220 Volt Ac Röle Sürme

Başlatan 07 Osman, 30 Haziran 2022, 11:20:53

07 Osman

Merhaba arkadaşlar,

Başka bir konumda sayın @mustafaaxu  nun vermiş olduğu aşağıdaki devrede  yükün çektiği akımı  entegrenin 3 nolu bacağı ile okuyarak, akım şiddetine göre entegrenin 1 nolu çıkışından  örneğin 0 ile  5 volt arasında  (1M pot ile ayarlanabilir)  çıkış alabiliyor ve bunu voltmetrede okuyabiliyorum.

Amacım bu çıkış ile röle tetiklemek. Bu çıkışın gücü 5v DC mini röleyi tetiklemeye bile yetmiyor. Ancak araya transistör koyarak 5v veya 12v luk röle tetikleyebiliyorum.

Ancak benim tetiklemem gereken röle 220v Ac röle. (Altta 2. resim)  Neden 220v röle diye sormayın 3 takım kontağı var ve bana 3 kontak ta lazım. 

Yani önce 12 volt, onunla da 220v röle şeklinde iki röle kullanmak istemiyorum.

Sorum şu, dc volt ile tetikleyip, 220v röleyi ne ile kontrol edebilirim. Triyak,  mosfet ?   

Dip not, beyz/gate voltu artınca yol verecek, volt azalınca kesime gidecek.

amper_ölçüm.JPG

220_Ac_Röle.jpeg


dede_salih

#1
Merhaba @07 Osman

Öncelikle akım ölçen devrede eksiklik var. Yüke seri bağlı olması gereken şönt direnç unutulmuş.
Pardon ampermetrenin içindeki şönt direnci atlamışım. Sonradan aklıma geldi.

Asıl soruna gelirsek eğer resimdeki röle için katı hal rölelerini (solid state relay) kullanabilirsin.
Anahtarlama elemanı olarak şebeke gerilimine dayanıklı mosfet yada triyak kullanılabilir. Aşağıda örnek uygulama var.
https://320volt.com/moc3020-izole-triyak-kontrol-devresi

Bu röleyi kullanma sebebin nedir?
Tam olarak nerede kullanacaksın?

07 Osman

#2
Alıntı yapılan: dede_salih - 30 Haziran 2022, 12:43:18Merhaba @07 Osman


Bu röleyi kullanma sebebin nedir?
Tam olarak nerede kullanacaksın?

Anladım, elimdeki malzemeler ile bir şeyler yapabilirmiyim demiştim ama olmayacak sanırım. Elimde birkaç çeşit mosfet ve triyak vardı da  :D

Bu devre için kullanacağım. Bu devre, yükün çektiği akıma göre iki ampermetre arasında otomatik geçiş yapmasını umuyorum. Şu an manuel switch sayesinde yaptığım işi otomatiğe çevirmek istiyorum.

Elimde birden fazla kontağı olan tek röle o olduğu için onu kullanmak istedim.  Eğer hiç çözüm bulamaz isem iki yada 3 mini röleyi paralel bağlayarak  kontakları arttırma yoluna gidebilirim.

dede_salih

#3
Bu işlem için elindeki röleyi kullanmak pek mantıklı gelmedi bana.
Ampermetrelerin siyah kablolarını birleştirip negatif hatta bağlasak. Yükten sonra 2 ampermetre arasında geçiş yaptırmak için tek röle yetmez mi?
Nc-50A metre, No-3A metre. Akım izleyen opamp devresi ile akım 3A altına düştüğünde röleyi çektirsen olmaz mı?


07 Osman

#4
Hatta 3. kontak ta,  ampermetrelerin beslemesi için.  Çünkü ampermetre de güç olduğu sürece ölçüm ucu bağlı olmasa bile alakasız  rakamlar oluyor ve hareket ediyorlar. Özellikle Shunt bağlı olan 0-50 Amperlikte.

Hadi dediğiniz gibi eksileri birleştirsem bile,  ampermetre beslemeleri için yine bir kontak lazım. Yani en az iki bağımsız kontak gerekiyor.

Olmazsa dediğim gibi iki mini röleyi paralel bağlayıp bir şeyler yapayım o zaman.

dede_salih

#5
Ampermetrelerin boşta iken tuhaflaştığını bilmiyordum. Sizin cihazda bir ayar yada arıza durumu söz konusu olmasın?

Aşağıda mosfet ile yapılmış spdt anahtarlama uygulaması var. Optokuplör ihmal edilip transistör ile tetiklenebilir. Ama bana 2. bir röle kullanmak daha mantıklı geliyor.
https://www.homemade-circuits.com/12v-dc-solid-state-relay-ssr-100-amps/

2 roleyi de çektirmek için opamp'ın (LM358) çıkışı transistör ile güçlendirilmeli.
50A gibi değerlere çıkma düşünceniz varsa eğer kullanacağınız röle, kablolar, konnektörler v.b. seçerken dikkat edin.

Yusuf usta

bta 12-600 triyak ayağına 220ac gir. tetiklemeyi 470r direnç üzerinden ver ve bir diyot koy araya ki triyak bozulursa geri voltaj verip tetikleme yaptığın porta zarar vermesin.

bu sistemi boya makineleri titreşim bobinleri için yıllardır kullanıyor. triyaka titreşim bobini bağlı. 220 voltla çalışıyor. ve 4017 ile iki adım counter yapılmış, iki bobn sıra ile triyak tarafından aç kapa yapılıyor. devrenin gerilimini de 220 ile beslemeyi düşünürsen, bir 820nf 400v kondansatör, 1w 10 ohm diençle seri bağlı şekilde bir köprü diyota giriyorsun, köprü çıkışında 100 ohm üzerinden geçirdiğin gerilime 1000uf/16v kondansatör ve 1w 8,2v zener paralel bağlıyorsun. gavur böyle yapmış. NE55, 4017 kullanıp çıkışıyla bobinleri tarif ettiğim gibi sürmüş.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

07 Osman

#7
Alıntı yapılan: dede_salih - 30 Haziran 2022, 17:51:14Ampermetrelerin boşta iken tuhaflaştığını bilmiyordum. Sizin cihazda bir ayar yada arıza durumu söz konusu olmasın?

Aşağıda mosfet ile yapılmış spdt anahtarlama uygulaması var. Optokuplör ihmal edilip transistör ile tetiklenebilir. Ama bana 2. bir röle kullanmak daha mantıklı geliyor.
https://www.homemade-circuits.com/12v-dc-solid-state-relay-ssr-100-amps/

2 roleyi de çektirmek için opamp'ın (LM358) çıkışı transistör ile güçlendirilmeli.
50A gibi değerlere çıkma düşünceniz varsa eğer kullanacağınız röle, kablolar, konnektörler v.b. seçerken dikkat edin.

Bilemiyorum, aslında çalıştığı anda ölçümleri gayet stabil, ama cihaz kendi çalışır ve akım ölçüm probları takılı olmazsa ekranda anlamsız sayılar çıkıyor bu da beni rahatsız ediyor. Sizin verdiğiniz devre 220v kontrolünden ziyade mosfet ile iki röleyi kontrol amaçlı. Ben yukarda ilki rölenin paralel bağlanmasından bahsetmişken sizin gibi düşünmemiştim. Klasik BD139 ile örneğin iki mini röleyi paralel bağlarım diye düşünmüştüm. Yüksek akım ile ile ilgili uyarılarınız için teşekkür ederim.

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 01 Temmuz 2022, 09:39:45bta 12-600 triyak ayağına 220ac gir. tetiklemeyi 470r direnç üzerinden ver ve bir diyot koy araya ki triyak bozulursa geri voltaj verip tetikleme yaptığın porta zarar vermesin.



Sayın @Yusuf usta  mesajınızın ikinci paragrafı benim için oldukça karışık olduğu için ilk paragrafı alıntıladım  :D  İlk paragrafta anlattığınızı ben  alttaki şekilde anladım doğrumudur ?  Birde elimde triyak olarak BT137 ve BT151 var sadece.

Triyak.jpg

Yusuf usta

#8
Alıntı yapılan: 07 Osman - 01 Temmuz 2022, 11:08:46Sayın @Yusuf usta  mesajınızın ikinci paragrafı benim için oldukça karışık olduğu için ilk paragrafı alıntıladım  :D  İlk paragrafta anlattığınızı ben  alttaki şekilde anladım doğrumudur ?  Birde elimde triyak olarak BT137 ve BT151 var sadece.

Triyak.jpg
evet çizimin doğru. bt137 messelesine gelince... normalde çalışması lazım, fakat bahsettiğim kartları üretirken bir kez denedim, neden olduğunu bilmiyorum bt137 ile çalışmamıştı.bir anlık öylesine denemeydi, belki bana öyle denk geldi. tekrar denemedim sonrasında. ve önemli bir not; devrenin eksi tarafına 220'nin bir ucunu, tercihen ve güvenlik gereği  nötr ucunu vermen gerekir. yoksa tetikleme olamaz. ikinci paragrafı belki ayrı güç kaynaklarına gerek kalmaması ve bu nötr ilişkilendirmesine gerek duymaman için yazmıştım.
düzeltme: resimde 470uf yazan yer nf olacak
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

07 Osman


seron

Trafosuz adaptör devresinde iki küçük teknik detay:

daha uygun.PNG

Örnek 12V çıkış istiyorsan 6V iki zeneri seri bağla her biri 1Watt ise 2Watt'a çıkmış olursun bu da zener bozulduğunda çıkışı mahvetmesini önler. Voltage Dropper Capacitor (girişteki seri kondansatör) bacakları arasında mutlaka büyük omajlı direnç.  ::ok

Yusuf usta

@seron üstadın (bizim buradaki elektronik ustalarından daha çok teknik biliyor, inkar etse de ustadır) 1 numara verip koyduğu direnç kondansatörü deşarj eder. fişten çekilince elini değeni yerinden az bi' hoplatmasını engeller. onu kullanırız genelde ama çok da önemsemeyiz. şemadaki zenerleri watlı kullanmak ya da seri kullanıp watt artırmak güzel olur. ama düzgün bir zener kullanırsan çok önemli değil. bu  adaptör kısmında @seron bayağı bir çalışma yaptı, tecrübelidir. o diyorsa bir bildiği vardır. çok hoplatmıştır 220volt kendisini o yüzden sizi korumak istiyor :)
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

 :D olurmu be abi asıl ustalık sizde. Geçen gün pcnin güç kaynağı bozuldu. Gevv çıkış diyotlarını kontrol et dedi onu bile kontrol edemedim ustalık ayrı iş.

Trafosuz adaptör devreleri basittir ama onun bile içinde bir sürü ilim teknik detay var.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın