UPS Trafosu yardım?

Başlatan aegeanxtr, 06 Ağustos 2013, 07:23:30

aegeanxtr

Selam arkadaşlar. Resimdeki Trafoyu Ayarlı güç kaynağı için kullanmak istiyorum. Trafonun kalın olan kırmızı ve siyah uçlarına 12V AC veriyorum çıkışlarda mavi ve ortadaki siyah arasında AC 365 volt kırmızı ve ortadaki siyah arasında AC 317 volt görüyorum. Bu uçlardan hangisi 220V AC girişi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

t.t

#1
mavi ve siyahı dene trafo yükseltme amaçlımı kullanılıyordu o siyah ortak uçmu diyot kademesinde sargıları ölç büyük ihtimalle simetrik çıkış için ortak uç vardır kırmızıyla maviyide deneyebilirsin


aegeanxtr

Merhabalar. Bu trafonun çıkışlarında kırmızı-siyah 7.30 volt, kırmızı-mavi arasında 7.30 volt, siyah-mavi arasında 14.70 volt var. Ben bu trafoyu ayarlı güç kaynağında kullanmak istiyorum ve ac 24 volta ihtiyacım var. Çıkışlardaki 14.70 ve 7.30 voltu kullanarak ac 24 volt elde edebilir miyim acaba? Teşekkürler.

t.t

hayır oşekilde olmaz gerilim ikileyici yapman gerekir 14v çıkışa

aegeanxtr

Alıntı yapılan: t.t - 06 Eylül 2013, 00:54:24hayır oşekilde olmaz gerilim ikileyici yapman gerekir 14v çıkışa

Trafolar hakkında pek bilgim yok nasıl yapacağımı basit bir şema ile anlatabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Adnancoskun

ekli dosyada var, hatta kondansatörlerin birleşim noktasını referans alarak simetrik de yapabilirsin.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 06 Eylül 2013, 16:58:31trafonun siyah ve mavi uçlarını kullanacaksın.

Teşekkür ederim. Peki çıkıştaki voltajı sağlıklı olarak kullanabilir miyim? Trafoyu ayarlı güç kaynağında kullanacağım için sorun olur mu?

Adnancoskun

bu trafo epeyce güçlüdür. Kullandığın diyotlar yüksek akımlı olsun, mümkün olduğu kadar, kondansatörlerin ne kadar büyük olursa dalgalanma faktörün okadar az olur, yani oradaki kondansatörleri mümkün olduğu kadar büyül (kapasite olarak ) örneğin 6800uF 35 volt yap, yada birkaç kondansatörü paralel bağla yüksek olsun.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 06 Eylül 2013, 17:25:53bu trafo epeyce güçlüdür. Kullandığın diyotlar yüksek akımlı olsun, mümkün olduğu kadar, kondansatörlerin ne kadar büyük olursa dalgalanma faktörün okadar az olur, yani oradaki kondansatörleri mümkün olduğu kadar büyül (kapasite olarak ) örneğin 6800uF 35 volt yap, yada birkaç kondansatörü paralel bağla yüksek olsun.
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Kusura bakmazsanız son bir soru daha 14 volt çıkışını bu şekilde kullandıktan sonra aynı anda 7 volt çıkışını doğrultup 7805 ile 5 volt için kullanabilir miyim?

Adnancoskun

elbette kullanabilirsiniz, ama ikisini birbiriyle ilintili devrelerde aynı anda kullanmanız risk olur.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 06 Eylül 2013, 17:49:29elbette kullanabilirsiniz, ama ikisini birbiriyle ilintili devrelerde aynı anda kullanmanız risk olur.

Teşekkür ederim. 5 voltu güç kaynağındaki voltmetre ampermetre devresi ve fanlar için kullanıcam.

aegeanxtr

#13
Tekrar merhaba. Gerilim ikileyici devreyi yaptım trafo çıkışlarından mavi ve siyah ac 14.70v ucları bağlıyorum çıkışta dc 40v görüyorum. kırmızı ve siyah ac 7.30v uçları bağlıyorum çıkışta yine dc 40v görüyorum sizce bu normal mi? Ayrıca benim bildiğim köprü diyotlarda çıkış voltajı yükselmez mi? Trafo 7.30v çıkışlarını köprü diyota giriyorum çıkış dc 5.50v oluyor.

Not: Bu ölçtüğüm voltajları çıkışta yük yokken ölçüyorum.

Adnancoskun

şimdi ac gerilim dc ye çavrilince Vdc= Vac.1.414 olur yani Vdc=14x1.414=19.80 volt eder. sen bunu gerilim katlayıcı ile iki katına çıkarıyorsun 19.80x2=39.60 Volt eder, yani senin sonucun doğru,
Bu gerilimi yüke bağladığında bir miktar düşecektir edinşe etmeyin
bir diyottan gerilim geçirdiğinizde 0,7 volt düşer, eğer sistem köprü ise 2x0,7=1.4 volt düşer, o da normal.  Ancak doğrultmanın çıkışına kondansatör bağladığında yukarıdaki hesap doğru olur.
yani sen 7.4 volt ac yi DC ye çevirince 7.4x1.414=10.46 volt edecektir.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Peki devreye 7.40 volt verdiğimde çıkışta yine dc 40 volt görmem normal mi? yoksa o anda kondansatörler dolu olduğu için mi çıkışta 40 volt görüyorum? Ayrıca köprü diyotun çıkışına voltajı yeterli herhangi bir değerde kondansatör bağlasam olur mu? Mesela 16 volt 2200 UF

Adnancoskun

bağlayacağın kondansatör en az 25 volt olmalı çünkü hesabımızda 19 volt çıkmıştı, ve kondansatör bu değerin altında olamaz. hatta aynı değerde bile olmaz, en yakını 25 volt,
40 volt görmene gelince , yüke bağla bakalım kaç volt çıkacak? bence de kondansatörlerin dolu olmasıyla alakalı...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Kondansatörü trafonun 7 volt çıkışına bağladığım köprü diyotun çıkışına bağlıcam yani bana ayrıca lazım olan 7805 ile 5 volt için kullanıcam 16 volt 2200 uf uygun olmaz mı?

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Merhaba. Şimdi ben bu trafonun sekonder kısmına gerekli turda bobin sarsam çıkışları 2x12 volt yapabilir miyim? Ayrıca üzerine saracağım bobini lehimle ekleyip güzelce yalıtım yapsam sorun olur mu? Teşekkürler.

Adnancoskun

trafonun nüvesini sökmeden nasıl saracaksınız?
eğer nüveyi söküyorsanız o zaman sekonderi söküp istediğiniz gerilimi elde edeceğiniz sarımı da çok kolay yaparsınız...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Nüvenin yanında biraz boşluk var ordan sararım diye düşünüyorum olmadı nüveyi sökerim. Üzerine saracağım bobini lehimle eklesem sorun olur mu?

Adnancoskun

eğer boşluktan sarabilirsen sar, ama tahmin ediyorum ki, 1 volt için en az 4 veya 5 tur sarman gerekecek, yani 5 volt için en az 20 tur sarman gerekebilir( tabi sarım sayısı göbek kesitine bağlı)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Şöyle mantık yürütebilir miyim? Mesela 7 volt için 70 sarım ise 12 volt için 120 ye tamamlamam gerekir diyebilir miyim?

Adnancoskun

#24
en basit yöntem şudur,
ince bir bobinden 10 tur sar ve gerilimi ölç,
çıkan sonuç örneğin 4 volt olsun bu ne demektir 4 volt  için 10 tur
oran orantı yöntemiyle öyleyse 5 volt için       
(5X10)/4=12.5 tur
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Anladım teşekkür ederim. Peki saracağım bobini lehimle eklemem sorun olur mu?

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Teşekkür ederim. Takıldığım yer olursa hızır acil olarak yine size başvururum :)

aegeanxtr

Merhaba. Trafonun nüvesini söküp sekonderin üzerine 10 tur daha ince bir bobini sardım. Bu şekilde nüvesiz çıkış voltajını ölçebilir miyim? Yoksa ölçüm için tekrar nüveyi toplamam gerekir mi? Teşekkürler.

aegeanxtr

Adnan hocam bugün tatildi galiba :) Trafoya 11 tur bobin sardım 2 mm lik 2 tane bobini gerdirerek sarmak baya bi zor oldu daha fazlasını nüve almadı. Çıkışlar 2X11 volt oldu 22 volt doğrulunca 31 volt oluyor benim için yeterli. Bobini sardıktan sonra üzerine vernik sürüp 1 tur kağıt sardım kağıdın da üzerine vernik sürüp güzelce nüveyi topladım. Nüveyi topladıktan sonra sekonder bobini ile nüve arasında hiç boşluk kalmadı arasından kağıt bile geçmiyor sizce bu durum bi sorun yaratır mı?

t.t

Alıntı yapılan: aegeanxtr - 15 Eylül 2013, 04:12:55Adnan hocam bugün tatildi galiba :) Trafoya 11 tur bobin sardım 2 mm lik 2 tane bobini gerdirerek sarmak baya bi zor oldu daha fazlasını nüve almadı. Çıkışlar 2X11 volt oldu 22 volt doğrulunca 31 volt oluyor benim için yeterli. Bobini sardıktan sonra üzerine vernik sürüp 1 tur kağıt sardım kağıdın da üzerine vernik sürüp güzelce nüveyi topladım. Nüveyi topladıktan sonra sekonder bobini ile nüve arasında hiç boşluk kalmadı arasından kağıt bile geçmiyor sizce bu durum bi sorun yaratır mı?
bakır tel izolasyonu iyi ise sıkıntı olmaz fazla yük binmeyeceksede sıkıntı olmaz

Adnancoskun

hiç bir problem olmaz, nüveyi takarken kağıt yırtılmadıysa bobin de zarar görmemiştir.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Teşekkürler. Bobini sararken son 2 turda 2 yerde bobinin üzerinden 1 cm kadar vernik attı. Atan yerler en dış kısımda kaldı bende üzerine iyice vernik sürdüm umarım sorun olmaz. Trafodan çekeceğim akım en fazla 4-5 amper.

omercerdik

#33
Elinizdeki trafo yaklaşık 350w lık ups trafosudur.primer girişi mavi- siyah 220v. kırmızı siyah 190 v tur(neden 190v bilmiyorum ama ups trafolarının hepsinde mevcut) primeri kolay bulmanın yolu şudur.

  bu ups trafolarında ;ohm metre ile ölçümde yüksek omajlı olan, ki genellikle 8-10 ohmdur  primerdir.çıkış akımına ve dolayısıyla kablo çapına bağlı olarak 1-3 ohm olan sekonderdir.



Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın