radyo frekanslı uzaktan kumandalı araba?

Başlatan sari86, 05 Haziran 2009, 03:07:57

sari86

Herkese merhabalar
Arkadaşlar ben 4 kanallı (ileri-geri-sağa-sola) hareket edebilen bir uzaktan kumandalı araba yapmak istiyorum.
Benim aklımdan geçen şey, arabaya bir alıcı yerleştirsem ve bu alıcıyı çok kullanılmayan ve hemen hemen her yerde çeke bilen bir radyo frekansına (örnk:94.5) ayarlasam. Daha sonra kendi uzaktan kumandamıda aynı frekansa ayarlayıp uzaktan kumandalı arabamı kontrol etsem. Benim bu tip bir şey düşünmemdeki amaç uzaktan kumandalı arabamı daha uzak mesafeli kontrol edebilmem. Gerçi benim için şimdilik 150 mt yeter ama bunu sağlaya bilmek için aklıma gelen ilk şey bu oldu. Bu konuda sizin görüş ve önerileriniz nedir? Sizce bu bahsettiğim şey mantıklı mi yoksa daha pratik bir yöntem var mı? eğer bu bahsettiğim sistem oldukça mantıklı ise bunu nasıl yapa bilirim. Herşey için şimdiden teşekkür eder. kolaylıklar dilerim.

uskom

valla bahsettiğin olay mantıklı ama sana şöyle söyliim yaptıın şey aldıından daha masraflı olucak!

ben geçenlerde bim de gördüm 11 papel falandı. dedim ki kendi kendime lan desem yapmaya kalksam kim bilir kaç papel olur acaba :) ama bi 30 papel olur yani benden sölemesi

radyo frekansı olayını 94e ayarlarım falan demissin. ki alıcı vericiyi yapman bile büssürü zamanını alır:)

bence udea firmasının hazır modüllerinden kullan arx-atx34  (433mhz frekansında_halk bandı)

2si beraber 15papel
çıkışı biraz yüksek verirsen istediğin mesafeye çıkarsın açık alanda


ASPGraphic

#2
Merhaba!
* Öncelikle Elektronik\'de olmaz diye birşey yoktur. Senin söylediğin şey illaki bir yolu vardır fakat. Günümüzde onu daha kolaylaştıran devreler var. Bunlardan faydalanmak senin icin hem zaman acısından hemde masraf acısından daha yararlı olacaktır.
* Arkadasında Dediği gibi Udea Firmasının üretdiği Hazır RF Alıcı ve Verici Moduller Bulunmaktadır. Bunları Kullanarak 100 ile 150 metre arası data alışverişi yapabilirsin.
* Senin için Udea module kullanarak RF Modullü ileri, geri, sağ ve sola hareket edebilen bir devre tasarladım. Motor olarak /Piyasada kolayca bulabilen ve maliyeti yok denilebilecek kadar dusuk olan bir tek girişli DC Motor kullandım.
* Bu devre sadece konuyu anlayabilmen için çizdiğim tabiki bu şekilde devreyi oluşturmaya kalktığında bir çok eksiklik ile karşılacaksın. Ama su haliyle İSİS Programında Simülasyonunu ve devrenin nasıl çalıştığını görebilir. Buna uygun bir kasa ve teker bularak istediğin şeyi gerçekleştirebilirsin.
* Normalde Motora giden transistörü ya yüksek akım kaldırabilen bir transistör kullanacaksın yada onu bir röle yardımıyla süreceksin. Aksi takdirde transistör aşırı akımdan dolayı ısınır ve çalışma durumunu yitirir.
* Projenin Döküman ve Ekran Görüntüsünü Ekliyorum. Burdan Takip edebilir yardımcı olmam gereken bir yerde danışabilirsin.
Saygılar! Başarılar ...



Dosya ektedir.
İnsan hayalleriyle yaşar. www.32bit-core.com

alman45

BURADA VERDİĞİNİZ LİNKTE SORUN VAR GALİBA TEKRAR BAKRASANIZ SEVİNİRİM YADA MAİL ATARSANIZ

ASPGraphic

#4
Merhaba!

Güncel dosya ekte gönderilmiştir. Buradan takip edebilirsiniz.

Başarılar...
İnsan hayalleriyle yaşar. www.32bit-core.com

alman45



ASPGraphic

Yazının alt kısmında indirme linki bulunmakta onu kullanabilirsiniz. Diğer sitelerde belli bir süre sonra siliniyor. İyi Çalışmalar...
İnsan hayalleriyle yaşar. www.32bit-core.com

mmrt85


ASPGraphic

Evet denenmiştir. Yolda gelirken kırık bir hummer bulmuştum, çalışmıyor diye atmışlar. Bende hiç dayanamam öyle şeylere baktım içerisinde motoru felan duruyor aldım bu devre mantığı ile sadece bazı küçük değişiklikler yaparak bu aracı çalıştırmıştım. Araç yanımda duruyor ama fotoğraf makinam olmadığı için gösteremiyorum. Yapmanız gereken devredi BC337 transistörleri BD243 ile değiştirmek. Ama illa uzakdan kumandalı bir araç yapmak istiyorsanız bununla uğraşmayın ben bunu deneme amaçlı mantığı anlaşılsın diye çizmiştim. L298 motor sürücü entegreler var bunlar 2 kanaldan motor kontrolü yapabiliyor hatda L298D olan serilerinde PWM girişi de var motor hız kontorlüde yapılabiliyor. Bütün bu malzemeleri tek bir entegrede birleşmiş. O entegreyi kullanmanız zaman ve maliyet açısından daha faydalı olur. Tek dez avantajı max 3 ampere kadar çıkış vermesi. Benim yaptığım sistemde 10A ve daha fazla çıkış alabilirsiniz. Kullandığınız motor 3 amperden fazla çekmiyorsa L298 entegresini kullanın derim.
İnsan hayalleriyle yaşar. www.32bit-core.com

mmrt85

teşekkür ederim ama 2 sorum daha olcak  :)
1) bc337 yerine bd243 neden kullanıyoruz
2) L298 in devrede bağlanmış hali var mı biraz acemi olduğum için l298 i ben devreye bağlayamam
yardımcı olursan çok sevinirim
şimdiden allah razı olsun

ASPGraphic

Sırası ile cevaplamaya çalışayım.

1) BD243 kullanıyoruz çünkü motor çalışma anında çok fazla akım çekecek ve BC337 bu akımı kaldıramaz. O yüzden güç transistörleri olarakta bilinen BD serisi NPN bir transistör kullanmanız gerekecek. Proteusun kütüphanesinde BD243 olmadığı için ben başka bir NPN transistör olan BC337 kullandım. BD243 yerine 500mA çeken motorlar için ULN2003 te kullanılabilir.

2) L298 in bağlanmış hali elimde hazır şekilde yok malesef. Genelde devreler için ayrı bir şema çizmem, doğaçlama olarak o an elimde ne varsa onu kullanarak yaparım. Şuan kısıtlı zamanım var ama kısa süre içerisinde senin için hazırlayıp eklemeye çalışırım.

Sizden de allah razı olsun ^^
İnsan hayalleriyle yaşar. www.32bit-core.com

rambili


parametre


ahmedpilgrim

Merhaba, konuyu hortlattığım için kusuruma bakmayın.

Servo kontrol kartını RC kumanda seti kullanarak kontrol etmem mümkün mü? Programlanan servoları nasıl bir metodla RC receiver ile kullanabilirim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın