilde temiz enerji kaynaklarından faydalanamıyorum. mecbur güneş veya ısıya yönelmem gerekiyor. Araştırmalarım devam ediyor.

250 tl bence alternatör için uygun bir fiyat. Birde bunun akü kısmı var elbette pahalı kısım orasıda var.

tebrik ederim güle güle kullanın.

seron

arkadaşlar amatör olarak kendi imkanlarımızla yapacağımız bu veya benzer bir sistemle beleşe elektrik kullanamayız.

ancak önemli bir durum var: en azından aydınlatma giderimizi faturadan düşsek, bu bile bir faydadır. o nedenle her ne kadar düşük enerji üretiyorsa da arkadaşımızı tebrik ediyorum.

bundan yıllar önce internetten şu malum magnet motorları izleyerek bayağı gaza gelmiştim. neredeyse elimi cebe atacaktım ki hiçbir videoda magnet motoru jeneratöre bağlayarak elektrik üreten kimse olmadığını farkettim.

evet magnet motorlar oldukça hızlı dönüyorlar. ancak torkları düşük. yani bir alternatöre bağlansalar da en ufak bir yük binmesiyle ya duracak ya da çok düşük hızla döneceklerdir.

neodyum mıknatısı pazarlayan firmaların oyununa gelmemeli...


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın