Işık Ayarlı Şarjlı Otomatik Işıldak Devresi (Paylaşım)

Başlatan seron, 05 Şubat 2020, 22:36:33

seron

TİKAT! :D DEVRE DÜZENLENMİŞTİR

Bu başlıkta sizlere bizzat yaptığım bir otomatik ışıldak devremi paylaşacağım.

Işıldağın ışık şiddeti ayarlanabiliyor ve bu sayede pil kullanım süresini de kontrol edebiliyorsunuz. Işık kalitesi isterseniz pil çabuk bitiyor, bir kaç saat kullanabiliyorsunuz. Şayet acil durumda kullanacaksanız, ışığı istediğiniz ayarda kısıyorsunuz. Bu defa cihazı hiç kapatmadan günlerce kullanabiliyorsunuz. 220V prizde 24 saat kalabiliyor, hiçbir sakıncası yok. Plastik kutuya sabitlerseniz çarpılma marpılma olmaz. Malzemeler ucuzdur ve nispeten kolay bulunur. Pil de sıradan çinko karbon pildir. Ancak 22k ON/OFF rotary swiç özellikli pottan bulabilir misiniz onu bilemiyorum. Piyasada var görünüyor. Dilerseniz düz pot kullanıp on off anahtarını ayrı bağlayın. Rotary swiç ile daha hoş durur diye öyle planladım. Sanırım başka yazacağım bilgi kalmadı.

Işıldağımızın yapısı çok basit(RESİM ÖNCEKİ DÜZENLENMEYEN KARTIN RESMİ AMA KABLO BAĞLANTILARI AYNI):
[attach type=thumb]13110[/attach]

PCB kontrolu yapmadan basmayın. Bittiğinde PCBniz buna benzeyecek:

[attach type=thumb]13121[/attach]

Resimde LEDlerin sıralandığı PCB görünmüyor ama baskı pdfsinde o da dahil.

YENİLENEN DEVRENİN ŞEMASI:

[attach type=image]13123[/attach]

Devreyi paintte çizdim biraz yampiri oldu ama bakan anlayacaktır.

Devrenin baskı PDFleri Değiştirilmiştir. Giriş yapmadan göremezsiniz.

 Yaptıkça, kullandıkça beni hatırlayın.

Kolay gelsin.




i3uz

Devrelerinde zener diyot kullanmıyorsun. Piyasadaki çin malı ışıldaklarda da bu böyle.. dolasıyla direnç ve pil karşı karşıya kalıyor. pil voltajı sabitleyememesinden dolayı dirençte ısıdan bozuluyor. Sonrasında bütün led lambalar bozuluyor yüksek gerilimden.. aşağıdaki gibi besleme modeli yapmalısın.  bu model Tam 13 yıldır. çalışıyor. hemde pic leri çalıştırıyorum.  2. resimdeki modelide 3 senedir. kullanıyorum.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 06 Şubat 2020, 10:17:59Devrelerinde zener diyot kullanmıyorsun. Piyasadaki çin malı ışıldaklarda da bu böyle.. dolasıyla direnç ve pil karşı karşıya kalıyor. pil voltajı sabitleyememesinden dolayı dirençte ısıdan bozuluyor. Sonrasında bütün led lambalar bozuluyor yüksek gerilimden.. aşağıdaki gibi besleme modeli yapmalısın.  bu model Tam 13 yıldır. çalışıyor. hemde pic leri çalıştırıyorum.  2. resimdeki modelide 3 senedir. kullanıyorum.

Evet i3uz, farkındayım. Fakat besleme akımının fazla zayıf olmasından dolayı zener akımı iyice öldürüyor. Aslında kullansam kapasitör konusunda da sıkıntı yaşamam.

Öte yandan LEDler direkt 220V ile çalışmadığından ölmeyecektirler. Transistörün ayarlı direnç gibi kullanılmasından dolayı Fazla akıma maruz kalamıyorlar. Bir dahaki tasarımımda zenere de yer vermeye çalışayım. Bu çizdiğim devre çin malı ışıldaklar gibi çabuk ölmez. Çünkü çin malı ışıldaklarda ciddi mantık hataları var. ----Üstelik çoğunda zener mecut.---

- - -

Soldaki devreden kaç miliamper çekiyorsun?

seron

Devre düzenlenmiştir.

Bazı elemanların değerleri değiştirildi.

Zener diyodu eklendi ve devre buna göre ayarlandı. Zener watajı 500mW'ın altında olmamalı. 1W tavsiye ederim ama piyasada kolay bulamıyorum. O yüzden DO-35kılıf çizdim siz de zorluk çekmeyin diye.

BC547'nin Beyz bacağı boştadır. Emiteri de ARTI'ya verilir. Bu devre cihaz fişteyken yanıp sönen LED için.

Burdan sonra, transistör ve pil katına geçecek akımı kısıtlayan 1k diren, 330 ohm ile değiştirildi. İstiyorsanız 220 de yapabilirim :)

Diyot köprüsü çıkışında 10uF-35V kondansatör var. Zener taradından korunuyor, ve devre genel voltajı da korunuyor.

Diyot köprüsü çıkışındaki kondansatör ile 330 Ohm sonrasındaki kondansatör yan yatık olacak. Yani bildiğimiz dikey kondansatörü biraz uzun lehimleyip yan yatırın. biliyorsunuz zaten. Bunun nedeni, cihazı bir kutuya yerleştirince kırmızı LED'i kolayca delikten çıkartabilesiniz diye. Ayrıca 220uF kondansatörü de damla tip alın ve bacaklarını uzun lehimleyip onu da aşağı doğru yatırın.

 :du: Başka var mı?...

Şarjlı piller 30TL'den başlıyor. çinko karbon takın anasını satayım.

Ceryana meryana kapılmayın. Devreyi kutulamadan orasına burasına, pil klipsine, LED devresine ellemeyin.

Aklıma geldikçe yazayım.


i3uz

220volt ile pil arasında sadece direnç var. dolasıyla dirençin arıza yapması durumunda kısa devre seviyelerine düşüyor ve 220volt 9volt olarak ayarlayan direnç, düşük omaj seviyerinde pile fazla voltaj veriyor ve pil bozuluyor.  genelde bir şekilde yüksek voltaj direnç yanıncaya kadar içeride dolaştığı için ledller etkileniyor ve yanıyor. karşılaştıklarımdaki sorun olarak yazıyorum.  Şimdi senin devrenin 4volt olanını kullanıyorum. aşağıdaki devre.  pilin güçüne bağlı olarakdan her lede 22ohm direnç seri olarak ekleyebiliyoruz.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 07 Şubat 2020, 11:09:35220volt ile pil arasında sadece direnç var. dolasıyla dirençin arıza yapması durumunda kısa devre seviyelerine düşüyor ve 220volt 9volt olarak ayarlayan direnç, düşük omaj seviyerinde pile fazla voltaj veriyor ve pil bozuluyor.  genelde bir şekilde yüksek voltaj direnç yanıncaya kadar içeride dolaştığı için ledller etkileniyor ve yanıyor. karşılaştıklarımdaki sorun olarak yazıyorum.  Şimdi senin devrenin 4volt olanını kullanıyorum. aşağıdaki devre.  pilin güçüne bağlı olarakdan her lede 22ohm direnç seri olarak ekleyebiliyoruz.
Doğrusun yanlış değilsin. Ben 220nFde akım çok zayıf olacağından dirence birşey olmaz diye düşündüm. Sen bu devreyi yaptın çalışıyo demi? Transistörü doğru bağlamamışın sanki... Çizdiğin ışıldak otomatik değil.

seron

@i3uz o minyatür akünün ölçülerini bana verebilir misin? İnternetten erişemiyorum. Daha önce o aküden parçacıdan alıp kullanmıştım 4V 1Ah olması lazım ama ölçüleri lazım.

i3uz

devre otomatik çalışıyor. ama bende akü yok.. lityum pil bağladım. laptop pili. diğer pil ve aküler, işine yarıyacak zamanda bittiği için herşeyin içine laptop pili koydum. 2 ay sonra bile eline aldığında cihazlar çalışıyor. bazılarının içinde tp4056tı lar var. bazılarında bu devreler mevcut. düşük akım olduğu için yavaş yavaş dolduruyor. böylelikle pilde isinma olmuyor.  ama ben ışıkdak gibi cihazları sürekli elektrikde birakmam.  dolunca cıkarırım.  bi ara bahsetmiş olduğun elektrik kesinde algılayan devreye bağladım.  şarj ayrı elektrik kesintisi ayrı çalışıyor.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 10 Şubat 2020, 10:59:19devre otomatik çalışıyor. ama bende akü yok.. lityum pil bağladım. laptop pili. diğer pil ve aküler, işine yarıyacak zamanda bittiği için herşeyin içine laptop pili koydum. 2 ay sonra bile eline aldığında cihazlar çalışıyor. bazılarının içinde tp4056tı lar var. bazılarında bu devreler mevcut. düşük akım olduğu için yavaş yavaş dolduruyor. böylelikle pilde isinma olmuyor.  ama ben ışıkdak gibi cihazları sürekli elektrikde birakmam.  dolunca cıkarırım.  bi ara bahsetmiş olduğun elektrik kesinde algılayan devreye bağladım.  şarj ayrı elektrik kesintisi ayrı çalışıyor.
Deneyimlerini paylaştığın için teşekkür ederim.

Eğer giriş kapasitörünü çok küçük seçer, ufak önlemler alır, bir de Lion pil yerine çinko karbon ya da kurşunlu akü kullanırsan, benim yaptığım gibi bu cihazları 24 saat fişte takılı tutup mışıl mışıl uyuyabilirsin. Ben de son derece tedirgin ve tedbirli bir insan olduğumdan yangından neyden korkuyorum. O yüzden devamlı zayıf akım ve patlamayan pillerle çalışıyorum. Yıllardır uğraştığım denemelerin hiçbirisinde olumsuz bir duruma rastlamadım ama bu, birçoklarına göre yine de güvenli sayılmazsa anlarım. Neticede "ceryanla" oynayan çocuklar gibiyiz.

4V akülerin ölçüleri tutsaydı, D boy pillerin içine yerleştirip şarjlı pil yapabilecektik. Bugün D boy şarjlı pillerin çifti 100TL'nin çok üzerinde. Tabi ki miliamlerleri yüksek ama o fiyat onlara verilmez. Belki görmüşsündür şöyle bir aparat var:

[attach type=image]13138[/attach]

İhtiyaç duyduğun zaman kalem pilleri büyük pil olarak kullanmanı sağlıyor. Aynı çapta bir boru kesip o 4V aküyü içine sığdırıp içine de stabilizatör koyarsak, 2V 500mA ile sınırlarız. Böylece aküden pil elde etmiş olabiliriz.

Ne işimize yarayacak?

Elimde el fenerleri var bana lazım oluyor. Çinko karbon pil taktığın zaman, nadiren kullanıldıkları için 2 yıl kullanıyorum. Ama bu akü 2 yıl gitmiyor işte sıkıntı orda :)

seron

Önemli olduğu için flood yapıyorum.

===DİKKAT===
Arkadaşlar devremiz kullanılmadığı zaman pili yavaş yavaş öldürmektedir...

[attach type=image]13140[/attach]

Uzun süre kullanmayacağınız zaman pili çıkartın. 24 saat prizde kalacaksa sıkıntı yok. 1mA kadar bir akımla devamlı şarj oluyor zaten.

seron

Çok özür dilerim. Devreyi bir kez daha değiştirdim. Boştayken pili bitirme sorununu çözdüğümü düşünüyorum:

[attach type=image]13146[/attach]

Revizyon-3 Baskı şemaları ziptedir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın