Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

sibernetik

#700
fatih arkadaşım çok haklısın.Bence bu kadar kötü olmaması lazım sonucun.

Elektroliz düzeneği muhteşem gaz çıkarıyor gel görki arabaya yaramıyor sanırım.
Benim vasıta 98 model POLO.
Biz 4 arkadaş  bagaj da ağzına kadar dolu  bir biçimde  Sakarya İzmit taraflarına gittik geldik(Ankara\'dan gidiş ve dönüş )Araçta kar lastiği vardı.Haydi onu da geçelim ; dönüşte ben yağ çubuğunu bir kontrol ettimki  yağ çubuğundaki alt çizginin dibindeydi.Hemen benzinlikten yağ doldurduk,yola devam ettik.Zaten arabadan dizel gibi ses geliyordu sürekli şıkır şıkır.Silindir sübapları şakırdıyor hesap edin artık yağlama ne durumda.Yağ eklemek te çözüm olmadı.Ankara girişinde yağ devirdaim filtresi tıkanmış olmalı ki  yağ lambası yanmaya başladı.(serviste anladık tıkandığını,ertesi gün söktüler).
Serviste usta:\"hocam motorun içi kapkara olmuş,bildiğin gibi değil\" dedi.

Özetlen benim arabam normalde çok yakıyor.2005 Honda\'ya kurban olayım :)

Ahanda benim düzeneğin resimleri,cep telefonuyla bu kadar çekebildim kusura bakmayın.Torpidoyu söküp oraya monte ediverdim depo bubbler ne varsa :) , bi zaman bulursam kaputun içine alırım bakalım.




Araç muayenemiz de bugün sorunsuz geçti.Düzenek sorunsuz geçti kontrolden.Darısı başınıza :)

Selamlar herkese.

philipmsno

       Yok artık! Sibernetik hocam bu haliyle mi geçti TÜV den? E ne dediler bişey demediler mi bu nedir diye...
       Ben iki gündür sizin 110tl ye 800 km yaptığınızın hayaliyle yaşıyorum :D km de 33krş yakıyor (motor revizyon sonrası henüz ayarsız) benim 1600cc vosvos! LPG de birde, benzine hiç dokunmuyorum bile..!  Revizyon öncesi iyi haliyle kmde 20-25krş yakıyordu! Honda civic işi iyice cıvıtmış bence, o arabaya hidrojen falan lazım değil ki... Hay allahım moralim çok pis bozuldu şimdi yaa : )) Ben bu hırsla sadece suyla çalıştırana kadar durmam artık... Şaka gibi: )
       Bu gün bi elektronikçiye gidip devreyi gösterdim fikir almak için. E yapılır bu bişey yok onda dedi (içimden ohh bee dedim:) Erzincan merkezden parçaları gidip alıcam en kısa zamanda, bi adres verdi. Neyse de bu devrenin kart üzerine basım şemasını istedi bir de. Karbon kağıdıyla devre karta kopyalanacak vb. bi süreç anlattı. Burda paylaşılmış mıydı Dave LAWTON düzeneğinin kart şeması. Sibernetik hocam rica etsem o gönderdiğiniz devrenin kart üzerine şablonunu tazeleyebilir misiniz hafızalarda: )

fatih

merhaba arkadaşlar,  sayın sibernetik bu resimlerdeki düzenek dakikada 2litre gaz üreten düzenekmi?
ben bir türlü bu değerleri yakalayamadım plaka ölçülerini, sayısını, bağlantı şekli nasıl acaba bi anlatsanız? bire bir aynısını yapıcam bende, ben bu işe baya bi uğraştım dakikada 750ml üstüne çıkamadım, hücrede ısınma olmuyormu acaba? benim yaptıklarımın hepsinde ısınma sorunu var eski mesajlarımdada yazmıştım 2saat sonra su nerdeyse kaynama noktasına geliyor, kaç değişik kombinasyon yaptıysam olmadı bi türlü bi kenarda duruyolar şimdi, büyük plakalıda yaptım küçükte yaptım sonuç aynı 10cm*10cm 9 plakalı hücrede aynı gazı veriyor 20cm*20cm 9 plakada aynı gazı veriyor 20cm*20cm 19plakalı yaptım oda aynı gazı veriyor. sizin resimleri görünce karşılaştırdım hemen hemen aynı benim yaptıklarımla (sizin civatalar plakalara çok yakın değiyormuş gibi görünüyor resimlerde). sayın  philipmsno senin aracın gerçekten çok yakıyor 0.33lira çok, normalde 0.2 yakması lazım o civarda yani. 1.6 lpgli araçlar şehir içi 0.2 ile 0.25 arasında yakıyor genelde, bende şehir içi 90 tl doluyor genelde 400-450 arasında gidiyor( gerçi istanbulda şehir içi kavramıda biraz farklı, malum trafik genelde dur kalk 10km yolu 45 dakika 1saatte gidiyoruz yeri geliyor)

sayın ozantavşan bu sistemi çalıştırmaya en yakın üyelerden biride sizsiniz, ben sizin tamam yaptım çalıştırdım mesajınızı çok bekledim açıkcası :) hadi son bir gayret lütfen ozan bey hayırlı haberlerinizi hasretle bekliyoruz inşallah, başarılar diliyorum çalışmalarınızda 

sayın sibernetik sizden şu sistemin detaylarını  alayım yeniden denemelere başlıyım bende nasipse
hepinize hayırlı akşamlar iyi çalışmalar arkadaşlar







başarılar

ozantavsan

#703
Biliyorum Fatih ,benim mesele çok uzadı.Malum bahsettiğim sebeplerden dolayı kendimi veremedim.
Montaj belki yarın belki yarından da yakın diyorum.

Sistemi bagaja monte etmeye karar verdim.Bu da bir gelişme benim için.
İkinci bir bubbler kullanacağım.Yalnız bu bubblerden bir boru hava emecek şekilde dışarıda kalacak.Hho da bubblera girip karbüratöre hortumla gidecek.Amaç hem bubbler görevi görmesi , hemde vaporizer görevi görmesi.SU molekillerininide çekilen havayla zerreleştirmek , hidrojen baloncuklarını daha çabuk kırmak için.
vaporizer\'ın %5 ile %10 arası tasarrufundan bahsediliyor deneyelim bakalım...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

sibernetik

#704
fatih kardeşim çıkan gazı ölçmedim ama agresif bir gaz çıkışı var. 2 Lt yi rahat görürüm diye düşünüyorum belki fazlası da olabilir ama birde daha az çıkıyor ise size yalancı olmayayım :)

Bunlar 316L paslanmaz çelik plakalarım.   1,20 mm kalınlığında aldım.Korozyon olurda zaman içinde delinirse diye.Eğer böyle bir olay gözlemezsem 0,5 mm ye kadar yolu var ne kadar ince plaka kullanabilirsek hücremizin kibar ve hafif olması hem de ekonomik olması açısından kardır.

Üstteki büyük delik gaz ve su çıkışı.Alttaki deliği tero cell de anlatıldığı üzere su tahliyesi için deldim.Yani plakalar arasındaki suyun eşitlenmesi için. 3 mm olması yeterli.Bu çelik plakaları yukarıdan aşağıya ve soldan sağa olmak üzere tıpkı + işareti şeklinde çizikler oluşacak şekilde kalın dişli bir zımpara ile zımparaladım.Parlak yüzey pek kalmasın.

Plakaların aralarına koyduğum contaları PVC şeffaf masa örtüsünden yaptım.şimdi hem yazıp hemde ölçüyorum bir yandan :).Bu contalar bende  2,30 mm kalınlığında ama ideali 3 mm deniyor.Çekilen akımı verimli kullanmak ve az ısınmaya sebep olması açısından.Ben Ankarada GİMSA diye bir alışveriş merkezinden aldım ama muşambacı,hırdavatçı,yapı market vb biryerden alınabilir artık şansınıza kalmış.



Gelelim başta ve sonda kullanılan plakalara.Elektrik bağlantıları için onları büyük kestirdim ve spiral taşla bağlantı kısımlarını yine kestirerek oluşturdum.Yani aralara konulan plakalar ile baştaki ve sondaki plakalar biraz farklı.


Su girişi olan ve en başa gelen plakaya tek delik açtım ve bu deliği alta verdim.
Su ve gaz çıkışı olan ve diğer başa gelen plakaya da tek delik açtım ve bunun deliğini de üste verdim.

Söylememe gerek yok tabi,delikler contaların sınırlarını geçmeyecek şekilde hizalanmış olmalı elbet.

Toparlarsak yanyana dizilim şöyle oldu.Arada sembolik olarak tek plaka gösterdim,vaziyet anlaşılsın yeter.
Ulan şu paint programı windows çöplüğünün içinden çıkan bir altın parçası.Ne kader işlevsel yaw :)



En dışa kenarlara ise reklamcılardan bulabileceğiniz plexiglass malzemeden koydum.Vida deliklerini ölçtüm biçtim açtım. En dışa gelen çelik plakaların olduğu bölümlerdeki su ve gaz giriş çıkış deliklerinin hizasına,plexiglass üzerinde delikler açtım.Araya çok ince bir lastik conta da koyabilirsiniz.Ben silikon sürdüm ve yeterli sızdırmazlığı sağladım.Düzeneği bir arada tutan vidaların içte kalan kısımlarına \"Isı ile daralan makaron\" kullandım.Bu malzeme ısıtılınca daralıp vidanın etrafını sımsıkı saran plastik bir malzeme.
Ben 2 hücreyi yanyana bağladığım için ortayı + dışları - yaptım.Yani resimde görülen düzenin sırt sırta ayna simetrisi  yaslanmış halini düşünün.Sadece ortaya yine su tahliye deliği açıyorsunuz Daha gelişmiş ve daha büyük bir hücre yaparsam sayıyı artıracağım bakalım.

Bubbler ı ise yapı malzemeleri boru moru vs  satan büyük bir dükkandan aldığım kalın bahçe hortumu ile yaptım.Uçlarına PVC kapak aldım.Tangit denen yapıştırma malzemesi ile yapıştırdım.Deliklerini açtım ve hidrolik ekipmanları satılan dükkanlardan aldığım bağlantı aparatları ile bağlantıları da tamamladım.



Elektrolit olarak potasyum hidroksit (KOH ) kullandım.Benzinliklerdeki marketlerden aldığım saf suyun içinde eritip düzeneğe doldurdum.
En kısa zamanda düzeneğin çektiği akım ve ürettiği gaz miktarını da ölçüp sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Selamlar herkese.



coco

arkadaşlar kimsenin ümidini kırmak istemiyorum fakat ben hho nun hiç bir yararını göremedim enson dün kymco like 125 marka motorum için yaptıgım kuru sistemde motorun konjektörü aşırı çalışmadan ötürü yaktı.akü sürekli boşaldıgı için sürekli çalışmada kalıyor ve aşı ısındığı için konjektör yanıyor (110 tl istiyorlar parça için) arabamda da sulu sistem var orda da hiç bir yararı olmadı benim için bu yüzden söküp atmayı düşünüyorum sistemden....

ozantavsan

Sayın Coco , sisteminiz kaç amper çekiyordu ve gaz üretimi ne kadardı?

Konjektörün yanması ,akünün boşalması fazla akım çekilmesi nedeniyle oluşur.Motorunuz yanlış anlamadıysam 125cc , eğer öyleyse 65 ml gaz üretimi yeterlidir.

10 amperde 750 ml üretebildiğimize göre , 1 veya 2 amperde 75 ml - 125 ml arası rahat gaz elde edilir.
Morotun aküsü 6 volt ise işler değişebilir.12 volt ise ve hidrojen siteminde aşırı akım çekme , fazla elektrolit madde kullanımı, kısa devre yoksa sorun olmayacaktır.

Araçtada hidroejen sonrası belirtiler  olumlu olduğundan fayda sağlamamasının başka bir sebebi olacağı aklıma geliyor.
Araçta bir ayarsızlık , aksak bir durum veya hidroejn sisteminin verimliliğinden kaynaklı bir sorun.

Sisteminizin son durumundan detaylı bahsedebilirseniz bir analiz yapalım.Buradaki bir çok arkadaşımızın hevesini kırmayalım.Herkes denesin paylaşsın.Bir yerde sorun varsa bulalım.Başkaları aynı hataya düşmesin.Bizlerin hatası varsa pay çıkaralım hatamızı düzeltelim.Bu konu daha çok paylaştıkça verimli olacaktır.

(Not : Plasma ignition hakkında bir uyarı : Plasma ignition denemelerimde Ac voltaj ölçümü , köprü diyot sonrası DC ölçüm yapıyordum.Alalı henüz 6 ay olmayan , epey para vererek aldığım ölçü aletimi kullanıyordum.En son diyot dizisinin diyotlarını sağlam olup olmadığını kontrol ettim.Bir kaç gün sonra ölçü aletimin birşey ölçmediğini farkettim.LCD ekranında ne ölçersen 1 değeri var.Kısa devre kontrol mudunda kapanıyor.2 megaohm ölçüm modunda kapanıyor.

                   Sonra düşündüm neden neden diye ve aklıma geldi.AC , DC ölçüm sonrası diyot ölçtüm demiştim.Diyotları kısa devre kontrol modunda ölçüyoruz.Diyotlar bir yöne akım geçirirken diğer yöne geçirmiyor.Bu ölçümü yaptığımda hiçbir sonuç almamıştım.İşte bu esnada ölçü aletimin hakkın rahmetine kavuştuğunu günler sonra anladım.

 Nedeni : Köprü diyot sonrası bağlı olan 100 mf /450 volt kondansatörün şarjda kalması.Devreye elektirik bağlı değilken ölçüm yapıyoruz ama kondansatörde voltaj var.Diyot ölçümünde ölçü aletini mefta eden olay bu.Siz siz olun bu ölçümlerde kondansatörü kısa devre ederek deşarj edin.

Getti gencecik ölçü aletim..Şu an yenisinide alamayacağım.Eski ucuz olan vardı o da hidrojen sistemi akım ölçümlerinde gazi olmuştu.Baktım biraz ölçüyor onu kullanacağım.Olmadı 5 tl verip ucuz birşeyle devam edip sonra profesyonel alacağız.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

coco

ozan abi teşekkürler destek için kullandığım sistem senin bana yolladığın resimli olan sistem izmirde lazerde kestirdim 304 l den contalar masa üstü nacizane sibernetik hocamın bahsettiklerin den ama cıkan gazden ben verim alamadım hava filtresinden veriyorum sisteme

ozantavsan

Gazın hava filitresinden sonra verilmesi en verimli yöntem.Ayrıca karbüratör boğazına ne kadar yakın olursa o kadar iyi.

Sisteminin çektiği akımı ve 1 dakikada çıkan gazı , saf suda kullandığın elektrolit maddeyi yazabilirmisin ?
Plaka sayısı + kaç nötr plaka olduğu + plakalara uyguladığın voltaj bağlantı durumu ?
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

sibernetik

\"masaüstü naçizane sibernetik\"    ne  demek coco :)

adımız naçizane kaldı  ya ! :)

Bundan sonra naçizane demeyecem.  :-X   Mütevazi davranmak yok ulennnnnnnn,heeeeyt ! :)

304 kalite çelik ve sodyum hidroksit (NaOH) yani lavabo açıcı kullanımında plakalar üzerinde kararmalar olacağından bahsediliyor dökümanlarda,belirteyim.

Bende ısınma çok fazla değil ama yinede hem verim artışı açısından hem de daha az ısınsın diye şu çıkarmış olduğum 7. plakaları tekrar bir dahil edeyim edeyim düzeneğe diyorum.Sanki araba gerilimi(13,8 volt civarı) hücreyi böyle de sürecek,gaz çıkışı olacak gibime geliyor.Tek sorun sök tak yapmak gözümde büyüyor.

Hatta tatile kaçmayacak olsam  20 (yükseklik) x 12 (genişlik ) cm ebatlarında dar uzun bir hücre daha yapsam diyorum.

Selamlar herkese.

coco

sibernetik hocam sizi kendimize örnek alıyorum  nacizane işin espirisi masa üstü dedigim sizin masa üstü olan cama benzer contalar.

coco

ozan abi plakalar senın bana verdıgın olculer özelden atmıstın ya o bırde 1 lt ye 5ml lık sırıngayla koh deonet marka onu buluncaya kadar da akla karayı sectım ya olay bu fakat ben cok da olcemıyorum cektıgı akımı fakat motoru zorlayan bır olcude degıldı farları acıkken denıyorum bır dus me ve yukselme yoktu zaten sısteme bı getırısıde yoktu hava fılıtrelerınde 125 lık motorların kapalı 1 tapa var onu sokupte verdım gazı ordan ama dedımya bır artısını goremedım sıstemde bırseylerı yanlıs yapıyoruz


benım dusuncem hho yanma odasına gıdınceye kadar kaybedıyo tesırını bence emme manıfoltundan delıkdelıp ayrı ayrı hucrelerle esıt olarak beslemek gerek ama gerı yanmayı onlemek ıcınde oranı dusuk tutup flasbek ıle desteklemek lazım dıye dusunuyorum

sıbernetık hocamın verdıgı devreyıde sısteme kurmak sart..

ozantavsan

#712
Coco , sistemi yapmak ,gaz çıkışı almak tamam.Ama sanırım göz ardı ettiğin hususlar var.

Sistemi yaptıktan sonra sisteme akım ölçmek için ampermetre bağlaman gerek.
Bu bize neden gerekli ; sisteme lavabo açıcıyı az katıp bir süre çalıştırıp akımı ölçmen gerek.
Örnek 10 amperle sınırlayacaksan amperi kontrol ederek lavabo açıcı azar azar eklemen gerek.
10 amper akımı sabit ölçmeye başladıktan sonra sistemi yarım saat veya bir saat çalıştırıp sıvı ısındığında
akım kaç ampere yükseliyor görmen lazım.Böylelikle aracınla yol alırken kaç amper çekileceğini bilirsin.
Zaten ampermetre araç içine monte edileceğinden aşırı bir akım çekimi başladığında sistemi kapatman gerek.

Bunları yaptıktan sonra 10 amper örneğiyle devam edelim ; 10 amper sabit akımımız var , 1 saat sonrası 12 -13 amperi bulsun maximum.Bu safhada 1 dakikada çıkan gazı ölçmen gerek.
Bunun için bir kovaya su doldurursun , 1 tane 1 litre pet şişe alırsın.Ağız kısmını suya batırırsın.Şişe su içine dalarken içi su dolar.Gaz hortumunu ağız kısmından sokarsın.Kronometreye bastığın anda sistemide çalıştırısın hemen.Gaz dolarken pet şişedeki suyu dışarı iter.En sonunda pet şişe su yüzeyine yükselir ,içinde su yerine hidrojen alır.Ne mzamanki ağız kısmından gaz nedeniyle kocaman bir baloncuk çıkar kronemetreyi durdurursun. 60 saniyede 1 litre ölçüm aldınsa ,dakikada 1 litre gaz çıkışın vardır.

Bu değerleri tespit etmeden araç veya motorda denersen yanılırsın ,işe yaramadı diyebilirsin.

Çektiği akım önemli ,1 dakikada çıkan gaz miktarı önemli.Bu ölçümleri muhakkak yap.
Ben yaparken sayfalar dolusu ölçüm yapmış ve paylaşmıştım.

Örnek 10 ml lavabo açıcı + 1 litre safsu = 1 amper akım 50 ml hho
10 amper akım 750 ml hho çıkış... su sıcaklığı şu... çalışma saati süre şu..

Şu an sistemim 8-10 amper arası ilk çalışma akımı uzun süre sabit 10 amper.Daha uzun süre sonunda maximum 13 amper akım çekiyor.1 dakikada 750 ml hidrojen elde ediyor. (20-30 amper arası 1,5 - 2 litre gaz alınabiliyor)

Göz kararı ile katılan lavabo açıcı ,gözle görülen gaz dumanı ile sonuca ulaşmak zor.Bahsettiğim değerler önemli...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

coco

kesinlikle katılıyorum soylediklerine arabamdaki sistem 1lt dakkada motorumdaki ise 200 ml idi

philipmsno

      Sibernetik Hocam\'a...
http://my.opera.com/h2earthbeat/forums/topic.dml?id=181316
      Hocam bu paylaştığım linkteki \"lazaris\" isimli kullanıcının verdiği Lawton devresine ait kart şemaları doğru mudur?  Elektronikçimin benden istediği devre şemaları sanırım bunlar?... Yalnız anlamadığım Sibernetik hocam sizin yaptığınız Lawton PWM devresi hangisi; Sizin gönderdiğiniz devrede ferrit çubuk kullanılmamış mofsetten sonra. Bu forumda Dave Lawton\'un düzeltme yaparak verdiği bir başka devrede 100 sarım ferrit çubuklu olanı var, bizim forumdada paylaşılmıştı sanırım bu. Siz hangisini kurdunuz acaba?

ahmet3582

Arkadaşlar merhaba, Bu konu başlığını İlk aydan beri takip ediyorum bir nevi konunun gizli hayranıyım. Bende heveslenerek devre(555 çift entegreli) ve hüçre yaptım. Bundan tam 14 ay önce fakat verim alamadım ve bu uğraşımı  sonlandırdım.
Şimdi tekrardan bu işin başından başlamak istiyorum HHO devresi yapmak istiyorum. Sizlerden isteğim...
Kaliteli çalışan bir devre örneği varsa sevinirim. Yada PİC programlama yapan tanıdığım bir abi var bize kaç VOLT ve kaç KHZ\'de çalışan devre işimizi görür, belki PİC devresinde daha randımanlı çalışır. Bunu isteğimi ustalardan veya konuya hakim olanlardan rica ediyorum.

philipmsno

        Arkadaşlar bu istemde tek değişilik ferrit bağlantısı sanırım. Onuda eski CRT TV monitörlerinden temin etmişler anladığım kadarıyla...

philipmsno

       Devreyi yeni keşfetme yolunda olan ben eski paylaşılan bilgileri tekrar ediyor isem naçizane :D affola... Tekerleği buldum! :)))
       Ahmet Bey aramıza yeniden hoşgeldiniz. Bize önceki yaptığınız (555\'li ) devre hakkında tecrübelerinizi aktarabilir misiniz? Verim alamadım demişsiniz. Bu sarım çıbıklardan kullandınız mı devre çıkışında? Aracınız ne idi (marka model cc) çıkan gazı motora nasıl aktardınız? Biraz paylaşırsanız memnun oluruz...
       İyi çalışmalar herkese...

sibernetik

philipmsno ve ahmet3582 arkadaşlarım  çift 555li devreye gerek yok sizin yapacağınız DRY cell için.Hele ferrit çubuk filan onlara hiç girmeyin.
Çünkü bu çift 555 li devre Dave Lawton devresi.Yani çalışma prensibi biraz farklı.

Dave Lawton,Stanley Meyer,Ravi Raju  gibi  şahıslar rezonans olayı ile suyu parçalıyorlar.Eğer siz de benzer bir rezonans devresi yapacaksanız o zaman bu çift 555 li devreye,çelik tüp borulara,yüksek voltaj devrelerine vs ihtiyacınız olacak.

Özetle siz basit bir PWM (pulse width modulation ) devresi kurup kare dalga elde ederseniz ve bununla bir MOSFET i sürerseniz işlem tamam

philipmsno kardeşim sadece bunu kurmak yeterli demiştim 2-3 gün önce



ahmet3582 arkadaşım bu devre senin de işini görecektir.

Pic devresi hassas ve sabit frekans oluturmak için lazım olabilir.Bu hassas ve sabit frekans rezonans devresinde önem taşıyor.

philipmsno arkadaşım verdiğin linkteki devre doğru,çift 555 devresinin şeması baskı devresi vs vs ama dediğim gibi bunun bir katını kullanman yeterli oluyor,diğer yarısı gereksiz denilebilir DRY cell için
Dilerim açıklık getirebilmişimdir konuya.
Selamlar.



philipmsno

       Hım, bende bana basitçe anlatabilmek için tek devre üzerinde gösterdiniz sanmıştım... : ) Yani biz sadece amper ayarı için kuruyoruz devreyi. Siz devreyi bağladım diyince bende dry cellde de rezonans yaratabiliyormuşuz heaa demiştim bi an. Teşekkür ediyorum Sibernetik hocam.
       Herkese iyi çalışmalar...

fatih

merhaba arkadaşlar, bu yaptığımız çalışmayla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum , aslında bu sistem yapılmış ve piyasada kullanılıyor adı elektrozon kaynak makinası su, kostik ve saf alkolle çalışıyor kuyumcular altın tamir ve imalatında kullanıyorlar arkadaşım altın imalatcısı onda var yaklaşık 70 ekran tüplü televizyon büyüklüğünde, 8 adet akvaryum hava hortumu kalınlığında ucu var uçlarında çelik enjektör iğnesi var 8 kişi aynı anda çalışıyorlar yani çok kuvvetli bir sıcaklığı var 15 -20 cm yaklaştıramıyorsun elini, altını eritip kaynak yapıyorlar sıfır fiyatı 2500-3000 tl civarı. birde reklamcılar kullanıyorlar o daha küçük 5lt lik sıvı yağ tenekesi kadar su kostik ve saf alkolle çalışıyor pleksiglasların (bizim hücrelerin kenarlarına koyduğumuz malzemelerin yani) kesilen yerlerini ön yüzeyleri gibi parlatmak için kullanılıyor, ben ikisinide gördüm yeşil alevleri var, ama makinaları açıp inceleyemedim tabiki onların içinde elektronik devreleri falan vardır kopya çekilebilir yada ilham verebilir ama içini açıp incelemek lazım, aklınızda bulunsun diye anlatttım bunları belki bi yerde karşılaşırsınız bu cihazla daha detaylı incelersiniz
hepinize iyi çalışmalar hayırlı günler arkadaşlar



başarılar

ozantavsan

#721
 ;D  Hidrojen Eğlencelidir....

Hidrojen bildiğiniz üzere havadan hafif bir gazdır.Bu akşam sistemi dolaptan çıkarıp yeniden masama koydum.
Aklıma poşete doldurup kaydetmek geldi.

        İşte hidrojenin eğlenceli tarafı.Sen nereye hidrojen poşeti oraya..Oyna oynayabildiğin kadar.
Elden kaçırıp tavana yapışıncaya kadar oynamak serbest.

IHToyVQ5IF8


http://youtu.be/IHToyVQ5IF8



ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

zerog26

Arkadaslar konuyu cok uzun zamandan beri takip etmekteyim bugune kadar hic yazmadim.,, genel olarak sorunlar hep ayni isinma sorunu bununda en buyuk etkeni plakalarin isinmasi ...peki bu plakalar neden isiniyo ...
yapilan sistemle ilgili pek bilgim yok ama onemli noktalar aciklamak isterim biraz..

klasik yontem blok sema..



1-)plakalardan belli bir akim geciriyorsunuz.buraya kadar hersey normal anormal olan tek sey bu akim ne kadar zaman sonra plakalarda maksimum duzeye cikiyor bu cok onemli plakalrin isinmamasi icin oncelikle bunun hesaplanmasi gerekli....




2-)mosfete verdiginiz pulsler\'in kac herz ve mosfetin iletimde kalma suresi nekadar....resimle aciklayalim.
bunlari iiiyi bilirseniz hem mosfetin isinmasini engellersiniz hemde plakalarin daha verimli calismasini saglarsiniz. Miletim=mosfetin iletimde kaldigi sure bu sure ile oynayarak hucrelerden gecen akimi kontrol edebiliriz.



3-)son olarakta mosfetinizi cok iyi tanimalisiniz..ornek olarak IRF740 : rds=0.8ohm ic direncli  400v   gerilime dayanabilir. akimin hucrelerde maksimum seviyey cikmasi mosfetin icdirencinede baglidir ayriyetten gecireceginiz akimin buyuklugune bagli olarak gate ucunda tetikleme voltajinizi datasheetten bakmalisiniz.

IRF740   5voltta 3 amper akim gecirirken icinden   12volt ile suruldugunde 8 amper gecirio.. bu noktalar onemli gate ucundan verilen sinyalin voltajida onemlidir .. simdilik bu kadar yaziyorum ilerleyen donemlerde .size mikrokontroller ile surucu kati tasarlayip paylasabilirim....lcd ekrandan frekans ve mosfetin iletim suresini ayarlayabileceginiz bir sistem isinizi gorecektir.herkese kolay gelsin.

philipmsno

 :D :D :D Haha... Ozan hocam çok eğlenceli görünüyo, bende deniycem balon alıp bu gün... İyi oldu bu paylaşım, hep devreydi elektrikti sıkılmıştık biraz. Teşekkürler eğlenceli görüntüler için...: )

ozantavsan

Alıntı yapılan: philipmsno - 14 Temmuz 2012, 12:46:23:D :D :D Haha... Ozan hocam çok eğlenceli görünüyo, bende deniycem balon alıp bu gün... İyi oldu bu paylaşım, hep devreydi elektrikti sıkılmıştık biraz. Teşekkürler eğlenceli görüntüler için...: )

Buzdolabı poşeti kullanabilirsin..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

philipmsno

     Merhabalar herkese...
     Bu gün biraz HHO ürettim, balona doldurdum fakat balon beklediğim gibi havalanmadı. İkinci bir balon daha doldurdum epeyce şişirdik ama oda uçmadı. Balonu uzaktan ateşleyerek patlattık ses yaptı epey. Ama şu dikkatimi çekti, hortumu su dolu bardağa sokup çakmağı baloncuklara tuttuğumda vidyolarda izlerken duyduğum çat çaat diye sesler yapmadı daha çok çoss çost diye sesler çıkarttı. Çıkan gazı aracın hava filtresinden verdim, rölantide motorun çalışması düzeldi farkedilir derecede. Saat gibi oldu motor HHO alınca, çektiğimde gazı düzensizleşiyordu. Şimdi benim ürettiğim gaz sanki biraz kalitsiz gibi geldi bana. Sanki daha çok yanmalıydı ya da balon uçmalıydı!? Havalanacak gibi oluyor en ufak rüzgar yada müdahalede ama uçmadı. Burda bir anormallik olabilir mi? Benim üretiiğim gazda ne gibi bi sıkıntı olabilir? Sodyum hidroksit koydum (70gr Mr Muscle) bir litre saf suyun içine. Hepsini doldurdum sıvı kabına. Akımı ölçemedim ampermetre bulamadı bizim elektrikçi meşkuldü bu gün, bende üstelemedim.
      13 plaka kullandım ben sibernetik hocamın dediği gibi ama 13 te o kadar sodyum hidroksit koymama rağmen nerdeyse üretmedi denebilir. sonra dıştakileri iptal edip 11 plaka olacak şekilde düzeneği kurdum üretim yine azdı. Sonra 9 plaka modunda bağladım kabloları. Çok az bir ısınmayla yarım saat çalıştı, ısı artmadı gaz üretimi fena değildi. 7 plaka denedim 1 dk da ateş gibi oldu kablolar. Denediğim akü aracımın aküsü değil dışarıdaki 60 amper bir aküyle denedik. Dolu sanıyorum kısa devrede ciddi kıvılcım çıkartıyordu akü. Yarın aracımın kendi aküsüyle araç çalışırken deniycem tekrar. Bakalım bi değişiklik olacak mı. Ben bu gün memnun kalmadım bi yerde bi aksaklık var gibi ama nerde anlayamadım. Fikri olan varmı gazın kalitesizliği neden kaynaklabilir???

ozantavsan

Plaka elektirik bağlantıların nasıl ?

Örnek 11 plaka -nnnn+nnnn- gibi....
1 litre suya 70 gr lavabo açıcı çok fazla.Daha öncede belirttiğim gibi muhakkak ampermetre ile ölçmelisinki bilebilesin.Normal ölçü aletleri iç direnci nedeniyle akımı ölçemiyor hidrojen sisteminde.Dışarıdan analog veya dijital ampermetre bağlamalısın.

      2 çölçü aletimi hidrojen sistemini akımı ölçerken heba ettim.Sonra analog aldım ,içine led takarken elimde kaldı.Sonra dijital 50 amper shuntlü aldım.Aynı kaynaktan beslediğim için yandı.Sonra aynısını tekrar sipariş verdim Honkong\'tan geldi.

Balona koyduğun gaz mikatrı fazla olmalıki balonun ağırlığını kaldırıp uçabilsin.Yani balonu patlayacak gibi şişirmeli.Şişiremiyorsa yeterli gaz çıkışın yoktur ,gazın basıncı yeterli değildir.

Vidyomda izlediğin buzdolabı poşeti dakikada 750 mililitre gaz çıkışıyla doldu.tahmini 2 - 3 lite gaz ile dolmuştur.Alttan plastik cırt ile ağzını kapadım.Kapatırken bir miktar gaz kaçtı.Plastik cırt sonrası poşetin 2 santim kadar ağzı kaldı.Poşet havalanamadı.Ağız kısmındaki fazlalığı makasla aldım ,uçtu.Yani ağırlığı azalttık.Plastik cırtın ağırlığı bile etken ,onun yerine iple bağlasam daha yükseğe çıkardı.

Geçen ramazan ayında sahurda poşete doldurup balkondan mahalleye bırakırdım.Gökyüzünde kaybolup giderlerdi.1 sene geçmiş ne çabuk.Bitmiş sistemi monte edip denememişim.Zaman ne kadar çabuk geçiyor farkında değilim.

philipmsno , senin muhakkak çekilen akımı ,dakikadaki gaz çıkışını belirlemen lazım.Veriler düşükse sistemde değişiklikler yapmalısın.

50 amper dijital ampermetremin fotoğrafları önlü arkalı - ayrıca fotoğrafta olmayan bir güç modülü var.Aynı güç kaynağından beslendiğinde yanmaması için  ortak - bağlantılı.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

philipmsno

       Ozan hocam plakalarım 13 adet, en ortadaki hep artı sabit, dıştakilere simetrik olrak 13 lü 11 li 9 lu olacak şekilde eksilerin fişlerini ayarlıyorum. Dıştaki plakaları pas geçtiğimde bi nevi araylı hücre oluyo. Bencede 70gr shidroksit fazla. Geçen dehşet bir gaz çıkmıştı oto-elektrik ustasıyla denediğimizde. Aynı kabloların ucuna uzun bi kablo ekledim ve birde akü başına artıyı söküp takmak için pens. Sanıyorum ya bu gün denediğimiz aküden kaynaklı veyahut  o eklediğim uzun kablo diğerine oranla ince, muhtemelen bu az gaz çıkışı bu ikisinden kaynaklanıyo. Diğer herşey aynı! Akım çekmiyo sanki! 9 plakada bile ısınmıyor. Yarın pazar, ben evde kendi başıma bi gaz miktarını ölçeyim benim aküde deneyip. Bir şişe yedek suyum var, fazla gelirse NaOH onuda sıvı haznesine ekler yoğunluğu azaltırım biraz. Amper ölçüm işini geçen devre için görüştüğüm elektronikçiye gideyim araca monte edip pazartesi ben en iyisi onda var ampermetre o bi ölçsün bakalım. Bu gün araçtaki bariz çalışma farkını gördükten sonra gaz çıkışını biraz daha arttırabilirsek ve plasma arc modifiyesinide uygularsak bence olacak bu iş...
       Teşekkür ederim ilgilendiğin için hocam. İyi çalışmalar...

philipmsno

#728
     Hea unuttum, ne sorucaktım heh geçen volt ölçümünü gösteren bi reim indirmişim orda hücreye bağlantıyı şuna benzer yapmış mesela; -nnnn+nnnn-nnnn+ şeklinde yapmış. Şimdi bulup tekrar baktım aynen böyle yapmış... Ben şunu merak ettim biz nasıl eksi kabloyu ikiye ayırıp dışlara iki eksi ortaya tek artı veriyoruz ya, burdaki gibi plaka sayısını arttırıp + ları 2 3 vb arttırarak verirsek ne olur? 3 artı 3 eksimiz olsun. Paralel bağlantıda akım düşer mi ? Hiç denediniz mi?

sibernetik

philipmsno  kardeşim.Evdeki 12 volt tabanlı denemeler bende de hüsranla sonuçlandı.Hatta devrem bitti,araca bağladım araçta kontağı ilk konuma getirince devre elektrik alıyor röleden akıma yol verdiğimiz için.Düzenek gaz çıkarıyor ama arabayı çalıştırıpta alternatör destekli 13,8 bilemedin 14 voltu görünce daha bir coşuyor.Yine çıkan gaz konusunda  aynı sorunları ben de yaşadım.Sanırım kullandığımız elektrolit madde ya da su buharı eser miktarda da olsa çıkan gazın içine karışınca patır patır patlaması gereken gaz fıs cıs tıs diye naz yapabiliyor.

zerog26 arkadaşım  ısınmanın muhtemel sebepleri önceki konularda sıralandı.Bob BOYCE tarzı bir hücre yapmıyor ve hücre başına 2 volt civarı gerilim düşürmüyorsan hücre her halükarda ısınıyor.Kaldıki Bob BOYCE düzeneğinde bile ısınma oluyordur.E o kadarcıkta olsun artık ne diyelim.
ama dediğin gibi frekans seçimi konusunda ayarlama yapılabilir.Belli frekanslar daha verimli oluyor açıkcası.
Bir dönem betelguz arkadaşımız uygun frekansları da yazmıştı önceki sayfalarda.
Açıkcası  wet ve dry cell konusunda bizim yapabileceğimiz çok şey yok.Sadece değişik ve pratik tasarımlar işimizi kolaylaştırabilir ya da verimi biraz artırabilir.Aslında diğer elektroliz yöntemlerine kafa yorup daha az enerji harcayan,elektrolit madde kullanılmayan gelişmiş sistemler  yapılabilir.
Ben yine bi vakit bulursam Dave Lawton ve Meyer devrelerine tekrar bir dönsem diyorum.

Vay sodyummuş potasyummuş ısınmaymış,yüksek akımmış,bu tür sorunlar yaşanmıyor ama işin içine rezonans vs olayı girdiği için hassas devreler.

zerog26 arkadaşım  pic lerin sanırım 2 tane PWM çıkışı var.Sık sık tekrar ettiğimiz Dave LAWTON devresini pic  ile kurabilirim dersen büyük hayır işlemiş olursun.
Bu devrede amaç STEP CHARCING EFFECT  denen etkiyi oluşturmak.Önceki konularımızda bunu aktarmıştım dilim döndüğü kadarıyla.
555 entegresi her ne kadar kararlı bir entegre olsa da  PIC ile kurulmuş bir PWM devresi ile çok daha kararlı sonuçlar elde edilebilir kanaatindeyim.
Kısaca özetlersem  2  tane peşpeşe bağlanmış kare dalga osilatör düşünün
1. si  sürekli  sabit  frekansta kare dalga oluşturuyor (çıkş katına bağlı olan taraf ) 2. devre ise  bu ilk devreyi tren katarı gibi kademe kademe sürüyor.Mantık olarak basit.

..............    ...............    ..............     ..............    .............   şeklinde  kare dalga dizileri oluşturuluyor.Bu akım suyun içindeki tüp şeklindeki çelik borulara verildiğinde tıpkı kondansatör gibi  şarj etkisi oluşuyor  ve bir yerden sonra su molekülü parçalanıp atomlarına ayrılıyor. Buna step charging effect deniyor.
İlk konularda 2 resim vermiştim bununla ilgili, tekrar ekleyeyim  olaya görsel açıdan bakalım.




çift 555 li devre ile de  bu dalga modelini elde etmek mümkün ama kaliteli kondansatörler,devre beslemesinde 78xx serisi voltaj regülatörü  ve yine çıkış katındaki mosfette de voltaj dalgalanmasını önleyecek uygun  zener  diyotlar ile gezinmeyen,dalgalanmayan bir frekans yakalamak mümkün sanırım.

Bu devreyi de eklemiştim ama tekrar ekleyeyim,adam her katın gerilimini düzenli tutmak için nasıl bir devre kurmuş bakın.

Aaron Murakami adlı bir fizikçi idi

 
Ayrıca bu linkte STEP CHARGING EFFECT ile ilgili yazı ve resimler var ingilizce olarak.

http://tesla3.com/free_websites/wf_meyer_aaron_qiman13.html

zerog26  arkadaşım   çift 555 li devreyi  PIC  üzerine uyarlayabilirsen  bizlere çok katkın yardımın olur.

Selamlar arkadaşlar.







philipmsno

       Merhabalar herkeze... İşte bu gün aracımın kendi aküsüne çalışırken monte ettiğim hücrem ve bağlantı şekli. 9 plaka modunda bağladım. -NNN+NNN- şeklinde. Aradaki kalın mor kabloyu bu gün bulup ekledim ve dünki gaz kalitesizliği az gaz çıkışı ortadan kalktı. Çıkan gazı ölçtüm 20 sn de yarım litrelik su şişesini dolduruyor ve gaz çakmakla tutuşturunca çat çat sesine döndü (çıs çus yok). Fakat akımı ölçemedim (muhtemelen akımı fazla kaçırdık) ampermetre olmadığından. Yarın onuda ölçücem ampermetre bulup. Gaz verildiğinde rolanti yükseliyor ama LPG tüketimide buna bağlı artıyor mu bilemiyorum!? Bu hafta içi karbüratör LPG girişine bir çatal vana alıp bir girişe HHO diğerine LPG vericem ve LPG yi elle vanadan azar azar kısıcam. Bakalım LPG ne kadar kısıkken motor normal çalışmasını sürdürecek. 5 er tl lik gaz alıp HHO suz, HHO ile gazı kısmadan ve HHO ile LPG kısık vaziyette denemeyi düşünüyorum.
       Bu arada geçen sobacıdan aldığım krom kaplı levhalardan daha büyük 21 li bir hücre yapmaya karar verdim.
-NNN+NNN-NNN+NNN-NNN+ şeklinde veya değişik kombinasyonlarla deneyip gaz çıkışını ölçmek istiyorum. Elimde 28 levha var hazır. Sibernetik hocamın paylaştığı Tahir Tali arkadaşın 12Volt\'u 40 Volta çıkaran devreyide diğer devreyle yapma peşindeyim.
      Herkese çalışmalarında başarılar...

philipmsno

#731
       Herkese merhabalar...
Bu gün HHO hücremin amperini ölçmeye çalışırken aküyü patlattım :D aküm sizlere ömür... Siparişi verdim yenisi geliyor, allahtan yedek aküm vardı eski.
       Yalnız ben amperi ölçemedim yada bi anormallik var. Tedşçı bir arkadaştan bulduğumuz ampermetreyi taktık. Önce 200 den aldı tık yok. 20 amper üzerinden ölçüyo 0.02 - 3 amper ölçüyo. Bakıyorum gaz çıkışı gayet iyi. Allah allah bozuk olabilir mi falan derken tedaşın önüne gidip başka bir ampermetre ile denedik. Netice yine aynı. 0.04 ampere kadar çıktı en fazla. Araç çalışırken kabloları takar takmaz 1,5 amper gösteriyo bi sonra bir saniyede0.02 ye düşüyo. Ben bişey nlamadım bu işten. Aküde nasıl patladı anlamadım, ampermetre takılı kablolar takılı akünün kutup başına kablonun ucundaki pensi takıyordum cızırt mızırt ben taktım bumm:D Hücreden kaynaklanıyor olabilir mi? Hücreyi -NN+NN- şeklinde deneyip akımın artıp artmayacağına bakacaktım ki bi şekilde şase aldı!
       Denemelere devam. Bu defa daha dikkatli olucam...
Bu amper olayına birileri açıklık getirirse çok memnun olucam...

eypde

Merhaba arkadaşlar donanım haber de pek hareket yok bende vakit darlığından bu işe yoğunlaşamıyorum diğer forumda  yapıp arabama monte ettiğim dry cell i paylşmıştım tekrar paylaşma gereği duymadım bu arada sn. hohhoh (diğer forumda namı diğer JUMEL) sizi kayboldu diye üzülmüştüm burada bulunca sevindik inanın:)

Arkadşlar yarın nasip olursa sitelere gidip 0.5 ml 316L  bir tabaka alıcam dekupajla kesilirmi evde kessem diyorum          15cm*25cm Mİ kessem yoksa diyorumki daha küçük ebatlı kesip yanyana  2-3 dry cell mi yapsam dry cell in birini 10 amper çekecek şekilde yarlayıp 3 tane yanyana , mesela:::

 rölantide  dry cell in 1. si devrede olucak 2000li devirlerde 2.si devreye giricek 3000 li devirlerde 3. sü devreye giricek böylece devire göre gaz miktarı ayarıda yapmış oluruz

eypde

Kıymetli arkadaşlar ikinci elden bir soğuk buhar makinası denk geldi aldım bunu makinayı hho sisteminde nasıl kullanabiliriz içini açtım hoparlere benzer bir parça var titreşimi yapan o galiba  ???

Yani bu vaporizeri dry cell in içinemi bi şekilde monte etsek (edilirse nasıl monte edilir)
yoksa bublerin içinemi yada başka bir yöntem varmı bu aleti sırf bunu için aldım... iyi çalışmalar herkeze

eypde

Alıntı yapılan: philipmsno - 17 Temmuz 2012, 19:23:49Herkese merhabalar...
Bu gün HHO hücremin amperini ölçmeye çalışırken aküyü patlattım :D aküm sizlere ömür... Siparişi verdim yenisi geliyor, allahtan yedek aküm vardı eski.
       Yalnız ben amperi ölçemedim yada bi anormallik var. Tedşçı bir arkadaştan bulduğumuz ampermetreyi taktık. Önce 200 den aldı tık yok. 20 amper üzerinden ölçüyo 0.02 - 3 amper ölçüyo. Bakıyorum gaz çıkışı gayet iyi. Allah allah bozuk olabilir mi falan derken tedaşın önüne gidip başka bir ampermetre ile denedik. Netice yine aynı. 0.04 ampere kadar çıktı en fazla. Araç çalışırken kabloları takar takmaz 1,5 amper gösteriyo bi sonra bir saniyede0.02 ye düşüyo. Ben bişey nlamadım bu işten. Aküde nasıl patladı anlamadım, ampermetre takılı kablolar takılı akünün kutup başına kablonun ucundaki pensi takıyordum cızırt mızırt ben taktım bumm:D Hücreden kaynaklanıyor olabilir mi? Hücreyi -NN+NN- şeklinde deneyip akımın artıp artmayacağına bakacaktım ki bi şekilde şase aldı!
       Denemelere devam. Bu defa daha dikkatli olucam...
Bu amper olayına birileri açıklık getirirse çok memnun olucam...

 :o  size birşey olmadı inşAllah  geçmiş olsun. hücrelerin arasında şase olmasın..

ozantavsan

Alıntı yapılan: philipmsno - 17 Temmuz 2012, 19:23:49Herkese merhabalar...
Bu gün HHO hücremin amperini ölçmeye çalışırken aküyü patlattım :D aküm sizlere ömür... Siparişi verdim yenisi geliyor, allahtan yedek aküm vardı eski.
       Yalnız ben amperi ölçemedim yada bi anormallik var. Tedşçı bir arkadaştan bulduğumuz ampermetreyi taktık. Önce 200 den aldı tık yok. 20 amper üzerinden ölçüyo 0.02 - 3 amper ölçüyo. Bakıyorum gaz çıkışı gayet iyi. Allah allah bozuk olabilir mi falan derken tedaşın önüne gidip başka bir ampermetre ile denedik. Netice yine aynı. 0.04 ampere kadar çıktı en fazla. Araç çalışırken kabloları takar takmaz 1,5 amper gösteriyo bi sonra bir saniyede0.02 ye düşüyo. Ben bişey nlamadım bu işten. Aküde nasıl patladı anlamadım, ampermetre takılı kablolar takılı akünün kutup başına kablonun ucundaki pensi takıyordum cızırt mızırt ben taktım bumm:D Hücreden kaynaklanıyor olabilir mi? Hücreyi -NN+NN- şeklinde deneyip akımın artıp artmayacağına bakacaktım ki bi şekilde şase aldı!
       Denemelere devam. Bu defa daha dikkatli olucam...
Bu amper olayına birileri açıklık getirirse çok memnun olucam...

Aküyü patlatmak için uzun süre kısa devre konumunda kalmış olması gerek. + ve - kutupların direk temas ediyor gibi olması lazım.Senin sistemde plakalar temas ediyor desek kısa devre edermi bilemiyorum.
Elektrolit madde fazla desek bir anda 60 - 70 amper çekmesi çok zor.ama yinede bir şekilde kısa devre olmuştur.

Ampermetre normail ölçü aleti ise ölçüm doğru olmuyor.Her ölçü aletinin bir iç direnci var.Bu nedenle 20 amper çeken sistemimölçü aleti ile 4 - 5 amper gösteriyor ve gaz çıkışıda düşüyordu.(iç direnci nedeniyle).
Ölçü aleti sisteme seri bağlanıyor.Ölçü aletinin direnciyle hem gaz çıkışını düşürüyor , hem amper az görünüyor.Bunun çözümü analog veya dijital ampermetre kullanmak.Shunt dirençli olacak.Böylece seri bağladığınızda direnç göstermez ,sistemin gaz çıkışını etkilemez ve amperi doğru ölçer.

Donanım haberi de benim gibi takip edenler , oradaki adım yeşilenerji.Ama burada paylaşım daha fazla.Sanırım oradakilerin çoğu burada devam ediyorlar.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

philipmsno

       Ozan hocam, ölçtüğümüz iki ampermetrede pensli tipti. Pensi artıya geçirdik, iki farklı marka ampermetrede de aynı sonuç verdi. Sigorta koyunca bu kısa devre riskide ortadan kalkar sanıyorum. Direk aküye bağlamaya korkar oldum. Elektronik devre için ayırdığım bu ayki param yeni aküye gidicek :(  Neyseki akünün yarısından çoğu koltuğun altındaydı kapak bölümü dahil, elime  yüzüme sıçramadı asit! Ucuz atlattık :D
       Siz siz olun aküye direk bağlamayın: ))) kolay gelsin herkese çalışmalarında...

ozantavsan

Ben şahsen PWm devresine takılmıyorum.Sistemin çekeceği akımı koyduğum elektrolit madde ile belirliyorum.
İlk çalışma ve uzun süre çalışma esnasında çekeceği minimum ve maximum akımı belirliyorum.Ampermetrem ilede doğru olarak gözlemliyorum.

Senin akünün patlaması enterasan bir durum.Çözemedim doğrusu.PWM devreyi ben olsam büyük ve çok sayıda çelik plaka ile bir sistem yapmışsam denerdim.Veya çelik borular ile yapmışsam , frekansıydı ,rezonansıydı uğraşıyorsam faydalı olacağına inanıyorum.Kuru hücrede pek etkisi olacağı kanaatinde değilim.

En azından bizimki gibi ufak sistemlerde pwm\'e gerek yok.

2 x 555 entegreli pwmi denedim pek verim alamadım ,daha önceki paylaşımlarımda var.
LM324\'lü bir pwm devremiz daha var ,akım sınırlamalı.O devre daha işe yaramıştı.Amacımıza uygun olanın o olduğu kanaatindeyim.

Ampermetre bağlantısını doğru yapmışsınızdır eminim ama daha önce sistemi aynı aküye ampermetresiz bağladıysanız ve sorun çıkmadıysa ;

1) DRY cell\'de sorun yoktur.
2) Ampermetre bağlandığında sorun başlamışsa , kısa devreyi ampermetre yapmış olabilir.
3) Küçük bir ihtimal ampermetreyi devreye seri değilde paralel bağladıysanız o zaman seyir eyle gümbürtüyü.Aküde patlar ,ampermetrede.

Bir çizim yaptım bağlantı ile ilgili...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

eypde

#738
Arkadaşlar bugün 316L plaka aldım bir adet,, aldığım yerde hidrolik kesim aletinde kestirdimde 14*25 ebadında 28 tane plaka çıktı yarısından, diğer yarısıda duruyor tüm halde belki ilerde daha değişik hücre modelleri yaprım düşüncesiyle yarısını tüm halde bıraktırdım Ankarada 316L almak isteyen olurs adresini verebilirim baya yardımcı oldular saolsunlar lazer kesime dünya para vermeye hiç gerek yok bence hidrolik makinada 5 TL gibi bir rakama gayet düzgün kestiler 14*25cm abadında kesince neredeyse hiç zaiyat olmuyor 2cm bir parça artıyor okadar  yanlız plakanın üzerine iyi bakın resimdede görüldüğü üzere 316 L  diye yazar..

Şu an itibariyle elimde;   316L plaka  - ultrasonik vaporizer  -  pleksi tabaka  -  güç kaynağı -  200w inverter -  3mm şeffaf conta -  bublerler -  hortumlar -  Var      pwm yok

 İşki kafayı kullanıp bunlardan helva yapmada  :) bağımsız akım kaçağı olmayan kolay temizlenebilen icabında ultrasonik vaporizer ve neodium mıknatıs eklemesi yapabileceğim bir hücre planlamaya çalışıyorum günlerdir kafamda ???    kolaylıklar herkeze...



fatih

merhaba arkadaşlar. eypde arkadaşım hayırlı olsun başarılı çalışmalarda kullanırsın inşallah, plakanın ebatları ve kalınlığı nedir, birde ne kadara aldığını sorucaktım 

hayırlı akşamlar






başarılar

eypde

#740
Alıntı yapılan: fatih - 20 Temmuz 2012, 18:25:03merhaba arkadaşlar. eypde arkadaşım hayırlı olsun başarılı çalışmalarda kullanırsın inşallah, plakanın ebatları ve kalınlığı nedir, birde ne kadara aldığını sorucaktım 

hayırlı akşamlar






başarılar

teşekkürler Fatih kardeşim  1m*2m 130 tl istiyorlar 0.6mm kakınlık 1mm baya bi ağır oluyor bu ebatta



Arkadaşlar banada lazım bir ampermetre 50A lik flan Ankarada yada nette varmı bildiğiniz bi yer ankara konya sokakta 50A  olana birisi 90TL dedi hemen yanındaki dükkana sordum aynısına 50TL dedi nasıl iş anlamadım..

eypde



Selamun aleykum arkadaşlar sizlere uzun beyin jimnastikleri sonunda yeni tasarladığım youtube ve internet aleminde bulamıyacağınız  TAMAMEN BAĞIMSIZ  ve AKIM KAÇAKSIZ  kendi tasarladığım hücremi tanıtacağım  :)

 plaka ebadı14*25     8 plaka 7 hücre         hücre içi  13*21 cm        yani 273 cm2          13.8V / 7 = 1.97V hücre başına   

henüz tamamlamakta olduğum bağımsız elektroliz sıvısı tankları her hücreye ayrı tank yapıcam... Tankları sığdırmak zor olucak ama uzun yüksek ve yanyana bitişik olarak yapabileceğimi düşünüyorum tanklardan çıkıştan sonra gazlar tek bir bublerde birleşebilir...

eypde

devam..


betelguz

Eypde arkadaşım iyi güzelde bu hücredede  kaçak akım olacak. Bu kadar uğraşmaya gerek yoktu bence.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

philipmsno

      Herkese merhabalar... Biliyorum forum her gün kontrol ediliyordur ben gibi ama ramazan rehaveti çöktü sanırım kayılımcılara :D Ben açıkçası akü patlatma olayından sonra sigortasız vs siz dokunmuyorum bile düzeneğe. Elektrikçim, montajı yapacak olan iyice oruç çarptığından yarın yaparız öbür gün yaparız sukoyverdi. Bende o gerekli araç bağlantısını yapmadan dokunmamaya and içtim :) Sodyum hidroksitti, akü asidiydi derken arabanın döşemeler leke içinde kaldı. Ben ekmek sodası kullanmaya karar verdim. Mali krizdeyim birazda, tayin işleri başladı o işlerde biraz yoluna girsin sanırım o zaman devam edebilicem.
      Ozan hocam sizde ne var ne yok? PWM den vazgeçtim sizin gerekli görmüyorum tavsiyenizden sonra. Plasma spark düzeneği ne durumda? İş güç yoluna koymuşsunuzdur umarım...

ozantavsan

Benimde işyeri kapanma ,iş arama derdim var.Araya ramazan girdi.
Yağ var , un var , şeker var bir türlü tatlıyı yapamıyorum.Bütün malzemeler var.İş basit elim ermiyor.
Akşam 22 gibi eve geliyoruz hanımla.Saat 02:30 sahura kalkış.Yatış 5:00..Bu zaman darlığında elim ermiyor.
Ayrıca aracımın üst kapak contasını değiştirmiştim.1000 km sonra tekrar sıkılacaktı.1500 km oldu ustadan randevu alamadık.Ben arayacağım dedi 2 hafta geçti.Abi ramazana bırakmam seni demişti ramazan geleli  9 gün oldu.13 ağustosta fenni muayene var.Biraz maddi sıkıntı var , derken hal böyle elim ermedi.
İnsanın keyfi yerinde olmayınca hiçbirşeye el süremiyor.

Aslında geçen sistemde kullandığım malzeme boyutlarını ölçtüm.Neye monte edeyim ,ne kadar yer kaplar ,yok yüksekliği kaç olsun , eni kaç olsun, bagajamı koysam , motor bölümüne mi monte etsem.Her sahur sonrası başımı yastığa koyduğumda bunları düşünüyorum.Yapacağız amma önce biraz keyiflenmek lazım.
En azından şu fenni muayene geçsin , bayram sonu takmak istiyorum.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

eypde

#746
Alıntı yapılan: betelguz - 27 Temmuz 2012, 20:06:52Eypde arkadaşım iyi güzelde bu hücredede  kaçak akım olacak. Bu kadar uğraşmaya gerek yoktu bence.

Betelguz arkadaşım kaçak akım nasıl  olacak birde açıklarsanız  sevinirim benim  projede hiçbir kaçak yoktur.  Tam incelerseniz ben belki tam anlatamamış vede resimleyememiş olabilirim ama kesinlikle kaçak akım yoktur sıvı tanklarına kadar  ayrı olarak tasarlandı kaçacak bir yer yok  :D saygılar

musti.1836

#747
herkeze hayırlı ramazanlar.

bana yardımcı olurmusunuz. kondansatörü neye göre seçmem lazım. kapasite arttıkça hızıdamı düşüyor. kondansatörün voltajını neye göre belirlememiz lazım. arçtaki ateşleme hızlı oldugu için hızlı şarj ve deşarj olacak bir kondansatör lazım ama bunun hakkında hiç bir fikrim yok.

kondansatör degerleri hakkında pek bir fikrim yok bana yardımcı olursanız sevirim.

 şu iskenderunda bir elektronikçi  bu formu okuyupta bana yardımcı olacak bir topragım varsa bana ulaşsın :)

coco

kymco like 125 motorum için hho çalışmalarım devam ediyor.
enson cok calısmasından ötürü konjektörüm yanmıstı degıstırdım youtube da eski bir vidyo geldi aklıma sitedeki üstadlara danısmak istiyorum

sanırım pwm devresi kurulmus sistemde 4000 mikrofarat da kondansatör var bu devre konjektörü patlatmamak için kurulmus olabılır dıye dusunuyorum

ama asıl merak ettıgım kondiransatörü devreye nasıl bagladıgı ve devredeki tam görevi nedir?

http://www.youtube.com/watch?v=k3NgzyqoHog

şimdiden teşekkürler...

sibernetik

Arkadaşlar herkese selamlar.Aydin Didimdeyim.Cepten baglandim,bisiler karalamaya çalışıyorum.Net yok anlayacağınız,internet cafeye filan gitmek gerekiyor.Fırsat bulursam bisiler yazmaya çalışırım.Herkese selamlar,iyi çalışmalar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın