Yalan Makinesi'nde Yardımcı Olabilir misiniz? Çizmeye Çalışıyorum

Başlatan seron, 07 Ekim 2022, 22:08:14

seron

Teori:

İnsan vücudunun bir direnç değeri var. Bu direnç değeri stabil değil, değişken. Stress, bu değeri etkiliyor. Bu nedenle rahatsız edici sorularla karşılaşırsa, sorulan konuyla ilgili sakladığı birşey varsa vücut hafiften stres üretiyor ve vücut direncinde dalgalanmalar oluşuyor. Bunu ölçtürebilir ve okuyabilirsin.

Tansiyon ölçümü, gözbebeğinin büyümesi küçülmesi, nabız ölçümü gibi değişkenlerle birleştirirsen profesyonel yalan makinesi yaparsın, orası konunun dışında...

Burada amaç, oyuncak yapmak. Yardımcı olabilir misiniz?

Yalanmakinesoru.PNG

Nası çalışır?

Prob (sonda) uçlarını parmak klipsleriyle kişiye bağlıyorsun. Vücut direncinin düşmesi, darlington transistörünün Ib akımını arttırıyor, transistörün daha fazla iletime gitmesine neden oluyor. Bu, iletimin şiddeti doğrultusunda sırasıyla TL431'leri harekete geçiriyor. Darlington kullanmamın amacı hassasiyeti arttırmak.

Devreyi ben çizdim. Öneriniz olabilir mi? Yanlış var mı?

Rica ediyorum.
[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

seron

[url="//basitelektronikprojeler.blogspot.com"]basitelektronikprojeler.blogspot.com[/url]

dede_salih

Alıntı YapDevre mantık olarak komple yanlış hacı...

Senin transistörlü bir çalışman vardı sanki. Ona ne oldu? Verim alamadın mı?

Yalan yakalayınca direnç değeri oranında elektrik çarptırsa tam eğlencelik oyuncak olur.  ;)

seron

Teşekkür ederim.

O benim devrem değildi. Çizdim arşivime koydum. Yakında yazıcı edineceğim inşallah. O zaman basarım.

Bu devrede ise özgün kendi tasarımımı yapmaya çalıştım. Devre noktalar belirtilmediğinden hatalı görünüyor. Düzelttim sonradan.

Bir huyum vardır: aklıma birşey geldi mi verimsiz de olsa çözene kadar bırakmıyorum. Artık iyi birşey mi kötü mü bilmiyorum. Bu devreyi de tamamlamadan durmak istemiyorum. Çok yuvalar yıkar yalnız bu devre ;D

dede_salih

Alıntı YapÇok yuvalar yıkar yalnız bu devre.
Bu devre ertelenmiş yıkımı erkene alır sadece sen rahat ol.  ;)

Alıntı YapBu devrede ise özgün kendi tasarımımı yapmaya çalıştım. Devre noktalar belirtilmediğinden hatalı görünüyor. Düzelttim sonradan.
Güncel hâlini yüklesene üzerinde konuşalım. Besleme gerilimi, direnç değerleri v.s.
Darlington'un B-E arasındaki pot kafamı kurcaladı biraz.

seron

Çok özür dilerim, gün boyu işlerim vardı, yanıt yazamadım.

Düzelttiğim tasarım aşağıdadır:

Seronun yalan makinesi.PNG

TL431 sayısını arttırmak istiyorum. Böylece daha fazla çözünürlük sağlamış olacağım.

Sorduğun ayarlı pot hassasiyet ve kararlılık üzerinde etkili olacak. Çünkü sondalara dokunulduğunda darlington'un ful iletime gidip tüm ledleri parlatacağından kuşkulanıyorum. Beyzi o pot ile şaseye çekme ayarı ile bu sorunun üstesinden gelmek istiyorum.

Devrenin beslemesi 3 adet kalem pil. Ayrıca cafcaflı görünsün diye nabız gibi yanan sönen flaşör devresi ekledim. Bu flaşör devresi stres arttıkça daha hızlı yanıp sönmeye ayarlı. Böylece devrenin cikslik seviyesini bir tık arttırdım ;)

Her bir TL431 katı belli bir stres seviyesinde aktif olmaya ayarlı. işin en zor tarafı bunları ayarlamak. Çünkü bir denek bulup bir stressiz bir de stresli durumlara sokmam lazım. "LAN! Döverim bak seni o elini indir! O elini indir" mi yapıcam ;D Yani birşekilde strese sokmalı, hatta az stress çok stres durumu yaşatmalıyım ki her TL431'e ayar çekebileyim...

Budur.

bugdaytanesi007

proje daha önce denenmiş mi yoksa sen kendin mi çizdin şu ana kadar sorun yok neden darligtan tr kullandın

seron

Abi tam bilgisayarı kapattım yatıcam, yatmadan şeytan dürttü bakayım dedim senmişsin :)

Şöyle, devreyi sıfırdan ben tasarladım. Darlington devreyi güçlü (en ufak sinirsel değilimleri katbekat yükseltsin diye)kılmak için. Gerek yok dersen bir tane npn takarım.

bugdaytanesi007

seron

seron

İki soru:

-LED'lerden geçen akım TL431 için yeterli midir? Seri dirençleri 22 Ohma düşürdüm.

-TL431'ler için çok turlu trimpot mu tek turlu trimpot mu daha iyi olur? Çok turlu bourns trimpot çizdim.

bugdaytanesi007

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın