PSA-230c pc power supply modifiyesi?

Başlatan emrah74, 21 Mart 2012, 20:35:51

emrah74

selam
Benim pan star PSA-230c model  pc power supply var.Bunun daha önce kısa devre koruması çalışıyodu.Şimdi ise sadece 12v çıkısı\'nın koruması çalışıyo acaba neden kaynaklanıyo olabilir.

Şimdi\'den teşekkürler :)

asma

Atx güç kaynaklarında genellikle primer devresinde aşırı akım koruması olur ve siz güçlü olan 3,3V , 5V ve 12V çıkışlarını kısa devre eder yada aşırı yüklenirseniz korumaya geçer. Ayrıca bir kontrol entegresi yine bu çıkışların voltajını takip eder, basit yapıda olanlar toplayıcı gibi çalışıp 5V ve 12V tan gelen toplam geribesleme sinyalini yorumlar. Fazla veya eksik ise korumaya geçer. (kapatıp açmanız gerekir)
3,3Volt çıkışı muhtemelen kısa devre bile olsa (anlık) aşırı yüklenme olmaz, cihaz bozulmaz. 5Volt ise kısa devrede cihaza zarar verebilir. Bu yüzden korumaya geçmesi gerekir diye düşünüyorum.
Değerler sanırım şöyle:
5V   25A
12V   8A
3,3V 14A

emrah74

Evet hocam değerler dediğiniz gibi.İnternet de görmüştüm kursun kalemin içini yakıyolardı bende merak ettim :) ve power supply ile 12V çıkısında denedim.Bi sürü  sonra fan daha hızlı dönmeye başladı,bende  hemen fişini çektim galiba ondan sonra  kısa devre koruması çalışmıyor.Neden olabilr entegre zarar görmüş olabilrmi.

Hocam her konuda bize yardım ediyorsunuz size ne kadar teşekkür etsek azdır.

emrah74


hawke

Aslinda bende power in kisa devre korumasini iptal etmek istiyorum cihaz hic durmamasi gerekiyor
Bunun icic ne yapmaliyiz
30 kupona alınmadı bu vatan

asma

Alıntı yapılan: hawke - 27 Ağustos 2012, 11:11:03Aslinda bende power in kisa devre korumasini iptal etmek istiyorum cihaz hic durmamasi gerekiyor
Bunun icin ne yapmaliyiz
Ne için ne yapmalıyız yada yapmamalıyız, şeklinde kendinize bir daha sorun. Ya da ne için? sorusu da yeterli.

Akım korumasını iptal edebilir yada köreltebilirsiniz. Bunun için (şemayı) devreyi bilmek lazım.
Bunu yapınca ne olur? Toplam güç tüketimi aşılsada koruma çalışmaz, güç kaynağı çalışmaya devam eder.
Güç fazla aşılırsa veya tek voltaja yüklenilirse voltajlar arası denge ve/veya voltaj değerleri olması gereken değerlerden farklı olur. Çıkış voltajını gözleyen ikinci bir koruma devreye girer ve alet yine kapanır.
Şema elimizde ise onu da hallederiz. Peki ne olur.
Aşırı yüklenmelerde (veya başka sebeplerde) abuk sabuk voltaj değerleri verip sonra kendini toparlayan alet çalışmaya devam eder.
Sonra içi şişen kondansatörler, çok ısınan diyotlar kavga ederler. Sen mi önce patlarsın ben mi?
Alet çalışmaya devam eder.
Diyot su koyuverince çıkışa AC gitmeye başlar kondansatörlerin ayakları yerden kesilir. Pwm coşar trafo ısınır, güç transistörleri tepişir, köprü diyot zayıf halka olduğunu bilir ve giderken çukura çekecek bir şeyler arar. Biraz gürültü patırtının ardından sigorta attığında şansınız varsa (aslında düşük bir ihtimal) küçük çaplı bir yangın başlayıp biter. İşte az önce alet çalışmasını durdurdu.  ::)

Amacınıza uygun bir cihaz alın.  ;) (daha pahalı, bilinen markalardan ve gerekenden biraz daha güçlü)
Macera arıyorsanız kullandığınız modeli varsa şemasını ekleyin. Ben size tarif ederim (nasıl havaya uçurabileceğinizi) Elimden geldiğince yardımcı olurum.

Kolay gelsin.

yazici67


hawke

yanıt için tesekkür ederim
araba amfilerinin tamirini yaparken kullanmak istediğimi belirteyim öncelikle
bu amfileri tamirinden sonra test ederken bas ve tiz seslerine ayarlarken bir kaç sanıye kadarda max sesde denemeler yapıyorum sesi max yaptığımda o bir kac saniye kadar kısa devreye gecmesini istemememdendir 
30 kupona alınmadı bu vatan

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın