SİMETRİK AKIM VE VOLTAJ AYARLI GÜÇ KAYNAĞI 1-30V 0-15A

Başlatan Malicarpar, 22 Aralık 2020, 20:25:18

Malicarpar

Merhaba arkadaşlar öncelikle bu devreyi yapmadım ve test etmedim aşağıdaki vodeonun  simetrik çıkışa çevrilmiş halidir
https://www.youtube.com/watch?v=q39YfcpMyRY

ben pcb sini çizdim ihtiyacı olan yapsın kullansın sıcaklık ayarlı fan kontrol devreside mevcut  İSTEYEN OLURSA TEK KAYNAK OLAN devrenin  pcb cini de yolları  18650 pillerden akülere kadar şarj edebilirsini bu devreyle


seron

Ortada bir yanlış anlaşılma var.
Videodaki devre benim devrenin aynısı değil.
[attach type=image]15101[/attach]
Benim modül olarak çizdiğim bu devre, endüstri meslek liseleri gibi teknik okullarda, temel elektroniği öğretirken gösterilen temel ve GENEL GEÇERLİLİĞİ OLAN ayrıca KURALLARA UYGUN KURULMUŞ bir devredir. İki kelimeyi özellikle vurgulamak için büyüttüm çünkü burası önemli. Bu devrenin bir basamak küçüğü, zenerli regülasyon devresidir. Bir basamak küçüğü de gerilm bölücü ile regülasyon devresidir... Neyse, bu devre senin gösterdiğin her iki devreden de farklıdır. Videodaki devrede olsun diğer başlıkta gösterdiğin devrede olsun sırf farklılık yaratabilmek için verimi düşüren gereksiz katlar eklenmiş. Bu tip devrelere "aşırı tasarlanmış devre" deniyor.

Önceki başlıktaki devre bak anlatıyorum:
[attach type=image]15103[/attach]

Devreyi saçma yapan unsurlar bulunmaktadır. Daha ilk girişte saçmalık başlıyor. Çıkışta güç transistörleri kullanılarak güçlü çıkış almaya çalışmış, ama girişe LM317 koymuş. LM317 sana max 1,5A verir o da max.  Çok ısınır. Basit projeler için uygundur resmi çizenin iddia ettiği gibi lab tip güç kaynağına uygun değildir basit bir modüldür sadece. Buna daha fazla yük kapasitesi olan güç transistörlerini bağlamanın mantığı ne? Direkt olarak güç transistörleri ile de güçlendirilebiliyor zaten ve bu şekilde verim arttırılabilse bile yine de ben cahil de dahil hepimiz kayıpların yüksek olduğunu kabul ediyoruz.

Devre temel olarak zaten bu bahsettiğim temele dayandırılmaya çalışılırken bir yerde daha saçmalamış; TIP3055lerin çıkışına akım sınırlama direnci eklemiş. Yav kardeşim, sen 317'nin akımını arttırmaya çalışıyor musun çalışmıyor musun? Tamam? O halde akım ayarı eklemek için ortadaki BD139 nedir? Aklınca oradan hassas akım ayarı yapmaya çalışıyor... Kayıplar?

LM317'de bir sürü kayıp var.
BD transistör katında bir sürü kayıp var.
TIP3055 katında bir sürü kayıp var...

Bu devre çalışır. Çalışır ama ben, senin elde ettiğin gibi yüksek V ve A çıkışlı bir kaynağı bununla yapmazdım. Ne kullanırsan kullan dayanmaz. Standartların çok dışına çıkmak demek yeni birşey icat etmek demek değildir, yeni birşey icat ederken de temel fizik kurallarını kullanıyorsun. Devrede Bu nedenle devrede en az iki saçmalık var...

Benim temel dediğim devrenin bir başka türü:
https://www.homemade-circuits.com/how-to-make-versatile-variable-voltage/

asmaya bu devre nasıl? diye sorsana? İyi diyecektir. İyi derken, bu devre de "genel geçerliliği olan" bir devre. Temel bir devre. Elektronik öğrencilerine bu devrenin nasıl çalıştığı öğretilir. Sen bunu ihtiyaca göre eleman değeri atayarak kullanırsın. temel olduğundan her ihtiyaca cevap vermediğinde bu kez bir basamak ileri seviye bir devreye geçersin. Entegreli bir devre kurarsın. Programlamalıya geçersin... Gibi. Yani bizim sana anlatmaya çalıştığımız şey, zaten laboratuvar güç kaynağı yapılamayacak kadar temel bir devreyi kendi kafasına göre yanlış dönüştürüp bir de bir sürü ısıl kayıplı hale getirip al yaptım demekle devre yapmış olmıuyorsun.

O sorduğun benim devre ise, küçücük cihazlar vardır, içine sığdırmak için, "YEDEK PARÇA OLARAK" falan kullanıyorsun. Forumumuzdan bir ağabeyin araba teybi arızalıydı. Girişteki bir 7809'un arızalı olduğunu çok sonra anladık. Sonra kendisi harici bir hat çekerek sorunu çözdü. Bu çizdiğiğim PCByi de yapıp bir kenara koysa olurdu. Ayrıca stk4221 bunu test amaçlı kullanmak istediğini söyledi. Ha o kadar çizdim ama indirmedi o ada ayrı konu :D

Abi durumlar bu. İsteklerin ne kadar özelleşmeye doğru giderse, yapmak istediğin devre de giderek daha oto-denetimli bir devreye dönüşür. Dönüştükçe de senin deneyimini aşmaya başlar. Bunu zamanında anlayıp ben burda durmalıyım demelisin.  ::ok



seron

Devreyi mantıksız kılan iki ana nokta:
[attach type=image]15107[/attach]

AX

Aynen buradaki saçmalığı tespit etmişsin zaten gerilim ayarı LM317nin output pini 3055 lerin beisine direk verilse eh bir nebze denir de akım ayarı saçmatığın daniskası olmuş.
Akım ayarı; shont veya değeri çekilecek akıma cevap verebilen düşük değerde watlı direnç üzerinden akan akımı algılayarak belli kurallar içinde ayarlı hale getirilmesidir.
Üstteki devrede güç transistörlerin baz akımını zayıflatarak yapılmış saçma sapan bir devredir.

Malicarpar

Alıntı yapılan: seron - 12 Ocak 2021, 19:50:55Devreyi mantıksız kılan iki ana nokta:
[attach type=image]15107[/attach]

seron senin devre voltaj ayarlı bir devre benim devrede bd139 un olduğu  bölümün saçma olduğunu söylüyorsunuz ben hiç bir halt bilmediğim için doğru söylediğinize inanırım tabiki fakat kafam zaten posiftif çukuru gibi olmuşken bu güç kaynağı meselesinde
şu video daki olanlar tamamen bir kamera hilesimi yoksa sihir felan mı
şimdi sizin söylediklerinizi düşünüyorum aşağıdaki  videodaki olanları izliyorum  sonrada  elimde onlarca tr yüksek güç verecek trafolar ıvırlar zıvırlar mosfetler varken gidip 3 5 bin tl verip güç kaynağı alayım diyorum yoksa olmayacak diyorum biraz yardımla yapabileceğim birşeyi on katı paraya alacam sonunda

https://www.youtube.com/watch?v=HVPkS0J5qvs

lafın özü şuan kafam dan devasa fabrikanın bacası gibi duman tütüyor 
I'm Stop

seron

Mehmetali abi, ben olmaz demedim, hatta devre çalışır dedim. Ama verimi çok düşük, çok fazla ısıl kayıp var. Adam özel fan çekiyor ısınınca soğutsun diye diğer videoda kendin gördün. Zaten o kadar kayıp varken bir de fanlar için elektrik kullanıyorsun :hiho: Kaç dakika yüke bindirecen ki o devreyi?


Akım ayarı için de yanlış yoldan gitmiş.
BD139 katı ve 3055lerin emetöründeki direnç olmadan bu devre 317 kuvvetlendiricisi olarak görev yapar. Amacı budur. 317'nin dataşetinde ve internette de örnekleri var. Hatta PNP transistör ile (317'nin giriş tarafında kullanılır) de yapılabiliyor devrenin en temel amacı 317'den fazla akım alabilmektir. Akım kısmak için değil akım arttırmak için kullanılır.

317 devresi transitörsüz kullanılırken de akım sınırlamalı hale getirilebilir. Güç elektroniği kategorisinde çizmiştim şimdi link atmak için gezinmeye üşeniyorum bahsettiğim her iki örnek de var.

Yukarıdaki videoda ise adam, tutarsız gitmiş. Madem akımını yükselteceksin, neden 317'ye akım ayarı getiriyorsun. Madem akım ayarı getirdin, çıkıştaki dirençler ne. Aklınca orda transistörleri eşlemeye çalışmış yanlış değil ama gittiği yol yanlış. İlla ki akım sınırlanacaksa, ya negatif hattan, ya da pozitif hattan "sense" direnci ya da "şönt" direnci bilinir ve bu direnci kontrol eden bir devre kurulmalıdır.

Ha şunu da söyleyeyim, o BD139'lu devre var ya, onu ben hiçkimsede görmeden kendi kendime icadettim. Keşfettim diyelim icat yanlış olur. Bunu buraya ilginç bir not olarak eklemek istedim sadece. O şekilde akım sınırlanabileceğini hiç eğitimsiz kendi kendime keşfettim. Dirençli gerilim bölücü devresini ben kendi kendime keşfettim ortaokulda. Bunun gibi bazı birkaç devreleri kendi kendime keşfedip geliştirdim, sonradan zaten kullanıldığını görünce üzülüyor insan ama napıcan ;D

Youtube'da kurulmuş milyonlarca devre göreceksin. Sahtekarların bedava enerji videoları hariç, hepsi çalışır. Burada sana söylemek istediğimiz şey, "çalışmasını" değil, "doğru iş için doğru tekniği" kullanman. Videodaki devre ile bir öğrenci projelerini çalıştırabilir. Ama ben tercih etmezdim.

asma

Merhaba
Bu devre projelerinizde , akım ve gerilim ayarlı güç kaynağı olarak kullanıma uygun değil.
Ancak şarj devresi olarak iş görebilir.
İş görebilir diyorum çünkü video dikkatli izlenirse, tarif ve uygulamanın birbirini tutmadığı görülür.
Örn: 18650 için voltaj 4,2V ayarlarız, akımı sıfıra indirip pile uygularım. Eee akım kaça kadar çıkıyor? 0.05A mi?  Sonra montaj ve akımı arttırma biliyoruz. Akım sıçramaları olurken voltaj 4,6 4,7 değerlerine nasıl çıkıyor dersiniz? Montajdan önce ayar değiştiriliyor. Bu şekilde şarj sonunda voltaj 4,7volta ulaşacağı kesin. 18650 bu işe benden çok itiraz eder.
Akım ayarı çıkış voltajına göre değişiyor, sürekli kontrol şart.
Çıkış voltajı, eğer giriş regüleli değil ise yüke göre değişkenlik gösterir. Bu iki durum saç baş yoldur maya yeter.
@seron Transistörlerin emiterine bağlanan dirençler gerekli.

Kolay gelsin.

seron

Alıntı yapılan: asma - 13 Ocak 2021, 04:56:30@seron Transistörlerin emiterine bağlanan dirençler gerekli.

Tamam düzeltiyorum o zaman gerekli.
Ben 317+Transistör kullanırken tek transistör kullandığım için bu önemli durumu öğrenememişim.
Bu arada ben son videoyu izlemedim af buyrun.

asma

Alıntı yapılan: seron - 13 Ocak 2021, 05:05:32Tamam düzeltiyorum o zaman gerekli.
Ben 317+Transistör kullanırken tek transistör kullandığım için bu önemli durumu öğrenememişim.
Bu arada ben son videoyu izlemedim af buyrun.

Aynen de öyle oluyor zaten. Tek transistörde gerek yok.

Yarı iletkenler paralel bağlanması gerektiğinde , örneğin transistörler üzerinden geçen akımı eşit dağıtabilmek için önlem almak gerekir.
Yoksa önce iletime geçen transistörden fazla akım akacak , ısınacak ve Vbe gerilimi düştüğü için daha fazla akım geçmesine izin verecek. (yük akımı artmadan transistörler arası oran değişecek) Akım paralel kolda kolay yolu takip edeceği için bu olay gerçekleşir.
Transistörlere direnç bağlayarak bu etki azaltılır. Kollektör ve beyz dirençleri eklenirse etki düşük olur , yalnız emiter direnci ise yeterli etkiyi sağlar. İlk önce iletime geçen transistör ısınıp Vbe si düşerken Vr değeri arttığı için toplam iletim değeri yükselir. Paralel koldaki akımı eşitlemeye çalışır.
LM317 ye PNP transistör takarsan eklediğin emiter direnci döngü içinde kalır ve faydasının yanında zararı yoktur. (maliyet ve kendi ısısı dışında) Ancak NPN kullanırsan , güç kaynağının iç direnci yükseltirsin. Döngü dışında bırakırsın ve yüke bağlı gerilim düşümünün artar.
Sonuç: Güç kaynağı için hat regülasyonu ve yük regülasyonu diye ifade edilen iki önemli değer bu devrede yerlerde sürünür.

Kolay gelsin.

seron

Teşekkür ederim.
Hep böyle gelsen keşke.
Korkuyo'z soramıyo'z.

Ben yatıyorum. İyi geceler.

AX

Alıntı yapılan: Malicarpar - 13 Ocak 2021, 00:34:45seron senin devre voltaj ayarlı bir devre benim devrede bd139 un olduğu  bölümün saçma olduğunu söylüyorsunuz ben hiç bir halt bilmediğim için doğru söylediğinize inanırım tabiki fakat kafam zaten posiftif çukuru gibi olmuşken bu güç kaynağı meselesinde
şu video daki olanlar tamamen bir kamera hilesimi yoksa sihir felan mı
şimdi sizin söylediklerinizi düşünüyorum aşağıdaki  videodaki olanları izliyorum  sonrada  elimde onlarca tr yüksek güç verecek trafolar ıvırlar zıvırlar mosfetler varken gidip 3 5 bin tl verip güç kaynağı alayım diyorum yoksa olmayacak diyorum biraz yardımla yapabileceğim birşeyi on katı paraya alacam sonunda

https://www.youtube.com/watch?v=HVPkS0J5qvs

lafın özü şuan kafam dan devasa fabrikanın bacası gibi duman tütüyor 
I'm Stop

Tavsiyem iyi okuyun anlayın sonra cevap verin.
Bu devrenin tasarımı kime ait? Hiç bir şey bilmeyen bu devreyi çizemez de eksikleri var demek ki. Bunu tasarlayan kim ise akım limitleme konusunu biraz araştırması gerekir. Güç transistörlerin baz akımını düşürüp yükselterek AKIM kaynağı yapılmaz.
Videonda kamera hilesi yok gerlim potansını eksiye çevir aynısı olacaktır. oradaki akım potansı, sınırladığın geilim içinde ikinci bir gerilim ayar potuna benzer şekilde çalışıyor ayrıca ayar noktaları çok kritik bu devre ile lineer ayar yapamazsın.
Örnek vereyim 12-V 6-W lık bir ampul 12-V. da 500-mA çeker eğer gerilimi düşürürseniz buna bağlı olarak akım da düşecektir tıpkı üstteki devrede olduğu gibi,
Bu devrede güç transistörlerinin baz akımını(dikkat edin gerilimi değil) düşürerek transistörlerin verdiği gerilimin düşmesine etki ediyor bu yöntem yanlıştır. Bunda incinecek gücenecek bir şey yok. Aksine bu eleştiri doğru yöntemi bulmak için olumlu bir nedendir.
Hall effect akım ölçer tümleşik devrenin datasheet'inden çalışma prensibini araştırın ne söylemek istediğimi anlayacaksınız.

Fazla masraf ermeden de ihtiyacınız olan laboratuvar tip güç-kaynağı yapabileceğiniz hazır modüller var onlardan yararlanabilirsiniz ya da boş vaktimde sizin için birşeyler karalayabilirim.
Aşağıdaki linkte 300W 10Amp. 1.25V....35V. arası ayar yapabilen ucuz bir modül var, trimpotları çıkart aynı değerde potans bağla, gerekirse fan ilave et, panel tipi volt-amper metre ekle ve güle güle kullan.

https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/300w-10a-dc-dc-xl4016-voltaj-dusurucu-regulator-karti-arduino-P412288333?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIkPSEjI2Y7gIVibTtCh2hVw-AEAQYASABEgJqJfD_BwE

Malicarpar

Alıntı yapılan: AX - 13 Ocak 2021, 07:34:00Tavsiyem iyi okuyun anlayın sonra cevap verin.
Bu devrenin tasarımı kime ait? Hiç bir şey bilmeyen bu devreyi çizemez de eksikleri var demek ki. Bunu tasarlayan kim ise akım limitleme konusunu biraz araştırması gerekir. Güç transistörlerin baz akımını düşürüp yükselterek AKIM kaynağı yapılmaz.
Videonda kamera hilesi yok gerlim potansını eksiye çevir aynısı olacaktır. oradaki akım potansı, sınırladığın geilim içinde ikinci bir gerilim ayar potuna benzer şekilde çalışıyor ayrıca ayar noktaları çok kritik bu devre ile lineer ayar yapamazsın.
Örnek vereyim 12-V 6-W lık bir ampul 12-V. da 500-mA çeker eğer gerilimi düşürürseniz buna bağlı olarak akım da düşecektir tıpkı üstteki devrede olduğu gibi,
Bu devrede güç transistörlerinin baz akımını(dikkat edin gerilimi değil) düşürerek transistörlerin verdiği gerilimin düşmesine etki ediyor bu yöntem yanlıştır. Bunda incinecek gücenecek bir şey yok. Aksine bu eleştiri doğru yöntemi bulmak için olumlu bir nedendir.
Hall effect akım ölçer tümleşik devrenin datasheet'inden çalışma prensibini araştırın ne söylemek istediğimi anlayacaksınız.

Fazla masraf ermeden de ihtiyacınız olan laboratuvar tip güç-kaynağı yapabileceğiniz hazır modüller var onlardan yararlanabilirsiniz ya da boş vaktimde sizin için birşeyler karalayabilirim.
Aşağıdaki linkte 300W 10Amp. 1.25V....35V. arası ayar yapabilen ucuz bir modül var, trimpotları çıkart aynı değerde potans bağla, gerekirse fan ilave et, panel tipi volt-amper metre ekle ve güle güle kullan.

https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/300w-10a-dc-dc-xl4016-voltaj-dusurucu-regulator-karti-arduino-P412288333?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIkPSEjI2Y7gIVibTtCh2hVw-AEAQYASABEgJqJfD_BwE

@AX  ustam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler şimdi ben kısaca bir kaç şey söylemek istiyorum müsadenizle ben isternette gezinirken trsadüfen bu devreyle karşılaştım ve sonradan da böyle güç kaynağı devrelerine kafa yormaya başladım daha sonra  en temelinden ilerlemek adına bu devreyi biraz mantık biraz araştırma ile simetrik olarak pcb sini çizdim doğru yada yanlış bilemiyorum
daha sonra da  https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8981.0.html  link deki paylaşımımda  yine youtube videolarından izlediğim bir güç kaynağı ile ilgili konu açtım o konuyu kabaca göz gezdirirseniz  memnun olurum tabi sonradan hevesim kırıldı ayrı bir konu

neyse konumuza dönecek olursak kki yeri burası değil verdiğim linkteki yeri aslında
güç kaynağı devresi denilince aklımıza ilk gelen şey gerilim ve akım ayarlamalarının yapılabileceği bir devre gelir peki o zaman bağlanan yükün  harcadığı enerji ve akımı sağlayacak bir besleyici gerekir ihtiyaca bağlı olarak yani trafo yada smps gibi
o yüzden de ben ilk olarak devreye gereken gücü sağlayacak bir smps  devresi yapmaya karar verdim ki elimde yeterince malzeme var şuan yaklaşık 2500 3000 tl civarında malzeme var 1.5 2kw  3kw güç verebilecek iki adet primer sargısı hazır sarılı smps trafosu mevcut smps devresi için gerekli mosfetler hiper hızlı diyotlar faz tr leri güç mosfetleri iki bacak üç bacak hızlı diyotlar var oldukça kaliteli ve orjinal parçalar zaten elimdeki malzemelerin bir kısmını diğer konuda liste halinde yazdım
bazen yazdıklarım anlaşılmıyor yada yanlış anlaşılıyor bu yüzden aklımdaki düşünceleri tam olarak yansıtamadığımı düşünüyorum
benim yapmaya çalıştığım elimde binlerce liralık malzeme varken dışardan günümüz şartlarında oldukça yüksek fiyatlarda satılan malzemeleri  almak yerine elimdekileri değerlendirmek

örnek vermek gerekirse bir usta devre yapmış ve yaptığı devrede pnp yada npn  bir transistör kullanmış fakat kullandığı malzemeler  benim elimdeki malzemelere uymuyor
mesela benim elimde
2 ADET GPS40B120U IGBT, 1.2KV, 80A, Super TRANSİSTÖR-247  TO-247
6 ADET IRG4PF50WD  IGBT, 900V, 51A, TO-247
6 ADET G30N60  Trans Mosfet 600V 63A TO-247
gibi malzemeler  varken gidip 50 tl 100 tl verip tr almak mantıklı değil

elimdeki malzemeleri kullanabileceğim bir  2kw lık 3 kw lık bir smps devresi yaparak  sonrada yine elimde bulunan güç mosfetlerini kullanarak gerilim ve akım ayarlı hoş bir devre yapabileceğim bir şema arıyorum anlayabileceğim dilde proteus ta şemayı çizip pcb ye dökecem ha demiyorum ki hop diye bir anda yapayım araştıra araştıra önerilen şemaları karşılaştırarak veya geliştirerek yada bir ustam çıkıp elimdeki malzeme listesine uygun bir şema çizip paylaşada bilir sonuç olarak elektronik sınırsız biçimde geliştirilebilen ve her daim yenilenebilen bir teknoloi dalı
 umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir şuan sadece araştırıyorum uygun anlayabileceğim bir smps devresi bulmaya çalışıyorum

zaman neyi gösterir bilemiyorum

Malicarpar

Alıntı yapılan: ziyade - 14 Ocak 2021, 22:47:25bilmiyorum ama bir şeyler üretmek istiyorum.

Güç Kaynağı Yapım Bağlantısı





@ziyade usta malesef  bu senin dediğin bizim ülkemiz için geçerli çünkü bizler sadece tüketmeye odaklı hale gelmişiz yani bir yola başlayıp kendi yolunu açmak istediğin zaman genelde elindeki malzemelere göre yolunu  şu taşı kaldır şuradan viraj la dön yolun şurasını genişlet şurasını düzleştir demek yerine 

ooooooooo hemşerim ne yapıyorsun sen olmaz bu yol olmaz bak adam şu tarafta yol yapmış orayı kullan derler

benim artık umudum kırıldığı için sanada ÜRETMEK konusunda pek umut verici yazamıyorum kusura bakma
örnek vermek gerekirse şuan son parçalarla elimde 2500 3000 liralık malzeme var fakat bunları bir araya getirip birşey üretemiyorum  çünkü yol gösteren yok

seron

#14
 :)
[attach type=image]15144[/attach]

Sonradan not ekleme ihtiyacı duydum. Mali abi bu aralar biraz moralman sıkıntılı olduğundan mizah yaparak güldürmek istedim karikatürü o yüzden yaptım yanlış anlaşılmasın. Ama karikatürdeki mesaj doğrudur.

Malicarpar

Alıntı yapılan: seron - 15 Ocak 2021, 04:30:11:)
[attach type=image]15144[/attach]

Sonradan not ekleme ihtiyacı duydum. Mali abi bu aralar biraz moralman sıkıntılı olduğundan mizah yaparak güldürmek istedim karikatürü o yüzden yaptım yanlış anlaşılmasın. Ama karikatürdeki mesaj doğrudur.

@seron  kardeş lafı fazla uzatmayacam mümkün mertebe kısa kesecem
ben her mesajımda üstüne basa basa söylediğim gibi güç kaynağı konusunda hiç bir bilgim yok videolardan izlediğim kadar bilgiliyim doğru yada yanlış

ben bildiğin gibi ilkokul mezunu kabaca sadece okur yazar biriyim
elektronik ise temel kavramlar üzerine matematiksel formüller ile hesaplanıp bileşenleri bir araya getirmek diyebiliriz
olaya bu açıdan bakıldığında  dağda yaşayan bir çobanın bilim ve teknoloji fuarını gezip sonrada  bilim fuarında konuşma yapması gibi bir şey benim ki

benim elektronikle ilk deneyimim merak sonucu  lm3915 le bir devre yapmak oldu  aşağıdaki videoda olduğu gibi
https://www.youtube.com/watch?v=qFWh7ThDoUg

tabi bu videodan sonra denemeler birbiri ardını kovaladı neden olsa elektronik bilgisi oılmadığı için direk deneme yanılma uygulamalı yöntemi üzerine vumetre sonra ilk tda2003  den amfi  tabi yanan entegrelerin haddi hesabı yok yapılıp çöpe giden devrelerin sayısını ben unuttum artık böyle böyle devam ederken de yabancı bir siteyi keşfettim artık yaptığım denemeler beni kesmiyordu gözüm yükseklerde daha güçlü cihazlardaydı ve nitekim  birden karşıma 2SC5200 ve 2SA1943 denen transistörler çıktı önce 100w denemesi sonra 200w denemesi ardından da 16+16 32 trli amfiye çıktım

ve baktım ki bana oda yetmedi o sırada fark ettim ki her tr nin sürücüsü farklı pnp kullanacaksan ayrı bir sürücü npn kullanacaksan ayrı bir sürücü hem pnp hem npn kullanacaksan ayrı bir sürücü gerekiyor
oturdum bilgisayarın bağına elime geçen yüzlerce şemaları  inceledim ve uzun uğraşlar sonucu bir devre geliştirdim
bu dvre ile istersen sadece 5200 den yap istersen sadece 1943 den yap istersende ikindende karşılılı bir devre yap tek kart ile üç ayrı amfi sistemini kontrol edebiliyorsun tek yapman gereken devre üzerindeki soketin yönünü değiştirmek

şimdi bir bakıyorum hani o olmaz bu olmaz diyorlar ya zamanında deseydim ki üç ayrı devreyi birleştirip tek devre haline getirebilirmiyiz diye sorsaydım bir dövmedikleri kalırdı burdaki çoğu kişinin fakat ben burdakilerin  çoğunun olmaz diyeceği bir devreyi yaptım

şimdi ise bir adım ileri giderek yeni bir yola  girmeye karar verdim fakat tahmin ettiğim gibi ardı ardına olumsuz söylemler geldi
benim istediğim yapılamaz mı tebi her halükarda yapılır zaten yapılmış benzerleri

bunu ben nasıl yaparım elimdeki her malzemenin datasheet dosyasını yabancı dilim olmasada temel elektronik terimleri vasıtasıyla elimden geldiğince çözmeye çalışırım tabi arada bir çoğunu yanlış çözümlerim ardından araştırmalara başlarım şemalar bulurum bu şemaları gerekirse tek tek proteus da şemaları çizerim sonrada elimdeki malzemelere göre uyarlarım ( tabi şemadaki malzemelere elimdeki malzeme uymama riski çok yüksek ) ve denemelere başlarım yine muhtemelen onlarca devre yaparım değiştire değiştire tabi yanan mosfetlerin  diyotların dönüştürücülerin haddi hesabı olmaz en son elimde malzeme kalmaz yanar patlar tükenir ve gidip elimdeki malzemenin iki katı kadar da ( hazır güç kaynağının 5 katı kadar) tekrar malzeme alırım velhasıl bu gün nasıl amfi devreleri yapabiliyorsam sonunda olmaz denileni yaparım bir şekilde yeterki kafaya koyayım

ha şimdi gerek varmı bu kadar malzemeleri heba etmeye gerek varmı piyasada hazır ürünün 10 katı masraf etmeye aslında yok
fakat yine dediğim gibi MALESEF ÜRETMEYE DEĞİL TÜKETMEYE  ODAKLI BİR MİLLETİZ.....!!!!

Malicarpar

Son bir ekleme yapmak istiyorum artık bir zahmet anlayın yani  :)  :)  :)
1833 yılında ilk bilgisayar yapıldı o zaman biri çıkıp deseki burada olduğu gibi hadi arkadaşlar toplanıp bir bilgisayar geliştirelim ve 1946 yılında üretilen 30 ton ağırlığında günümüzdeki temel hesap makinasının yaptığı işlemi yapan bilgisayarı yapalım deselerdi  o adamı tımarhaneye atarlardı delirmiş bu diye fakat 1965 yılına kadar bu bilgisayar dünyada süper bilgisayar olarak kabul edildi 1965 yılında modern bilgisayarlar çıktı günümüzde ise Qantum işlemcileri süper dev bilgisayarlardan 30 tonluk hesap makinası bilgisayarından mini cep bilgisayarlarına kadar neler gelişti neler değişti

biri çıkıp elektronikte şu olmaz bu olmaz dediği zaman sanki bana küfür etmiş gibi geliyor

AX

Arkadaşlar çizim dosyalarını bulamadığım, sadece çok eski HDD min içinde fotoğraf olarak bulabildiğim, 2002 yılında tasarladığım akım-gerilim ayarlı laboratuvar tip güç kaynağı devremi paylaşıyorum geç paylaşmamın sebebi de bu. Dileyen PCB sini yeniden çizer. Tasarladığımda devrem 0V.a düşmüyordu Elektor dergisinin yaz devreleri serisinde gördüğüm 1 Amp. lik pw.-sp. devresinde 0V.a çekmek için zekice bir uygulamayı devremde kullandım. Kalibrasyon şöyle, Voltaj ayar potunu (5k) minimuma çevirin 10k lık trimpot ile 0V kalibrasyonunu yapın işlem tamamdır. 0..30V arası gerilim, min. akımı tam hatırlamıyorum ama sanırım 2mA... 15A arası akım ayarı yapabilirsiniz. tabi köprü diyotu 35A, blok kondansatörünü 2 adet 6800uF 50V ve transformatörü çekeceğiniz max. akıma uygun seçmelisiniz. BUX98 30Amp. lik güzel bir transistördür. Sormak istediğiniz birşey varsa buradayım.

seron

Müsait bir zamanda bununla uğraşmak istiyorum.(boyutlandırma birebir değilse çizimi ile)
BUX'un sağındaki dirençler birbirine çok yakın olmuş sanırım. Neyse sorun değil.

Özel olarak;

Abi eline emeğine sağlık. Yeteneğinden ötürü canı gönülden tebrik ederim.
Yüzüne karşı diye demiyorum. Ender bulunan insanlardansın. Çevremizde olmandan onur duydum.
Paylaşımın için kendi adıma çok teşekkür ederim.

asma

Merhaba
Sanırım devre şeması bu şekildeydi:


Siz akım ayarını değiştirip , transistörleri de yüksek akıma uygun olarak yeniden düzenlemişsiniz.
Derli toplu güzel bir devre. Ben de eklediğim resimdeki haliyle yapmıştım.

Kolay gelsin.

Malicarpar

arkadaşlar araştırmalar sonucu güçlü bür smps devresi gerektiğini bildiğim için öncelikle yapabileceğimi düşündüğüm bir kaç  smps devresi buldum videoları aşağıdadır şemalarını inceleyip elimdeki malzemeleri karşılaştırıp mosfetleri hızlı diyotları uyarlayabilecekmiyim bakacam olmadı yeni bir konu açıp ustalardan yardım isteyecem smps devresini tamamladıktan sonra hatta yapabilirsem güçlerini de yükseltmeyi deneyecem ardından ayarlı güç kaynağı devresine girişecem fakat öncelikle devreye gücü sağlayabilecek bir smps devresi şart
videodaki devreler 2kw lık devreler 
şuan kafam karışık olduğu için pek sağlıklı düşünüyor olduğum söylenemez o yüzden de yapılabilecek en mantıklı şey olan baştan başlamaktır bana göre onun için de smps devresine yoğunlaşacam şimdilik


https://www.youtube.com/watch?v=q6za3m2Ou-w
https://www.youtube.com/watch?v=ZzgqnXaMFIQ&t
https://www.youtube.com/watch?v=isZ9tApXwc4&t

cevat1

Alıntı yapılan: asma - 16 Ocak 2021, 21:53:54Merhaba
Sanırım devre şeması bu şekildeydi:


Siz akım ayarını değiştirip , transistörleri de yüksek akıma uygun olarak yeniden düzenlemişsiniz.
Derli toplu güzel bir devre. Ben de eklediğim resimdeki haliyle yapmıştım.

Kolay gelsin.
Bu devre elektor'a mı ait?
Elektor 'un sa hangi sayı/yıl?

asma

https://www.elektormagazine.com/news/0-30v-ua723-based-regulated-power-supply
Şöyle bir link buldum.
Ben elektor da değil, başka kaynaklardan görmüştüm. ' Harun Bayram Elektronik kitabı'

cevat1

Şema olarak elektor 'un stiline benziyordu.
Arşivden devreyi takip ederim.
Teşekkürler @asma

AX

Arkadaşlar devrenin zenerlenmesi ve ground a göre eksi gerilim üreterek 0 adj. kısmı Elektor dergisinin tekniğidir devremde kullandım. LM723 ve diğer kısmının tasarımı bana aittir. İşin açıkçası ben LM723 lü bir güç kaynağı yapmıştım birkaç sene sonra Elektor dergisinin seksen küsür yıllarında yayınlanmış ingilizce yaz devreleri serisi dergisinde üstte şemasını bulup paylaştığınız devreyi gördüm çok beğendim ve hemen devremde o tekniği kullandım. Bu arada devrenin genel dizaynı ve PCB tasarımı bana aittir. Çizimlerimin hepsi Elektor tekniğine benzer ne de olsa Elektor dergisi okuyarak büyüyen kuşağız. Aynı zamanda şema çizim tekniğim de Elektor a benzer. Güleceksiniz belki arşivimi tuttuğum klasörlere atadığım isimler örn: "AXTOR -01" gibi ;)
Devreyi yapın testlerini de yapın stabil regülasyon ve noise kriterlerini test edip inceleleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bir videoda rastladığım ve Elektor devresinin tam da negatif gerilim kısmını eleştirip yerden yere vurması, bana meyve veren ağaç taşlanır sözünü hatırlattı. Eleştiriyi yapa şahıs yani videoda konuşan şahıs belli ki eğitimli biri teknisyen, mühendis v.s. öyle herkes Elektor dergisinin teknik kadrosunu Philips mühendislerinin oluşturduğu bir tasarımı eleştirip yerden yere vuramaz, burada söylenmek istenilen şey, o kadroya hocalık yaparım demektir veya ünlü olmak için yapılmış bir saldırıdır. Neredeyse 35 yıl evvel yayınlanmış bir devrenin tasarımcısı belki günümüzde yaşamıyordur bile. Yani meydan boş saldır saldırabildiğine.
Günümüzde sıkça kullandığımız switching besleme devrelerinin ürettiği parazit ve gürültü faktörü öyle hiçte sineye çekilecek cinsten olmamasına rağmen LM723 gibi mükemmel tasarlanıp üretilmiş tümleşik devreye atıfta bulunmak bana hiçte mantıklı gelmiyor.

AX

Alıntı yapılan: seron - 16 Ocak 2021, 20:43:57Müsait bir zamanda bununla uğraşmak istiyorum.(boyutlandırma birebir değilse çizimi ile)
BUX'un sağındaki dirençler birbirine çok yakın olmuş sanırım. Neyse sorun değil.

Özel olarak;

Abi eline emeğine sağlık. Yeteneğinden ötürü canı gönülden tebrik ederim.
Yüzüne karşı diye demiyorum. Ender bulunan insanlardansın. Çevremizde olmandan onur duydum.
Paylaşımın için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Seron, 4 adet 0.27-ohm paralel dirençler 0.0675-ohm yapar ya bir shont kullanacaktım ya da bu dirençleri. Birbirine yakın olması özellikle istediğim şeydi öyle fazla ısı sorunu yoktur.

seron

Alıntı yapılan: AX - 17 Ocak 2021, 02:57:16Seron, 4 adet 0.27-ohm paralel dirençler 0.0675-ohm yapar ya bir shont kullanacaktım ya da bu dirençleri. Birbirine yakın olması özellikle istediğim şeydi öyle fazla ısı sorunu yoktur.
Abimsin.
Fiziksel görünüm olarak birbirlerine sürtmüşler onu demek istedim. Yapılan devreyi eleştirmek ne haddimize, o kadar ekmeği yiyecek bünye yok bende.  :)



AX

Alıntı yapılan: cevat1 - 17 Ocak 2021, 03:06:49https://archive.org/details/ElektorMagazine/Elektor%5Bnonlinear.ir%5D%201978-07_08/page/n77/mode/2up

1978 yıl sayı 7-8 aylar
Dostum ben 80 li yıllar olarak hatırlıyorum. Oysa 1978miş yani M.Ö. imiş. Sanki 1980 li yıllarda bir yaz devreleri serisinde tekrar yayınlandı bu devre. Geçmiş zaman belkide Türkçe yayınlanan bir seriydi nedense aklımda öyle kalmış. Bu arada link verdiğin site ne kadar güzel bir site haran kaldım. Teşekkür ederim.

AX

Alıntı yapılan: seron - 17 Ocak 2021, 03:03:02Abimsin.
Fiziksel görünüm olarak birbirlerine sürtmüşler onu demek istedim. Yapılan devreyi eleştirmek ne haddimize, o kadar ekmeği yiyecek bünye yok bende.  :)
Onlar devrenin en samimi elemanları. Hani aralarından su sızma derler ya!., işte aynen bunlar öyle. Sonra Corona da bunları bağlamadığı için öyle maskeymiş, sosyal mesafeymiş pek bağlamaz bunları. Sen yükle yükü, banamısın demez Macar Öküzü gibi çalışırlar.  :)  :D  :hizz:  :zz:

AX

Alıntı yapılan: Malicarpar - 16 Ocak 2021, 23:17:58arkadaşlar araştırmalar sonucu güçlü bür smps devresi gerektiğini bildiğim için öncelikle yapabileceğimi düşündüğüm bir kaç  smps devresi buldum videoları aşağıdadır şemalarını inceleyip elimdeki malzemeleri karşılaştırıp mosfetleri hızlı diyotları uyarlayabilecekmiyim bakacam olmadı yeni bir konu açıp ustalardan yardım isteyecem smps devresini tamamladıktan sonra hatta yapabilirsem güçlerini de yükseltmeyi deneyecem ardından ayarlı güç kaynağı devresine girişecem fakat öncelikle devreye gücü sağlayabilecek bir smps devresi şart
videodaki devreler 2kw lık devreler 
şuan kafam karışık olduğu için pek sağlıklı düşünüyor olduğum söylenemez o yüzden de yapılabilecek en mantıklı şey olan baştan başlamaktır bana göre onun için de smps devresine yoğunlaşacam şimdilik


https://www.youtube.com/watch?v=q6za3m2Ou-w
https://www.youtube.com/watch?v=ZzgqnXaMFIQ&t
https://www.youtube.com/watch?v=isZ9tApXwc4&t
Bana sorarsanız lineer uygulamalarda yüksek hassasiyetli voltaj regülatörü tümdevresi LM723 ne ise, SMPS denince "Anahtarlamalı Mod Darbe Genişliği Modülasyonu Kontrol Devresi" tümdevresi olarak akla ilk gelen isim TL494 dür. YouTube videosunda izledim hazır bitmiş testleri yapılmış hemen herşeyini temin edebileceğin bir proje. En azından elindeki malzemelerin bir kısmı bu devrelerin malzemesini karşılıyorsa kolay gelsin derim. Aslında bu da bir nevi hazır tüketmek sadece elindeki malzemeleri değerlendiriyorsan ne âlâ. Madem elinde yüksek akımlı ferit nüveli trafoların ve güçlü IGBT transistörlerin mevcut örneğin invertör kaynak makinesi de yapabilirsin. Neyse sana kolay gelsin...

AX

Alıntı yapılan: seron - 16 Ocak 2021, 20:43:57Müsait bir zamanda bununla uğraşmak istiyorum.(boyutlandırma birebir değilse çizimi ile)
BUX'un sağındaki dirençler birbirine çok yakın olmuş sanırım. Neyse sorun değil.

Özel olarak;

Abi eline emeğine sağlık. Yeteneğinden ötürü canı gönülden tebrik ederim.
Yüzüne karşı diye demiyorum. Ender bulunan insanlardansın. Çevremizde olmandan onur duydum.
Paylaşımın için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Ölçülerini ekteki resim dosyasına çizerek belirttim ön bilgi olarak işinizi görebilir.

Malicarpar

Alıntı yapılan: AX - 17 Ocak 2021, 11:59:27Bana sorarsanız lineer uygulamalarda yüksek hassasiyetli voltaj regülatörü tümdevresi LM723 ne ise, SMPS denince "Anahtarlamalı Mod Darbe Genişliği Modülasyonu Kontrol Devresi" tümdevresi olarak akla ilk gelen isim TL494 dür. YouTube videosunda izledim hazır bitmiş testleri yapılmış hemen herşeyini temin edebileceğin bir proje. En azından elindeki malzemelerin bir kısmı bu devrelerin malzemesini karşılıyorsa kolay gelsin derim. Aslında bu da bir nevi hazır tüketmek sadece elindeki malzemeleri değerlendiriyorsan ne âlâ. Madem elinde yüksek akımlı ferit nüveli trafoların ve güçlü IGBT transistörlerin mevcut örneğin invertör kaynak makinesi de yapabilirsin. Neyse sana kolay gelsin...
@AX ustam ben bu devreleri neden buraya koydum diğer sitelerde bir çok smps devresi mevcut fakat çoğu 300 500w lık ayrıca yine bir çoğu tamamlanmamış devreler bu devreler ise dediğin gibi testleri yapılmış kullanıma hazır devreler FAKAT...!
ben bu smps devrelerini direk gerber dosyasından bastırıp kullanacam demedim öncelikle şemaları inceleyecem sonra sürücü kısımlarını kontrol kısımlarını  güç katı kısımlarını çıkış kısımlarını bir birinden ayıracam sonra her kısımdaki kullanılan malzemeleri birbiriyle karşılaştırıp elimdeki malzemeler ile kıyaslayacam

elimde yüksek güç verebilecek IGBT transistörleri mevcut listesini paylaştım zaten yine bir ustanın hesaplamasına göre 3kw akım verebilecek kaynak makinasından çıkma ferit nüve mevcut üstelik primer sargısı da sarılı ayrıca kaynak makinasının teknik özellikleri de mevcut onuda burda paylaştım zaten

şimdi konumuza gelirsek  dediğim gibi elimde gerçekten değerli malzemeler var şimdi bu devreleri hazır olarak kulanmayı tercih eder ve dediğin gibi tüketici olursam elimdeki malzemelerin hiç birini kullanmadan sıfırdan malzeme toplamam gerekir o zaman da bu tip bir devre hazırından pahalıya imal edilir

devre üzerindeki elemanları elimdeki malzemelerle rastgele değiştiremeyeceğimin farkındayım  olay sadece tr nin pnp yada npn olmasından ibaret değil frekans tepkileri voltaj tepkileri gibi bir çok unsur var bütün bunları bilerek devrenin hazır pcb sini basıp tr leri diyotları elimdekilerle değiştirerek bu devreleri kullanmam zaten olanaksız

Peki ne yapmam gerekiyor ?
senin bahsettiğin  lineer anahtarlamalı mod flyback gibi terimlere Mersin li olupta Kocaeli de yaşamam gibi uzak biriyim

öncelikle elimdeki şemaları dikkatlice incelemem gerekiyor ( HER NE KADAR HİÇ BİR HALT ANLAMASAMDA ) daha sonra elimdeki malzemelerin tüm datasheet dosyalarını pür dikkat ( İNGİLİZCE BİLMEDEN SADCE TEMEL ELEKTRONIK TERİMLERİ VASITASIYLA ) anlayabildiğim kadar doğru yada yanlış çözmem gerekiyor sonra devredeki sürücü kısmının kontrol kısmının güç katı kısmının çıkış katı kısmının işleyiş mantığını ( ANLAYACAĞIMI ZANNETMESEMDE  ) anlamam gerekiyor daha sonra da yeniden çizmeye başlamam gerekiyor ( MUHTEMELEN %99 U yanlış  Olacaktır ) fakat en azından ne yapmak istediğimi ortaya koymuş olacağım en sonunda da bir forumda yada bildiğim ustalardan yardım isteyerek devredeki yanlışlıkları düzeltmenin yoluna gidecem 

aşağıdaki link teki ton kontrol devresini  yabancı bir sitede bulduğum basit bir devreden esinlenerek yaptım orjinal devrenin frekans tepkileri neredeyse birbirinin aynısıyken ben yaklaşık bir kaç uğraştıktan sonra ve forumdaki bazı ustaların görüşleri  fikirleri ve paylaştığı bilgilerden yola çıkarak basit iki band mono devreyi  mükemmel frekans tepkileri veren 3 band lı stereo bir devreye dönüştürmeyi başardım

https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8212.0.html

yine bir çok şemayı inceleyip  her tr için  ayrı sürücü kullanmak yerine tek bir bir sürücü ile  ister sadece pnp ister sadece npn istersende her ikisini aynı anda kullanmanı sağlayan tek bir ortak sürücü kartı geliştirdim kullanacağın tr ye göre devre üzerindeki soketin yönünü değiştirmek yeterli oluyor

konumuza gelirsek yine aynı şekilde bu smps devrelerini kendime feyz alarak elimdeki malzemelere uygun yeni bir smps devresi oluşturacam yani direk gerber dosyasını basıp elemanları satın alıp da devreyi kurup tüketici olmayacam

aslında benim yapmak istediğimi işi bilen biri çok rahat ve kolayca kısa zamanda yapar fakat benim yapmam bir kaç seneyi bulacağı ve üç beş bin tl harcayacağı kesin

basit bir okur yazar olarak mümkün olduğunca anlatmaya çalıştım eğer eğer bir gaffım olduysa affola

AX

Arkadaş yazdıklarım yanlış mı anlaşılıyor bilemiyorum. Emin ol kişilere karşı hiçbir gardımız yok. Ben ve buradaki değerli teknik arkadaşlarım sadece mesleğin gereği durum kritiği yapıyoruz. Belli ki elektroniğe gönül vermiş azimli birisin. Yazılarını okudum heyecanını anlıyorum ve üslubunu heyecanından kaynaklandığını düşünüyorum. Baxandall  ton kontrol devresinde yaptığın ar-ge normundaki tüm çalışmaların işin aksi gitmesi halinde ne kadar malzeme kaybın olur hepsi deforme olsa kaça patlar. Ama direk şebekeden beslenen SMPS devreler öylemi, küçücük bir hatada o değerli malzemelerin birçoğunu doğrar atarsın. Eleştirdiğimiz devre basit akım-gerilim ayarlı devreydi sana yardımcı olmak adına daha evvel yaptığım bir devreyi paylaştım sonra konu Amplifikatörlere, vu-metrelere tonlama devrelerine gitti şimdi mevzu SMPS devre yapmaya geldi ve linklerini burada yayınlatıp göz atmamızı istedin ben de öyle yaptım sonrasında bir ton yazı döşenmiş sin. Senin kendi yazından bir kesiti aşağıya ekliyorum.

"şimdi sizin söylediklerinizi düşünüyorum aşağıdaki  videodaki olanları izliyorum  sonrada  elimde onlarca tr yüksek güç verecek trafolar ıvırlar zıvırlar mosfetler varken gidip 3 5 bin tl verip güç kaynağı alayım diyorum yoksa olmayacak diyorum biraz yardımla yapabileceğim birşeyi on katı paraya alacam sonunda"

Yazılarıma ve paylaşımlarıma bak sonra da tepkine bak, eğer hatalı bir devreye hatalı diyemeyeceksek burada ne iş yapıyoruz kaldı ki  bu kadar gürültü dizaynı sana ait olmayan bir devre için mevzu gereksiz yere doğru gidiyor. Sana kolay gelsin...


Malicarpar

Alıntı yapılan: AX - 17 Ocak 2021, 19:16:18Arkadaş yazdıklarım yanlış mı anlaşılıyor bilemiyorum. Emin ol kişilere karşı hiçbir gardımız yok. Ben ve buradaki değerli teknik arkadaşlarım sadece mesleğin gereği durum kritiği yapıyoruz. Belli ki elektroniğe gönül vermiş azimli birisin. Yazılarını okudum heyecanını anlıyorum ve üslubunu heyecanından kaynaklandığını düşünüyorum. Baxandall  ton kontrol devresinde yaptığın ar-ge normundaki tüm çalışmaların işin aksi gitmesi halinde ne kadar malzeme kaybın olur hepsi deforme olsa kaça patlar. Ama direk şebekeden beslenen SMPS devreler öylemi, küçücük bir hatada o değerli malzemelerin birçoğunu doğrar atarsın. Eleştirdiğimiz devre basit akım-gerilim ayarlı devreydi sana yardımcı olmak adına daha evvel yaptığım bir devreyi paylaştım sonra konu Amplifikatörlere, vu-metrelere tonlama devrelerine gitti şimdi mevzu SMPS devre yapmaya geldi ve linklerini burada yayınlatıp göz atmamızı istedin ben de öyle yaptım sonrasında bir ton yazı döşenmiş sin. Senin kendi yazından bir kesiti aşağıya ekliyorum.

"şimdi sizin söylediklerinizi düşünüyorum aşağıdaki  videodaki olanları izliyorum  sonrada  elimde onlarca tr yüksek güç verecek trafolar ıvırlar zıvırlar mosfetler varken gidip 3 5 bin tl verip güç kaynağı alayım diyorum yoksa olmayacak diyorum biraz yardımla yapabileceğim birşeyi on katı paraya alacam sonunda"

Yazılarıma ve paylaşımlarıma bak sonra da tepkine bak, eğer hatalı bir devreye hatalı diyemeyeceksek burada ne iş yapıyoruz kaldı ki  bu kadar gürültü dizaynı sana ait olmayan bir devre için mevzu gereksiz yere doğru gidiyor. Sana kolay gelsin...


@AX  ustam sözlerime özür dileyerek başlamak istiyorum sanırım bilgisizliğim sebebiyle yanlış anlaşılmalara sebeb oluyorum hoş görün nede olsa cahil biriyim

izlediğim bazı videolardan heveslenip birşeyler yapmak istedim aynı zamanda elimde bulunan kaliteli ve oldukça pahalı malzemeleri değerlendirmek istedim hiç anlamadığım bir konuda birşeyler yapmak isteyince yanlışlarım bir birini kovaladı

sabahtan beri şemaları inceliyorum elimdeki malzemelerin datasheet dosyalarını inceliyorum fakat daha bir bebeğin attığı ilk adım kadar ilerlemiş değilim bu konu daha fazla yanlış anlaşılmalara sebeb olmadan yeni bir başlık açarak elimdeki malzemelere göre nasıl ilerleyebileceğimi değerlendirmek istiyorum  çünkü bu konu akım ve voltaj ayarlı güç kaynağından çok farklı yerlere ilerledi diye düşünüyorum ve görünen oki bu şekilde ilerlemem mümkün değil çünkü sizlerin tabiriyle yanlış yolda yürüyorum

seron

Alıntı yapılan: AX - 17 Ocak 2021, 14:49:05Ölçülerini ekteki resim dosyasına çizerek belirttim ön bilgi olarak işinizi görebilir.
Birebirse yeninden çizmeye gerek yok o zaman. Yeter ki tam bakır işini yapıp bitirdikten sonra elemanları takarken sıkıntı çıkmasın. Kullandığın program doğru çıktı vermişse sen de sonradan çıktıyı oynamamışsan çizimden vazgeçiyorum.  ::ok