Kısa devre koruma devresi?

Başlatan aegeanxtr, 08 Eylül 2013, 20:17:26

aegeanxtr

Merhaba. Resimdeki kısa devre koruma devresi hakkında birkaç soru sormak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

1: Role bağlantısı nasıl olacak?
2: R4 direncinin değeri led voltajına ve giriş voltajına göre mi belirlenecek?
3: RX direncinin değeri 5A ayarlı güç kaynağı için 0,6 bölü 5=0,12 ohm mu olacak?
4: Devre çıkışa mı yoksa trafo çıkışından sonraki doğrultulmuş voltaja mı bağlanacak?

Teşekkürler.

Adnancoskun

sorulara cevaplar :)
1- role bağlantısı zaten verilmiş, rolenin bobin uçlarını tristörün anodu ile + arasına bağlayacaksınız,
2- R4 direnci sadece led\'i yakmak için led voltajına göre hesaplanır ki yaklaşık değer bile taksan çalışır örneğin 12 volt da 1k tak çalışır.
3-Rx direnci devreden geçecek akıma göre seçilecektir . tristörü iletime geçirmek için 0.7 volt gerekir buradan 0,7/5=0.14 OHM, tabi bulduğun direnç ne kadar sağlıklı olur o biraz meçhul, dolayısı ile demek lazım...
baktın ki belirlediğin değerden daha küçük akımda devreye giriyor, öyleyse direnci küçültürsün,
baktın ki belirlediğin değere geldin ve geçtin hala kesmiyor, direnç değerini büyültürsün
4- bu devre doğrultulmuş kısma bağlanacak.ve yükün akımı da RX üzerinden geçecek.

Son bir soru, sen bunu nerede kullanacaksın? :D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Cevaplar için teşekkür ederim. Kusura bakmayın biraz amatör olduğum için çok soru soruyorum :) Devreyi forumdaki LM338K ile 1.2-30 volt ayarlı güç kaynağı için kullanıcam.

Rolenin bobin uçlarını bağladıktan sonra çıkışı kontak uçlarından vericem değil mi? Ayrıca elimde 0.1 ohm 5W taş direnç var hani şu beyaz dik olanlardan sizce bu direnç devre için uygun olur mu? Sonuçta ben sadece çıkışta kısa devre olduğunda devre kendini kapatıp korumaya alsın istiyorum.

Adnancoskun

#3
hazır çizilmiş, yapılmış, çalışan bir devre var. onu yapmanızı öneririm.
ben kullanıyorum, :D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Adnancoskun

baskı devresi ile de hiç uğraşmayın, bende çizilmişi var, gönderirim mailinize...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Teşekkür ederim fakat devreyi yaptım artık :) Herşey hazır birtek trafo çıkışını ayarlamak ve kısa devre koruması eklemek kaldı. Bakalım yaptığım devre çalışmazsa sizin devreyi yaparım artık :)

Adnancoskun

tamam.
yalnız rolenin kontaklarını yanlış bağlamayın,
normalde closed (NC) olanı kullanacaksınız, kısadevre olunca open olacak.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Anladım teşekkür ederim. RX direnci için 2 adet 0.27 ohm 2W taş direnci paralel bağlasam olur mu?

Adnancoskun

#8
olur tabi ki.
bir de roleyi güçkaynağının çıkışına bağlayın. eğer trafo ile köprüdiyot arasına bağlarsanız sistem doğru çalışmaz.yani kontak sadece yükü ayırsın devreden...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

#9
Anladım valla çok yardımcı oluyorsunuz çok teşekkür ederim :) Kusura bakmazsanız bir soru daha sormak istiyorum. Trafo çıkışında dc 40 volt olduğu için kısa devre korumasındaki rolenin voltajı en az kaç volt olmalı?

asma

Siz LM338K ile yapacağınız devreye 40Vdc uygulayıp, röle voltajını mı önemsiyorsunuz?
24V röleye seri direnç bağlayıp kullanırsınız; direnç az veya fazla gelebilir, belki yanar, hatta röle zırıldar yavaş yavaş kavrulur ve bozulur.
Siz entegreye maksimum gerilim uyguladığınızda ne kadar süre sonra bozulacağınımı merak ediyorsunuz?

Yapmayın, zaten bozulacak devreye koruma devresi yapmayın, boşuna uğraşmayın, masraf etmeyin.

Kolay gelsin.

aegeanxtr

Alıntı yapılan: asma - 09 Eylül 2013, 20:01:54Siz LM338K ile yapacağınız devreye 40Vdc uygulayıp, röle voltajını mı önemsiyorsunuz?
24V röleye seri direnç bağlayıp kullanırsınız; direnç az veya fazla gelebilir, belki yanar, hatta röle zırıldar yavaş yavaş kavrulur ve bozulur.
Siz entegreye maksimum gerilim uyguladığınızda ne kadar süre sonra bozulacağınımı merak ediyorsunuz?

Yapmayın, zaten bozulacak devreye koruma devresi yapmayın, boşuna uğraşmayın, masraf etmeyin.

Kolay gelsin.

Peki LM338K ya verimli çalışması için maximum kaç volt verebilirim? Bana çıkışta en fazla 24 volt olsa yeter gerilim ikileyici devreye kondansatörler boşken trafonun çıkışlarından 7.40 volt verdiğimde çıkış Dc 20 volt oluyor. LM338K devresine 20 volt versem verimli çalışır mı?

wanted0035

gerilim ikileyiciler yük altında çöker.Akım çekemezsiniz.


aegeanxtr

Daha önce LM338K ya maximum kaç volt verilebileceğini araştırmıştım yabancı bi forumda fazla voltaj verilebilir 35 volttan fazlasını görmez diyordu demek atmış :) Sonuç olarak ben bu ups trafosunu hiçbir şekilde bu devre için kullanamaz mıyım?

Adnancoskun

#15
datasheetde de görüleceği üzere 28 volt dan yüksek 35 volt veya aşağısı olması gerek.
eğer devreyi yaptınsa LM338\'i etli bir soğutucuya bağlayarak deneyebilirsin, yoksa da benim sana önerdiğim devreyi yapabilirsin.  Trafon oldukça güçlü görünüyor, gerilim katlayıcı ile yükselttiğin gerilimle kaç amper çekebilirsin bilmiyorum, ama en azından şunu yapabilirsin. 3 tane 12 volt 50 watt halojen lambayı seri bağla ve devreye bağla, yük altında kaç volt\'a kadar çöküyor görebilirsin, eğer 30 volt civarında bir gerilimin mevcutsa yük altında, devreyi uygulayabilirsin.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

LM338K bu şekilde işlemci soğutucusuna bağlı sanırım yeterli olur. Trafonun çıkışları 2x7.40V 8.5 amper olduğu yazıyor nette. 3 adet 50W ampul bulup dediğiniz testi deneyim bakalım sonuç ne olacak. Teşekkürler.

aegeanxtr

Merhaba. Şu kısa devre koruma devresinin içinden çıkamadım 22 volt ac trafo çıkışına köprü diyot bağladım diyodun çıkışına 1 adet 1000uf 63V kondansatör bağladım doğrultulmuş dc gerilimi 29V olarak görüyorum. Gerçi hesaba göre 31V olması gerekir ama neden 29V onu da anlamadım. Şimdi elimdeki rölenin üzerinde 24V dc yazıyor altında da coil : 12V dc yazıyor şimdi bu rölenin çalışma gerilimi 12V mu 24V mu anlayamadım. Eğer 24V ise röleye direkt çıkıştaki 29 voltu versem sorun olur mu yoksa seri bir direnç mi bağlamalıyım? Ayrıca çıkıştaki dc 29 voltu resimdeki ayarlı güç kaynağı devresine devam etsem sorum olur mu? Yani kısa devre korumasının çıkışını ayarlı güç kaynağına bağlıcam röle kontaklarını da ayarlı güç kaynağı devresinin çıkışına bağıcam. Biraz karışık oldu ama umarım anlatabimişimdir. Teşekkürer.

Adnancoskun

1- DC 31 volt yerine 29 volt olması gayet normaldir, yaptığınız hesap %100 çıkacak diye bir kaide yoktur. kapasitörün özellikleri ile alakalıdır, ayrıca diyotlar üzerinde 2x0.707 =1.4 volt düşer bunu dikkate alırsanız sonuç gayet normal
2- rölenin üzerinde hem 24 volt hem de 12 volt yazılı olması enteresan, yalnız coil gerilimi ne ise çalışma voltajı odur. 29 volt dc yi 24 volt röleye doğrudan vermek uzun süreli çalışmada  bobinin yanmasına neden olur. evet seri bir direnç bağlamalısınız. direncin değerini hesaplarken 29-24=5 volt.. role bobinin çekeceği akımla çarpın sonuç ohm olarak direnç değeridir.
3- elinizdeki ayarlı güç kaynağını kısadevre korumasından sonra kullanmanızda bir sakınca yoktur, ancak yapmak istediğinizi en azından paint de çizip ilave ederseniz daha anlaşılır olur.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr



Hocam yapmak istediğim böyle bir şey. reber devresindeki köprü diyotu iptal edip en başa alıcam hem köprü diyottan sonra hem de reber devresinde filtre kondansatörü olacak sorun olur mu?

Rölenin resmi de bu :


Adnancoskun

rolenin bobini 12 volt bu nedenle , BOBİNE  seri bir direnç koymalısınız.

çift kondansatör olmasının hiç bir sakıncası yok.

devreye ilaveyi de , + çıkışı belirttiğim yerden kesip rolenin NC ucuna bağlarsınız. NC (Normalde kapalı)
NO ( Naormalde open (Açık))
Kısadevre durumunda role çekince çıkıştaki yük devreden ayrılacak.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr


Adnancoskun

rolenin datasına baktım, bobin direnci 400 ohm ve bobin voltajı 12 volt
I=V/R     I=12/400= 0.03 Amper yani 30 miliAmper

senin devrende 30 volt var role için gerekli olan 12 volt  öyleyse dirençte düşmesi gereken gerilim

V=30-12=18 Volt   I=0.03 Amper
   buradan R=V/I    R=18/0.03     R=600 ohm  bu değere en yakın standart direnci bul ve roleye seri bağla.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Çok teşekkürler hocam bu sayede direnç hesabını da öğrenmiş olduk :) Elleriniz dert görmesin.

aegeanxtr

Merhaba. Hocam devreyi topladım fakat fişe takar takmaz çıkışta hiç yük yokken hemen korumaya geçiyor çıkışta kısa devre de yok. Acaba Tristörü BRX49 yerine BT169 kullandım ondan olabilir mi? Datasheetlerinde ikisi de aynı görünüyor sadece bacakları ters bende ona göre ters taktım. Sizce sorun ne olabilir?

Adnancoskun

tristörün katodundaki RX direncini tel ile kısadevre ederek çalıştır. eğer normal olursa demektir ki RX direnci büyük olmuş.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

#26
Hocam devreyi çalıştırdıktan sonra kısa devre korumasının reset butonuna 1 kere bastım devre çalıştı. Tahminim ilk çalıştırmada reber devresindeki 2 adet 3300uf kondansatörler boş olduğu için koruma devresine yük bindirdi ve korumaya aldı. Şimdi fişe takınca korumaya geçmeden çalışıyor fakat çıkıştan gerilim alamıyorum. Şu potans bağlantısı tam olarak nasıl olacak? ben potansın orta ucunu ve kenardaki ucunu kısa devre edip gnd ye diğer ucunu 2k2 dirence bağladım.

asma

Devredeki potansiyometre en fazla 0 ile 5k arasında değer değiştirebilir, nasıl bağlarsanız bağlayın voltaj 0 olmaz.
Reber devresi yazıp duruyorsunuz bir resim veya link eklesenizde potu bağladığınız 2k2 direncinin olmadığını veya niye 2k2 olacağını anlamadığımızı yazabilsek.
 https://320volt.com/wp-content/uploads/2008/02/lm338k_5_amper_32volt.gif
Şema olmadan devreden bahsedip arıza aramak kime ne kazandırır bilmiyorum.

Kolay gelsin.

aegeanxtr

#28
Haklısınız kusura bakmayın benim aklım yukarıda eklediğim resme gitti şema eklemeyi düşünemedim. 2K2 yazmışım pardon nerden aklımda kaldı bilmiyorum :) R2 direncinden bahsetmek istedim entegrenin datasheetine göre R2 direncini 5K taktım. LM338K nın giriş ve adj uçlarında potansı bağlasamda bağlamasamda adj ucunun bağlantısını kestiğim halde hep 29v görüyorum çıkıştan hiç gerilim alamıyorum.


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: aegeanxtr - 19 Eylül 2013, 16:13:59Haklısınız kusura bakmayın benim aklım yukarıda eklediğim resme gitti şema eklemeyi düşünemedim. 2K2 yazmışım pardon nerden aklımda kaldı bilmiyorum :) R2 direncinden bahsetmek istedim entegrenin datasheetine göre R2 direncini 5K taktım. LM338K nın giriş ve adj uçlarında potansı bağlasamda bağlamasamda adj ucunun bağlantısını kestiğim halde hep 29v görüyorum çıkıştan hiç gerilim alamıyorum.


Ben yanıt vereyim de kavga çıkmasın :D
R2 direnci burada 5K takılırsa LM 338\'i max seviyede yükleyecektir. Dolayısı ile çıkışta gerilim kontrolü yapamayacaksınız.
Eğer voltaj aralığınız 0-15V arası ise R2 direncii kısa devre ediniz. Eğer 24V  kadar ayarlı seviye almak istiyorsanız R2 direncini kısa devre edip 5K pot (trimpot) kullanmalısınız.
Eğer çıkış voltajınız 14 ten yukarda bir değerde ayarlı olacaksa 14-24V gibi bu durumda R2 direnci yaklaşık 2.2K olmalıdır.

aegeanxtr

Teşekkür ederim R2 direncini kısa devre edip 5k potans kullanarak öyle de denedim çıkıştan yine voltaj alamadım. Fakat ben potans ile deniyorum trimpot mu kullanmam gerekir? Bana 1.2-24 volt arsı çıkış olsa yeterli.

Mr_YAMYAM

Potansiyometre ile trimpot prensip olarak ayıdır. Yani değişken direnç demektir.
Bu direncin değerini değiştirerek çıkış gerilimini değiştirirsiniz.
Eğer potansiyometreyi çevirdiğinizde çıkış gerilimi yok ise veya yüksek bir değerde ise önce devrenizi kontrol ediniz. Yanlış bağlantı varmıdır. Daha sonra kullanılan yarıiletkenleri kontrol etmelisiniz.

aegeanxtr

Devreyi kontrol ettim yarı iletkenlerde bir sorun ya da yanlış bağlantı göremedim. Peki LM338K nın adj ucunun hiçbiryere bağlantısı olmadığı halde giriş ve adj pinlerinde voltaj olması normal mi?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: aegeanxtr - 19 Eylül 2013, 19:03:27Devreyi kontrol ettim yarı iletkenlerde bir sorun ya da yanlış bağlantı göremedim. Peki LM338K nın adj ucunun hiçbiryere bağlantısı olmadığı halde giriş ve adj pinlerinde voltaj olması normal mi?
LM338K nın girişinde zaten köprü diyot ve ana dekuplaj kondansatörlerinde bulunan voltaj olmalıdır.
ADJ ucunda ise 1.25V civarı voltaj olmalıdır. Eğer bu voltaj çok yüksek görünüyorsa pot ya da trimpot (5K lık olan) şase bağlantısı kopuktur. Bu kopukluk potun içerisinden de kaynaklaabilir.

asma

LM 338 K alttan bakıldığında pinleri şu şekilde isimlendirilir:


Eğer yanlış bağlantı varsa düzeltip tekrar deneyin, yoksa entegreniz bozuk olabilir.

Resimlerde entegrenin çıkış ucu nereye gidiyor belli değil, giriş ve ayar uçları hiç gözükmüyor.
Bu yüzden yanlış bağlantı üzerinde duruyoruz.

Kolay gelsin.

aegeanxtr

#35
Devreyi tekrar kontrol ettim dediğiniz gibi giriş ve adj uclarını ters bağlamışım nasıl böyle bir hata yaptım kendime kızıyorum :) düzeltince çıkıştan voltaj aldım fakat potans ile ayar yapamıyorum sürekli sabit 28 voltta duruyor. potansı orta ve kenardaki ucu birbirine bağlayıp o şekilde gnd ye bağlıyorum diğer ucu da LM338K nın adj ucuna bağlıyorum potansı tam sağa çevirince yanıyor valla elimde 5K potans kalmadı yakmaktan :) Acaba uçları ters bağladığım için entegre arızalanmış olabilir mi? Elimde 5K potans kalmadı 24 volta kadar ayar için 2K2 potans kullanabilir miyim? Teşekkürler.

asma

Baskı devre üst görüntüsü ve alt görüntüsü farklıdır, sürekli eklenen \'REBER\' yazızının ters olduğu resimde baskı devre yolları soluk malzemeler koyu renk çizilmiştir. Bu yönden entegre bacakları görülmez ama belirtilmek durumundadır. O resme göre bakarsanız yanılırsınız.

Yaşadığınız potun düşük omajlara getirildiğinde yanma olayı yine yanlış pin bağlantısında başımıza gelir.  :)
Ancak şuan doğruysa entegre bozulmuş olabilir.
Elinizdeki sabit dirençleri kullanarak ölçüm yapabilirsiniz:
1k 2k2 3k9 gibi farklı değerler kullanın pot. yerine sırayla onları bağlayın.
Ölçeceğiniz ve olması gerken yerler şöyle:
R2 kısa devre yeni direncimiz R3
1k için VR1=1,25V   ,    VR3=10,4V   Vçıkış=11,65V
2k2 içinVR1=1,25V  ,   VR3=22,9V   Vçıkış=24,2V
Şeklinde olmalı.
120 ohm üzerindeki derilim sabit kalmalı.

Kolay gelsin.

aegeanxtr

Teşekkür ederim. Entegreyi yerine takmadan önce kabloları karıştırmayım diye kırmızı ve siyah olarak ayırmıştım fakat ne hikmetse giriş ucuna siyahı adj ucuna kırmızı kabloyu lehimlemişim o beni yanıltmış :) Dediğiniz gibi birde pot yerine direnç kullanarak deneyeyim. Kusura bakmayın çok soru soruyorum peki yaptığım potans bağlantısı doğru mu?

aegeanxtr

Merhaba. Potans yerine 1k direnç takarak devreyi denedim çıkışta 26.50V R1 üzerinde 24.50V gerilim var ayrıca taktığım 1K direnç el yakacak kadar çok ısınıyor. Sanırım ters bağlantıdan dolayı LM338K yı yedik :) artık yeni bir entegre sipariş edip onunla denicem. Hepinize yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim çok sağolun.

aegeanxtr

Merhaba arkadaşlar. Yeni bir entegre alıp LM338K ile 5A ayarlı güç kaynağı devresini kendi ihtiyacıma göre aşırı akım koruması ekleyip sizlerin yardımıyla yeniden tasarladım. Devre şuan çalışıyor fakat sormak istediğim birkaç soru var yardımcı olursanız sevinirim.



[IMG]http://imageshack.us/a/img547/1232/d65a.jpg[/img]






ilk olarak devredeki ampermetre bağımsız olarak düzgün ölçüm yapıyor fakat devre üzerinde ölçümü eksik gösteriyor. Bunu neden yapar?

ikincisi çıkışa laptop bağlıyorum bağladığım anda kısa devre korumaya geçiyor. Önce laptopu bağlayıp ondan sonra trafoya 220V gerilim verince sorun olmuyor.

son olarak trafo 220 ac girişine güvenlik için 100W bir ampulu seri bağlıyorum laptopu da çıkışa bağlıyorum laptop çalışıp akım çekmeye başlayınca ampul biraz yanmaya başlıyor trafo giriş voltajı 160 volta kadar düşüyor tabi çıkıştaki voltaj da düşüyor bu durum normal mi? Ampul bağlamadan direkt trafo primer girişine 220V verebilir miyim?

Kusura bakmayın belki çok basit sorular ama işin içine 220 girince biraz çekiniyorum yanlış birşey yapmak istemiyorum. Teşekkürler.


Mr_YAMYAM

Voltmetrenin yanlış ya da doğru ölçtüğünü test etmek için bu voltmetreye parelel olarak orijinal bir avometre ile ölçüp kıyaslayınız. Eğer yanlış ölçüm var ise devredeki voltmetre besleme voltajının doğru olduğundan enin olunuz. NOT: onda bir değerdeki sapmalar bu tür aletlerde normal karşılanabilir. Yani tam 19V alınan bir gerilim ölçümde 19.2 veya 18.8 gibi değer gösterebilir.
laptopun devreye girdiği anda aşırı bir SURGE akımı çekmesi doğaldır. Bu yüzden koruma devresini biraz geciktirmen gerekecektir. Veya koruma akımını biraz yükseltmen de yeterli olabilir.
220V girişli bir trafoya 220V girmekten daha doğal birşey olmaz:D
100W lık seri lamba haliyle trafoya giren voltajı biraz düşürecektir.

aegeanxtr

Cevap için teşekkür ederim. Devredeki ampermetre bağımsız olarak düzgün ölçüm yapıyor yani ampermetreyi güç kaynağı devresinden ayırıp elimdeki multimetre ile kıyaslayarak ölçüm yapıyorum ölçümü doğru yapıyor. Fakat güç kaynağı devresine bağlayınca çıkıştan çekilen akımı eksik gösteriyor.

220V girişli bir trafoya 220V girmekten daha doğal birşey olmaz

Evet haklısınız ben olur da köprü diyot ısınmadan yanıp kısa devre olursa trafo zarar görmesin diye girişe seri bir ampul bağlamıştım :)

ndemir

projendeki voltmetrede kullndıgın entegre 7107 mi? devre şeması var mı?

aegeanxtr

#43
Evet 7107 voltmetre de sorun yok ampermetre yanlış gösteriyor. Sitedeki ICL7106 ICL7660 Voltmetre Ampermetre Devreleri Konusundaki en alttaki resimde görünen devreyi yaptım. Ampermetre normalde düzgün çalışıyor sorun yok yani bu yaptığım güç kaynağı devresinden söküp başka bir yerde ölçüm yapıyorum düzgün ölçüyor fakat bu yaptığım güç kaynağı devresinin  çıkışına seri bağlayınca çekilen amperi eksik gösteriyor.

Acaba şöyle bir durum olabilir mi? Ampermetre devreye eksi üzerinden bağlı, artı üzerinden ölçüm yapmıyor kısa devre oluyor bende mecbur eksi üzerinden bağlıyorum. Eksi, hem kısa devre korumasındaki  direnç üzerinden geçtiği için hem de ampermetre üzerindeki şönt direnç üzerinden geçtiği için yanlış ölçüm yapıyor ve çıkışa laptop bağlayınca (laptop kapalı halde) kısa devre korumaya geçiyor olabilir mi?

kaptan10

selam
ampermetreyi devreye bağlı iken tekrar kalibre etseniz nasıl olur







































Adnancoskun

ampermetre ve voltmetrenin beslemesini nereden alıyorsunuz?
bence  bağımsız besleme ile  deneyin...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ndemir

sitede ki bahsettiğin voltmetreye baktım ama indirdiğim dosyalar açılmadı,şeması sende var mı??? paylaşır mısın rica etsem!!! küçük bir voltmetre bulamadım kendim yapayım diyorum...

aegeanxtr

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 28 Eylül 2013, 10:21:19ampermetre ve voltmetrenin beslemesini nereden alıyorsunuz?
bence  bağımsız besleme ile  deneyin...

Merhaba. Beslemeyi resimlerde görünen 12V 2A adaptörden 7805 ile alıyorum.

aegeanxtr

Alıntı yapılan: ndemir - 28 Eylül 2013, 12:42:49sitede ki bahsettiğin voltmetreye baktım ama indirdiğim dosyalar açılmadı,şeması sende var mı??? paylaşır mısın rica etsem!!! küçük bir voltmetre bulamadım kendim yapayım diyorum...

Merhaba. Siteden indirdiğiniz dosyaları eagle programı ile açabilirsiniz. Dosyaların içinde baskı devresi de var yine de yapamazsanız şemayı ve baskı devreyi paylaşırım. Devreler güzel çalışıyor tavsiye ederim baskı devre de yollar birbirine çok yakın olduğu için devreyi bastıktan sonra bir büyüteç ile yollar arasında atlama var mı diye iyice kontrol etmenizi tavsiye ederim ufacık gözle görünmeyen bir atlama kalabiliyor. Ayrıca baskı devrede ölçüm girişinin GND ile bağlantısı yok eksi girişten GND ye yol çekmelisiniz yoksa düzgün ölçüm yapmıyor. Ölçüm yaparken girişi ters bağlamayın yoksa 7107 yanıyor.

Adnancoskun

#49
Alıntı yapılan: aegeanxtr - 28 Eylül 2013, 15:58:35Merhaba. Beslemeyi resimlerde görünen 12V 2A adaptörden 7805 ile alıyorum.
orada görünen SMPS den mi alıyorsunuz?
eğer SMPS ile besliyorsanız, SMPS den ayarlı güç kaynağına giden gerilim ne için? (Turuncu veya kırmızı -beyaz kablo)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın