Akım ve Gerilim Korumalı Priz Yapmaya Çalışıyorum Yardım Lazım

Başlatan seron, 03 Mart 2020, 13:54:06

seron

DÜZENLENDİ.

Devrede ciddi yanlışlıklar gördüğüm için, ola ki bilmeyen birisi yapar zararlı çıkar diye kaldırıp iletimin içersini boşalttım.

Yeniden yazıyorum.

220V şebeke gerilimi 190Volta inince çekmekte olan röleyi sürmeyi bırakan devre lazım abiler. Ben de araştırmaya devam ediyorum, opamplı devre olabilir. Transistörlü olabilir. Cihaz kutusunda yer kısıtı olduğundan devreyi minimal yapıda tutmak zorundayım.

Yardımlarınızı bekliyorum...

seron

Bir diğer EMI filtresi satan site şurası, linki yapıştırılamıyor:
[attach type=image]13185[/attach]

taydin

En sağlam çözüm OPAMP'li devre olur.

Genel yapı olarak, dirençli bir gerilim bölücü ile şebeke voltajını 15'e falan bölersin, doğrultursun, sonra da istenen bir voltaj seviyesi ile kıyaslama yapan bir komparatör kullanırsın.

Ama işin içinde ayrıntılar var: OPAMP beslemesi elde etmen lazım (kapasitif bölücü düşünülebilir). Bir de histerezis özelliği olan bir karşılaştırıcı yapman lazım (bu önemli). Bir ara devresini simulatörde çizerim.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

davut naci kaya

Alıntı yapılan: seron - 03 Mart 2020, 13:54:06DÜZENLENDİ.

Devrede ciddi yanlışlıklar gördüğüm için, ola ki bilmeyen birisi yapar zararlı çıkar diye kaldırıp iletimin içersini boşalttım.

Yeniden yazıyorum.

220V şebeke gerilimi 190Volta inince çekmekte olan röleyi sürmeyi bırakan devre lazım abiler. Ben de araştırmaya devam ediyorum, opamplı devre olabilir. Transistörlü olabilir. Cihaz kutusunda yer kısıtı olduğundan devreyi minimal yapıda tutmak zorundayım.

Yardımlarınızı bekliyorum...

@seron geçen günlerde bloğumda paylaşmıştım size opamplı pencere dedektörü lazım:

https://www.elektroinfo.org/2020/01/yuksek-dusuk-voltaj-koruma-devresi.html?m=1

seron

Alıntı yapılan: taydin - 03 Mart 2020, 16:08:46En sağlam çözüm OPAMP'li devre olur.

Genel yapı olarak, dirençli bir gerilim bölücü ile şebeke voltajını 15'e falan bölersin, doğrultursun, sonra da istenen bir voltaj seviyesi ile kıyaslama yapan bir komparatör kullanırsın.

Ama işin içinde ayrıntılar var: OPAMP beslemesi elde etmen lazım (kapasitif bölücü düşünülebilir). Bir de histerezis özelliği olan bir karşılaştırıcı yapman lazım (bu önemli). Bir ara devresini simulatörde çizerim.
Teşekkür ederim. Diğer sitede arkadaşlar window comparator önerdiler.
Bekliyorum. Cihaz kutusunda yer kısıtı var. Umarım ufak bir devre çıkar ortaya. Daha EMI filtresi kurulacak.

seron

Alıntı yapılan: davut naci kaya - 03 Mart 2020, 18:35:53@seron geçen günlerde bloğumda paylaşmıştım size opamplı pencere dedektörü lazım:

https://www.elektroinfo.org/2020/01/yuksek-dusuk-voltaj-koruma-devresi.html?m=1

Teşekkür ederim tam yazarken göndermişsiniz. Ben de aynı şeyden bahsediyordum. :)
Bunu trafosuz yapabilsek süper olur.

Vermeyi unuttum CİHAZ KUTUSU:
(ekte, 9 ve 10uncu sayfaya bakınız)

davut naci kaya

Ad140 kutu için bir seçenek trafo yerine kondansatörlü diyotlu bir yapı tasarlamak ama tehlikeli sayılır:



Başka bir seçenek:

https://320volt.com/230v-5v-1a/

elektronikadam

Alıntı yapılan: davut naci kaya - 03 Mart 2020, 20:01:24Ad140 kutu için bir seçenek trafo yerine kondansatörlü diyotlu bir yapı tasarlamak ama tehlikeli sayılır:



Yapacağımız devrenin çıkış akım ve gerilim değeri kaç olucak? Bu devreyi yeniden düzenleyebiliriz vereceğiniz bilgi doğrultusunda

seron

Merhaba arkadaşlar, ilgilendiğiniz için teşekkürler.

AD140 kutusunun içerisinde üst kesim topraklı prize tekabül ettiği için devreye ayırabileceğimiz bölme detaylı birşey yapmamıza engel teşkil ediyor. Çünkü o bölmeye daha varistörlü EMI filtresi de yapılacak. Takdir edersiniz ki trafo kullanmamıza imkan yok. Timur abi devre çizicem demişti az daha bekleyelim. sizin devreye de bakayım, pcb çizerek hepsini sığdırabiliyorsam tamam sıkıntı yok. olmuyorsa sadece EMI filtreli akım koruma prizi şeklinde tasarlar, düşük gerilim koruma rölesi kısmını iptal de edebilirim. Zira tek sorun bu değil. Röle attığı zaman kallanıcı tarafından buton ile start edilmesi gerekiyor. Her iki hattan kontakt verebilmem için çift kontaktlı buton bulmam gerekiyor ki bulabildiğim çift kontakt butonlar aşırı büyük endüstriyel tip.

Ne yapacağım bilmiyorum. Hayırlısı...

Bu arada whitestone köprüsünün önemini anlamış oldum teşekkürler ;)


seron


seron

Arkadaşlar,

Devrede gördüğünüz TLP627-1'in kollektör-emetör gerilimi max 300V olarak belirtiliyor.

Soru:
Bu TLP627-1 ile direkt röleyi mi süreyim, yoksa bu entegre MJE13005'i mi sürsün?(MJE ile de röleyi süreceğim.)

seron

Merhaba.

Günümüzde TV üretilmediğini biliyor muydunuz?

Şaşırdınız mı?

Evet, günümüzde artık TV üretilmiyor. Hatta cep telefonu da üretilmiyor!

Şimdi elinizdeki o fareyi yavaşça yerine bırakın ve arkanıza adam gibi yaslanıp aşağıdakileri okuyun bakalım.

Televizyon, ilk bulunduğu yıllardan bu günlere değin çok küçük değişikliklerle geliştirilmişti. İlk çıkan televizyona "televizyon" demek çok zordu. Dönen bir disk, disk üzerinde delikler, hemen arkasında görüntü durumuna göre titreşecek flamanlı bir lamba... Telgraf makinesinin bir benzeri, son derece analog, basit bir alet... İşin burasını gidin araştırın iki saat anlatamam.

Siyah beyaz televizyonlar ile daha geçen yıllarda çöpe attığınız tüplü renkli ekran televizyonlar, zaten benden daha iyi bilirsiniz ki, hemen hemen aynı prensiple çalışır. Havadaki yayın yakalanır, yükseltilerek şoklanmakta olan bir tüpte ışıltıya dönüştürülür.

Panel televizyonlar, aslında televizyon değildir. Dikkat buyrun. Havadaki -analog- yayını yakalama temeline göre çalışmazlar. Uydu sinyallerini alarak ki bu sinyaller bildiğin bilgisayar verisi-sayısal sinyaldir, alır bunu, işlemci, ekran çipi, ram üçgeninde işler, ve işletim sistemi vasıtasıyla kullanıcıya sunar.

Nerede yanlış yapmışsam boşverin. Asıl mesele bu değil.

Ama dikkat edin; siyah beyaz olsun, renkli olsun eski televizyonlarda işlemci, ram, ekran kartı, işletim sistemi olmaz.

Doğru mu?

Demek ki bugün "televizyon zannettiğimiz" cihazın asıl adı neymiş?

BİLGİSAYAR!

Uygun zamanda gider bilgisayar nedir, nelerden oluşur tanımını hatırlar gelirsiniz. Devam.

Televizyonlarımızın... ay dilim sürçtü, yayın izleme bilgisayarlarımızın içinde, bilgisayar devresini ve panel ekranı beslemek üzere yerleştirilmiş bir güç kaynağı yeralır. Bu güç kaynağına da -yine benden daha iyi bilirsiniz ki- SMPS / Suviç Mouğd Paaavoaa Saplaaaay / Hızlı anahtarlama prensibine dayanan güç kaynağı denir.

Doğru mu kardeşim, doğru.

Televizyon..  Ay aman yine dilim sürçtü bak. Yayın izleme bilgisayarlarımız hassas cihazlar. Hata affetmezler. Pahalı sayılacak cihazlardır. Yüksek teknoloji ile üretilirler. Bu nedenle üretici firmalar bu cihazların güç kaynaklarına çeşitli önlemler almışlardır.

Almamışlar mıdır?

Almışlardır.

Ben bu işte usta değilim, teorik olarak biliyorum.

Nedir? Tam adını ve ne işe yaradığını sonradan öğrendim EMI / elektromanyetik bilmemne filtresi. Şimdi aklıma gelmedi, gugıldan kopya çekmek istemiyorum. Dürüst olucam.

Nedir? Varistör elemanı... Devreye bağlantı şekli amaca ve istenen fonksiyona göre şekillenir. Bazı devrelerde bir tane kullanılırken, duruma göre birden fazla ve çeşitli şekillerde bağlanır.

Nedir? Y kapasitörleri. Kutupsuız kapasitörlerin X sınıfı, Y sınıfı diye ayrıldığını da zamanla öğrendim... Bilmemek ayıp değil.. hesabı, öğrendim.

Nedir, sigorta, nedir, Aşırı akım koruma devresi, zart, zurt...

Bu önlemler yeterlidir.

Ama nereye kadar?

Hangi koşullarda?

Hangi şartlarla?

Hata verirler mi? Vermezler mi?

Evinize TV aldıysanız, muhtemelen montaj ekibi size korumalı priz kullanmanız gerektiği konusunda uyarmıştır. Bizi uyardılar. Neden? Demek ki içerideki koruma önlemleri ne kadar sağlam olursa olsun, "önlem önlemdir, o kadar ödediğiniz paraya yazık, cihazda arızaya neden olup canınızı ve TVnizi yakmayın" demek istemiş olabilirler. ya da belki de öyle demek istememiş de olabilirler. Garanti kapsamındaki cihazları bedavadan yapmak istemiyorlardır... Neticede gereksiz işgücü meşguliyeti demek. Her halükarda zarar. Tamir olmazsa yine zarar. Milli servete zarar, dünya ekonomisine zarar, doğaya zarar.

Yav katılın, katılmayın zerre kadar umrumda değil.

Arkadaşlar,

Ben,

Ekstra önlem almak istiyorum. Hepsi bu kadar.

Anladınız mı?

Hah olay bu işte. İsteyen yakına dosta da uygun fiyattan vericem hepsi bu. Ola ki beğenilirse devam ederim, internet üzerinden de satarım.

Yani gerekliyse de değilse de bunu düşündüm. O yüzden yapmaya çalışıyorum.

Eleştiriye açığım. Yazın. Neden olmaz. Nerde yanlışlık var. Neyi bilmiyorum.

* * *

Devreyi bir kaç kez daha değiştirdim. Yakında yine sunarım.






































Belki. :P


-taha-

Bunu tavsiye etmelerinin sebebi sattıkları üründen extra gelir elde etmeleri adamlar ilk kurulumu ücretsiz yaptıkları için iyi bir kar elde edemiyorlar kuruluma gelen firma para kazanmak için satışa zorluyor teknisyeni teknisyen de sattığı ürün adetinden pirim alıyor ve kurulumdan sonra çoğu firma müşteri iletişime geçip kurulumdan nekadar memlun sunuz diye puanlandirma yapıyor bu da o eve gelen teknisyenin pirimini belirliyor yoksa çok bir işe yaradigi yok içinde bir kondansator bir sigorta bir vdr var bukadar basit parçalar 3 TL satılan fiyat 90tl buda en az iyi bir koruma devresi yapmak istersen devre şeması tasarlayabiliriz

seron

Alıntı yapılan: -taha- - 13 Mart 2020, 09:24:28Bunu tavsiye etmelerinin sebebi sattıkları üründen extra gelir elde etmeleri adamlar ilk kurulumu ücretsiz yaptıkları için iyi bir kar elde edemiyorlar kuruluma gelen firma para kazanmak için satışa zorluyor teknisyeni teknisyen de sattığı ürün adetinden pirim alıyor ve kurulumdan sonra çoğu firma müşteri iletişime geçip kurulumdan nekadar memlun sunuz diye puanlandirma yapıyor bu da o eve gelen teknisyenin pirimini belirliyor yoksa çok bir işe yaradigi yok içinde bir kondansator bir sigorta bir vdr var bukadar basit parçalar 3 TL satılan fiyat 90tl buda en az iyi bir koruma devresi yapmak istersen devre şeması tasarlayabiliriz
Televizyon servisleri bu prizden satmıyor. Ben sizde var mı diye sordum, biz satmıyoruz dedi Philips'in adamları, her yerden alabilirsiniz ama mutlaka alın, dediler.

Cihazı ise tasarlamaya ara verdim. İnsanların ilgilisini çekmeyen şeyler daha yavaş gelişiyor. En son halini proje dosyası olarak saklıyorum. En son birkaç kez daha değişiklikten geçti. Optokuplör LED'inin parlaklığının son derece hassas yapılabilmesi adına ikili gerilim bölücü kullanıyorum. Daha bunun gibi birkaç değişiklik yaptım. Ama kimse ucundan tutmazsa yürümüyor işte. Ciddi ciddi iş bu. Yani yapıp hem kullanıcam hem ihtiyacı olana satıcam, hem de burda paylaşıcam dediydim.

seron

Merhaba, selam-u Aleyküm, selam, Hi, coronasız günler dilerim.

Vaz mı geçtim sandınız? Ahahahaha güldürdünüz :) Biraz zaman geçsin de kötü algı oluşmasın diye ara verdim sadece. Kimse yardım etmiyor biraz atak bir yardım gelse şimdiye ühüüüü bitmişti.

Devreyi değiştirdim.

[attach type=image]13302[/attach]

Devre birçok açıdan revizyon geçirdi. Madem sevmiyorsunuz, EMI filtresini kaldırdım ben de. İngilizlerin şu cihazını (ç)alayım dedim, başaramadım. Onun yerine dümdüz varistör devresi kurdum.

Fişe ilk takışta, ya da voltaj düşmesi olduğunda cihaz bip bip bip diye öter.

Kullanıcı start butonuna basar, devre yeniden çıkışına güç verir.

Voltajı LM7411 ile takip ediyorum. V durumuna göre transistörü tetikliyor, o da röleyi sürüyor.

Yalnız V bölücü devresinde kararsız kaldım. Bu V bölücüsünü direkt 220'ye mi bağlıyayım, yoksa olduğu gibi kalsın mı(tabiki doprultacağım)? Direnç değerleri ne olacak?

LM741'i trafosuz adaptörden 9V zener ile besliyorum. İyi de güzel kardeşim, röle devreye girdiğinde hem 741'in hem de gerilim bölücünün V'si çöküp devre sapıtmıcak mı?

Yorum ve yardım bekliyorum.




manipulator

Opamplı devre anlamsız.  Sadece iki voltajı karşılaştırıyor. Hiçbir sensöre, akım okumaya bağlı değil.

Devreyi neden simülasyonda denemiyorsunuz? Burada cevap beklemekten daha iyidir.

seron

Alıntı yapılan: manipulator - 16 Nisan 2020, 14:45:59Opamplı devre anlamsız.  Sadece iki voltajı karşılaştırıyor. Hiçbir sensöre, akım okumaya bağlı değil.

Devreyi neden simülasyonda denemiyorsunuz? Burada cevap beklemekten daha iyidir.
Keşke simülasyon bilseydim.

Alıntı yapılan: manipulator - 16 Nisan 2020, 14:45:59Opamplı devre anlamsız.  Sadece iki voltajı karşılaştırıyor. Hiçbir sensöre, akım okumaya bağlı değil.

Şuradaki devreler de sadece iki voltajı karşılaştırıyor. Hçbir sensör falan da yok. Bunlara bakarak herhalde oluyordur dedim.

https://www.circuitspedia.com/high-voltage-overvoltage-protection-circuit-diagram-autocut-off-using-741/

Şimdi bulamadım bunları çeşitleri var. Hep aynı mantıkla yapmışlar. Peki nasıl yapmamız gerekiyor? daha önce @davut naci kaya 'nın verdiği devreye de baktım:
https://www.elektroinfo.org/2020/01/yuksek-dusuk-voltaj-koruma-devresi.html?m=1

o da aynı gibi geldi. Ne yapmalıyım ne öneriyorsunuz?

seron

Merhaba arkadaşlar, hala beklemedeyim. Şu an ne yapabiliriz? Devre bu haliyle yanlış mı?

asma

maniplator haklı, opamp verdiğin linklere benzemiyor, bu şekilde kontrol sağlayamazsınız.
Ya da yalnızca benziyor diyelim.
Ayrıca ölçtüğün voltaj rölenin akımıyla çok değişir. Sağlıklı değil.
İki seçenek:
1) Trafo kullan ve sekonder voltajını kontrol et.
2) opamp ı aynı şekilde besle, 220Vac den ölçüm yap.
Ayrıca opamplı pencere karşılaştırıcısı ile istenilen voltaj aralığı seçilebilir. Tek opamp ile sıkıntılı olur.
Kolay gelsin.

seron

Alıntı yapılan: asma - 18 Nisan 2020, 02:16:32maniplator haklı, opamp verdiğin linklere benzemiyor, bu şekilde kontrol sağlayamazsınız.
Ya da yalnızca benziyor diyelim.
Ayrıca ölçtüğün voltaj rölenin akımıyla çok değişir. Sağlıklı değil.
İki seçenek:
1) Trafo kullan ve sekonder voltajını kontrol et.
2) opamp ı aynı şekilde besle, 220Vac den ölçüm yap.
Ayrıca opamplı pencere karşılaştırıcısı ile istenilen voltaj aralığı seçilebilir. Tek opamp ile sıkıntılı olur.
Kolay gelsin.
Abi Allahına gurban tamam öyle yapalım. Ben haksız demiyorum ne yapmamız gerekiyor diyorum.
Uygun bir opampla kurulmuş window comparator devresi verebilir misin? Ben nasıl yapıldığını bilmiyorum internete baktım anlamadım.

EDİT: LM339 buldum. Bunu karşılaştırıcı olarak kullanabiliyormuşum. Pinout'larına bakarak 741'i bununla süreyim mi?

seron

Merhaba forum ahalisi.

Bu devreyi kurmak için çok zaman kaybediyorum. Açıkçası devreyi nasıl kuracağımı tam olarak bilmiyorum. Hem bu nedenle hem de PCB'nin boyutu dar olduğu için çok zorlanıyorum. Ortaya abuk subuk bir sürü versiyon çıktı.

[attach type=image]13317[/attach]

Anladığım kadarıyla ne ben bunu yapabileceğim ne de birisi yardım edecek.

Peki ben bu projeyi iptal edip, düşük gerilime karşı koruma devresini iptal ederek sadece filtreli varsitörlü devre olarak yapıp bırakayım mı? Yani şemada sağdaki kesici devreyi komple iptal edip, sadece varistörler ve EMI filtresinin bulunduğu yer kalacak... Bu kadar yapayım kalsın he mi?


seron

Flood için özür diliyorum.

@davut naci kaya 'nın devresine tekrar baktım. Dikkat edince mantığını anladım sanırım... Yani ne demek istediğinizi anladım. Bana opamp ya da gerilim bölücü gerekmiyor. Gerilim bölücü referans gerilimi oluşturmak için gerekli ve onu da wheatstone köprüsü şeklinde yapmam gerekiyor yine. Karşılaştırıcı ise opamp sürmek zorunda değil, direkt olarak transistör yardımıyla röle sürebilir. Aradaki tek fark, trafo gerilimini değil doğrudan 220V'yi ölçtürmem gerekiyor.

O bir kenarda dursun onu da ele alıp geliştirmeye devam edeceğim. Bir önceki mesajımda sade bir devre mi kurayım demiştim o devre şöyle oluyor...

[attach type=image]13319[/attach]

Fazladan bir iki neon ışığı koydum ki cihazın kutusu dolu gözüksün kullanıcının gözü boyansın. Devrede gözünüze çarpan bir hata var mı? Bir öneri falan...

GÜNCEL:
Haydaaa... Sigorta attığında tüm neonlar yanıyor. Halbuki sigorta atması bir arıza durumu. Atarsa input OK ve output OK neonlarının sönmesi gerekiyordu...

Tamam? Bir tane Sigorta attı uyarısını yaparım. Bir de AC ON LED'i eklerim. Cihaz fişte mi fişte onu göstersin...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın