Joule-LED Sürücü Devresi

Başlatan seron, 10 Eylül 2020, 00:04:50

seron

Bilindik joule thief devresinden faydalanarak LED sürücü modülü çizdim. Devre son derece basit ve küçük yapıdadır. Toroid bobin kullanılmış eski yazıcıların içinden temin edilebilmektedir. 1cm'den biraz fazla boyuta sahiptir. CAT-5 teli ile 10x20 spir sarılacaktır. Daha önce benzeri çalışmış ve 1W LED'i cep telefonu ışığı kalitesinde bir adet AA 1,5V pille yakabilmiştir. 2 pille daha parlak yakmaktadır. Transistör BC337 ya da 338 seçilmelidir. BAT85 yerine daha iyi bir şotki diyodu seçilebilir. 1N4148 önermiyorum yerini tutmaz. Sadece normal LED sürecekseniz çıkıştaki 9V zenere ihtiyaç yoktur. Zenersiz haliyle üç adet normal LEDi seri bağlı yakabilir.

Zenerin amacı nedir?

Bir rus forumunda adam bir devre yapmış, "sürekli multimetre vb cihazlarıma fiyatı daha pahalı olan 9V pil almaktan bıktım ben de 1,2V ni-cd pil ile bu çözümü geliştirdim" diyordu. Yani booster kullanarak cihazını çalıştırmış. Ben de aynı prensipten yola çıkarak çıkışta kumanda vb gibi cihazları çalıştırmayı deneyecekler için böyle bir çözüm geliştirdim. 9V piller ülkemizde de pahalı yanılmıyorsam kalitelileri adet başına 10TL ve üzeri. Onun yerine elinizde atıl kalan nikel pillerden varsa bu şekilde değerlendirebilirsiniz.

Devre çok gürültü ürettiği için çok hassas cihazlarda kullanılmasını önermiyorum. Sadece LED yakmak ve analog multimetre kumanda vbde deneyebilirsiniz.

[url url=https://hizliresim.com/66vLGH nofollow=nofollow][/url]

[url url=https://hizliresim.com/ApT51Y nofollow=nofollow][/url]

[url url=https://hizliresim.com/X4nF7H nofollow=nofollow][/url]

Bahsettiğim rus sitesi ve devre.
http://best-chart.ru/nuzhnye-ustrojstva-lichnye-razrabotki-sdelannye-samostoyatelno/dc-dc-preobrazovatel-s-1-2-1-5-do-9-volt-svoimi-rukami.html

Bunu yapması nispeten daha zor olacağını düşündüğüm için jül hırsızı yaptım. Kullandığı parçalar sovyet yapımı eski ve kalite ürünler. Forumunda çok ilginç projeler var takip edebilirsiniz.

seron

Çok önemli değil ama konuya görsel eklemek istedim. Resimde en solda -eğer power LED kullanılacaksa- kullanılması gereken transistörden ekledim.

[attach type=image]14308[/attach]

Resimdeki transistör BD139'dur. Bu örnekte kullanılırken biraz ısınmaktadır. Ortada power LED (kaç watt bilmiyorum) bulunuyor küçük olmasına rağmen 3 tane AA ile fener yapmıştım geçmişte kamyon farı gibi aydınlatıyor. En sağda ise kendi sardığım toroid var başka bir başlıkta hurdalarınızı atmayın demiştim ve tespih gibi tele takılı torodler vardı bunlardan birisi ile yapılmıştır sarımlar CAT-6 teli ile yapılmıştır (CAT-5 veya daha ince de olur). 11x11 spir bulunmaktadır. Bu üç malzeme ile gayet ideal ve parlak bir el feneri yapılabiliyor.

Tek pil ile çok tatminkar olmasa da iki pille mükemmel ışık veriyor. Şayet iki pil kullanacaksanız devre bozuluyor bu nedenle seri 1N4007 kullanmanız gerekiyor son derece küçücük basit bir devre ama çok işe yarıyor. Yukarıda kumanda vb beslenebilir demiştim resimdeki kadar az telle olmaz. Transistörün beyzine atıyorum 10 tur denk gelecekse kollektördeki bobinin sarım sayısını arttırmalısınız. Bunu deneme yanılma yoluyla rahatça yapabilirsiniz ama ortalama 25 tur diyelim.

Daha evvel örnek bir fener kartı çizmiştim dikkat edilirse 4007 diyodu var demek ki iki pil için tasarlanmış ;)

[attach type=image]14310[/attach]

Biraz dinleneyim, entegre geliştirme işlerime bakıcam, lion şarj devresi çizesim var.

Kolay gelsin iyi çalışmalar...

seron

Yeni başlık açmak istemedim ilk mesajımda bir rus sitesinden 1,2V to 9V yükselticinin linkini atmıştım. Bu devre battery eliminator olarak kullanılabiliyordu. Çinko karbon 10-15TL, Alkaline 15-20TL para verip 9V-6F22 pil alacağınıza elinizde çıkma veya sıfır minik yapılı nikel pillerden varsa bunu avometre, kumanda vb'de kullanabiliyor, fiyattan yırtabiliyordunuz. Üstelik pil şarjlı olduğu için de bittikçe şarj edebiliyordunuz.

Aşağıda verdiğim linkte ise yine Ruzzzca  :) bir video var. Bu videoda Türkçeye otomatik çevir seçeneği ile iyi-kötü birşeyler anlayabiliyorsunuz. Adam biraz daha gelişmiş güzel bir devre çizmiş. Devreyi PCBye uygulamış. Testler yapıyor. Bir multimetrenin pilini çıkarıyor bu devreyi takarak akım ve gerilim değerlerini ölçüyor. Yanlış anlamadıysam multimetreyi kapatınca çekilen akım sıfıra düşüyor yani bir açma kapama düğmesine ihtiyaç duymuyor, boştayken pili tüketmiyor. İyi seyirler...

https://www.youtube.com/watch?v=HIUZA0W26LA&ab_channel=REDShade

seron

Arkadaşlar ne oldu biliyor musunuz? Yukarıda gösterdiğim devreden bana ceryan çarptı. :D  :o  :P  ::)  :-X  :-\

Devreyi ufak farklarla kurdum. Dur bi pili bağlayayım da, LED'i en son bağlarım dedim. Ama bu defa da, kondansatörde fazla yük birikir, LED'i patlatır diyerekten durdum. Pili değdirirken çıkıştaki kondansatöre dilimi değdireyim babakayım voltaj artıyo...

DEMEYE KALMADI!!! Gözlerimden ışıklar çıktı. Sol elim zangırdadı.  ;D Sanki trafoya elledim.

LEDleri patlatmayayım diyerek bıçakla kapasitörü kısadevre ettim, POOAAAT! dedi. Ohaa o kadar yük topluyo mu len 3V ile? Baya 15-20Volt üretmiş herhalde p.....k.

İki LED seri bağlı ve iki kalem pille alınan ışık MUAZZAM!

Tek kalem pille(1,5V) yine iki seri LED => alınan ışık yine muazzam!

Şöyle söyleyeyim abiler ben bu devreden defalarca yapmıştım ama bu kadar verimli olduğunu bilmiyordum. Durumu size şöyle izah edeyim devrenin bu kadar efektif olmasına iki şey neden oldu: Birincisi Çıkışa eklenen hızlı diyot-kondansatör kısmı. Bu, LED parlaklığını arttırdı ve verimi maksimum yaptı. İkincisi, telleri çok ince ve çok fazla sarmayın. Az ve kalın sarın. O gördüğünüz toroidin boşundan elimde çok var. İnce telli olarak çok fazla denemeler yaptım bugün. Ama hiçbirisi istediğim gibi olmadı. Ancak 11x11 tur CAT6 teli ile güzel sonuç alınıyor.

SONUÇ:
Paylaştığım devre, kaidelere uyarsanız MÜKEMMEL ÇALIŞIYOR. ::ok
Al sana boost converter.
Test ettiğim devre:
[attach type=image]14830[/attach]

mustafaaxu

hocam bir araştırmada farklı frekansta yanan ledlerin düz yanan ledlerden daha parlak yanmalarının sebebi gözün o frekanstaki ışık bombardımanından etkilenmesin denmiş aynı kulak gibi bazı frekansların kulağı tırmalaması gibiymiş

seron

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 03 Aralık 2020, 11:08:27hocam bir araştırmada farklı frekansta yanan ledlerin düz yanan ledlerden daha parlak yanmalarının sebebi gözün o frekanstaki ışık bombardımanından etkilenmesin denmiş aynı kulak gibi bazı frekansların kulağı tırmalaması gibiymiş
Valla orasını bilemicem ama bu güne kadar çıkışta doğrultucu kullanmadan yapıyordum ben bu devreyi. Şimdi tam anlamıyla canavar oldu. Işık bombardımanı konusunda ise şüphem var; çünkü çıkışta kondansatör var neden çıkış dalgalı olsun? Az dalgalı olur. Ama pwmnin tüm etkisi gözlenmez.  :du:

seron

#6
Son bir not:
Devrenin son halinin (resmini verdim) boştayken çıkışı dijital Vmetre ile 40 Volt'un üzerine çıkmaktadır. Bu seviyeye 5 saniyenin altında erişmektedir. Fakat kondansatör 25V olduğundan ve transistörün hasar görmesinden korktuğumdan enerjiyi kestim. Kondansatörü bir lamba (flamanlı oto tavan lambası) kullanarak deşarj ettim. Açıkçası testler beni tatmin etti. Devre çıkışının basit bir transistörlü gerilim bölücü veyahut bir zener ile kontrol alınması neticesinde, gayet kullanılabilirliği var. Tabii ki basit projelerde, mesela benzer konulardan birinde basit solar şarj devresi konusu açmıştım. Ufak bir panelle yavaştan yavaştan 12V akü doldurabilirsiniz.

Peki devreye ne mi oldu?
O kadar uğraştım boşa gitmesin dedim, kartondan el feneri yaptım :)

https://www.youtube.com/watch?v=Z_01V1RWFMk&ab_channel=Seron

Good çalışmalar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın