OA91 Yerine BA159 Kullansam Olur mu?

Başlatan seron, 18 Nisan 2023, 03:49:04

seron

Aşağıdaki devreyi kurmak istiyorum.

Simple-RF-Detector-Circuit-using-Transistors.jpg

Bu bir basit RF dedektörüdür. Girişte iki adet OA91 Almanyum(Germanyum) diyot kullanılmış. Frekans kaynağına yaklaşıldığında devre bir buzzeri sürerek gürültüyle çıktı veriyor. Cep telefonumun yakınına koyarak telefon iletişiminde veya internet etkinliğim esnasında sesle ve LED'le ışıldayarak görüntü hoşluğu sağlasın istiyorum.

Devredeki OA91 diyotları yerine elimde BA159 ve 4148'ler var. Bunları kullansam olur mu?

Çünkü diyotların hangi özelliği dolayısıyla orada kullanıldıklarını bilmiyorum; düşük ileri gerilim mi, yoksa yüksek hızlı oluşları mı?...

BA159 yüksek hızlı diyot. Dataşetinde ileri gerilimi için 1,3Volt denmiş. Ucuz multimetremin diyot kademesinde 478 miliVolt okuyorum. İleri gerilim önemli mi, değil mi, bilmiyorum.

İkinci sorum, transistörleri BC547 ve BC557 ile değiştirsem olur mu?

Teşekkürler.

Devrenin makale kaynağı: https://www.circuits-diy.com/simple-rf-detector-circuit-using-transistors/
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

bugdaytanesi007

seron

Alıntı yapılan: seron - 18 Nisan 2023, 03:49:04Bu bir basit RF dedektörüdür.Cep telefonumun yakınına koyarak telefon iletişiminde veya internet etkinliğim esnasında sesle ve LED'le ışıldayarak görüntü hoşluğu sağlasın istiyorum.

[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

seron

Flood için özür dilerim, güncel.

Devreyi resimdeki parçaları kullanarak ve LED ekleyerek kurdum.

Faz Dedektörü Devresi.png

Devre maalesef faz dedektörü olmaktan öteye gidemedi. Anteni cep telefonuma yaklaştırarak interneti açtım ve rastgele sitelere girip çıktım ancak cihaz GSM sinyalinden rahatsız olmadı ve en ufak etkilenmedi. Ancak AC şebekeye bağlı aygıtlara ve kablolara yaklaşırsa önce LED yanıyor, çok yaklaşırsa buzzer ötüyor.

Dolayısıyla bu devreyi yapmayın, başarısız.

IMG_20230419_020242.jpg

asma

Yeni devren hayırlı olsun.

İki farklı deneme yapabilirmisin?
Telefonla arama yaparken denermisin. Bu sırada (senin veya karşı tarafın telefonu çalarken) antenden yayılan gücün daha fazla olduğunu hatırlıyorum.
Bir de devrenin antenini diyotlardan ayırıp bc547 nin beyz ucuna bağlayıp tekrar deneyebilirsin. Anten çok uzun olmasın.

Kolay gelsin.

seron

Allah da senden razı olsun.

Anten boyu zaten kafama takılıyordu sen söyleyince önce anteni yarı yarıya kısalttım. Telefona değecek kadar yaklaşınca gerek aramalarda gerekse interneti kullanırken çalışmaya başladı.

Anteni diyot köprüsünden kurtarıp senin dediğin gibi direkt BC547'nin beyzine lehimledim. Sanki hassasiyet daha da arttı. Şu anda ben yazarken gıcırdıyor. Buzzer biplemiyor ama zayıf akım darbeleriyle gıcırdama yapıyor. LED de yanıp sönüyor. Antenin ucuna spiral şekli vereyim mi, ya da dibinden birkaç tur kıvırayım mı diye düşünüyorum...

EDİT: Aklıma geldi. 557 yerine darlington kullanırsam buzzer gıcırdamak yerine ötecektir sanırım.

Devrenin son hali (diyotları sökmedim):

GSM Dedektörü.png

Böyle olursa daha iyi olabilir:

GSM Dedektörü-2.png

ta3as

Alıntı yapılan: seron - 18 Nisan 2023, 03:49:04Devredeki OA91 diyotları yerine elimde BA159 ve 4148'ler var. Bunları kullansam olur mu?

Diyot olarak 1N34A kullanabilirsiniz. Piyasada mevcut

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın