Şu Butonlara Ne Deniyor?...

Başlatan seron, 17 Ocak 2021, 23:11:26

seron

[attach type=image]15154[/attach]

Adını bilmeyince internet üzerinden arama da yapamıyorum. Ayrıca sağdaki madeni disk ayrıca satılıyor mu? Bu pad şeklindeki butonlardan bir devrede kullanmak istediğim zaman nasıl erişeceğim?

Tactile buton olmaz, lastikli olup nem sensörüne benzeyen(dokunmatik, keypad türü) butonlar da olmuyor. Resimdeki gibi olursa akım konusunda biraz daha avantajım oluyor.

seron

#1
Membran anahtar...

[attach type=image]15156[/attach]

[attach type=image]15158[/attach]

https://butlertechnologies.com/products/membrane-switches-keypads/

Dün çok aradım, tam başlığı açtım bu defa da küfür gibi karşıma çıktı...


Furkan KELEŞOĞLU

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan KELEŞOĞLU - 18 Ocak 2021, 00:10:56Ne yapmayı planlıyorsun bunlar ile ?


-Yazılımlı birşey.
-Yazılımsız birşey.
-Tamamen dandik birşey. Olmak üzere birşeyler.

AX

#5
Alıntı yapılan: seron - 17 Ocak 2021, 23:11:26[attach type=image]15154[/attach]

Adını bilmeyince internet üzerinden arama da yapamıyorum. Ayrıca sağdaki madeni disk ayrıca satılıyor mu? Bu pad şeklindeki butonlardan bir devrede kullanmak istediğim zaman nasıl erişeceğim?

Tactile buton olmaz, lastikli olup nem sensörüne benzeyen(dokunmatik, keypad türü) butonlar da olmuyor. Resimdeki gibi olursa akım konusunda biraz daha avantajım oluyor.
O nesnenin adı Metal Dome Switch'dir. Membrane Switch'lerin ana maddesi Lexan veya esnek PVC bazlı sentetik alaşımın buton kısımları düz yada dışa doğru ısı+kalıp+pres ile bombe verilmiş üst tabakadır. Alt tabaka ise malzemesi bakırlı emprime yerine dayanıklı asetat üzerine iletken boya ile (Polietilen tereftalat veya İndiyum kalay oksitl ya da karbon bazlı boyalar) serigraf baskı ile buton pad ler ve yollar oluşturulur ve bu yolların çıkışları elektronik devreye bağlanan baskılı film soketi olan alt katmandadır, Çelik dom levhalara gelince bu ürünün kullanılması butona basma sayısını artırır buna bağlı olarak ömrü de artmış olur. Çelik dome kullanmadan yapılan Membran  Switch'lerde üst Lexan malzemenin bombe verilmiş buton alt yüzeyine iletken boya ile çelik dome malzemenin işini görecek pad yapılmış olur. Üst ve alt katmanların arasına sadece buton pad'lerin geldiği yerler delikli ince asetat katman konarak hepsi birbirine yapıştırılır.
Butonlardan normal şartların üstünde akım çekmek key-pad ın erken bozulmasına nedendir. Key-Pad ın dizaynına uygunsa ULN200x serisi entegreleri ya da matrix bağlantı için lojik veya mikroişlemcili uygulamalar konusunu araştır.

seron

Arduinocularla PIC işiyle uğraşanların bu keypad olayı konusunda sıkıntı yaşadıklarını duymuştum geçmişte. Çabuk bozuluyor falan... Kalite sıkıntısı olabiliyormuş. Gerçi internette alternatif çok ama kendi kendime vakit geçirmek için 4x4 keypad çizeyim diyordum, isteyen yapsın falan diye. 

Bir de şunun gibi dandirikasyon projeler çizmek için:
https://www.youtube.com/watch?v=UooFK7nvwZs

Böyle PCB şeklinde fener çizip kumanda kutusunda kullanılabilsin diyerekten metal dome switch tercih edeceğim. Tabi bunun gibi birkaç düşüncem de var da daha onlara çok var, mesela ampliler için hazı ön panel isteyen olursa mesela böyle dokunmatik PCB falan düşünüyorum. Programlamasıyla uğraşamam da, hazır panel yaparım, bağlar kullanırlar yani.

Bilgiler altın kıymetinde bu arada teşekkürler. Geçende iki televizyonun ikisinin de kumandası bozulmuş annem başımın etini yiyordu. En son eeeeeh dedim söktüm ikisini de. Baktım memranların altındaki o siyah iletken ölmüş kontak yapmıyor. Alüminyum sigara kağıdı kesip yapıştırdım canavar gibi oldu. İnatla niye lastik membranlı yapıyolar anlamıyorum. Yapın adam gibi kullanılsın yooooooh bozulsun servisten bir daha isteyin. Eski tüplü televizyonumuza kumanda taktırmıştık kumandanın markası PİLOT'tu. Kart üzerinde ÜNAL ELEKTRONİK yazıyordu bu adamlar bu işte o kadar başarılıydı ki televizyon çöpe gitti, kumanda lastik membran olmasına rağmen hala canavar gibiydi. Zamanında VESTEL'e kumanda üretiyordu bu adamlar şimdi ne oldu bilmiyorum.

AX

Sanırım seri 3V. luk 2 adet para pil (6V) 2 adet paralel beyaz led (aslında 50mA için 27Ω direnç olmalı) dirençsiz 60mA civarı ya da daha fazlası akım çeker dome switch'in akım kapasitesi için bu iş için uygundur. Sende biliyorsun ki buton toggle olarak çalışmaz ancak push button olarak çalışır.

seron

Aynen. Bu ürünü bir bimilyoncudan aldım ilgiç geldi diyerekten söküp anlatıyor. Kullan-at tarzı bir ürün. Aslında hoşuma gitmedi değil içine ucuz bir lion modül, bir de ciklet pil şeklinde ufak ucuz bir lion batarya, usbden şarjlı yapabilirlerdi. Apartman kapısının önüne bunu koyarsın hem çekecek olur hem elektrik ney kesilirse alır kullanırsın. Arabaya falan da konur torpidoya. Kaybetsen üzülmezsin kartondan fener ;D

AX

#9
Alıntı yapılan: seron - 18 Ocak 2021, 12:36:32Aynen. Bu ürünü bir bimilyoncudan aldım ilgiç geldi diyerekten söküp anlatıyor. Kullan-at tarzı bir ürün. Aslında hoşuma gitmedi değil içine ucuz bir lion modül, bir de ciklet pil şeklinde ufak ucuz bir lion batarya, usbden şarjlı yapabilirlerdi. Apartman kapısının önüne bunu koyarsın hem çekecek olur hem elektrik ney kesilirse alır kullanırsın. Arabaya falan da konur torpidoya. Kaybetsen üzülmezsin kartondan fener ;D
Ben o para pillerin sadece lityum pil olduğunu biliyorum uzun ömürlü ama ne yazık ki şarj edilemez. Sen şarjlı birşeyler yaparsın.

seron

Şunlardan bahsediyorum:
https://urun.n11.com/ozel-pil/power-xtra-px402025-37v-150-mah-li-po-sarjli-pil-P58613364

Sığası düşük ama çeşitlerinin olması da çok güzel. Bundan daha küçükleri de var minyatür böyle küçücük.
https://urun.n11.com/sarj-edilebilen-pil/lityum-polimer-pil-37v-150-mah-P391301269

fiyatı beni benden aldı yalnız :o Vazgeçtim yapmıyorum :)
Ondan sonra da diyolar ki seron niye lityum pilleri sevmiyorsun, buyur?
Bir de bu gıç kadar şeye kontrol modülü lazım :P

AX

Evet bluetooth kulaklık veya küçük oyuncaklarda kullanılıyor helikopteri dakikalarca uçurabiliyorsun aynı zamanda alıcı kumanda kısmını da besliyor, süper bir pil yalnız kalitesizleri çabuk şişiyor.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: seron - 18 Ocak 2021, 00:13:09-Yazılımlı birşey.
-Yazılımsız birşey.
-Tamamen dandik birşey. Olmak üzere birşeyler.

Bende bir ara bakınıyordum bunlardan kendi cihazıma özel keypad yapmak için ama bir türlü bulamıyordum.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan KELEŞOĞLU - 19 Ocak 2021, 22:53:36Bende bir ara bakınıyordum bunlardan kendi cihazıma özel keypad yapmak için ama bir türlü bulamıyordum.
Madeni kubbeleri dış pazarda satılıyormuş çeşit çeşit. Milimlerini öğrenirsen aynen benim ilk resimde çizdiğim şekil çizersin. Reklamcılarda koli bandı gibi sağlam kalın bantlar illa ki vardır şeffaf veya renkli alır yapıştırırsın.

AX

Sony ve Blaupunkt için ayrı zamanlarda proje çalışması yapmıştım. Bu çalışmalarda membran switch gerekliydi araştırdım membran switch üreten o zamanlar kadıköy hasanpaşa'da bir firma buldum (GD Elektronik) ama şimdi bu firma sultanbeyli'de sipariş için görüşmeye gittiğimde bana metal dome switch li ya da metal dome switch siz iki ayrı fiyat vermişlrdi. Ürünleri incelerken çok çeşitli  ölçülerde çelik kubbelerin ellerinde olduğunu gördüm hatta çeşitli ve ölçülerde bu üründen almıştım ve birçok keypad projemde kullanmıştım. Bu kadar başınızı ağrıtmamın sebebi "GD Elektronik" intenette bulabilirsiniz iletişim bilgileride mutlaka vardır belki oradan belirlediğiniz ölçülerde çelik dome switch temin edebilirsiniz.

seron

Estağfirullah (aslında yanlış bir deyiş) başımızı ağrıtmıyorsun.
Böyle şeyleri de link atabilirsin. Araştırdım şuradaymış firma:
http://gd.com.tr/
Gayet güzel bir çalışma sahaları var.
Açıkçası şaşırdım. Yurtiçinde herşeye rağmen(!) imalat yapan bir firma varmış demek ki.

AX

#16
Alıntı yapılan: seron - 20 Ocak 2021, 00:03:19Madeni kubbeleri dış pazarda satılıyormuş çeşit çeşit. Milimlerini öğrenirsen aynen benim ilk resimde çizdiğim şekil çizersin. Reklamcılarda koli bandı gibi sağlam kalın bantlar illa ki vardır şeffaf veya renkli alır yapıştırırsın.
Kesinlikle dome switch'lerin üzerine kalın bant kullanmayın, asetatı oldukça ince bir banttan çok ince şeritler kesip öyle yapıştırın aksi taktirde butona basmanız zorlaşacak çünkü çelik kubbeye üstten baskı uyguladığınızda alt kenarlar dışarıya doğru çok küçük bir miktar esner, hem dome switch'e hemde pcb ye yapışan bant hele birde kalın etli bir bant ise bu esnemeye direnç göstererek butonun çalışmasını zorlaştıracaktır. Ekteki resimde çelik kubbeyi pcb üzerine koydum ince bir bant ile tespit ettim.

seron

#17
Teşekkürler. Fotoşop da biliyoruz burada farketmedim sanma ;)

Bazı istisnalar da var. Yukarıda bahsettiğim kumandalardan birini açtığımda, lastik diyaframın tam ortasında özel tuş alanı vardı. Bu alanda karbonlu membran değil, metal dome switch takımı kullanılmıştı. Madeni pulların üzerine kalın, bir tarafı yapışkan şeffaf bir yekpare bant yapıştırılmış. Kare şeklinde. Ve bu karenin altında sanırım 9 ya da daha fazla metal dome switch konmuş. Nasıl bir maddedir bilmiyorum, tuşlara engel olmuyor ve gayet rahat basılıyordu.

[attach type=image]15165[/attach]

Bant, tuşların bobmeli yapısı nedeniyle silme yapışmaz. Tuş kenarlarında boşluk oluşur. Bu da tuşun rahatça hareketini sağlar. Zaten çok hareket etmiyor, saç tokası gibi çıt-çıt çöküp yükselirken o küçücük alan yetiyor. Yıllarca evvel çocukken mahalledeki bir arkadaşla babaannesinin radyosunu sökmüştük, içinde de vardı hatırlarım. Üçgen idi metal dome switchlerin pulları. Üzerinde de aynen bahsettiğim gibi sağlam, kalın bir bant tabakası vardı.

AX

#18
Bahsettiğin şekildeyse 2 olasılik var
1- Çelik dome çapları çok küçük ve uzerine gelen malzeme ince.
2- Çelik kubbelerin tam üst kısmını tutacak şekilde asetat ile kubbe tepesinde minik damla zamk var bir de pcb ile birleştiği yerde ara kısım zamksız.
Eski GSM navigatör tuşlarını incelersen göreceksin. Yan sanayi üreticileri ürettikleri tuş takimlarında bu konuya dikkat etmedikleri için ve kubbeleri komple yapıştirdiklari için yeni tuş takımlari zor basıyordu. Oysa orjinal olan eski çelik kubbelerin kararan iç yüzünü pcb yüzeyini daktilo silgisiyle temizlediğinde sorunsuz çalışıyordu zaten kubbelerin iç yüzeyini kalem silgiyle temizletken sadece tepenin yapışik olduğu belli oluyordu.

AX

Alıntı yapılan: seron - 20 Ocak 2021, 10:07:46Teşekkürler. Fotoşop da biliyoruz burada farketmedim sanma ;)

Bazı istisnalar da var. Yukarıda bahsettiğim kumandalardan birini açtığımda, lastik diyaframın tam ortasında özel tuş alanı vardı. Bu alanda karbonlu membran değil, metal dome switch takımı kullanılmıştı. Madeni pulların üzerine kalın, bir tarafı yapışkan şeffaf bir yekpare bant yapıştırılmış. Kare şeklinde. Ve bu karenin altında sanırım 9 ya da daha fazla metal dome switch konmuş. Nasıl bir maddedir bilmiyorum, tuşlara engel olmuyor ve gayet rahat basılıyordu.

[attach type=image]15165[/attach]

Bant, tuşların bobmeli yapısı nedeniyle silme yapışmaz. Tuş kenarlarında boşluk oluşur. Bu da tuşun rahatça hareketini sağlar. Zaten çok hareket etmiyor, saç tokası gibi çıt-çıt çöküp yükselirken o küçücük alan yetiyor. Yıllarca evvel çocukken mahalledeki bir arkadaşla babaannesinin radyosunu sökmüştük, içinde de vardı hatırlarım. Üçgen idi metal dome switchlerin pulları. Üzerinde de aynen bahsettiğim gibi sağlam, kalın bir bant tabakası vardı.
Kenarların temas noktası daire değilse hele üç nokta ise durum değişir. Üstteki üçgen kubbe yazını yeni fark ettim. Yapın çalışmalarınızı olabilecek herhangi aksaklıkta en azından konuya dair ön bilginiz var.

seron

Alıntı yapılan: AX - 20 Ocak 2021, 21:04:52Kenarların temas noktası daire değilse hele üç nokta ise durum değişir. Üstteki üçgen kubbe yazını yeni fark ettim. Yapın çalışmalarınızı olabilecek herhangi aksaklıkta en azından konuya dair ön bilginiz var.
Yok abi aslında benim çizip kenara atacağım şey basit bir 4x4 arduino neyin uyumlu bir karttan ibaret.  Onu da aynı resimdeki gibi yapacağım zaten.
Uygulamada da cep telefonlarında gördüğüm şey, bant beyaz renk, kubbelere denk gelen yer delik bırakılmış aynen dediğin durumdan dolayı.
Çocuk yaşlarda söktüğümüz teypte üçgen kubbe vardı ve tamamının üstü örtülüydü.
Kumandadan bahsetmiştim, kumandakininde tamamen üstü örtülü. Sert, bant gibi şeffaf bir malzeme. Tuşa basmada hiçbir sıkıntı yok... Lakin yanlış aklımda kalmadıysa bu defa tuş aralarında delik var:
[attach type=image]15171[/attach]

Şimdi sen yukarda böyle böyle deyince direk bu delikler geldi aklıma. Demek ki esneme payı açısından bantı dümdüz kesmemişler. kubbeler aynen resimdeki gibi dairesel, deliksiz ve küçük. Tactile butonun içindeki bakır pul ayarında ama parlak (muhtemelen çelik) metal.

AX

#21
Alıntı yapılan: seron - 21 Ocak 2021, 03:59:26Yok abi aslında benim çizip kenara atacağım şey basit bir 4x4 arduino neyin uyumlu bir karttan ibaret.  Onu da aynı resimdeki gibi yapacağım zaten.
Uygulamada da cep telefonlarında gördüğüm şey, bant beyaz renk, kubbelere denk gelen yer delik bırakılmış aynen dediğin durumdan dolayı.
Çocuk yaşlarda söktüğümüz teypte üçgen kubbe vardı ve tamamının üstü örtülüydü.
Kumandadan bahsetmiştim, kumandakininde tamamen üstü örtülü. Sert, bant gibi şeffaf bir malzeme. Tuşa basmada hiçbir sıkıntı yok... Lakin yanlış aklımda kalmadıysa bu defa tuş aralarında delik var:
[attach type=image]15171[/attach]

Şimdi sen yukarda böyle böyle deyince direk bu delikler geldi aklıma. Demek ki esneme payı açısından bantı dümdüz kesmemişler. kubbeler aynen resimdeki gibi dairesel, deliksiz ve küçük. Tactile butonun içindeki bakır pul ayarında ama parlak (muhtemelen çelik) metal.
O delikler akrilikten yapılmış navigatör tuşlarını aydınlatmak için SMD LED içindir.
Senin resimde beyaz folyo kısmen zamklanmıştır yani alt yüzeyine komple yapıştırıcı sürülmemiştir kırmızı renkle belirlediğim yerler zamklı bölgedir. Tabi elektronik komponentlerin akım çekmesiyle ısınan PCB zamkın yumuşamasına zamanla yayılarak zamkın, zamksız bölgelere ilerlemesine neden olabiliyor. Bu da malzemenin yaşlanmasının en basit etkisidir çelik kubbenin özelliğini yitirip görev yapmaması (belirtisi üzerine baskı uygulandığında "tık" sesinin azalması veya yok olması) daha sık rastlanan arızadır.

seron

Haa demek ki kumandanın başka bir versiyonunda LED'li aydınlatma kullanılmış olabilir. :)

AX

Alıntı yapılan: seron - 21 Ocak 2021, 09:23:50Haa demek ki kumandanın başka bir versiyonunda LED'li aydınlatma kullanılmış olabilir. :)
Ben telefon için olanını yazmıştım.
O üreticinin ne düşündüğüne bağlı. Belki tuş takımı ile bord kaçık yapışmaması için kalıpta sabit tutulması için perfore delikleridir.

AX

Şu zamk kubbe film.... v.s. harcadığımız zamanı covid19 aşısına harcasaydık neticeye varmış, insanlığa büyük bir hizmet vermiş olurduk.
Konuyu burada noktalasak mı?

seron

Alıntı yapılan: AX - 21 Ocak 2021, 09:46:55Şu zamk kubbe film.... v.s. harcadığımız zamanı covid19 aşısına harcasaydık neticeye varmış, insanlığa büyük bir hizmet vermiş olurduk.
Konuyu burada noktalasak mı?


Birşeylerin ters gittiğini ben de görüyorum da yanıt yazdıkça ikimiz de bırakamıyoruz kısır döngüye döndü. Noktalayalım. ::ok

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın