YURT DIŞI ONLİNE ALIŞVERİŞ VERGİ ORANLARI

Başlatan ozgurece, 05 Temmuz 2019, 12:10:08

ozgurece

Türkiye'ye uluslararası elektronik ticaret şirketlerinden sipariş edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 Euro'yu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyetinin kaldırılmasının ardından gözler, yurtdışından online alışveriş yapan tüketicilerin ödeyeceği toplam tutara çevrildi.

Artık, Türkiye'ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18 veya yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanacak. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlere yüzde 18, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 olacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve özellikle Amazon, Alibaba ve Aliexpress gibi uluslararası e-ticaret platformlarından 22 Euro'yu geçmeyen tutarlarda ürün sipariş edenleri yakından ilgilendiren bu karar, 30 Mayıs 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak.

5, 10, 20, 22 EURO'LUK ÜRÜNLERİN TOPLAM MASRAFI

30 Mayıs'tan sonra yurtdışından 22 Euro'luk bir ürün satın alan tüketiciler, ne kadarlık bir toplam masrafla karşı karşıya kalacak? herkesin merak ettiği bu sorunun cevabı...

Artık Çin'den 22 Euro değerinde (yaklaşık 140 TL) bir ürün sipariş edenler, bu tutar üzerinden yüzde 20'lik bir gümrük vergisi ödeyecek.
28 TL'ye karşılık gelen bu tutara ek olarak, sözkonusu ürün ülkeye girdikten sonra ithalden alınan KDV'ye tabi olacak. Bu KDV oranın da ürünün GTİP koduna göre değişmekle birlikte genellikle yüzde 18 olduğunu belirtelim.


İŞTE 30 MAYIS'TAN SONRA KARŞILAŞILACAK TABLO



Bilgilendirme amaçlı diğer forumdan alıntıdır.

Kaynak..

Yusuf usta

bu cetvel ile gerçek örtüşmüyor. bana gelen her pakette sabit 5 lira artı paket tutarının yüzde yirmisi alınıyor. 4 usd pakete 7.5 tl gümrük verdim örneğin. 190 liralık pakete 43 lira verdim yaklaşık
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

taydin

#2
Aslında sorun ortaya çıkan vergi de değil. 22 Avroluk ürünün vergisi ne, 4 Avro.

Mesele şu: Gelen üründe vergi çıkarsa, PTT toplama merkezlerine gidip oradan teslim almak gerekiyor. Bu benim için yarım depo benzin, yarım gün iş kaybı demektir. Bu da bence 22 Avroluk mal için çok fazla ağır bir maliyet.

Kanuna göre kapıda ödenebilir vergi, ama fiiliyatta ben hiç kapıda ödeyemedim. Hep PTT yurtdışı toplama merkezine gitmek zorunda kaldım.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

cevat1

Komponent siparişlerim vardı.  Daha gelmedi.

Bakalım ne vergi çıkacak?

Yusuf usta

Alıntı yapılan: cevat1 - 05 Temmuz 2019, 16:03:50Komponent siparişlerim vardı.  Daha gelmedi.

Bakalım ne vergi çıkacak?

usta şu gümrük vergisi her pakete uygulanmaya başladı ya, daha nsan ayında verdiğim siparişler bile gelmiş değil. tek tük bir iki paket geliyor. bir de utanmadan bir minik paket için "koliniz muayene için gümrüğe alındı diye evrak gelmiş, dersin dava iddianamesi. kalkıp kadıköy'den arabaya binip saatlerce yolculuk edip, taa Başakşehir'e gideceğim, cebime sığabilecek "KOLİ"yi alıp bir daha saatlerce yolculuk edip geri döneceğim. üzerine de gümrük ödeyeceğim.

Çin'e geri gitsin daha iyi. zararım 2,5 usd kargo parası hepsi bu olur. kargo ile ayağıma getirmesi gereken için devlet beni ayağına çağırıyor. paraysa para, vergiyse vergi. ne istiyorsan al. benim paketimi getirmek için para alan PTT de bırak malımı bana getirsin. böyle rezillik mi olur?

sanki yüzlerce ürünlük ticari mal getiriyorum ptt ile de beyanname verip mal çekeceğim. adı budu beş on tane kompenent. satsan hepsi kar olsa, üstüne de sattım diye on katını ödül verseler bir iftar yemeği menüsü tutmaz. ayıp diye bir şey var.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Furkan KELEŞOĞLU

Bende Sinyal Jenaratörü aldım Çinden 545 TL ye  şuan yolda bakalım bana ne olacak.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

sametozt

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 05 Temmuz 2019, 21:47:29usta şu gümrük vergisi her pakete uygulanmaya başladı ya, daha nsan ayında verdiğim siparişler bile gelmiş değil. tek tük bir iki paket geliyor. bir de utanmadan bir minik paket için "koliniz muayene için gümrüğe alındı diye evrak gelmiş, dersin dava iddianamesi. kalkıp kadıköy'den arabaya binip saatlerce yolculuk edip, taa Başakşehir'e gideceğim, cebime sığabilecek "KOLİ"yi alıp bir daha saatlerce yolculuk edip geri döneceğim. üzerine de gümrük ödeyeceğim.

Çin'e geri gitsin daha iyi. zararım 2,5 usd kargo parası hepsi bu olur. kargo ile ayağıma getirmesi gereken için devlet beni ayağına çağırıyor. paraysa para, vergiyse vergi. ne istiyorsan al. benim paketimi getirmek için para alan PTT de bırak malımı bana getirsin. böyle rezillik mi olur?

sanki yüzlerce ürünlük ticari mal getiriyorum ptt ile de beyanname verip mal çekeceğim. adı budu beş on tane kompenent. satsan hepsi kar olsa, üstüne de sattım diye on katını ödül verseler bir iftar yemeği menüsü tutmaz. ayıp diye bir şey var.

Sadece İstanbul'a özel bir durum mudur bilmiyorum fakat ben yaklaşık 3 hafta önce alps potansiyometre sipariş ettim aliexpressten.
Vergilendirme çıktı 7,5 TL. Ptt kapımıza kadar getirdi vergiyi tahsil etti ürünü teslim etti.
Sizde neden böyle bir durum oluyor ? 

taydin

Türkiye'de insanların hobiye merak sarmamasının en büyük sebebidir bizim gümrük. Aynı şekilde ARGE'nin de önünde en büyük engeldir. Düşünsenize, elin fransızı 20 avroluk birşeyi ebay'den sipariş ediyor ve hiç düşünmüyor "acaba bunu gümrük ticari kabul eder de bana yüzlerce avroluk kazık sokar mı?" diye. Sipariş geliyor adam da araştırmasını, deneylerini herşeyini yapıyor ve birşeyler öğreniyor. Ama biz bu gümrük musibetinden dolayı o işe girişmeye bile çekiniyoruz.

Sonra da dünya ülkeleri ile rekabet edelim diyoruz. Nasıl rekabet edeceksin? Adam zaten 5 - 0 önde maça giriyor. Üstelik biz sahaya girerken bir de sırtımıza 50 Kg lık çimento torbası bağlıyorlar ;D
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

cevat1

@taydin usta,

Yurt dışından geçen yıl 5 milyar adet zarf gelmiş. Devletin KDV kaybını anlayabiliyor musunuz? zarf başına 1 TL olsa 5 milyar tl kayıp.

Gümrük için, zarf üzerinden vergilendirme de  sistem tam oturmadı. Aksaklıklar yanlışlıklar, geçici bir süre için olacaktır.
Çin 'li satıcı gümrük çıkmasın diye, zarf üzerine fiyatı düşük yazıyor. Bizimkilerde durumun farkında...
Zamanla düzelir.



taydin

#9
Vergi kaybı olayını anlıyorum tabiki. Dediğim gibi o %20 lik vergiyi vermek hiç sorun değil. %30 olsa da sorun değil benim için.

Önemli olan şu: Birşey aldığımız zaman "ya gümrük memuru bugün ters tarafından kalktıysa, karıyla kavga ettiyse ve benim hobi amaçla aldığım CNC'yi ticari kabul ederse?" İşte o zaman 500 TL lik CNC aldıysan, bu sana 3000 TL ye malolacak ve göçeceksin.

Bu BELİRSİZLİK en büyük sorun. Hobicinin harekete geçmesini engelliyor.

Gümrük kanunu NET OLMALI, gümrük memurunun o anki keyfine kalmamalı. Örnek: 3000 Avro'ya kadar herşey %20 veya ne kadarsa vergi ile gümrükten çekilebilmeli. Eğer memur vermiyorsa, rüşvet falan istiyorsa da devlet onu doğduğuna pişman etmeli.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

ndemir

Bence amaç vergilendirme değil. İthalatı azaltmak. Ama gel gelelim alınan ürünlerin çoğu ülkede üretilmiyor. Gümrükden geçen her zarfa vergi alınması yerine yıllık toplam alışveriş üzerinden vergi alınması daha mantıklı. Tabi makûl bir oranla. Sonuçda vergi levhası sahibi değiliz. Kimisi kullanmak için kimisi hobi amaçlı alışveriş yapıyoruz.

taydin

#11
Türkiye gibi, diğer ülkelere göre teknolojik düzeyi daha düşük olan, üretim maliyeti daha yüksek olan ülkelerde gümrük duvarı olur. Olmalı da zaten, yoksa Çin gibi ucuz ürün satan biryer varken kim uğraşır birşeyler yapmaya? Ama net bir kural olmalı, o yok.

Geçenlerde kendimi FPGA konusunda geliştirmek için bir FPGA geliştirme kartı satın aldım ABD'den. 900 dolar fiyatı vardı kartın. Kanuni sınıra göre 1500 Avronun altında olduğu için, kişisel olarak değerlendirilirse sadece %18 vergi verecektim. Ama bizim kahraman gümrük memurlarından birisi bunu ticari olarak değerlendirdi. Adamlara yalvardım, "bunu eğitim amaçlı, kendimi geliştireyim diye alıyorum" diye. "Para kazanmak için yaptığım işte FPGA'lar ile uğraşmıyorum, yani ticari değil bu" diye. Laf anlatamadım. 3800 TL gümrük masrafı çıkardı saygıdeğer Türk Gümrüğü !!!

Yani anlayacağınız, ülkemizin gümrüğü, FPGA öğrenmeye teşebbüs etmiş olan bir vatandaşına TAM 3800 TL ceza kesti! Şimdi siz söyleyin, 1 milyon TL sermayesi olan Türkiye'de niye yatırım yapsın? ARGE yapıp cezalandırılacağına yatırır vadeliye, aylık alacağı maaşla geçinir ...
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

Zaten bir gönderi ticari olarak değerlendirildiğinde, ithalal rejimine tabi oluyor paket. Yani ha Yeni Zelanda'dan bir gemi koyun getirdin ve Türkiye'ye sokuyorsun, ha 10 dolarlık özel bir elektronik komponent aldın ve bizim kahraman gümrükçüler onu "ticaridir" fermanını yazdı. Prosedür tam olarak aynı. Birşey ticari olarak değerlendirildiğinde, EN AZ 1000 - 1500 TL masraf çıkıyor. Malın değerı arttıkça da bu para ona göre artıyor.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

#13
Bu arada hazır bu konuda çekişiyorken ( :D ) şunu da ilave edeyim: Başka bir konuda da anlatmıştım bu forumda. Yurtdışından bana BEDAVA olarak gönderilmiş olan bir "hardware key" veya "dongle" (usb flash bellek gibi birşey) da gene ticari fermanı yedi ve gümrüğe girdi. BEDAVA olan bu dongle'u gümrükten çekmek için 700 TL gibi bir masraf yaptım.

Dedim şunu bakalım bizim CİMER'e yazayım ne olacak. Yazdım, anlattım işte Türkiye'de ARGE'nin önünde büyük engeldir bu diye, bir sayfa bir yazı döşendim. Cevap ne geldi dersiniz? Bana Gümrük kanunu maddelerinin ne olduğunu, bunların bulunduğu internet sayfalarının linklerini gönderdiler ... En son olarak da "bilgilenmenizi rica ederim" diye bitirmiş >:(  Cevap yazayım dedim "ulan kanun maddelerini niye anlatıyorsun bana? Zaten ben onlardan şikayetçiyim" diye. Ama boşu boşuna kendimi biraz daha sinir edeceğim, ne gerek var deyip vazgeçtim.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Yusuf usta

Alıntı yapılan: taydin - 07 Temmuz 2019, 12:56:33Bu arada hazır bu konuda çekişiyorken ( :D ) şunu da ilave edeyim: Başka bir konuda da anlatmıştım bu forumda. Yurtdışından bana BEDAVA olarak gönderilmiş olan bir "hardware key" veya "dongle" (usb flash bellek gibi birşey) da gene ticari fermanı yedi ve gümrüğe girdi. BEDAVA olan bu dongle'u gümrükten çekmek için 700 TL gibi bir masraf yaptım.

Dedim şunu bakalım bizim CİMER'e yazayım ne olacak. Yazdım, anlattım işte Türkiye'de ARGE'nin önünde büyük engeldir bu diye, bir sayfa bir yazı döşendim. Cevap ne geldi dersiniz? Bana Gümrük kanunu maddelerinin ne olduğunu, bunların bulunduğu internet sayfalarının linklerini gönderdiler ... En son olarak da "bilgilenmenizi rica ederim" diye bitirmiş >:(  Cevap yazayım dedim "ulan kanun maddelerini niye anlatıyorsun bana? Zaten ben onlardan şikayetçiyim" diye. Ama boşu boşuna kendimi biraz daha sinir edeceğim, ne gerek var deyip vazgeçtim.

sorun şu belki de;
bu ülkede her hangi bir konuda "sorun" tespit edip çözmeye dair kurul yok.
İlerleme diye bakanlık kurulsa, sanıyorum ki bir kaç kurum açıp işçi istihdam edip göstermelik bir iki "zaten var olan" ürünün taklit üretimi ya da montajı yapar ve maliyet olarak da gerçeğinin on katı harcanır. Bu zannımı yok etmek kimin görevi?

Ama art niyetli olmayalım. Devletimizin o kadar parası yoktur. Bildiğin fakir devletizdir ama bize çaktırmıyorlardır, biz cahillerin haberimiz yoktur. gizli anlaşmalar vardır ne bileyim lozanın gizli maddelerinden biri de ar-ge için  gümrük engeli çıkartın, dayayın vergiyi gibi bir maddedir belki de... hatta  öğrenciler cahil yetişsin, malzeme de olmasın labaratuarlarda maddesi de olabilir. üretim asla yapmayın ithal ederseniz de öyle vergiler koyun ki bire alınan yüze satılabilsin. hatta o yüze satılanın ellisi vergi olsun yine! kalan elli ile de esnaf canını zor kurtarsın... olamaz mı yani ne var? :)
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

taydin

Bir diğer sorun da bence bizde hain çok. Devletin her kademesine yerleşmişler ve Türkiye ne zaman doğru yönde bir adım atsa hemen çomağı sokuyorlar. Ama Allah'ın takdiri işte, o kadar haine rağmen hala dağılmadık.

Belki de bu işin çözümü, bize batının ambargo koyması. Tarihsel olarak bakarsak, ne zaman bir ambargoya maruz kaldık, o zamanda atılım yaptık. Kıbrıs barış harekatından sonra askeri haberleşme konusunda bağımsızlığımızı elde ettik. ABD IHA satmayınca kendi IHA mızı yaptık. ABD ve Almanya, tabanca tüfek mermi satmayınca hepsini kendimiz yapmaya başladık.

Yakında batı bize gene ambargo koyduğunda, belki eskisi gibi gene bizim yöneticilerin aklı başına gelecek ve ARGE'yi gerçek anlamda teşvik etmeye başlayacaklar.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

ndemir

Nedense ARGE konusunda araştırıyoruz ama geliştiremiyoruz gibi bişey var ortada. Elbette batı ambargosunu koyar. Sende olsan başka ülkenin sana muhtaç kalmasını istersin. Ama önemli olan yumurta kapıya dayanmadan adımlar atmak. İnşallah ilerde daha iyi teknolojilerle daha iyi yerlere geliriz ama bunun için çok çalışmamız lazım çooookkkk

Yusuf usta

https://tr.investing.com/news/forex-news/posta-ve-kargo-yollu-ithalata-urun-snrlamas-geliyor-1898047
ÜRETİMİ olmayan bir devlet ancak bu kadar halkı bunaltabilirdi. bir kişi ayda beş adet ürün getirtebilecekmiş yurtdışından. tek pakette bile olsa ayrı da olsa toplam 5 ürün...

bilimsel yayınmış bilmem dergiymiş, parasızmış paralıymış fark etmez...

böyle bir şey olabilir mi yahu? bu nasıl bir ekonomi yönetimidir...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

arslan

#18
Alıntı yapılan: Yusuf usta - 09 Temmuz 2019, 19:11:38https://tr.investing.com/news/forex-news/posta-ve-kargo-yollu-ithalata-urun-snrlamas-geliyor-1898047
ÜRETİMİ olmayan bir devlet ancak bu kadar halkı bunaltabilirdi. bir kişi ayda beş adet ürün getirtebilecekmiş yurtdışından. tek pakette bile olsa ayrı da olsa toplam 5 ürün...

bilimsel yayınmış bilmem dergiymiş, parasızmış paralıymış fark etmez...

böyle bir şey olabilir mi yahu? bu nasıl bir ekonomi yönetimidir...
Ben 15 gün önce 18 farklı ürün sipariş verdim 7 adet pakette gelicek.O zaman benim ürünler gümrüğe takılır

Denizdeniz

Merhaba konu ile ilgili değil ama benim bir sorum olacak ve  bunu foruma nasil yazacagimi bilmiyorum. Daha dogrusu nereden yazacagimi bilmiyorum.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın