potansiyometre

Başlatan axe axe, 05 Kasım 2012, 22:03:25

axe axe

arkadaşlar ton kontrol devrelerinde neden potansiyometre tel ile şaseye lehimlenir? Bu yapılmaz ise zamanla potansiyometre bozulabilir mi

yazici67

Potansiyometrenin bi ucu toprağa bağlanarak doğrusal/logaritmik Gerilim Bölücü oluşur. Eğer bir ucu şaseye bağlanmazsa Akım Kontrolü yapar. Çünkü ilk durumda çıkış voltajı R2/(R1+R2) olur. İkinci durumda ise sadece seri direnç artar/azalır. Bu durumda akım ayarlanır. Ton kontrolü için voltaj bölücü şeklinde kullanılır.

Adnancoskun

ben yanlış anlamadımsa, potansiyometrenin gövdesinin şaselenmesini soruyor...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

yazici67

Adnan hocam açıkçası ilk defa görüyorum. Metal gövdeyi ister VSS ye ister şaseye bağlayın eğer bir kısadevre veya yüksek frekans manyetizması yoksa hiçbir etkisi olmayacaktır. Acaba bilmediğim başka birşey mi var?

F.T

gövdeyi şaseye vermenin amacı  oluşacak parazitleri şaseye atmaktır.ayrıca potun ömrü ile alakası yok.

yazici67

@feritt, hiç bir pine bağlı olmayan gövde de nasıl bir parazit oluşuyor? Merakımdan soruyorum... Eğer potun gövdesi hehangi bir kaynak uç ile (VDD, VDD, GND vs..) bağlı ise direkt olarak o kısmın şaselenmesi yerine neyi değiştirir?

asma

Alıntı yapılan: yazici67 - 07 Kasım 2012, 00:15:30@feritt, hiç bir pine bağlı olmayan gövde de nasıl bir parazit oluşuyor? Merakımdan soruyorum... Eğer potun gövdesi hehangi bir kaynak uç ile (VDD, VDD, GND vs..) bağlı ise direkt olarak o kısmın şaselenmesi yerine neyi değiştirir?

 ;D
Cevabınız hoşuma gitti ondan gülüyorum.
Potun metal gövdesi teknikresimde çizilmiyor ki bir kaynağa bağlansın.
Bir yere bağlı olmayan metal gövde parazit oluşuyorsa neye göre demezlermi?
Çok haklısınız.

Bu işlem sanırım şehir efsanesi ve fazla bir faydası yok, ama zararı da yok.(ömrüne etkisi olmadığı gibi)
Benim tek mantıklı cevabım şöyle olur; gövde şaselenerek faraday kafesi oluşturulur, atnalı şeklindeki potun bobin veya anten gibi davranıp RF ten etkilenmesinin önüne geçilir.
Bu işlem topraklamanın olduğu kasada, metal gövdeye vidalanan  potun, gnd ve toprağın bir şekilde irtibatlandırılması sonucu zaten şaselenmiş olur. (tel lehimlemeden)

Kolay gelsin.

Adnancoskun

#7
Yazici67 kardeşim , estağfirullah ,bulunduğumuz ortamda frekansı ister yüksek olsun , isterse düşük olsun bol miktarda rf sinyali ve dolayısıyla elektro manyetik dalga mevcuttur .ses frekans işiyle uğraşanlar buna sıkça rastlarlar, evet asma kardeşim sonuna kadar haklısın, faraday kafesi oluşturup, potansiyometrenin anten olarak görev yapması engellenir, bazı potansiyometrenin gövdesi ile sabitleme vidası  arasında yalıtkan fiber oluyor, dolayısı ile bağlantısız bir durum söz konusu olur, işte bu gibi durumlarda potansiyometrenin direnç kısmını da içerisine alan gövde toprakla bağlantılandırılır...birçok zaman  anfiden (Amplidüt Modülasyon)ortadalga veya uzundalga rado dinlenebilir.

işin hülasası şudur.... teoride yok gibi, yada olmayacak gibi düşünülen bir çok problem pratikte ortaya çıkabiliyor.Bu da onlardan biri,, işin olabilirliği varmı? derseniz, evet var, tecrübe ile sabittir.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

axe axe

ilginiz için çok tsk ederim... Peki potansiyometre çabuk bozulur mu... Çünkü yaptığım devreyi bir hafta kadar düzgün bir şekilde kullandım sonra potansiyometreler arıza yapmaya başladı... Ayrıca çok nadir cızırtı oluyordu ve şaseleme yok...

Adnancoskun

potansiyometrenin bozulması (bu devre için) mekanik bir bozulmadır, potu ayarlarken potun orta kısmı karbon film üzerine temas ederek gezer, eger bir toz vb etkiden temassızlık olursa seste kesilmeler veya ayar esnasında gürültüler duyabilirsin, bu gibi durumlarda potansiyometrenin içine kontak sprey olarak adlandırılan yağlı spreyden birazcık sıkmak hem mekanik bir rahatlık sağlar, hemde karbon film yüzeyini temizler...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

yazici67

#10
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 07 Kasım 2012, 13:04:57Yazici67 kardeşim , estağfirullah ,bulunduğumuz ortamda frekansı ister yüksek olsun , isterse düşük olsun bol miktarda rf sinyali ve dolayısıyla elektro manyetik dalga mevcuttur .ses frekans işiyle uğraşanlar buna sıkça rastlarlar, evet asma kardeşim sonuna kadar haklısın, faraday kafesi oluşturup, potansiyometrenin anten olarak görev yapması engellenir, bazı potansiyometrenin gövdesi ile sabitleme vidası  arasında yalıtkan fiber oluyor, dolayısı ile bağlantısız bir durum söz konusu olur, işte bu gibi durumlarda potansiyometrenin direnç kısmını da içerisine alan gövde toprakla bağlantılandırılır...birçok zaman  anfiden (Amplidüt Modülasyon)ortadalga veya uzundalga rado dinlenebilir.

işin hülasası şudur.... teoride yok gibi, yada olmayacak gibi düşünülen bir çok problem pratikte ortaya çıkabiliyor.Bu da onlardan biri,, işin olabilirliği varmı? derseniz, evet var, tecrübe ile sabittir.

Açıklamanız için çok teşekkür ederim. Zaten tahmin etmiştim. RF dalgaları ile ilgili olabilir diye. Amplifikatör yükselteç devreleri ile pek ilgilenmediğim için pratikte pek tecrübem yok. Peki bir sorum daha olacak, bu gibi durumlar için yükselteç katının metal kutu ile kapatılması ne kadar koruyucu olur? Farklı bir önlem var mıdır?

İyi çalışmalar, iyi forumlar dilerim...

Adnancoskun

aslında ister rf yükselteç olsun, isterse alçak frekans yükselteçleri olsun( ses amplifikatörleri) doğru olanı tamamını metal kutu içerisine yerleştirip metal kutuyu topraklamaktır. hem amplifikatörün oluşturması muhtemel  manyetik alandan etraftaki cihazlar etkilenmesin diye, hem de etraftaki manyetik alandan bizim cihazımız etkilenmesin diye..Hatta bu tür devrelerin malzeme yerleştirilmesi bile çok önemlidir, yani malzemeyi mümkün olduğunca yaymak ve bir birini osilasyon olarak etkilemeyecek şekilde dizayn etmek gerek.(plaket boyutunu küçültmek için çok sık malzeme yerleştirilmesi de doğru değildir.) ayrıca kutu içerisinde preamplifikatör ,  güç amplifikatör ve power katlarını bile birbirinden uzak noktalara yerleştirip aralarını metal ile rf bakımından izole etmek gerekir. birçok kaliteli amplifikatör üreticileri her bir katın arasını metal ile böler(oda gibi olur :D )
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

yazici67


axe axe

peki arkadaşlar ton kontrol ve anfiyi aynı kaynak ile besleyebilir miyim ikisi de aynı voltaj ile çalışıyor fakat ton kontrol simetrik beslemeli
trafo da simetrik çıkışlı zaten

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın