Kesintisiz güç kaynağından yüksek amperli adaptör olur mu ?

Başlatan 07 Osman, 18 Mart 2021, 21:04:44

07 Osman

Elimde  içinde 3 adet bitmiş aküsü bulunan, bu nedenle kullanmadığım master guard  marka 1 KV lık kesintisiz güç kaynağı var.

Bundan şöyle yüksek amperli, evdeki amatör işlerimde, devre tasarımlarımda kullanabileceğim  12 mi olur, 24 mü olur voltaj çıkışına sahip bir güç kaynağı elde edilebilir mi?

Bildiğim kadarıyla aküler seri bağlı, yani 36 volt giriş, 220 volt çıkışlı bir inverter devresi var içinde.   220 volt girip şöyle 0-30 volt ayarlı bir ürün olsa tadından yenmez yani.

gevv

UPS devresini modifiye edip güç kaynağı yapanı görmedim  olacağını sanmam  trafoyu ve üzerinde işe yarar malzemeleri kullanabilirsiniz.

tahminimce trafonun güçlü çıkışları  2x22v  veya  2x24v  veriyor olabilir  önçe çıkış voltajını tespit etmeli sonrası gelir

seron

Eğer aküleri bitmiş bir UPS'im olsaydı, ve sağlam çalışır olduğunu bilseydim, akü alırdım. Dönüştürmek biraz sıkıntılı olsa gerek. Üç akü biraz pahalıya gelebilir ama en azından cihazını geri kazanmış oluyorsun.

07 Osman

Alıntı yapılan: gevv - 18 Mart 2021, 22:59:12UPS devresini modifiye edip güç kaynağı yapanı görmedim  olacağını sanmam  trafoyu ve üzerinde işe yarar malzemeleri kullanabilirsiniz.

tahminimce trafonun güçlü çıkışları  2x22v  veya  2x24v  veriyor olabilir  önçe çıkış voltajını tespit etmeli sonrası gelir

Teşekkür ederim, çıkışları kontrol etmek kolay. Önemli olan ben doğrultma, regüle olayları ile uğraşmadan olurmu acaba diye düşünmüştüm. Yani ters mantıkla  ups de 36 verip 220 alıyoruz, 220 verip 36 alsak olmaz mı  :D .

Alıntı yapılan: seron - 19 Mart 2021, 06:24:58Eğer aküleri bitmiş bir UPS'im olsaydı, ve sağlam çalışır olduğunu bilseydim, akü alırdım. Dönüştürmek biraz sıkıntılı olsa gerek. Üç akü biraz pahalıya gelebilir ama en azından cihazını geri kazanmış oluyorsun.

Şimdilik ihtiyaç hasıl olmadığından  duruyor bir kenarda. Aslında araçta inverter amaçlı kullanmak üzere temin etmiştim,  ama 3 akü ile girişinin 36 volt olduğu sonradan tespit ettim.

AX

UPS de kullanılan Transformatörler zaten iki yönlü çalışır elektrik üretirken invertör olarak çalışan transformatör elektriğe bağladığında aküleri şarj etmek için redresör olarak çalışır.
1000W. lık bir transformatör dizginlemesi zor aygır gibidir. Tam performans verim elde edeceksen çok iyi hesap yapıp hızlı tepki veren koruma devresi tasarlamalısın aksi taktirde güç komponentlerini sık sık değiştirmek zorunda kalacaksın.
Sekonder gerilimini doğrultduğunda yaklaşık 50V civarı gerilim elde edeceksin sürekli maksimum değerlere yakın voltaj kullanamazsın eğer analog ayarlı güç kaynağı yaparsan ısı problemi olacak. Bazen 5V genellikle de 12V kullanacaksın aradaki voltaj farkı ısıya dönüşecek bunu soğutmak ciddi bir problem. Hele bir de birkaç amper akım çekerseniz ısı sorunu daha da problem olacaktır gerçi güç transistörlerini seri bağlayarak ısıyı güç komponentlerine paylaştırırsın. Eğer PWM ayarlı Güç kaynağı yaparsan küçük bir fanla ısı sorunun ortadan kalkmış olur.

07 Osman

Bugün açtım tekrardan içini, trafo yok,  smps tarzı çok komplike bir devresi var. Aküleri şarj için 40 volt veriyor.  Güce binince 12-13 volta kadar düşüyor.
Garanti olması adına ilk etapta
1-  3 adet halojen araç far ampülünü seri bağladım, ölçü aletimde 14 volt gerilim 2,25 amper de çekilen akım gördüm. Ampüller hafifçe yandı. Cesaret geldi bana;
2- 2 adet halojen araç far ampülünü seri bağladım, ölçü aletimde 13 volt gerilim 2,25 amper de çekilen akım gördüm. Ampüller yine aynı parlaklıkta  yandı.
3- Bir tane  halojen araç far ampülünü seri bağladım, ölçü aletimde 10 volt gerilim 2,25 amper de çekilen akım gördüm. Ampül yine aynı parlaklıkta  yandı. 

Ampülü daha önce gerilimi 10 volta düşmüş bir  aküye bağladığımda 5,5 amper akım çekmişti.

Anlaşılılan buradan bize ekmek çıkmayacak.

seron

Osman abi merhaba. Çabana ve amacına saygı duyuyorum ama cihazı öyle boşa zorlama. Evet, o cihaz trafo tabanlı değil SMPS tabanlı bir UPS cihazı. Trafolulara göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır muhakkak.

Önerilerim şöyle, yapma abi.

Ya ikinci elden sat, bir ihtiyacı olan kullansın, ya da al üş tane akü yapıştır arabanın sırtına bir köye möye gidersin, öyle kırsal yerlerde ceryanlar çok sık kesilir yok guş gondu yok ağaç değdi ikide bir ya direk patlıyo ya trafo cortluyo işine yarar yani.Sen onu koy bi kenara, ilerde bir elektronikçiyle karşılaşırsan "ben sana bunu vereyim sen de bana güş gaynaa yapçak bi trafo ver" dersin, bir şekilde yolunu bulursun. ;)

07 Osman

Bu upsyi şimdilik senin tavsiyene uyup bir kenara kaldırdım. Youtube den akü canlandırma videoları izliyorum  :D 

Projenin yönünü değiştirdim @seron .  Elimde daha önceden arabada kullandığım 600VA lık tek akülü bir ups daha var. Bir şekilde bozulmuş ve çalışmıyordu. Onun trafosunu çıkartıp tekrardan inceledim. Bayağı büyük, 8-10 amper civarında güç verebileceğini düşünüyorum.  Daha    önce    sadece    6-0-6  şeklinde ölçüm yapıp yeterli olmayacağını düşünmüştüm.  Sonra tekrardan yaptığım kontrollerde 4 adet  girişinin olduğunu gördüm. Ölçü aleti ile yaptığım ölçümlerde ilk girişin değeri 4,5 ohm.  İkincisi 21 ohm.  Üçüncüsü 17 ohm, ve sonuncusu 15 ohm.

İşi garantiye almak adına en yüksek ohm olandan başladım 220 voltu vermeye;

21 ohm olana 220 volt verdim, çıkış  6-0-6 volt.
17 ohm olana 220 volt verdim, çıkış  7,5-0-7,5 volt.
15 ohm olana 220 volt verdim, çıkış  8.5-0-8,5 volt.
4,5 ohm olana cesaretim el vermedi.  Gerçi çalışma masamda kısa devre korumam var ama yine de denemedim onu. Muhtemelen 110v girişi
olabilir. Kendime dedim ki,  ayarlı bir güç kaynağı yaparsam 17-18 volt neyime yetmiyor.

Trafoya,  55 wattlık oto far ampülünü taktım,  3,5 amper civarında akım çekti, gayet de parlak bir şekilde yandı, bir sıkıntı olmadı.

Forum kurallarına aykırı olur düşüncesiyle link  vermedim,  internette ve youtube kanallarında dolaşan 4 adet IRFZ44N mosfet ve LM317 den oluşan 20 ampere kadar dayanabilen ayarlı voltaj regulatörü yapıp bu trafo ile kullanmayı düşünüyorum.

Zaten bahsettiğim devre benim trafosunu söktüğüm ups içinde mevcut, oradan o kısmı kesip alacağım, çok kolay olacak benim için.

Sonradan şu formül aklıma geldi.

P(güç(Watt))=U(voltaj) x I(akım)

Yani;

P=UxI

Bu formülde  I,  yani akımı çekersek  I=P/U olur 

I=55/12

I=4.59 Amper. 

O zaman  benim trafo maximum 3,5 amper veriyor. Daha fazla verebilse idi, ampül 4,5 ampere kadar çekecekti,  doğru mu düşünüyorum ?

Ben burada doğrultmaç devresi yapmadım, alternatif akımda ölçtüm amperi.  Doğrultmaç devresi yapıp,  yukarda bahsettiğim ayarlı voltaj regülatör devresini de eklersem DC voltta akım artışı olur mu ?

seron

İşin matematik hesabını bana sorma, güzelim trafoyu yakarsın :D O konuda cidden çok cahalım.

O değil de, neden forum kurallarına aykırı oluyo anlamadım. Faydalı herşeyi paylaşabilirsin yapıştır gelsin ne vidyosuysa. Ticaret yasak forumda. Bunun dışında ben şurdan aldım, bu firmayı da öneririm falan diyebiliyorsun. Link atabiliyorsun. At mesela, direnç netten paylaş linki, ürün bu de. Birşey olmaz. Art niyet var mı ona bakılır adam daha az evvel üye oluyo, bilmemne holding olarak otomasyon işlerini 40 yıllık tecrübeleriyle yapıyolar diyo. Bababababa yapıyoruz demiyo da yapıyolar diyo. Ya onlarda bi zeka sorunu var ya bizde...

Dilediğin gibi çalış. UPS'ler bir tür cankurtarandır. Öyle bir zaman gelir, hayat bile kurtarabilir. Çalışanı sökme, bozuğu onar, onaramıyorsan güç kaynağı yap ::ok  ;)

07 Osman

Valla bir kaç eksik malzeme var, onlar gelsin başlayacağım inşallah.

Trafoya gelince ise, ilk denemelerimi çalışma masamda yapmıştım, çalışma masamdaki prize 150wattlık seri ampül bağlı, kısa devre olaylarına karşı güvenlik amaçlı. Burada hafif ampül kızarıyormuş ama ben farkında değilmişim, yani trafo en fazla 3,5 amper veriyor demiştim ya, giriş voltajı düşüyormuş ta ondan öyleymiş. 

Sonra normal bir prizde denedim, 2 adet 55 wattlık oto ampülünü paralel bağladım, çok rahat 8 amper güç çektim trafodan.  Yani bana hayli hayli yeterli gelecek.

Sizce aşağıda resimdeki iki adet doğrultma devresinden hangisini kullanmalıyım ki, en az kayıp, en yüksek verim alabileyim ?

doğrultmaç.jpg

Bu devrenin devamında ise  linkteki videoda görülen devre hazır olarak var elimde, o kullanılacak.


asma

Sen bilirsin arkadaş. Yap kullan.
Adam birkaç elemanı uzay montaj bağlamış , yüksüz stabilizasyon testi yapıyor, ahanda yaptım oldu diyor.
Sen de o devrenin hazırı elimde mevcut yazmışsın.

Bu sefer saçma sapan devreleri ayarlı güç kaynağı diyerek pazarlayanlara kanmayın demiyorum.
Buyrun yapıp kullanın. Siz bilirsiniz. Beklentilerinizi karşılıyor ise yeterlidir. Diyorum.

Bu arada trafodan 7,5V elde edeceğin şekilde bağlarsan güvenli olur. Şekil 2 de ki gibi köprü diyot bağlantısını kullanabilirsin.

Kolay gelsin.

seron

O vidyodaki şahıs daha çok izleyici çekme amaçlı videolar yapar. Ben işin tekniğini bilmediğimden yap yapma diyemem. Ama ona güvenilmese daha iyi olur. Bir de şu hintlilere. Basit bir devre soruyorum, full hintlilerin saçma sapan uygulamaları en üstlerde çıkıyor. Böyle nerde vudu büyüsüyle çalışan devre varsa onlar.

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 14 Nisan 2021, 13:13:18Sen bilirsin arkadaş. Yap kullan.
Adam birkaç elemanı uzay montaj bağlamış , yüksüz stabilizasyon testi yapıyor, ahanda yaptım oldu diyor.
Sen de o devrenin hazırı elimde mevcut yazmışsın.

Bu sefer saçma sapan devreleri ayarlı güç kaynağı diyerek pazarlayanlara kanmayın demiyorum.
Buyrun yapıp kullanın. Siz bilirsiniz. Beklentilerinizi karşılıyor ise yeterlidir. Diyorum.

Bu arada trafodan 7,5V elde edeceğin şekilde bağlarsan güvenli olur. Şekil 2 de ki gibi köprü diyot bağlantısını kullanabilirsin.

Kolay gelsin.

Sayın ustam, pek tabiiki sizlerin fikirleri benim için çok önemli.  Evde bilgisayar powerinden yaptığım güç kaynağı 3,3-5-12 volt  bana yeterli gelmeyince, belki yeterli gelecek ama örneğin 12 volt 21 watt ampül bile taksam kısa devre korumasına giriyor ve kendisini kapatıyor, belki de bozuk bilemiyorum yani.

Onun için bu işe merak saldım. Yukarıda da bahsettiğim üzere evde daha önceden kullandığım, bozulan  600 VA lik tek akülü upsmin elemanlarını kullanarak böyle bir proje yapmak istedim.  Nette araştırırken en basit olarak bu devreyi gördüm,  halihazırda aşağıda resimde de görüleceği üzere  bozuk ups min elektonik kartında direk o devre değil ama, o bahsi geçen elemanlar hazır olarak vardı, e upsnin  trafosu da vardı bende devreyi değerlendirmek istedim.

Eğer farklı bir tavsiyeniz varsa, bu şekilde basit olarak yapabileceğim her zaman tavsiyelere açığım.  Hatta  bazı anlatımlarda direk 220 v girişini dimmerle kontrol ederek çıkış voltajını ayarlıyorlar, o tip devreler nasıldır tavsiye edermisiniz.

"Bu arada trafodan 7,5V elde edeceğin şekilde bağlarsan güvenli olur. Şekil 2 de ki gibi köprü diyot bağlantısını kullanabilirsin." 
Burasını tam anlayamadım. Biraz daha açarmısınız.  Yani 7,5-0-7,5  çıkışlarından orta ucu kullanmadan totalda 15 volt mu kullanayım, anlamadım.

Alıntı yapılan: seron - 14 Nisan 2021, 15:03:46O vidyodaki şahıs daha çok izleyici çekme amaçlı videolar yapar. Ben işin tekniğini bilmediğimden yap yapma diyemem. Ama ona güvenilmese daha iyi olur. Bir de şu hintlilere. Basit bir devre soruyorum, full hintlilerin saçma sapan uygulamaları en üstlerde çıkıyor. Böyle nerde vudu büyüsüyle çalışan devre varsa onlar.

Haklısın seron, 
Sıkıntı şu ki, fazla bilgim olmadığından orada burada gördüğümü, eğer elimde malzeme de varsa yapmaya çalışıyorum, tek derdim bu.

Bahsettiğim hazır ups devresi ve benim kestiğim kısım resimdeki gibi,

seron

Abi devreyi nerde ne amaçla kullanıcaksan ona göre karar ver. Ben seni yanıltmıyayım. Çünkü ondan daha dandikasyon devreler de "amaca göre" kullanıldığında iş görüyor. Saçma bir LM317 devresiyle bile iş görecek kadar basit güç kaynağı yapılabiliyorsa sen niye uğraşmayasın?

Devam et, hata yap ki tecrübe kazanasın. Basit bir transformatörle HDD güç kaynağı yapmaya çalıştım da cümle aleme rezil olmuştum görmüşsündür. Pişman mıyım, hayır. O tecrübe bana ders verdi, büyük bir transformatörle basit bir akü şarj cihazı yaptım mahalledeki bir abi ikide bir telefonla arayıp ödünç alıp duruyor.

Yani bu işler böyle... ::ok

asma

Trafoyu doğru kullanmak adına önerim olmuştu.
17 ohm ölçtüğünüz sarıdan 7,5 o 7,5 volt okuduğunuzu yazmışsınız.
220Vac yi bu uca bağlayın, ileride sorun çıkmasın. Şu linke de bir bakmanızda fayda var:
https://320volt.com/ups-trafosunu-degerlendirmek/
Burada verilen örnekte, Vx şarj voltajından bahsediliyor. Sizdeki trafoda bu yardımcı çıkış var mı, kaç volt.

Örnekteki trafo için (yardımcı sarılı) devre önerebilirim.

Kolay gelsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 16 Nisan 2021, 09:52:19Trafoyu doğru kullanmak adına önerim olmuştu.
17 ohm ölçtüğünüz sarıdan 7,5 o 7,5 volt okuduğunuzu yazmışsınız.
220Vac yi bu uca bağlayın, ileride sorun çıkmasın. Şu linke de bir bakmanızda fayda var:
https://320volt.com/ups-trafosunu-degerlendirmek/
Burada verilen örnekte, Vx şarj voltajından bahsediliyor. Sizdeki trafoda bu yardımcı çıkış var mı, kaç volt.

Örnekteki trafo için (yardımcı sarılı) devre önerebilirim.

Kolay gelsin.


Sayın @asma  ustam dediğiniz ölçümlerin tamamını yaptım.  Sadece şuna dikkat ediniz,  normalde trafo  ups içinde kullanılır iken birbirinden bağımsız iki sekonder çıkışı birleştirip kullanmışlar zaten lehimli kısımdan da  anlarsınız, ben ölçüm yapmak için ayırdım. İlk zamanlar ben onu farketmediğim için sizlere,  çıkışlar X-0-X şeklinde belirtmiştim.

Bu arada yukarda yapmayı düşündüğüm mosfet ve lm317 li devreden istediğim verimi alamadım. Yani dediğiniz oldu kısaca.  Bende ne kadar doğru yaptım bilmiyorum ama  şu DC-DC gerilim yükselticinin siparişini verdim,  köprü diyot ve akabinde bu devreyi kullanmayı düşünüyorum. https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/dc-dc-gerilim-yukseltici-400w-15a-boost-modulu-P486847926

WhatsApp Image 2021-04-18 at 13.51.43.jpeg

Adsız.jpg



07 Osman

Alıntı yapılan: 07 Osman - 18 Nisan 2021, 14:46:58Bu arada yukarda yapmayı düşündüğüm mosfet ve lm317 li devreden istediğim verimi alamadım. Yani dediğiniz oldu kısaca.  Bende ne kadar doğru yaptım bilmiyorum ama  şu DC-DC gerilim yükselticinin siparişini verdim,  köprü diyot ve akabinde bu devreyi kullanmayı düşünüyorum. https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/dc-dc-gerilim-yukseltici-400w-15a-boost-modulu-P486847926





Bu ürünü yanlış aldığımı anladım, geri gönderdim ve Dc-Dc Step down modül aldım ( XL4016 max.10A)  Şimdi montaj işine başlayacağım bakalım.

https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,9055.0.html  linkteki sayın @mustafaaxu  nun mesajında belirtilen şemadaki gibi birşey olacak. Sadece ben usb kısmını yapmak istemiyorum.

Ayrıca volt/amper metrenin beslemesini esas voltaj çıkışından ayrı olarak trafonun yukarıdaki mesajımda belirttiğim primer tarafındaki mavi uçlardan almak istiyorum.


07 Osman

Projemi tamamladım hayırlısıyla.

Öncesi;

öncesi.jpeg

Sonrası;

sonrası.jpeg

dede_salih

Ellerinize sağlık. Derli toplu ve gayet hoş gözüküyor.
Yalnız kuru kafa beni biraz ürküttü. ,)

07 Osman

Alıntı yapılan: dede_salih - 29 Nisan 2021, 03:00:13Ellerinize sağlık. Derli toplu ve gayet hoş gözüküyor.
Yalnız kuru kafa beni biraz ürküttü. ,)

 Yan tarafta bulunan 3 lü grup prizin bağlı bulunduğu seri 150 wattlık ampül de bu kutunun içinde. Prizde yapılan hatalı bir kısa devrede  o ampül yanıyor, bunun sonucunda kuru kafanın üzerindeki dikdörtgen gösterge kırmızı ışık yayıyor. Onun için kuru kafa  :D 

07 Osman

Arkadaşlar konuyu hortlattım tekrardan kusura bakmayınız.  Yaptığım güç kaynağı ile (XL4016 MODÜLLÜ OLAN) denemeler yaparken, 8 amperde bozuldu benim XL4016 modül. Üzerindeki led yanıyor ama, voltaj çıkışı yok.

Sonra nette bulduğum aşağıdaki devreyi yaptım. Nette 1 adet  2N3055 kullanılmış,  ama ben akımı arttırmak adına elimde bulunan iki tane 2N3773 kullandım. Değerleri birbirine oldukça yakın. Hatta 2N3773 ler bir tık daha iyi. Soğutucu falan da takmama rağmen, (XL4016 da minicik soğutucular hiç ısınmazken, ben daha büyüğünü taktım hemen 2-3 amperde 3-5 dakikada çok fazla ısındılar. Fan filan taksam da faydası olacağını sanmıyorum. Çok ısınıyorlar.  Buna ne yapabilirim ?
Adsız.jpg



Ayrıca elime eski bir Kyocera marka büyük büro tipi fotokopi makinasının  besleme katı geçti. Smps tipi oldukça kaliteli ve güçlü bir şeye benziyor. 24V, 5,1V  ve 3,3V  çıkışları var. 24 voltunda 12 voltluk iki ampülü seri bağlayarak çok rahat 4,5 amper akım çektim. 24 voltluk başka yüküm olmadığından daha fazla akım verebilir mi deneyemedim.  Ama sanırım daha fazlası var.  Peki bu besleme kartını hiç bozmadan volt ve akım ayar potu ekleyebilirmiyiz bir yerlerine ?

dede_salih

Merhaba @07 Osman
2N3773'ler ile yaptığın devreyi ne yazık ki göremiyorum. Sanırım yüklerken bir sorun oluştu.
Ancak çok ısınıyor demenden anlıyorum ki Doğrusal regüleli bir devre oluşturdun.
Malesef bunlarda ısı kaçınılmaz. Hatta anahtarlamalı sistemlerin hayatımıza girmesinin en büyük sebebi de bu ısıdır.
Yüksek frekanslarda, anahtarlama elemanını aç-kapa yaparak üzerindeki baskıyı azaltmış ve çıkıştan da istediğimiz akımı almış oluyoruz.
Gerçi 2-3 amper ile bu kadar ısınması bana biraz tuhaf geldi.

Sen önce şu devrenin görselini bir yükle. Sonra XL4016'nın da üstten alttan birer görselini yükle ki ona da bir bakalım. Belki arızayı gideririz.
Gerçi led yanarken çıkıştan gerilim okumama durumu tuhaf. Çünkü genellikle o led'i çıkışa paralel bağlarlar ki herşeyin düzgün çalıştığını ve çıkıştan voltaj aldığımızı bilelim.
 

dede_salih

Şimdi gördüm görselleri.
Evet tahmin ettiğim gibi doğrusal regüleli bir devre. Ancak bu şema bir ara forumda tartışılmıştı. Akım ayarlama metodunun yanlış oluşturulduğu ve verimsiz olacağı sonucuna varılmıştı. Ben öyle hatırlıyorum.

Alıntı YapPeki bu besleme kartını hiç bozmadan volt ve akım ayar potu ekleyebilirmiyiz bir yerlerine?
Sürücü entegrenin geri besleme kısmıyla oynayarak belirli aralığa kadar gerilim ayarı yapılabilir. Akım ayarı için de yine sürücü entegreyi incelemek lazım. Genelde kısa devre koruma için Rsense direnci üzerinden geri bildirim oluşturuluyor. Belki bu özellik akım ayarı için kullanılabilir.
Ancak 2 trafolu ve farklı bir yapı görüyorum. 2 ayrı sürücü kısmı olabilir. Buda benim aşina olmadığım bir durum. Seni yanlış yönlendirmek istemem.

asma

Merhaba
XL4016 5A den sonra tehlikeli , bazı satıcılar 5A max. diye belirtmiş.
Akım ve gerilim ayarlı olanlarda opamp lı devre çalışıyorsa led yanar. (devre çalışmasa bile)
Çözüm yeni XL4016 alıp akım sınırını 5A de kullanmak olabilir. (ya da daha güçlüsü)

Denediğiniz LM317 ve 2N3773 lü devre çöp. Fazla yorum yapmak istemiyorum sinirlerim bozuluyor.

Fotokopi beslemesi güzel işe yarayabilir. Ama trafo var zaten.
Onu voltaj ve akım ayarlı hale getirmek çok kolay olmaz. Şemasını bilmiyoruz , benzer örnekler yok.
Atx psu lar için benzer uygulamalar var , farklı markalar için de uğraşılabilir. Ancak sizdeki özel bir besleme. Sonuç garanti değil , boşa uğraşmak istemeyiz.

Daha güçlü smps modül için örnek:
https://robiz.net/powericsmodules/300wstepdown
Benzerlerini veya daha iyisini internette sizin için uygun olanını bulup alabilirsiniz. Asla max. değerlere güvenmeyin.
Reklam olarak algılanmasın. Ben İzmitliyim , mağaza İzmitte , daha önce alışveriş yaptığım için ilk onu tıkladım. Görseli aynı ürün nerede ucuz ise onu alın.

Kolay gelsin.

 

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 27 Mayıs 2021, 11:01:45Daha güçlü smps modül için örnek:
https://robiz.net/powericsmodules/300wstepdown
Benzerlerini veya daha iyisini internette sizin için uygun olanını bulup alabilirsiniz. Asla max. değerlere güvenmeyin.
Reklam olarak algılanmasın. Ben İzmitliyim , mağaza İzmitte , daha önce alışveriş yaptığım için ilk onu tıkladım. Görseli aynı ürün nerede ucuz ise onu alın.

Kolay gelsin.
 

Yazmayı unutmuşum, bunun aynısını farklı bir siteden aldım  (kargo dahil 59 TL ye almıştım) , akım ayarı çalışmadı değişim için gönderdim, para iadesi yaptılar. Muhtemelen ya ellerinde başka ürün yoktu, yada iade kargosunu ödediler tekrar bir kargo daha ödemeyelim diye.

Benim aldığım site iade aldı ancak, bir çok site ve satıcı işte elektrik verdiğiniz zaman iade olmaz diyorlar, yahu elektrik vermeden çalışıp çalışmadığını nereden anlayacağız  >:(  En çok alışveriş yaptığım ve hiç sorun yaşamadığım direnc.net  te yok ürün. Olsa oradan alacağım.

Alıntı yapılan: dede_salih - 27 Mayıs 2021, 01:20:47Merhaba @07 Osman

 Sonra XL4016'nın da üstten alttan birer görselini yükle ki ona da bir bakalım. Belki arızayı gideririz.
Gerçi led yanarken çıkıştan gerilim okumama durumu tuhaf. Çünkü genellikle o led'i çıkışa paralel bağlarlar ki herşeyin düzgün çalıştığını ve çıkıştan voltaj aldığımızı bilelim.
 

Akşam atarım resmi.

07 Osman

Tekrar denedim XL4016 modülü. Boştayken voltaj ayarı yapılıyor, yük varken sıfır volt çıkış.  Resimler altta.

Bu arada sayın @asma  nın dediği 20 amperlik modülü tekrar sipariş verdim bakalım, inşallah çalışır bu sefer.

dede_salih

Alıntı YapBoştayken voltaj ayarı yapılıyor, yük varken sıfır volt çıkış.
Akım algılama kısmında bir arıza var gibi geldi bana. Aşırı yükten de kaynaklanabilir. Bağladığınız yük nedir?

Ben bu modülü deneyimlemedim. Netten biraz araştırıp aşağıdaki şemayı buldum. Sizde ki ürünle birebir aynı olmasa da yakındır.

Aşağıdaki işaretli noktalardan boşta ve yük üzerinde gerilim ölçümü yapalım. Bakalım değerler nasıl? Tahminim 78L05 ve opamp çiftinin olduğu blokta var bir sıkıntı.
Birde şunu sorayım. Boşta iken yeşil led yanıyor dediniz. Peki yük bağlandığında kırmızı led yanıyor mu?

07 Osman

Sayın @dede_salih ,  öncelikle  yeşil led yok, tek kırmızı led var, devre önceden çalışır iken de aynı led yanıyordu.  led boştayken de, yük altındayken de yanıyor.

Yük olarak 12 volt 5 watt  araç ampülü kullandım. 0,08 volt ile 1,02 volt arasında çıkış alabildim.  12 volt 21 watt ampül kullanınca hiç çıkış alamadım.

Benden istediğiniz ölçümleri 12v/5w ampüle göre yaptım.
Boştayken:
Feedback pin: 0,79 V
78L05 çıkış: 5,02 V
Akım Sinyal: 0
TL431 Ref Pin: 2,49 V

Yük altında iken:
Feedback pin: 1,02 V ( akım ayar potu çevrilince çıkış 0-1,2 volt arası değişiyor)
78L05 çıkış: 5 V
Akım Sinyal: -0,02 V
TL431 Ref Pin: 2,46 V
 

dede_salih

Modülde 3 bacaklı bir led görünüyor. Ortak katotlu 2 led tek kılıfta yani. Benim karşılaştıklarım genellikle yeşil ve kırmızı oldu. Bu yüzden yeşil yanıyor mu diye sormuştum. Modül çalışırken de kırmızı yanıyordu diyorsanız bunu dikkate almayalım.

Şimdi led yandığına göre 78L05 5V üretiyor. TL431 de 2.5V referans gerilimini üretiyor. Ölçümlerle bunları doğruladık. Ancak FB pin voltajları tuhaf geldi bana.
Datasheet'te buranın 1.25V hata yükselteciyle karşılaştırıldığı yazıyor. Bu karşılaştırma ile orayı 1.25V ta sabit tutmaya çalışarak çıkış gerilimimizi ayarlıyor. Yani oranın 1.25V olması gerek ama 0.79V ölçmüşsünüz ve gerilim ayar kısmının da normal çalıştığını söylüyorsunuz.
Akım algılama kısmı da bu bacaktan bilgi veriyor. Ancak onu nasıl yapıyor tam olarak anlayamadım.

Akım sinyal gerilimini de negatif ölçmüşsünüz. Pot ile oynadığınızda da akım miktarını arttıramamışsınız.
Aklıma akım algılama direnci geliyor. Gerçi bir yanma, deformasyon gözükmüyor ama 8A akım ile yarım watt'ın üstünde (0.64W) bir güce maruz kalmış. Bildiğim kadarıyla smd dirençler bu gücü tolore edemez. Bu direnci kontrol etmenizde yarar var. Genel kol akımı bu direnç üzerinden akıyor.

Bunların dışında aklıma başka birşey gelmiyor maalesef. Forumdaki bilgili arkadaşlar el atacaklardır.

asma

Merhaba xl4016 nın bozulduğunu düşünüyordum. Led yanıyor bilgisi ölçü değildi benim için.
Boşta gerilim ayarı ise umut vaadediyor.
Çalışmasıyla ilgili kısa not:
Akım set değeri tl431 ile elde edilen , gerilim bölücü direnç ve pot ile ayarlanan referans gerilimini oluşturur. Bu değer ile akım algılayıcı direnç üzerine düşen gerilim karşılaştırılır.
Hangi değer büyükse o girişe uygun çıkış alınır. U2.1 in + girişi , - girişinden büyükse (akım değeri set değerinden büyükse) çıkış + beslemeye yakın olur. Bu değer diyot aracılığıyla Fb girişine uygulanır. (yaklaşık 4V) 4016 bu durumda çıkış voltajının yüksek olduğunu düşünerek çıkışı düşürmeye çalışır.
- giriş , + girişten yüksek ise çıkışı gnd ye yakın olur. Fb hattındaki diyot ters yönde olduğu için etki etmez. (akım değeri set değerinden küçük ise)
Diğer opamp çıkışı iki ledi yakarak çıkışın normal (cv) veya akım koruma devrede (cc) bilgisini verir.

Arıza için potlar , akım algılama direnci , bobin ohm metre ile ölçülmeli. Lehimler tazelenmeli.

Kolay gelsin.


dede_salih

Sayın moderatörümüz @asma
Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Diyot faktörünü atlamıştım. Şimdi aktardığınız bilgiler ile taşlar yerine oturdu.
Ledleri sorma nedenim aslında koruma modunun durumunu öğrenmek ve arıza tespitinde kolaylık sağlamasıydı. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi arıza tespitinde net bir kıstas olmamamalıymış. Bunu da öğrenmiş oldum.
Arkadaşın sorununu çözemedim ama yeni şeyler öğrendim sayenizde.

asma

Değerli forum üyesi sayın @dede_salih
Ben böyle yazamam kusura bakmayın , okumak bile garibime gitti.
Bir forumda gezinirken denk gelmiştim. Entegre voltaj regülatörüne akım limiti eklemek zor olduğu için benzer bir yol izlenmişti.
Voltaj geri besleme döngüsünü bozmadan , yalnızca aşırı akımda müdahale edecek sistem çok hoşuma gitmişti.
Ayrıca laboratuar tipi güç kaynaklarında Constant  Cuerrent ve Constant Voltage uyarı ledleri bulunur. cc ve cv nin anlamını bilmezdim.
Çalışma mantığını çözmeye çalıştığım şemalardan öğrendim.
Forumlar meraklı , araştıran , paylaşmayı , yardımlaşmayı seven insanlarla güzel.
Ben teşekkür ederim aktif katılımlarınız için.

Şimdi konudan uzaklaşmadan devam edebiliriz.

07 Osman

Tamam ölçümleri devre üzerinde yaptım,  bobin: 0,1 ohm,

Büyük, çıkışa seri olan R010 yazan direnç: 0,1 ohm (bu direnç 1 ohm olmalı değil mi? ), akım sinyali diye belirttiğiniz üzerinde 100 yazan direnç; 10,2 ohm.
Potların her ikisi de sağlam.

Son bir ayrıntı; Devre boşta iken giriş 23 volt,   akım potu  maximumda, çıkış voltajı 22 volt. Direk ampülü bağlayınca sanki kısa devre olmuş gibi led anlık mavi oluyor sonra tekrar kırmızıya dönüyor ve voltaj sıfıra iniyor. Ampülü çıkarınca yine voltaj 22 volt. ( bu tepkiyi akım potu sıfırda iken vermiyor.)

Ölçü aletim  profesyonel olmasa da, amatörün de biraz üzerinde.  UNI-T  UT139C

dede_salih

100 yazan direnç 10ohm. Yani ölçümünüz doğru. Akım sinyani diye bahsetmemin sebebi opamp'a akım sinyalinin bu hat üzerinden gelmesi. Yani isimlendirme genel kabul değil bana ait.
R010 yazan direnç 10m ohm. Yani 0.01 ohm ölçmeniz gerek.
Bobin ölçümünü direnç olarak değilde endüktans olarak ölçmeniz gerek. Buda UT139C ile mümkün değil. Bobinler kolay kolay bozulan bir parça değildir.

07 Osman

Alıntı yapılan: dede_salih - 30 Mayıs 2021, 01:52:07100 yazan direnç 10ohm. Yani ölçümünüz doğru. Akım sinyani diye bahsetmemin sebebi opamp'a akım sinyalinin bu hat üzerinden gelmesi. Yani isimlendirme genel kabul değil bana ait.
R010 yazan direnç 10m ohm. Yani 0.01 ohm ölçmeniz gerek.
Bobin ölçümünü direnç olarak değilde endüktans olarak ölçmeniz gerek. Buda UT139C ile mümkün değil. Bobinler kolay kolay bozulan bir parça değildir.

O zaman o direnç bozuk olabilir mi ? Çünkü bir kaç kez ölçtüm 0,01 değil  0,1 ohm olarak ölçtüm.

dede_salih

Direnç değeri çok küçük olduğu için multimetrenin ölçüm aralığında olmayabilir. Aynı ürün bende de var. Bu gibi dirençler de net sonuç alamıyorum.
Galiba XL4016 entegresi arızalı. Geriye bir tek o kaldı.

seron

100 > kahve siyah siyah  > 10ohm
101 > kahve siyah kahve  > 100ohm
102 > kahve siyah kırmızı > 1000ohm
103 > kahve siyah turuncu > 10k
104 > kahve siyah sarı    > 100k
105 > kahve siyah yeşil  > 1M

Böyle olmayacak mıydı? SMD Code'a göre sormuyorum THT E24'e göre soruyorum. Kafanızı karıştırmak için değil cidden soruyorum.

asma

Evet seron aynen öyle.
Ben de smd için değil genel olarak kullanılan bir uygulamadan bahsedeyim.
2K2 2,2K ohm R01 0,01 ohm demek.
Birim nokta (bizde virgül) olarak kullanılır. Aynı zamanda birim ya da çarpan yerine geçer. Text alfabetik ifade varsa böyle.

Direnç sağlam mı, okuma veya ölçme hatası var mı?
Proplar kısa devre edilir çıkan sonuç gözlenir. Direnç ölçülür, değerden ilk ölçtüğümüz kısa devre değeri çıkartılır. Sonuç gerçek ölçüm yakın olur.
Elinde 1 ohm veya daha küçük ne varsa smd direnç üzerine Lehimlenir. Kart tekrar denenir ve hurdaya ayrılır.  ;)
Şüphenin pratik çözümü varsa, yenisi gelene kadar deneme yapılır.
Kolay gelsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 30 Mayıs 2021, 04:26:41....
Bende,  @seron  nerelerde hiç sesi soluğu çıkmıyor diyordum kendi kendime.  Senin  önceki mesajlarının birisinde bir ifaden vardı "smd li devrelerden nefret ediyorum diye"  al benden de o kadar. >:(   

Alıntı yapılan: asma - 30 Mayıs 2021, 10:20:49Evet seron aynen öyle.
Ben de smd için değil genel olarak kullanılan bir uygulamadan bahsedeyim.
2K2 2,2K ohm R01 0,01 ohm demek.
Birim nokta (bizde virgül) olarak kullanılır. Aynı zamanda birim ya da çarpan yerine geçer. Text alfabetik ifade varsa böyle.

Direnç sağlam mı, okuma veya ölçme hatası var mı?
Proplar kısa devre edilir çıkan sonuç gözlenir. Direnç ölçülür, değerden ilk ölçtüğümüz kısa devre değeri çıkartılır. Sonuç gerçek ölçüm yakın olur.
Elinde 1 ohm veya daha küçük ne varsa smd direnç üzerine Lehimlenir. Kart tekrar denenir ve hurdaya ayrılır.  ;)
Şüphenin pratik çözümü varsa, yenisi gelene kadar deneme yapılır.
Kolay gelsin.


Tamam üstadım,  elimde ne var yok bir kontrol edeyim, olmazsa diğer 20 A lık converter yoldadır muhtemelen, bunu ayırırız hurdaya.

seron

SMD'den nefret etmiyorum.
Yok yok.
İmkan yok.
Olmayınca THT ile bile yapamıyorsun.
Bu nedenle bu işlerden nefret ediyorum.
SMD'nin en pis tarafı temiz çalışmanı gerektirir. Özel delikli bezi var ne dendiğini unuttum. Macun şeklinde lehim bulucan da, uygulayacan daaa, sıcak hava üfletecen deee. Bakalım o kadar malzeme var mı?
Ama işin doğrusu SMD ile daha güzel ve verimli işler çıkıyor. Cücük kadar PCB'ye dünyayı sığrıdıyorsun. Hatırlarsan bakalım yapabiliyor muyum diye bir iki entegre çizmiştim. Gayet de süper oldu. Hatta araştırmamışım daha önceden yapıp satan da varmış (voltaj regüle entegresi falan).
Ben birkaç farklı model tasarlamayı düşünüyordum. Basit preanfi entegresi soketle takılır cinsten, birkaç multivibratör yine soketli. Öyle işte.

07 Osman

Arkadaşlar, 300W 20A Step Down DC DC Voltaj Düşürücü Modül ürünüm geldi. Denemeler yaptım, ama nedense tamam akım ve voltaj ayarı çalışıyor ama, voltaj minimum 1,3 volta düşüyor (kabul edilebilir sınırda) ama akım bir türlü sıfıra inmiyor. 12 volt 5 wattlık ampülü yük olarak bağladığımda  volt minimum 1,3 e akım ise 70 ma ya kadar düşüyor.

Her neyse, bu şekilde kullanabilirim sıkıntı yok.  Sadece şunu sormak istiyorum. Modülün üzerindeki akım ve volt ayar  mini trimpotları 100K lık. Ben normal pot takacağım, ancak elimde sadece   10 K lık pot var. 100K yerine 10K pot taksam olurmu ?   İlla oldurmaya çalışırsak devreye ne gibi bir zararı olur?

Sırf 2 pot için 25-30 TL lik bir sipariş daha geçmesem.

dede_salih

100k pot daha doğrusal ve daha geniş ayar aralığı sağlar.
10k pot ile de yapılır ancak gerilim bölücü dirençlerin değerleriyle oynamak gerekir.
Bu gerilim bölücü dirençler de yukarıda paylaştığım şemada, kare içindeki dirençler oluyor.
Benim tavsiyem orjinal değerlere bağlı kalınması olur.

seron


07 Osman


07 Osman

Arkadaşlar 100k lık potlarım geldi, montajı yaptım ve başladım denemelere,  daha önce XL4016 ile 8 amperde modülü bozmuştum  :D    Bu modülde ise 8,30 amperden sonra modülde problem yok ama,  trafo zırlamaya başladı ve daha yukarı gitmedi, korktum bende zaten. Yani bizim eski UPS trafosunun maximum verebileceği 8 ampermiş onu anladım.

Sonra şeytan dürttü  ::op , yukarda bahsettiğim  Kyocera fotokopi makinasının besleme kartını benim projeye besleme olarak taktım. Başladım denemelere, 11,2 voltta 10 amperi, 11,7 voltta 11 amperi gördüm. Ampüller o kadar parlak yandı ki daha yukarıya gidemedim patlayacaklar diye korkumdan.  Maşallah, besleme kartındaki elemanlarda ne bir ısınma var, ne  bir ses, nede bire cızıltı.  Step down modülde de bir ısınma yok. Gerçi denemeler maximum 10 saniye civarındaydı. Benim yaptığım devreler olsa alev almıştı şimdiye.:D 

Bakalım uygun bir montaj kutusu bulursam projedeki trafoyu çıkartarak, güç kaynağı olarak bu besleme kartını kullanmayı düşünüyorum.

seron

Abi deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler.
Bu anlatılanlardan sonra, internetten edindiğim bilgilerin de ışığında,
Anahtarlamalı devrelerin kıymetini birkez daha anlıyorum.

Sen onu yine de firmanın belirttiği limitin altında kullan. Böylelikle uzun ömürlü şekilde istediğin zaman istediğin yerde faydalanırsın.

Kolay gelsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 05 Haziran 2021, 01:08:55Abi deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler.
Bu anlatılanlardan sonra, internetten edindiğim bilgilerin de ışığında,
Anahtarlamalı devrelerin kıymetini birkez daha anlıyorum.

Sen onu yine de firmanın belirttiği limitin altında kullan. Böylelikle uzun ömürlü şekilde istediğin zaman istediğin yerde faydalanırsın.

Kolay gelsin.

Sayın @seron  45 yaşında devlet memuru bir adamım. Kırk yılın başında bir devreye merak salacağım, yada bu sefer de arabanın kapısına led mi takayım,  yok yahu olmadı bir on/off devresi yapayım diyeceğim işte o zaman bu ayarlı güç kaynağımı kullanacağım.  Yani öyle 7-8 amperler, 10 amperler çok nadir. Ama hazırda bulunsun  ;)    Belki Allah ömür verirse önümüzdeki 10 yıl içinde bu bahsettiklerim 15 bilemedin 20 sefer olacak.  Diyeceksin bu kadarcık kullanım için bu kadar emek, masraf,  stres değermiydi;  değdi vallaha. Şu an o devrenin çalıştığını görüyorum ya o mutluluk bana yetiyor. Hatta bahsettiğim gibi acelem olmadan uygun bir kutu denk gelsin diye bekliyorum ki, daha da seveceğim bir hale getireyim güç kaynağımı.

İstediğim hale getirince  yine hortlatırım bu konuyu hayırlısıyla.

Saygılar.

seron

Abi değer değer neden değmesin.
O mutluluğu da çok iyi bilirim.
Geçen senelerde elektrik kesildi alarm cihazı yaptım üç beş. Maksat dur bakayım ben de birşey yapabiliyor muyum...
5 adet yaptım 4'ünü sattım.
Çok birşey kazanmadım ama dediğim gibi maksadım o anda kazanmak değildi bu dünyada benim de dikili bir ağacım olsundu.
O anda dünyanın en mutlu insanı bendim.

Bu arada kutu falan demişsin.
Eğer uygun sac bulabilirsen kutu yapmak da çok zevkli ve çok kolaydır.
Düz sacı alır çizersin. Kesip katladın mı al sana kutu.
Heeee, el emeği ister ama o kadar olacak.

07 Osman

Eğer aklıma başka bir şey daha esmez ise  bitirdim şimdilik projeyi.

Özellikle ön panel biraz daha işçilik gerektiriyordu ama, şimdilik kapattım bu şekilde. ne zaman gözüme hoş gelmemeye başlar, o zaman açıp tekrar modifiye ederim.

Ön panele bir gösterge daha koydum,  besleme kartından çıkıp DC-DC Step Down modüle giriş voltajını gösteriyor. Alttaki ise bildiğiniz üzere ayarlanabilir volt ve akımı gösteren gösterge. Arkaya fan koydum, içerdeki sıcak havayı çeksin diye. Diyeceksiniz belki başka hiç delik yok sirkülasyon nasıl olacak diye, resimlerden sonra alt kısma delikler deldim. Hoş, ben ne kadar uzun kullanacağım da bu devre ısınacak. Ama yine de güvenlik önemli.

Üstteki kırmızı çizgi aydınlatma aslında çift renkli olacak, normalde mavi yanacak, kısa devre olupta  devre çıkış enerjisini kesince kırmızı olacaktı. O amaçla baştan yaptım, sonra zaten modülde kısa devre koruması var, eşşek kadar besleme kartında da vardır muhtemelen diyerek, hatta doğrusu nasıl bir devre kurarak bu aydınlatmayı yakabilirimi bulamadığımdan  ::op  bende kırmızısına enerji vererek bıraktım öyle.

IMG_20210615_182256.jpg

IMG_20210615_182454.jpg

IMG_20210615_190717.jpg

seron

Eline sağlık.
Dışını keçe kaplamana birşey demem. Ama içini kaplamasaydın. Isı toplar, arıza durumunda kolay tutuşur. Müsait olduğun anda sac kutu yapıyorsun abi ::ok
Havayı da o kartın ya arka kısmından ızgara deliklerden ya da ön panelden alsa daha iyi olurdu.
Yorum sadece.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın