Kuru aküden pil ve batarya şarjı

Başlatan ndemir, 19 Ağustos 2013, 20:52:58

ndemir

Açık alanda rc araçlarının şarjını ve elektrik kesintisinde lazım olabilecek telsiz telefon veya diger bataryaların şarjını kuru aküden şarj etmek için lm317 ve çıkış 250mA için 5R dirençli bi ufak devre yaptım ama sonradan farkına vardım ki bazı pillerin veya bataryaların voltajlarının farklı olmasından dolayı vaz geçtim,amacım olabileceği kadar ufak boyutlu ve çıkış akımı 250mA olan fakat voltajını kendim ayarlayabileceğim bir şarj devresi yapmak.nette bakındım ve bulduklarımı harmanlayıp aşagıdakı devreyi yapıp simüle ettim,tam istediğim gibi voltaj ayarını yapıp çıkışda 250mA alabiliyorum,ama voltajı azaltırken akımının da azaldıgını gördüm,bu gerçektede böyle olur mu? mesela bu devreyle 1.5v veya 3 volt veya 3.7 volt pil ve bataryalar için voltajını ayarlayıp pili şarj etmeye başladıgımda çıkış sabit 250mA alır mıyım yoksa 1.5 v pil için voltajı azalttıgımda akımıda azalmış mı olurum??? son sorum bütün pil ve bataryalar için standart 250mA akımı baz aldım,sağlıklı bir dolum yapabilir miyim???

Mr_YAMYAM

#1
Aşağıdaki devreyi öneririm.



Devre sabit 250mA verecek şekilde tasarlanmıştır. Kaynak gerilimi ile şarj edilen batarya gerilimleri arasındaki fark 3V oluncaya kadar 250mA vermeye devam edecektir. Eğer şarj bitimine doğru şarj akımının azalmasını istersen, aküden hemen sonra bir LM317T daha kullanıp çıkış voltajını şarj edeceğin batarya voltajından 3V daha yüksek yapman yeterli olacaktır.

ndemir

çıkış voltajını ayarlama imkanım yok galiba bu devrede,yeri geldiğinde 3.7V bataryaları yeri geldiğinde çıkış voltajını düşürüp 1.5 voltluk şarjlı pilleri dolduran bir devre planlıyorum.yüksek donanımlı birşey olması gerekmiyor,sadece voltajını ayarlayabildiğim ve çıkış akımının 250mA olacagı ve mümkün oldugunca ufak boyutlu birşey düşünüyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ndemir - 20 Ağustos 2013, 12:55:43çıkış voltajını ayarlama imkanım yok galiba bu devrede,yeri geldiğinde 3.7V bataryaları yeri geldiğinde çıkış voltajını düşürüp 1.5 voltluk şarjlı pilleri dolduran bir devre planlıyorum.yüksek donanımlı birşey olması gerekmiyor,sadece voltajını ayarlayabildiğim ve çıkış akımının 250mA olacagı ve mümkün oldugunca ufak boyutlu birşey düşünüyorum.
Anlattım ama anlamamışsın.
Yukarda vermiş olduğum devre sabit akım veren bir devredir. Bu devrenin önüne bir LM317 devresi kurarsan voltajı da ayarlayabilirsin.

ndemir

anladım demek istediğini ama elimde tek birtane lm317 var ve ikincisini almak için elektronikçiler bana bir hayli uzaktalar.ve ufak çaplı fazla parça kullanmadan yapmak istemiştim ama demekki mümkün olmayacak.verdiğin devrenin çıkışa bir trimpotla ayar yapma imkanım yok mu,birde  2.7v zener çıkışı ayarlamada etkisi olur mu? son sorum \"Kaynak gerilimi ile şarj edilen batarya gerilimleri arasındaki fark 3V oluncaya kadar 250mA vermeye devam edecektir.\" derken neyi kastettin tam anlamadım.yani kaynak geriliminin 3volt aşagısına kadar şarj işleminde 250mA alabilirmiyim. devrenin çıkış gerilimini manuel olarak kaç volta ayarlarsam ayarlayayım çıkışda 250mA alabilecekmiyim...???

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ndemir - 20 Ağustos 2013, 16:04:09anladım demek istediğini ama elimde tek birtane lm317 var ve ikincisini almak için elektronikçiler bana bir hayli uzaktalar.ve ufak çaplı fazla parça kullanmadan yapmak istemiştim ama demekki mümkün olmayacak.verdiğin devrenin çıkışa bir trimpotla ayar yapma imkanım yok mu,birde  2.7v zener çıkışı ayarlamada etkisi olur mu? son sorum \"Kaynak gerilimi ile şarj edilen batarya gerilimleri arasındaki fark 3V oluncaya kadar 250mA vermeye devam edecektir.\" derken neyi kastettin tam anlamadım.yani kaynak geriliminin 3volt aşagısına kadar şarj işleminde 250mA alabilirmiyim. devrenin çıkış gerilimini manuel olarak kaç volta ayarlarsam ayarlayayım çıkışda 250mA alabilecekmiyim...???
Vermiş olduğum devre akım geçtiğinde LED ışığı ile uyarı özelliğine sahiptir. Yani bu LED, CHARGING (Şarj oluyor) göstergesidir. İstersen bu transistörü ve devresindeki elemanları bağlamayabilirsin. Sadece tek bir LM317 ve 4.7 Ohm luk direnç kullanarak sabit akım alabilirsin. Yani devredeki 2.7V luk zenerin çalışma ile ilgisi yoktur. Bu zener sistem üzerinde (LM317 devresi) 3V luk bir gerilim düşümü olduğunda 250mA geçtiğini dolayısı ile şarj işleminin devam etmekte olduğunu gösteren bir bölümdür.
LM317 nin belirtilen akımı karşılayabilmesi için üzerinde 3V luk bir gerilim düşümü olmalıdır. Bu düşen gerilim LM317 nin çalışması için gereklidir. Dolayısı ile 3V luk bir bataryayı şarj edebilmek için en az 6V luk bir giriş gerilimine ihtiyacın var demektir. Eğer giriş gerilimin 6V tan aşağılara düşerse çıkış akımın belli oranda düşecektir ve sağlıklı şarj yapamayacaksın.
Keza 1.5V luk bir pili şarj ederken en az 4.5Vluk giriş gerilimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da demek oluyor ki 12V luk bir araba aküsü kullanılarak en fazla 9V luk piller şarj edilebilmektedir.
Bu devrede aslında giriş gerilimini düşürmene gerek yoktur. Giriş gerilimi ne olursa olsun sistem sabit akım verdiği için şarj edilen pil üzerinden sabit 250mA akıtmaktadır. Mi-MH veya Ni-CD piller için bu devre oldukça uygundur. Li-ION piller için ise uygun değildir.
Devrenin sabit akım verebilmesi özelliğinden dolayı bahsedilen bu piller kaç volt olursa olsun (en fazla 9V luk piller) güvenli bir şekilde şarj edilebilmektedir. Sadece şarj süresini hesaplamalı ve bu süreyi fazlaca aşmamaya dikkat etmelisin.
Kısaca.
Elindeki piller kaç voltluk olursa olsun bu devre ile sabit 250mA de şarj edebilirsin. Giriş gerilimini ayarlamaya ihtiyaç olmayacaktır.

ndemir

çok teşekkür ederim yardımların için,biran önce başlayayım işe  :)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ndemir - 20 Ağustos 2013, 16:30:07çok teşekkür ederim yardımların için,biran önce başlayayım işe  :)
Rica ederim.
Ek bilgi vereyim belki işine yarayacaktır.
LM317T nin çıkışında bulunan 4.7 ohmluk direnç, entegrenin sabit akım kaynağı olarak çalışmasını sağlamaktadır. Bu direncin değerlerini değiştirerek çıkış akımını muhtelif değerlerde sabitleyebilir ve böylece muhtelif piller için güvenli şarj akımı oluşturabilirsin.
Değerler
120 ohm= 10 mA
56 ohm= 20mA
24 ohm=50mA
12ohm=100mA
8.2ohm=150mA
6.2ohm=200mA
4.7 ohm=250mA
4 ohm =300mA
3.5 Ohm=400mA
2 ohm= 600mA
1.5ohm= 800mA
1 ohm=1200mA


ndemir

bu dirençlerin güçleri ne kadar olmalı.1w uygun mu yoksa fazla mı olur,birde daha önce baska bir sitede görmüştüm,orada yapan adam 8 li switch kullanmıştı yanlış hatırlamıyorsam,switchin her bir ayagına çıkış akımı için farklı degerlerde dirençler koyup hangi akımda şarj etmek istiyosam o switchi aktif edip çıkış alabilirmiyim.sizce nasıl olur.resmini buldum,resimdeki gibi bişey yapsam uygun olur mu???

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ndemir - 20 Ağustos 2013, 20:08:55bu dirençlerin güçleri ne kadar olmalı.1w uygun mu yoksa fazla mı olur,birde daha önce baska bir sitede görmüştüm,orada yapan adam 8 li switch kullanmıştı yanlış hatırlamıyorsam,switchin her bir ayagına çıkış akımı için farklı degerlerde dirençler koyup hangi akımda şarj etmek istiyosam o switchi aktif edip çıkış alabilirmiyim.sizce nasıl olur.resmini buldum,resimdeki gibi bişey yapsam uygun olur mu???
250mA\'e kadar 1/4W direnç kullanabilirsin. Akım arttıkça direnç güçleri de artacaktır. En yüksek akım olan 1.2A için takribi 3-5W lık direnç kullanman iyi olur.
Bir komitatör (çoklu switch) ile farklı dirençleri seçerek farklı akımlara ayarlayabilirsin.
Resimdeki DIP SWITCH tir. Bu switch te konulabilir ama akım miktarı için bir direnci devreye aldığında diğer direnci devreden çıkartmazsan çıkış akımı yanlış olacaktır.
En ideali dönerli komitatörler ile yapmandır.

ndemir

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Ağustos 2013, 20:44:25250mA\'e kadar 1/4W direnç kullanabilirsin. Akım arttıkça direnç güçleri de artacaktır. En yüksek akım olan 1.2A için takribi 3-5W lık direnç kullanman iyi olur.
Bir komitatör (çoklu switch) ile farklı dirençleri seçerek farklı akımlara ayarlayabilirsin.
Resimdeki DIP SWITCH tir. Bu switch te konulabilir ama akım miktarı için bir direnci devreye aldığında diğer direnci devreden çıkartmazsan çıkış akımı yanlış olacaktır.
En ideali dönerli komitatörler ile yapmandır.
o zaman şimdilik sadece sabit 250mA için yapayım,elektronikçiye yolum düştüğünde parçaları temin eder o zaman devreyi geliştirir daha kullanışlı hale getiririm.çok teşekkür ederim çok sağol...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın