Q4004LT Nerde satılır? Muadili?

Başlatan seron, 14 Nisan 2020, 08:49:00

seron

Şu devreyi çizip baskıya hazır hale getirmek istiyorum.

[attach type=thumb]13294[/attach]

Q400GLT hakkında datasheet dahi bulamadım. Onun yerine Q4004LT buldum, onu da yurtiçinde satan bir yer yok gibi sanki.

Kendinden diyaklı triyak. TO-220. 40W ila 100W arası eski zaman işi flamanlı ampulu soft start yapıcak.

Yardım edebilir misiniz?

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 14 Nisan 2020, 08:49:00Şu devreyi çizip baskıya hazır hale getirmek istiyorum.

[attach type=thumb]13294[/attach]

Q400GLT hakkında datasheet dahi bulamadım. Onun yerine Q4004LT buldum, onu da yurtiçinde satan bir yer yok gibi sanki.

Kendinden diyaklı triyak. TO-220. 40W ila 100W arası eski zaman işi flamanlı ampulu soft start yapıcak.

Yardım edebilir misiniz?
Kendinden diakli olması neden illaki lazım?
Normal bir triak'a biz bir de minnacık diak eklesek olmaz mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Furkan KELEŞOĞLU

Mekatronik Teknikeri.
Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

14 Nisan 2020, 10:49:41 #3 Son düzenlenme: 14 Nisan 2020, 10:50:56 seron
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 14 Nisan 2020, 09:31:17Kendinden diakli olması neden illaki lazım?
Normal bir triak'a biz bir de minnacık diak eklesek olmaz mı?
Olur abi? Neden olmasın :)
Piyasada bol bulunur bakkalda bile satılır ucuz varsa yapıştır gelsin.
Alıntı yapılan: Furkan KELEŞOĞLU - 14 Nisan 2020, 10:24:18Triac-diac = Kuadrak

İstenilen güçte kuadrak aratabilirsiniz internette.  Hatta ben Q4008LT sini buldum.

https://www.roboshop.com.tr/q4008-q4008lt-kuadrak-tristor-fiyati-ozellikleri-datasheet

Datasheet (QxxxxLTx Serisi iççin ) : https://www.mouser.com.tr/datasheet/2/240/Littelfuse_Thyristor_QxxxxLTx_Datasheet.pdf-775529.pdf
Teşekkür ederim.
Oha 30 lira :o
Aslında SSR kullanıcaktım bir yerde 120TL görünce şaşkınlıktan gaz kaçırıp :D  quadraka döndüm.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: seron - 14 Nisan 2020, 10:49:41Olur abi? Neden olmasın :)
Piyasada bol bulunur bakkalda bile satılır ucuz varsa yapıştır gelsin.Teşekkür ederim.
Oha 30 lira :o
Aslında SSR kullanıcaktım bir yerde 120TL görünce şaşkınlıktan gaz kaçırıp :D  quadraka döndüm.

Sollid State Relay ( SSR ) ile soft starter olmayabilir.  olması icin ek bir sürücü gerekir. pot ile falan olmaz yani senin verdiğin devre şemasındaki gibi.
Mekatronik Teknikeri.

seron

Alıntı yapılan: Furkan KELEŞOĞLU - 14 Nisan 2020, 15:42:53Sollid State Relay ( SSR ) ile soft starter olmayabilir.  olması icin ek bir sürücü gerekir. pot ile falan olmaz yani senin verdiğin devre şemasındaki gibi.
Merhaba Furkan.
Sağol dostum.
SSR'nin şematik ypısına bakınca içinde diyak gibi birşey gördüm. Ben de dedim ki herhalde mekanik röle gibi aç kapa yapmıyordur transistörle soft geçiş yapabilir diye düşündüm. Bu röleler için bir sürü modele baktım, yurtiçinden ziyade hep aliexpres linkleri çıktı. ben de vazgeçtim. Gitti gidiyorda birtane uygun PCB montaj tipi gördüm ona da ebesinin nikahını istiyorlar.

O yüzden quadraklı veya adnan hocanın dediği gibi triyak-diyaklısını çizicem.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: seron - 14 Nisan 2020, 15:55:54Merhaba Furkan.
Sağol dostum.
SSR'nin şematik ypısına bakınca içinde diyak gibi birşey gördüm. Ben de dedim ki herhalde mekanik röle gibi aç kapa yapmıyordur transistörle soft geçiş yapabilir diye düşündüm. Bu röleler için bir sürü modele baktım, yurtiçinden ziyade hep aliexpres linkleri çıktı. ben de vazgeçtim. Gitti gidiyorda birtane uygun PCB montaj tipi gördüm ona da ebesinin nikahını istiyorlar.

O yüzden quadraklı veya adnan hocanın dediği gibi triyak-diyaklısını çizicem.

çok pahalıdır en güzel dediğinzi gibi kendiniz yapmanız diyak alsan kac para ya 75 kuruş bilemedin 1.5 tl olsun ttiryakta yine eğer güçlü bir şey sürmeyeceksin uyguna gelir zaten genellikle yüksek voltaj ve yüksek akımlı olurlar 600v 5-6 amper falan.

ben AC ile baya uğraştım SSR ın ON/OFF yapmaktan başka espirisi yok.
Mekatronik Teknikeri.

seron

14 Nisan 2020, 20:06:59 #7 Son düzenlenme: 14 Nisan 2020, 20:25:48 seron
Arkadaşlar BT136 buldum son derece uygun görünüyor:

https://www.mouser.com/datasheet/2/302/BT136-600E-352978.pdf

Bilen biliyordur zaten. Yalnız kusura bakmayın beni tanıyorsunuz teknik eğitim almadım. Bu triacın girişi çıkışı (gate yi demiyorum) farkediyor mu?

Bacak yapısına baktığım zaman yukarıda paylaştığım şema ile dataşette  belirtilen pinoutda bir tuhaflık var T1 ve T2 ters sanki

[attach type=image]13296[/attach]

DÜZENLEME:

Bir de şöyle bir durum var. Bu devre 60W ampul ile çalıştırıldığında ne kadar ısınır? Büyük soğutucu takılmalı mı? Triyakın PCBye yerleşimini ona göre yapacağım.

[attach type=image]13298[/attach]

Soldaki ve sağdaki yerleşim şeklinebaktığınız zaman soldakine üstten geniş soğutucu takabilirim. O kadar büyük soutucuya gerek yoksa sağdaki gibi karta temas edecek şekilde yerleştirebilirim. Dik yerleştirmeyeceğim kutulama sıkıntı olur küçücük kutuya yerleştirilecek.

Teşekkürler.

manipulator

14 Nisan 2020, 23:25:47 #8 Son düzenlenme: 14 Nisan 2020, 23:26:25 manipulator
Alıntı yapılan: seron - 14 Nisan 2020, 20:06:59Bacak yapısına baktığım zaman yukarıda paylaştığım şema ile dataşette  belirtilen pinoutda bir tuhaflık var T1 ve T2 ters sanki

Neden böyle isim verilmiş bilmiyorum ama, T2 veya A2 yükün bağlanacağı ucu gösterir. Tıpkı transistörlerde yükün kollektor ucuna bağlanması gibi. Emitere bağlanmaz mı bağlanabilir, ama.. Bunun araştırmasını size bırakıyorum.  (İpucu beyz akımı)

Şematik olarak bir fark olmasa bile yarıiletkenlerin yapısında farklılıklar vardır. Örneğin transistörlerin eşdeğer diyot devresi vardır. Fakat bu devreyi yaparsanız çalışmaz. Çünkü o yarıiletkenin iç bağlantı şeklidir.

Ne kadar soğutucu gerekir diye sormuşsunuz. Yarıiletkenler teoride ideal anahtardır. Sıfıra yakın bir dirençleri vardır. Tam aç/kapada ısınma olmadığı düşünülür. Ama pratikte bir miktar ısınma olur. Fakat sizin devreniz aç kapa devresi değil.  Üzerine alacağı yüke göre daha fazla ısınma olur. Lambanın en kısık olduğu durumda triyak üzerine çok fazla yük alır ve ısınır. Ben hiç ihtiyaç duymadım ama soğutucu hesaplaması yapılabiliyor. 

Ucuz SSR ler var. 30 - 40 TL'ye.  Ama sizin alacağınız SSR'de sıfır geçiş devresi olmamalı. İstediğiniz anda SSR açılabilmeli. Sıfır geçişli SSR'ler ile yalnızca aç/kapa yaparsınız. Röle gibi ama daha hızlı.

cevat1

asma

Merhaba
Montajda istediğini kullanabilirsin. Yazı tura veya dik olması senin göz zevkin ile alakalı. Soğutucuya gerek yok. Kapalı kutu içinde 250W halojen sürerken soğutucusuz ısınır. Soğutucu ya da hava akışı gerekir. (1A üzeri için soğutucu düşünürsün)
to 220 kılıfta pinler 90 derece kıvrılır ve gövde karta monte edilmez ise (soğutucu ve pcb  birbirine monte değil ise, iki bağlantı arasında titreşim veya genleşme etkisi olacaksa) zamana bağlı pinlerde kopmalar oluyor.
Son olarak soft start  etkisi göremedim. Pot anahtarlı ise açıp kapatırken bu etki olur ama tam açıkken fişi çek , tekrar takınca olmaz.

Kolay gelsin.

seron

15 Nisan 2020, 08:24:29 #11 Son düzenlenme: 15 Nisan 2020, 08:39:30 seron
Çok sağolun teşekkürler.

Verdiğim devre bana ait değil arkadaşlar. İnternetten buldum. Yapısının basit olması nedeniyle aşağıda çizdiğim uygulamaya uygun olur diye düşündüm:

[attach type=image]13300[/attach]

Şayet bu olmaz, çalışmaz derseniz başka bir devreye geçelim. Bildiğiniz var mı böyle basit? Paylaşabilir misiniz ben soft starter for 220V bulb diye çok arattım sürekli ya bu devre çıkıyor ya da 12Voltla çalışan cinsler çıkıyor. Röle kullanmak istemiyorum röleli olan devreler belli bir seviyede başlatıp birden maksimum yapıyor. Sıfırdan maksimum parlaklığa yumuşak geçiş yapmalı.

Düzenleme:
Bakın burada @gevv  daha önce bunun rölelisini paylaşmış:
https://320volt.com/basit-220v-soft-start-devresi/

Bundan olmayacak. Bu arada bunu arayayım derken şunu buldum ruslar yapmış videosu da var:
https://320volt.com/akkor-ampul-icin-yavas-baslatma-devresi/

En iyisi ikinci linkteki ne diyorsunuz? (halojen spot kullanılmayacak armut lamba kullanılacak).
Gevv sen de bir yardımcı olabilir misin o sayfada baskı ile şemanın uymadığını söylemişler.

seron

24 Nisan 2020, 12:19:35 #12 Son düzenlenme: 24 Nisan 2020, 12:20:09 seron
Devreyi transistörlü yapsak olur mu peki?  :)

Zaten yaptım da bir sorayım dedim.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: seron - 24 Nisan 2020, 12:19:35Devreyi transistörlü yapsak olur mu peki?  :)

Elbette olur. Triyak dediğimiz şey iki zıt yönlü tristörün paralel bağlanmasıyla oluşur aslında. (Gate ortak)  . Tristöre baktığımız zaman ise 2 transistörün birbirini besleme şartıyla bağlanarak oluşturulduğunu görürüz.  o yüzden transistör ilede olur.
Mekatronik Teknikeri.

cevat1

Alıntı yapılan: seron - 24 Nisan 2020, 12:19:35Devreyi transistörlü yapsak olur mu peki?  :)

Transistor triyaktan daha mı ucuz?

Triyak + diak = uygun çözüm

seron

Alıntı yapılan: cevat1 - 25 Nisan 2020, 05:26:35Transistor triyaktan daha mı ucuz?

Triyak + diak = uygun çözüm
Merhaba.
Ucuza kaçmıyorum. Daha doğrusu sorun sadece o değil; triyaklı soft starter bulamadım. Hem ondan hem de alternatif üretmeyi öğrenmeye çalıştığımdan transistörlü düşündüm.
Konu şurada:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8651.msg78198/topicseen.html#msg78198

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly