Farklı Bir ADaptör

Başlatan serdar mert, 17 Şubat 2013, 13:45:45

serdar mert

giriş  ----100V-200V 60/50Hz0.25A
Çıkış---- 30V---400mA 12 VA

Ben 30 volt adaptör bulup bir şekilde devreye direnç bağlayıp adaptörü bu şekilde çalıştırmam gerekiyor? Bilgisi olan varsa sevinirim?

asma

#1
Alıntı yapılan: serdar mert - 17 Şubat 2013, 13:45:45giriş  ----100V-200V 60/50Hz0.25A
Çıkış---- 30V---400mA 12 VA

Ben 30 volt adaptör bulup bir şekilde devreye direnç bağlayıp adaptörü bu şekilde çalıştırmam gerekiyor? Bilgisi olan varsa sevinirim?

Bu nedir?
Soru mu? İstek mi?

Lütfen biraz dikkat edin.

serdar mert

#2
giriş  ----100V-200V 60/50Hz0.25A
Çıkış---- 30V---400mA 12 VA

Aslında açık ama şöyle anlatayım bu özelliklerde bir adaptör yapmam gerekti 30 V 400 mAmper şiddetinde çıkışı olacak.. Ne kadarlık direnç bağlamam gerek ? onun tartışmasını açmak istedim.. Buna uygun direnç ne kadar olacak diyelim onu bağladık sağlıklı olur mu ?
İşte konu sana sadece bir adaptör hikayesi gibi gelebilir ama öyle değil ? Bunu sağlıklı yapabilen olmadı bu memlekeette Almanyadan alınıyor  getirtiliyor..

asma

Adaptör regüleli mi, DC olup olmadığı bile belli değil gerçi.  ???

Bakın adaptörde 400mA yazar ama devreniz ne kadar isterse o kadar çeker. Bu yüzden direnç bağlanmaz, bu tip bir önlem almaya gerek olmaz.
Ama çalıştırdığı devre çok hassas ise 30Vdc regüleli olması yetmiyorsa akım sınırlayıcı devre yapılabilir.
Ya sigorta gibi davranır; 400mA değeri aşılırsa çıkışı keser ve resetlemeden tekrar voltaj vermez.
Yada 400mA e kadar akıma izin veren adaptör, daha fazlası istendiğinde voltajı kısarak 400mA civarında sınırlama yapar. Akım değeri (yük tarafından belirlenir) düştükçe voltaj 30volta kadar artar.

Halen anlamadığım neden üniversal adaptör yapmak istediğinizdir?
Hangi ülkede kullanacaksınız bu adaptörü?
Bu sanırım smps tarzında olacak ve siz bunu yapabilecekseniz, neden böyle bir soru soruyorsunuz hiç anlamıyorum.  ???

serdar mert

Evet bu konuda bilgim olmadığı için burdan soruyorum tam olarak izah  edememiş olabilirim..Ama sizin dediğiniz 400 mAmper i geçmemesi lazım hassas bir adaptör..Nasıl yapmam gerektiğini soruyorum?

Türkiyede kullanıcağım?

Benim sormak istediğim 400mAmper lik ıkış için ne kadar direnç kullanmam gerektiği dir? Ben hazır adaptörü sadece direnç bağlayarak 400 mAmp re çevirebileceğimi düşünmüştüm? Sizin öneriniz ne olur peki?

asma

Alıntı yapılan: serdar mert - 18 Şubat 2013, 13:25:27Evet bu konuda bilgim olmadığı için burdan soruyorum tam olarak izah  edememiş olabilirim..Ama sizin dediğiniz 400 mAmper i geçmemesi lazım hassas bir adaptör..Nasıl yapmam gerektiğini soruyorum?

Türkiyede kullanıcağım?

Benim sormak istediğim 400mAmper lik ıkış için ne kadar direnç kullanmam gerektiği dir? Ben hazır adaptörü sadece direnç bağlayarak 400 mAmp re çevirebileceğimi düşünmüştüm? Sizin öneriniz ne olur peki?

Bu iş dirençle olmaz.

Cımbızla laf alıyoruz yahu.
Bu adaptör regüleli mi?
Hani şu Almanyadan getirilen adaptörün özelliği ne?
Adaptör buradan temin edilince cihaz mı bozuluyor, adaptör mü bozuluyor?
Bu memlekette yapılamamasının sebebi ne istediğini bilmeyen, tarif edemeyenler olabilir mi acaba.
Önce iğneyi kendinize batırın, sonra çuvaldıza yönelirsiniz.

Bu memlekette çalışacak cihaz için neden 100Voltta da ,  60Hz de de çalışacak bir ürün tarif ediyorsunuz.
Fişe takıp çalıştıracağınız alet 10 lira etmez. Yapımı 1saat sürmez.
Hazır alıp içine devre ilave etmekten bahsediyorsanız, şu meretin varsa adı, yoksa iç/dış resmi olsa da görsek. Ne tip bir cihazdır ne çeşit önlem alınabilir bilsek.
Size akım korumayla ilgili iki ayrı fonksyon anlatmaya çalışıyorum; siz 400mA i geçmemesi lazım diyorsunuz.
Tamam geçmesin ama hangi davranışı uygulasın bu ekleyeceğimiz devre.  :o
Adaptörü mü korumak istiyorsunuz, cihazı mı?

serdar mert

Lütfen ifadelerinize dkkat edin. Bu şekilde ben sizden yardım istemiyorum.
Elimde adaptör olsa zaten sözde anlayanlar çok ya veririm yaptırdım ancak burada yapamıyorlar beceremediler...



.

asma

Alıntı yapılan: serdar mert - 18 Şubat 2013, 14:17:54Lütfen ifadelerinize dikkat edin. Bu şekilde ben sizden yardım istemiyorum.
İstemediğiniz bir şeyi çok net olarak yazıya dökebiliyorsunuz.
Tamam istediğiniz gibi olsun.

Keşke istediğiniz şeyi de net anlatmış olaydınız.
Size yardım etmek isteyecek pek çok kişi çıkardı.
Böyle küçük bir güçte akım ve gerilim regülasyonu oldukça basittir.
Başlangıcı veya hedefi olmayan bir yolda ilerlemek ise zordur.

Size yardım etmek isteyen herhangi biri yine benzer sorular soracaktır, cevap alamayınca ne olacak merak ediyorum.

Size de yardımcı olacaklara da kolay gelsin.

Adnancoskun

#8
Sevgili serdar mert kardeşim ( yaşça buradakilerden epeyce büyük olduğum için sizin içinde öyle diyorum) Asma kardeşim epeyce açıklamaya çalışmış. epeycede sabırla, ben tanıdığım için söylüyorum. Burada ki arkadaşların bila istisna hepsi sana(size ) yardımcı olmaya çalışır, ama istekleriniz, beklentileriniz veya problemleriniz belirgin olmayınca anlama güçlüğü çekiliyor. Çünkü değişken parametre çok,
öncelikle giriş gerilimi 100-240 volt olması, bu adaptörün(güç kaynağının ) çalıştırılacağı yerde gerilim dalgalanmalarının çok olduğu anlamına geliyor (doğrumudur?)
ikinci olarak bir gerilim kaynağını sabit gerilimde eğer maximum vereceği akımı sınırlamak istiyorsanız devreye çok basit olan bir akım sınırlayıcı koyarsınız ve sistem belirlenen akımı geçince devre besleme gerilimini kesebilir. zira devreye gerilimi siz verirsiniz ama devre çekeceği akımı yük kısmı belirler örneğin size 200 Amper verebilecek bir aküye 12 watt sinyal lambası bağlarsanız 1 amper akım çeker 120 watt far lambası bağlarsanız 10 amper çeker,,,
   siz güçlü bir akım kaynağına bir yük bağladınız diye yük çekmesi gerekenden fazla akımı çekmez.... güçlü bir kaynağa bağlamanızında hiç bir problemi olmaz... verebileceği akımın önemi,, çekeceğiniz akım eğer güç kaynağının  verebileceği akımı geçerse o zaman sıkıntıdır...

buralarda bu işin yapılamadığını belirtmişsiniz doğrudur, belkide buralarada yapılamıyordur, ama ne yapmak istediğimizi tam olarak anlayamazsak çok basitşeyler de yapılamaz.. yapılamamış olması, bunun zor olduğu anlamına gelmez. kaldı ki, ben bu formdan da başka formdan da bir yığın üye , moderatör vs tanıyorum başka ülkelerde yapılması gayet zor olanları yapabiliyorlar...
Nihayi sonuç bence şu, tam olarak ne yapmak istediğinizi, ne çalıştırmak istediğinizi, yada normal adaptör ile çalıştırmak istediğiniz cihazı çalıştırdığınızda ne tür problem yaşadığınızı yazarsanız bir çözüm yolu bulunacağı kanaatindeyim.,

Ayrıca sizin ilk yazdığınız mesajdan anladığım şudur,
giriş gerilimi 100-240 volt frekans 50-60 hertz ( SMPS de bunun da ( frekansın 50 veya 60 hertz olmasının) bir önemi yok)
çıkış gerilimi 30 vold dc sabit ve verebileceği akım 400 mA,,

bence giriş gerilimi sizin belirttiğiniz değerde olsun,
çıkış gerilimi 30 volt dc sabit olsun
çıkış akımı da 400mA den fazla olsun hiç bir problem olmaz..

sevgiyle kalın..
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serdar mert

#9
Sn Adnan Çoşkun BEY,

Evet bence yaş olarak 51 yaşında olduğumdan daha önceki yazan arkadaşın tarzı biraz farklı bakın sizin yaklaşımınız çok farklı önemli olan şey şu benim elimde hiçbirşey yok buda elektrolizde kullanılacak bir adaptör çok hesaplı ve hiç şaşmayacak bir akımda 400 mA olması gerekir..

Neyse ben bu siteyi görünce konuyu açmak istedim.. Sonuç olarak nette bir video  izledim orda 24 V luk adaptöre 3.3 kohm luk direnç koyup sanırım  7,2 mAmper lik bir akım oluştuyordu.. Bende bu konuda daha fazla araştırma yapınca daha sonra  çıkış olarak 30V 400 mAmper de bir adaptör nasıl yapabilrim diye bir konu açtım. daha doğrusunun bu olduğunu gördüm..

şimdi burda 400 mAmper i nasıl sabiltlerim ve hep aynı değerde olması lazım..Dalgalanma olmaması lazım..



serdar mert

Peki

30 V 375 mA bir adaptör  alsam ve 3,3 kohm luk direnç bağlasam yeni akım ve voltaj kaç olur acaba?

asma

Üzerinde 30 V 375 mA yazan adaptör 30voltluk bir güç kaynağıdır ve gücü sınırlıdır. Eğer 375mA den fazla akım çekmek istenirse voltaj düşer, adaptör fazla ısı üretmeye başlar, çıkış voltajında bozulmalar artar.
Ama 30V x 0,375A = 11,25 VA  eder,  500mA akım çekerseniz yaklaşık 24V ile bir süre adaptör çalışmaya devam eder. (bozulana kadar)

Daha önce dirençle olmaz yazmıştım biraz açıklamaya çalışayım.
Akım = gerilim / direnç  ise gerilim sabit ise bize direnç değeri lazım. Çok basit:

10mA istiyorsak 30/10 = 3k ohm (direnç gücü : 0,3W olur 1/2W gerekir)
100mA için 30/ 0,1 = 300 ohm  (3W için 5W uygun olur)
400mA için 30/ 0,4 = 75 ohm    (12W için 15W veya daha büyük direnç lazım)

Tek sorun  hesaplanan direnç değeri toplam direnç değeridir. Çözeltinizin, elektrotunuzun, kablonuzun direncini 0 kabul ederseniz işlem sırasında (ısındıkça , doydukça değişen çözelti direnci) sürekli akım değeri azalacak şekilde değişir.
Yani hesaplanan akım değeri max. akım değeri olur.
Size gereken öncelikle akım ayarlı (ve akım göstergeli) güç kaynağıdır.
Hazır olanları pahalıdır ama voltaj ve akım değerlerini görüp aynı güvenilirlikte ucuzunu yapabilmeniz için fırsat verir.

serdar mert

#12
Teşekkürler açıklama için..
Benim olayı şöyle anlatmaya çalışayım..
Distile su içerisnde anot ve katot var bunlar metal.. Suyun başlamgıçta içersinde distile su olduğu için içersinde iletkenlik verici madde olmadığı için resistans maksimum değerdedir.. Zamanla suya madde geçişi oldukça suyun iletkenliği artacak direnç düşecek ve akım gittikçe artacaktır..
benim sıkıntım burdan sonra olabilir ne yapmam gerekir..? Devreyi nasıl regüle etmek lazım madde geçişi olacak ama volt ve amper aynı kalacak var mı böyle bişey ,** Akım ayarlayıcı kapasitör vr mı ?internette öyle bişey gördüm..
Göstergeli derken devreye ohmmetre bağlasam aynı olmaz mı??

bu adaptör örneğinde 30 V 350 mA re 3,3 kohm resistans taksam  30/3,3=9,09 mA olur değil mi mak. akım..

Adnancoskun

#13
sıvı içerisinde iletkenliği sağlayanlar serbest haldeki iyonlardır, evet dediğiniz gibi saf su yada distile su da serbest halde iyon olmadığı için bir kım akması da düşünülemez, evet aynen suya serbest halde iyon katılacak olursa bu sefer iletkenlik başlayacak ve akım akmaya başlayacak, sıvıdaki serbest iyon yoğunluğu direnci düşürecektir. ve akan akım serbest iyon yoğunluğu ile doğru orantılı akacaktır.
Şimdi esas mesele şudur,
 sizin sabit dirençle yapacağınız hiç bir çalışma akımınızı sabit kılmaz, nedeni basit devreye bağladığınız direnç sabitken sıvının direnci değişkendir, siz sisteme ister seri direnç bağlayın, ister paralel direnç bağlayın, sıvının direnci değişken olduktan sonra eşdeğer direnç de değişken olacaktır, dolayısı ile devreden geçen akım da değişken olacaktır.
şimdi çözüm ne olabilir?  şöyle bir çözüm üretilebilir;
Sistem bir köprü devresi oluşturularak dengeye getirilebilir, denge ne tarafa bozuluyorsa köprünün karşı tarafı denge için değer değiştirerek köprüyü sürekli sabit kılmaya çalışır,

bu yarı mekanik yarı elektronik bir sistemle çözülebilir.
şöylek ki, biraz önce bahsettiğiniz devreye seri bağlayacağınız direnci potansiyometre yapıp onu da basit bir motor dişli sistemine bağlayıp sıvının direnci ile ters tarafa çalışacak bir sistem oluşturulabilir ( variaklı regülatörler gibi)
elbette bu yazdıklarım sizin bu devreyi uygulayacağınız yere nekadar uygundur bilemiyorum. ama aklıma gelen ilk çözüm buydu. (Fikir vermesi açısından daha da geliştirilebilir)
:D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serdar mert

#14
Adnan Bey,

Yanıt için teşekkürler.
Böyle işlemlerde başlangıçta maksimum deirenç olduğu için bir elektrolit mi katmak gerekiyor?

Ama işlemde sürekli değiken durum yok.. Yani başta su maksimum direnç gösteriyor akım yok..Daha sonra sonunda da iletkenlik makimmum dirençte maksimum burda benim korktuğum istenen konsantrasyonu ortamda sağlayınca durdurmak durdurana kadarda 30 V 8,2 kohm I=3,7 ohm olsa sıkıntı olurmu acaba?

Acaba resistörden sonra bi tane led lamba koysak fazla akım çekilişini dengelese olur mu??

Adnancoskun

şimdi benim anladığımı anlatayım, eğer doğru anlamışsam bu noktadan devam edelim.
sizin sıvınızda herhangi bir iyon yok ve direnç maksimum ve akım yok (yokdenecek kadar az)
sonra sıvı içerisine isteyerek(veya istemeden) iyon katılıyor ve direnç düşüyor dolayısı ile devreden akım geçmeye başlıyor
sıvının direnci düştükçe devreden geçen akım da artıyor.(gerilim sabit)
sıvının direnci öyle bir noktaya düşüyorki burada akım 400 mA oluyor, siz bu noktada devreden geçen akımı  kesmek mi istiyorsunuz?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serdar mert

#16
Adnan BEY,,

Distile su içersine anot ve katot daldırılıyor akım uygulanıyor.. Distile su içinde hiçbişey olmadıı için resistans mak. ortama elektrolizle madde geçişi olmaya başlayındca iletkenlik artıyor akım geçmeye başlıyor.

Şöyle brşey yapsam; 30 V  350 mA adaptöre------------> 3,3 kohm direnç bağlasam
Akım= 30/3,3: 9 ma olur mu ? bu durumda öğrenmek için soruyorum, başlangıç orijnalde 350 ma akım vardır o hesaba katılmaz mı ??

Dirençin önünede bir lamba koysam sizin o dediğiniz fazla akım çekileceğinde onu kompanse etse::??

selamlar



kaygısız

Kullanacağınız yer sizin için önemli ise 150-200 tl arası akım ve gerilim ayarlı güç kaynakları piyasada satılıyor. 32 volt 1 amper işinizi görür ama başka denemelerinizde de kullanabilmeniz için 36 volt 3 amperlik alırsınız işinizi görürsünüz. Akımı 400 miliampere voltajı da 30 volta ayarladınızmı korkmadan çalışabilirsiniz. Sisteminizin direnç değişikliklerinde güç kaynağınız zarar görmez. İletkenlik arttıkça daha fazla akım çekmek isteyecektir bu isteği gerilimi düşürerek sınırlar. Bir bakmışsınız voltmetreniz 3 volt gösteriyor ama ampermetreniz hala 400 miliamper gösteriyor. Her durumda sabit olmuyor böyle bir istek eşyanın tabiatına aykırı. İletkenlik düştü yani direnç arttı diyelim bu sefer voltmetreniz 30 volt gösteriyor ama ampermetreniz 100 miliamper gösteriyordur. Bu tür cihazlarda üst sınırları veririsiniz yani ne olursa olsun 30 voltu geçme ne olursa olsun 400 mili amperi geçme demiş olursunuz sisteminiz bu sınırlarda çalışır. Biraz uzun oldu kusura bakmayın bilmediğinizi ya da sizin gibi araştıranların yararlanabilmesi için böyle oldu. Bu cihazı kendiniz yapamıyacağınız için hazır almanızda ya da yaptırmanızda yada emanet alıp denemenizde (kısa sürecekse) yarar var.
Selamlar.

serdar mert

Alıntı yapılan: kaygısız - 09 Mart 2013, 20:16:30Kullanacağınız yer sizin için önemli ise 150-200 tl arası akım ve gerilim ayarlı güç kaynakları piyasada satılıyor. 32 volt 1 amper işinizi görür ama başka denemelerinizde de kullanabilmeniz için 36 volt 3 amperlik alırsınız işinizi görürsünüz. Akımı 400 miliampere voltajı da 30 volta ayarladınızmı korkmadan çalışabilirsiniz. Sisteminizin direnç değişikliklerinde güç kaynağınız zarar görmez. İletkenlik arttıkça daha fazla akım çekmek isteyecektir bu isteği gerilimi düşürerek sınırlar. Bir bakmışsınız voltmetreniz 3 volt gösteriyor ama ampermetreniz hala 400 miliamper gösteriyor. Her durumda sabit olmuyor böyle bir istek eşyanın tabiatına aykırı. İletkenlik düştü yani direnç arttı diyelim bu sefer voltmetreniz 30 volt gösteriyor ama ampermetreniz 100 miliamper gösteriyordur. Bu tür cihazlarda üst sınırları veririsiniz yani ne olursa olsun 30 voltu geçme ne olursa olsun 400 mili amperi geçme demiş olursunuz sisteminiz bu sınırlarda çalışır. Biraz uzun oldu kusura bakmayın bilmediğinizi ya da sizin gibi araştıranların yararlanabilmesi için böyle oldu. Bu cihazı kendiniz yapamıyacağınız için hazır almanızda ya da yaptırmanızda yada emanet alıp denemenizde (kısa sürecekse) yarar var.
Selamlar.

Cevap için teşekkürler.
arkadaşlar, yurtdışında müadil bir cihazda 317T var.. Tek bunu kullnmışlar.Ancak benim araştırmalarıma göre en ideali bir 317T voltaj için bir 317T de akım içim olursa aynı devrede çok ideal olurmuş..
Ben sadece bu işi için  2 tane 317T yi nasıl birleşireceğiz konusunda yardımlarınızı rica edeceğim.
selamlar

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın