Voltaj bölücülü transistör polarlaması

Başlatan htrt, 15 Haziran 2012, 18:44:29

htrt

Arkadaşlar tek direnç ile yapılan beyz polarlamsını biliyorum ama kararsızlığından dolayı pek işime yaramıyor.Voltaj bölücü ile yapılan polarlama devresini çeşitli kaynaklardan okuyup anlamaya çalışıyorum ama bazen teori ile uygulama bir olmuyor.Dirençlerin değerlerinin ne olacağını bulabileceğim formulü biri açık açık yazarsa çok sevinirm :)

gevv




Alıntı Yapherşey Kirchoff kanunundan çıkıyor aslında. nedir, iki direnci seri bağladık (yukarıdaki şemaya bakın) ve bunlardan üstteki, +potansiyele (Vin dediğimiz giriş gerilimi) bağlı olana R1 ve alttakine de R2 dedik, R2\'den 0V potansiyele (şase) karşı çıkış (Vout) aldık.

şimdi bu iki direnç üzerinden şaseye akan akımın değeri (seri oldukları için ikisinden de aynı akım akar)
I=V/R=Vin/(R1+R2) dir. Vout gerilimi ise zaten şekilden de görüldüğü gibi R2 üzerinde düşen gerilimdir ve değeri de bu akımla R2\'nin çarpımına eşittir (V=IxR) o zaman çıkış gerilimi:

Vout=IxR2 olur. bu deklemde daha önce bulduğumuz akım değerini yerine yazarsak:

Vout=[Vin/(R1+R2)]xR2 olarak buluruz. yukarıda @wsxwsx\'in yazdığının sembolik hali. o, R2 için uygun gördüğü sabit 10kohm değerini kullanmış.

yalnız burada dikkat edilecek bir nokta var. giriş empedansının sonsuz olduğunu kabul ettiğimiz bir ölçü aletiyle R2 üzerindeki gerilimi okursak gerçekten de hesapla bulunan değerin aynısını görebiliriz. ancak pratikte ne kadar da olsa ölçme sırasında bile biraz akım çekilir ve hesaplanan değerler kayar. burada ölçü aletinin hiç akım çekmediği varsayılmıştır (aynı şekilde PIC giriş portunun da). eskiden kullanılan döner bobinli ölçü aletleri varken şu anlattığım konu bir ders olarak okutuluyordu (ölçme tekniği).


şimdi en azından CMOS teknolojisi sayesinde bu akımlar ihmal edilir hale geldi. çok hassas durumlarda bunun da hesaba katılması gerekir. bu yüzden de gerilim bölücü dirençler seçilirken teorik olarak oranı tutan her değer kullanılır gibi görünse de pratikte sınırlar sözkonusudur ve çok büyük seçilmemelidirler. aynı şekilde çok küçük de olmamalıdırlar. örneğin bu uygulamada miliamperlerin yanında mikroamperler ihmal edildiğinden R2 için 1k-10kohm arası kullanmakta sakınca yoktur. elbette giriş sinyalinizin kaynağı da bir kriterdir ve bazı durumlarda o da gözönüne alınarak direnç değerleri seçilmelidir (çok yüksekse dirençlerde büyür, gücü zayıfsa küçük direnç kullanılamaz vb)


http://www.picproje.org/index.php?topic=23624.0

htrt

Hocam şimdi mesela beyze 30 uA akım uygulayacağız.Bu dirençlerin arasında uygulamada sabit  bir orantı olması gibi bir kural var mı ?

asma

Kural değilde kolaylık var. Emiter direnci yoksa, çok düşükse (kollektörden çıkış alıyorsun demektir) dirençleri ondabiri gibi seçersin. Besleme voltajları 9~12V arası olan yıllarda daha çok işe yarardı.  :) Besleme 5volt olunca oran düşmeli.
Yani gerilim bölücünün voltajı 1volt civarında olabilir, akım için eşdeğer devre hesaplanır. (Thevenin Teoremi)
Daha ayrıntılı açıklayıp formül vermeye çalışırım.  ;) Biz voltaj bölücülü falan demezdik.

Kolay gelsin.

htrt

@asma hocam şu işi boş vaktinizde basit bir dille anlatırsanız çok sevinirim :)

htrt

Meseleyi çözdüm cevaplarınız için teşekkür ederim thevenin teoreminden başka birşey değilmiş aslında gerçekten de :)

asma

Alıntı yapılan: htrt - 20 Haziran 2012, 11:44:29Meseleyi çözdüm cevaplarınız için teşekkür ederim thevenin teoreminden başka birşey değilmiş aslında gerçekten de :)
:)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın