Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

tornado

bu arada elektrolit olarak karbonat kullanmak en mantıklısı hem ucuz hemde tehlikesiz sodyum hidroksit elime değince elim tahriş oluyordu karbonatta hiç bişey olmuyor

omerkaya1981

herkes 316l çelik levha arıyor krom levha kullanın her yerde var.ben denemelerde krom kullanıyorum metal de bir aşınma yada bir renk değişikliği olmuyor hep parlak kalıyor.ayrıca alimünyum potasyum hidroksitle reaksiyona girip hidrojen üretimi yapar fakat aliminyum reaksiyon esnasında aliminyum oksit çözelti olarak dibine çöker ben bunu bir cam gazoz şişesinde denedim ağzına balon taktım şişenin içinde su ve potasyum hidroksit ve küçük küçük kestiğim aliminyum parçaları vardı aliminyumlar bir süre sonra eridi balonda şişdi ağzını bağlayıp iple uzatınca balon uçuyordu saf hidrojen olduğu için havadan hafif havada asılı kalıyordu.

omerkaya1981

madem ki her hücre 2 volt vermek gerekiyor bizde 1 adet 555 devrede pwm modulasyon tekniğinde bir devre yapalım ölçü aletiyle ölçelim 2 volt olarak ayarlıyalım.30 lu kuru petek sisteminde +-+-+-+- şeklinde yapalım - uçların hepsi ortak olsun + lar ise her plakaya bir mosfet bağlayalım g uçlarını birleştirip 555 çıkışına bağlayalım 555 entegreden pot ile pwm ayarı değişince mosfetlerin hepsi aynı anda kare dalgalar değiştiği için plakalara eşit voltaj uygulanır ve devremiz 30 amper çekiyorsa 30 tane mosfet adet başına 1 a çektiği için fazla ısı olmaz yük çünkü bölünüyor.2. pot ilede frekansını değiştirelim arabada gaz verince gaz teline mekanik parçalarla bağlantı yapalım böylece aracın rölantideki çalışmasıyla yürümesi anında üretim farklı olur.30 adet mosfet 75 kuruştan 22.5 tl mosfetler yapar 555 li devre de 2,5 tl tutsa 25 tl ye kartı yapılabilir.25tlde plakalar tutsa 50tlye sistem kurulabilir.

fatih

merhabalar konuyu görünce siteye üye oldum çalışmalarınız çok güzel gerçekten. bende yapmaya karar verdim çalışmalara başlıcam ilk fırsatta inşallah elektronik tarafından fazla anlamıyorum mekaniğini yaparım elektronik devresini yardımlarınızla hallederim inşallah benim bir sorum olacak bu sistem sadece benzinli motorlar içinmi dizel motorada uygulana bilirmi?

SERKAN CANDAN

#154
Merhaba,

İlk altı sayfanın tamamını okudum gecenin bu saatinde.. Bilimkurgu belgeseli tadında zaman geçirdim diyebilirim. Paylaşım yapan herkese teşekür ediyorum.

Konuya bir yıl gibi bir süredir yazılıp çiziliyor sanırım. Çok uzun bir zaman. Aslında benim buraya yorum yazmamın sebebi, bişeyler başarmak için bir arada bir çalışma yürütmeye başlayabildiğinizi öğrenmek istemem. Umarım böyle bişey vardır.

Zeka herkeste vardır. Bunu kullanan insanlara hep saygı duymuşumdur. Hedefinize ulaşmanız dileğiyle, kolay gelsin..

He bu arada size bir tüyo vereyim. Kimse yanlış anlamasın zira bu da benim bakış açımdır;

Hedefe yanlış yerden baktığınızı düşünüyorum. Ana hedef canlı yada cansız varlıkları ucuz maliyetle nakliye etmek sanırım. Bunun tek yolu hidrojenle dört tekerleği çevirmek midir? Tamam başlangıç noktası iyi seçilmiş. İlk önce hidrojeni terbiye edelim de ondan sonra ne yapacağımıza karar veririz diyip fazla gezevelik yapmayayım ben. =)

Allah\'a emanet olun kolay gelsin...

sibernetik

SERKAN CANDAN arkadaşım bir kaç link ekleyeyim.Sen hedefe ne taraftan bakarsan bak.Bilimkurgu tadında ya da elin oğlunun araştırmacı meraklı penceresinden  bak.Dünyada neler dönüyor.İnsanlar sadece hidrojen üzerine mi projeler geliştirmişler bi incele istersen.

Ben ne demek istediğini anlayamadım açıkcası.Daha önce de birkaç eleştiri geldi değişik türde.Doğru ya da yanlış bilemeyeceğim.

Biz birşeyler yapıyoruz,uğraşıyoruz paylaşıyoruz.Dünyada ise elin oğlu artık çığırından çıkmış durumda.Patent üstüne patentler alıyorlar,habire birşeyler geliştiriyorlar.

Bu linklerdeki pek çok konuyu,buluşu vaktim oldukça inceledim,bir göz gezdirdim.
Yine bir zaman para durumları olursa,Küçük te olsa bir Perendev motoru yapmayı düşünüyorum.
Yine burda forum üyelerimizden Acar kaptan Bedini motorunu yaptı kendi evinde,laboratuvar ortamında.
İnsanlar araştırıyor,geliştiriyor,buluyorlar.Bizede \"Yaw  elin oğlu neler yapmış,ne güzel düşünmüş,nasılda akıl etmiş  \"demek düşüyor.

Lafı uzatmayayım.

Linkler:

http://www.panaceauniversity.org/courses.htm

http://peswiki.com/index.php/Main_Page

Linkler ve örnekler çok.Hatta Türkiyeden Muammer YILDIZ isimli emekli bir polis ( ya da komiser)  mucitimizin  buluşu da bu sayfalarda gezinirken karşıma çıkmıştı.Adam uzun bir zaman uğraşıp,ilk hareket verildikten sonra sürekli enerji üreten bir makine yapmıştı.

Linkleri bir inceleyin derim arkadaşlar.İlginizi çeken birşeyler olabilir.

Selamlar,saygılar.

tuncay1273

ya arkadaş bu 316 L çelik pilakalar ne kadar pahalıymiş. sanayide sordum 1mx2m ebadında 0.70 lik plakaya 130 tl diyor. parça satmıyormuş plakayı komple almalıymışım .neyse araştırmaya devam ediyorum  >:(

tornado

merhaba şu video yu bir izlermisiniz manyak bişey eğer hızı gibi gücüde varsa mükemmel ve dünyanın en temiz enerji kaynağı bu eğer bu sistem gerçekse geriye kalan herşey hikaye kalır bunun yan ında

http://www.youtube.com/watch?v=HINvta7bnXg&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=HINvta7bnXg&NR=1

ozantavsan

 Elektiriksiz , Çelik Plakasız Hidrojen Çalışmam

Mesajgönderen ozantavsan » 25 May 2011, 17:10
Bugün çelik plakaları ,güç kaynağını bir kenara attım.
Aldım elime 1,5 litre kola şişesini , koydum içine lavabo açıcı (Naoh ,Sodyum Hidroksit),Söktüm elektronik devrelerdeki aliminyum soğutucuları.Attım kola şişesine.Hortumla çıkan gazı , metal kaba verdim ,içi su dolu.Metalin üst kısmına 3 delik açtım çok ufak ,ortası biraz geniş.Metal kutuda yağlı kontak sprey şişesi.
Çaktım çakmağı ,seyir eyledim.

Araçtada kullanılır bence elektirşey yok , sokaktan topla metal kola şişelerini ez ayağınla ,at kabın içine.
Yalnız reaksiyon başladımı durmuyor öyle kapatayım falan yok.Aliminyumu çıkarırsanız duru ancak.
Hidrojen yanında ,aliminyum hidroksitte çıkıyor sanırım ,zararı varmı araştırıyorum.

Ama ne güzel yanıyor ,mübarek. Saatlerce devam etti reaksiyon ,aliminyum azaldığında reaksiyon ve çıkan gaz azalıyor.Reaksiyon arttıkça sıvı ısınıyor daha çok gaz çıkışı oluşuyor.

İşte çektiğim vidyo ,,,

http://www.youtube.com/watch?v=PUew9_Wvxbk

http://www.youtube.com/watch?v=PUew9_Wvxbk
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

sibernetik

tornado konu fazla dağılıyor gibi olmasın ama bu bir Perendev motoru.Adamlar  bu sistemi geliştirip 30-40 Kilowatt gücünde büyük sistemler yapmışlar ve uçuk rakamlardan satıyorlardı internet üzerinde.

Gerçi yaptıkları makinede kalorifer kazanı kadar büyük bir makine.Üretilen güçte şaka değil hani ve böyle bir sistemi alıp bir kere 5-6 katlı bir apartmana kurup bir daha dışardan hiçbir enerji almamak var.Harika bir olay bence.


sibernetik

ozantavsan arkadaşım artık senin ravi\'nin geliştirmiş olduğu projeye bakma zamanın geldi diye düşünüyorum :)  ilgili PDF dökümanı bulamazsan ileteyim.Teknik ayrıntıları konusunda da yardımcı olabilirim naçizane. :)

ozantavsan

teşekkür ederim.Ravinin çalışmasını biliyorum.Onu en sona uygulamayı düşünüyorum.
Şu an yeni sistem ile en az 1 litre /dakika üretim ,akım artışı ile daha fazlasını elde edeceğimi düşünüyorum.Öce stabil çalışan bir sitem ve denemesi.Son aşamada ise daha az enerji , akım ile daha fazla üretim.Önce temelden başladık ,ravinin çalışması çatı olacaktır.Önce ravi ile başlasaydım ,bu kadar yol katemedemez ,bilgi sahibi olamaz , hatalarımı ve doğrularımı göremezdim.Geçmem gereken bir süreç vardı , adım adım ilerliyorum.Ravinin pdf\'ini paylaşırsan bir çok forum arkadaşımızında yararlanabileceğini düşünüyorum.Tekrar teşekkürler , herkes tecrüesini iyi veya kötü paylaşsın.Bu bilgiler muhakkak birinin işine yarayacaktır.

  Bugünkü deneyde uzun süredir hidrojeni bu şekilde yakmaya çalışıyorduk olmuyordu.Bu deneyle 2 dakikada oldu.Şimdi bu tecrübeye göre elektroliz yoluyla elde edilen hidrojenide kontrollü olarak yakabileceğimizi düşünüyoruz.

Bugünkü deney hakkında  :
Elektroliz yöntemizle elde ettiğimiz hidrojen ve oksijenin taze bir kousu var ve insanı etkilemiyor.Bugünkü deneyde ise hidrojen + aliminyum sülfat veya aliminyum hidroksit çıkıyor.Soluyunca insanın boğazını yakıyor.Bu sadece elektrik kullanmadan farklı yoldan hidrojen üretimini görmek içindi.En azından doğada zor dsurumda kalınca veya piknik ateşi için faydalı olabilir.Deney sonrası biraz araştırma yaptım.Araçta kullanmak bana göre sakıncalı olabilir.Hidrojen yanında çıkan gaz aracımın aliminyum motoru ile reksiyona girebilir.Buda aşınmaya neden olabilir.Dediğim gibi lavabo açıcı ve alimintum araçta ayrı ayrı bulundurulabilir.Örneğin kış mevsiminde soğuk havada yolda kaldın.
Sıvı sızdırmayan bir şişe veya başka birşeye bir miktar su + lavabo açıcı karıştırılabilir.Sodyum hidroksit suyu 15-20 dakika boyunca 50-60 dereceye çıkaracaktır.Bu ısı sizi ısıtmaya yarayabilir.Aliminyum ilavesi ile ocak görevide görebilir.Zor durumlarda , kamp kuranlara yardımcı olabilir.

Önemli bir uyarı : lavabo açıcı ve aliminyumu şişeye koyduktan sonra şişenin ağzını sakın kapatmayın.Çünkü iç basıncı artacak ve patlayacaktır.Bunun sonucunda yaralanmalar meydana gelebilir.Lavabo açıcı tahriş edici bir madde , şu an ellerim sert sert.Suya tutunca kaygan ve yakıyor.Patlamayla yüzünüze ve gözünüze gelirse istenmeyen sonuçlar doğurabilir.Aman Dikkat .Benimki bugünlük bir deneydi.

Yarın 9 plaka 8 hücreli çelik plaka sistemi yeni kestirdiğimiz pleksiglasa monte edip deniyoruz.En az 1 litre/dakika üreteceğini düşünüyorum.Akımı yükseltince gaz miktarıda yükselecektir.Belki pazar günü araca takar turlayabiliriz.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Aşağıdaki mesaj Gezen Bilir Forumundan Alıntıdır.
-----------------------------------------------------------
200 TL verip 1000x2000mm tam tabaka sac alacağınıza ihtiyacınız kadarını lazer kesim yapan yerlerden istediğiniz ölçüde kestirerek temin edebilirsiniz. Ebay\'den sac getirmek en az 2-3 misline malolur.

www.ozsanmetal.com Serdar bey yardımcı olur. Ürettiğimiz cihazlar için 430L paslanmaz ve 304L paslanmaz sac kestiriyoruz,yukarıda belirttiğim ölçüdeki bir tabaka sacı (100-150 parça malzeme kesilmek suretiyle) 240,00TL\'ye kesiyorlar.

----------------------------------

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

saydin

#163
S.A ustam çalışmalar ne durumda.Allah yolunuzu açık etsin böyle şeyleri paylaşabilen geniş insanları birarada bulabilmek insana gurur veriyor.

ozantavsan

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

saydin

sibernetik bey stanley meyerin sisteminde araç tamamen su ile çalışıyor.öyleyse araçta yakıt pilimi kullanılıyor.


safakgunay

evet saydın arkadsım motor modifiye edilmiş yakıt pili ile degil sadece bildigimiz su ile calısıyor.
konunun gecmişine bi goz atarsan sibernetik hocamızın cok degerli bilgileri mevcut.

sibernetik

Zamanım az, fazla uğrayamıyorum arkadaşlar,kusuruma bakmayın.Naçizane daha evvel bahsetmiştim.
Stanley Meyer okuduklarımdan çıkardığım kadarıyla,suyu 2 ayrı işleme tabi tutuyor.Birincisinde suyu elektroliz işlemi ile oksijen ve hidrojene ayrıştırıyor.Böylece mükümmel bir yanıcı ve yakıcı elde ediyor.Tek başına bu malzeme yeterli olmadığından,özel bir sistem ile yine suyu atomize halde  ( parfüm ve sinek ilacı spreyleri düşünün ) silindirlere püskürtüyor.Yanılmıyorsam yine kendi patentli bujileri  ve kurduğu yüksek voltaj devresiyle Plazma arkı oluşturuyor ve silindirlerin içinde bu karışımı yakarak tamamen suyla çalışan bir prototip arabayı hareket ettiriyor.(videosunu eklemiştim)
Joe cell diye anılan Patrick J.Kelly adlı şahıs da benzer yöntemlerle 70 küsür model bir dört çeker kamyoneti yürütmeyi başarıyor.
Daha önce de bahsettim,tek başına hidrojen ve oksijen bu iş için yeterli olmuyor ama plazma arkı yöntemiyle atomize suyun yakılması bir aracı hareket ettirecek gücü sağlıyor.
Yine burda Ankarada Şaşmaz sanayi sitesinde aracımı servise götürdüğüm bir gün İzmirden Türk bir mucitin benzer bir sistemi yaptığını ve araç kiti halinde araçlara monte ettiğini gözümle gördüm.Aracın ateşleme sisteminde bir değişiklik yoktu.Adamın yaptığı suyu BOR bazlı bir bileşik ile karıştırıp,akaryakıta katkı sağlamaktı.Kullanan şahıs,çekişte artış,yakıtta ise büyük oranda tasarruf sağladığını söylemişti.Hatta doğuda bayilik almayı düşünüyordu.
Yüksek voltaj arkı ile atomize suyun araçlarda nasıl  yakılacağına ilişkin bir PDF dökümanı önceki sayfalarda eklemiştim arkadaşlar.Bence bu ayrıntıyı da incelemeden geçmeyin derim.Bu yöntemle ısıtma sistemi kurmak gibi bir hayalim de var ama bu dünya telaşesinde ne zaman başına oturacağım bu işlerin bilemiyorum.
Selam ve saygılarımla.

ercan

Hocam forumun başından beri değerli yazılarınızı okuyor takip ediyorum.plazma ark efektiyle ilgili dökümanı okudum.yalnız anlayamadığım nokta elektroliz kabından çıkan HHO karbüratördenmi verilecek yoksa dediğiniz gibi suyu atomize hale getirip bu hho ile beraber enjektördenmi püskürtülerek plasma efektiyle ateşlenecek?
.Bu arada pll devresindende bahsetmişsiniz.Pll, Pwm frekans jeneratöründen gelen voltaj sinyaliylemi beslenip hücreye bağlanacak,yoksa pwm,pll\'in çıkışları ayrı ayrımı hücrelere bağlanacak.bu noktalara bir açıklık getirebilirseniz ben ravinin dökümanlarındaki kriterlere göre çalışmaya başlayıp bir ecu oluşturmayı düşünüyorum.Ayrıca emeklerinizden dolayı teşekkür eder sevgi ve saygı ile selam ederim.

ÇAKIR

sibernetik hocam ve diğer arkadaşlar selamlar sibermetik hocam geçen size sorduğum tek 555 li devreyi sonunda denemesini yapabildim elimdeki yetersiz olanaklara rağmen elde ettiğim sonuçları paylaşmak istedim kaynak gördüğüm yabancı bağlantıdaki işlemleri kopyalayarak denememi gerçekleştirdim yanlız güç kaynağı olarak şarj aleti kullandım elektrot olarakta sadece bakır kullandım elimde osiloskop olmadığından formülü bir abime hesaplatarak direnç ve kondansatör değerlerini hesaplattım  ve dirençlerin yerinede iki pot aldım fazla uzatmadan 5.2 volt 7oo mA verdim elektrolizden eser yok sonra direk 555 li devre ile denemde üretimin gözle görülür derecede arttığını gördüm ama bu işlemlerin verildiği sayfadaki üretime ulaşamadım bir türlü kısaca benim için hüsran oldu şimdi 555 li devre çıkışına transistörle  ayrı bir besleme yaparak  denemelerime devam edeceğim bu konuda elektronik bilgisi olan arkadaşlardan da yardım bekliyorum  herkeze başarılar

ercan

çakır kardeşim ustalar uzun zamandır foruma uğramıyorlar bizde bir nevi başsız kaldık.İşleri rastgelsin

sibernetik

Estağfurullah kardeşim :) Ustası çırağı yok bu sürecin.Ustadan kimi kastettin :) Herkes birşeyler paylaşıyor.İşler telaşeler bitmiyor.
1 temmuzda okul tatil olacak (seminerler bitecek) bir yandan arkadaşın albüm işleri var onu karalıyoruz.Çalımları kayıtları vs uğraşıyoruz.
Öncelikle Ercan arkadaşımın sorusuna cevap verirsem arabaya bu plazma sistemini kurmak ayrı bir dünya.Yani işin içine otomekanik vs giriyor.Ben çok vakıf değilim bu konulara.Gerçi teorik olarak bir kaput kapağını açtığımızda hemen hepimiz görünürde neyin ne olduğunu aşağı yukarı biliriz,fikir yürütürüz ama böyle bir sistemi arabaya uyarlamak beni aşıyor şahsen.Bujileri değiştirmek,ateşleme zamanını ayarlamak,yüksek voltaj devresini uyarlamak uzun ve zor işler.Günümüz arabaları elektronik ateşlemeli ve yakıt verimi ve emisyon verimi gibi değerleri ölçerek uygun yakıt karışımı ve ateşleme oranlarını elektronik olarak ayarlıyorlar.
Bizim kuracağımız bir sistemi bu bağlamda araca uyarlamak,bu elektronik engeli aşabilmeyi gerektiriyor.
Yabancı ülkelerde adamlar 5-10 Kwatt lık jenaratörler üzerinde bu sistemi deniyorlar.(döküman ve videolarına rastlamıştım.)İllaki arabasına uyarlayanlar ise eski,karbüratörlü,mekanik ateşlemeli araçları gözden geçiriyorlar.Zaten birşeyler başarabilende pek piyasaya açılmıyor.Nedeni nedir bilinmez.Belkide can korkusudur :)


Ayrıca ben birkaç ilginç döküman buldum bunları paylaşmak istedim.Sizlere de belki esin kaynağı olur,ilham kaynağı olur.Videolar ve döküman ekleyeyim siz de bir inceleyin.

Çakır kardeşim şarj aletlerinin çalışma prensibi,pil vb üzerine düşük bir akım  düşürmek.700 mA bence düşük bir akım.Olmaz değil ama verimi çok düşük olur.Bir diğeri ise önceki konulara(ilk yazılanlara) bir gözatman.Elektrot olarak bakır kullandıysan yanlış yapmışsın.Bakır,çinko,alüminyum gibi metaller suda ayrışıp bir elektrottan diğerine taşınır.Bu metaller ile elektroliz yapamazsın.İlk paylaşımlarımızdaki yazıları tekrar bir incele,bir sorun varsa yine burada çözmeye çalışalım derim.

Arkadaşlar bu linkte videolar var,sağdaki bölümden tek tek seçip inceleyin derim.Adamların kız gibi Audi araca taktığı düzenek te gerçekten çarpıcı.Elin oğlu arabasını sakınmıyor yani,bozulacak çizilecek kaygısı yok.Ayrıca Daniel Dingel in arabanın kaput kapağı içine yazdığı yazılar ilgimi çekti.Adam honeycomb(bal peteği) şeklinde elektrot ve manyetizma kullanarak bu işi çözdüğünü orda itiraf ediyor.Daniel Dingelin sırrına bi ergah olsak iş bitti zaten.Paylaşmıyor her ne sebeptendir bilinmez.Neyse ben linki, ekleyeyim siz de inceleyin videoları.

http://wn.com/Wasserstoffauto__Daniel_Dingel

Diğer dökümanım ise 5 mbyte ı geçiyor.Şimdi yine acele çıkmam lazım.Onu yarına kadar unutmazsam eklerim inşallah.
Hoşçakalın,selamlar.

ercan

usta,işinin gücünün arasında foruma uğraman bizi çok mesrur etti.plazma efektide az çok kafamda canlanmaya başladı.herneyse bir iki sorum var nacizane.başaranlar varsa bu noktaları bize anlatırlarsa çok sevineceğiz.
1-O2 sensörü hidrojen motora verildiğinde muhtemelen kararsız çalışmaya başlayacaktır.Bunun için bir O2 ile Ecu arasına bir devre yapılması gerekirmi.
2-Dave\'in pdfsinden anladığım kadarıyla şöyle birşey var yanlişım varsa düzeltin.benzinli bir motorda silindirdeki  yakıt hava karışımıı,krank açısı üst ölü noktaya 8 derece açıdayken ateşleniyor.Yanma basıncı piston üst ölü noktayı 10 derece geçe maksimum seviyeye ulaşırsa en verimli yanma elde ediliyor.Burada yakıt hava karışımında hidrojen kullanıldığında,hidrojen piston içine çok hızlı yayılıp çok hızlı alev aldığı için 8 derece iken ateşleme gerçekleştiğinde piston hareketini tamamlamadan yanma basıncı pistona ters basınç uygulayıp krank şaft dönüşünün durmasına,aşırı yüklenmesine ve silindir duvarında aşırı basınca sebeb oluyor.Bu durumda ateşleme zamanına rötarmı vermek gerekir yoksa farklı bir şey yapıp piston 10 derecede iken hidrojeni ikmal edip ateşlemekmi gerekir??

ÇAKIR

forum sakinleri herkese slm  sibernetik  hocam cevabınız için teşekkürler iş yoğunlunda bizede zaman ayırdığınız için sağolun üstadım ilk hedef olarak düşük güç ile yüksek oranda üretimi hedef alarak deneylerime devam etmekteyim                                                                              Süresi: x 6 dakika
 Voltajı: 4,8 V
 Amp: 300 mA
 Frekans: Hz) (saniyede 923 devir başına
 H / O üretim 923Hz ile maksimum sağlar.
burdaki veriler ışığında şu resimdeki üretim kapasitesini yakalamaya çalışıyorum üstadım sizce tek 555 li devre ile bu üretim kapasitesini yakalayabilirmiyim                                           http://www.linux-host.org/energy/buerger1.htm   bu linkteki üretimi deneyen yokmu maliyeti olmayan bir sistem elektronik konusunda üst düzey arkadaşlardan bizleri aydınlatmasını rica ediyorum. Verim alamazsam çıkışına bir transistör ile ayrı besleme katı yaparak voltaj ve amperide yükselterek denememe devam edicem boşa kürek çekmemek için deneyen arkaşlar varsa paylaşımlarını bekliyorum

ÇAKIR

Alıntı yapılan: ercan - 25 Haziran 2011, 12:17:52çakır kardeşim ustalar uzun zamandır foruma uğramıyorlar bizde bir nevi başsız kaldık.İşleri rastgelsin
haklısın dostum  biraz zaman bulup bizde formu hareketlendirsek daha ii olacak kimse  denk gelmediğinden bende arada bir kontrol ediyom bişeyler karalayan varmı diye.

ercan

#176
Valla kimse bişey karalamıyor sibernetik üstaddan başka.yusufmu çekiyo millet ne  ???

ÇAKIR

Alıntı yapılan: ercan - 27 Haziran 2011, 22:59:06Valla kimse bişey karalamıyor sibernetik üstaddan başka.yusufmu çekiyo millet ne  ???
Alıntı yapılan: ercan - 27 Haziran 2011, 22:59:06Valla kimse bişey karalamıyor sibernetik üstaddan başka.yusufmu çekiyo millet ne  ???
HERKEZE SLM BENCE ÇOĞUNUN DENEMELERİ HÜSRANLA SONUÇLANDI  KİMİNİN ZAMANI YOK  KİMİ BENİM GİBİ KAPLUMBAĞ MİSALİ YAVAŞ YAVAŞ DEDİĞİN GİBİ KORKAN BİLE OLMUŞTUR BELKİDE AMA SİBERNETİK HOCA ZAMAN BULUP FORUMDA PAYLAŞMAYA BAŞLADIĞINDA BENCE FORUM GEREKEN İLGİYE TEKRAR KAVUŞACAK ELİMDEN GELDİĞİ KADAR TAKİPTEYİM VE DENEMELERİMİ PAYLAŞACAĞIM KISMETSE                                       

sibernetik

Çakır arkadaşım, verdiğin linkteki düzeneğin bahsi daha önce geçti sanırım.Bu düzenekte adam sülfürik asit kullanmış elektrolit olarak.
Kullandığı elektrotlar da galvaniz ile gümüş kaplı idi yanılmıyorsam.

Biz ne söylesek boş,deneyip sonuçlarını görmek en iyisi bence.

Temel prensipleri aynı olsa da binlerce değişik düzenek var  denemek görmek lazım.

sibernetik

Ercan arkadaşım senin bahsettiğin yanma sıkıştırma oranları vs gibi konuları OTTO çevrimi diye aratıp bu konularda gerekli bilgiye ulaşabilirsin sanırım.
Hidrojen ve oksijen  bilhassa da hidrojen ,hidrokarbon yakıtlar ile kıyaslandığında molekül olarak oldukça küçük hacim kaplamakta.Silindirler içine alınan yakıt hava karışımı hacim olarak ne kadar düşük olursa ateşleme ve yanma sonrası oluşan itme gücü de o kadar düşük oluyor.Gazlı arabaların verim düşüklüğünün bir sebebi de yine bu olsa gerek.
Fakat hidrojenin ısıl verimi ve çabuk alev alması yine oksijenin tek ve en verimli yakıcı olması,özetle bir patlarmotor sistem içine bu gazların alınması kesinlikle verimi performansı artırıyor.
Biz burada işlediğimiz konularda BOOSTER yani güçlendirici,katkı verici düzeneklerden bahsediyoruz daha çok.Gönül ister tamamen su ile çalışan bir sistem yapalım ama bu biraz zor ve uzak şimdilik.
Ercan kardeşim son olarak senin soruya ilişkin şunu söyleyeyim,motorda kullanılan tüm yakıtların hacimleri verimleri sağladıkları güç farklı farklı ve yeni modern araçlarda yakıtın yanma ve emisyon değerleri elektronik olarakölçülerek en verimli sıkıştırma ve yanmayı sağlama için gerekli sıkıştırma oranları ve buna bağlantılı olarak ateşleme zamanları ayarlanıyor.Benim okuduğum dökümanlardan anladığım bu.Hidrojen de sonuçta bir yakıt olduğu için onunda sıkıştırma ve ateşleme zamanları elbette farklı olacak.Ayrıca bir  büyük kayıp ta yeterli verimli ateşlemeyi sağlayamayan bujilerden kaynaklanıyor.Amerikada neyin adamlar patentli özel bujiler tasarlamışlar.Araştırmanızı incelemenizi öneririm.
Aslında şu plazma düzeneklerinden kurup ateşlemeyi bununla yapmak verimi artırır mı acaba ?
%3-%5 vs derken  %40-%50 lere varan verim artışı yakalamak ne güzel olur.

Gerçi konumuz dışında bir ayrıntı ama hazır bahsi açılmışken,manyetik rezonansın yakıt verimi üzerindeki etkilerinden de bahsedeyim kısacık.Biralıntı ekleyeyim,yazma zahmetinden kurtulayım :)

Sistem 1950\'li yıllarda Amerikalı bir Mühendis tarafından keşfedildi. Önce roketlerde, daha sonra otomobil motorlarında performansı artırmak, çevreye zehirli atığını azaltmak ve yakıt tasarrufu sağlamak üzere başarı ile kullanıldı.İlk patent Ruskine ait olmak üzere geçen süre içinde onlarca değişik uygulama patenti alınmıştır.
Amerikalı ünlü otomobil üreticileri, yeni araçlarına fabrika çıkışında bu sistemi uyguluyorlar. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ileri Asya ülkeleri petrol ürünü yakıt kullanan ısınma ve ısıtma sistemlerinde aynı teknolojiyi kullanarak küçümsenemeyecek tasarruf sağlıyorlar.
Sistem şu;yakıtı çok güçlü bir manyetik alan içinden geçirip,hidrokarbon moleküllerini dağınık formdan,düzgün sıralı bir hale getirerek daha verimli yanma için bir ön hazırlık yapmak.
Ülkemizde ve yurtdışında ürün satışları da var.Ben zamanında alıp aracıma takmıştım.Sonuçlarını ölçmedim ama bilimsel olarak kesinlikle verimli olacağına inanıyorum, buna inancım tam.
Manyetik rezonans yakıt tasarruf cihazları diye arama yaparsanız pek çok sonuç ve ürün karşınıza gelecektir.Yine bu ürünlerden ODTÜ,Gazi Ünv. gibi bilimsel kurumlardan verimlilik raporu alanlar da var.
Son olarak,forumumuzda Neodyum mıknatıs satan web siteleri var.Burdan uygun ve çok güçlü mıknatıs temin edip,yakıt motora silindirlere girmeden hemen önceki yakıt borusuna bağlayarak kendiniz daha hesaplı bir düzenek oluşturabilirsiniz.
Selam ve saygılarımla.

ÇAKIR

Tüm forum sakinleri selamlar hepinize sibernetik hocam paylaşımın için emeğine sağlık bende araştırmalarıma devam ederken gözüme çarpan bazı konuları sizlerle paylaşmak istedim izlediğim bir vidyoda incelediğim kadarı ile üreteçte  hidrojen ve oksijeni ayırarak çıkartıp yakıt olarak hidrojenin kullanıldığı izlenimine vardım dikkatli dinlediğinizde vidyodaki konuşmaları anlaşılmakta

http://www.youtube.com/watch?v=o9ONP-kOMXU

http://www.youtube.com/watch?v=o9ONP-kOMXU&feature=related

 belki takip edenlerin işe yarayabilir.

ozantavsan

Yeni sistemi bitirdim.8 hücreli 9 plakalı 301 çelikten yapıldı.
Aracıma montajı yaptım.Deneme testleri bundan sonra yapacağım.
Yenisi için Ebay\'den 9 adet 316L çelik , kesilmiş , şekil verilmiş ,delinmiş olarak sipariş düşünüyorum.
40 $ civarı , kargosu 14 $ civarı ,toplam 88 tl gibi birşey tutuyor.

Montaj işlemini arabmın forumunda paylaştım linki burada.

http://www.skodam.com/kendin-yap/hidrojen-sistemimi-nihayet-monte-ettim-yine-bu-pazar-t25781.html

Vidyolarım
-----------
http://www.youtube.com/watch?v=xnp8mRCHUMQ
http://www.youtube.com/watch?v=xnp8mRCHUMQ


http://www.youtube.com/watch?v=oICCwrgWLY4
http://www.youtube.com/watch?v=oICCwrgWLY4

http://www.youtube.com/watch?v=E9LE_fBJjak
http://www.youtube.com/watch?v=E9LE_fBJjak

http://www.youtube.com/watch?v=06iQcC29DTo
http://www.youtube.com/watch?v=06iQcC29DTo


http://www.youtube.com/watch?v=VVqyx1-Hceg
http://www.youtube.com/watch?v=VVqyx1-Hceg


http://www.youtube.com/watch?v=MqFitJZusxA
http://www.youtube.com/watch?v=MqFitJZusxA


http://www.youtube.com/watch?v=Iwc6h3VjkKA
http://www.youtube.com/watch?v=Iwc6h3VjkKA

Sisteme daha röle filan eklenecek.Elektroliz sıvısı azaltılacak.Test Sürüşleri ve yakıt sarfiyat tasarruf ölçümleri yapılacak.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ÇAKIR

Sayın ozantavsan paylaşımın için emeklerine sağlık umarım hedefine ulaşırsın sana denemelerinde başarılar. Aküden üreteci beslemeye nasıl bir sistem kurdun paylaşırsan sevinirim ateşleme bobini falan gördümde dikkatimi çekti arada elektronik bir devre varmı direk aküden mi besleme yaptın yoksa yanıtlarsan sevinirim.

ozantavsan

Teşekkürler.

 Sistemi şu an için aküden doğrudan besledim.Sistem öncelikle kontak açıldığında çalışacak şekilde ayarlanacak.Ayrıca araç içine bir düğme ile istenildiğinde kapatılabilecek.30-40 Amper bir röle koyulacak.YAptığım bir pwm devrem var.Onunla deneme yapacağım.2x555 entegreli olan.
Ama ben daha basit bir devre yapmayı düşünüyorum.

            Ayın 5 \'nde 8,89 x 8,89 cm ebatlarında 9 adet 316L çelik sipariş verdim.Ebayden amerikalı bir satıcıdan. Burada çeliği kesmek ve delmek için en az 60 TL istiyorlar.Ben 9 adet kesilmiş ,biçimlendirilmiş , delinmiş plakalara kargo dahil 89 TL ödedim.Asıl niyetim bu hücreyi takmak.Çünkü el içi kadar ufak.Teknik verilerinde 43 saniyede 1 litre 10-15 amper diyor.15 amper üstü 2,2 litre dakikada diyor.

         Vidyoları paylaştığım sistemde ürettiğpim hidrojeni karbüratör emme borusuna verdim.Bir etki görmedim.Bu nedenle karbüratör içine boğaza yakın bir yerden vermem gerekiyor.Daha önceki denemelerimde buradan vermiş ve farkı görmüştüm.Deneyenler aynı hataya düşmesin.Hidrojeni hava filitresinden önce değil ,sonra ve boğaza yakın verin.

         Aracımda gördüğünüz ateşleme bobini aracın kendi ateşleme sistemine aittir.
Elektronik ateşlemeli olup , ateşleme bobini , ateşleme devresi , distribütörden oluşmaktadır.
Kısacası namı değer 94 model Skoda Favorit GLX aracım.

        Denemelere en kısa sürede hız vereceğim.Yine paylaşırım.Yaptığım sistem elektrik bağlantı noktası zayıf geldiğinden biraz duman tüttürmekte.Kablo olarak akü takviye kablosu kullandım.
Hidrojen hücresindeki voltaj verilecek plakaları eğe ile yer açmıştım.Buraya kablo unundaki pabuçları takıyorum.O yüzden biraz zayıf geliyor.Tehlike yaratmamak için biraz itinalı davranıp kısa süreli denemeler yapacağım.Siparişim elime geçince yeni hücreyi yapacağım.Onda bu bağlantı problemi olmayacak.Çelik vida üzerinden sağlam bir elektrik bağlantısı olacak.Az yer kaplayacak.Benim için daha güvenli olacak.PWM ile kontrolüde daha rahat olacaktır.

Sipariş verdiğim şahsın vidyolu anlatımı ve hidrojen hücresini vidyonun sonuna doğru görebilirsiniz.Sipariş ebay\'den , ödemesi ise PAYPAL sistemi ile yapıldı.2 hafta içinde elimde olacak.

http://www.youtube.com/watch?v=pUGlMUTdWlI

http://www.youtube.com/watch?v=pUGlMUTdWlI
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ÇAKIR

 ozantavsan cevabın için teşekkürler daha enceki yazılarında okumuştum pwm nin çıkışına endüksiyon bobini kullanacağını o nedenle sordum.En kısa sürede bende 2x555 li pwm yapıp aranıza katılmayı düşünüyom tek 555 li denememde gördüğüm performansı  ikilide daha yüksek olarak görmeyi hedeflemekteyim test için üreteçler hazır hedef olarak sadece max üretimi almaya çalışmak var müsait olunca pasaja gidip malzemeleri alacam kısmetse bu sistemle uğraşan ve bu forumda paylaşan arkadaşlara başarılar.

ercan

#185
çakır kardeşim koy gelsin 2X555 li devre dave\'in devresi heralde değilmi.bende meyerin devresine uğraşıyorum ama şu anda ilk olarak rezonans şarj için şok bobini araştırıyorum.ravi\'nin pdf sine göz attınmı hiç?

ercan

#186
ozantavsan beğ Teknik verilerinde 43 saniyede 1 litre 10-15 amper diyor.15 amper üstü 2,2 litre dakikada diyor.verilen güç alınan güç efektif hesabı yaptınızmı ne kadar kazancınız olacak bu işten.

yazici67

Arkadaşlar daha önce düşünmüşseniz affedin ama çok önemli ve basit bir şeyi kaçırmışız.
Biz burada H20 dan H2 ve O üretiyoruz.(Katsayılar hariç).Sonra bunları yakınca H2 + O yani tekrar H2O oluşuyor.
H20 -> H2 + 0 -> Yanma ->  H2O -
^                                             |
|-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-    Yani egsozdan çıkan gazı temizleyip tekrar tekrar kulanabiliriz.Böylece yakıttan tasarruf etmiş oluruz. ( Yazının tamamını okuyamadım bu konu konuşulmuşsa affedin. )

ÇAKIR

[
Alıntı yapılan: ercan - 14 Temmuz 2011, 20:03:09çakır kardeşim koy gelsin 2X555 li devre dave\'in devresi heralde değilmi.bende meyerin devresine uğraşıyorum ama şu anda ilk olarak rezonans şarj için şok bobini araştırıyorum.ravi\'nin pdf sine göz attınmı hiç?
saolasın evet tam üstüne bastın pdf deki devreyi kurcam müsait olduğumda şok bobini olarakta otomobil veya motorsiklet bobinleri ile deneme yapcam kısmetse olmadı kendim sarcam şok bobinini müsait zaman bulayım kısmetse tek kafama takılan osiloskop yok bende artık potlarla deneye deneye en verimli hz aralığını bulup şok bobini üzerinde deneme yapmayı planlıyorum

betelguz

http://www.youtube.com/watch?v=kW_nsIQ8sZg
Bu videoda bizden arkadaşlar.Bu sistem bir tır için geliştirdiğimiz bir sistemdir.Kullanılan elektroliz hücresi dakikada 6,6 litreye kadar gaz üretebilmektedir.(12 volt ve 120 amperde) Kullanılan Pwm kendi imalatımızdır.Amper 0-100 amper arası ayarlanabilmekte frekans 400hz ile 4000khz arası ayarlanabilmektedir.Benim tesbitim en iyi 2500khz de en yüksek gaz çıkışı sağladığı.Sistemde pompa kullanılmıştır.Bu sistemin çok daha stabil çalışmasını sağlamakta.
Malzeme temini sıkıntısı çeken arkadaşlar iletişime geçerseler  çelik plaka, conta, bubler ve benzeri malzemeleri bizden alabilirler.Tek kişinin piyasadan çelik alıp  lazerde kestirmesi, çok aşırı maliyetler oluşturmakta birçok kişinin bu tür çalışmaları daha başlamadan vazgeçmesine neden olmakta.

Bu arada araçlara uygulamada birçok ayrıntı var.Öyle hidrojeni direk araca vermekle  tasarruf sağlanamıyor.Değişik araç tiplerinde değişik uygulamalar gerekiyor.Ancak uygun şekilde montajlama ve ayarlamalar yapıldığında çok çok iyi sonuçlar alınmakta.Ortalama %30 tasarruf ve araç çekişinde %20-30 civarı artış, motor hararetinde düşme, yağ ömründe uzama gibi sonuçlar alınmaktadır.

Stanley mayer efsane olmuş birisi.Ancak şahsi fikrim aslında bunun palavra olduğu.Sebebi 4 silindirli bir motorun tamamen hidrojenle çalışması için saatte 3000 litre gaz gerekmesi.Şuanki sistemlere baktığımızda bu kadar gaz bir araç üzerinde üretip kullanmanın mümkün olmadığı yönünde.Kaldıki üretilse bile bunu kullanacak motorun özel tasarıma sahip bir motor olması gerekliliğidir.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

safakgunay

urununuz hakkında fazla yorum yapamayacagım ama 12v 120A biraz ucuk degerler bizim için ve aynı zamanda bu degerlerde elde edilen gaz cıkısı hiç tatmin edici degil tabi bu benim gorusum emeginize saygı duyuyor ve terik ediyorum.
Stanley mayer in aracı sadece hidrojen ile calısmıyor ozel bujiler ve ile hidrojen yanında su ile calısıyor.
calısmalarınız devamini bekliyoruz.
umarım satısını yaptıgınız urunlerden daha verimli calısmalar yaparsınız.

betelguz

Şafak bey 12volt 120 amper derken bu cihazın maksimum çalışabileceği akımdır.bu cihaz en yüksek kapasiteli olandır 25 plakadır.Küçük araçlar için videodaki hücrenin üçde biri kadar olanı kullanılmakta yani 9 plaka.Yoksa 120 amperde kullanmıyoruz.Normal 1600-2000cc lik bir araç için 20-25 amper kullanılması yeterli.20amperde  1 litre gaz çıkışı alınmakta.Bundan fazlası zaten 2000cc lik bir araç için gereksiz ve risk oluşturur.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

#192
9 adet 316L Çelik 8 hücreli sistemimi tamamen aracıma monte ettim.40 km yol yaptım.

http://www.skodam.com/favorit-forman/artik-hidrojenle-yollardayim-yeni-sistem-eksiksiz-t25985.html

Hidrojen ile 40 km yol yaptım.Yaptığım sistemde sıvı sızması haricinde hiçbir sorun yok.
Sistemi sökmüştüm , 3 gündür üzerinde çalıştım.Şimdide biraz sızdırıyor ama çok az.
Sızdırma sorununu çözmek için 10 mm kalınlığında plexiglass sipariş verdim.Geldiğinde onu kesip sistemi ona monte edeceğim.
Sızdırmaması için The Works Islak kuru mastik silikon kullanacağım.Acaip bir ürün.İçi su dolu kabın altına bir yarık açıyorlar.
Su şaldır şaldır akarken silikonu sürüyor.Ve sonuç gram su akması yok.Su dolu leğene başka bir kap sokuyor , onun içide su doluyor.Sonra ondada bir yarık açıyor.Suyun içindeyken silikonu sürüyor.Kabı dışarıya alıyor ,gram su akmıyor.


KArbüratör içinde gazı 2 kanala ayırdım. 1 . boğaza ve 2 .boğaza verdim.


Neyse. İşte 40 km kullanım sonrası izlenimler


Sadece Benzin ile
-
Soğuk Motor İlk Çalıştırma
Otomatik Jikle devrede , Rolanti Devir 1500
Araç Sesli Çalışıyor
Egzos çıkışı sesli
Egzos çıkış ısısı eli biraz yakıyor ,
Sürüş normal

Benzin Lpg düğme orta kademe karbüratördeki benzini bitirme modunda ,araç rolantide gaz vermeden çalışıyor.
Arada araç stop edecek gibi oluyor.
Kesik kesik çalışıyor , yalpalaya yalpalaya motor stop ediyor.

Hidrojen + Benzinle
------------------------
Soğuk Motor İlk Çalıştırma
Otomatik Jikle devrede , Rolanti Devir 1500
Rolantide nasıl sessizse 1500 devirdede aynı sessizlik
Egzosta yumuşak bir ses , benzine göre farklı
Daha tatlı ve az ısı geliyor.
Sürüş yumuşak
Araç normal çalışıyor.Tekleme kesiklik yalpalama yok.En son araç tatlı bir şekilde birden stop ediyor.
Motor hiç sallanmıyor.Kontağı kapatmışsın gibi hemen duruyor.
Bu da bize benzin az olduğunda yani biterken hidrojenin nasıl takviye yaptığını gösteriyor.


ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

safakgunay

ozantavsan tebrik ederim.
Hocam yakıt tasarrufu sagladımı yada performans da bir degişiklik oldumu birde hho montajından sonra avans ayarıyla oynadımızı hiç.

ozantavsan

#194
2 gündür kullanımdayım. Genelde lpg ile kullandığımdan benzinli performansını unutmuşum.Henüz yakıt ölçüme el atmadım.

Ama araç sırf benzinli çalışırken farklı , hidrojen destekli farklı.Hidrojen ile daha bir tatlı ,daha bir yumuşak kullanım sunuyor.Otomatik jikle devredeyken sabah ilk çalıştırmada devir 1500 oluyor.Sadece benzindeyken araç biraz sesli çalışıyor.Jikle devreden çıktığında rolanti devri 800 araç sessizleşiyor.

Hidrojen + benzinde ise 1500 devirde jikle devredeyken araçtan ses yok , sonra 800\'e düşüyor seste değişme yok.

Benzinde 800 devirdeki motor çalışma sessizliği hidrojende 1500 devirde.
Egzos sesi dahi farklı.
Dpodaki benzin bitsin ,yakıtıda hesaplarım.Aslında 1 litrelik benzini bir şişeye doldurup ,depoyu ipral etmek en pratik çözüm.Ama zor geliyor bu sıcakta.10 liralık benzin aldım sistemi takınca gidiyoruz bakalım.

Avans ayarına hiç dokunmadım.Hiçbir ayart yapmadım motora.Sadece karbüratör hava yakıt ayarını değiştireceğim bir süre sonra.Benzini kısacağım.Zira karbüratördeki benzini bitirirken hidrojen devredeyse motor hiç teklemiyor.Stabil çalışıyor sonra birden tatlı bir şekilde duruyor.Benzinde aynı işlemde motor çalışma sesi değişiyor ,kesik kesik çalışıyor.Motor sarsılıyor ,inliyor sonra duruyor.Demekki benzin az iken hidrojen tamamlayabiliyor.

2-3 ay önceki denememizde avansı minimuma getirdiğimizde arac benzinde stop ediyordu.Stop etmeden hidrojeni verince avansı normal ayarlıymış gibi tatlı talı,sarsıntısız çalışıyordu.Hidrojeni kesince stop ediyordu.
Bu bozuk avans ile araç benzinde marş almıyordu.Hidrojeni verince 2-3 marş sonrası çalışıyordu.

HHO DRY CELL yapıp sızdırma sorunu yaşıyorsanız bu ürünü inceleyin.
http://www.malzemem.com/urun/the-works-cok-amacli-mastik-yapistirici.aspx
Vidyosunu inceleyin.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

safakgunay

tesekkurler ozantavsan hocam. motor benzin yada lpg +hidrojen ile calısırken farkı acans ayarlarında daha yuksek tork saglayabilecegini dusunuyorum isterseniz arakın tekerlerini yerden kesip gazı 2000de falan sabitledikten sonra el frenini hafifce cekerek avans ayarıyla oynayıp aracın devrini takip ederek en verimli avans ayarını bulabilirsiniz bu konu için bir arastırma yapmadım ve kendim yapabilmem içinde yeterince pratik tecrubeye sahip degilim bu sadece bir fikir.
saygılar.

ozantavsan

Avans ayarına ihtiyaç duymadım.
Bu pazar söyle bir deneme yaptım.

Boş benzin deposuna 2,3 litre ,10 TL tutarında benzin koydum.
Hidrojenide devrede tuttum.

ilk 5 km\'de hidrojen bağlantısında bir temassızlık olmuş 10 amper çekmiş.
Farkettiğimde bağlantığı sıktım 20 ampere yükseldi.Yani jeneratörün yarısı aktif olmuş 10 amperde.
İşin kötüsü şehiriçi kullanım ,yoğun bir tarfik yok ,araç tek ben varım ,aracın problemi yok

Alınan mesafe benzin + hidrojen = 15 km              Sarfiyat= 66 kuruş
Lp\'de hidrojensiz  bu değerlerle 36 km yol alıyorum ve sarfiyat 28 kuruş oluyor.
Aracın 1994 model Skoda Favorit GLX , 1.3 motor karbüratörlü.

Şu benzin sorununu çözmem gerek.Benim tahminim hidrojensiz şehiriçi 40 kuruş filan yakmalıydı.
Yani şehir içi 100 km\'de benzin ile 10 litre benzin sarfiyat yapmalıydı.
Fabrika çıkış değeri 7 litre.17 yaşında bir araçta 3 litrede sapma için eklesem doğru olur sanırım.
Benimki 100 km\'de 15,3 litre sarf edecek sanırım.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

#197
Ozan bey bu şekilde tahmini hesapla çalışmanız yanlış sonuç verecektir size.Özellikle şehir içi kullanımda ve boş depoyla yapılan ölçümler çok yanlış sonuçlar almanıza neden olur.Doğru ölçüm şu şekilde yapılmalıdır.
1-Depo iptal edilip bir şişeye belli miktar yakıt konup bununla ölçüm yapılır.Dipte benzin olan depoyla ölçümde yolun eğimi , çalkantı vb nedenlerle bazen uzun bazen daha kısa yol yaparsınız.
2-Deponuzu depo ağzında benzini görünceye kadar doldurursunuz.Belli mesafe yolu sabit hızda gidip tekrar aynı seviyeye kadar depoyu doldurur sarfiyatı tespit edersiniz.

Ancak hidrojenle test etmeden önce aracınızın net yakıt sarfiyatını tesbit etmelisiniz.Tavsiyem şehirlerarası yolda 90km sabit hızda 50km yada daha fazla mesafe giderek tespit yapmanızdır.Bunu hidrojensiz ve hidrojenli olarak yapmanız gerekir.
Diğer bir konuda hidrojen sisteminizin düzgün çalışıyor olması gerekir.Sizinki gibi bir araçta gaz miktarı dakikada 700ml nin altına düşmemelidir ki yeterli tasarruf sağlansın.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

Denemenin o şekilde yapılacağı aşikar.Ama depoyu iptal edip yapması o gün zor geldi.Yinede bir karbüratör bakımı yaptırsam iyi olacak sanırım.

Bu olumsuzluk dışında gaz pedalına eskiye göre daha az (milim) basmakla dha fazla hız elde edebildim.

Sizi Gezenbilirden tanıyorum.Umarım oradaki problemler aşılmıştır.Ben artık siteye bakmıyorum.Sizide girişim ve sabrınızdan dolayı takdir ediyorum.

Bu sistemi herhangi bir sakıncası olmadan LPg ile kullanabilirmiyim.Lpg\'de güvenemediğimden lpg + hidrojenle yol almadım hiç.Sadece rolantide aksaklık oluşurmu diye lpg+hidrojen 5 dakikalık sürelerle test ettim.

Siz derseniz sorun olmaz ,benzin + hidrojen gibi Lpg \'de de kullanabilirsiniz ,kullanmaya başlayacağım.LPg\'de yakıt sarfiyatı kontrolüm daha rahat.

Malum benzin pahalı depoyu fulleyip test etme şansım yok.Ama lpg\'de bu sorun değil ,cebi yakmıyor.
Benzinde depom 202 TL\'ye doluyor.           LPG\'de maximum 80 TL..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Araçta lpg olduğunu bilmiyordum.Tabiki Lpg ile kullanabilirsiniz.Herhengibir problem olmaz.Hatta lpg den kaynaklı çekiş düşmesi probleminizde kalmaz.Tasarruf olarakta iyi bir tasarruf sağlar.Lpg yi bir miktar kısabilirsinizde.Biz şuan lpg li araçlarda çok mükemmel sonuçlar alıyoruz.Hem çekiş artışı hem tasarruf olarak.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın