Bağlama & Gitar Ampli Yapımı (iyi kalite)

Başlatan gokrtl, 02 Şubat 2019, 09:20:24

Kazasker

Alıntı yapılan: gokrtl - 17 Şubat 2019, 18:07:14Bağlama da problem yok reis. Problem Kapasitif mic için yapılmış devreyi dinamik mic ile kullanmaya çalışmakta.

O değilde patlayan etgreyi sökerken bakır yollar kaktı. işin yoksa yeni devre yap şimdi
Benimki de kopmuştu. 4 nolu bacaklar  :D  köprü at. Benim 2050 taktığım ilk devrede sok tak Ta öyle olmuştu. Şuan 2050 keyf ediyor orda  :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

gokrtl


Mustafa281

Alıntı yapılan: gokrtl - 18 Şubat 2019, 15:08:35@Mustafa281 dinamik mic için eleman değerleri nelerdi sende?
@gokrtl hiç hatırlamıyorum ya ama kondenser mikrofon için bir direnç vardı onu çıkardıktan sonra bağlanıyordu bir o aklımda kalmış.

gokrtl

#103
@taydin abi sen eyi anlarsın. Sinyal generatör nasıl kullanılıyor? Doğru bağlamışsam çıkışta 0 ACV görmemin sebepleri ne olabilir?
@Mr_YAMYAM

[attach type=image]11326[/attach]

H_SerhatY

Alıntı yapılan: gokrtl - 19 Şubat 2019, 20:17:29@taydin abi sen eyi anlarsın. Sinyal generatör nasıl kullanılıyor? Doğru bağlamışsam çıkışta 0 ACV görmemin sebepleri ne olabilir?
@Mr_YAMYAM

[attach type=image]11326[/attach]
AC voltmetrenin iki ucuna bir direnç bağlayıp deneyebilir misin :)

gokrtl

Alıntı yapılan: H_SerhatY - 20 Şubat 2019, 15:38:48AC voltmetrenin iki ucuna bir direnç bağlayıp deneyebilir misin :)

10k bağladım 3vac çıkışı aldım. Bu duruma göre devre simulasyon ortamın da çalışıyor. Ama gerçek te çalışmıyor.
Giriş 3mV ise çıkış ta 3mV oluyor. Mikrofona bağırdığım da giriş 5mV çıkışta 5mV oluyor.  :du:

Yusuf usta

#106
Alıntı yapılan: gokrtl - 17 Şubat 2019, 18:07:14Bağlama da problem yok reis. Problem Kapasitif mic için yapılmış devreyi dinamik mic ile kullanmaya çalışmakta.

O değilde patlayan etgreyi sökerken bakır yollar kaktı. işin yoksa yeni devre yap şimdi

tda 2003 amplifikatörler 2822 gibi standart dışı. denemelerinde tercih etme. seni çok yanıltır. ille de 2003 ile deneyeceksen kafadan giriş uçlarına yani eksi ve canlı uç arasına 100nF at. dip gürültüymüş empedans sorunuymuş ne varsa alır gider. sonra denemelerini yaparsın. işin bitince de adam gibi bir amplifikatörde gerçek denemeni yaparsın. frekansları keser şu bu falan hiç deme. çünkü şu anki 2003'lerdeki distorsiyon oranları ve ses "dandikasyonları (!)" göze alınınca bu frekans kaybının esamesi bile okunmaz.

ayrıca videolardaki sesi dinledim. preamplinin ürettiği voltaj yüksek. yüksek volüm seviyesi amplifikatörü boğuyor. mkrofondak ses seviyesi düşünce de preamplin ilginç bir şekilde logaritmik düşüş yaşıyor ve parazitik, yüksek frekanslardan arınmış br ses veriyor. çıkışlar yanınca böyle sesler olurdu eskiden. şimdiki gibi ses komple gitmezdi. hatta nec575 denlen bir entegre vardı, tek başına bir devdi. öyle böyle değildi sesi yani o mink boyu ile koca müzik setine hayat verirdi.  İşte bu entegre bile yandıktan sonra uçlarında tadilat yapılır yine çalışır hale getirilebilirdi... Hey gidi eski entegreler. ne günlere kaldık.

bir bağlamacı arkadaş ki bu adam bu ürünü yapıp satıyormuş ve herkes beğeniyormuş diye bir şema yolladı. standart tek transistörlü basit preampliye birkaç ek yapmış. sana o şemayı vereyim bir de onu dene.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

gokrtl

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 20 Şubat 2019, 23:56:38tda 2003 amplifikatörler 2822 gibi standart dışı. denemelerinde tercih etme. seni çok yanıltır. ille de 2003 ile deneyeceksen kafadan giriş uçlarına yani eksi ve canlı uç arasına 100nF at. dip gürültüymüş empedans sorunuymuş ne varsa alır gider. sonra denemelerini yaparsın. işin bitince de adam gibi bir amplifikatörde gerçek denemeni yaparsın. frekansları keser şu bu falan hiç deme. çünkü şu anki 2003'lerdeki distorsiyon oranları ve ses "dandikasyonları (!)" göze alınınca bu frekans kaybının esamesi bile okunmaz.

ayrıca videolardaki sesi dinledim. preamplinin ürettiği voltaj yüksek. yüksek volüm seviyesi amplifikatörü boğuyor. mkrofondak ses seviyesi düşünce de preamplin ilginç bir şekilde logaritmik düşüş yaşıyor ve parazitik, yüksek frekanslardan arınmış br ses veriyor. çıkışlar yanınca böyle sesler olurdu eskiden. şimdiki gibi ses komple gitmezdi. hatta nec575 denlen bir entegre vardı, tek başına bir devdi. öyle böyle değildi sesi yani o mink boyu ile koca müzik setine hayat verirdi.  İşte bu entegre bile yandıktan sonra uçlarında tadilat yapılır yine çalışır hale getirilebilirdi... Hey gidi eski entegreler. ne günlere kaldık.

Elim de hazır tda2003 vardı. Onunla denedim. Sonra parazit falan filan olaylarını düşünüp daha profesyonel olarak yaptığım lm1875'li ampliye taktım. Ceyran verdiğim anda entegre patladı.
Sonra upc1228ha devresini daha sonra kurcalamak üzere kenara bıtakıp bc547 ile yapılan bir preamp devresini denedim. Onda da mikrofondan giriş ile çıkış seviyesi aynı oluyor. Bir yükseltme meydana gelmiyor. Bu konuda forumdan destek çıkmayınca bunu da bıraktım kenara.
Yarın ise mpf102 mosfet ile yapılan bir devreyi deneyeceğim. İşin garibi ben daha normal bir mikrofondan normal bir ses almayı beceremezken bağlamamın teline vurduğum daki çıkan sesi en doğal hali ile hoparlörden almaya çalışıyorum. Ve nette böyle bir devre bulamadım
Tonlarca devre paylaşılmış ama hep sıradan ve basit işler. Çoğu da çalışmıyor.

Mr_YAMYAM

Bir tasarımdaki aksaklıkları anlayıp gereğini yapmadan başka bir tasarıma geçersen hem yardım alamazsın hem de bu devrede oluşabilecek benzer aksaklıklarla boğuşursun.
UPC1228 entegresii genel olarak teyp pre ampli devreleri için tasarlanmış olsa da birçok üretimlerde farklı amaçlar için kullanılmış oldukça iyi bir entegredir.
Bunlardan aklıma gelen bir ürün bendeki BOSS MIXER dir.
Hem mic input için hem de ton kontrol için kullanılmış bir ürün olup, amatör bir ürün için son derece iyi karakteristiklere sahip bir üründür.
Bir mikrofon pre amplisi yapabilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Çok yüksek kazançlarla boğuşmak gerekmektedir.
Öyle ki 500 ila 1000 katı gibi gerilim kazançları sözkonusudur.
1000 katı kazanç demek girişteki 1mV luk gerilimi 1V a veya 2mV ise 2V a yükseltilecek demektir. Bu denli yüksek kazançlı bir devre ile şaka yapılmaz. Boştaki 10cm lik bir telde bile en azından 10-20mV gibi bir gerilim oluşur ki, bu gibi yüksek bir giriş gerilimi hem pre ampliye hem de bağlı olan ampliye zarar verebilmek için yeterli yüksekliğe sahiptir.
Üstelik bu unsurlara devre tasarımındaki grounding etkileri bile dahil değildir.
Kötü bir kablolama ile yapılan bir devredeki görülüp duyulamayan yüksek frekanslar, tüm yarı iletkenler için bir fitildir.
Her an her elemanın patlamasına yol açabilirler.
Bilimsel bir test için en azından giriş empedansı bilinen ve uygun koruma önlemleri alınmış olan bir yükselteç kullanılabilirdi. Ancak bu yükseltecin şasesi ila pre amplinin şasesi arasında gerilim farkı bulunuyorsa, bunun önceden sıfırlanması gereklidir. Aksi takdirde görüldüğü üzere çıkış entegresi bir bomba olarak iş yapar.
NE YAPILABİLİRDİ?
Öncelikli olarak bağlamanın doğru çalıştığının testi gereklidir. Bunun için bağlama doğrudan TDA2003 ile irtibatlanırsa sonuç gözlemlenirdi. Bağlama TDA2003 ile doğru çalışmıyorsa kabahati pre amplide aramayıp doğrudan çıkış katında veya bağlamada aranılabilirdi.
Risk almamak için doğru gidişat nasıl olmalıdır.
Yüksek empedanslı bir kulaklık temin edilir.
(Bu kulaklık çok eski telefonlarda bulunan kulaklıklardan olmalıdır)
Bu kulaklık pre ampli çıkışına bağlanarak test edilebilir. Kulaklık bağlı iken pre ampli çıkışı bir PC ye bağlanıp spectrum analizer ile ses tonlaması gözlemlenebilir, veya PC bazlı bir osiloskop yazılımı ile dalga formu görülebilirdi.
Kabaca olan bu ölçümler ile aynı zamanda kulaklıktaki ses dinlenilerek sesin analizi bizzat kulaklar ile yapılabilir.
Yüksek empedanslı kulaklık bulunamazsa ne yapılabilir.
Günümüz çoğu kulaklıklar 32 ohm empedansa sahiptir. Dolayısı ile pre ampli çıkışına doğrudan bağlanamazlar.
Ancak uyduruktan bir trafo imdadımıza yetişeblilir.
Tek koşul trafoda ayrı ayrı 12V ila 24V ve 3V-5V gibi sargıların bulunmasıdır.
Pre ampli çıkışları doğrudan 12V sargısına gider, 3 veya 5V sargısı da 32 ohm kulaklığı sürebilmesi için bağlanırdı.
Duyulan sesin doğru olması durumunda doğrudan tasarım prosedürlerine geçilerek iyi bir ground tekniği ve montaj ile devre tamamlanarak başka bir ampliye bağlanabilirdi.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 16 Şubat 2019, 23:25:15Kesilmemesi lazım.
Anlaşıldığı kadarıyla senin bağlama çıkış seviyen yüksek.
Düşük seviye girişli bir pre ampliye giriş yapılınca ses daha girişte bozulmaya uğruyor.
Bağlamanı doğrudan TDA ampline bağla ve çıkan sesi tarif et.
Temiz bir ses elde etmen lazım.

Şu mesajdan sonra konu dışına çıkmıştım. Köteği yiyip geri döndüm. Nasıl ölçtüğümü şuan hatırlamamakla beraber bağlamamın piezosunu 750ohm ölçmüştüm. Yarın tda2003 yerine daha stabil çalışan bir devreye direk bağlayıp test edicem.
Yanlız yüksek empedanslı kulaklıktan kasıt ne? Mesela kaç ohm? Nette yada teknoloji marketlerde bulma imkanı var mı?
Trafo da primer tarafını es geçip seconderdeki 12v'u giriş, 3-5v'u çıkış olarak mı kullanacağız?
Spektrum Analizer programın ismi mi? Değilse programın ismini söyleyebilir misin?
Ses sinyallerinin AC olduğunu bilip multimetrenin AC kademesinde ölçmekten başka sinyal, frekans, hz vs. gibi ölçme ve değerlendirme konusunda hiç bir bilgiye sahip değilim. 2-3 hafta uğraşıp yaptığım lm1875'in bile giriş, çıkış empedansı hakkında hiç bilgim yoktur. Keza upc1228ha devresi için de aynı durum geçerli. Şemasını indirdim pcb'sini çıkardım. Bulabildiğim en kaliteli elemanları yerleştirdim.
Sonuç? : Hüsran
Sebep? : Çünkü devreye giriş empedansı nedir?, çıkış empedansı nedir?, İlk girişteki direnç ve kondansatörler ne işe yarar?, neye göre değiştirilir?, nasıl ölçülür?...
Devre hakkında mikrofon preamplisi olduğundan başka hiç bir bilgiye sahip değilim. Bilgi yoksa sabaha kadar elimde multimetre ile devrenin başın da sabahlasam bir adım ilerleyenem.
Bana diyorsun ki 100k'yı 470k ile değiştir. Eyvallah değişeyim de ben ne yapıyorum? Empedansı mı düşürüyorum? Akımı mı yükseltiyorum?  Yani kısacası ne yaptığımı bilmezsem bu işin hiç bir anlamı olmaz. Yaptığım şeyi para verip alsam, aynı parayı ödeyip, aynı bilgisizlik ile sahip olurum. Ve bu kadar başım ağrımaz. (Baş ağrısı mecazi değildir. Migren hastasıyım. Sinir, sitres, soğuk, sıcak, çok acıkırsam, çok fazla yersem vs. Milyon tane tetikleyici etken sayabilirim. Bizi ilgilendiren kısmından örnek vereyim. Ben bu devreye odaklanıp saatler sonra mutlu olacağım bir sonuç elde edemezsem migren tetiklenir.) Daldan dala atlamam aslında sırf beynimi kandırmak içindir. Normal de ben bu işin matematik formüllerine kadar girerim ama odaklanınca beyin "hoop dur bakalım, bu kadar kafa yoramazsın" diyor.
O yüzden yavaş ve yayvan bir eğitime ihtiyaç duyuyorum. Bazen başta öğrendiğimi bile unutuyorum.
Şimdi önce şöyle bir planlama yapalım.
1. PİEZONUN KAÇ OHM OLDUĞUNU TESPİT EDEYİM.
2. BİR AMPLİYE DİREK BAĞLAYINCA NASIL BİR SES ALDIĞIMI TESPİT EDEYİM.
3. UPC1228HA PREAMPLİMİZİN GİRİŞ EMPEDANSI AYARINI YAPALIM.
4. UPC1228HA PREAMPLİMİZİN ÇIKIŞ EMPEDANSINI TESPİT EDELİM.
5. ÇIKIŞTAN ALDIĞIMIZ SİNYALİ PC'YE BAĞLAYIP SPEKTRUM ANALİZER İLE İNCELEYELİM.
6. SONUÇ İSTEDİĞİMİZ GİBİ İSE MİKSER ADIMINA GEÇELİM.

Mr_YAMYAM

#110
Piezoların empedanslarını ölçemezsin. Çok yüksek empedanslıdırlar. mega ohmlar seviyesindedir.  Ohmmetre ile görülen değer yanlış ölçümdür.
Eskiden piezo pikaplar bulunurdu. Bunlar için ampliye 470K gibi direnç ile empedans uyarlaması yapılırdı.
Sendeki piezo saz manyetiği de aynı prensiptir.
Biz tasarımımızda en uygun giriş empedansı için testler yaptık. Burada önemli olan öncelikli olarak ses bozukluğunun düzeltilebilmesi idi. Ama bu ses bozukluğu başka yerlerden ise bu test boşuna idi.
Yüksek empedanslı kulaklıklar günümüzde imal edilmezler. 30-40 sene önceki telefonlarda kullanılan 1-2Kohm empedanslı kulaklıklar ki en hassas kulaklıklardır. Ancak direk devre çıkışına bağlanabilirler.
Bu tür kulaklıklardan elinde yoksa bir trafo ile empedans uyarlaması yapabilirsin.
GENEL KOŞULLAR:
Trafonun 220 girişini hiç sayma. Trafoda bağımsız olarak 12V veya 24V a kadar olabilir. bir sargı. ve günümüz kulaklıklarının empedansı olan 32 ohma uygun bir başka sargı olmalıdır. Bu sargı bir trafoda 3V ila 6V verebilen ikinci sekonder sargı olabilir.
Yani senin yapacağın şey şudur.
220V girip 12 veya 24V verebilen buradaki 12 veya 24V uçları pre ampli çıkışına direk bağlanacaktır.
Aynı trafonun bir de 3V ila 6V arası çıkış verebilen uçları olmalıdır. 3V ila 6V arası sargı direk 32 ohm günümüz kulaklığına direk bağlanacaktır.
Yani trafonun 220V giriş ucu ile hiç ilgimiz olmayacaktır. Sadece 12V ucunu pre ampli çıkışımıza bağlayacağız 3V uclarını da direk kulaklığa bağlayacağız.
Böylece pre ampli çıkışımızı sağlıklı olarak kulaklıktan duyabileceğiz.
Kulaklıktan duyduğumuz ses bağlamanın orijinal sesine yakın ise o zaman pre amplimizi GROUNDİNG tekniğine göre monte edip, başka bir ampliye bağlayabileceğiz.
Grounding tekniğine uygun olarak monte etmezsek her türlü osilasyonlara karşı savunmasız oluruz. Amplimiz zarar görebilir.

Pre amplimizin giriş direnci dilediğimizce ayarlanabilir. Girişteki iki direnci istediğimiz değerde seçebiliriz. Ancak düşük empedas seçersek, yüksek empedanslı kaynaklarda (Örnek piezo) ses yeterli olmaz veya bazı frekanslarda fazlaca kaybımız olabilir. Ama mikrofon bağlayacaksak girişteki dirençlerimiz 1Kohm a kadar bile düşürebiliriz.

NOT:
Yüksek empedanslı kulaklıkla veya trafo ile uğraşmak istemezsen kötü bir dinamik mikrofon kapsülü de yüksek empedanslı kulaklık yerine kullanılabilir.
Nispeten yüksek empedanslı 600ohm gibi olması koşulu ile bir dinamik mikrofon kapsülü iyi bir kulaklık vazifesi görecektir.
Ancak böyle bir kulaklığı kulağına takıp kullanamayacaksın. Test amacıyla kulağına dayayıp sesi dinleyebileceksin.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi test hoparlörüm yanmış. O yüzden öyle bozuk ses çıkıyormuş.
Öncelikle ve ivedilikle bir tane koruma devresi yapalım abi. Ben bu acemilikle daha çok hoparlör yakarım.
Mümkünse kabinin dışında olsun. ve hatta yüksek empedans gelirse akımı kesmekle beraber birde kırmızı led yaksın ki ben de anlıyım ne *ok yediğimi. senin kullandığın bir devre vardır. Şema, çizim dosyası ne varsa kabulüm. Bu gün izinliyim. Mesajımı görür görmez cevaplarsan geç olmadan gider malzeme alırım.

Ben preampliden tda2003'e bağlantı yapıp hoparlöre göndermiştim. Bozuk ses almıştım. Bu durumdan öncesin de hoparlör sağlamdı.
Bu durum da zaten yüksek olan mic empedansı preamliye girdiğin de daha da yükseldi. Bir de oradan çıkıp tda2003'e girince uçtu tabi. Keşke bunları daha önceden öngörebilseydim.
Şimdi ilk yapmam gereken mikrofonu preampli yerine direk ampliye bağlamak. Ama korkuyorum. Hoparlör yakmak istemiyorum.
Önce çıkışı ölçüp sonra hoparlör bağlayayım desem, çıkışta ne değer görmem gerek?

 

gokrtl

#112
@Mr_YAMYAM abi ek olarak şöyle birşey yaptım.

Elimdeki en sağlıklı çalışan ampliyi kurdum (Tda7377)
Girişine Bağlamanin piezosunu girdim, çıkışa ise resimdeki 600ohm dinamik mikrofonu bağladım. Verdim ceyranı.
Ses mikrofon kapsülünden mükemmel  geliyor.
Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım?

[attach type=image]11336[/attach]

Mr_YAMYAM

Mikrofon kapsülünü UPC1228 pre ampli çıkışına bağlayacaksın.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Şubat 2019, 18:48:29Mikrofon kapsülünü UPC1228 pre ampli çıkışına bağlayacaksın.

Tamam deneyeyim abi. Bir üst mesajda hoparlör koruma devresinden bahsetmiştim. Yardımcı olabilir misin?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 18:50:39Tamam deneyeyim abi. Bir üst mesajda hoparlör koruma devresinden bahsetmiştim. Yardımcı olabilir misin?
Hoparlör koruma devresini bulmam lazım.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi micleri upc1228'e bağladım. her iki kanalı da denedim. Aynı hoparlördeki gibi çok kötü ve cızırtılı boğuk bir ses geldi. İnşallah mic kapsülünü de yakmamışımdır.  :(

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 19:46:00@Mr_YAMYAM abi micleri upc1228'e bağladım. her iki kanalı da denedim. Aynı hoparlördeki gibi çok kötü ve cızırtılı boğuk bir ses geldi. İnşallah mic kapsülünü de yakmamışımdır.  :(
Anfiye direk bağlamışsan hak getire. Ruhuna el fatiha olabilir.
Test için başka mikrofon bağla.
Ya da o mikrofonu doğru çalışan başka bir pre ampli çıkışına bağlayıp test et.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Şubat 2019, 19:49:53Anfiye direk bağlamışsan hak getire. Ruhuna el fatiha olabilir.
Test için başka mikrofon bağla.
Ya da o mikrofonu doğru çalışan başka bir pre ampli çıkışına bağlayıp test et.

Ampliye değil abi upc1228 e direk bağladım. Ampliye ilk bağladığım da gayet doğal bir tınnn sesi aldım ve kapattım. Yansa onda da bozuk ses çıkardı. Preamplide çıktı bu ses. Birazdan tekrar ampliye bağlayıp deneyeceğim.



Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 21:11:30Ne yapayım anlamadım? başka preamplim yok ki :du:
Yaf köteğe karşıyım ama illa YAŞ odunu elime almadan olmuyor.
Mikrofon kapsülünü doğrudan ampliye bağlama.
2.2K-4.7K ohm civarı seri bir direnç ile ampli çıkışını düşürmen lazım aksi takdirde kulaklık olarak kullandığın kapsülü yakarsın.
İlla ampli ile test yapacaksan mikrofon kapsülünü neden bağlayacaksın. Sağlam hoparlörü bağla gitsin.
Ses az çıkabilir sorun değil hoparlörle.
Mikrofon kapsülü kullanmaktaki amaç düşük sinyalleri dinleyebilmektir. Düşük sinyaller de pre ampli çıkışındaki sinyallerdir.
Yani amplisiz pre ampliyi test etmek için kapsülü pre ampli çıkışına bağlayıp dinleyeceksin.
Böylece pre ampli çıkışın normal mi duyabileceksin.

gokrtl

Abi
DENEME 1
Giriş: bağlama piezosu
Çıkış: direk 600 ohm el mikrofonu
Ampli: tda7377
Sonuç: mükemmel naturel ses.

DENEME 2
Giriş: bağlama piezosu
Çıkış: direk 600 ohm el mikrofonu
Preamp: upc1228ha
Sonuç: ses kötü, bozuk, cızırtılı, boğuluyor, tel sesi dahi duyulmuyor.
Şimdi söyle ne yapayım? Ben biraz kalın kafalıyım biliyorsun.

https://youtu.be/AwANkfLwbx0


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 21:31:40DENEME 2
Giriş: bağlama piezosu
Çıkış: direk 600 ohm el mikrofonu
Preamp: upc1228ha
Sonuç: ses kötü, bozuk, cızırtılı, boğuluyor, tel sesi dahi duyulmuyor.
Şimdi söyle ne yapayım? Ben biraz kalın kafalıyım biliyorsun.
Pre amplinde arıza var.
1 Besleme devreni ölç. Akü kullanıyorsan şarj et.
2 UPC 1228 Entegre bozuk olabilir.
3 Devre elemanlarını tek tek kontrol et.
4 Pre ampli giriş dirençlerini küçük mercimek kondansatörlere parelel olanları 4.7K ohm ile değiştirip test et.
Tüm testlerde pre ampli kazanç potu ile oynanmalıdır. Yani her testte bu pot minumum seviyeden max seviyeye kadar yavaş yavaş açılarak duyulan ses test edilmelidir. Arada bir referans trimpotu 10K olan da ayarlanmalıdır.

Entegre bozuk değilse pot düşük kazançta iken bağlamanın sesi az ama doğal duyulmalıdır.

gokrtl

#124
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Şubat 2019, 22:23:49Pre amplinde arıza var.
1 Besleme devreni ölç. Akü kullanıyorsan şarj et.
2 UPC 1228 Entegre bozuk olabilir.
3 Devre elemanlarını tek tek kontrol et.
4 Pre ampli giriş dirençlerini küçük mercimek kondansatörlere parelel olanları 4.7K ohm ile değiştirip test et.
Tüm testlerde pre ampli kazanç potu ile oynanmalıdır. Yani her testte bu pot minumum seviyeden max seviyeye kadar yavaş yavaş açılarak duyulan ses test edilmelidir. Arada bir referans trimpotu 10K olan da ayarlanmalıdır.

Entegre bozuk değilse pot düşük kazançta iken bağlamanın sesi az ama doğal duyulmalıdır.


1. Besleme 12V 1.3ah kuru akü. Full şarjlı
2. UPC1228 devreye lehimlemeden önce ölçmüştüm. Bacaklar arası kısa devre yoktu. omaj olarak iki entegre de aynı değleri gösteriyordu. Bunun dışında sağlam olduğu nasıl anlaşılır/ölçülür bilmiyorum.
3. Elemanları kontrol ettim sağlam görünüyorlar.
4. Girişteki 100k dirençleri 4.7k ile değiştirdim. enson 470k yaptığımız direnci orjinalindeki gibi 1k yaptım.
Referans trimpotların devreye en ufak bir etkisi yok.
Kazanç potu en kısıkta yüksek ses yüksek bozukluk yapıyor. Açtıkça kalite artıyor ama yine de kabul edilebilir değil.
Çıkışa bağladığım el mikrofonunun canlı ucuna 1k ve 3.3k dirençler deneyerek test yaptım.
Kazanç potunun arkasındaki 1uf kondansatörü kısa devre ettim.
Sonuç olarak tek tele vurduğumda çok çok az parazitli ses alıyorum. Ama tüm tellere vurduğum da (giriş empedansı artınca) ses bozuluyor ve bu bozuk ses yankılanarak uzuyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 23:31:49Sonuç olarak tek tele vurduğumda çok çok az parazitli ses alıyorum. Ama tüm tellere vurduğum da (giriş empedansı artınca) ses bozuluyor ve bu bozuk ses yankılanarak uzuyor.
Burayı mıncıklayalım.
Çok çok az parazitli derken ses çok mu az yoksa parazit mi çok çok az.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 00:00:33Burayı mıncıklayalım.
Çok çok az parazitli derken ses çok mu az yoksa parazit mi çok çok az.

Abi tek tele vurunca ses az ile normal arasında diyebilirim.  Yani şöyle söylüyüm, parazit sese oranla daha az.
Mesela ses'e 3 dersek parazite 1 deriz.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 00:24:20Abi tek tele vurunca ses az ile normal arasında diyebilirim.  Yani şöyle söylüyüm, parazit sese oranla daha az.
Mesela ses'e 3 dersek parazite 1 deriz.
Şimdi girişteki dirençleri iyice düşür.
En son takmış olduğun dirençlerin 1/4 ü kadar olsun Yani 2.2K takmışsan yaklaşık 600ohm direnç kullanacaksın.
560 ohm ile 750 ohm arası bile olur.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 00:48:58Şimdi girişteki dirençleri iyice düşür.
En son takmış olduğun dirençlerin 1/4 ü kadar olsun Yani 2.2K takmışsan yaklaşık 600ohm direnç kullanacaksın.
560 ohm ile 750 ohm arası bile olur.

Yarın devam etmek durumundayım. Sonucu yazarım.

gokrtl

#129
@Mr_YAMYAM abi
Potun arkasındaki 1uf kondansatörü komple söktüm. Parazit ve sesin yankılanarak uzamasına o sebep oluyormuş.
+12v ile Mic canlı ucu arasına orjinalin de olan ama benim çizerken koymadığım 1k direnci ekledim.
Girişlerdeki dirençler 1.2k, onların hemen üstündeki direnç 1k olarak ayarladım.
Sonuç: Ses olarak çok iyi durumda ama kulağımla çok az duyduğum, telefonla kayıt ederken çok çıkan parazitler var.
Son olarak taktığımız 100k pot sadece %5 lik bir aralıkta çalışıyor. diğer taraflar tamamen boşta.

https://youtu.be/sXNT1zSxhjo

Mr_YAMYAM

100K pot tam aralıkta çalışmıyorsa devrede aşırı osilasyonlar var demektir.
En düşük seviyede en az kazançtan max. seviyede en yüksek kazanca kadar çalışmalıdır.
Elbette max kazançta distorsiyon da olabilir.
Osilasyonları doğrudan görüp ölçebilmek osilaskop ile mümkün olduğu için şimdilik yapılabilecek tek bir şey vardır.
100K potun hemen arkasındaki 100K dirence parelel 100pF bir kondansatör takılıp test edilmelidir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 16:10:22100K pot tam aralıkta çalışmıyorsa devrede aşırı osilasyonlar var demektir.
En düşük seviyede en az kazançtan max. seviyede en yüksek kazanca kadar çalışmalıdır.
Elbette max kazançta distorsiyon da olabilir.
Osilasyonları doğrudan görüp ölçebilmek osilaskop ile mümkün olduğu için şimdilik yapılabilecek tek bir şey vardır.
100K potun hemen arkasındaki 100K dirence parelel 100pF bir kondansatör takılıp test edilmelidir.

Eve geçince deneyeyim abi.

Mr_YAMYAM

Aklıma geldi.
Piezo giriş için hat ve kapasitif etkileşimleri bilemiyoruz.
Bu sebeple girişteki iki adet 47pF lar 2.2nF olarak değiştirilerek test edilmelidir.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 12:48:06+12v ile Mic canlı ucu arasına orjinalin de olan ama benim çizerken koymadığım 1k direnci ekledim.

Demekki piezoya da 12V elektrik verdin :D
Nasıl davranır bilemiyorum ama sana kızarsa karışmam :D

gokrtl

#134
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 17:26:12Demekki piezoya da 12V elektrik verdin :D
Nasıl davranır bilemiyorum ama sana kızarsa karışmam :D


Abi o direnci koymadan hiç bir şekilde çalışmıyor. Sabah 9 ile 12 arası sırf devreyi inceledim. Senin paylaştığın tasarım da gördüm o direnci. Sonra ekledim. Çalıştı. Artık doğrusunu yanlışını sen bilin ağam  :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 18:20:41Abi o direnci koymadan hiç bir şekilde çalışmıyor. Sabah 9 ile 12 arası sırf devreyi inceledim. Senin paylaştığın tasarım da gördüm o direnci. Sonra ekledim. Çalıştı. Artık doğrusunu yanlışını sen bilin ağam  :D
Falla gurban ben de bilemedim :D
O piezo için harici bir devre mi konulmuş acaba bağlamanın içerisine.
Normal koşullarda piezolar için harici besleme gerekmediği gibi, herhangi bir gerilim piezoları bozabilecektir.
Bu durumu buradan bilemediğimize göre, sen sazını söküp analiz edeceksin. Ya da içerde devre var mı yok mu inceleyeceksin.
Eğer içerde devre var ise külliyen yanlış yaptık demektir.
Çünkü o devre de osilasyon veya gürültü sebebi olabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 20:20:14Falla gurban ben de bilemedim :D
O piezo için harici bir devre mi konulmuş acaba bağlamanın içerisine.
Normal koşullarda piezolar için harici besleme gerekmediği gibi, herhangi bir gerilim piezoları bozabilecektir.
Bu durumu buradan bilemediğimize göre, sen sazını söküp analiz edeceksin. Ya da içerde devre var mı yok mu inceleyeceksin.
Eğer içerde devre var ise külliyen yanlış yaptık demektir.
Çünkü o devre de osilasyon veya gürültü sebebi olabilir.

O piezoyu ben taktım zaten abi. Herhangi bir devre yok. Piezo + kablo + jack. O kadar yani.
Hatta sağlamasını yapmak için direnci geri söktüm devre çalışmadı. Sonra yine taktım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 20:26:25O piezoyu ben taktım zaten abi. Herhangi bir devre yok. Piezo + kablo + jack. O kadar yani.
Hatta sağlamasını yapmak için direnci geri söktüm devre çalışmadı. Sonra yine taktım.
Bu durum beni de aşıyor.
Harici besleme isteyen piezoyu ilk defa duyuyorum. Madem böyle çalışıyor o halde sorun kalmadı.
Şimdi pre ampli stabilizasyonu için girişteki 47pF kondansatörleri 2.2nF veya 4.7nF ile değiştirip bir test al.
Piezoya besleme veren direnci de 10K ohma kadar değiştirip denemende fayda var.

gokrtl

#138
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 20:31:00Bu durum beni de aşıyor.
Harici besleme isteyen piezoyu ilk defa duyuyorum. Madem böyle çalışıyor o halde sorun kalmadı.
Şimdi pre ampli stabilizasyonu için girişteki 47pF kondansatörleri 2.2nF veya 4.7nF ile değiştirip bir test al.
Piezoya besleme veren direnci de 10K ohma kadar değiştirip denemende fayda var.

Abi şöyle bir durum oldu. Ben yukarıdaki videoyu telefona kayıt ederken mikrofonu dayadım ama elimdeki bağlamadan çıkan ses de doğal olarak kayıda girdi. Ben de kablonun 5m olmasından faydalanıp yan odaya geçerek orada çaldım bağlamayı. Bu sayede sadece mikrofon dan çıkan sesi kayıt ettim. Aşağıya ekliyorum.
bu 2.2n veya 4.7n dediğin ceramic yada polyester farkeder mi?

Mr_YAMYAM

Şipirdekleşmiş.
Kondansatörler seramik olsun. Yani mercimek. Polyesterlerde sorun çıkabilir.

gokrtl

@Mr_YAMYAM  nasıl abi?

12v ile Mic canlı girişteki 1k direnci komple söktüm. "Hani elektriksiz çalışmıyor du?" diye sorma, çünkü verebilecek mantıklı bir cevabım yok   :du:  :D 
2x4.7nF ceramic taktım. Hıss sesi var ama benim pc'nin masayı titreştirmesinden olabilir. Daha müsait bir saatte sessiz bir ortam da kayıt yapmalıyım.
Pot ile ilgilenmeyi unuttum. Ona da sonra bakıcam. Bu hafta biraz zaman sıkıntım var.

Yine de sonuç hiç te fena değil. Aşağıya son halindeki kaydı ekliyorum.

 

Mr_YAMYAM

Önceki daha iyi idi. Bunda HUM var. HISS değil.
Ama dediğin gibi PC den yapıyorsa sorun yok.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi
100pf takınca pot tam olmasa da düzene girdi ama bu sefer de tele her vurduğum da cızztt cızztt parazit oluyor.

[attach type=image]11346[/attach]

Mr_YAMYAM

Parazit devreden ise kazanç potunu kıstığında azalması lazımdır.
Devre elemanlarının hassasiyeti ve tipi de önemli olup, tip olarak farklı kondansatörle test edebilirsin.
Ayrıca benim 100pf dediğim değer uygun olmayabilir. Sen 22pF tan 220pF a kadar takıp test edebilirsin.

Mr_YAMYAM

ÖNEMLİ NOT.
Bu gibi devrelerdeki giriş empedansı ve giriş kapasitansını ölçebilmek zordur.
Giriş kapasitansına piezo etkin olsa da piezodan ampliye kadar olan giriş kablosunun etkileri de son derece büyüktür.
Feedback direncine bağlanan kondansatörle kazanç ayarımız çalıştığına göre devrede çok büyük osilasyonlar olduğu kesinleşmiş durumdadır.
Giriş kablosu etklerini ölçemediğimize göre, giriş parametrelerini en optimal seviyeye çekebilmeliyiz.
Ne yazık ki bunun tek bir çaresi vardır transformatör kullanmak.
Sadece iki direnç ve kondansatörle sonuca gidilemez. Bu sebeple trafo kullanımı mecburi olmaktadır.
Trafo kullanımı en ilkel metod ta olsa hala yeri doldurulamamış en değerli elemanlardır.
[attach type=image]11348[/attach]
4W veya daha büyük bir trafonun 110V girişleri resimdeki gibi bağlanmalıdır.
Giriş dirençleri sökülerek boşta bırakılacaktır.
Böylece giriş etkileşimleri en aza indirilmeye çalışılacaktır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 17:32:25Parazit devreden ise kazanç potunu kıstığında azalması lazımdır.
Devre elemanlarının hassasiyeti ve tipi de önemli olup, tip olarak farklı kondansatörle test edebilirsin.
Ayrıca benim 100pf dediğim değer uygun olmayabilir. Sen 22pF tan 220pF a kadar takıp test edebilirsin.

Bağlantı şekli doğru ama dimi abi?

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 17:54:34ÖNEMLİ NOT.
Bu gibi devrelerdeki giriş empedansı ve giriş kapasitansını ölçebilmek zordur.
Giriş kapasitansına piezo etkin olsa da piezodan ampliye kadar olan giriş kablosunun etkileri de son derece büyüktür.
Feedback direncine bağlanan kondansatörle kazanç ayarımız çalıştığına göre devrede çok büyük osilasyonlar olduğu kesinleşmiş durumdadır.
Giriş kablosu etklerini ölçemediğimize göre, giriş parametrelerini en optimal seviyeye çekebilmeliyiz.
Ne yazık ki bunun tek bir çaresi vardır transformatör kullanmak.
Sadece iki direnç ve kondansatörle sonuca gidilemez. Bu sebeple trafo kullanımı mecburi olmaktadır.
Trafo kullanımı en ilkel metod ta olsa hala yeri doldurulamamış en değerli elemanlardır.
[attach type=image]11348[/attach]
4W veya daha büyük bir trafonun 110V girişleri resimdeki gibi bağlanmalıdır.
Giriş dirençleri sökülerek boşta bırakılacaktır.
Böylece giriş etkileşimleri en aza indirilmeye çalışılacaktır.

Seconder tarafı 2x110v mu olacak abi?

Mr_YAMYAM

100pF kondansatör Bağlantısı doğru.
Trafo için 2 adet eşdeğer sargı olmalıdır.
2X24V tan 2X110V a kadar olan sargılar kullanılabilir. Bu sargıların ortak uçlu olmasına gerek yoktur.
İki ayrı sarı da olsa birer uçları zaten şaseye bağlanmışlardır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Şubat 2019, 18:03:24100pF kondansatör Bağlantısı doğru.
Trafo için 2 adet eşdeğer sargı olmalıdır.
2X24V tan 2X110V a kadar olan sargılar kullanılabilir. Bu sargıların ortak uçlu olmasına gerek yoktur.
İki ayrı sarı da olsa birer uçları zaten şaseye bağlanmışlardır.


@Mr_YAMYAM  abi kapalı tip pcb trafosu olur mu?
Yalnız üstünde 3.2va yazıyor. Kaç watt oluyor bilmiyorum. "Va" dediği ne olaki?

[attach type=image]11350[/attach]

Mr_YAMYAM

Olur da satın almana gerek yok ki.
Elinde başka trafo yok mu.
Kaç watt olursa olsun sorun olmaz. Kullanılabilecek iki ayrı sargısı olması yeterlidir.
Hatta 500W trafo bile olur.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın