Çok Amaçlı Labaratuar tipi güç kaynağı projesi

Başlatan Kazasker, 06 Eylül 2019, 11:46:24

Kazasker

slm sevgili üstadlar ve değerli forum üyeleri.
kendi hobi atölyemde kullanmak üzere çok amaçlı bir güç kaynağı yapmak için kolları sıvadım. daha önce çalışma yapmıştım ama şimdi daha iyi ve fonksiyonel bir proje olsun istedim.
bunun için 30*20 bir kutu yaptım.  bunun için;
tasarımda sabit ve yüksek amperli voltaj için daha önce arızalı olan, tamirini yeni bitirdiğim  atx 350 watlık pc ups sini kullanacağım.
[attach type=thumb]12421[/attach]
ayarlı regüle devresi olarak @Mr_YAMYAM  abinin güç kaynağı tasarımını kullanacağım.  ( https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4468.0.html )
[attach type=thumb]12423[/attach]
ayrıca yine Yamyam abininin tasarımı olan simetrik besleme devresini kullanarak ayarlı simetrik çıkış elde etmeyi düşünüyorum. bunu simetrik beslemeli amfi testlerinde kullanacağım. yine bu simetrik kısmı kafes içine almayı düşünüyorum. link ( https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8240.0.html
[attach type=thumb]12425[/attach]
soğutucu olarak 1 adet 12cm fan ve transistörler için bir adet 6cm termikli fan kullanacağım. burada 6cm fana fan devresi hükmedecek.

tasarım kaba hali ile çizimde olduğu gibi olacak:
[attach type=thumb]12419[/attach]

Yerleşim planı
[attach type=thumb]12427[/attach]

proje hakkında öneri ve desteklerinizi esirgemeyin :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Diğer parçalar ;
[attach type=thumb]12429[/attach]
Resimde görülen led trafosunu güç kaynağını beslemede kullanmam uygunmudur. Yalniz bir problem var. Led trafosu giriş 220 volt ve nötr ayrı istiyor. Kutu montajı bittiğinde fişi takip faz ve nötr tutmazsa çalışmıyor . Dolayısıyla fişi çevirip takıyorum bunun için çözüm nedir ?
[attach type=thumb]12431[/attach]


Birde büyük amperli diyot aldım 10 tane . Bağlantısı hakkında bilgi edinemedim. Üzrinde yazıyor ama bazılarında + - yanyana bazılarında ise + ve AC giriş yanyana. Bir bilene sırayım dedim ?
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Laboratuar tipi güç kaynaklarının temel prensibi düşük gürültülü olmalarıdır.
Düşük gürültü ifadesine inat olsun diye SMPS tarzı üniteler kullanırsan, köteği haketmiş olursun.

Mr_YAMYAM

Konuya açıklık getirebilmek amacıyla bazı karşılaştırma tablosu koyuyorum.
[attach type=image]12439[/attach]
Bu çizelgede lineer güç kaynakları ile SMPS güç kaynaklarının karşılaştırılması yapılmıştır.
Çıkış gürültü oranı. LPS very low yani çok alçak seviyede. SMPS lerde yüksek.
Kaçak akım. LPS very low. SMPS yüksek.
Ebatlar. LPS büyük, SMPS küçük
Ağırlık. LPS Ağır, SMPS hafif.
Malzeme miktarı. LPS az, SMPS çok.
Fiyat. LPS yüksek, SMPS düşük.
Lineer güç kaynaklarının en önemli bileşeni trafo olduğu için, bu gibi bir proje için öncelikle uygun bir transformatör temin etmelisin.
Projeyi ciddiye alıyorsan amaca uygun trafoyu ya kendin sararsın ya da iyi bir firmaya özel sipariş verirsin.
Haliyle bir trafo oldukça maliyetli olacaktır. Ancak laboratuar amaçlı kullanılacağı için kalite ön planda olacak ve sorunsuzca kullanabileceksin.
Temel kullanım alanları için örnek çıkış gerilimleri.
1)15V ve 25V tek sargı 10A
Ana besleme için çift gerilim. 15V çıkış gerilimi için güç kaybı yaşanmaması için trafonun ana çıkış sargısından iki gerilim alınması uygundur.
2) 2X15V 1A ön devreler için ikincil sekonder sargısı.
Ön devrelerin gerilimleri genellikle 2X15V tur. İstenirse bir switch ile 2X12V ve 2X15V olarak ön ayarlı yapılabilir. Ön ayarlar hassas yapılırsa ön devrelerin voltajları da eşdeğer olacaktır. manual ayarlama voltaj dengesizlikleri oluşturabilir.
Eğer gerek görülürse bazı digital devre uygulamaları için haricen 3.3V-5V çıkışı da yapılabilir. Böylece güç kaynağı çoklu amaca hizmet edecektir.

taydin

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Eylül 2019, 12:01:55Birde büyük amperli diyot aldım 10 tane . Bağlantısı hakkında bilgi edinemedim. Üzrinde yazıyor ama bazılarında + - yanyana bazılarında

Multimetre ile ölçerek de tespit edebilirsin :) bu Çin mallarında belli olmuyor datasheet de çakma çıkabilir  :D
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

Destek ve oneri için sağol abi. Smps devreler gürültü olacaksa o zaman sadece trafolar ile yapalım o zaman. Fakat elimdeki n iyi trafo 3 amper.  Primeri 3mm sargılı olan ups trafosu var ama o da kaç amper bilemedim. Nasıl ölçebilirim abi . Özel trafo maliyeti ne kadardır acep... elimde 50 ye yakin trafo var. Simetrik için 2x13 2 amper mevcut.  Sadece regüle devre için  trafo lazım simdilik  dur su kara kutuya bakayım bi ne cikacak.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Alıntı yapılan: taydin - 06 Eylül 2019, 14:49:26Multimetre ile ölçerek de tespit edebilirsin :) bu Çin mallarında belli olmuyor datasheet de çakma çıkabilir  :D
Taydin abi deneyim birazdan . Cin işi dediğin gibi. Artik ordan da mal alınmaz oldu... 5 liralık ürüne 11.75 tl vergi aliyor...  paket içinde 2 farklı poşet varsa miktar artıyor ... ah damat ah.....
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Eylül 2019, 14:58:13Destek ve oneri için sağol abi. Smps devreler gürültü olacaksa o zaman sadece trafolar ile yapalım o zaman. Fakat elimdeki n iyi trafo 3 amper.  Primeri 3mm sargılı olan ups trafosu var ama o da kaç amper bilemedim. Nasıl ölçebilirim abi . Özel trafo maliyeti ne kadardır acep... elimde 50 ye yakin trafo var. Simetrik için 2x13 2 amper mevcut.  Sadece regüle devre için  trafo lazım simdilik  dur su kara kutuya bakayım bi ne cikacak.
Ayrı trafo kullanmak ta avantajdır.
Elindeki 2X13V trafoyu 2X12V için alçak gürültülü ayrı bir besleme amacıyla kullanırsın.
UPS trafosunda 2X gerilim var ise ideal olabilir.
2X12 bile olsa dadından yinmez.
0 dan 12V a kadar gerilim için 12V ucunu kullanırsın 12V tan büyük gerilim için 24V çıkışını kullanırsın.
Böylece güç kaybı yaşamazsın. Tek sorun bu kadar akımı taşıyabilecek baba bir switch.
Biz bunu yıllar önce 24V kontaktör ile halletmiş idik.
Regüle çıkışımıza bir tristör bağlamış, ve tam 14V ta iletime geçecek şekilde ayarlamıştık. Voltajı artırdığımızda 14V u geçince tristör tetikleniyor röle çekilerek trafodan 24V ucuna bağlanıyordu.
Ama bir sorun vardı. Tristör iletime geçince orada kalıyor voltajı düşürsek te 12V AC ye bağlantı yapmıyordu.
Ben de gıcıklığına tristöre bir reset butonu koymuştum. Tekrar voltajı düşürdüğümde resete basıveriyordum :D

Kazasker

#8
Bu siemens 2 tane 29.8 v, 2 tane 42 v, 2 tane 12.5 volt var . Simetrik değil kanımca kablolar hep ayrı [attach type=thumb]12443[/attach]
[attach type=thumb]12441[/attach]

Ups trafosu 4 tane var ama 7.5 x2 volt . İki uc 16 volt veriyor,
[attach type=thumb]12447[/attach]

2 tane büyük eski noki noktalı yazıcı trafosu 32 biri 35 diğeri voltaj veriyor
[attach type=thumb]12445[/attach]

Birde bu büyük var bunda istediğim değerler var gibi
[attach type=thumb]12449[/attach]

Bunlar dışında simetrik teyp trafoları var genelde ...
Segmentten de 2 tane var abi
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Yada abi 2x12 volt 2 trFo varmış birini 24 doğrudan regüle devreye diğerini ise bizim simetrik beslemeye versem olur mu . 3 adet 2n3055 var regüle devresinde tesla marka. Voltaj düşer mi ki
..
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 06 Eylül 2019, 17:08:56Yada abi 2x12 volt 2 trFo varmış birini 24 doğrudan regüle devreye diğerini ise bizim simetrik beslemeye versem olur mu . 3 adet 2n3055 var regüle devresinde tesla marka. Voltaj düşer mi ki
..
Trafo gücü voltajın düşüp düşmeyeceğini belirler.
2X12V sargıları 10A verebilecek kalınlıkta ise rahatlıkla kullanabilirsin.
Ya da ihtiyacın 5A ise 5A verebilmelidir.
Temel ihtiyaç 0-24V arası ayarlanabilirse yeterlidir.
2X12V ön devrelerin beslemesi olduğu için fazla akım gerekmez. 1A yeterli olacaktır. Ancak bu devrenin gürültü faktörü daha önemlidir.
2N3055 lerden fazla akım alamayabilirsin. Bu transistörlerden genelde 1.5A transistör başına alınabilmektedir.

Kazasker

#11
Trafo isi simetrik devre için tamamdır. Bu devre olası gurultu için  faraday kafesine alınacak ve 2x15 ile besleyeceğim. Diğer devre için 150 watlik 24 voltluk büyük trafo var amper max 6 yazıyor .
2n3055  ler 3 tane . 12-24 voltaj çevirici ye ait. Çıkış 30 amper yazıyor . Bana 5 amper yeterli simdilik.  :) Daha üst amperler için zaten akü kullanıyorum lazim oldukça.  :D 
Smps kısmını ayırdım ona ayrı bir kutu yapıyorum. Böylelikle lineer sistem ile smps sistem birbirini durtuklememis olur.  :D
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Ben yine de iyi bir gürültü faktörü için güç kaynağının grounding olaylarından bahsedeyim.
Güç kaynağının çıkış uçlarının şase bağlantıları, ortak bir referans noktası şeklinde yapılmalıdır.
Eski güç kaynaklarına dikkat edilirse, çıkış banan fişlerinin dibinden birbirlerine topraklanma seçenekleri vardır. Yani banan fişler diplerden birer KANCA ile birbirlerine ve dolayısı ile ayrı bir topraklama (Şebeke toprağı) var ise bağlanmakta idiler.
Böylece güç kaynağı çıkışları doğrudan referans noktası olarak düzenlenebilmekte idi.
Bu uçların güç kaynağı içerisindeki birleşmeleri ise yine temel grounding prensipleri doğrultusunda tasarlanmakta idiler.
Bunu halledebilmenin en kolay yolu yine metal ground plane olduğu için şimdiden tüm tasarımı metal ground plane üzerinde montajlayabilecek şekilde tasarlamak ilerde çok işine yarayacaktır.
Eğer gerekirse @gevv  hocanın bana vermiş olduğu low-noise servo güç kaynağı dökümanlarını paylaşabilirim.
Bu devre yine LM317-LM337 ile çift gerilim olarak tasarlanmış olup bir adet dual op-amp ile geri besleme yapılarak gürültüleri bastırmak suretiyle daha iyi gürültü değerine sahip bir devredir.

Kazasker

Sağol abi. Taban  graund plane olacak zaten. Hem simetrik hemde regüle devresi ayni plane de graund çalışmasında sıkıntı  olmaz umarım. Aslında  tabandaki levhayı toprak hattına bağlamayı da düşünüyorum peki bu sorun olur mu.  Çıkış muz jaklar için şaseleme çok  iyi ama . Bu is için uygun jac bulamadım...  elimde plastik dişli jaklar var . Bu şişeleme bu kısımda mevcut ekipmanla nasıl olur ki...
Bahsettiğiniz dokümanları alabilirim tabiki de
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#14
Alıntı yapılan: Kazasker - 07 Eylül 2019, 20:06:36Sağol abi. Taban  graund plane olacak zaten. Hem simetrik hemde regüle devresi ayni plane de graund çalışmasında sıkıntı  olmaz umarım. Aslında  tabandaki levhayı toprak hattına bağlamayı da düşünüyorum peki bu sorun olur mu.  Çıkış muz jaklar için şaseleme çok  iyi ama . Bu is için uygun jac bulamadım...  elimde plastik dişli jaklar var . Bu şişeleme bu kısımda mevcut ekipmanla nasıl olur ki...
Bahsettiğiniz dokümanları alabilirim tabiki de

Mr_YAMYAM

@Kazasker 
Konu içerisinde verilmiş olan servo regülatörün kendime göre uygulanmış şemasını veriyorum.
[attach type=image]12452[/attach]
RV olarak belirtilmiş ayarlı dirençlere bir adet seri direnç bağlanmış olup, istemiş olduğumuz voltaj bölgesinde daha hassas ayarlama sağlanmıştır.
Opampın voltaj girişlerine 10 ar ohmluk direnç ve 100nF kondansatör ilavesi yapılmıştır.
Devre test edilip ölçülmüş ve osiloskopun ölçebildiği kadarıyla 1mV tan daha düşük gürültü seviyesindedir.
PCB LYT dosyası elimde mevcut olup, eğer istersen konu içerisine iliştirilecektir.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 08 Eylül 2019, 20:16:17@Kazasker 
Konu içerisinde verilmiş olan servo regülatörün kendime göre uygulanmış şemasını veriyorum.
[attach type=image]12452[/attach]
RV olarak belirtilmiş ayarlı dirençlere bir adet seri direnç bağlanmış olup, istemiş olduğumuz voltaj bölgesinde daha hassas ayarlama sağlanmıştır.
Opampın voltaj girişlerine 10 ar ohmluk direnç ve 100nF kondansatör ilavesi yapılmıştır.
Devre test edilip ölçülmüş ve osiloskopun ölçebildiği kadarıyla 1mV tan daha düşük gürültü seviyesindedir.
PCB LYT dosyası elimde mevcut olup, eğer istersen konu içerisine iliştirilecektir.


Olur abi devre bizim ilk devrenin ultra gelişmiş hali olmuş. Opamlar hassas ayar için mi .  Pcb hazır var ise onu yapalım.

Ayrıca projede kafama takılanlar var.  Daha doğrusu iki farklı plan.
1, ayni graund plane de 2 devre olacak. İkiside ilmine uygun saselenecek. Ve iki ayrı trafo var. Fakat iki devre bir anahtarla ayrılacak. Eğer çift  besleme lazim ise sadece anahtarla bu devre aktif olacak. Veya regüle devresi lazim ise çift besleme anahtarla devre dışı kalacak.  Ayni anda ikiside çalışabilir veya biri devre dışı kalabilir.

2. İki devre büyük kutu içinde iki ayrı metal kutuya alınıp , her devrenin kendi g.plane si ayrı olacak. Yine bu iki devre hem tek tek hem de ayni anda devreye girebilecek.

Bu iki öneriden hangisi ilmine daha uygun olur?

Birde abi. Bu lm317.       AC 30 voltta  çok mu ısınır.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Tek bir ground panel yapmak daha uygundur.
Bir ampli yaparken ton kontrol ve çıkış katı ayrı ayrı beslense de tek noktadan sistem zero point yapılması iki farklı devrenin etkileşimini minimize eder.
Hatırlarsan senin TDA7240 devreyi yapmış ama ton kontrolü bağlayınca bazı gürültüler olmuştu.
İşte bu gibi bir tasarım yaparken sistem sıfır noktan tek olacağı için, yapman gereken tek şey devredeki tüm ground bağlantılarını tek tek giriş konnektöründe (Banan fiş şase ucu) birleştirirsen devre tısıl hörül çalışacaktır.
İki ayrı ground panel de yapabilirsin. Ancak iki şasenin birleştirilmesi gerektiğinde örneğin yukardaki ton kontrollü TDA7240 lı devreyi yaptığında ton kontrol devresinin şasesi ile ampli katının şasesini birbirine karıştırmadan bağımsız olarak sistem sıfır noktasına taşımalı ve iki sistem sıfır noktasını en dipten şaseleyebilmelisin.
Dışardan bir kablo ile şaselemek tamamen mantık dışı olup, o kablo asla bir iletken olmayacaktır. Üzerinden yüksek akım geçiyorsa örneğin hoparlör groundları buradaki titreşimler doğrudan sana gürültü olarak dönecektir.
Tabiiki sistem ground panel tek bile olsa şase bağlantıları ayrı taşınacaktır. Bu konuda sana daha sonra ŞEMA çizip, kablo bağlantılarını göstereceğim.
LM317 AC30V ta çalışamaz. Doğrudan yanmaya başlar. Çünkü LM317 için max. giriş gerilimi 37V DC dir.
30V AC nin tepe değeri 44V civarı olduğu için LM317 ye fazla gelecektir.
Çok özel durumlarda ben LM317 yi AC28V ile çalıştırmıştım. Ancak çektiğim akım max 100mA idi. Aşırı ısı olsa da çalışıyordu.

Kazasker

Bu durumda her iki devre şase si muz jaklarİn eksi ucuna tek bir hat ile bağlanacak . Muz jaklarin ekisini tek kablo ile birbirne lehimleyip  bir tanesine kablo bağlasam yeterli o halde. Malzemeler hazır. Plane de hazır. 30x30 en -boy ve 20 cm yükseklikte kutu yaptım. Alt ve üst panel metal olacak . Sizin ampli gibi üstten kapaklı. On panel ise reklamcıların plastiklerin den beyaz olan lardan veya ahşap düşünüyorum. Jaklar  ve 220 giriş bunlardan olacak .

Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Kasa bu şekilde. Yan taraflar olası bir proje değişikliğinde 20cm kestim. Yani kasa 30x20 de olabiliyor . Biraz büyük oldu . Atölye tipi olduğundan sorun değil. Üst kapak  pleksiglas ta olabilir . İçinde bir adet sürekli çalışan 12 cm fan olacak . 1 adet ise termostali fan olacak.
Fikri olanlar yazabilir tasarım için
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Yanlız benim MJ15004 lü tasarımımı kullanacaksan işler değişir.
O devrenin aşırı akım koruma sistemi ground hattı ile ilgilidir.
Bu sebeple o devreyi doğrudan kullanamazsın.
Kullanabilmen için ana kondansatörün eksi ucunun çıkış tarafında bağlı olması gereklidir.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 08 Eylül 2019, 23:59:30Yanlız benim MJ15004 lü tasarımımı kullanacaksan işler değişir.
O devrenin aşırı akım koruma sistemi ground hattı ile ilgilidir.
Bu sebeple o devreyi doğrudan kullanamazsın.
Kullanabilmen için ana kondansatörün eksi ucunun çıkış tarafında bağlı olması gereklidir.

Aboo  .. evet onu kullanacaktım abi .
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE


cevat1

#23
Alıntı yapılan: Kazasker - 08 Eylül 2019, 23:29:15Kasa bu şekilde. Yan taraflar olası bir proje değişikliğinde 20cm kestim. Yani kasa 30x20 de olabiliyor . Biraz büyük oldu . Atölye tipi olduğundan sorun değil. Üst kapak  pleksiglas ta olabilir . İçinde bir adet sürekli çalışan 12 cm fan olacak . 1 adet ise termostali fan olacak.
Fikri olanlar yazabilir tasarım için

Kazasker

Alıntı yapılan: cevat1 - 12 Eylül 2019, 23:34:13Kutuya ön ve arka 12cm.en li, boyutunu siz belirleyin aliminyum panel kestirebilirdiniz. Ön panele potlar, led 'ler  voltmetre ampermetre yerleri açılıp siyah püskürtme boya ile boyanirsa görselliği de güzel olur. Alt ve Üst kapaklar laminant parke, kontroplak veya plexi de olabilir. Beğendiğiniz malzeme ile kapatırsanız güzel olur.
Arka panele de etli alüminyum profil kestirilir transistorler için soğutucu olur, fana bile gerek kalmaz.(sessiz kullanırsınız)
Önerim budur.
İyi çalışmalar kolay gelsin.
Önerilerin için tesekkur ederim. Şuan için ahşap düşündüm devreyi test edeyim bu gün montaja gececegim. Umarım aksilikler olmaz.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Merhabalar bu gün sistemi kabaca test ettim.
Sistem bu haliyle 2 trafoca test edildi. Biri 15 v 150w diğeri 20 volt  150w çıkışlı.  Her iki trafoda da 12.50 voltta 5.5 amperi rahat alıyorum. Voltaj düşümü 30mili volt . Kısa devre modunda  9 amperi rahat alıyorum.
4 adet 2SC 5200 kullandım. Basit bir devre ile bağlantı yaptım.
Fan olmamasına rağmen kısa devre ve direnç testlerinde ciddi bir isi olmadı.




Genel hatları ile devre bu
[attach type=thumb]12482[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Simdi gelelim sorunlara. Kısa devre modu devrede çalışmıyor. Yani role çekmiyor .
Diğer soru. İse 1 amper yükte bile lm317 ısınıyor baya. Bunun dışında diğer devre elemanları gayet soğuk.
Devre bu
[attach type=thumb]12484[/attach]
Trimpot ile en düşük ayara aldiğimda bile rolle çekmiyor .
Ancak yuksek akim çekerken load tuşuna bastığımda devre akımı kesiyor ama çekince yine akim devam ediyor
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

El atayım.  :box:  :pn:  :alsaa
1) Transistörlere bağlı dirençler 0.1ohm olmalıdır. Sen 1 ohm takmışsın. Bu da Vbe gerilimini ikiye böler. Böylece düşük akımlarda transistörleri sürmemiş olursun.
Transistörleri soğuk olması bunu ifade eder.
1A de ana 1 ohm üzerindeki gerilim 1V olacaktır. Elde edilen bu gerilim senin transistörlerini sürebilmelidir. Eğer süremiyorsa, LM317 den daha fazla akım akıtmak zorundasın ki bu da LM 317 nin aşırı yüklenmesi demektir.
2) Tristörler üzerindeki akım kesildiğinde tekrardan yalıtıma geçerler. Sen tristör yerine transistör takmışsan cut load bahsettiğin gibi olabilir.

Kazasker

Mcr-100-6  takılı . Sizin semada olandan. Direnç elimde yok. Yarin alayim abi.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

#29
Simdi ölçtüm,
12 volt oto park ampulü ile test.
1amper , 3.61 voltta ana direnç 1r üzerinde 0.68 volt var. Lambaya 12 volt verdiğimde 1600 amper çekiyor ve ana direnç üzerinde 0.87 volt gerilim var.
Lm317 değişti yine ateş gibi ama yanmıyor meret
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

1amper çekilen bir devredeki 1 ohm direnç üzerinde 1V olmalıdır.
Bu kurala karşı gelemezsin. Pazarlık edemezsin. İndirim veya zam yapamazsın. PAZARLIKSIZDIR.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 15 Eylül 2019, 22:02:55Mcr-100-6  takılı . Sizin semada olandan. Direnç elimde yok. Yarin alayim abi.
HAA unutmadan...
Butonlardan LOAD butonu ters buton olmalıdır. Yani bastığında devreyi kesen butonlardan.
Her ikisi de normal buton ise olmaz haa.

Kazasker

Abi iki butonda bas çek butonu. Yani load butonu düğme gibi on off mu olmalı.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 15 Eylül 2019, 23:24:511amper çekilen bir devredeki 1 ohm direnç üzerinde 1V olmalıdır.
Bu kurala karşı gelemezsin. Pazarlık edemezsin. İndirim veya zam yapamazsın. PAZARLIKSIZDIR.

Pazarlik sünnettir diye boşa demisler o zaman
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 15 Eylül 2019, 23:43:26Abi iki butonda bas çek butonu. Yani load butonu düğme gibi on off mu olmalı.
Öyle değil şavalak şaban :D
basınca devreyi açacak, yani devreyi kesecek. LOAD butonu.
Diğer buton basınca devreyi tamamlayacak. Normal buton.
Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Eylül 2019, 00:09:20Pazarlik sünnettir diye boşa demisler o zaman

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın