Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

hohhoh

Alıntı yapılan: betelguz - 08 Ekim 2011, 16:39:15Fatih bey 1 litre sudan 8000 litre gaz çıkar. dakikada 1 litre gaz üretirseniz 1 litre su ile 8000 dakika sistem çalışabilir.Buda 133 saat eder.Tabi suyun bitmesini beklemeden su azaldığında üzerine ilave yapılmalıdır.

Betelguz arkadaşım, 1 Litre sudan, 8000 Litre gaz biraz fazla olmuş gibi. Yanlış bilgilendirmeyelim arkadaşları bi kontrol edin isterseniz.

sibernetik

hohhoh arkadaşım bir litre suyun kaç damla olduğunu siz söylerseniz  onu 1800 cc (santimetrik küp ) ile çarparız olur biter.

1 damla sudan 1800 cc gaz elde edileceğini daha evvel forumumuzda yazmıştık yanılmıyorsam.

----------

Ben tekrar bir araştırdım satırlarıma ara verip,bir kaynakta 20 damla 1 ml gelir diyor.Gerçi damla göreceli bir kavram ama bunu (20 damla =1 ml )doğru varsayarsak

1 litre 20.000 damla eder   1 damla 1800 cc gaz oluşturduğuna göre

20.000x1.800= 36.000.000 cc eder     1  litre 1000 cc olduğuna göre 36.000.000 cc
36.000 litre GAZ oluşturuyor.
Ben bu sayısal veriler doğrudur demiyorum.Eldeki mevcut sayısal verilerden yola çıkıp böyle bir hesaplama yaptım.
Gerçi daha önceki sayfalarımızda eklediğim Daniel Dingel\'in tamamen suyla çalışan arabasına bakarsak,arabanın egzosundan nasıl şıpır şıpır sular damladığını  görüyoruz.
Ayrıca forumda pek çok arkadaşın kurup aracında uyguladığı düzeneklerde gözlemlediği üzere, su seviyesinde  öyle ahım şahım bir eksilme olmuyor.

Burdan şuna varıyorum.Gaz haldeki hidrojen ve oksijeni  diğer akaryakıtlarla karıştırmamak lazım.

Gözünüzde canlanması açısından 1 litre suyu tamamen kaynatıp buharlaştırın.Ne kadar bir hacme sığar hayal edin.

Yine yabancı siteleri taradım ama bir litre sudan elektroliz ile kaç litre hidrojen ve oksijen üretildiğine ilişkin bir sayısal veri şimdilik bulamadım.

Bunlar sonucu etkileyen şeyler değil bence.

Arkadaşlar konu paylaşım olmanın ötesinde  ilerliyor.Bu işe heveslenen,merak eden ama bilgi beceri deneyimi  eksik olan  insanlar daha somut birşeyler elde edebilmenin peşindeler.
Elbette emeklerimizin bir karşılığı olmalı ama bizim insanımız bu akaryakıt fiyatlarını,bu çileyi haketmiyor.
Kaldıki 320volt sitesindeki karşılıksız paylaşımı(elektronik devreler bilgiler vs vs) hepimiz biliyoruz ve inkar edemeyiz.
İnsanların birşeyler yapabilmesi için tekerleği yeniden icat etmesine gerek var mı  arkadaşlar ?

Yeni paylaşımlarımızın olması dileğiyle.Selamlar saygılar.

sibernetik

#302
Evet bu açıklama daha net olacak sanırım.Suyun atom ağırlığından vs yola çıkarak bulmuş adam

kaynak bu site

http://www.overunity.com/index.php?topic=3107.10;wap2       
güvenilir bir freeenergy sitesidir :) 

Açıklama şöyle

Calculations on electrolysis of water (H2O)
Given
1 gram atom = atomic mass
1 gram mol   = molecular mass
Water = H2O, so 2 atoms H and 1 atom O
Question: how is the distribution of mass in 1 molecule of water (H2O) in % H and O.
Calculation
Atomic mass H= 1
Atomic mass O=16
So the Molecular mass H2O=1+1+16=18
Total mass of H in water=2/18x1%=11,11%
Total mass of O in water=16/18x1%=88,89%

Given
1 liter of water has a mass of 1000 gr and equals 1000 cm?
1 liter of molecular H has a mass of 0,09 gr, 1 liter of molecular O has a mass of 1,47 gr
Question: how many liters of H2 and O2 are contained in 1 liter of H2O
Calculation
For H2: Total mass of H in H2O 11,11% (See question above)
so 11,11%x1000 gr=111,1 gr of H
111,1/0,09x1 liter=1.234,44 liter H
For O2: Total mass of O in H2O 88,89% (See question above)
    So 88,89%x1000 gr= 888,90 gr of H
    888,90/1,47x 1 liter= 604,69 liter O

So in your case from 1 liter of water you get app. 1.800 liters of HHO gas.

-------------------------

özetlersek 1 litre su 1800 litre HHO gaz oluşturuyormuş.

1 damla yerine 1 ml=1800 cc  su düşünürsek oluyor

Selamlar saygılar.

asma

Merhabalar paylaşımları güzelce (sesiz :)  ) izliyorum ve keyif alıyorum.
Çok ta önemli olmayan ne kadar sudan ne kadar gaz elde edileceğini \'yanlışbilgilendirmeyelim\' ifadesinden sonra merak ettim. Ben de biliyorum ki 1lire su, hidrojen ve oksijene dönüştürüldüğünde çok litre olur.  :D 
google ile araştırdım iyice karıştırdım.  :D  Kafamın yattığı tek hesap:
H+H+O molekülleri bir mol kadar kullanılarak 1mol su elde edildiğinde 1+1+16= 18g oluyor.
Su için 1L = 1000g olur ve 1litreri 55,55mol su oluşturur.  55mol gaz normal şartlarda 22,4 katı litreye eş hacim kaplıyorsa.(1250 litremi yapar) Yoksa
Elektrolizde H ve O2 çıkıyorsa hidrojenden 2500litre, oksijenden 625litre ve toplam 3125litremi olur? Ağırlık olarak hacmen az olan oksijen daha ağır ve 1e  9 oranında kat kat fazla.

Sonuçta benim yazdıklarımda yanlış olabilir doğrusunu bilen yazsın öğrenelim. Ama benim için sorunsuz ve en yüksek verimle elektroliz nasıl yapılır ve günümüz araçlarına uygulaması (getirisi) nasıl olur sorusu önemli. 

Ben yazarken cevap gelmiş  ;)
Takip etmeye devam ediyorum, ellerinize sağlık.

ozantavsan

#304
Sevgili forum paylaşımcıları , hiçbirimiz laboratuvar ortamında çalışmalarımızı gerçekleştirmiyoruz.
Gerçek şu ki; eğer sıvı tankımızda sıvı miktarı belli bir kullanım süresi eksilmişse sıvı ilavesi yapılır.
Tabiki teknik verilerle 1 litre sudan kaç litre hidrojen elde edilebilirin bilimsel açıklması vardır.
Bu konuyu çok fazla tartışmaya gerek olmadığını söylemek istiyorum.Sistemiş kullandıkça sıvı bir süre sonra eksilmeye başlayacaktır.1 litre hidrojenden 1800 litre hidrojenmi elde ediyoruz.

Öyleyse ben aracıma dakikada 1 litre hidrojen veriyorsam 30 saatlik kullanımda sıvı bitmeli.
her gün aracımı 1 saat kullanıyorsam  30 günde sıvı biter.

3600 litre elde ediyorsam 60 saatte biter.Aracınızı günlük kullanıma göre hesaplarsınız.
Aldığınız kilometre değil geçen zaman önem kazanır.Kilometre saatinin yanına bir gösterge daha ekleyelim.Hidrojen sistemi için röle devreye girmesi ve devreden çıkması arasındaki zamanı ve her kullanımdaki süreyide toplayarak göstersin.

Veya siz 1 litrelik sıvı kabına ek olarak 5 litrelik bir takviye kabı ilave edin.

Beni yanlış anlamayın.1 litre sudan elde edilen gaz bilgi açısından önemli ama pratikte kullanım açısından bana göre önemi yok.Sıvı kabıma bir minimum çizgisi çekerim.Sıvı seviyesi buraya yaklaştığında biraz saf su eklerim.Benzin bittiğinde istasyona gitmiyormuyuz.Basit bir işlemle sıvı seviyesi tamam.

Bence araçlarında veya farklı uygulamalarda deneyen arkadaşlar izlenimlerinide paylaşsın.Sisteminin çelik levhalarının boyutu , levhalar arası boşluk , kaç hücre , hücreler arası voltaj , kullandığı elektroliz maddesi , aracının özellikleri , motora 1 dakikada verdiği hidrojen miktarı ,sistemi takmadan önceki yakıt sarfiyatı ,kullanım sonrası sarfiyat ,denemeleri yaptığı yolun durumu ,şehiriçi ,şehirdışı ,test yaparken aracın ortalama hızı , kullanımda araçtaki hissedilir değişiklikler ,performans artışı , sessizlik , hararet durumu vesaire.Bİraz daha yol almamız gerek artık.Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta test kullanımı yapıp paylaşacağım.

Fazla ayrıntıya takılmadan projelerimizi hepberaber bir adım daha ileriye götürelim.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Benim aklımda yanlış kalmış 8bin litre değil 1800 litre olacak. Teoride 1 litre su ile dakikada 1 litre gaz üretip kullanırsak 30 saat yetmesi gerekir.Ancak pratikte böyle olmuyor.Sebebi suyun gerek elektroliz esnasında ısınması, gerek arabada motordan aldığı ısı sebebiyle ısınması nedeniyle buharlaşmanın fazla olması nedeniyle olması gerekenden daha kısa sürede su eksilmektedir.Denediğimiz araçlarda yer sıkıntısı olmayan motordan fazla ısı almayan araçlarda dakikada 1 litre kadar gaz kullanıldığında 1 litre su ortalama 10 saat kadar yetmekte, yeterince yer bulunmayan, motordan fazlaca ısıya maruz kalan araçlarda 4-5 saate kadar düşebilmekte.
Benim tavsiyem aracında yer sorunu olmayanlar ana depoya ilave daha büyük bir depo ilave ederek uzun süre sisteme dokunmadan kullanabilirler.Ayrıca motordan ısı almaması için sistem izole edilmelidir.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

fatih

merhaba arkadaşlar takıldığım bi nokta var hücre giriş çıkışında,depo giriş çıkışında hortumları bağlamak için metal bağlantı elemanının bir zararı oluyormu? yani paslanmaz çelik harici bir metal bakır, sarı gibi yoksa bu bağlantılarında plastik olmasımı gerekiyor? gördüğüm sistemlerin bazılarında metal pnömatik bağlantı elemanları kullanmışsınız bazılarında sarı,bakır bağlantı elemanları vardı (yanlış görmediysem) hücre dışın takılan farklı bir metal bağlantı elemanı,pul,somun,civata elektrolizden etkileniyormu, yoksa sadece hücrenin içinde kalan voltaj verilen paslanmaz plakalarmı kimyasal reaksiyona uğruyor? umarım anlatabilmişimdir cevaplar için şimdiden teşekkürler 


başarılar

betelguz

Fatih bey depo olsun, hücre olsun bunlarda mümkün oldukça plastik parça kullanılması daha sağlıklı oluyor.Özellikle hücrede metal giriş çıkış aparatı kullanılmamalı.Metal kullanılan sistemlerde gördüğüm kadarıyla kısa sürede suda kirlenme oluşmakta.Plastik kullanıldığında çok uzu süre bir kirlenme oluşmuyor.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

hohhoh

Arkadaşlar, donanimhaber\' de  hidrojen tasarruf sistemi konusunda jumel kullanıcı adı ile paylaşımda bulunmaya devam ediyorum. Şimdiye kadar edindiğim bilgileri ve yaptığım sistemleri nacizane orada paylaştım. Bu konuya meraklı arkadaşlar zaten oradan takip etmiştir. Bilmeyen arkadaşlar da aratıp bulabilir. Buradaki çalışmaları da ilgi ile takip ediyorum. Betelguz arkadaşın sattığı sistemi de olabildiğince teknik koşullara uygun olarak test ettim ve paylaştım. Betelguz\'a bu konudaki paylaşımı ve test imkanı tanıdığı için teşekkür ediyorum.

 Burada da nacizane, deneysel olarak uğraşan arkadaşlarla, sistemin verimini artırma konusunda fikir alışverişinde bulunmak isterim.

 Öncelikle, elektrik aksamı, istediğiniz akıma uygun kablo seçimi, uygun değerde sigorta kullanımı, elektrolit olarak kullanılan KOH ya da NaOH  ile ilgili emniyet tedbirlerini hatırlatmak isterim.
 Verimli bir cihaz için akü veya alternatör gerilimine uygun olarak, 6 hücreli, hatta 7 hücreli sistemler tasarlamanızı öneririm. Plakaların yüzey alanını, uygulamak istediğiniz akıma göre hesaplayarak seçerseniz daha faydalı olur. Yüzey alanı ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Plakaları zımparalayarak, yüzey alanını artırabilirsiniz. Son yaptığım sistemin videosunu ekliyorum.


http://www.youtube.com/watch?v=L7z2aXwYty8
http://www.youtube.com/watch?v=L7z2aXwYty8

Henüz araca monte etmedim. Şu an söktüm ve plakaları zımparalayarak yüzey genişletmesi yaptım, temizledim ve öylece duruyor. Aşırı potansiyeli düşürecek bazı yöntemler düşünüyorum, gerçekleştirdiğimde ayrıca değiniriz. Malum vakit ayırmak her zaman mümkün olmuyor.
 İyi çalışmalar dilerim.

sibernetik

Eline sağlık  temiz güzel bir çalışma olmuş.Düzenek ebatlarına göre bence az gaz oluşturuyor.PWM neden kullanmadın ? PWM verimi artırmada önemli bir faktör.
Yine hücreler başına düşen gerilim ve kullanılan karışımın derişiminin önemli olduğunu söylesem ukalalık olmaz umarım.


sibernetik

fatih arkadaşım sadece reaksiyon oluşan  hücrenin (elektrolizin oluştuğu bölüm ) paslanmaz çelik yada reaksiyona girmeyen benzer metallerden olması gerekiyor.Diğer bağlantı aparatları sorun teşkil etmez.

parametre

Burada dikkat edilen katalizor (tepkimeyi hızlandıran enerjisini dusuren tepkimeye girse bile sonunda etki etmeden cıkan maddeler) maddeler gozonun alınmamıs bunlarda sulfurik asit ,celik tel yada platin olarak bilinir

hohhoh

#312
Alıntı yapılan: sibernetik - 13 Ekim 2011, 01:15:17Eline sağlık  temiz güzel bir çalışma olmuş.Düzenek ebatlarına göre bence az gaz oluşturuyor.PWM neden kullanmadın ? PWM verimi artırmada önemli bir faktör.
Yine hücreler başına düşen gerilim ve kullanılan karışımın derişiminin önemli olduğunu söylesem ukalalık olmaz umarım.
Power suplay ile çalıştığım için, yüksek akımda PWM devresini kullandığımda gerilim düşümü meydana geliyor. Bu nedenle PWM devresini kullanmadım. Yaptığım ölçüme göre gaz üretimi 6.4MMW yani oldukça verimli diyebilirim. Plakaların altında akım kaçağına neden olacağı için delik deldirmedim. Plakalar arasında da yeterli miktarda su kullanımını sağlaması ve köpüklenmeyi absorbe etmesi için 6mm pvc conta kullandım. Bu nedenle yeterli akımı sağlamak için bir miktar fazla KOH kullandım, yaklaşık 80gr. Sistem 10V ve 5 Amperde 5 hücre olarak çalışmaktadır. Ayrıca istendiğinde 5, 6 ve 7 hücre çalıştırılabilecek şekilde tasarladım.
PWM devresi ile olumlu sonuçlar aldığını söyleyen arkadaşlar var. Ben hem akım sınırlamalı PWM devresini hem de Dave Lawton stili çift 555\'li PWM devresini kullandım. Farklı frekanslarda denemelerim oldu fakat elektrolizi hızlandıracak etkiyi görmedim. Ancak PWM kullanıldığında kullandığımız enerji reel olarak azalacağı için olumlu katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Bunu da Wattmetre ile ölçerek kıyaslayabiliriz ancak. İmkanı olan arkadaş varsa bize gösterebilir.
Kullandığımız elektrolit ile temas edecek noktalarda reaksiyona girmeyecek metaller kullanılması sistemin sağlıklı çalışması bakımından önemlidir. İyi çalışmalar dilerim.

sibernetik

Yahu bir kamyon yazı yazdım.80 dakika bağlı kal demişiz.Uçtu gitti hepsi.Lanet olsun  >:(   ;D

Neyse yazarım tekrar daha sonra.

Selamlar.

ozantavsan

Bazen benimde başıma geliyor.Uzun yazılarda worde yazıp buraya kopyala yapıştır yapmak daha uygun oluyor.Gitsede tekrar yapıştır, garantili.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

#315
merhaba arkadaşlar bir süredir, zaman bulup cevap ayzamadım. ama yazılarınızı okuma fırsatı buldum. Merak ettiklerinizi teker teker çevaplamaya çalışacağım.

hohhoh arkadaşım sistemim 4 hücreden meydana geliyor. hüçre başına düşen voltaj ise 3 volttur. gazı ise 1,5 litrelik içi su dolu bir kaba gaz vererek deniyorum. bu şekildeki ölçümde 60 saniyede 12 volt 12,5amperde 1,1 litre veriyor.Bu arad şunuda belirteyim sobacıdan aldığım plaklarda oldu ama içinde çelik alışım varmış. şimdilik iş görüyor ama uzun vadede sanırım problem olacak. araştırmalarıma göre 316 krom levha bizim işimizi en iyi görecek metalmiş. şimdi onu teğmin etmeye çalışıyorum. Bu arada sistemimde hiç bir sıvı ısınması olmuyor. ısısnan tek parça ise kablolar onlarda kabloya zarar verecek kadar deil, hafif tatlı bir ısınma. ama naparsam yapayım suyun sararmasını gideremedim. çeşitli asitlerle yaptığım denemeler.

tuzruhu + su = suyun rengi yeşile dönüyor, plaklar eriyor.
borçöz + su = suyun rengi çok az değişiyor, plaklar az tahriş oluyor ama dipte biriken tortu çok.
akü asiti + su = suyun renfi demli çay rengi oluyor. plaklar azda olsa eriyor.
kostik + su = suyun renği hardal sarısına dönüyor, plaklarda erime yok. tortu da çok çok az.

şu asit konusundsa deneyimlerinizi bana tavsiye edebileceğiniz bir şey varsa projem tam anlamıyla bitecek, tek sorun çözelti...!

ozantavsan

#316
yanlış elektroliz maddeleri kullanıyorsun.Kullanman gereken maddee naoh veya koh.
Naoh yani sodyumhidroksit yani bildiğimiz lavabo açıcı.Saf su ile kullan.Çelik levha kullanırsan su rengi değişmez.Verimlidir.Elleri tahriş eder.

Koh sağlık açısından biraz daha tehlikeli.
Saf su + yemek sodasıda kullanabilirsin.Sıvı rengi muhtemelen sararacaktır.

Ben her zaman saf su + lavabo açıcı kullanıyorum.Sıvı renginde hiçbir değişiklik yok.316L paslanmaz çelik kullanıyorum.Çelik harici metallerden verim alman çok zor.39$\'a Ebay USA\'den satın aldığım kesilmiş ,biçimlenmiş,delinmiş 9 adet 316L çelik plakayı kullanıyorum.Plastik L hortum bağlantı uçlarıda Ebay\'den.7 adet L plastik bağlantı ucu + 2 adet PVC flash back arrester (Geri ateşleme önleyici) 10 $. DRY cell hücremde 10mm kalınlıkta plexiglass kullandım.Bubbler\'ı 5,5 cm çapında , 19 cm uzunluğunda pvc borudan yaptım.Sıvı tankınıda araç cam temizleme su bidonundan yaptım.2 litre kadar sıvı alıyor.Uzun süreli çalıştırma sonrasında ve günlerce bekleme sonrasında bile sıvı rengi ilk günkü gibi.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

safakgunay

ustadlar forumu surekli olarak takip ediyorum ama yogun işlerden olayı hho konusuna hiç vakit ayıramıyorum aklımda guzel calişmalar var zaman bulursan deneyip paylasacam insallah.
bi sorum olacaktı sizlere http://www.tvshop.com.tr/pinfo.asp?pid=3569 bu urun acaba kurdunuz sistemlerin verimini arttırmada yardımcı olurmu. herkese kolay gelsin.

sacıt

merhaba arkadaşlar öncelikle burda harika bi beyin fırtınası yakalanmış tebrik ediyorum,sonucunun harika olacağına eminim.bir arkadaşım suyun titreştirilmesinden ve bu sayede verimin baya bi artırılmasından bahsetmişti,bi arkadaşımda hücreleri ayırarak akımı düşürmüş ve çıkan gaz miktarını sabitlemişti ,bence bunlar çıkış kapısı bizim için.bu konuların üzerinde gelişme sağlıyabilecek fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim birde takıldığım 2 husus var krommu?316l çelikmi daha iyi
suyu nasıl titreştire biliriz mantığı tam anlıyamadım
anladığım kadarıyla yüzey alanı artarsa gaz çıkışı artıyor ama ısısnmada artıyo
buna bağlı olarak plaka ebatlarını çalışma amperajı ve voltajına göre nasıl ayarlıya biliriz bir hesaplaması varmıdır acaba,?

parametre

Cep telefonundaki titresim motorunu unttunuz sanırım onun gibi bir duzenek ile titretilebilinir

ozantavsan

#320
kullanacağımız titreşim aygıtının elektroliz maddesinde çözülmemesinede dikkat edelim.
Youtube\'tan  ultrasonic vaporizer bakın.Suyu  yakıtı duman haline aslında çok küçük zerrelere döniştüren sistemler var.Ve karmaşıkta değiller.

İşinimizi görecek olan şey işte bu vidyoda 

http://www.youtube.com/watch?v=cw-I52sP3NU
http://www.youtube.com/watch?v=cw-I52sP3NU


Bu vidyodaki duman ultrasonic aletin benzini çok küçük zerreciklere dönüştürmesi nedeniyle.

http://www.youtube.com/watch?v=I3xzpJLP0Iw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=1kpswB6Ae-o

http://www.youtube.com/watch?v=NEUzZjHC5bU&feature=related


Ebayde satılıyor............................ Sudan ucuz 4 - 5 $ .Kargo Bedava..

http://www.ebay.com/itm/12-LED-Ultrasonic-Mist-Maker-Fogger-Water-Fountain-Pond-/400249628452?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d30bca724

Bir kerede 10 saatten fazla çalıştırmayın.Atomizer kısmına el ile dokunmayın.3000 saate kadar ömür veriliyor.


http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=ultrasonic+fogger&_arm=1&_armi=Cleaning+Equipment&_armm=94&_ruu=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fsch%2FCleaning-Equipment-%2F48723%2Fi.html%3F_nkw%3Dultrasonic%2Bfogger%26_arr%3D1&_rdc=1
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

#321
herkese hayırlı geceler arkadaşlar, bugün zor zahmet deneyim için 2 ufak parça 304 krom levha temin ettim. Geçen yaptığım deneylerimin tekrarını bu levhalar ile tekrarladım. bu günkü gözlemlerim ise soda+safsu=suyun rengi sarardı,  tuz + safsu=sonuç yine aynı vede suyun içinde atık maddeler oluşmaya başladı. tuzruhunu sormayın metali bir zımpara gibi yemeye devam ediyor. son olarak lavobo açıcı ve kostik kaldı. şöyle söyleyeyim lavobo acıcıda çok hafif bir sararma oldu, ama kostikte ise hiç bir sararma ve birikinti olmadı. kullandığım levha 316 krom olsa sonuç daha mükemmel olacağına eminim. Asit seçiminde hem plakaların az aşınması açısında hemde iletkenliğinin çok iyi olmasından dolayı ben kostikte karar kıldım. bu arada bu tür asitlerle deneme yapacak arkadaşlara önerim mutlaka gözlerinizi koruyacak gözlük ve elerinizi koruyacak eldiven giymenizi öneriyorum. Kullanacağınız asit ne olursa olsun çok tehlikeli maddeler. hiç birimizin sağlığından önemli değil yapmış olduğumuz. herkese iyi geceler.

sibernetik

Arkadaşlar artık yazmaktan bıktık naçizane.

Şu arayışlarınıza bir son verin artık  ;D

Altın platin titanyum ve nikel  en iyi elektroliz malzemesi.Yani en verimli metaller.Bilhassa nikel çok iyi ama pahalı olması sebeyiyle kullanılması zor.Keza diğerleri de pahalı.

Bu durumda en iyi metal olarak 316 L çelik (L harfi low carbon  yani düşük karbon ) kullanmak en iyisi.Bun bence tekrar tekrar yazmayalım artık.

Elektrolit maddeler içinde ise en iyisi önce KOH(potasyum hidroksit) sonra  ise NaOH(sodyum hidroksit).Diğerleri  ise tepkimeye karışması,suya renk vermesi,zehirli gaz çıkarması,elektroliz metalini çözmesi çürütmesi,köpürmeye ve taşmaya  sebep olması gibi pek çok sebeplerden dolayı kullanılmıyor.Benim okuduklarım edindiklerim böyle.
Kullandığınız suda renklenme var ise birşeyler tepkimeye giriyor demektir.Sarı renk alıyor ise yine kullandığınız malzemenin kalitesi düşüktür ve birşeyler tepkimeye giriyordur.

Piyasada motor sürücü devresi olarak ta geçen pek çok PWM devre var. hohhoh arkadaşımız da Dave lawton devresi kullandığını söylemiş ama yazılarımızın en başında bahsettiğimiz üzere  Dave lawton ve stanley meyer bu devreyi  step cahrging effect (aşamalı kademeli  şarj efekti ) oluşturmak için tasarlamışlar.yani aslında böyle bir beklentiniz yoksa,yüksek voltaj ile  elektroliz filan yapmayacaksanız  Dave Lawton devresinin sağ taraftaki katı sizler için uygun ve yeterli  olur.Bu tür devrelerde frekans seçimi önemli yoksa mosfetler her halükarda ısınıyor.

Yine akım sınırlayıcı devreler de mevcut.Bunlar da kurulup kullanılabilir.



Aslında zaman ve malzeme olduktan sonra zor birşey yok ortada  :)

Selamlar saygılar.

sibernetik

Ha bu arada Farnell denen  elektronik sitesinde yüksek frekans ile çalışan piezo kristaller mevcut(kristal desem değil hoparlör desem değil.Buzzer gibi bişi sanırım.) Bu aparatlara 1 GHz(gigahertz ) civarı bir frekans uygulanarak su atomize hale dönüştürülüyor.Kadın bakım ürünlerinden soğuk buhar veren makineler bu prensiple çalışıyor. Bunlar alınıp özel bir PIC devresi ile sürülebilir.
Bunun dışında müzik işiyle uğraştığım için biliyorum.Hoparlör sistemlerinin tiz  ses veren bölümleri (tweeter ) alınıp üzerine 100 KHz e kadar frekans uygulanabilir kanaatindeyim.Özel bir frekans devresi ve amplifikatör katı ile kurduğunuz düzeneği titreştirebilirsiniz.Faydalı etkileri olmalı sanırım çünkü bir mucidin dökümanlarında elektroliz reaksiyonunun hızını ve verimini artırmak için böyle bir takviye uyguluyordu.Bunuda burada belirtmekte fayda var.

Selam ve saygılarımla

hohhoh

Arkadaşlar, internette özellikle youtube\'da izlediğimiz bir çok video bizlere yeni fikirler verirken, birçoğunun da abartılı ve ticari kaygılar taşıdığından yanıltıcı olduğunu düşünüyorum. Bizzat denediğim için biliyorum ki; titanyum dry cell olarak tanıtılan cihazlarda kullanılan saf titanyum elektroliz için uygun değildir. İlk çalıştırmada verimli olduğu gerçektir ancak, KOH çözeltisi içinde kısa zamanda bozunmaya uğradığından elektrolize elverişli değildir. Deneyimime göre, en uygun elektrotlar pozitif kutupta 316L, negatif kutupta saf nikel ya da saf nikel kaplama plakalar kullanılmasıdır. Benzin buharı ilaveli sistemde kullandığım, bakır üzerine saf nikel kaplattığım plakalar ne yazık ki kaplama öncesi uygun temizlik yapılmamasından kaynaklandığını düşündüğüm kaplamanın bazı noktalardan atması nedeniyle uzun ömürlü olmamıştı. Özenle yapılmış saf nikel kaplama plakaların negatif kutup olarak kullanılması, çok daha temiz elektrolit ve uzun ömür sağlayabilir.
Ultrasonik transducerlar, benzin buharı ile ilgili çalışmalarda daha faydalı olabilir. Elektrolizde kullanılması bir takım problemleri de beraberinde getirecektir. Hem, motora su buharı göndermek istemeyiz değil mi? Bunun yerine sibernetik arkadaşın söylediği gibi suyu atomize etmeyecek kadar frekansta titreşim sağlayabilecek piezo kristaller denenebilir.
Ben üretilen hho gazının bir benzin haznesinden geçirilerek kullanılmasının çok daha başarılı sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Aman dikkat; denerken mutlaka sağlam geri yanmayı(flashback arrester) önleyici aparat kullanın.
Kullanılacak plakalar ve elektrolit seçimi konusunda sibernetik arkadaşa katılıyorum.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.

fatih

merhaba arkadaşlar sistemi yapıp denedim hiç bi sonuç alamadım kulandığım malzeler şöyle
1) 10*7cm*0.8mm paslanmaz plaka
2) 4mm conta
3) giriş çıkış bütün aksamları plastikden
4) dc 12volt 29 amper güç kaynağı
5) suyu musluk suyu kullandım bir karışım yapmadım
6) bağlantıyı -nnn+nnn- ve +nnn-nnn+ şeklinde denedim
 hiç gaz çıkışı olmadı yorumlarınızı bekliyorum



başarılar

betelguz

Fatih bey plakalarda  delik varmı resimlerde görünmüyor.Musluk suyu ile yeterli akım çekimi olmaz.Suya potasyumhidroksit veya sodyumhidroksit ekleyin.Sodyumhidroksit bildiğimiz lavabo açtır.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

sacıt

piezo ya uygulanacak frekansı elde edebileceğimiz bir frekans devresi (devre şeması) bilen varmı,hadi şu suyu titreştirelim :D daha önceki sorumu cevapladığınız için ayrıca teşekkür ederim

ozantavsan

#328
Betelguz\'un da belirttiği gibi sisteme elektroliz maddesi koymalısın.Sisteme saf su koy ardından çokaz miktarda lavabo açıcı koy.Lavabo açıcıda en iyi sonucu sıvı olandan aldım.Bir kaç farklı marka denedim düzgün sonuç vermedi.Deonet sıvı lavabo açıcı kullanıyorum artık .İstesen şırınga ile 5 ml lavabo açıcıyı saf suyun içine sisteme boşalt.bir çubuk yardımıyla sıvı haznesini karıştır.Ampermetre ile sistem çalışırkenki akımı ölç.10 ile 20 amper arasında güzel sonuç alabilirsin.4 milimetre conta yerine 3 milimetre kullan.Gerçi 4 te kullanılabilir sanırım ama daha fazla elektroliz maddesi ile karıştırmak gerekir sanırım.Betelguz daha iyi açıklar sana bu durumu sanırım.bir de sıvı giriş ve gaz çıkış deliklerini çok büyük yapma.Ve delikleri plakaların tam ortasına değil üst kısımlarına yakın bir yerde olsun.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

Adnancoskun

piezzo titreştiriciyi basit olarak nebülizatörlerden elde edebilirsin, piyasada cihazın tamamı 50 tl, basit bir karedalga osilatör..
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


fatih

merhaba arkadaşlar ozantavsan ve betelguz tarif ettiğiniz gibi sisteme saf su ve lavabo açıcı ekledim gaz çıkışı sağladım bunlara artı olarak plakaların üst tarafına 4adet 5mm delik açtım,plakaların yüzeylerini avuç taşlamayla taşladım, 1lt suya 10mg lavabo açıcı ilave ettim, contaları 3mm düşürdüm,-nnn+nnn- ve +nnn-nnn+ şeklinde bağladım gaz çıkışı çok azdı hiç amper çekmiyordu sistem, sonra -n+n-n+n-ve +n-n+n-n+ şeklinde bağladım sistem 3-5 amper akım çekti ısınma olmadı (ölçü aleti bozulduğu için sağlıklı bir ölçüm yapamadım) gaz çıkışı güzeldi ölçüm yapmadım, ben bu sistemi deneme amaçlı yaptım açıkcası yarın  hortumları ve çıkışları daha küçük çaplarda, plakaları delikleri üste olucak şekilde yeni sistem yapıp akım ve gaz ölçümü yapıcam ayrıca kullandığım paslanmazın kalitesi düşükmüş hemen pas yapmaya başladı ve depodaki su çok köpürdü, plakalara daha fazla delik delindiğinde daha iyi sonuç vereceği kanaatindeyim denedinizmi bilmiyorum ama ben denicem, yüzeyleri taşlamanında olumlu etkisi olduğunu gördüm, hepinize iyi çalışmalar hayırlı akşamlar.




başarılar

ozantavsan

-n+n-n+n-ve +n-n+n-n+  şeklinde bağlantıda aşırı ısı oluşacaktır.Bence -nnn+nnn- şeklinde bağlantına devam et.Ara contan 3 mm olsun yine.Plakalara çok fazla delik delme.Aslında tek delik yeterli olacaktır.her plaka üst kımına yakın bir yerden ,conta mesafesine dikkat edilerek delinmeli.
Plaka ,conta ve dış plexiglasslar monte edilip sistem bittiğinde deliklerin bir tarafını sıvı girişi diğerini gaz çıkışı olarak kullanılmalı.Sıvı girişi olacak kısımda plexiglass\'a orta kısmının hafif üstünden hortum için delik bırakırsan sıvıyı içine alması daha kolay olacaktır.Sistem çalışırken oluşan vakum ilede içeride sıvı seviyesini dengeleyecektir. plakalarındaki deliğin bir ucundan giren sıvı diğer uçtan gaz ile beraber süratle ana sıvı tankına devir daim edecektir.Şekilde anlatmaya çalıştım.Farklı noktalardaki delik veya delikler kaçak akıma neden oluyor diye biliyorum.Bu şekilde yaptıktan sonra gaz miktarını arttırmak için lavabo açıcı ekle.10 yeterli gelmediyse 5 ml daha kat.Arada sistemi kapat aç .Elektroliz maddesi nüfuz etsin.Sistemi uzun sire çalıştır.Maddeyi katar katmaz akım yükselmeyecektir.Gaz miktarı artmayacaktır.Elektroliz maddesi sıvıya karışmaya ve hücrelere girdiğinde çekilen akımda artacak ,gaz miktarıda artacak.Ekler eklemez akımda değişiklik yok diyerek lavabo açıcı katmaya devam edersek tam nüfuz etme sonrası akım yükseğe fırlayacaktır.Güç kaynağımız akımı yeterli değilse açılmayacaktır.

Bir uyarı daha yapmak istiyorum.Eğer ki ölçü aletini ampermetre konumunda sisteme seri olarak bağlıyorsan çekilen akım düşük görülecek ,gaz çıkışıda az olacaktır.Ampermetreyi sistemden söküp sistemi doğrudan güç kaynağına bağladığında sistemin daha iyi çalıştığını ve gaz çıkışını çok olduğunu göreceksin.Ölçü aleti sisteme bir direnç oluşturduğundan ölçtüğün akım olduğundan düşük ve yanlış olacak.örneğin 20 amper çeken sitemin bu şekilde 5 ile 8 amper akım gösterecek ,gaz çıkışın berbat olacaktır.Çözüm basit oto elektirikçilerde 0-30 amper veya daha yüksek analog ampermetreler var.Sisteme seri bağlıyorsun yine.Ne akım çekiyorsa onu görüyorsun.Sistemin çalışma verimi etkilenmiyor.Dijitalide var ,Shunt dirençli olanlarından.Sisteme onu da seri bağlıyorsun.İstersen shunt direnci sisteme bağla .İki uçtan bir kablo ile ampermetreyi uzağa monte et.Ölçüm alabnilirsin.Shunt ile milivolt cinsinden ölçüp amper olarak gösterir.

Velhasıl ölçü aletini rafa kaldır.Bizim sistemlerde akım ölçmek için işimize yaramıyor.Yolumuza taş koyuyor.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

sistemi tek hüçreli olarak düşünmeyin, bu ne yaparsanız yapın (plaklar arası boşluk, radyatör ile suyu soğutma vs.) ısıya dönüşen enerjiden faydalanamamamızı sağlayacak. Bence verimi artırmak istiyorsak bu noktada düşünmemiz gerekecek.


afatsum09

Arkadaşlar formumuz sessizliğe büründü, yeni birşeyler deneyen yokmu?

ozantavsan

#336
Bende aynı şeyleri düşünüyordum.Sessizliğe büründük.Her gün foruma girip bakıyorum.Yeni bir yazı varmı diye.Bunun sebebi sanırım biraz bayramın yaklaşmış olması , havaların serinlemesi , bu işe gönül verenlerin psikolojisi.Ben şahsen uğraşmayı çok istiyor ama kendimi veremiyorum.
Arada bayram var.Bayram sonu inşallah.Aslında en büyük sıkıntım aracımda montaj için kolay bir yer olmaması.Bakalım bir arkadaş bakacak.İşi torna tesviye.Şöyle sistemi rahat söküp takabileceğim birşey yapıp monte ederse olacak.Artık profilden mi yapar neyden yapar.Ben de sistemi istediğim zaman aracıma takar ,istediğimde sökerim.

Boşta durmuyorum geçen zamanda.Aslında aklımı kurcalayan bir konu daha var.
Gasoline Vaporizer diye geçiyor.Biraz benzin dolu kaba dışarıdan hava emecek bir hortum takıyorsun , kabın dibine yakın uzuyor.Bir tanede ağzı kabın üst taraflarında kalan hortum takıyorsun.Emme manifoltuna veriyorsun.Emme ile dışarıdaki hava kaba çekiliyor.Çekilirken benzini höpürdetiyor diyeyim.Hava benzinden geçiyor.Üstteki hortumda benzin buharını araca çekiyor.Araç sıvı benzini içmeden yol alıyor.Aracın durumuna göre %60 tasarruf edilebileceği belirtiliyor.

Aşağıda vidyoları paylaşacağım.Aslında sistem bizim hidrojen sisteminde kullandığımız bubbler gibi.
Biz bu vaporizer sitemine hidrojenide verirsek sanırım daha iyi tasarruf sağlayabiliriz.Ama güvenliği elden bırakmadan.Birde bu sistemin içine ultrasonic air atomizer diye geçen bir cihaz koyuluyor.
sıvıyı çok küçük zerrelere ultrasonic ses ile bölüyor ve sıvının üstü sadece sis gibi oluyor.Cadı kazanlarından sis nasıl dağılır öyle.

Buyrun vidyolar

Vaporizer tüm vidyolar
http://www.youtube.com/results?search_query=gasoline+vaporizer&aq=0&oq=gasoline+vapor

Ultrasonic vaporizer benzinle deneniyor
1 ***   http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=J3vD66PE_-o
2 ***    http://www.youtube.com/watch?v=cw-I52sP3NU

Araçta deneme
http://www.youtube.com/watch?v=jCs4lLkIVCY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Ay7yWQUK3qY&feature=related

Ultrasonic Sis yapıcı diye geçen cihaz Ebayde 5.99 + 0.89 kargo =  6.88 $ .. 12 TL civarı
220 volt beslemeli ama cihaz 24 volt kullanıyor.Araçta kullanacaklar 12 volttan 24 volta çevirici devre yaptığında araçta kullanılabilir.Eğer bunu alırsam söz devreyi de paylaşırım.

http://www.ebay.com/itm/12-LED-Ultrasonic-Mist-Maker-Fogger-Water-Fountain-
Pond-/140601012893?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D1%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D3835478576657517571
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

hohhoh

ozantavsan arkadaşım konuyu açmışken, hemen bir deneme yapıp videosunu ekleyeyim dedim.
Denemede çift kademeli akvaryum hava motoru kullanılmıştır. Yaptığım ölçüme göre tahminen yüksek kademede çalıştığında yarım litre benzin 3 saat yetecektir. Tabii sıcaklığa bağlı olarak bu miktar değişebilir. Bu sistemi hho sistemine ilave olarak yapmıştım. Çalışmaları tamamladığımda hho sistemi ile beraber çalıştıracağım. Araçta inverter ile hava motoru çalıştırılabilir. Hho sistemi kullanılması şart değil, yalnız bu sistem denenebilir.Karbüratörü ayarlayarak bu sistemi ilave olarak kullanabiliriz. Borunun ucunda (yanan kısımda) güvenlik olarak, musluklarda kullanılan çelik filtre vardır. Şişeye bir miktar, akvaryum hava taşının seviyesini aşıncaya kadar su koydum. Hava taşı benzinde erimektedir. Ayrıca şişenin içindeki hortum benzine dayanıklı olmalıdır. Ben teflon hortum kullandım.Deneyecek arkadaşlar güvenliğe lütfen dikkat! Kolay gelsin...
İşte video:


http://www.youtube.com/watch?v=Z-zEF0-7j28

ozantavsan

#338
Güzel çalışma.Tebrikler, sen uygulamayı yapmışsın.
İlk araştırmamda benimde gözüme masamda duran plastik kolonya şişesi takıldı.Hemen 2 hortum taktım.Ama yakıp denememiştim.İçinde kolonya vardı.Senin vidyodan sonra bir deneme yapmak şart oldu.

Sistemde inverter ve buna bağlı hava pompasına gerek yok.En basidi hava bastığın yeri açıkta bırakıp ucuna ufak bir hava filitresi takmak.Gaza yüklendiğinde emilen havada artacağından karbüratör havayı filitre taktığımız hotumdan çekecek.Artan hava benzinden geçerken daha çok baloncuk yaptıracak.Ayağı gazdan çekinde azalan hava ile birlikte emilen benzin buharıda azalacak.
Araçta kullanımda hava pompası kullanarak yüksek devirlerde sorun yaşayabiliriz.Benzinden geçen havayı çoğaltıp azaltabilmek için direk hava emişe bağlamak gerek.Böylece hızımıza göre benzinden geçen hava miktarı değişeceğinden aracımız sağlıklı teklemesiz çalışabilecektir.
Hava pompası ile yaparsakta gaz pedalının durumuna göre pompanın hızını arttıracak bir düzenek gerekecektir.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

hohhoh

Uyguladığım sistemde hava taşı olduğu için karbüratör yeterli havayı sistemden çekemeyebilir. Aracımda zaten inverter olduğu için bu sistemde 10 liralık bir hava motoru iş görür, diye düşündüm.
Karbüratörün emişinden faydalanılarak çalıştırılacak şekilde oluşturulacak bir sistem bence de daha mantıklıdır. Temel olarak benzin buharının çalışmasını size göstermek istedim. Elbetteki yapılabilecek çalışmalar sizlerin hayal gücü ile sınırlıdır. Bu sistemi hho sistemi ile birlikte çalıştırmak için yaptım. HHo ile birlikte emme manifoltundan uygulamayı planlıyorum. Benzin buharı sistemini yalnız başına kullanmayı denemek gerekirse, karbüratör emişinden uygulamak motor için daha sağlıklı olacaktır. Emme manifoltundan uygulandığında karbüratör için gerekli hava tam olarak sağlanmayabilir.
    Hho sistemini de emme manifoltundan uygulamak istiyorsanız, sisteminizin kesinlikle hava sızdırmadığından emin olmalısınız. Yoksa aracınız düzensiz çalışır ve performansı düşer.
    İyi çalışmalar dilerim.

ozantavsan

Aslında kabın en altından hava pompası hortumu ile hava verilebilir.Dışarıdan hava almada uygulanır.İkisi bir arada olur.Böylece gaz vermediğimiz zaman hava pompasının verdiği hava ile benzin buharı daha verimli elde edilir.Bir nevi rolantide çalışma devri gibi.

Deneyelim ve paylaşalım.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

hohhoh


fatih

merhaba arkadaşlar yaptığım denemelerin resimlerini eklemek istedim. forumda  izlediğim bir videoda  çelik tel kullanılarak yapılan bir sistem vardı onu yaptım tellerin kalitesi düşükmüş birkaç dakika ancak çalışabildi hemen çürüdü teller ilk çalışma anındaki görüntüyü izlemesi baya güzeldi, ama kısa sürdü, yeni bir hücre yaptım onunda resimleri var yaklaşık 4-5 saat çalıştıktan sonra bu hale geldi,  daha kaliteli paslanmazlar buldum bu gün bir deneme yapıcam akşam paylaşırım sizlerle inşallah. benzin buharı bana soğuk havalarda çalışmayan dizel kamyonetimi hatırlattı bir bezi benzinle ıslatır emme manifoltuna tutardım anında çalışırdı. bu arada unutmadan hepinizin kurban bayramı mübarek olsun arkadaşlar  hayırlı günler




başarılar


ozantavsan

Tüm forum dostlarımın Kurban Bayramı mübarek olsun ,

Fatih , bu çalışmalara başladığım il zamanlarıma döndüm vidyoları izlerken.
Hidrojen yakıt hücresinde elektroliz maddesi ne kullandın.Sorma sebebim hücre içi çamurumsu ,küflü gibi olmuş.Normalde ilk günkü gibi temiz olmalı.Çeşme suyu kullanmışsan ondan dolayıda olur.

Saf su + lavabo açıcı kullanırsan renk değişmez.Ayrıca çıkan hidrojen miktarıda çok düşük.
Hücrede kaç tane çelik var ve cinsi ney ? Normalde bubblerın içinin fokur foku olması gerek.

Çalışmalarını tebrik ediyorum ayrıca.Uğraşa uğraşa bir süre sonra çalışmalarımız daha iyi konuma geliyor.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

fatih

merhaba arkadaşlar, araya bayram tatili girdi yazamadım   ozantavsan arkadaşım daha önce tarif ettiğin gibi yaptım sistemi (7cm*12cm * 0,8mm 9adet plaka, araları 3mm contalı, delikleri giriş altta çıkış üstte, saf su ve lavabo açıcı kullandım, plakalar haricinde bütün aksamı plastikten yaptım) sorun paslanmazların kalitesiz olmasından kaynaklanıyor yani paslanıyor, ayrıca bir sorum olacak forumda izlediğim bir videoda saf suya karbonat koyuyolardı bende öyle bir deneme yaptım gayet verimli çalıştı sistem, köpürme sorunuda kalmadı, sizin neden karbonatla değilde lavabo açıcıyla çalıştığınızı ve tavsiye ettiğinizi sorucam? ben uzun süreli denemeler yapamadım malum plakalar paslandı ve çürüdü o yüzden aradaki farkın ne olduğunu bilmiyorum. siz bu sistemi aracınıza takıp kullanıyormusunuz şu anda, yani sürekli kullanıyormusunuz anlamında sordum ,yoksa sizinde eksik kalan tamamlanmamış kısımları varmı sistemin, denemelere devammı ediyorsunuz hangi aşamadasınız desem daha doğru olacak. iyi çalışmalar hayırlı günler


başarılar

ozantavsan

#346
Merhaba , Fatih

Çoğu kimse karbonat yani yemek sodası kullanıyor.Soda kullanımı suyun rengini sarımtrak hale getiriyor.İlk denemelerimde soda kullanıyordum.Lavobo açıcı suyun rengini değiştirmiyor ve plakalarında temiz kalmasına yardımcı oluyor.Sen sistemi güzelce yapmışsın.Geriye sadece çelik plakalarını olması gerkenlerle değiştirmek kalmış.

         Sistemi aracıma bir kaç kez sök tak yaptım.Belirli bir süre kullandım.Onun haricinde aracım dışında uzun süreler çalıştırdım.
Suyun renginde değişiklik olmadı.Çelik plakalarımda sararma , üzerinde tortu olmadı.Bu sebeple saf su + lavabo açıcı önermiştim.

Çelik plaka temin edemiyorsan Ebaydeki ürünü tavsiye ederim.Ben bu satıcıdan aldım.9 adet 316L paslanmaz çelik.Delinmiş ve şekillenmiş hazır.   Fiyatta indirim yapmış.2 saat sonra bitiyor.      35.95 $ plakaların fiyatı + 13.95 kargo =  49.90 yani 50$
Şu an sistemimde bu çelik plakaları kullanıyorum. 1mm kalınlığında.. 3 inç ebatında  (8,89 cm)
http://www.ebay.com/itm/150467447744?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#shId

Sistemim çalışır vaziyette.Araca monte için bir bölüm ayırıp , o kısma kolay montaj için ber set hazırlayıp takacağım.Çalışmalara devam yani...

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

fatih

ozantavsan  arkadaşım suyun sararmasının ne sakıncası var peki? lavabo açıcı çok köpürüyor  açık şekilde deneme yapma olanağı bırakmıyor yani her tarafa köpük taşıyor, illaki kapalı sistemde deneme yapmak lazım, karbonat küpürmediğinden üstü açık bir kapta deneme yapma olanağı var çalışması daha kolay. birde asıl sormak istediğim şey siz ve forumdaki diğer arkadaşlar sistemlerini yaparken ve tavsiyelerde bulunurken kendi ulaşabildikleri veya imkanları dahilinde bulabildikleri malzemelerlemi çalışıyorlar yani daha iyi bir sistem yapılabilirmi? biraz karışık oldu şöyle anlatmaya çalışayım, sizin sisteminizdeki paslanmazlar 316L  1mm kalınlığında ve 8,89cm siz sisteminizi yaparken bu malzemeleri bulduğunuz içinmi böyle yaptınız yani neden 8.89cm? aslında yapmak istediğiniz ölçü bumu? yani şöyle diyormususnuz (aslında 11cm*11cm olsa daha iyi olur ama bulamadım) umarım anlatabilmişimdir iyi çalışmalar hayırlı akşamlar dilerim



başarılar

ozantavsan

#348
Öncelikle lavabo açıcı kullanımı esnasında oluşan köpürmeyi kavrayamadım.Benim sistemde köpürme şeklinde bir durum olmuyor.Sistem saatlerce aralıksız çalışırken dahi suda değişim olmuyor.

Çelik ebatlarına gelince kendi açımdan cevap veriyorum.Araca montaj açısından büyük bir ebat seçmedim.3 inçlik çelik plaka ile üretebileceğim hidrojen miktarı belli en fazla 2 litre /dakika.

Tabi daha büyük plaka kullanabilirsin ,plaka adetini arttırabilirsin.Bu senin üretmek istediğin gaz miktarı ve sistemden çekilecek akım ile ilgili.
Örneğin dakikada 60 litre gaz üreteceksen Daha büyük ve fazla sayıda plaka kullanabilirsin.BU tamamen sana kalmış.
Yani bizim ölçülerimiz ve plakaları bağlama şeklimiz herkes için bir kriter değil.Araştırma ve deneme sonucunda benim ihtiyacımı karşılayan sistemin bu olduğuna karar verdim.Kullandıkça doğru bir karar verdiğimi gördüm.

evet ,dakikada 1 ile 2 litre arası hidrojen elde etmek istersen , boyut olarak az yer kaplasın diyorsan , 20 ile 30 amper arası bir akım kafi diyorsan , 3 inç ebatında 9 adet 316L Çelik plaka ve -NNN+NNN- bağlantı şekli işini görebilir.

Farklı türde uygulamalar yapılabilir.Herkes farklı şekilde yapabilir.Bunun bir kriteri yok.

Lavabo açıcı olarak sıvı olanından kullanıyorum. Markası DeoNet.Az bir miktar kullanım sıvı miktarına bağlı olarak yeterli oluyor.Soda kullanımı esnasında oluşan renk değişiminin bir süre sonra verimi düşürdüğünü düşündüğümden vaz geçtim.Toz veya katı olarak satılan lavobo açıcılardan verim alamadıktan sonra sıvı olanı ile sorun yaşamadığımı gördüm.Bu deonet lavabo açıcı bazen markette bulunmadığından , stok olarak geç geldiğinden fazlaca alıp eve stok yaptım.Çok uzun araştırmalar yaptım .Bazı bilgilerde elektroliz maddesi olarak neyin kullanılabileceği ve bu maddenin avantajları ve dezavantajları belirtiliyordu.Neticede en iyi elektroliz maddesi ve kalıntısız olanı Sodyumhidroksit (lavabo açıcı ) veya potasyumhidroksit.

Fırsat bulabilirsem araştırmalarım esnasında elde ettiğim dökümanları paylaşırım.Sanırım daha aydınlatıcı olur.Yalnız tüm döküman ve araştırmalarım ingilizce.Türkçe bilgi nerdeyse yok gibi.Yabancı sitelerde daha geniş ve açıklmalı bilgiler olduğu için onları takip ediyorum.
Ayrıca bu işler için en iyi nimet Youtube sitesini unutmayalım.Oraya hho dry cell yazarak farklı ebat kullanımlarını uygulamalı görebilirsin.

İyi Çalışmalar.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

fatih

merhaba arkadaşlar, ozantavsan arkadaşım köpürme olayının resimlerini ekledim, 316l kalite paslanmazları buldum 10cm*10cm*2mm lik yeni bir sistem yaptım contalar 3mm kalınlığında capları 8,5cm, alta, ortada ve üste 12mm delikler açtım, 1lt suya 20mg lavabo açıcıyla denedim, -nnn+nnn-  şeklinde bağladım, gaz çıkşı çok az oldu amperde çok düşük, suyun rengi biraz sarardı öyle kaldı, 20- 30 amper arası iyi sonuç alabilirsin yazmışsınız, -nnn+nnn- şeklinde bağladığımda amper 3 civarı gaz düşük fakat -n+n+n+n- bağladığımda amper yükseliyor 12 civarı gaz çıkışıda dakikada 500 600gram cvarında oluyor, sizin sistemin aynısını yaptığımı düşünüyorum tek fark lavabo açıcının markası ve plaka kalınlığı  bende 2mm,  bu iki farklılık verime bu kadar yansırmı acaba yoksa yanlış yaptığım başka bir yermi var? sistemi 2500cc turbodizel araca takıcam  aküsü 90 veya 105 amper olması lazım dakikada 1.5lt gaz elde etmem gerek sanırım, siz aracınızda denemişsiziniz, böyle bir araçta kaç amper çekersem akü veya diğer elemanlara bir zararı olmaz yani sistem ve araç stabil çalışabilir onu sorucam size. birde lavabo açıcının markası mr muscle denediyseniz kalitesini bana söylermisiniz, deonet markayı bulamadım gezmediğim market kalmadı hatta mr muscleden başka sıvı lavabo açıcı bulamadım desem daha doğru olur, yardımlarınız için çok sağolun çalışmalarınızda başarılar dilerim hayırlı akşamlar iyi çalışmalar



başarılar

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın