Anfi devrelerindeki simetrik besleme

Başlatan tda2040, 07 Temmuz 2011, 01:41:29

tda2040

Merhaba arkadaşlar elektronik işiyle yaklaşık iki aydır hobi olarak uğraşıyorum, bir iki anfi devresi yaptım ama en son yaptığım devrede (tda2040 ile) simetrik besleme vardı (+-12V) elimde 3 çıkışlı trafo olmadığı için devreyi pcb\'den söküp delikli plaket üzerine düz besleme ile kurdum (12v) şimdi size bir kaç sorum var.

1-Anfi devrelerinde genellikle simetrik besleme kullanıldığını gördüm. bunun sebebi doğrultma yaparken 2 diyottan tasarruf mu ? yoksa başka özel bir sebebi mi var.

2-Entegremin datasheet\'ine baktığımda maksimum besleme geriliminin +-20 V olduğunu gördüm. Ben entegreye 12V Ac (DC ye çevirdiğimde 16V gibi bir değer gördüm voltmetre ile.) verdiğim halde entegre çok ısınıyor. öyle ki soğutucu bağlamak zorunda kaldım. bunun sebebi simetrik besleme yapmamış olmam mı?

3-Anladığım kadarı ile simetrik besleme, iki pili seri bağlayıp pillerin ortak kutbunu sahte toprak olarak almak gibi birşey. bu durumda +-12V simetrik besleme gerektiren devreye direk 24V versek ne olur?

4-Yani özeti arkadaşlar ben bu entegreye 24V DC verebilir miyim? simetrik 12V düz 24V\'a eşdeğer midir?

sorularım bunlar :) cevaplarsanız şimdiden teşekkür ederim.

spykuzgun

2040 entegresi simetrik 18 volta kadar sorunsuz çalışmakta olan bi entegredir şahsen denedim ama dc 36 volt ile çalışamaz çünkü iç yapısı geregi şaseye (toprak ) ihtiyaç duyar. yani entegrenin ısınması ondandır yani yüksüzken ısınmasının sebebi tamamen beslemeden kaynaklanan bi sorun belki 2 adet 1000uF kondansatörü seri baglayarak sanal bi şase oluşturabilirsin ama ne derece verim alabilirsin orasını bilemem yani dc 36 ile besleyeceksen ama gidip 50w orta uçlu bi trafo daha uygun olur bence

astral09

SİMETRİK BESLEMELİ AMPLİFİKATÖRLERİN: ses kalitesi,gücü, verimlilik ve daha bi çok yönden tek beslemeli amfilere göre daha iyidir. Çok kısa bi örnek simetrik beslemeli amfi çift silindirli motor gibidir. Tek beslemeli amfi ise tek silindirli motor gibidir. Konuyla ilgili kafana takılan bi durum varsa daha detaylı olarak anlatabilirim.Kısaca simetrik beslemeli amfiler diğerinden daha iyidir.

astral09

Ayrıca Tda2040 yerine Tda2050 kullanabilirsin. Tda2050 32w gücünde yani 2040tan daha güçlü ve aynı devrede kullanabilirsin.entegreleri yeterli soğutuculara bağlamalısın. Entegrelere en az 4ohm luk hoparlör bağlayabilirsin.Daha aşası seste kesilme yada bozulma yapar.Entegre besleme voltajını maksimum besleme voltajından düşük tut.

tda2040

cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar. bu arada suskun durumdaki distortion sorununu devrenin beslemesindeki 2200 uf kondansatöre paralel bir 100 nf kondansatör bağlayarak çözdüm sanırım yüksek frekans filtresi oluyor. ısınma sorununu da tam olarak çözemesem de orta halli bir soğutucu bağlayarak çözdüm. isteyenlere devre şeması ve malzeme listesini verebilirim...

gevv

bende ilk zamanlar bu olaya çok takmıştım bir ara en ince detayına teorisine kadar öğrendim ama üzerine düşmedim unuttum gitti 

evet simetrik beslemeli amfiler  daha doğrusu simetrik besleme daha verimli  ama  tda1562q  ile yaptığım devrede ses kalitesi kararsızlık yarattı :) entegre 10v....18v arası tek kaynak dc ile çalışıyor  beslemeden ziyade  tasarım, malzeme vs.. çok önemli 

astral09

Simetrik beslemede iki uçtaki gerilim (+v ve -v) 0 a göre eşit olmalı. Simetrik besleme kullanılan amplifikatörlerin besleme devreleri genelde regüleli değil fakat kaliteli transformatör, diyot ve kond. kullanılarak iki uçtaki gerilim farkı minimuma indiriliyor.Simetrik beslemede iki uçtaki gerilim farklı olduğunda seste uğultu ve bozulma olabilir hatta transistör yada entegreyi bozabiliyor.1562q bildiğim kadarıyla btl h tipi bi amfi ve tek 18v a kadar besleniyor.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın