elektronikde kondansatoler yardım

Başlatan secretagent, 07 Şubat 2019, 10:33:57

secretagent

Merhabalar elektronik devrelerde işin içine kondansator olan devreleri anlamakta zorluk çekiyorum. Filtre amacı dışında kullanılan kondansatorlerin devredeki temel görevleri nedir örnekler ile açıklayacak arkadaşlar vardır umarım. Transistor devrelerinde falan işin içine kondansator girdiği zaman anlam veremiyorum. Kondansator ne işe yaradığını pratik olarak biliyoruz fakat uygulamada zorlanıyoruz. Benim gibi olan birçok kişi var diye düşünerekten bilen bir arkadaş örnekler vererek açıklarsa güzel bir kaynak olmuş olur...

H_SerhatY

Alıntı yapılan: secretagent - 07 Şubat 2019, 10:33:57Merhabalar elektronik devrelerde işin içine kondansator olan devreleri anlamakta zorluk çekiyorum. Filtre amacı dışında kullanılan kondansatorlerin devredeki temel görevleri nedir örnekler ile açıklayacak arkadaşlar vardır umarım. Transistor devrelerinde falan işin içine kondansator girdiği zaman anlam veremiyorum. Kondansator ne işe yaradığını pratik olarak biliyoruz fakat uygulamada zorlanıyoruz. Benim gibi olan birçok kişi var diye düşünerekten bilen bir arkadaş örnekler vererek açıklarsa güzel bir kaynak olmuş olur...
Kondansatörler, kaynağa seri bağlandığında DC geçirmeyen, AC gerilimde ise yüksek frekansları düşük frekanslara göre daha çok geçiren devre elemanlarıdır.
Paralel bağlantıda ise DC kaynaklarda filtreleme yaparlar.
Ayrıca kondansatörlerin "Kapasitif Reaktans" adı verilen bir etkileri bulunmaktadır.
Kapasitif Reaktans, kondansatörün AC gerilime karşı gösterdiği direncin miktarıdır.
Bu teknikle 220V gibi bir kaynağı trafo kullanmadan daha düşük AC voltaja çevirebiliriz.
Ancak bu tip güç kaynakları düşük akım verebildiğinden yüksek güçlü sistemlerde tercih edilmez.

Bunlar benim bildiklerim. Hocalardan biri gelip size daha detaylı açıklama yapabilir, biraz beklemeniz lazım.

secretagent

Cevap için tşk ederim daha detaylı devre üzerinde de örnek gösterecek şekilde açıklayan birileri olursa iyi olacak....

taydin

Alıntı yapılan: secretagent - 07 Şubat 2019, 10:52:45Cevap için tşk ederim daha detaylı devre üzerinde de örnek gösterecek şekilde açıklayan birileri olursa iyi olacak....

 
Yukarıda sayılan uygulama alanlarına ek olarak, bobin ile beraber osilatörlerde, türev ve integral alıcı devrelerde, frekansa bağlı kazancı değişen yükselteçlerde, ve daha birçok alanda kullanılır. Bunları bulup derlemek, bir de örnek devre çizip eklemek çok büyük bir emek gerektirir. Onun yerine içinde kondansatör olan, ama kondansatörün o devredeki görevinin ne olduğunu bilmediğiniz bir devrenin resmini siz koyun. Biz de eğer o sorunun cevabını biliyorsak yazalım.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

seron

#4
Bir parça da benden. Bulunsun lazım olur.
Kapasitif Reaktans Hesaplayıcı excel:
(Eki görmek için giriş yapılmalıdır)
--------
Bu arada dün arkadaş için birkaç arama yaptım bulamadım. Herkes kopyala yapıştır yapmış detaylı anlatımı kimse yapamıyor maksat sitemize ilgi çekelim kafasındalar. Yine en iyi bilgi kitaplarda... Oysa bu arkadaşa kondansatör nerelerde kullanılır: kuplajda, filtrelemede falan fistan diyerek son derece detaylı bilgi vermemiz gerekiyordu. Evde bir kitapta daha sağlıklı bilgiler var ama unuttum. Hangi kondansatör daha çok nerde kullanılır fiziksel-kimyasal yapılarına kadar anlatıyordu. Elinde böyle bilgi olan varsa paylaşsın.

seron

#5
DİKKAT!!!
Arkadaşlar abiler ablalar. Flood yapmak mecburiyetindeyim, özür.

Dün buraya yazmış olduğum iletiye şimdi baktım, bir terslik gördüm. Yazılı iletişim bir illet. Yazımın yanlış anlaşılmaya son derece müsait olduğunu yeni farkettim...

"Herkes kopyala yapıştır yapmış detaylı anlatımı kimse yapamıyor maksat sitemize ilgi çekelim kafasındalar." Yukarıda bashettiğim bu cümle burada bilgi paylaşan arkadaşlar için değildi. Diğer sitelerden buraya kaynak vereyim diye araştırma yaptım, her site birbirinden kopyala yapıştır yapmış. Vikipedi bile doğru dürüst açıklamamış. Her site kendisine ilgi çekmek için bildiğini yazmış, çoğu da kopyala yapıştıra başvurmuş.

Dolayısıyla yukarıdaki cümleyi size söylediğimi zannettiyseniz af buyrun size demedim, kendilerini ticarete vermiş, ilgi çekme üzerine kurulu sitelere söyledim.

Aman! geç de olsa düzelteyim, darılacaksanız yine darılın. Oh be...

özkanözkaya

Kondansatörlerin ilk başta çalışma prensibini ve içinde ne var anlayalım.kondansatörlerin içinde yaprak halinde aliminyum rulalar mevcuttur.Bu ruloların miktarı kadar kapasitesi belirlenir.Piyasa da sahteleri de mevcuttur.Mesela 10.000 uf içine 2200 uf koyarlar.Elinizde kapasitimetre olursa anlaşılır.Birde bozuk kondansatörler var arkadaşlar.Bunları kapasitimetre ile ölçseniz doğru sonuç verirler fakat kurudukları için yükte istediğiniz kapasiteyi vermezler çökme meydana getirirler.Şimdi çalışma prensibinden bahsedelim.İçindeki sarmal iki rulo (bunlar +-kutuplar ) arasında hiçbir Elektriksel bağ yoktur.Ruloların kapasitif miktarına göre + ve - yüklenip boşalırlar.Devrenin matematiksel miktarına göre devrelerde kullanılırlar ve filitrasyon yaparlar.Atıyorum saniyenin bilmem ne miktarında dolup boşalırlar.Tahmini değer kapasitesine göre değişir.

seron

Arkadaşlar kitaplardan birini buldum herkese yararlı olabilir:
Genel  bilgi:


Hangisi nerde tercih ediliyor:


Daha fazlası da var ama bunu buldum sadece. Ne olur ne olmaz diye buraya da yükledim silinmesin.


Erdem⁣

Eğer anlamadığınız bir devre örneği varsa paylaşabilirsiniz.

Sığaç ve bobin enerji depolayan devre elemanları.

Çalışma mantığını anlamak için yüksek matematik (türev, integral, türevlenir denklemler) öğrenmek gerekiyor.

Burada sığaç ve bobin hakkında dersler bulabilirsiniz.

Öğretmen27

#10
Merhabalar. Ben sınıf öğretmeniyim. Uzun yıllar elektrikle uğraştım. Son 5 yıldır elektronik üzerine çok kafa yoruyorum. Tabi hiç okul okumadım. Elimden geldiği kadar geliştiriyorum ve bu forumdaki ustalar sayesinde birçok şey öğrendim.
Aslında çok güzel bir konuya değinmiş. En çok merak ettiğim konulardan bir tanesidir. Kondansitörlerin, bobinlerin, dirençlerin ve diyotların bağlantı şekli ve ne amaçla bağlandıkları. Aynı zamanda yüksek frekanstaki davranışları...
Ben formullerle boğuşmak yerine hangi parçanın ne amaçla devreye eklendiğini çok merak eden ve öğrenmeye çalışan birisiyim.

Kondansitörler ac gerileme paralel bağlanarak parazitleri önlemeye çalışır. Elektrikli süpürge girişlerinde, elektronik devre girişlerinde bağlanır. Su sarı kondansitörler...
Trafosuz gerilim düşürme amaçlı ac gerilime seri bağlanır.  Örnek sensörlü armatür devrelerinde...
Amfi devlerinde hoparlorden önce seri bağlı kondansitör vardır. Burada amacı ac sinyalleri geçirip, dc yi de önleme amaçlı konuluyor.
Doğrultma devrelerinde ac doğrulttuktan sonra daha temiz dc elde etmek için filtre amaçlı kullanılır.
Örneğin Blender motorlarında bağlantı uçları ile şase arasına bağlanır. Burada da motordan çıkan parazitleri önleyip tv radyo gibi cihazların çalışmasını olumsuz yönde etkilemeyi ortadan kaldırmak için bağlanır.
Eğer yanlışım varsa affola...

Buradaki ustalarımdan bir ricam var. Ben elektronik devreleri inceliyorum ama bazen bir diodun bir direncin ne amaçla bağlandığını çözemiyorum. Bu forumda bununla alakalı konu açarak eksiklerimi gidermek istiyorum. Bana yardımcı olacaklarını umuyorum. 
 

Erdem⁣

Şimdi diyelim ki elimizde iki tane mosfet var ve bunları ikili olarak kullanmak istiyoruz. Kare dalga şeklinde bir giriş sinyalimiz var. Normalde girişte mantıksal 1 uyguladıysak, iki tane eviren kapıyı arka arkaya bağladığımız için çıkışta 1 görmemiz gerekiyor.

Ama pratikte böyle olmuyor.

[attach type=image]11573[/attach]

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın