Küçük Çaplı İmalat Yapmak İstiyorum

Başlatan seron, 19 Kasım 2019, 19:58:37

seron

İnternette gezinirken, son derece kıytırık bir ürünün bir yerde 130TL'ye bir başka yerde 750TL'ye satıldığını,

Bu ürünün devre şemasının basitliğini (zaten daha evvel yaptığım, örneklerini üretip kullandığım bir devre),

İmalat için gereken devre kartı ve parçaların kötümle gülecek kadar ucuz olduğunu,

Kısacası üretilebilirliğinin bulunduğunu farkettim.

Elimde hiçbir üretim imkanım yoktur.
Algıdan vergiden izinlerden hiç anlamam.
Çok düşük miktarda üretim yapacağım, ev imalatı gibi olacak.
Talep durumunu yeterince araştırmadım.
Denemek amacıyla düşük miktarda yapıp deneyeceğim.

Parça başı malzeme gideri maksimum 30-35 TL. Hedeflenen satış fiyatı 80-100TL.

İşi bilen de bilmeyen de yorum atabilir. 

@Yusuf usta ya ihtiyacım var. Benimle özelden iletişime geçebilir. Meşgul değilse.

Teşekkürler.

ndemir

Üretmeye ihtiyacımız var. Azı çoğu olmaz bence. Yeter ki istekli olalım. Ufak tefek dokunuşlarla kendine özgü birşeyler ortaya çıkarabilirsin.

seron

Alıntı yapılan: ndemir - 20 Kasım 2019, 00:12:18Üretmeye ihtiyacımız var. Azı çoğu olmaz bence. Yeter ki istekli olalım. Ufak tefek dokunuşlarla kendine özgü birşeyler ortaya çıkarabilirsin.
Merhaba teşekkürler. Olay şöyle kısaca:
Bir başka forumda bir başlıkta birisi bir tür alarm cihazı sormuş. Bu alarm cihazına aşinayım. Zaten yapıyordum kendi kendime. Bu adamın sorduğu ise benimkinin laciverti. Derhal çizdim ve başlık açtım. Açtığım başlığı soran kişinin konusuna link ekledim, isteyen olursa yapsın bu kadar basit dedim. Birisi hemen mesaj atmı, uygun fiyattan yaparsan alırım demiş. Paçalar tutuştu tabi benim. Yapmaz olur muyum yaparım. Ama sorunum var. Delikli plaketle çalışıyorum ben. Üretim imkanım sıfır. Plastik proje kutusu da yok... Cihaza uygun bir tane buldum, ama fiyatı tuzlu. Adama mesaj attım dedim böyle böyle olur mu? Hocam af buyur dedi, ben alibabadan 15TLye buldum sipariş verdim dedi.

Ya işte böyle. Ama yıldım mı, hayır.  Birkaç tane numune yapıp internete koyup bakalım satıyor mu diye bekleyeceğim. Satarsa devam ederim. Niyeyse birden bir enerji geldi böyle birşeyler yapayım istiyorum.

stk4221

Kolay gelsin seron kardes. Bu işlere bir yerden başlamak lazım. Sosyal portalı takip ediyorum 10 liralık araç mlz sini yüz TL ye satiyorlar. Böyle işleri piyasanın nabzını kollamak lazim. Silikon kalıp işi araştır tam senlik olabilir Çok özgün tasarımlar çıkabilir ortaya. PCB işi de basit alında bir lazer yazıcı yada fotokopici lazim.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 20 Kasım 2019, 23:28:47Kolay gelsin seron kardes. Bu işlere bir yerden başlamak lazım. Sosyal portalı takip ediyorum 10 liralık araç mlz sini yüz TL ye satiyorlar. Böyle işleri piyasanın nabzını kollamak lazim. Silikon kalıp işi araştır tam senlik olabilir Çok özgün tasarımlar çıkabilir ortaya. PCB işi de basit alında bir lazer yazıcı yada fotokopici lazim.
Teşekkür ederim.

Şimdi işte ben de bunu gördüğüm için aklımda birşeyler oluştu. Yapacağım şey basit ama talebi düşük. Satılsa bile anca sigara parası kazandırır. Benim meselem bu değil. Birşeyler yapıp satıp kendimi kanıtlamak istiyorum. Moral bulmuş olucam. Birşeyler yapmış olucam. Boş durmamış olucam... Üretmek için çabalamak güzel birşey. Yaptığın şeyin ne kadar hayati olmasının benim için bir önemi yok.

Silikon kalıpların çıkardığı kutular bildiğin kereste gibi dümdüz çirkin kutular. Kimyasalını ayrı alıyorsun, silikonunu ayrı alıyorsun, o iş olmaz. Ben bir yerden ucuz kutu buldum oradan temin etmeye çalışıcam.

Teşekkürler tekrar. Araştırıyorum bakalım.

gevv

#5
PCB işini de Çinli firmalardan halledersiniz olur biter  10pcb kargo dahil 11$ boyutuda küçükse ve kesme işini yaparım derseniz 20 PCB çıkar

Yinede hazır prototipi sahada iyice test edip girişmek daha iyi olur

Kutuyu bulmuşsunuz ama bir öneri bazen hazır ürünlerin kutuları işe yarıyor, çok ucuz oluyor bir ara 1 milyoncudan adetli masa süsü gibi bir şey alıp içini boşaltıp  kullanmıştım

seron

Alıntı yapılan: gevv - 21 Kasım 2019, 17:37:59PCB işini de Çinli firmalardan halledersiniz olur biter  10pcb kargo dahil 11$ boyutuda küçükse ve kesme işini yaparım derseniz 20 PCB çıkar

Yinede hazır prototipi sahada iyice test edip girişmek daha iyi olur
Teşekkür ederim gevv.

Şu aralar sistem(!) iyice sapıttı. Her türlü yurtdışı alışverişten nasıl para keserim diye uğraşıyor. Bir de gümrükte orda burda kargosunu alamayıp bekleyen bir sürü mağdurun şikayetlerini okuyup duruyorum. Bir kargo şirketinin bir noktadaki elemanları komple işi bırakmışlar. Kargolarda ciddi gecikmeler aksamalar mevcut. Tabi ki bunlar ilk başta büyütücek sorunlar değil. Yine de önemli bir ayrıntı. dikkate alacağım sağol.

Yusuf usta ile görüşüyoruz. Halledebilirsek elin çinlisine yedirmektense yusuf ustalara yediririm daha iyi. Prototipi de test etme işi kolay. Bana bu işlerde yol gösterecek birileri lazım sadece o kadar.  Fatura kesemem. Hızlı üretim yapamam falan.  İşler dolambaçlı ama ben araştırmayı bırakmayacağım kafaya koydum.

gevv

Tamamdır @Yusuf usta  el attıysa bize laf düşmez aktif olarak  piyasanın içinde ve yardım sever  ::ok   işiniz yolunda gider umarım

seron

Alıntı yapılan: gevv - 21 Kasım 2019, 18:57:05Tamamdır @Yusuf usta  el attıysa bize laf düşmez aktif olarak  piyasanın içinde ve yardım sever  ::ok   işiniz yolunda gider umarım
Ortada daha bişey yok hacı :D Ben mızmızlanıp duruyorum :ebebe:  :hiho:

seron

Merhabalar tekrar.

Yaptığım devrede anahtarlama elemanı olarak kullanacağım bir parça devreinin ana parçası sayılıyor. Bu devrede anahtarlama elemanı olarak röle kullandım. Ancak röle ile kurduğumda çok mu hantal oluyo acaba diye kararsız kaldım. Transistör ile de yapabilirim sıkıntı yok. Ancak 220Volta dayanacak transistör seçiminde cahallığımdan dolayı öyle kaldım. MJE 13005 Transistör 400V gerilime bana mısın demem diyor. Ancak transistörün Kollektör-Emitör Satürasyon gerilimi Kollektör için 4Amper, Beyz için 1Amper deniyor.

Eee? Ben bu transistörü pille ateşleyemeyecek miyim? Pil 5V-9V arası farzedin. Bana uygun transistör önerir misiniz? Ceryan varken sireni susturucam, küçük akım ile pili beslicem. Ceryan gidine transistörü kandırıp bu defa pilden sireni beslicem. yardım...

Şu da röleli devre:
[attach type=image]12647[/attach]

Bi bakabilir misiniz. Ne yapmaya çalıştığım anlaşılıyor zaten detaylı açıklama isterseniz onu da şeyederim ticari sır değil bu.


seron

Transistörlü olunca böyle olacak abiler:

[attach type=image]12649[/attach]

seron

Flood yaptığım için af buyurun düzenle deyince resim yükle gelmedi bu da rölelinin son durum:

[attach type=image]12651[/attach]

seron

#12

Kutu hazır devre hazır. Malzemeler hazır değil sadece. Ve yapacak adam lazım. Onu da ben yapıcam.

Böyle ottan çöpten belki 50 tane irili ufaklı projem var. Görünüşte bir işe yaramaz gibi görünse de yarıyormuş meğer. Devam edicem.

seron

#13
Merhaba arkadaşlar. Çalışmalarımı sürdürüyorum. Yukarıda görmüş olduğunuz devre malumunuz son derece basit ve hatta dandik bir devre. Hayatımızda belli bir yere koymaya çalışırsak pek bir değeri olmadığını zaten net bir şekilde görüyorsunuz. Ben de zaten bu nedenle bu tür devrelerle birşeyler üretilebileceğine pek inanmıyordum. Lakin internet ortamında bu cihazın cidden para ettiğini bizzat görünce, heves gelmişti.  Malumunuz elektronik eğitimi almadım. Yapabileceğim şeyler bu tür temel seviyede kalabilecek devrelerle bunun bir tık üstü. Burada pek paylaşasım yok değmez o yüzden çoğunluğunu göremiyorsunuz. Yukarıda paylaştığım cihaz elektrikler gidince öten basit pilli bir alet. Ne işe yarıyor şimdi bu? diye soracak olursanız aynı soruyu ben de sormuştum ama kaloriferciler, şunlar bunlar, elektrik kesildiğinde anında haberi olması gereken çalışanlar oluyomuş. Bu nedenle bunu arayan satın almaya çalışan insanlar varmış. Hatta bunun cep telefonuna mesaj göndereni ya da internet üzerinden telefonda alarm çaldıranı bile var.

Bu yapmış olduğum devre mucize birşey değil kabul ediyorum. Ama "alarm devresi-güvenlik cihazı" sınıfına girdiği için düşük de olsa bir talebi varmış. Bu devreyi kendi imkanlarıml adetli üretip internete falan koyacağım. Maksadım para kazanmak değildir. Eğer yeterli adette satıldığını görürsem, asıl projelerimi devreye sokarak onların üretimine geçeceğim.

Yani üretim yapacağım dediğin bu muydu gibi bir düşünceniz oluştuysa, çok önemli birşey yaptım, piyasayı sallayacağım gibi bir durum yok.  İktisatta "her malın bir alıcısı vardır" doktrini vardır. Dolayısıyla eğer bu iş bana belli bir deneyim kazandırıp şevke getirirse, üretip satan bir kişi olmak isterim. Bu nedenle yardımlarınızı bekliyorum.

Konuya gelecek olursak transistör seçiminde zorlanıyorum. Dün baya baktım, bir cevap gelmedi. Küçük güçle çalışacak, yüksek voltaja dayanıklı bir transistör lazım. Böyle TO-220 kılıfta bildiğiniz uygun birşey varsa rica edicektim. Teşekkürler.

Bir de şu transistör uygun mu bir bakabilir misiniz:
http://www.farnell.com/datasheets/661741.pdf

@Yusuf usta , @asma  , @Adnancoskun 

Yusuf usta

Alıntı yapılan: seron - 23 Kasım 2019, 12:37:45Merhaba arkadaşlar. Çalışmalarımı sürdürüyorum. Yukarıda görmüş olduğunuz devre malumunuz son derece basit ve hatta dandik bir devre. Hayatımızda belli bir yere koymaya çalışırsak pek bir değeri olmadığını zaten net bir şekilde görüyorsunuz. Ben de zaten bu nedenle bu tür devrelerle birşeyler üretilebileceğine pek inanmıyordum. Lakin internet ortamında bu cihazın cidden para ettiğini bizzat görünce, heves gelmişti.  Malumunuz elektronik eğitimi almadım. Yapabileceğim şeyler bu tür temel seviyede kalabilecek devrelerle bunun bir tık üstü. Burada pek paylaşasım yok değmez o yüzden çoğunluğunu göremiyorsunuz. Yukarıda paylaştığım cihaz elektrikler gidince öten basit pilli bir alet. Ne işe yarıyor şimdi bu? diye soracak olursanız aynı soruyu ben de sormuştum ama kaloriferciler, şunlar bunlar, elektrik kesildiğinde anında haberi olması gereken çalışanlar oluyomuş. Bu nedenle bunu arayan satın almaya çalışan insanlar varmış. Hatta bunun cep telefonuna mesaj göndereni ya da internet üzerinden telefonda alarm çaldıranı bile var.

Bu yapmış olduğum devre mucize birşey değil kabul ediyorum. Ama "alarm devresi-güvenlik cihazı" sınıfına girdiği için düşük de olsa bir talebi varmış. Bu devreyi kendi imkanlarıml adetli üretip internete falan koyacağım. Maksadım para kazanmak değildir. Eğer yeterli adette satıldığını görürsem, asıl projelerimi devreye sokarak onların üretimine geçeceğim.

Yani üretim yapacağım dediğin bu muydu gibi bir düşünceniz oluştuysa, çok önemli birşey yaptım, piyasayı sallayacağım gibi bir durum yok.  İktisatta "her malın bir alıcısı vardır" doktrini vardır. Dolayısıyla eğer bu iş bana belli bir deneyim kazandırıp şevke getirirse, üretip satan bir kişi olmak isterim. Bu nedenle yardımlarınızı bekliyorum.

Konuya gelecek olursak transistör seçiminde zorlanıyorum. Dün baya baktım, bir cevap gelmedi. Küçük güçle çalışacak, yüksek voltaja dayanıklı bir transistör lazım. Böyle TO-220 kılıfta bildiğiniz uygun birşey varsa rica edicektim. Teşekkürler.

Bir de şu transistör uygun mu bir bakabilir misiniz:
http://www.farnell.com/datasheets/661741.pdf

@Yusuf usta , @asma  , @Adnancoskun
2n4401 led ve buzzer için iyidir belki 2n2222 daha iyi olur
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

ÖM gönderdim abi bahsettiğin örnek kart hazır. Bir adet pdf ve 3d çizimini koydum herşey yazıyor.
Anlamadım dersen şaaparız.

seron


Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: seron - 23 Kasım 2019, 20:11:55@Furkan KELEŞOĞLU
Ne diyorsun bu işlere adamım. Bir halt olmaz mı diyorsun? ;D

Ne yapıyorsun Abi üretim yapmayı mı planlıyorsun ? Üretim ve dağıtımın merkezi istanbul gibi bir yerde ürünü son kullanıcıya değil toptancılara tanıtman bile yeter. onlar her yere ulaştırır ürünü. ürün ne tam olarak ben anlamadım şu elektrikler gidince yanan ışıldaklardan mı ?
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan KELEŞOĞLU - 24 Kasım 2019, 19:07:50Ne yapıyorsun Abi üretim yapmayı mı planlıyorsun ? Üretim ve dağıtımın merkezi istanbul gibi bir yerde ürünü son kullanıcıya değil toptancılara tanıtman bile yeter. onlar her yere ulaştırır ürünü. ürün ne tam olarak ben anlamadım şu elektrikler gidince yanan ışıldaklardan mı ?
Elektrik gitti alarmı. Işıklı. Son derece gereksiz gibi duran, içi boş birşey ama ihtiyaç olunuyor. Tabi ki düşük öncelikli bir ürün. Bu ürünü yalnız bırakmayacağım daha yanında üretip koyacağım üç-beş şey de var.  Ufaktan başlıcam. Bir tane bile satarsa, tamam bu iş olur diyerek diğerlerini de ortaya koyucam.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 24 Kasım 2019, 19:31:22Elektrik gitti alarmı. Işıklı. Son derece gereksiz gibi duran, içi boş birşey ama ihtiyaç olunuyor. Tabi ki düşük öncelikli bir ürün. Bu ürünü yalnız bırakmayacağım daha yanında üretip koyacağım üç-beş şey de var.  Ufaktan başlıcam. Bir tane bile satarsa, tamam bu iş olur diyerek diğerlerini de ortaya koyucam.
Bu sadece elektrik yok uyarısı için mi?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 24 Kasım 2019, 20:05:31Bu sadece elektrik yok uyarısı için mi?
Evet abi tavsiyen varsa söyle.
Kaçak yapan alet varsa onu haber verenini de yapmak istiyorum mesela.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 24 Kasım 2019, 20:09:51Evet abi tavsiyen varsa söyle.
Kaçak yapan alet varsa onu haber verenini de yapmak istiyorum mesela.
Eve geçince senin şemayı inceleyip bir yorum yazayım
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 25 Kasım 2019, 16:09:15Şöyle yapsak mesela
Seri kondansatör diyot ile gerilimi 12 volt'a düşürsek
Filtre için 470uF 25V kondansatör ve sabitlemek için de 12 volt 1Watt zener kullansak,
sonra bu 12 volt ile bir role sürsek ve elektrik olduğunda role çekili olsa, elektrik gidince de role bıraksa.
Rolenin NC ucunu da bir buzzer ve led için kullansak hani,,,,
Nasıl olur?   :)
[attach type=image]12655[/attach]
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Abi çok teşekkür ederim. İlgilenmen bile yeter. Ama devre yanlış olmuş.

Girişteki kondansatörün hemen sağındaki diyota bak. Geri dönüşü tıkamışsın. Bu da kondansatörü daha fişe takar takmaz dolması ve çıkışa güç gelmemesi anlamına geliyor. Daha önce o yanlışı ben de yaptım :)

İşte bu yüzdendir ki masraflara 3 diyot daha eklememiz şart :D

seron


Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 25 Kasım 2019, 16:26:22Abi çok teşekkür ederim. İlgilenmen bile yeter. Ama devre yanlış olmuş.

Girişteki kondansatörün hemen sağındaki diyota bak. Geri dönüşü tıkamışsın. Bu da kondansatörü daha fişe takar takmaz dolması ve çıkışa güç gelmemesi anlamına geliyor. Daha önce o yanlışı ben de yaptım :)

İşte bu yüzdendir ki masraflara 3 diyot daha eklememiz şart :D
giriş kondansatörünün yanındaki diyot 4007 mi?
eğer ondan bahsediyorsak o yarımdalga doğrultucu için
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 25 Kasım 2019, 16:33:51giriş kondansatörünün yanındaki diyot 4007 mi?
eğer ondan bahsediyorsak o yarımdalga doğrultucu için
Abi beni böyle şeylerle sınama yemem :)
Alternatif akımın bir alternansını geçirirsin öyle tek bağladınmı.
Ama ters alternansını geçirmeyeceği için kapasitör ful şarj olur ve AC akım kesilir; ya da yok denecek kadar düşük bir akım geçer. Bu arada tüm yük 330K dirence bindiğinden direnç ısınır. Çıkıştan birşey alamayız.
Nasıl biliyor muşum değil mi? :D

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 25 Kasım 2019, 16:37:17Role kullansak transistör yerine....
En güzeli röleli devre...
Yusuf ustayla muhabbet ediyoruz. Transistör ne kadar dayanır, öyle daha hafif ve ucuz mu olur,... daha net bir sonuca ulaşamadım. Sattığım adamın eline sağlam mal ulaşsın istiyorum, aldıktan sonra bana sövmesin.

seron

@Adnancoskun  hocam bak röleli devre bu. Bu devrenin kusursuz çalışan halini ışıldak olarak kullanmaktayım. Kusursuzca çalışmaktadır. Devrede gördüğün pilin bacaklarına 1Wattlık 9V zener diyodu eklemek istiyorum.
[attach type=image]12661[/attach]

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 25 Kasım 2019, 16:52:08@Adnancoskun  hocam bak röleli devre bu. Bu devrenin kusursuz çalışan halini ışıldak olarak kullanmaktayım. Kusursuzca çalışmaktadır. Devrede gördüğün pilin bacaklarına 1Wattlık 9V zener diyodu eklemek istiyorum.
[attach type=image]12661[/attach]

ben de öyle dedim di.... transistörle falan uğraşma diye
Sadece önerim, Köprü diyottan sonra araya düşük omajlı bir direnç (emniyet için) ve gerilim sabitlemek içinde bir zener diyot öneririm.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 25 Kasım 2019, 17:10:21ben de öyle dedim di.... transistörle falan uğraşma diye
Sadece önerim, Köprü diyottan sonra araya düşük omajlı bir direnç (emniyet için) ve gerilim sabitlemek içinde bir zener diyot öneririm.
Bütün öneriler dikkate alınacaktır. Katılımınızdan onur duyduk.

seron

#32
=========BU İLETİDEKİ PAYLAŞIMLAR HATALIDIR, DİKKATE ALMAYINIZ. ============
ACELEYE GELDİĞİNDEN ÇOK YERDE YANLIŞLIK OLMUŞ KALDIRIYORUM... HEPİNİZDEN ÖZÜR DİLERİM.

(... İÇERİKLER YANLIŞ BİLGİ İÇERMESİ NEDENİYLE SİLİNDİ)
Esasen benim transistörlü devre konusunda çekincelerim var. Ama Yusuf Usta, daha evvelki benzer deneyimlerine dayanarak sıkıntı çıkmayacağını söyledi. Değilse alternatifte rölelisi de var ve sorunsuz.

BİLGİ:
Devrenin çalışma şekli basittir. 220Volttan enerjilenen devrede, hemen girişteki S sigorta ve 275V varistör ile olası sıkıntılara karşı önlem alınmış olunur.
Burdan sonra 220nF-400Volt kutupsuz kapasitör, şebekenin akımını düşürmektedir. Diyot köprüsü ile tam doğrultulan gerilim, 10uF-400V elektrolitik kapasitör ile filtre edilir.

Hemen bir sonra, elektriklerin varlığını ve cihazın güçte olduğunu haber veren OK lambası yani YEŞİL LED, 10K direnç ile eklenmiştir.

Burdan itibaren 560R ile seri bağlanmış 24V-1W zener diyodu, olası tehlikelere karşı transistör devresini korumaya almaktadır.

Transistörümüz, BD serisi bir NPN transistörüdür ve şebeke var ise, EMETÖR-BEYZ uçları şase edildiğinden ötürü daima yalıtımdadır. Yalıtımda kalan bu transistör, elektrikler varken Buzzerin ötmesini ve LEDlerin de parlamasını önlemektedir.

Elektrikler kesildiğinde devredeki gerilim yönü değişir. Bu defa transitörü diğer taraftan besleyen pil, gerilim yönünün değişmesi sebebiyle transistörü iletime sokar. Transistörün iletime geçmesini sağlayan şey, B-E arasındaki diyottur. Bu diyot, gerilim yönü pilden geldiği anda, diyotu gerçersiz kılarak, bu defa C-E tarafındaki direnç üzerinden transistörü tetikler ve transistör iletime geçerek BUZZER devresi ile LEDleri çalıştırır.

Bu arada Pil, kendisine seri bağlı olan 1N4001 diyodu üzerinden devreyi beslemektedir. Şayet elektrikler varsa, 1N4001 tıkama yönünde olacağından, sadece kendisine paralel bağlı 1,5K üzerinde geçebilerek, pili çok zayıf akımla destekleyecek, bu da tahmini olarak 1 yıl boyunca cihazın kullanıma hazır halde beklemesini sağlayacaktır.

Devrede Şarjlı pil kullanmaya gerek yoktur. Zannedilenin kasine uygun şartlar sağlanırsa sıradan çinko karbon piller de şarj edilebilmektedir.

Proje tamamlanıp da elel avuca gelir bir duruma geldiğinde dosyaları paylaşacağım.

Proje KiCAD ile çizilmiştir. Paylaşacak olduğum dosyalar KiCAD ile açılır.

Yorumlara açıktır...

seron

Yine pcbyi yanlış çizmişim ;D

Bu BCE transistörlerden nefret ediyorum. Bacak yapılarını karıştırdığım için çizerken hata yapıyorum. EBC yapsanıza oğlum şunu >:( ne kazanıyosunuz bunu yapmaktan...

Neyse. Sıkıntı yok. Bi şekilde yaparım. Önemli olan kutuyu halledebilmek. Ya sabır. Sizi de rahatsız ediyorum ama bitince ortaya koyucam.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 26 Kasım 2019, 17:35:08Merhaba arkadaşlar, devam... Sağolsun Yusuf Ustanın yoğun olmasına rağmen yardımıyla belli bir prototipte karar kılmaya çalışıyoruz.

Son devre budur:
[attach type=image]12663[/attach]

Devrenin PCB görünüm:

[attach type=thumb]12665[/attach]

[attach type=image]12667[/attach]

Bir bakıp sıkıntı var mı diye kontrol ederek bize destek olabilirsiniz.

Esasen benim transistörlü devre konusunda çekincelerim var. Ama Yusuf Usta, daha evvelki benzer deneyimlerine dayanarak sıkıntı çıkmayacağını söyledi. Değilse alternatifte rölelisi de var ve sorunsuz.

EKLENDİ:
Devrenin çalışma şekli basittir. 220Volttan enerjilenen devrede, hemen girişteki S sigorta ve 275V varistör ile olası sıkıntılara karşı önlem alınmış olunur.
Burdan sonra 220nF-400Volt kutupsuz kapasitör, şebekenin akımını düşürmektedir. Diyot köprüsü ile tam doğrultulan gerilim, 10uF-400V elektrolitik kapasitör ile filtre edilir.

Hemen bir sonra, elektriklerin varlığını ve cihazın güçte olduğunu haber veren OK lambası yani YEŞİL LED, 10K direnç ile eklenmiştir.

Burdan itibaren 560R ile seri bağlanmış 24V-1W zener diyodu, olası tehlikelere karşı transistör devresini korumaya almaktadır.

Transistörümüz, BD serisi bir NPN transistörüdür ve şebeke var ise, EMETÖR-BEYZ uçları şase edildiğinden ötürü daima yalıtımdadır. Yalıtımda kalan bu transistör, elektrikler varken Buzzerin ötmesini ve LEDlerin de parlamasını önlemektedir.

Elektrikler kesildiğinde devredeki gerilim yönü değişir. Bu defa transitörü diğer taraftan besleyen pil, gerilim yönünün değişmesi sebebiyle transistörü iletime sokar. Transistörün iletime geçmesini sağlayan şey, B-E arasındaki diyottur. Bu diyot, gerilim yönü pilden geldiği anda, diyotu gerçersiz kılarak, bu defa C-E tarafındaki direnç üzerinden transistörü tetikler ve transistör iletime geçerek BUZZER devresi ile LEDleri çalıştırır.

Bu arada Pil, kendisine seri bağlı olan 1N4001 diyodu üzerinden devreyi beslemektedir. Şayet elektrikler varsa, 1N4001 tıkama yönünde olacağından, sadece kendisine paralel bağlı 1,5K üzerinde geçebilerek, pili çok zayıf akımla destekleyecek, bu da tahmini olarak 1 yıl boyunca cihazın kullanıma hazır halde beklemesini sağlayacaktır.

Devrede Şarjlı pil kullanmaya gerek yoktur. Zannedilenin kasine uygun şartlar sağlanırsa sıradan çinko karbon piller de şarj edilebilmektedir.

Proje tamamlanıp da elel avuca gelir bir duruma geldiğinde dosyaları paylaşacağım.

Proje KiCAD ile çizilmiştir. Paylaşacak olduğum dosyalar KiCAD ile açılır.

Yorumlara açıktır...

bu devrede buzzerin ve led'in üzerinde olan kontak ( anahtar) lar nereye ait?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 27 Kasım 2019, 14:11:01bu devrede buzzerin ve led'in üzerinde olan kontak ( anahtar) lar nereye ait?
Soruyu anlamadım abi.
Bir tanesi LEDleri söndürmek, bir tanesi de Bazırı susturmak için. Biri buzzerin pozitif hattında, diğeri LEDlerin negatif hattında. Çizimde yanlışlık olduğu için (transistör bacakları yanlış olmuş) o resimler iptal.

Hangi firmaya ait dersen bakayım dur... Hah şuymuş. Aslında bu değil standart iki konumlu swiç anahtar koyacaktım, benim programın kütüphanesinde yoktu bunu buldum. Bacanak aralığı tutuyorsa piyasa malı kullanıcam.
https://www.ckswitches.com/products/slide/JS/

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 27 Kasım 2019, 14:53:56Soruyu anlamadım abi.
Bir tanesi LEDleri söndürmek, bir tanesi de Bazırı susturmak için. Biri buzzerin pozitif hattında, diğeri LEDlerin negatif hattında. Çizimde yanlışlık olduğu için (transistör bacakları yanlış olmuş) o resimler iptal.

Hangi firmaya ait dersen bakayım dur... Hah şuymuş. Aslında bu değil standart iki konumlu swiç anahtar koyacaktım, benim programın kütüphanesinde yoktu bunu buldum. Bacanak aralığı tutuyorsa piyasa malı kullanıcam.
https://www.ckswitches.com/products/slide/JS/
tamam da o zaman sistemde elektrik varken de ledler ışık vermez mi?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 27 Kasım 2019, 15:00:13tamam da o zaman sistemde elektrik varken de ledler ışık vermez mi?

Vermez?
Bak aynısının PNP transistörle yapılmışı. Girişte ceryan varsa LEDler susar. Yoksa yanar:
https://www.eleccircuit.com/mini-emergency-light-circuit/

seron

Ha, sen röleli seviyorsundur, bu da röleli

[attach type=image]12669[/attach]

seron

#39
@Adnancoskun  hocam,
devre şemasında LED devresi transistöre bağlanmamış, direk bağlanmış onu mu diyorsun?
O devreler PCBlerle beraber yanlış zaten, o ileti komple iptal.



Şayet transistörün bahsettiğim şekilde anahtarlamayacağından bahsediyorsan, transistör doğru çalışıyor orda sorun yok.

Dur ben o iletiyi düzenliyeyim.

seron

Değerli arkadaşlar,
Devrenin hemen 220Volt girişi kısmında,
275V Varistöre seri bağlı bir adet S sigorta bulunmaktadır.
Bu S sigortanın ne kadar sağlıklı olacağını bilmiyorum.

Onun yerine orayı iptal ederek 1 Ohm - Çeyrek watt direnç mi kullanayım, yoksa orada o S sigorta dursun mu?

[attach type=image]12671[/attach]

@asma , @Adnancoskun , @gevv , @Selami Şahin, @İbrahim Tatlıses, @Zeki Müren, @Fahrettin Cüreklibatur, @Fenasi amca

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 27 Kasım 2019, 15:12:08@Adnancoskun  hocam,
devre şemasında LED devresi transistöre bağlanmamış, direk bağlanmış onu mu diyorsun?
O devreler PCBlerle beraber yanlış zaten, o ileti komple iptal.



Şayet transistörün bahsettiğim şekilde anahtarlamayacağından bahsediyorsan, transistör doğru çalışıyor orda sorun yok.

Dur ben o iletiyi düzenliyeyim.
[attach type=thumb]12673[/attach]
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron


seron

#43
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 27 Kasım 2019, 22:28:09..
[attach type=image]12675[/attach]

=====CEREYANLI DEVRELER NOKTA GOM====
 :s7:  :s7:  :s7:

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Furkan KELEŞOĞLU


Zener in olduğu kısmı şu eski tip regüle devreleri gibi yapsan daha iyi olur. zener üzerinden TR sürüp TR üstünden devreyi beslemek. ayrıca zener cıkışına kapasitesi yüksek bir kondansatör koyulması lazım.

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan KELEŞOĞLU - 29 Kasım 2019, 03:09:17Zener in olduğu kısmı şu eski tip regüle devreleri gibi yapsan daha iyi olur. zener üzerinden TR sürüp TR üstünden devreyi beslemek. ayrıca zener cıkışına kapasitesi yüksek bir kondansatör koyulması lazım.


Teşekkür ederim Furkan.
Zener devresini devreden komple çıkartmayı bile düşünmüştüm aslında. Yusuf Usta başta koymalayım dedi. Ama ben devamlı şebekede kalacak en ufak bir pikte bir şimşek çakmasında yanar diye koyulması için ısrar ettim. Önce 12V zener koyduk. Fakat devredeki akım son derece zayıf olunca zender diyodu nasıl başardıysa voltajı 4,x volta sabitlemiş. Çaresini düşündük ettik, Yusuf abi ben oraya bir de 24V koyup bir deneyeceğim dedi.

Akımın son derece zayıf olması nedeniyle zeneri bile besleyemiyorken şimdi bir de transistör koyarsak iyice içine ederiz gibi geliyor. Bilemiyorum onu da deneyebiliriz. Kapasitör mantıklı. 

Verdiğim o resimlerdeki devrede sıkıntılar olmuş. Aceleden LED direncini 100R yazacağıma 1K yazmışım. Zener direncini kafadan attım. 1K yapsam fazla büyük, 100 ohm yapsam fazla küçük, 220Ohm denemek istiyorum. Daha doğrusu Yusuf ustaya dene dedim. Transistörün beyz direnci 10k olmıcak. Orda da hata var. Bunları bir iki gündür düzeltmeye çalışıyorum. Son halini plakete çizdim. Bu defa hata olmaz umarım.

[attach type=image]12677[/attach]

Adnancoskun

#47
Alıntı yapılan: seron - 29 Kasım 2019, 11:46:19Teşekkür ederim Furkan.
Zener devresini devreden komple çıkartmayı bile düşünmüştüm aslında. Yusuf Usta başta koymalayım dedi. Ama ben devamlı şebekede kalacak en ufak bir pikte bir şimşek çakmasında yanar diye koyulması için ısrar ettim. Önce 12V zener koyduk. Fakat devredeki akım son derece zayıf olunca zender diyodu nasıl başardıysa voltajı 4,x volta sabitlemiş. Çaresini düşündük ettik, Yusuf abi ben oraya bir de 24V koyup bir deneyeceğim dedi.

Akımın son derece zayıf olması nedeniyle zeneri bile besleyemiyorken şimdi bir de transistör koyarsak iyice içine ederiz gibi geliyor. Bilemiyorum onu da deneyebiliriz. Kapasitör mantıklı. 

Verdiğim o resimlerdeki devrede sıkıntılar olmuş. Aceleden LED direncini 100R yazacağıma 1K yazmışım. Zener direncini kafadan attım. 1K yapsam fazla büyük, 100 ohm yapsam fazla küçük, 220Ohm denemek istiyorum. Daha doğrusu Yusuf ustaya dene dedim. Transistörün beyz direnci 10k olmıcak. Orda da hata var. Bunları bir iki gündür düzeltmeye çalışıyorum. Son halini plakete çizdim. Bu defa hata olmaz umarım.

[attach type=image]12677[/attach]

giriş kondansatörünün değerini artırmayı denediniz mi?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

#48
330nF ile denemiştik. Zener diyodu beklenenden daha küçük drop voltaj gösterdi. Sonra 220nF'ye düşürdüm, zeneri de 24e çıkardık.

Kapasitörü küçültmemin nedeni transistörü yakma riskini azaltmak. 220V'den gelen sadece transistörü off yapsa ve pili de hafiften gıdıklasa yetiyor.

Ne öneriyorsun?

Furkan KELEŞOĞLU

aklıma başka fikir geldi AC den yararlanmak lazım. Şebek var iken. bir Triyakı AC kısımdan sürün. Kuadrak demek istediğim şey. şebeke var iken yaptırmak istediğinizi öyle yaptırın. şebeke gidince zaten pil devreye girmeyecek mi ?
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın