Rüzgar Jeneratörü yaptım ama voltajı kontrol edemiyorum

Başlatan musa-90, 03 Ağustos 2013, 01:58:52

musa-90

Arkadaşlar yakında fotoğrafları ile paylaşmak isterim elektrikli bisikletin elektrik motorundan kendimce büyük olarak gördüğüm bir rüzgar jeneratörü yaptım.Akım iyi voltaj iyi ama bir türlü akü şarj etmem için ayarlayamıyorum.
Maksimum voltaj şimdiye kadar gördüğüm 30 voltlara çıkıyor ben 12 volt 7 amperlik akülerimi şarj etmek istiyorum ama bir türlü yapamadım çünkü voltaj sürekli değişiyor lm317t ile bir devre yaptım ama voltaj sabit olmadığı için 13.8 çıkış hiç bir zaman sabit kalmıyor ne yapacağımı bilmiyorum basit bir devre varsa sevinirim basit derken televizyon hurdalarında bir devre yapabilirsem süper olur oturduğum bölgede malzeme alabileceğim bir yer yok ondan dolayı.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.

ndemir

rüzgar jeneratörünün çıkış kısmını regüle edip lm317\'ye öyle girsen,hiç değilse giriş gerilimi sabit olacagından çıkış gerilimini de sabitlemiş olabilirsin,tabi konuyla ilgili daha iyi fikri olan olabilir,benim ilk aklıma gelen bu...


musa-90

Alıntı yapılan: ndemir - 03 Ağustos 2013, 03:04:24rüzgar jeneratörünün çıkış kısmını regüle edip lm317\'ye öyle girsen,hiç değilse giriş gerilimi sabit olacagından çıkış gerilimini de sabitlemiş olabilirsin,tabi konuyla ilgili daha iyi fikri olan olabilir,benim ilk aklıma gelen bu...
Hocam yani dediğin rüzgar jeneratöründen gelen enerjiyi 7815 ten geçirsem voltajı 15 volt olunca 7812 dende 13,8 e yapmamı söylüyorsun muhtemelen ama peki bu olayla akımdan olmayalım :)

musa-90

Alıntı yapılan: suleymanq - 03 Ağustos 2013, 14:23:53Aklıma şöyle bir şey geldi ama..

Hocam şema için çok teşekkür ediyorum.Ama bunda çok kayıp olur diye düşünüyorum örneğin 24 ten 220 ye çevrilirken çok akım kaybederim diye düşünüyorum.

Kemal88

Akım kaybetme diye birşey olmaz anca şöle olur voltajı artırırsan aynı yükle daha az akım çekersin, voltajı düşürürsen daha fazla akım çekersin. Bütün kayıpların nedeni akımdır. Onun için aslında akımı ne kadar azaltırsan o kadar az kayıp olur senin için ama şemada ki gibi ilk 220V sonrada tekrar 12V a indirme de kayıplı olur. Yani şemada ki gibi 50Hz lik trafolu adaptör kullanman işe yaramaz büyük ihtimal çünkü girişteki voltajın çok değiştiği için çıkış çok daha fazla değişecektir. Normal adaptör bunu kaldıramaz. Anca SMPS kaldırabilir. Senin yapabileceğin şunlar var:

1) Regülatörün girişine ve çıkışına elinde varsa 470uF gibi büyük kapasitörler tak ama voltajlar sabit kalsa bile akım çektikçe voltaj da yine oynamalar olabilir. 7Ah lik akü için 700mA ile şarj etmen gerekir.

2) LM317 nin kitapçığında Vi-Vo 3V ile 40V arasında olmalıdır diyo. Senin max voltajın 30V ise minimum voltajında 13.8+3V = 16.8V olması gerekmektedir. Eğer giriş voltajın 16.8V dan aşağı iniyorsa regülasyon yapamaz. Şimdi L7815 e de baktım ama malesef onunda giriş voltajı 17.5V ile 30V arasında olması gerekiyormuş.

3) Aslında en iyisi buck converter kullanman ama onunda malzemelerini toplaman zor anladığım kadarı ile.

DC jeneratör ise 50Hz lik trafo işe yaramaz. 50Hz lik trafo ile DC değeri değiştiremezsin. Bisikletteki motorlarda DC motor diye biliyorum. 50Hz lik trafo da sadece AC yi değiştirebilirsin.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

suleymanq

Alıntı yapılan: musa-90 - 03 Ağustos 2013, 15:35:50Hocam şema için çok teşekkür ediyorum.Ama bunda çok kayıp olur diye düşünüyorum örneğin 24 ten 220 ye çevrilirken çok akım kaybederim diye düşünüyorum.

İyi bir trafo(gauss değeri yüksek) bulursanız çok fazla kayıp olacağını sanmıyorum.
Her şey hazır zaten denemek iki dakikanızı alır, bir trafo çıkışına bir laptop adaptörü bağlayın çıkış 19V civarı ölçün bir lamba bağlayıp akımını da kontrol edin bu işin en pratik yöntemi olduğunu düşünüyorum

musa-90

Alıntı yapılan: wolf88 - 03 Ağustos 2013, 19:00:37Akım kaybetme diye birşey olmaz anca şöle olur voltajı artırırsan aynı yükle daha az akım çekersin, voltajı düşürürsen daha fazla akım çekersin. Bütün kayıpların nedeni akımdır. Onun için aslında akımı ne kadar azaltırsan o kadar az kayıp olur senin için ama şemada ki gibi ilk 220V sonrada tekrar 12V a indirme de kayıplı olur. Yani şemada ki gibi 50Hz lik trafolu adaptör kullanman işe yaramaz büyük ihtimal çünkü girişteki voltajın çok değiştiği için çıkış çok daha fazla değişecektir. Normal adaptör bunu kaldıramaz. Anca SMPS kaldırabilir. Senin yapabileceğin şunlar var:

1) Regülatörün girişine ve çıkışına elinde varsa 470uF gibi büyük kapasitörler tak ama voltajlar sabit kalsa bile akım çektikçe voltaj da yine oynamalar olabilir. 7Ah lik akü için 700mA ile şarj etmen gerekir.

2) LM317 nin kitapçığında Vi-Vo 3V ile 40V arasında olmalıdır diyo. Senin max voltajın 30V ise minimum voltajında 13.8+3V = 16.8V olması gerekmektedir. Eğer giriş voltajın 16.8V dan aşağı iniyorsa regülasyon yapamaz. Şimdi L7815 e de baktım ama malesef onunda giriş voltajı 17.5V ile 30V arasında olması gerekiyormuş.

3) Aslında en iyisi buck converter kullanman ama onunda malzemelerini toplaman zor anladığım kadarı ile.

DC jeneratör ise 50Hz lik trafo işe yaramaz. 50Hz lik trafo ile DC değeri değiştiremezsin. Bisikletteki motorlarda DC motor diye biliyorum. 50Hz lik trafo da sadece AC yi değiştirebilirsin.
Hocam verdiğin bilgiler için çok teşekkür ediyorum eline sağlık.Elektrikli bisikletin motoru AC üretiyor ve 3 çıkışı var belirtmek istedim.

Kemal88

Rica ederim. Aslında bende hala çaylağım bu konularda. Yalnız şunu da eklemek isterim; AC den DC ye doğrultup öle regülatörün girişine verdiğinizi varsayıyorum. Bir de rüzgar sürekli değişken olduğu için de üretilen voltaj da haliyle değişken olacaktır. Arkadaşın dediği laptop adaptörlü trafolu şekliyle de olur fakat rüzgar hızlı ve yavaş dönerken ki durumları da hesaba katman gerekir. Yani akü şarj etmek aslında o da bayağı hesap gerektirir. Rüzgar değişken olduğunu düşünürsek aküye gelen şarj voltajının akü voltajının altında olma ihtimali de var. Bu da aküye zarar verebilir. Yani trafo çıkışı laptop adaptörünün giriş voltaj aralığından çıkarsa, laptop adaptörü de çıkış regülasyonu sağlayamayacaktır. Bu yöntem aslında kayıplı olur neden çünkü jeneratörün çıkış frekansı sürekli değişken olacaktır. Trafo 50Hz lik trafo ise değişken frekanslarda kayıpları artacaktır. Yani jeneratör yeri geldiğinde atıyorum 30Hz yeri geldiğinde 60-65Hz AC üretecektir. Haliyle trafodaki kayıplardan dolayı trafon ısınacaktır. Direk çıkışı trafoya bağlamak aslında yanlış olur. Muhalif olmuş olmak için yazmıyorum aman ha yanlış anlaşılmasın =)
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kaptan10


musa-90

arkadaşlar çok özür dileyerek bugün bir şey fark ettim ölçü aletimin arızalı olduğundan şimdiye kadar değerler yanlış ölçmüşüm ve kahroldum resmen.Bütün emeklerim boşa gitmiş gibi hissediyorum sorun şu ölçü aletim arızalıymış ve arızalı ölçü aletim bana 30 volt civarında bir şey gösteriyordu yenisiyle baktım çok iyi bir rüzgarda değil ama ortalama yaz günleri estiği rüzgarda 7,5 volt ile 14 volt arasında elektrik üretiyor. 9 voltta amper ölçtüm 2,5 amper aldım yani bu yaz gününde 12 volt 7 amperlik aküyü şarj etmem imkansız gibi.elimde akım olduğuna göre bende dc dc konverter ile 13.8 voltajı tutururum belki diye düşündüm bildiğiniz verimli, stabil ve basit bir dc dc konvertör devresi ile bu işi bir sonuca kavuşturmak istiyorum.
Direk rüzgar jeneratöründen gelen ac çıkışa tarafo koydum yükseltmek için ama oda çok ağır geliyor rüzgar jenaratörünü kilitliyor hafif bir rüzgar da bile dönmüyor.Eminim kışın olsa bunlara gerek kalmaz ama yazın bu şekilde olması kötü yardımlarınızı bekliyorum.

Adnancoskun

rüzgar jeneratörlerinin çıkışını asla trafoya vermeyin, çünkü trafolar sarılırken birçok parametre vardır, bunların başında frekans ve gerilim değeri gelir, dolayısı ile yavaş dönen bir jeneratörün frekansı düşük olacaktır, bu da XL değerini düşürecek ve çıkış kısadevre olacaktır, bu da zaten manyetik fren görevi yapar. gerilim değerinin farklı olmasıda ayrı bir dert....
en güzel yöntem
jeneratörün çıkışını dc ye çevirip giriş gerilim aralığı yüksek bir SMPS de yükseltmektir.
örneğin birçok SMPS 100 volt ile 240 volt aralığında çıkışında sabit bir gerilim verir.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

musa-90

Şimdi rüzgar jeneratöründen gelen elektriği (3 ucu var) 6 adet diyotla doğrultuyorum.
Resimde delta yazan şemeyı kullandım.
http://resim.donanimhaber.com/upfiles/477567/06FF0099EE23421EB975F01E66614065.jpg

Daha sonra şimdi internette bulduğum şu dc dc convertör devresini yapmayı planlıyorum ama bir kaç sorum var.
https://320volt.com/wp-content/uploads/2012/11/sg3524-dc-dc-konvertor-dcdc-converter-circuit-no-remote.png

sg3524 ile daha önceden invertör yapım için çalışmıştım.
Bu devrede giriş 12 volt gözüküyor bende ise ortalama 7,5 volt gibi bir giriş olacak ve bunu 13.8 işte 14 volt gibi bir şeye dönüştürcem bu 7,5 volt ile çalışırmı bu devre ?

Sizce verim nasıl olur bana çıkış olarak 13.8   ---  14 volt gibi bir voltaj ile 1 amperlik bir akım lazım acaba çıkışta böyle birşey alabilir miyim ? (Girişte akım kuvetli 2 amperi gördüm.)

Birde mosfet olarak ırfz44 kullanmayı planlıyorum (devredeki 50n06 yerine) elimde şimdilik bun var

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.



endorfin

Merhaba :). Jeneratorun sonuna AVR (Automatic Voltage Regulator)baglamayi hic dusundunuz mu? Ilginc olur vallaha  ;). Ama AVR -de asagi frekans ve voltaja gore hesaplanip dogaclama devre yapilabilir bence ;)
 Saygilar...
 Ekber/AZErbaycan ;)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın