Yavaş yavaş yanıp sönen led

Başlatan ey5892, 07 Mart 2019, 14:24:26

ey5892

Merhaba

Arkadaşlar akvaryumum için istediğim saate yavaş yavaş yanıp , istediğim saate yavaş yavaş sönen led devresi arıyorum. Böyle birşey yapmak mümkünmü ?

seron

Biraz daha açıklar mısınız?
Gün ışığına göre kendini ayarlayan aydınlatma devresi mi istiyorsunuz?

ey5892

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim

Şöyle diyeyim

Sabah 7 Gibi gün ışığı gibi led ler yavaş yavaş yanmaya başlayacak 15-20 dk içinde tam aydınlığı verecek..
Aksam 21:00 gibide yavaş yavaş sönmeye başlayacak.

İnternette araştırdım kartı var ama devresini bulamadım..

Örnek :


seron

Hmmm... Kusura bakmayın onu ben yapamam. Yapabilecek bir iki kişi vardı sanırım ama ne zaman uğrar bakarlar bilemiyorum.
Kolay gelsin.

stk4221

Devresi mutlak vardır yapılır. Olmadi astronomik zaman saati var. Hep programramlayip çıkış alabilirsiniz hemde bölgeye göre otomatik gün doğumu nu belirler.. tek sorun azalarak girip cikmak.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

asma

Astronomik zaman röleleri bu tip işler için çok kullanışlı olur.
Günlük ve haftalık programlamak mümkün. Yosun veya yeşil bitkiler için farklı renk aydınlatma , gece gündüz için farklı termostat uygulanabilir.
Yavaş yanma ve sönme basit şekilde halledilebilir.
Özellikle 1-2sn de gerçekleşecek hareketler kolay olur.
Kolay gelsin.

Furkan KELEŞOĞLU

#6
Senin İçin İstediğin Şeyi yaptım ( Aslında başka bir forum da bir arkadaşımız sadece saat olarak tasarladığı bir projeyi ben sana uygun hale getirdim )

Galiba Bu işlerle içli dışlı değilsin yani sadece işini görmek istiyorsun anladığım kadarıyla şimdi sana pic ile yapsak devreyi kurup hazırlayamazsın belki diye zaten hali hazırda kolayca yapabileceğin şekilde arduino NANO icin yazılmış kodu değiştirdim ve şemayı da cizdim.

Testlere göre doğru calışıyor. Gerçekte de sıkıntısız calışacağından %90 eminim.

zaten arduino nano hazır satılıyor.   RTC modülüde hazır LCD modülü de var az birazcık lehim işin var gerisi kolay.

şimdi  devre şöyle calışıyor. sabah 7 oldumuydu 20 dakika icerisinde pwm en üst seviyey cıkarıyor yani senin anlıyacağın tabir olarak ledler tam parlak yanıyor.  0-20 dk içinde yapıyor bu işi

gece 21 oldumuydu da bu sefer yine 0-20 dk icinde ledleri söndürmeye başlıyor 20.dakikada tamamen ledleri kapatıyor.

Eklere dosyaları ve resimleri yükledim.

EKLEME :  .ino dosyayı acabilmek icin arduino IDE sini indirmen lazım. ve kart-port secimi yapıp yüklemen lazım büyük ihtimal ile sende yüklemeyecektir. çünkü kullanılan kütüphaneler kendi sisteminde barınmıyor Mesela RTC-MASTER kütüphanesi bunu githup tan temin etmen lazım. her neyse sen yapmaya kararlıysan ben orasınıda resimli olarak anlatır buraya yüklerim.  Ve diğer bir hususta ben SİMÜLASYONDA SADECE 1 ADET LED kullandım eğer sen LED-ŞERİT kullanacak isen. Bir transistör yardımı ile sürmen gerekiyor. yoksa ARDUINO NANOYU tahtalı köye gönderirsin.  Transistör olarakta meşhur TIP41 transistörü kullanabilirsin bunun icin de 10Kilo ohm luk bir direnc ( pull-down yapmak icin )  1 adette 1kohmluk direnc lazım ( transistörü sürerken akımı kısıtlamak icin ).

Yani ne alacağım şimdi dersen ;
1- ADET - arduino nano
2- 1 ADET - LCD ekran
3- 1 ADET - TIP41
4- 1 ADET -10K DİRENC
5- 1 ADET -1K DİRENC
6- 1 ADET - 10K Potansiyometre ( LCD EKRANIN KONSTRANT AYARI İCİN LAZIM )
7- 1 ADET - Tüm sistemi calıştırabilecek bir DC(Doğru Akım ) kaynağı lazım , şimdi  normal şerit ledler 1 metre de 1.2 amper filan cekiyor. ama seninkiler power veya başka bir şey ise veya kac metre ise ona göre güc kaynağını secmen lazım zaten kontrol devresi en fazla 1 amper yer taş catlasın.

Led şeritlerim kac amper cekiyor diye düşünüyorsan bir adet multimetre al güc kaynağının şasesi ile led şeritin şasesini bağla. multimetrenin + probunu güc kaynağının + cıkışına , multimetrenin - probunu led şeritin - girişine dokundur , multimetreyi akım ölcümü konumuna al , ve multimetrede probların takıldığı kısımda bazen akım ölcmek için yer değiştirilmesi gerekebilir 10 amper kadar değer ölcülecekse sen her ihtimale karşı onuda ayarla daha sonra calıştır. ekranda göreceğin değer senin led şeritinin cektiği akım değeri olacaktır.  kac ise üstüne 2 amper daha ekleyip gidip ona göre DC Kaynak alırsın.  Şu popüler SMPS Güc kaynakları var DC onlardan temin edersin.

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

hakanozdemir

merhaba bu devreyi pic 12f683 ile sürebilir miyiz teşekkürler.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın