7805 yardım

Başlatan alianildinler, 04 Kasım 2012, 22:32:15

alianildinler

Elimdeki micro işlemcide kullanmak üzere 7805 regülatörünü kullanıyorum. Yaptığım devrelerde 4 tane +5 volt besleme yeri oluyor. Şimdi bu 7805 regülatöründen +5 volt aldığım çıkışı, bendeki 4 tane besleme yerine dağıtabilir miyim yoksa 4 tane 7805 mi kullanmam lazım her biri için? Birde bu 7805in çalışma aralığı 9-13 volt elimde buna uygun adaptör var yalnız çıkış amperi biraz yüksek 3-4 amper. Amper değeri sorun yaratır mı yoksa sadece volt mu önemli?

asma

Arkadaş açık şemada besleme için belirtilen isimlendirme dört ayrı noktada aynıysa, aynı noktadan beslenebilir. (Vdd , Vcc , Vref , Vreg , V1, +V ,... gibi farklı semboller farklı kaynak kullanımını gerektirebilir)
Dört noktadan besleyeceğin devrenin akımını 7805 karşılayabilecekse sorun yok.
Bir regülatör veya yük uygun voltajdaki kaynağa bağlanmışsa gereği kadar akım çeker. Kaynağın güçlü olması sorun değildir. Kaynak yükün gereksinimini karşılayacak güçte değilse sorun olur.
Bu tip sorularda şema ekleyip onun üzerinden sormanızda fayda var.  ;)

Benim anlamadığım mikroişlemciyle devre kuran birisi ohm kanunu neden bilmez.  :o

Kolay gelsin.
 

alianildinler

Bu konu benim 2.konum aynı zamanda 2. yardım talebim, cevabınız için teşekkürler vakit ayırıp yazmışsınız. Benimde anlamadığım her cevap veren bi havalarda, laf sokmadan cevap verilmiyor bu forumda.  >:(

yazici67

@alianildinler küçük bir espri yapılmış, haksız da değil, fazla alıngan olmayalım lütfen :)

asma

Alıntı yapılan: alianildinler - 05 Kasım 2012, 17:15:38Bu konu benim 2.konum aynı zamanda 2. yardım talebim, cevabınız için teşekkürler vakit ayırıp yazmışsınız. Benimde anlamadığım her cevap veren bi havalarda, laf sokmadan cevap verilmiyor bu forumda.  >:(

Laf soktuğumuz yok arkadaş.
Senin yapmak istediğin devrelerde öğrenmek istediğin konular tam bir tezat.
Elektronikle alakalı birşeyler mi öğrenmek istiyorsun yoksa birileri bu devreleri yaptıysa ben de yaparım hevesi mi var.
Elbette yaparsın ve çalıştırırsın. Bunun için biraz dikkat ve elbecerisi yeterlidir. Öğreneceğin tek şey parçaları doğru birleştirmek olur. Bu şekilde resmin tamamını göremezsin.
Ben senin niyetinin öğrenmek olduğunu düşünerek yanlış yerden giriş yaptığını anlatmaya çalışıyorum.
Bu da benim hatam olsun ve seni yanlış yorumlamış olayım.

Ayrıca neyin ölçüsüdür bilmiyorum ama iki değil üç konu açmışsın, ben hiç konu açmadım.

Kolay gelsin.

alianildinler

ok kardeş saol yardımın için. Şu aşağıdaki soruları yanıtlayabilirseniz iyice anlayacağım bu konuyu;

1)şimdi 12volt, 1A adaptörü 7805 e takıyorum, çıkışından 5 volt alıyorum ama çıkıştan alacağım akımı nasıl ayarlıyorum? Ben şimdi çıkışa led taktım 5v olduğundan bişey olmaz diye, gerektiği kadar akımı da kendisi otomatik çekecek sanıyodum. Led 5-10 saniye sonra fiziksel olarak yandı.
Ben 7805 in çalışma mantığını şöyle biliyodum 5v veriyor, yükler gerektiği kadar akımı otomatik çekiyor. Ama led 20mA çekeceğine daha fazla çekti ve yandı. Ampermetreyi bağladım 7805 in çıkışına 0.3A veriyormuş. Bi bunun çalışma mantığını ve ledin neden yandığını anlatırsan
2)5v; 0,3A input var 3V; 20mA yük var bunun için gerekli olan direnci nasıl hesaplıyorum bunu da anlatabilrseniz çok iyi olur. Yardımlarınız için sağolun.

yazici67

Temel elektroniği yanlış kavramışsınız. Akım, adı üstünde elektrik akışı sonucu oluşan bir kavramdır. Kapalı bir elektrik akışı yokken akımdan söz edilemez. Mesela teoride 12 voltluk adaptörden sonsuz amper çekebilirsiniz.  Ama bunu iç direnç engeller. Yani 7805\'in çıkışında 0,3 amper ölçmeniz tamamen bir tesadüftür. Daha doğrusu elinizdeki ampermetrenin iç direncinden kaynaklanır. Başka bir ölçü aletinde 1Amper, bir diğerinde 0,1 amper bile görebilirsiniz. Çünkü ölçümü yanlış yapıyorsunuz. Led\'in yanması olayına gelince. Led 2,5 volt 20 mA olarak düşünülemez. Standart bir led 2,5 voltta max parlaklık için 20 mA çekmelidir şeklinde düşünülür. Zaten 2,5 volt verirseniz ledin kendi direnci dolayısıyla yaklaşık 20mA çekecektir. Siz iki adet seri bağlı pil de bağlasanız, 300 wattlık smps den de bağlasanız 2,5 voltta 20 ma çeekcektir. Dolayısıyla kaynak akımı yetersiz olmadığı sürece bir etkisi olmayacaktır. Ama siz 5 volt verirseniz kaynak pil de olsa smps adaptör de olsa 20ma\'den daha fazla akım çeker. Dolayısıyla voltaj farkının karesiyle orantılı olarak fazla güç harcamak zorunda kalır. Sonra da yanar.
Bu hesapların nasıl yapıldığını anlamak için temel elektrik yasaları, ohm kanunu ,eş değer direnç/emk konularını bilmeniz gerekir. İnternette bolca kaynak var. Dirençi hesabına gelince, beraber yapalım:
1) Led\'e 2,5 volt girsin istiyoruz. O halde 5-2,5= 2,5 volt kaybetmeliyiz.
2) Led\'in devreden max 20mA çekmesini istiyoruz.
3) V = IxR yerleştirirsek > 2500 (milivolt) = 20(miliamper) x R (ohm) buradan R direnci 125 Ohm çıkar. Led\'in ömrünü korumak ve direnci satıcılarda bulabilmek adına 150 Ohm olarak seçiyoruz.
4) Direnci bulduk. Sıra güç hesabında. P = I2 x R formülünden direnç üstünde harcanan güç 0,375 Watt çıkar. 1/2 (0.5) Wattlık direnç uygun. Zaten alacağınız yerde normalde 1/2 Watt dirençlerden verecektir.
Hesap basitçe böyle. He, direnci 330 ohm koysak ne olur? Hiç birşey. Led yine yanacaktır. Sadece biraz daha az parlak. Bu gibi değerler kullanıldıkça pratiklik kazanılır. Umarım açıklayabilmişimdir. Kolay gelsin...

alianildinler

#7
10 numara anlattın saol usta

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın