Basit Bir Devrede Yardımcı Olabilir misiniz? (Ani Kesimli Regülatör)

Başlatan seron, 02 Şubat 2020, 19:34:49

seron

Merhabalar.

Bir güç kaynağı üzerinde düşünüyorum. Çok basit bir devre kurup, girişten güç kesildiği anda çıkış akımının bir anda 0V olmasını istiyorum. Bir köprü diyot düşünün. Çıkışında filtreleme kondansatörü bulunmakta. Çıkışta bir yük var. Fişi çektiğimde kapasitördeki akımın düşmesine meydan vermeden direkt çıkışı sıfır kılmam gerekiyor. Aşağıdaki devreyi inceleyiniz:

[attach type=image]13084[/attach]

Devrede yukarıda anlattığım koşulu sağlayabilmek için, transistörden faydalandım. Transistörün beyzi, bir diyotun anodundan tetik almaktadır. Trafo beslemeyi kestiği anda transistörün kesime giderek kapasitörün deşarj olması engellenmeye çalışılmıştır.

Devredeki konsansatör aslında pil de olabilir. Özetle, bir güç kaynağı yapıyorum, ama gücü kesince voltaj eğri çizerek düşmesin direkt düşsün istiyorum.

Sorular:

1- Transistör direkt dalgalı akımdan tetik aldığı için çıkış ta dalgalı mı olur? Yoksa diyottan sonraki kondansatörden bu haliyle de istifade edilebilir mi?

2-Devre doğru kurulmuş mu? İşe yarar mı?

Yorumlarınızı bekliyorum tartışalım.

Şimdiden teşekkürler.

seron

Up.

Yeni bir gelişme olduğu için güncellemeyip flood yapıyorum kusura bakmayın. Bundan sonraki gelişmeleri yanıt gelmediği süre boyunca bu mesaja iliştireceğim. Mesela çıkışı kollektörden değil de emetörden alacak şekilde de ayarlayabilirim.

Devre üzerinde biraz daha düşünerek beyz ile eksi hat arasına kapasitör koydum. Amacım dalgalanmayı gidermek. Ne dersiniz?

[attach type=image]13086[/attach]

manipulator

100uF boşalana kadar çıkış yine sıfır olmaz.  Hatta sürekli gerilim olur çıkışta.

En basiti -yük uygunsa- röle/SSR kullanmak.

seron

Alıntı yapılan: manipulator - 02 Şubat 2020, 22:25:03100uF boşalana kadar çıkış yine sıfır olmaz.  Hatta sürekli gerilim olur çıkışta.

En basiti -yük uygunsa- röle/SSR kullanmak.
Teşekkürler. Rölelisi mevcut, daha evvel ufak bir projede kullandım.

Sadece transistör ile çözemez miyiz? Kondansatörü söktük, pil taktık. Enerji varken pil desteklenmeli ve trafo ile beraber çıkışı beslemeli. Çıkış dalgalı olmamalı.

Başka bir forumda da röle dediler rölelisini yaptım istene biçimde çalışıyor konuyu takip eden varsa bilginiz olsun.

seron

Tekrar merhaba arkadaşlar.

Çıkışın ani kesiminden vazgeçtim. Esasen yapmak istediğim şeyde o da önemli ise de, soruyu doğru sormadığımdan ve ne yapacağımı söylemediğimden yanlış yere odaklanmanıza neden oldum. Ne yapacağımı baştan söylemememin nedeni, hiç ilgilenmeyeceğinizden korkmamdı. :)

Aslında yapmak istediğim şey çok basit: bildiğin güç kaynağı. Bu güç kaynağı UPS mantığıyla çalışacaktır. Şöyle izah edeyim, benim 500mA güç çekecek bir almacım var. Fakat aradım baktım, elimde 200mA akım verebilecek trafo var.(bu anlattıklarım senaryodur). Peki ne yapabilirim?

Zayıf trafoyu alır, pille birleştirerek uygun gücü elde etmeye çalışırım işte olay bu... Aşağıda prensip şeması var meseleyi anladınız zaten:

[attach type=image]13088[/attach]

Bu mantıktan istifade Akülü-Şarjlı laboratuvar güç kaynakları yapılabilir. Özellikle trafo edinmenin zor olduğu durumlarda akünün tampon şarjına ytetecek kadar güçük bir güç kaynağı edinilirse, Akü kullanılarak 12-24V veya -12/0/12V simetrik kaynak yapılabilir.

Bu bahsettiğim şeyden piyasada var mı bilemiyorum. Ama yine de üzerinde düşünmeye değer diye düşündüm. Ayrıca sadece bu kadar da değil. Hani olur demiyorum ama, diyelim bana telefon adaptörü lazım. SMPS adaptör heryerde var. Biraz tutumlu bir insan isem, böyle trafo+pil ikilisi kullanarak uygun amperi yakalayıp telefonumu şarj edebilirim. Eeee, ne de olsa SMPS ciddi deneyim ve bilgi gerektiriyor.

Ne dersiniz? güzel mi fikir?

seron

İlavedir.

Örnek bir devre çizdim. Bu devrenin trafolu ve Oktay abinin hiç sevmediği trafozu modelini oluşturdum. Bir tanesinin devre kartını örnek olarak çizdim. Çalışır mı çalışmaz mı orasını tartışırız. Devre örnektir zaten.

[attach type=image]13090[/attach]

[attach type=image]13094[/attach]

Yakında belki de hazır devreleri birleştirerek Akülü Lab. Güç kaynağı çizip sunabilirim.  Yorumlarınızı eksik etmeyin ki geliştirelim.

Ve @manipulator  çok çok teşekkürler. Bahsetmiş olduğun katı hal röle üzerinde düşünürken opto kuplör aklıma geldi ve optolusunu da çizdim. Ancak böyle yapılabiliyorsa neden transistörlü yapmıyorum ki diyerek aynı mantıkla yukarıdaki devreyi çizdim. Sen bana SSR önermeseydin yukarıdaki devreyi çizemezdim. Aynı devre üzerinde takılıp kalmıştım. Gerçi yukarıdakinin de iş yapıp yapmayacağı usta yorumuna bakıyor ama hiçbirşey yapmamaktansa kötü de olsa birşeyler yapmak için tırmalamak güzel.  :)

EDİT: ANA! DEVREDE HATA VAR! Yav arkadaş,... Neyse Q-1 transistörünün kollektörünü PCBde yanlış yerden almışım. Düzeltirsem yüklerim.

EDİT-2: PCB Düzeltiled. :)

seron

Hepsini iptal edin arkadişler... Hepsini iptal edin... Hepsi yanlış. Doğrusunu yaptım.

Hemen konuyu bilmeden ya da unutanlar için hatırlatayım. Gerçi kimin işine yarayacak bilmiyorum ama, hani olur da ihtiyaç duyulursa diye, seron elektronik, sizin için devreyi ideal hale getirdi. Seron elektronik... Kalitede lider kuruluş... :D

[attach type=image]13485[/attach]

Bir cihazınız var, bu cihaz hassas, güç kaynağı kapatılınca filtre kondansatöründe kalan yük nedeniyle yavaşça kapanıyor, LED vey LEDler hala yanıyor, kapanırken hoparlörlerden PAT diye ses geliyor vb... Ya da bir nedenle fişi çeker çekmez çıkışın ani olarak sıfıra düşmesini istiyorsunuz...

Yukarıdaki devrede devrenin çıkışı elden geldiğince trafoda güç olup olmadığını denetliyor. Köprü diyot, trafodan gelen alternatif akımı doğrultuyor. Doğrultulan gerilimi hemen süzmüyoruz. Önce bir diyotu seri bağlıyoruz. Diyotun anot ucudan bir direnç alıyor, bununla transistörün beyzini uyarıyoruz. Transistörler diyotun katot uçundan alıyor gücü. Bu arada çıkışın dalgalı olmaması adına, diyottan sonra bir filtreleme kapasitörü var. Fakat, beyz, diyotun öncesine bağlı olduğundan, kapasitör boşalana kadar değil, trafo akımı kesilene kadar iletiyor. Böylece ani kesimli bir regüle devresi yapmış oluyorsunuz.

Devredeki C1 kapasitörü elden geldiği kadar küçük seçilmelidir. 1uf belki de daha küçük olmalıdır ki güç kesildiğinde derhal deşarj olabilsin. Amacı dalgalılığı biraz olsun bastırıp, sıfır noktalarını yok etmektir. C2 zaten asıl süzme görevini yapıyor. C3, zener diyoduna paralel bağlıdır ve zeneri destekleyerek daha stabil bir regülasyon sağlanmasına yardım eder. R2 direnci V ayar potansiyometresidir. Ya da trimpot.

Seron elektronik, hiç kimsenin hiçbir zaman denemeyeceği bir icadını daha sundu. Esen kalın.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın