Böyle Önyükselteç Olur mu?

Başlatan seron, 21 Eylül 2022, 15:59:07

seron

21 Eylül 2022, 15:59:07 Son düzenlenme: 21 Eylül 2022, 16:00:27 seron
2022-09-21 14_43_36-Greenshot - Kopya.png

Bu devreyi bir yerden hatırlıyorum sanki. Bundan aylar önce belki geçen sene birisi araba için yapmaya çalışıyordu başlık açmıştı.

Sormak istediğim şu devrede güç girişi yok. Başlığında diyor ki masaüstü ve dizüstü bilgisayar mic kuvvetlendirici. Eğer böyle oluyorsa büyük fayda sağlar ne diyorsunuz? Çalışır mı bu devre? Çalışır mı derken ekstra elektrik gücü olmadan kuvvetlendirme yapar mı?

Hayır oluyosa bir tane A4 kağıdına 50 tane hazırlayayım isteyen indirsin sipariş versin ya da kendi yaptırsın yani.

dede_salih

21 Eylül 2022, 22:57:08 #1 Son düzenlenme: 21 Eylül 2022, 22:57:39 dede_salih
AlıntıBu devreyi bir yerden hatırlıyorum sanki. Bundan aylar önce belki geçen sene birisi araba için yapmaya çalışıyordu başlık açmıştı.
Sanırım aşağıdaki konu başlığından bahsediyorsun.
Mic Preamp

Yukarıdaki devrenin besleme bağlantıları transistörün emitter ve collector bacaklarından yapılıyor. Sanırım 2.5V civarında.

AlıntıÇalışır mı derken ekstra elektrik gücü olmadan kuvvetlendirme yapar mı?
Harici besleme olmadan çalışan mikrofon preamp devresine rastlamadım ancak LNB sinyallerini güçlendirmek için "line amplifier" satılıyor. Bunlarda besleme yok. Bir tanesini parçalayıp, yapısını incelemek lazım.

seron

Birisi çıkıp da "evet pilsiz ekstra güçsüz çalışıyor" desin diye o kadar umutla bekledim ki :)

Ama bir de şöyle birşey var, bilgisayarın mic jakı elektrik veriyodur zaten yaa.. :du: yeterli olmaz diyosun ???

dede_salih

22 Eylül 2022, 17:42:21 #3 Son düzenlenme: 22 Eylül 2022, 17:45:10 dede_salih
Senin söylediğin gibi günümüz ekipmanlarının jack girişinden besleniyormuş. Yanılmışım.

Bugün biraz araştırma yaptım. Aşağıdaki sitede konuyu ele almış.
https://www.hobby-hour.com/electronics/computer_microphone.php

Eski dizüstü bilgisayarımın şemasını inceledim. Realtek marka çipten 2.5V ila 3.75V (+Mic1_Vrefo) önyargı gerilimi geliyormuş.

Screenshot_2022-09-22-17-13-38-63_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Yeterli olup olmaması konusu ise transistör özellikleri ile ilgili sanırım. Fırsat bulduğumda BC547 ile deneyip sonuçları paylaşırım.

seron

22 Eylül 2022, 17:45:44 #4 Son düzenlenme: 22 Eylül 2022, 17:48:52 seron
Okey.
O zaman konu güme gitmedi demektir sen de indir istersen ilerde lazım olur.
Teşekkür ederim.

Güncel: Konu hazırlanıp paylaşılmıştır => https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,9329.msg81920/topicseen.html#msg81920

bugdaytanesi007

seron kardeşim iyi geceler dilerim
mail adresiniz ve ya iletişim numaranız var ise bir proje hakkında fikirlerinizi rica edecektim

seron

Çizebilirim.

Devrenin tipine bakar bakmaz kim tarafından çizildiğini anladım. Swagatam diye bir hintli çizmiş. Teknik konularda hintlilere hiç güvenmiyorum. Genelde hep çürük tasarımlar ve işler yapıyorlar. Bu nedenle devrenin işe yarayıp yaramama sorumluğunu üstlenmeden çizimi yapar veririm. Kabul ederseniz kısa süre içinde sunarım.

mustafaaxu

hocam genelde kapasitif mikrofonlarda + ucuna devreye içeriden 500 ohm ile  3,3k  arası artıdan polarma voltajı verilmekte bu tip devreler ordan alınan voltajla çalışmakta benim bildiğim

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın