Multimetre İçin Battery Eliminatör

Başlatan seron, 14 Eylül 2022, 03:03:50

seron

Açıklamalar:

Bu devre, pahalı olduğu için 9V pillerin yerine geçmek içindir. 9V piller normal pillere göre pahalı oldukları için internette yaygın şekilde bu tip devreler amatörler tarafından yapılıyor. Devre 1,5V pille çalışıyor, 9V üretiyor. Bununla multimetre gibi cihazlarınızı çalıştırıyorsunuz. DC-DC konvertörü yani.

Bu devre denenmemiştir, yapılmamıştır, test edilmemiştir. Doğru çalışacağı umulur.

@gevv sen bu konuyla ilgileniyorsun.

Aşağıdaki devreyi internette gördüğüm örneklerden esinlenerek ben tasarladım.

Denemedenemebirki.PNG

Devrede bir adet küçük ferrit trafo var. Yazıcıların içinden vb yerlerden çıkıyor. 1,1cm capı, 8mm kalınlığı var. Bildiğimiz joule thief devresinin gelişmiş halidir.

Devre boştayken yani multimetre kapalıyken güç çekmiyor otomatik turn-off oluyor. Bu bir avantaj çünkü ekstra on off swiç kullanmak zorunda kalmıyorsunuz.

Bu otomatik kapanma olayı hemen eksi çıkıştaki transistör ve girişteki PNP sayesine gerçekleşiyor. Çıkış uçlarına birşey bağlanmadığı sürece devre çalışmaz.

Hala anlamadıysanız maksat nedir?

9V ile çalışan az akım isteyen cihazlarınız varsa mesela multimetre, kumanda vb... bunların içine devreyi yerleştirip bildiğimiz AA tip pille besleyebilirsiniz. Piyasadaki DC-DC modülleri 1,5V pilden yükseltme yapmaz ama bu yapar. Hatta isterseniz iki pil de kullanabilirsiniz (3V).

Devre çıkışı 9 veya istenirse 10Volta fikslendiği için pil bitene kadar stabil bir çıkış vermektedir, en azından teori bu.

Yapıp yapmamak isteğe bağlı. Bu biraz da sizin böyle birşeyi ne kadar gerekli gördüğünüze bağlı, yazımın sonunda videolar vereceğim rusun birisi birkaç tane yapmış test ediyor.

Devrenin hem THT hem SMD versiyonunu çizdim ikisi de aynı gerberde.
2022-09-13 01_26_34-Greenshot.png

GERBER DOSYASINI İNDİR-> BattEliminatorGERBER.zip

Videolar:




Gördüğünüz gibi benim haricimde birçok kişi bununla ilgileniyor hatta daha fazlası var. Yaptığım devre teoridir denemeden birşey diyemem fakat uğraşması zevkli olur görüşündeyim.

İyi çalışmalar dilerim.

seron

Bir tane daha buldum çok basit bir yapısı var ama on off yapmak için anahtar gerekli.

2022-09-14 04_05_09-Greenshot.png

2022-09-14 05_14_47-Greenshot.png

2022-09-14 05_15_28-Greenshot.png

BatteryEliminator-2GERBER.zip

mustafaaxu

hocam eline sağlık çok enteresan devreler yakalıyorsun
bende mini hazır modul kullanıyorum
bir önerim var devrenin pilini şarj ederken ölçü aletini kullanmayın

seron

Hazır converter modülüyle de olur. Hatta ergonomiklikten vazgeçilip dışardan temiz çıkış adaptörle de olur. Hepsi boşverilip pille de olur.

Bu çalışmanın amacı hobi. Şimdiki multimetrelere bakıyorum hep 2 tane AAA pille çalışıyor.

bugdaytanesi007

seron hocam.....
bu projelerin çizimini hangi proğramı kullanıyorsunuz
ben layout kullanıyorumda o yuzden sordum


pwm.c

#6

Bazıları multimetrelerde 9v pil kullanılmasına, zor bulunuyor ve pahalı diye iyi bakmıyor ama 9v pil tercih edilmesinin gerekli nedenleri var.
şu videoyu izleyip FLUKE marka multimetrenin başına gelenleri görünce anladım:

not: FLUKE markası çok pahalıdır ve ömür boyu garanti verir.

9v pillerde böyle bir durum yaşayan oldu mu?

birde, şarjlı bataryaya sahip multimetreler piyasada var ama onların pilleri uzun ömürlü olmuyor ve kullanım sırasında pil bittiği zaman yeniden şarj olmasını beklemek zorunda kalıyorsunuz.

şahsen ben 9v pile karşı değilim.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seron

Merhaba @pwm.c
Videoyu yarıya kadar izledim, çok tanıdık bir durum burada bilmeyen yoktur. O multimetrede de ciddi tasarım ve üretim hatası var. Birincisi anlaşılacağı gibi plastiği çok adi yapılmış. İkincisi pil takma yeri tam boardda yeralıyor bu da sızıntıda bordun hasar almasına neden olmuş. Pilin sızıntısı soldermask'ı bile eritmiş yollara zarar vermiş.

Asıl soruna gelelim ben 9V pillerin ne multimetrede ne de kumandalarda ciddi şekilde sızıntı yaptıklarına hiç denk gelmedim. Panasonic standart (alkaline olmayan) pillerden de çok kullandım. Bu tip piller bitince içindeki sistem taşlaşır. Dışında kalın naylon vardır daralan makarona benzer bir teknikle ısıyla sıkıştırılmıştır. Pil akmış olsa bile içerden akıyor. Yani eğer almayı düşünüyorsan 9V pilli olanlar daha iyi.

Arkadaşlar herkesin profesyonelliğine saygı duyarım ama bana soracak olursanız amatör elektronik hayatıma dayanarak söyleyebilirim ki piyasanın kıralı bunlar aslında :D :

https://www.hepsiburada.com/gross-avm-dijital-multimetre-dc-ac-gerilim-olcme-dc-akim-olcme-direnc-olcme-p-HBCV000004YFPE?magaza=AyGrup&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.49

Markası hiç önemli değil hepsi aynı elden çıkma gibidir ama alırken sigortalı olanlardan alın bazı markalar sigortasız dümdüz yapıp geçiyor. Onu da alırken bilemiyorsun. Aldığınız yer elektronikçiyse söküp bakmanıza birşey demezler. Bu multimetreler neden güzel? Nedenini bilemiyorum ama kullanım tecrübem bana şunu söyledi:

Kabul edilebilir derecede yüksek doğruluk
Kabul edilebilir derecede sağlamlık
Kabul edilebilir derecede ucuz (fiyat performans açısından)
Kabul edilebilir derecede çok fonksiyonlu

Bunlardan yanlışlıkla iki defa patlattım. Komütatöründeki ok işareti görünmüyor 220 ölçerken yanlışlıkla 2 taneyi böyle uçurdum. Bu nedenle alır almaz sarı elektrik bandıyla komütatördeki "gizli" okun içini doldurun. Değilse hata yapmanız muhtemel değil kesin! ;)

Verdiğim devreler ise bu tip multimetreler için. Denemeye değer.

gevv

Sağ ol @seron   bende araştırıyordum modül düşünüyordum ama genelinde boşta akım tüketimi   3..5ma civarında buda hesaplarıma göre 18650 lion pilde 10...15 günde pil bitecek   + kullanımda akım daha fazla oluyor.

Videoda ki testlere göre bu devre çok iyi boşta akım tüketimi yok kararlı zaten sonuç iyi olunca pcb bastırmış sipariş gelmiştir :)

Ama şu bobin sarma olayı sıkıntı  kaç tur olacağını, tel kalınlığı nedir öğrenmek lazım bu devreyi yapacağım listede

seron

Benim en yukarda gösterdiğim devreyi bredbordda test et. Bir tane toroid nüveye ince telden (inan hiç önemli değil) 15x15 ya da 25x25 sar. Toroid bulamadın mı? Kondansatör tip (dikey) bobin bul telini sök. Aynı sayıda sar. Sarım yönleri önemli ama. Hem çalışıp çalışmadığını test etmiş oluruz. Bende çamaşır makinelerinin tahliye pompasından çıkma bobin teli var çap bakımından harika. Sen de bul buluştur.

gevv

adam 200+200 sarmış 15-25 çok düşük olur tahminimce akım tüketimi yüksek olacak

neyse trafo sarma makinesi için ilk adımı attım bitince denerim  :D

seron

Daha önce jül hırsızıyla testler yaparken 150x150 sarmıştım led kör yanmıştı. Eğer o kadar çok saracaksan demir nüve olup olmadığından emin ol. Çünkü ben ferrit nüveye 10-25 arası sarıyorum. Rusca bilmediğimden nüve detaylarını bilemiyorum. Devrenin orjinalini yapacaksan 200 sar o zaman. Ama benimkinden yapacaksan o kadar sarmaya gerek yok.

gevv

youtubeden otomatik çeviri yaptım 2x200 tur diyor zaten sarımdan belli yüksek olduğu

sen yaptığın testlerde akım ölçümü yaptınmı boşta ne kadar çekiyor ?

söylediğim gibi modül var sorun değil ama boş akım önemli o yüzden bu devreye sardım :)

seron

Benim led sürücü olarak yaptığım devrelerede 15-20ma çekiyor. Eğer 1w power led takarsam artıyor. Yüke göre değişiyor yani.

pwm.c

iyi günler.
merak edenler yada uğraşmak isteyenler için konunun devamı olarak kendi uyguladığım MT3608 modülü kullanarak 3.7v şarjlı lityum pil ile multimetreler için 9v pil dönüştürücü şemasını paylaşıyorum.
Öncelikle MT3608 piyasada kolayca bulunuyor ve fiyatı çok ucuz. transistörle yapılan dönüştürücüler kolay olabilir ancak regülasyon ve gürültü sorunları çıkarabilir ki bu hassas multimetreler için sakıncalıdır. o nedenle hazır entegreli regüle modülü tercih etmek daha mantıklı olduğunu düşündüm.
DC-DC dönüştürücü modüllerdeki tek sorun boşta harcanan akımın pili bitirmesi. bunu tamamen yok edemiyoruz ama en aza indirmenin yolları var.
Bu yaptığım uygulamada MT3608 modülünün enable pinini ayırarak boştaki akımı en aza indirdim.

MT3608 modülü:
MT3608.jpg


UYARI:
Modülü kullanırken dikkatli olun. voltaj ayarında yada en ufak hatada bile multimetrenize zarar verebilirsiniz.


şimdi gelelim uygulamaya:
testlerimi benim eski emekli multimetre ve akım ölçümünüde 50000 sayım hassasiyeti yüksek bir multimetre ile yaptım. 3.7v telefon pili ve 9v ayarlı MT3608 modülü normal şartlarda boşta çektiği akım resimde gördüğünüz gibi 388ua(mikroamper)


Bunu düşürmek için MT3608 modülüne şu eklentiyi yapınız:
mt3608_9v_pil.jpg

Burada dikkat etmeniz gereken nokta MT3608 entegresinin enable pinini yukarıya ayırıp boşa çıkarmalısınız ve bağlantıyı buradan alınız yoksa olmaz.
youtube'de buna benzer uygulamalar var ancak onlarda akım sensörü olarak direnç kullanmışlar. ben 1N4148 diyot tercih ettim. bu durumda 0.6v diyot voltaj kaybını hesaba katarak regüleyi 9.5v seviyesine ayarlayınız. çıkışdan daha büyük akımlar almanız gerekiyorsa 1N4001 gibi diyotlar tercih edeilirsiniz.

sonuç olarak boşta çalışma akımı 38ua(mikroamper) yani yaklaşık 10 kat azaldı. eğer şarjlı pil kullanıyorsanız bu önemsiz bir seviyedir.



multimetre çalışırken akım 16ma seviyesine yükseliyor.


umarım faydalı olmuştur.
tekrar etmekte fayda var belki bunu "gereksiz" görenler olabilir ve zaten kendim böyle bir şeye ihtiyaç duymadım. 9v lityum batarya kullanıyorum ve uzun yıllar idare ediyor. o nedenle sadece bilgi kaynağı olması için çalışmamı buraya ekliyorum.
umarım konu sahibini kızdırmamışımdır  :)

kolay gelsin.

_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seron

Bahsettiğiniz modülü bir amplifikatöre batarya eklemek için denedik. Çıkıştan muazzam gürültü aldık. Şayet transistörlü devre gürültü açısından multimetreye zarar verebilir diyorsanız elinizdeki modül de verebilir. Düdük sesi gibi ses üretiyor.

pwm.c

SMPS devrelerinin tamamı gürültü kaynağıdır. yüksek akım harcadıkça gürültüde artar. ses sistemleri bu gürültüyü yükselttiği için smps besleme tavsiye edilmez.

MT3608 gürültüsünü çıkışına kondansatör ekleyerek azaltabiliyoruz. örnek video:

benim uygulmada 1N4148 ve 47uf kondansatör bulunmaktadır ve akım çok düşük seviyededir. büyük bir sıkıntı olmaz.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seron

Tamam. O zaman sıkıntı yok.

Artı olarak cihaz seyyar olarak kullanılmayacaksa adaptörle de çalıştırılabilir. İnternette bir iki uygulama görmüştüm. Delik açıp jak yerleştiriyorsun bu kadar, bir zorluğu da yok.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın