0-48 vdc 0-100 vdc\'ye çevirme.

Başlatan tireboluA, 23 Mart 2012, 00:11:30

tireboluA



Arkadaşlar, Güç Elektroniği dersi için bana 0-48 vdc arası bir gerilimi 0-100 vdc arası bir gerilime dönüştürmem istendi. Yani bana DC-DC konverter devresi lazım.Lütfen yardımcı olacak biri varsa. Devre şeması, malzemeler, birde baskı devresi olursa süper olur nolur yardım edin çok acil!...

qeek

#1
arkadaşım sen iyisimi boost tipi konverterleri bi araştır en basit dc dc konverterlerdir işini görür sanırsam

asma

Merhaba
İsteğinizi şöyle anlıyorum; girişine sıfırla 48Volt arası değişken(ayarlanabilen) bir DC gerilim uygulandığında çıkışından sıfır ile yüz volt arası yine DC gerilim verebilen devre istiyorsunuz.
Kabaca girişe uygulan gerilimi transformatörde olduğu gibi iki katına çıkartan bir DC dönüştürü gerekiyor.
Çok beklersiniz, kusura bakmayın ama 12V , 24V a 30V , 60V a çevrilir. Yada belirli aralıkta ön ayar yapacağımız gerilimin iki katını çıkışa aktarabiliriz. Ama sıfır ne oluyor? 1voltta 3-5voltta çalışmasını nasıl bekleriz?
Eğer istediğiniz 48Vdc yi 100Vdc ye çevirmekse (sıfırları atınca) güç ne olacak? Duruma göre trafolu yada daha basit çoklayıcı devreler kullanılabilir. (smps devrelerini araştırmaya başlıyabilirsiniz) Cevabınıza göre yardımcı olmaya çalışırız.

Kolay gelsin.

tireboluA

#3
Hoca bize böyle dediği için bende öyle yazdım. Derste 0-48 vdc arası bir gerilimi 0-100 vdc arası bir gerilime çevirmemiz istendi.zor demişsiniz ama ben başka bi forum sitesinde bunun daha düşük gerilimli olanını gördüm yapmışlardı. Bu şu şekildede olabilir: 0-48 vdc arasını 48-100 vdc arası bir gerilime çevirmek şemasını bulsam yetecek ama bulamadım.

yazici67

Hoca öyle söylemiş ama öyle anlatmamış sanırım.Eğer gerçekten istenen devre buysa 110volt giriş 50 volt çıkışlı bir trafo bul girişi basitçe 555 ve mosfetle sür 5-10kHz için bir devre yap.İşte sana güç kaynağı.Ama gücü de düşük olur stabilitesi de...

asma

Nedense hep çok acil istekler tam anlaşılamayan istekler oluyor.
DC - DC konvertörde uygulanan gerilim ve akım yani güç diğer tarafa istenilen gerilim ve akım değerinde aktarılırken bir kayıp oluşur. Bu kayıp bizim devremizin kazancıyla ilgilidir.
Aynı AC - AC dönüşümü için kullandığımız transformatörler gibi.
Trafoda sargı oranı iki katı olacak şekilde sarılmışsa siz 5volt verirseniz 10volt elde edersiniz. Dizayn ederken 50V ile 100V elde etmek istiyorsanız küçük gerilimlerde en fazla verim düşer ama her voltajda çalışır. Trafonun güzelliği buradadır.
Konvertör ise DC yi AC ye çevirir, trafoyla dönüştürür (veya bobinle) ve tekrar DC ye çevirir.
Bir de op-amplarla 0-5V girişi 0-10V a yükseltebilirsin. AC, DC fark etmez ne verirsen aynı sinyalin istediğin katını alırsın. Burada sorun besleme geriliminin aşılmamasıdır. Bunun güç dönüştürmeyle alakası yoktur, giriş sinyaline göre besleme geriliminden elde edilen güç çıkışa aktarılır. Yani 100Voltta çalışan amplifikatör ile giriş çıkış şartları sağlanır ama konverter ile alakası yoktur.

Sizden istenen 48Vdc yi 100Vdc ye çerirecek konverter değilse; size başarılar diler, hocanıza saygılar sunarım.
Benden bu kadar.

karabakla

Arkadaşım ben bu konu üzerinde çok araştırma yapmıştım amacım ark üretmekti amacıma uygun çok devre buldum
fakat orada ac sinyali katlaya biliyorduk yani elimizde değişken bir gerilim lazım (-48 +48) yani 48v\'yi 2 ye katlarsak 48*2=96V yapar bunu dc gerilimle şöyle yapabilirsin 555 entegresi ile +/- kare puls üretirsin (veya başka birentegre ile nasıl yapıldığı konusundabir bilgim yok ama yapıldığını biliyorum) geriye kalan şey 2 ye katlamak onuda şu resimdeki gibi yapabilirsin

http://i46.tinypic.com/9jf5gp.jpg

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın