Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

betelguz

Basit bir sağlama yapalım

1 litre hidrojen 0,09 gram ise
30000litre hidrojen x 0,09=2700gr 2,7kg

1kg hidrojen 3,785 litre benzine eşdeğer ise
2,7kg hidrojen x 3,785=10,21 litre benzine eşdeğerdir.

Yani 1 saatte 30.000 litre gaz hidroejn kullanmakla 10,21 litre benzin kullanmak eşit enerji verir.
Yapılan hidrojen motoru biraz verimsiz görünüyor.Buda ilk defa yapılıyor olmasına bağlı bişey.üzerinde çalışılırsa daha verimli hale getirilebilir.Aslında hidrojenin içten yanmalı motorda tek başına kullnımı çok verimsiz bir olaydır.Yakıt hücrelerinde direk elektriğe çevrilerek kullanılacak olursa 2kg hidrojenle normal bir araç  birkaçbin kilometre yol yapabilir.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

hakd

Bir haber kanalında, \"Saffetin garajı\" programında, hyundai nin seri üretime hazır, hidrojenli yakıt hücresi ile çalışan aracını tanıttılar. 5 litre sıvı hidrojenle yaklaşık 550 km yol yaptığını söyledi Sn.Saffet Üçüncü.

Depoya 5 litre sıvı hidrojen verebilmek için 700 psi altında çalışan bir kompressör var ve hidrojeni ileten bu. Sıkışık sıvı halde bulunan hidrojen, bir basınç regülatörü sayesinde (aynı dalgıçların kullandığı tipte bir çalışma mantığına sahip) yavaş yavaş yakıt piline veriliyor ve yakıt pili içerisinde, oksijenle yavaşca yakılarak (maksimum 60 santigrat ısı +) elektrik enerjisi elde ediliyor ve böylece araç hareket ediyor.

Yakıt pilli sistemler kesinlikle daha verimli bunu söylemek mümkün,

Ayrılmış hidrojeni direkt olarak yakmak konusunda ise engosti hocamın yorumlarına katılıyorum. Fakat bir sonuca varmalı ve tekrar denemelere başlamalıyız. Burada enerjimizi harcamak biraz gereksiz. Deneme yapmalı ve sonuçları paylaşmalıyız. Benim amacım sırf hidrojenle çalışan bir sistem yapmak.
Saygılarımla.

Edit: İmla hatası

engosti


eypde


Arkadaşlar bu işle ilgi bildiğim canalıcı noktalar şunlar

1- Plasma spark plug  bujiler
2- Sistemi hidrojenle beslemek
3- Hidrojen ve oksijeni ayrı üreten bir hücre (Daniel Dingel ve Yuriy Yatsenko)
4- Hücre içindeki elektroliti egzos ısısını kullanarak ısıtıp elektroliz yapmak (Daniel Dingel ve Yuriy Yatsenko)
5- Ultrasonik su buharı

Aklıma gelenler bunlar,  bunlarla mutlaka hayal edilen o sonuca ulaşılacağını düşünüyorum benim vaktim yok vakti olan denesin ;)  saygılar.....

eypde

Alıntı yapılan: engosti - 16 Eylül 2012, 15:17:20Eypde doğrusunu yazmış,

Bu noktada 2012 model benzinli bir araçta karışımların hacimsel oranları önemli, biz 14 birim havada 1 birim yakıt yakıyoruz,aracımız 3000 devir ile bile gitse,bu o çok büyük teknolojik yapı ile oluşturulan yakıt enjeksiyon sistemimiz  (bence tamamen gereksiz bir yapı) sayesinde sabit ,yani hiç bir zaman fakir karışım araca kullandıramıyoruz mecbur oran hep 14/1 dir ecu ,oksijen sensörü vs. bir ton algılayıcı ,bunu ayarlıyor malesef

Karbüratörlü bir arabada yakıt oranları ile istediğiniz gibi oynayabiliyorsunuz 

Şimdi 100 birimlik havanın benzinle yanması için en az 3 birim en çok 7 birim yakıta ihtiyacımız var

Dingle aracı 1600 cc benzinli 4 silindir bir araca sahip yani   

1 silindir 400 cc

400 cc lik bir hacmin yanması için içeriye en az (sıvıları sıkıştıramassınız )13 cc benzin yakıt buharı gerekli

Motorun içersinde 1 patlama 1 iş olması için

Hidrojen 2.5 kat daha fazla enerji içerdiği için en az  saf 13/2.5= 5,2 cc gaz halde hidrojene ihtiyacımız var

Hidrojen hacimsel yanma aralığı  %3 ve %74 olduğuna göre bu aralıkta istediğimiz güç kadar hidrojen gaz halde verebiliriz, kesin yanacaktır

Benzinde böyle değil 100 birim havada %8 benzin buharı yanmayacaktır

Binlerce litre hidrojen gazı olayını hala anlamıyorum hocam

1 cc hidrojen 700 cc hacmi kaplıyorsa

1 cc =1ml =700 ml hacim yanlışmıyım

engosti hocam 5.2cc gaz demişsiniz burada bir şeyi hatırlatmak isterim geçmiş sayfalarda ve kaynaklardada var hidrojen silindir hacminin 1/40 inden az olursa yanma gerçekleşmiyor diye biliyorum;   

bu durumda 400cc bir silindir hacmi her bir turda 2 silindir hareket ediyor 400*2=800cc       800cc/40*1=20cc  her bir devirde  20cc gaz gerekir diyebilirmiyiz ?...   saygılar..

engosti

#805
Dediğiniz doğru hocam

180 derecede 1 patlama oluyor.


hakd

Merhaba arkadaşlar. Daha önce bir mesajımda bahsetmiş olduğum, Hyundai firmasının yakıt hücreli aracına ait duyuru bu linkde mevcut. Saygılar.

http://www.hyundai.com.tr/tr/Content.aspx?id=haberlerdetay&haber_id=381&menu_id=

hakd

Tekrar merhaba arkadaşlar. Peşpeşe yorum yazdığım için site moderatörü kusuruma bakmasın lütfen. Araştırma yaptıkça ortaya çıkan şeyleri paylaşmak istiyorum.

Bugün hidrojenin, çeliğe diffüzyonu hakkında önemli bilgiler edindim.  Biliyorsunuz ki hidrojen atomu 1 tane elektron, 1 tane proton ve 1 tane nötrondan oluşmakta. Bu da hidrojeni evrende bulunan en küçük atom yapıyor. Hidrojenin bu küçüklüğü yüzünden, istediğiniz maddeye hidrojeni hapsetmeye çalışın, 10mm çelik de kullansanız, çeliğin arasında bulunan boşluklardan bile çıkarak sızma yapıyor.

Mekanikle alakalı araştırma notları yazan yerli internet sitelerinde durumla alakalı birçok makale ve yorum okudum. Hidrojenin çeliğe diffüzyonu, çeliğin kırılganlığını aşırı derecede arttırmakta imiş. Üstelik bu konuda kesin önlem denilecek bir çözüm bulamamışlar.

Aynı sıkıntı, yakıt pili hücrelerinin yapımında kullanılan Nafion 112 polimerinde de meydana geliyormuş. Zamanla polimerin yapısı bozuluyormuş fakat, motor gibi hareketli ve yüksek basınç altında çalışan bir yapıda, bu çözünmenin kat be kat fazla olacağını tahmin etmek güç değil.

Umarım yazdıklarımın yardımı olur.
Saygılar.

musti.1836

#809
selam ben stenley gibi sulu hücre yapmak istiyorum hangi malzemeden kullanmam lazım. bu boruların ebatları nedir acaba iç içe geçirdigimde nekadar boşluk kalmalı. boruların et kalınlıgı nekadar olmalı ve boruları nasıl sabitleyip baglantılarını yapa bilirim. iskenderun gibi bir yerde bunları bulmam imkansız olacak ama sanyi kazan ben kepçe dolan dur.

kuru hücre verimi çok düşük bence. tam olarak cözemedim ama stanly yüksek voltaj düşük akım kullanırken acaba 110 volt yada 220 volt kullanıla bilinirmi.   500w inverter aldım. plasma olayına biraz kurcalayim.

aklıma gelmişken birşey daha sorim stanley in çift 555 li devresini neden eksi kutba bagladını biri bana açıklaya bilirmi.  böylelikle hücrenin içinde sürekli bir voltaj birikimimi olmuş oluyor acaba.

herkeze iyi geceler. cevap ve önerilerinizi bekliyorum.

musti.1836

selam buji plasmasıyla ugraştım ama bir türlü olmuyor diyotlarda bir sorunmu var acaba  20 adet diyotu seri halde bagladım kutupları aynı yönde 1000v 3amp lilerden inverter den gelen akımı hangi tarafına verrsem verim akım var bunasıl iş anlamadım inverter 500w kondansatör 400v 47uf motorun ateşlemesinde başka bir ateşleme bobinine köprü attım motor çalışırken ateşleme iyi ama nezaman diyotlara baglasam sanki kısa devre yapıyor ateşleme kesiliyor.

size zahmet şu elinizdeki şemaları bir yükleyin nerede yanlış yaptıgıma bakayim. birde diyotun çalışma yönü tek olduguna göre nasıl oluyorda her iki yönede akım geçeriyor sanırım diyotlar yanlış seçim olmuş...


bana tavsiyede bulunur musunuz   bakın düngece yine zam geldi herşeye. araba almaktan bile sogudum bari motorumda biraz gelişmeler yapim   :))

ozantavsan

#811
Korkma yanlış giden birşey yok.Bende aynı yerde kaldım.Bugünlerde çözmeye çalışıyorum.Diyot + kondansatör ile voltaj arttırıcı deneyeceğim.Voltage doubler diye geçiyor.Ben masaüstüne arabanın ateşleme sistemine benzer sistem kurdum.Onda deniyorum.Ne zaman plasma devresini devreye soksam , normal buji arkıda kesiliyor .Devre yüke biniyor.Diyotları değiştirdim aynı.

http://ozantavsan.blogspot.com/p/calsmalarm.html


Bunuda incele açıklama ve uygulamalar burada.

http://www.panaceauniversity.org/Water%20Spark%20Plug.pdf
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

mem00can

siteyi yaklaşık 6 aydır takip ediyorum ve gerçekten mükemmel bir çalışma var paylaşımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.bende 3 yıl önce filan tvde bi türk su  ile çalışan araba vs izlemiştim ve çok ilgimi çekiyor bu tür konular işlerden dolayı zamanım hiç olmuyordu şuanda bende başlamak istiyorum ancak sizlerden yardım istiyorum..
öncelikle ben elimdeki125 lik motorumda bi çalışma yapmak istiyorum bunun için çelik levha malesef şuan alamıcam için 316l çelik halat kullanmayı düşünüyorum bunuda şuradan esinlendim
http://www.youtube.com/watch?v=11Qn4CGlZp4&playnext=1&list=PL1E05AB0ED8DD5939&feature=results_main
 
ancak benim şu an en büyük problemim hidrojen sistemindeki elektronik kısmı..forumda lm324 devre vs bahsediliyo.bu devre tam olarak ne işe yarayacak anlıyamadım..yani benim şuan düşüncem mesela motorum 12v 7amp..ben amperi ayarlayabileceğim bi devre yapmak istiyorum örneğin 12v 1-7 amper tek tek yakıt tüketim verim gözlemleyip sonra akım sabitlemek istiyorum..arabada da edindindiğim bilgilere göre mesala 12v 60a..buradada amper en sağlıklı 10 yada daha düşükken hatta regüle ile 13v 10a en sağlıklı deniliyo benim sıkıntıda işte bu noktada yani akım ayarlama işini nasıl yaparım yada gereklimi

bi düşüncemde hidrolizdeki - kutbu öküye bağlayıp.. + kutbuda araya bi röle bağlayı dinamoya bağlamak..
bu konuda yani elektrik noktasında gerçekten çok sıkıştım yani araştırıyorum ancak bişe bulamıyorum ne yapacağımı bilmiyorum...yardımcı olursanız çok sevinirim..herkese kolay gelsin

betelguz

mem00can siteye hoşgeldiniz. Elektrik konusunda takılmayın.Akım kontrol devresi kullanmanız şart değil. Akımı suya kattığınız kimyasal miktarını artırıp azaltarak istediğiniz değere ayarlayabilirsiniz.Bu yöntemin sakıncaları şunlar:
-Akımı değiştirmek için su doldur, boşalt , kimyasal ekle azaltmakla uğraşmanız gerekiyor.Oysa pwm kullanırsanız akımı isteiğiniz değere bir düğmeyle kolayca ayarlayabiliyorsunuz.
-Sistem çalıştıkça ısınmaya başlar.Isının sistem daha fazla akım çeker.Bunlar sürekli birbirini tetikler.Akım başlangıçtaki değerin 2-3 katına çıkabilir.Burada ısınmayı  sistem tasarımıda oldukça fazla etkilemektedir.
-Plakalı sistem yapmayacağınızdan bahsettiniz.İki çelik tele 12volt verdiğinizde oldukça verimsiz bir sistem olacak.ısınma çok fazla olacaktır.Pwm kullanır akımı sınırlarsanız tek hücre olacağından elde edeceğiniz gaz miktarıda oldukça düşük olacaktır.
Benim tavsiyem imkanları biraz zorlayıp plakalı bir sistem yapmanızdır.Plakalı sistemde akımı sınırlamak çok daha kolaydır.Verim çok daha fazladır. Piyasada bulacağınız çelik teller muhtemelen düşük kalite  çeliktirler.Zamanla paslanma yaparlar.Buda sistemi kısa sürede işlemez hale getirir.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

mem00can

betelguz hocam çok teşekkürler bilginiz için...bende aslında plaka ile çalışma yapmak isterim ancak şuan bulunduğum yerde plaka bulma şansımda yok..yani getirtme şansım olsa yine neyse sipariş versem buradan istanbula koca çelik sac kesin gönderin desem kimse ilgilenmez..normalde yoksa bende plaka başlarım diordum ama diğer verdiğim linkteki sitede görünce yaylı proje hem bulmakta basit oyüzden onu şimdilik tercih etttim..elektronik aksağam dediğiniz gibi çözelti akım için doğru ama onlada sürekli uğraşmak ölçü tutturmak zor oyüzden en güzeli dediğiniz gibi pcb devre yapmak ancak devre basksı vs bana biraz ayrıntılı lazım yani mesala ayarlamalı 12v amper ayarlı 1-10amp devre bunu nasıl bulabilirm baskı devre şeması bi sitede elektronik çok bilgi var karış karış aradım bu tür bişe bulamadım..ne yapsam acaba

betelguz

Plaka konusunda yardımcı olabilirim eğer isterseniz.316L kesilmiş biçilmiş kullanıma hazır. Bazı arkadaşlara teklif edince -yok ben kendim yapmak istiyorum gibi cevaplar veriyorlar ama ben yinede teklif etmiş olayım.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

mem00can

betelguz hocam çok teşekkürler herşey içn..özeldende yolladım mesaj bura söz kalabalıklığı yapmamak için..yani dediğim gibi benim daha çok işime gelirdi teklifiniz ama maddi şuan zor yani ilerde yine elinizde olursa olabilir ancak şuan alma madden zor..benim şuan amacım bu işe belki tutmasada şuan biyerden başlamak..yani youtube bi motorlar üzerinde dediğim yay sistemi yapılmış bu arabada verim vermez belki ama sanki motorda veriyo gibi bi denemek istiyorum..burada şuan tek sıkıntım elektronik noktasınta bazı arkadaşlar lm324 vs 555 devresinden bahsetmişler..ben tam olarak bu devreler görev anlıyamadım yani sonuçta anladığım kadarıyla verim akıma göre hesaplanıyo bu devrelerle akım ayarı yapabilirmiyiz acaba şuan en büyük sıkıntı bu benim için

musti.1836

ozan abi  bende tam sana onu yollayacaktım orda 1n5404 var bendekilere iyice baktım 1n5408 orda kullanılan kontak iki yönlü siwiç  kontak kapalı iken inverter den gelen akımı kondansatöre depoluyor açık konuma geçtiginde ise kondan satördeki akımı ateşleme bobinine ve bujilere yolluyor 100uf diyor bukadar hızlı bir role bulabilirmiyim bilmiyorum elimde iki tane araç rölesi var 12v ama çalışırmı bilmem. role yerine bir mosfet kullana bilirim miyim acaba sonuçta hem yüksek voltajlı hemde yüksek akımlı mosfetler var  ama  komutu olayında kaç volt ve akıma kadar dayanır bilmiyorum  sanırım ayriyetten direnç kullanmam lazım.

abiler bu anahtarlama konusunda yardım eder seniz sevirim

bir resimde ben yükleyeyim abi bun da adam trafo kullanmış acaba bizimi hata yaptıgımız yer burasımı biz hep kısa devre yaptıryoruz sanırım.   220v luk bir terafo ilede okadar voltajı düşüremicegimize göre sanırım  trafo işide yatar benim açımdan.

offfff  offff tıkandım kaldım yahuu  diyotları seri degil de ikili yada dörtlü guruplar halinde paralel baglasak nasıl olur ozman abi denedinmi hiç  ben 20 tane 1000v bagladım banamısın demedi inverterden cıkan akımı dogrultum diyotlara verdim sanki diyota degilde  bakır kabloya vermişim gibi akımı  dıyotlarmı yandı acaba dedim tek tek ölçtüm saglam.  galiba abi biz diyotun çalışma prensibini yanlış anlamışız :))

ozantavsan

#818
Şu an birşey diyemiyorum.Aşırı düşünmekten beynim yanacak.Bu sebeple 1 hafta hiç bir şeyle ilgilenmeyeceğim.Hem iş , hem bu konular çok yoruyor beynimi.Bir haftalığına nadasa bırakayım diyorum beynimi.İnsan bazen mola verince çözemediği konuları daha çabuk çözüyor.

Ben kondansatörde depolanan dc enerjinin diyotlarlda gerekli yüksek voltaja ulaşamadığını ve ateşleme bobininden gelen voltajı düşürdüğünü düşünüyorum.

Bizlerin genelde bildiği diyot bir yönde akım geçirir , diğer yöne geçirmez.Bu devrelerde de kondansatörden ateşleme bobinine doğru geçirmesi gerekli.Ateşleme bobininden gelen yüksek voltajın kondansatöre geçmemesi gerekli.Burada bir sorun var.Müsait olunca 1N4007 denemeyi düşünüyorum.1N4007 1A sanırım.
Röle konusuna pek takılma.Çoğu devrede röle kullanılmıyor.Ateşleme bobininin çıkışına göre kondansatör deşarj ediliyor.Röle olsa saniyede kimbilir kaç defa aç kapa yapmalı.Rölelerin buna dayanamayacağını düşünüyorum.Aracın ateşleme ünitesinden gelen değerlere göre bir anahtarlama devresi yapılırsa o zaman durum değişebilir.Ama bence gerek yok.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

Betelgüz hocam,
Hidrojen enerjisi konusunda profesyonel olarak endüstride çalışıyorsunuz ve bu konuyla ilgili ürünleri pazarlıyor ve montajını yapıyorsunuz sanırım.
arabamda bu sistemi kullanmak istiyorum ama sistemi kendim yapacağım hatta hücre kısmını bitirdim sayılır. Fakat ben çelik plakalar yerine bulaşık makinesinin içinden çıkardığım krom levhaları kullanacağım.
Sormak istediğim şu, bende 2008 model benzinli 1.4 motor symbol var. bunlar enjeksiyonlu motorlar. ayrıca oksijen sensöründen bahsetmişsiniz, arabamda var mı bilmiyorum. Siz bu model bir arabaya sistem montajı yaptınız mı? yaptıysanız verim elde edildi mi? Nelere dikkat etmek gerekir. işin içinden çıkamayacak gibi olursam belki hazır sistemlerinizden birini taktırabilirim.
Şimdiden ayıracağınız vakit ve vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.

betelguz

Sayın shasar aracınızda oksijen sensörü var.Bu nedenle aracın uyum sağlaması için en sağlıklı yöntem aracınıza özel yazılım yüklenmiş olan çiplerden kullanmanızdır.Farklı elektronik devrelerde bulunmaktadır ama onların hem montajı hem ayarlanması biraz daha zordur elektronik bilgisi gerektirir.Biz çiplerden gayet memnunuz.%90 olumlu sonuç almaktayız.Tabi çip tek başına herşeyi halletmiyor , hidrojen sisteminizde düzgün stabil çalışmalıdır.Yolda gaz artış azalması yapmamalıdır vs..
Aşağıdaki resimde geçen ay sistemimizi çiple birlikte alıp Renault Megane 2 dizel aracına takan bir müşterimizin bugün gönderdiği bir mail var.uzun yolda 150km hızda %25 net tasarruf elde etmiş. 100km gibi daha düşük hızla kullandığında tasarrufun dahada arttığından bahsetmiş.Reklam gibi oldu ama  umudunu kaybeden arkadaşlara biraz moral verir sanırım :)
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

#821
Sayın  , musti.1836

her ne kadar çalışmalara biraz ara vermek istesemde yapamıyorum.Az önce deneme yaptım.
555 timer devreli ateşleme sistemimi çalıştırdım.

10 adet 1N5408 diyotu ateşleme bobinine bağladım.     

Diyotu ateşleme bobinin artısına  ---|>|---- diğer ucunu ateşleme bobini yüksek voltaj çıkış kısmına (bujiye giden ana hatta) bağladım.Ve bingo kısa devre yapmışsın gibi arkı kesti.
Diyot serisini 20 adete çıkardım sonuç yine aynı arkı kesiyor.
Sonra 10 diyota paralel 5 diyot denedim sonuç aynı.
Diyotlara yoğunlaşmak gerekli... Sorun burada sanırım..


NTE517 diyot düşünüyorum.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/10399/NTE/NTE517.html         diyot hakkında bilgi

Bir de ekteki devre üzerinde çalışacağım.Daha önce paylaştığım pdf dosyada var.Araca uygulamasıda var.O yüzden bunu deneyeceğim.Araç sanırım Vosvos...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 25 Eylül 2012, 21:22:01Sayın shasar aracınızda oksijen sensörü var.Bu nedenle aracın uyum sağlaması için en sağlıklı yöntem aracınıza özel yazılım yüklenmiş olan çiplerden kullanmanızdır.Farklı elektronik devrelerde bulunmaktadır ama onların hem montajı hem ayarlanması biraz daha zordur elektronik bilgisi gerektirir.Biz çiplerden gayet memnunuz.%90 olumlu sonuç almaktayız.Tabi çip tek başına herşeyi halletmiyor , hidrojen sisteminizde düzgün stabil çalışmalıdır.Yolda gaz artış azalması yapmamalıdır vs..
Aşağıdaki resimde geçen ay sistemimizi çiple birlikte alıp Renault Megane 2 dizel aracına takan bir müşterimizin bugün gönderdiği bir mail var.uzun yolda 150km hızda %25 net tasarruf elde etmiş. 100km gibi daha düşük hızla kullandığında tasarrufun dahada arttığından bahsetmiş.Reklam gibi oldu ama  umudunu kaybeden arkadaşlara biraz moral verir sanırım :)
Cevabınız için teşekkürler. bu sistemler dizel motorlarda daha iyi verim sağlıyor sanırım. Belirttiğim gibi benim araç benzinli 1.4 motor. LPG takılı. Aynı model olmasa da benzer bir araca sistem takıp test ettiniz mi acaba? Akaryakıta ve gaza gelen zamlardan sonra bu sistemi kullanmanın mantıklı olacağına inanıyorum.

betelguz

#823
Sayın shasar  aracınızda lpg varsa şuan çip kullanmadanda hidrojen takabilirsiniz. Lpg sistemi kendini ayarlayabiliyor.Lpg li pekçok araçta kullanıldı sistemimiz. sizinki gibi araçlarda ortalama %30 a kadar  tasarruf sağlanabiliyor.LPG de Motor hacmi arttıkça tasarruf oranlarıda artmaktadır.LPG li bazı araçlardaki sonuçlar şöyle
Toyota corolla vesta:%20
Tofaş şahin:%25
BMW 320i:%35
Fiat tempra:%35
Renault broadway:%30
Chevrolet blazer:%57 (Bir forumda ilk nesil sistemimizle yapılan testti.Sistemde bazı aksaklıklar olmasına rağmen iyi bir sonuç çıkmıştı.Şuan orada yaşanan tüm sorunlar çözümlenmiş durumda)
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

#824
Yaptığım plasma ignition devresi acaba ters mi ??????????????

Aşağıdaki devreye bakınca AC voltajı DC\'ye çevirdikten sonra köprü diyotun + çıkışı şase olarak kullanılıyor.
- çıkış ucuna kondansatörün - ayağı bağlı ve bu kısımdan ateşleme bobinine ve bujiye bağlanıyor.

Bizde + çıkış kondansatörün +\'sına ve ateşleme bobinine gidiyor.Bu akşam hemen denemeliyim..
Bujiye giden kısımdaki diyotlara dikkat edin.ikisindende geçen voltaj ortada buluşuyor ve geri dönmemesi gerek.....

Tek yapmam gereken + çıkışı şaseye bağlayıp ; Kondansatörün - uçucna diyot serisini bağlamak.
Bakalım sonuç alabilecekmiyim ???
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

#825
Müjjjdeeeeeeee , sonunda plasma ignition oldu..

Bir önceki mesajımdaki devre doğru çalışan devre .Ben diyot serisini hep + uca bağlıyordum.   - \'ye aldım ve oldu.
Görüntüsü kötü bir vidyo çektim sesli anlatım. Son kısımda bir sorun yaşadım ama onun da izahını buldum.

Affınıza sığınarak izin istiyorum.1-2 saatliğine evden çıkmam gerek.Gecein ilerleyen saatlerinde youtube\'a vidyoyu koyacağım.Sonra burada anlatacağım sizlere.İlerleyen günlerde daha net bir vidyo çekeceğim sizlere.

Bekleyin geliyorum..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Bravo ozan.Yakında arabaları komple suyla çalıştırırsak şaşırmam :)  Durmak yok yola devam
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

#827
İnşallah Betelguz.Plasma ignitionı çalıştırdık.Hidrojen sistemi montajı bekliyor.Az kaldı zafere.

Vidyo şu an Youtube\'a yükleniyor.Görüntü biraz bozuk ama , aceleyle bu kadar oldu.

                                    http://youtu.be/z1x6BiY-xn8

Devre şemasını vermiştim tekrar veriyorum.Ve üzerinde bazı önemli noktalara değinmek istiyorum.
Bu verdiğim devre tek silindirli motor içindir.Motosikletlere tam uyar sanırım.Araç için her bujiye diyot serisi yapılmalı.
* Devrede köprü diyotun + çıkışı şaseye bağlanacak.
* Devrede kırmızı 1 ile işarelediğim 50-300 ohm 10-100w direnç kondansatör şarj akımını sınırlandırmaya yarıyor.Buaraya 75 veya 100 watt ampül bağlayabilirsiniz.
* Devrede 2 no ile işaretlediğim 100K 2watt direncide kullanmayı ihmal etmeyin.
* Devrede 3 olarak işaretlediğim 120 Mf / 400V foto flaş elektrolitik kondansatörden bulsak daha verimli olur sanırım.Fotoğraf makinalarında flashı patlatan kondansatör sanırım.İyi bir kondansatör koymak lazım.
* Bu dediklerimi kulak arkası yapmayın.Ve sistemi evde denemeden hemen araçta denemeye kalkmayın.Yoksa aracın elektirik sitemine ve bujilere , ateşleme sistemine zarar verebilirsiniz.

Bu akşam denememde neler oldu ??????

* Mevcut plasma devremi kullandım.Diyot serimi + uçtan alıp - uca bağladım.10 adet seri 1N5408
* 6 Adet seri bağlı 1N5408 diyotu ateşleme bobini yüksek voltaj çıkış kablosuna bağladım.
* Devrede kırmızı daire içine aldığım bağlantı.Ateşleme bobinindeki düşük arkı bujiye gönderiyor.
  Diğer diyot grubuda plasma devresindeki yüksek arkı bujiye gönderiyor.Birbirlerini kısa devre  yapmıyor.Yüke binmiyor.
* Devrede altını mavi çizdiğim yazı 50-300 ohm direncin kondansatör şarj akımına limit getirdiğinden bahsediyor.Akım düşük voltaj yüksek.Ampül kullanabilirsiniz.Youtube\'ta ki vidyolarda genelde ampül.
* Devrede altını kırmızı çizgi çektiğim cümle :  Kondansatörün ve Köprü diyotun kutupları , terslenmiş diyot bağlantısı negatiftir ve bu bağlantı ile bujilerin daha iyi ark yaptığı görülmüştür.
* Devrede anlatılan diğer konular :
   Bu devre normal buji arkının 100 katı ark oluşturmaktadır.deşarj esnasında 5J enerji oluşur.
   plasma devresi açıkken aracın rolantiside artar.Buna bağlı olarak lpg miktarı veya benzin miktarıda artar.
   Araç ilk çalıştırmada çok daha iyi çalışır.

Not: Bujilerinizin dirençli (içinde resistör olamamlı) olmaması gerekmektedir.Bujilerinizi ölçü aletiyle ohm kademesinde ölçüm bir kaç ohm\'u geçmemeli.Geçiyorsa yeteri kadar ark yapamayacak ve deşarj işlemi hızlı olmayacaktır.

En son UPS\'i grup prize bağladığımda , plasma devresindeki dimmer kapalıydı.Devreye enerji gitmiyordu.Ama bujide büyük bir ark oluştu.Cazır cuzur derken ups ötmeye başladı.Grup prizin elektiriği ve ledleri gidip gelmeye başladı.Evin lamnbaları yanıp sönmeye başladı.Sigorta panelinden sesler geldi.

Sonuç :

UPS : 220 volta bağlı değilken aküsü ile plasma devresi beslendiğinde ark boyutu arttı.
          Deşarj enerjisi fazla olduğundan UPS ikaz sesi vermeye başladı.Kısa süre sonra şarjı bitti.Zaten az vardı şarjı.

Çok yoğun ark oluştu.Son büyük ark ile buji elektrodu biraz deforme olarak aradaki tırnak aralığını kapattı.Diğer uca kaynadı.Bu da kısa devre yaptı.

Ateşleme 555 timer devrem sustu .Power supply sustu.Sonra denedim Power Supply sizlere ömür.Kendisini kaybettik.

Buji gazi oldu.Aşırı ısındı.Elektrodu deforma oldu.Tırnak aralığını zımpara edince düzelecek.Daha elimde var sorun değil.

Grup prizim akım korumalı.Güzel bir priz.Normalde direkt duvar prizine bağlı ve bilgisayar , modem ,hoparlör filan bağlı.UPS\'i bağlamam gerekti bağlayınca enerji dalgalandı.Sorun çıktı.

UPS ve grup priz çalışıyor.

10 mf 450 volt kondansatör kullanmıştım.Onu değiştirmeliyim ki daha iyi buji çakması oluşsun.

Yeni Devreyi  tam uygulamadığımdan dirençleri veya lambayı bağlamadığımdan kondansatör akımı yüksek oldu.Deşarj esnasında buji elektrotunu kaynattı sansım.Sadece bir parça çapak yaptırmış.Araya maket bıçağı sokunca düzeldi.Bunun nedeni seri direnç veya ampül kullanmayıp akımı sınırlamamamdı.

Lamba veya direnç kullanmayı ihmal etmiyoruz.Tam test etmeden araca uygulamıyoruz.Ammann Dikkatt.


Şunu da inceleyin  :  http://sdch2o.free.fr/vrac/watercar.pdf

PHOTO-FLASH CAPACITOR
Kondansatör olarak Photo-Flash Kondansatör kullanılıyor devrede.Bu fotoğraf makinalarında flashı patlatan kondansatör.Bizim devremizle aynı mantık.Tek farkı düşük voltaj ile bunu yapması.
2. Adım daha düşük enerji ile bu işi başarmak.

İşte yeni araştırma konuları

KAMERA FLASHI NASIL ÇALIŞIR
http://electronics.howstuffworks.com/camera-flash3.htm

1,8 - 16 volt arası giriş 300 volt çıkış devresi
 http://cds.linear.com/docs/Demo%20Board%20Schematic/646asch.pdf


LT3420 Photo Flash
http://www.linear.com/product/LT3420

Ebay Photo Flash Capacitors
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=photo+flash+capacitor

DealExtreme Capacitors
http://s.dealextreme.com/search/capacitor

Google Photo Flash Capacitor
http://www.google.com.tr/search?q=photo-flash+capacitor&hl=tr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CgNkUOujBYHPtAbcq4DoBw&ved=0CC0QsAQ&biw=1440&bih=756


ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

musti.1836

#828
eline saglık abi süüüüüüperr olmuş sen resmen rutil elektrod gibi kaynak yapmış :))

sanırım sana yeni bir inverter lazım :) bugün fırsat bulursam deniyecegim abi.


abi bu arada kamera flaşları biraz hantal degilmi hatırladıgım kadarıyla çekim yaptıktan sonra 3sn civarı baklemek lazımdı. tabi benim fotograf makinası eski idi şimdikiler nasıl bilemem seri çekimlerde seri olarak patlıyormu bilmiyorum.

kondansatörü ters kullanıyormuşuz o tamam da halen bu diyotları anlamadım gitti ha.

ozantavsan

#829
inverter sağlam , sadece kullandığım bilgisayar power supply mefta oldu.Başka zahiyat yok.
16 adet diyot 3 amperden 48 amper çekti sanırım.voltajıda hesaba katarsak evdeki lambaların gidip gelmesi çekilen güç ile doğru orantılı.Fazla güç çektik hattan..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Alıntı yapılan: musti.1836 - 27 Eylül 2012, 11:56:56eline saglık abi süüüüüüperr olmuş sen resmen rutil elektrod gibi kaynak yapmış :))

sanırım sana yeni bir inverter lazım :) bugün fırsat bulursam deniyecegim abi.


abi bu arada kamera flaşları biraz hantal degilmi hatırladıgım kadarıyla çekim yaptıktan sonra 3sn civarı baklemek lazımdı. tabi benim fotograf makinası eski idi şimdikiler nasıl bilemem seri çekimlerde seri olarak patlıyormu bilmiyorum.

kondansatörü ters kullanıyormuşuz o tamam da halen bu diyotları anlamadım gitti ha.

Kondansatörü ters kullanmıyoruz.Yine + ucu artıya - ucu eksiye ,sakın ters bağlama gümletirsin.Sadece diyot serisini + uca değil - uca bağlıyoruz.
+ ucuda şase olarak bujinin şasesine bağlıyoruz.Devrede herşey açık ve net.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

Ateşleme devresini kendi yapıp ,masaüstünde deneyecek arkadaşlar için devre şemasını veriyorum.
Devrede 2N3055\'i kullanmayın.Onun yerine iyi bir mosfet kullanın.Amperi biraz yüksek olsun.
Ben IRF640 kullandım.Mosfeti aliminyum soğutucuya takın.Soğutma iyi olmalı.İşlemci fanının soğutucusunu kullanabilirsiniz.

Çizimi inceleyiniz.Sistemi komple çizdim..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Yeni haberler....
Aracı oksijen sensörlü olan ve çipin desteklemediği bir model olduğundan hidrojen sistemi takamayan arkadaşlarda artık gönül rahatlığıyla araçlarına hidrojen sistemi takabilecekler.Nasılmı ? Testleri tamamlanan dijital yakıt ayar cihazı ile aracınızda hem maksimum tasarruf sağlayabilir hemde maksimum performansı alabilirsiniz.Bu cihaz oksijen sensörü ile ecu arasına bağlanarak yakıtı kısabilmektedir.Denenen fiat palio benzinli araç şuan şehiriçinde 25 kuruşa düştü ve performansı çok çok iyi. (eskisinden daha iyi) Aynı aracın lpg lisi ise 33 kuruş yakıyor uzun yolda.Aşağıdaki mesaj bugün geldi.Hemen paylaşmak istedim. Mesajı yazan arkadaşı foruma davet ettim deneyimlerini paylaşması için.Zamanı olursa onuda aramızda görebileceğiz.

cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

philipmsno

     Ozan hocam eline sağlık. Her ne kadar anlayamamış olsamda devre ve elektronik aksamı, içimizden birilerinin bunu başarmış olması inanılmaz güzel bir şey... Bu kadar zamdan sonra bu gelişmeler ilaç gibi geldi. Oksijen sensörüne bulunan çözümde \"böyle bir sistem var ama oksijn sensörü olan araçlarda sorun var\" dediğimde o ilgi sönmesinden de kurtulduk. Emekleriniz çok değerli. Bütün araçlar bu sistemleri uygulayana kadar devam eder umarım bu heyecan ve gayret. Gelişmeleri dört gözle bekliyorum. Herkeze iyi çalışmalar...

ozantavsan

Plasma ignition devremi Tero devresine göre tamamladım.

75watt lamba DC -\'ye seri bağladım.
Kondansatörü 120 Mf/450 volt olarak değiştirdim.
Kondansatör + ve - ayaklara 100K 2 Watt direnç bağladım.
Devreyi çalıştırınca çok tatlı mavi ve yeşil tonlarında ark oluştu kısa süre sonra normal arka döndü.Arada çat çat çaktı.
Inverter\'ı prize doğrudan bağlasam veya köprü diyotu doğrudan invertersız 220 volta bağlasam çakma sürekli olacak gibi geliyor.

UPS ten 220 volt veriyordum.Sanırım fazla enerji tüketimi nedeniyle şarj çok kısa sürede azalıyor.Böyle olunca bujide plamsa ark çakma aralığı uzuyor.
PEki biz inverter\'ı aracımızın aküsüne bağladığımızda ne olacak ?

Aküden fazla akım çekecek ve şarjınımı azaltacak ?
Ateşleme sistem voltajı düşecek , buna bağlı rolanti RPM düşecek.
Bujilere muntazam plasma çakma gönderebilirse belki RPM düşüşü fark edilmeyecek.

Bu durumda inverter devremizi kaç watta kadar kullanmamız gerekecek ?
Maximum ne kadar akım çekmeli ?

Testlere devam.En ideal şeklini alana kadar masaüstü çalıştırmaya devam.
Buji ark rengi çok hoş ,sırf bu yüzden çalıştırılabilir..

http://youtu.be/auxvkvF9nYw
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk



musti.1836


shasar

merhaba arkadaşlar. ben bu bujilerle yapılan sistemi pek analamadım. diyelim ki iyonize olmuş suyu yaktık. bunu kullanmak için yeni bir motor tasarımı yada en azından ateşleme sistemi tasarımı yapmak gerekmez mi?
ben şu aralar kuru hücre ile uğraşıyorum. pwm devresi için gerekli elemanları bir siteden buldum. 25-30 tl arası bir maliyeti var. onu kurup sabit akım elde etmek ve böylece elektroliz sıvısının ısınması yada buharlaşmasından kaynaklanan akım değişikliklerini ortadan kaldırmak gerekir diye düşünüyorum. ayrıca en ideal hho hacmini bularak onu kullanmak gerekir bence. çünkü motorun ihtiyacı olan hidrojenin tamamını üretemeyeceğimize göre (üretebilsek bile yeni motor tasarımı yapmak gerekir. çünkü ateşleme zamanları değişir.) silindir içindeki benzinin tamamını yakabilecek miktar bizim için ideal olur. fazlasını elde etmek için şarj devresini, dolayısıyla motoru zorlamaya gerek yok.
daha önce de bahsi geçmişti ancak birim zamanda mesela bir dakikada motor hacminin ne kadarı kadar hho üretmek gerekir? iyice bir hesap yapmak lazım.
az akımla, belki az ama yeterli hidrojen üretimi ile %30 verim elde edileceğini düşünüyorum. bu da bana göre yeter. %100\'lerde gözüm yok :)

musti.1836

#839
BUGÜN İTİBARİ İLE PES EDİYORUM. bir 555 devresi bile kurup frekans alamadım ne yaptıysam olmadı. basit bir devreyi bile kuramadım kaldıki rezonans devresi kurim :)). her tarafım bencil insanlarla dolu elektronikçilere  bişey soruyorum adamlar cevap bile vermiyor. hepsi paracı yahu. mosfetin bacaklarını bulamadı :(


malzemeleri toplayıp çekyatın altına attım.

bu memlekette olmuyor eniyisi ben şehri degiştirim. :(

ozantavsan

#840
Pes etme Mustafa ,  Benzin oldu 4,92 TL pes etme...

555 devresi ile zaman kaybetmeyin.Ve pwm devresine bu kadar kafayı takmayın.Bence Silindir çelik boru ile sistem yapıyorsanız ,sulu sistemse kullanın.
Bizim kuru hücrelerde şayet plaka boyutu çok büyük değilse gerek bile yok.Zaten hemen hemen az hidrojen vermenin daha verimli olduğuna kanaat getirdik gibi.
Elektrolit maddenizi belli mikter koyun akımı bununla sınırlayın.
Ben 5 ampere göre ayarladım NAOH lavabo açıcıyı.1 saat çalışmada maximum gördüğü akım 7 amper.
Defalarca test ettim.Çok fazla ısınmıyor.Sistemi açınca direk 5 amperle başlıyor , uzun süre çalışınca 7 amper.
Ben uzun mesafe gitmiyorum zaten.En fazla gidiş dönüş 15 km. 15-20 dakika yok süre.
Sizde ayarlarsınız sistemin ilk çalışmasını 3-4 ampere maximum görsün 6 - 7 amper.

İlla pwm devre istiyorsanız LM324 akım sınırlamalıyı kullanın.Ben o devreyle verim almıştım.

150 A Akım Sınırlamalı PWM devre şeması http://ozantavsan.blogspot.com adresimde alt bölümde var.
Devre şeması ,eleman değerleri ,baskı devresi mevcut.

Elektronik elemanların özellikler , bacak bağlantıları vesairesi için internet kullanın.Mosfetin bacağı vesaire hepsi var.

Nerden bakacağım derseniz..   http://www.datasheetcatalog.com/

Örnek arama :      siteye girin

Part name : Icluded yazısının sağ tarafına aradığınız elemanı yazın.
IRF640 yazın ve SEarch\'e tıklayın.               Çıkan pdflerden birine tıklayın. Elemanın herşeyi önünüzde.
Örnek resim ekte..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

#841
ozan arkadaşım doğru söylüyorsun. elektrolit sıvı ile ayarlama yapılabilir ancak 3 saat yol giden birinin hücresi başta 5 amper çekerken belki 12-15 amper çekmeye başlayacak bu da verimi bayağı düşürecek bir pwm devre yapmak çok zor değil. biraz elektronik bilgisiyle. zaten internette bilgilere ulaşmak da mümkün.

benim aklıma başka bişey takıldı. önümüz kış. elektroliz sıvısı ve bublerdeki sıvı donmayacak mı soğuk havada. bunların donma sıcaklığı nedir acaba?

az kaldı devreyi kurup deneyeceğim. önce hangi frekansta en yüksek verim elde ediliyor ona bakmak lazım. sonra kaç amperde ne kadar gaz üretiliyor ve daha sonra arabada denemek lazım en yüksek verim kaç litre/dakikada elde ediliyor. bunun içinde test sürüşleri gerekecek. betelgüz beyin yazılarından birinde silindir hacminin %25 -%50\'si kadar hho yeterlidiye okudum.

%25 ten başlayarak yavaş yabaş arttırılacak. sonuç görünecek. maximum noktaya ulaşınca potların üzerine sıcak silikon ve arabaya özel devre hazır olmuş olacak.

düşüncelerimle ilgili önerisi olan var mı arkadaşlar?

bütün arakadaşlara başarılar...

betelguz

LPG li araçlarda %25 yeterli görünüyor. Düz Dizellerde %40, Benzinlilerde %50 iyi sonuç veriyor.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 14 Ekim 2012, 14:20:02LPG li araçlarda %25 yeterli görünüyor. Düz Dizellerde %40, Benzinlilerde %50 iyi sonuç veriyor.

betelgüz hocam aracım lpg li. daha önce de konuşmuştuk enjeksiyonlu veya karbüratörlü olması bişey değiştirir mi?

betelguz

Gzölemlerime göre karbüratörlülerde tasarruf daha zor gibi.Enjeksiyonlularda daha yüksek oran elde edilebiliyor.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 14 Ekim 2012, 18:54:15Gzölemlerime göre karbüratörlülerde tasarruf daha zor gibi.Enjeksiyonlularda daha yüksek oran elde edilebiliyor.

Hocam cevap için teşekkürler. peki suyun donması hakkında neler söyleyebilirsiniz? bu konuda nasıl önlem alınabilir?

musti.1836

ozan abi çok sagol abi allah razı olsun yahu. bu verdigin katoloktan baktım bendeki mosfete IRFZ48N yahu ben şemadaki gibi baglamaya çalışıyormuşum  ;D   komutu orta bacaga veriyordum  ::)  senin sayende ögrendim yapısını 1 bacak komut için çalışma yönüde 3 bacaktan 2 baçak yönüne. şimdi işe gitmiyecek olsam denerdim.

betelguz

#847
Bizim kuru tip hücrelerde suya az miktarda kimyasal katıldığından su kışın donmaktadır.Buna çözüm olarak izopropil alkol kullanabilirsiniz.Bu alkol elektroliz olayını fazla bozmamaktadır.Amperde az bir düşmeye ve uzun süre kullanımda suda sararma yapmaktadır.Bu arada pleksiden yapılma hücrelerde alkol kullanılamaz. Çünkü alkolü gördüğü anda pleksi paramparça olur.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 16 Ekim 2012, 17:52:47Bizim kuru tip hücrelerde suya az miktarda kimyasal katıldığından su kışın donmaktadır.Buna çözüm olarak izopropil alkol kullanabilirsiniz.Bu alkol elektroliz olayını fazla bozmamaktadır.Amperde az bir düşmeye ve uzun süre kullanımda suda sararma yapmaktadır.Bu arada pleksiden yapılma hücrelerde alkol kullanılamaz. Çünkü alkolü gördüğü anda pleksi paramparça olur.

Bu aşılması gereken bir problem. belki düzeneği portatif (taşınabilir,kolay monte-demonte edilebilir) hale getirip geceleri eve almak da bir çözüm olabilir. bir çanta şeklinde olabilir mesela. sadece elektroliz hücresine + / - bağlantı uçları ve gaz çıkışının bağlantısı pratik bir şekilde yapılabilirse iş çözülür.

ozantavsan

Bagajda yer sıkıntısı yoksa bagaja monte edilebilir.Dışı yalıtım malzemesiye korunur.Bubbler motor kısmında bırakılıp içerisine donmayı önleyecek , motora zararı olmayan , çabuk alev almayan bir sıvı koyulabilir.
Hidrojenin motora verildiği noktaya yakın selenoid valf koyulabilir.Böylece kontak kapatıldığında bagaj kısmından gelen birikmiş HHO borularda ve sistemde kalır.Gerçi zamanla o da kaçacaktır ama miktar az olduğundan sorun teşkil etmeyecektir.Sistem bagaja kutu şeklinde hazırlanıp koyulabilir.İstenirse havalandırma kanalı bırakılıp bir hortum vasıtasıyla araç dışına taşınabilir.Sistem kutusunun içi yanmaz bir maddeyle kaplanabilir.Ters bir durumda alev alma durumunda dışa alevi vermez.İçerideki oksijeni tüketince söner.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın