Trafosuz adaptörle değişken sayıda led yakma

Başlatan senkul, 03 Ağustos 2012, 08:22:27

senkul

Merhabâ ;

Kendi işimi görebilecek kadar elektrik bilgim ve birazcık elektroniğe âşinâlığım var. Basit devreleri elemanlarını temin edip birleştirebilirim. Daha fazlasını bilemediğimden, evimizde ihtiyaç duyduğum ve yaptığım bir anahtarlama devresinde led kullanarak açık anahtarların belirgin olmasına ihtiyaç var.

Bunu en kolay sitenizin aşağıdaki adresinde bulunan devre üzerinden sorabilirim.

https://320volt.com/beyaz-led-ile-gece-lambasi/

Bu devredeki gibi yarım doğrultmalı sistemle trafo kullanmadan aşağıda tarif edeceğim sayıda ledi yakmak istiyorum :

1 led daima yanacak.
Bunun yanında yedi adet ledden  kaç anahtar açıksa o kadarı yanacak. Açılan anahtarlar ile kontrol edilecekler bu yüzden her led güç kaynağından bağımsız olarak akım çekecek (paralel bağlanacaklar yani). Bu yüzden, az ya da çok sayıda led yanarken voltaj değişmemeli,  belki akım da. Bu da şu demek ; led parlaklıkları sabit olsun, az sayıda led yanarken de yüksek voltajdan ötürü bozulmasınlar.

Elimizdeki ledlerin şimdilik türünü söyleyemiyoruz. On sene evvel kullandıklarımızdan değil, power led de değil. Şeffaf kaplamalı, yandığında yeşil yanan var, akkor flamanlı gibi yanan var. 1,5 voltluk kalem pillerle yanmıyorlar. Değişken adaptörümün 3V seçeneğinde yeterince yanıyorlar. Bu bilgiler, çalışma voltajlarını söyleyemediğim için. Devre malzemesi almaya gittiğimizde, onları aldığımız yere isim ve voltajlarını sorabileceğiz.

Bir de eklediğimiz devre var ki, çıkış gücü için 6 V denmişti. Her iki devrede de çıkış dirençleriyle oynamak yetecek mi acaba ? Nasıl garantili bir şekilde yaparız ?

Adnancoskun

siz bir pano oluışturup oraya hat çekip hangi lambalar açık, hangi lambalar kapalı olduklarını mı görmeye çalışıyorsunuz?
eğer öyle ise panonun olduğu yere her lambadan bir hat olmak üzere kablo çekmelisiniz, ancak anahtarın üzerine yerleştirilmiş bir led ile de lambanın yanık olup olmadığı anlaşılabilir, sadece led\'e seri bağlı bir 100 K ohm direnç , ve bu seri direnç ve ledden oluşan kısmı anahtarın iki ucuna bağlamanız yeterli, lamba yanıkken led söner, lamba sönükken led yanar...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

senkul

:)

Hayır, öyle bir ihtiyaç değil bu :)  Nerde kullanılacağı birşeyi değiştirmez diye yazmamıştık ama bahsedersek belki faydası olur.

Kısaca anlatırsak ;

4+1 ses sistemim var. Masaüstü ve netbook olarak iki bilgisayarım, kablolu internetin kablotv\'si, eski bir midi müzik seti.

Ses sistemine bir masa üstü bilgisayarı takıyorum, bir netbookumu. Tak çıkar, tak çıkar bıktırdı. Saydığım diğer cihazları da bağlamak istiyorum. Bazen mp3 çalar getiren oluyor vs. Bir kutu yaptım, 7 adet ses girişi koydum bütün ses veren cihazları bağladım. Her biri için ayrı anahtarlar da koydum. Hangisinden ses alacaksam, onun anahtarını açacağım. Kutudan 4+1\'e giden ses, 4 hoperlör çıkışıyla tekrar kutuya geliyor ve bazısı paralel olan 7 çıkış üzerinden evin muhtelif yerlerindeki irili ufaklı 7 hoperlöre dağılıyor. Dağıtım kabloları da kutu üzerinde anahtarlarla kontrol ediliyor. Ne zaman hangi hoperlörler lazımsa o anahtarlar açık. Kutuya giren ses girişlerini kumanda eden anahtarlar ile, bu hoperlör anahtarları için birer ledin yanmasını arzu ediyoruz. Biri sürekli yanacak dediğimiz, o sırada ses veren cihazın ledi. Değişken sayıdaki yediye kadar olan ledler ise hoperlörlere ait. ( Her hoperlöre bir potans ile ayrı ayrı ses ayarı da yaparım sanmıştım ama o iş öyle olmuyormuş :) .)

Talebeyim. 7 kanallı mikser alamam. Alınabilse de böyle bir iş için israf olur. Bu kutu işi yapıyor.

Kutuya 220 de taşıdım. Bahsedilen iki grup yedişer anahtarlar üç yollu olanlardan. Hepsinde sadece ikişer (2x2) ayak kullanılacak (ses girişlerinde negatif uçlar birleştirilecek). Boşta kalan ayaklar ile de ledler açılıp kapanacak. 220 ile ledleri yakalım istedim zira ses sinyalleriyle yanmıyorlar.

Anlattığınız sistemdeki gibi araya 100 K ohm direnç koyup ledi 220 ile yakabileceksek ne güzel olur :) Eğer mümkünse çözüldü demektir.

Eğer anlatım kafa karıştırdıysa şunu diyelim :

Yapmak istediğimiz şey ile kutunun asli vazifesi ayrı işler. Şöylece basitleştirelim ; her biri bir anahtarla açılan 8  ledimiz  var, güç kaynağımız da 220 V. Ledler de birbirinden bağımsız. Ne yapalım ki, istediğimiz sayıda ledi yakalım ve ne parlaklıkları değişsin, ne de ledler patlasın (tek kaynaktan yanan ledler, 7-8 tanesi yanarken güzel de 2-3 taneye inince patlamasın anlamında)

Dediğiniz gibi, bir led eğer 100 K ohm direnç ile 220 üzerinde yanabiliyorsa ne âlâ :) Epeydir bekledik, hemen uygulayabiliriz.

Adnancoskun

kesinlikle olur... denemesi bedava.. :D
yalnız 220 ile çalışmak risklidir ona dikkat etmek gerekir, fişi ters taktığınızda faz ile nötr yer değiştirir, doğru takıldığında masum olan devre , ters takıldığında riskli de olur...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

senkul

#4
İşte o riski mümkün değil alamayııızzz :)))

Acaba kutuya giren 220 üzerine uygun bir tür diyot konabilir mi ? Fiş ters takıldığında akım geçirmesin... Evet ise, değeri ve çeşidi ne olmalıdır ?

Değilse önceki devrelerden biriyle uğraşmalı...

Adnancoskun

alternatif akım devrelerinde diyot mutlaka bir alternansı geçirir. yani alternatif akımın yönü saniyede 50 defa değişiyor öyleyse diyot ters bağlansa bile bu sefer de eksi alternanslar geçer, sonuç yine değişmez.. en güzeli sen o kutunun içerisine 2 watt bir trafo koy, sonra o trafonun gerilimi ile istediğin kadar ledi besle , hem de tehlikesi olmaz, bir trafo max 5 tl dir...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

senkul

Onlarca kablonun yanına, zaten dar olan kutuya bir de trafo sıkıştırmak istemediydim. Ama gâlîbâ başka çâresi yok.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

senkul

Peki, yukarda verdiğim devrenin çıkış voltajını hesaplamama yardım edebilecek bir arkadaş ? Sonuçta onunla da olacağını söylemişlerdi...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın