16 Led\'li eklenerek dönen ışıklar

Başlatan Yusuf usta, 26 Mayıs 2012, 12:46:27

Yusuf usta

Yürüyen ışık devreleri için örnek bir uygulama. Bu devrede ışıklar eklenerek yanıyor ve eklenerek sönüyor.

AÇIKLAMALAR
Bu devre, 8 çıkışlı, eklenerek yanan ve eklenerek sonen bir yürüyen ışık devresidir. İçerisinde, iki adet 4 bitlik Shift Register (Kaymalı Kaydedici) içeren 4015  ve schmit tetikleyici vedeğil kapıları içerem 4093 ile gerçekleştirilmiştir. Her Clock (saat) palsinde, 4015\'in D girişindeki datayı Q0 çıkışına kaydeder ve çıkışı bir adım kaydırır. Sıra ile lojik-1 bilgisi tüm çıkışlara ulaştığında tüm ledler yanıktır.

 Böylece eklenerek yanma fonksiyonu gerçekleşir. U2 Entegresinin en son çıkışı 4093 ile terslenerek D girişine verilir. Böylece de, eklenerek sönme fonksiyonu gerçekleştirilir. Ledler sıra ile söner. Lojik-0  tüm çıkışlara ulaştığında tüm ledler sönüktür ve devre başlangıç konumuna geri dönerek aynı işlemi sürekli tekrarlar.


Devrede 4093 ile kurulmuş olan saat palsi üreteci ile devrenin çalışma hızı belirlenir.

RV1 ile dönüş hızı için ayar yapılır.
Devrenin besleme gerilimi 3 adet kalem pildir. yoksa ışıklar sabit yanık duruyor görürüsünüz. 12V bu devreye zarar vermez. ama ben yaptım 12 v verdim uğraştım bunlar neden dönmüyor diye. ancak 3volt verince baktım çalışıyor. ampül parlak yansın diye 4.5 volt yaptım iş çözüldü.





ekte baskıdevre çizim dosyası bulunuyor.
kolay gelsin.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

merakcı


seron



seron

sizde bu görünmüyor mu?

int explorer kullanıyorsanız farklı kaydetme ekranı gelir. masasüstüne kaydedip açın. proteus ile açarak uygun kağıda baskı şemasını basın.

merakcı

saol sın

[mergedate]1420669572[/mergedate]
bana çakar devresi lazım varmı elinizde varsa

elektrofizikci

Ey gidi gunler.   maziyi hatirlatti bana. lisedeyken hosgeldiniz diye bi tabela yapmistim. 1.5 m genisliginde. her harfe bir gece lambasi atmistim. bu devre ile yapmistim. bt137 idi heralde onla surmustum lambalari. Clock palsi 555 le veriyofdum ama. 4015 in guzel yani sayiyi rahatca artirabiliyorsunuz. ve bir yere bi eklemeyle iki tip animasyon elde edebiliyorsunuz. birinde tektek yanip hepsi birden sonup tekrar baslar. digerinde tek tek hepsi yanip. yine tektdk soner....
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

tyogun

hocam bu devrede diyot olarak ne kullanılıyor.isis çiziminde gözükmüyor.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: tyogun - 31 Mart 2015, 23:24:27hocam bu devrede diyot olarak ne kullanılıyor.isis çiziminde gözükmüyor.

pile paralel zener diyot koymuşuz. hangi akla hizmetse... şu anki aklımla hiç koymam. asıl seri olarak koyarsın bir diyot, mesela 1N4007 koyarsın ki, ters voltaj verilirse devre zarar görmesin. zaten adam bu devreye pil bağlayacak, zenerin anlamı ne yani? ama şu da var, devre 4,5voltu geçince çalışmıyor sabit ışık yanıyor diye yazmışım, acaba o voltajı geçmesin diye mi koyuldu hatırlayamadım.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın