Çok Çıkışlı Modüler Kaynak

Başlatan seron, 03 Kasım 2020, 20:31:24

seron

YAPMADIM-DENEMEDİM-ÖLÇMEDİM.

Benzer bir konu şuradadır:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8728.0.html

Elimde aşağıdaki gibi bir devre şeması vardır ve ne zamandır sürünüp duruyordu nasip bugüneymiş.

[attach type=image]14591[/attach]

Devreyi Colin Mitchell çizmiş ve "Bench Power Supply" demiş. Çok da süper bir devre olmamakla beraber küçük yapısı nedeniyle gayet kullanışlı ve pratik görünüyor. Ben de bunu çizmeye karar verdim.

Daha evvel çizdiğim "seron ARDUIPOWER" kartında olduğu gibi bunda da arduino modülleri beslemek için pinheader konnektör kullandım. İsteyen testlerde kullanır, isteyen arduino modülleri besleyerek arduino kartından yük kalkmış olur. Zira her ne kadar arduino kartlarında güç çıkışları bulunsa da, boşu boşuna kartı zorlamaya gerek yok. ARDUIPOWER kartını tasarlarken 7812 entegresinin 12V+2,25V=en az 14,5-15 voltla beslenmesi gerektiğini düşünememişim bu nedenle jak ve vidalı terminal girişine 12VDC yazmışım. Ama bu defa 15VDC giriş yazdım.

Bakır ve Eleman yüzeylerini içeren baskı PDF'lerini ekledim. Önce bir bakın, bir yanlışlık görürseniz haber verin.

İyi çalışmalar.

[attach type=image]14593[/attach]

[attach type=image]14595[/attach]

SON NOTLAR:
-Soğutucu bağlamada kolaylık açısından hepsini tek hizaya getirdim. ARALARA MUTLAKA TERMAL PED KULLANIN!
-3,3V çıkış da var ancak sondaki 7805'den alıyor.
-Aklıma gelirse daha sonra da eklerim.

Yusuf usta

#1
Alıntı yapılan: seron - 03 Kasım 2020, 20:31:24İyi çalışmalar.



SON NOTLAR:
-Soğutucu bağlamada kolaylık açısından hepsini tek hizaya getirdim. ARALARA MUTLAKA TERMAL PED KULLANIN!
-3,3V çıkış da var ancak sondaki 7805'den alıyor.
-Aklıma gelirse daha sonra da eklerim.

Bu kartta her voltaj çıkışı ayrı ayrı kullanılacaksa toplam kullanılan güç bir entegrenin maximum gücünden fazla olamaz. hepsi seri bağlı çünkü. termal pad çok da gerekli değil bence, çünkü hepsinin soğutucusu zaten aynı gnd uca bağlı. tüm entegreler paralel olsaydı ayrı ayrı kullanımda çekilecek akım daha geniş olurdu, fakat bu kez de örneğin 5 volt regüleye 15 volt vermek sıkıntılı olurdu.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 04 Kasım 2020, 11:23:22Bu kartta her voltaj çıkışı ayrı ayrı kullanılacaksa toplam kullanılan güç bir entegrenin maximum gücünden fazla olamaz. hepsi seri bağlı çünkü. termal pad çok da gerekli değil bence, çünkü hepsinin soğutucusu zaten aynı gnd uca bağlı. tüm entegreler paralel olsaydı ayrı ayrı kullanımda çekilecek akım daha geniş olurdu, fakat bu kez de örneğin 5 volt regüleye 15 volt vermek sıkıntılı olurdu.
Soğutucuya denk gelen kısım gorund ise termal pede gerek yok. Elimde 3 tane LM78XX dataşeti var üçünde de Allah rızası için termal ucun ne olduğu belirtilmemiş. Genellikle termal kısmın orta uç ile bağlantığı olduğunu duymuştum yine de işi şansa bırakmak istemedim. Bağlantı şekline gelince birbirine seri bağlamak güç kaybını önler diye düşünüyorum. Giriş kaynağına birden fazla regülatör paralel bağlamaktansa seri bağlarsın, hepsi ısıl gücü paylaşırlar... :du: Yani... böyle düşündüm. Toplam güç ise evet bir entegrenin max gücünü geçemez. Yani tüm entegrelerden 1,5Amper çekeyim diye bir durum söz konusu değil. Anca paylaşımlı olur.Yapan adam bir sakınca görmemiş. Demek ki testtir şudur budur basit beslemelerde sıkıntısız kullanılabilir...

Yapmak isteyen yapsın güle güle kullansın.

seron

Güncel.

@Yusuf usta ya hak verdim. Neden entegrelerin güçlerini böleyim ki? Bu nedenle PCB'de ufak bir değişiklik yaptım.

[attach type=image]14605[/attach]

Bu kez her entegre doğrudan besleme girişine bağlı. Entegrelerin tamamında girişte kapasitör kullanmadım. İşin doğrusu uğraşmadım. Sanırım gerek yok.

-Peki ama ARDUIPOWER'ın bundan farkı nedir?

Bu kart o karttan daha ufak. İkincisi bu kartta vidalı terminal bloklar var. Pinheader'lara mahkum değilsiniz. Üçüncüsü, ne kadar olumlu kabul edersiniz bilemiyorum, anahtarlar iptal edildi. Fazla malzeme kullanımının önüne geçmiş olduk. Besleme girişinin temiz geleceğini varsayarak da ana kuplaj kapasitörünü iptal ettik. Çoklu yapılacaksa kart başına 50 kuruş da oradan yırttık :P Bu kapasitörün olmamasının ripıl durumlarında entegreleri kilitleyip aşırı ısınmaya sokacağını tahmin ediyorum ama ne yapalım? Cimrilik etmeden Çinle yarışamıyoruz ve abijim...  ;D

Baskıyı ekliyorum. Yapan olursa güle güle kullansın.

stk4221

Seron bunların  çıkış akımını yükseltebilirmiyiz. Sabit güç kaynağında kullanilabilir. (Yusuf ustayı görmek mutlu etti.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 04 Kasım 2020, 23:13:55Seron bunların  çıkış akımını yükseltebilirmiyiz. Sabit güç kaynağında kullanilabilir. (Yusuf ustayı görmek mutlu etti.

seron

#6
Flood için özür.

@stk4221 şu resme bir bakar mısın:

[attach type=image]14608[/attach]

Hatta bu entegreyi kullanarak pwm'li güç kaynağı bile yapabiliyorsun. Datasheet'inde örnek vardı sanırım bulursam yarın eklerim.

Bu resmi:
[attach type=image]14610[/attach]

PDF'yi de yükledim 22. sayfaya bakınız.

stk4221

Benim aklımda kule tipi güç kaynağı yapmak var. İçinde iki ayrı ayarlı güç çıkışı. Vede sabit voltaj veren birkaç çıkış. Ekranında voltaj ve akımı görebileceğim.  Aynı zamanda ısı sensöru de olacak ekipman sıcakligi ölçmek icin... Ya pic ile olur yada harici ölçerler ile. Olursa yanına entegre birde 936 havya istasyonu.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 05 Kasım 2020, 05:03:31Benim aklımda kule tipi güç kaynağı yapmak var. İçinde iki ayrı ayarlı güç çıkışı. Vede sabit voltaj veren birkaç çıkış. Ekranında voltaj ve akımı görebileceğim.  Aynı zamanda ısı sensöru de olacak ekipman sıcakligi ölçmek icin... Ya pic ile olur yada harici ölçerler ile. Olursa yanına entegre birde 936 havya istasyonu.
Profesyonel çalışman gerekiyor. Elinde hazır devre var mı peki?

stk4221

Netten bulduğum çok spesifik olmayan devre var. Kafamda birşeyler oluşmasını bekliyorum
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın